България ще се справи бързо с глобалните шокове

изпълнителен директор на "ЕОС Мартикс"

България ще се справи бързо с глобалните шокове

© Юлия ЛАЗАРОВА"ЕОС Мартикс" (EOS Matrix) работи на българския пазар от 5 години. Неин мажоритарен собственик е германската финансова група EOS, която е част от групата "Ото" (станала известна с каталозите си). EOS е една от най-големите компании в света, която е специализирана във финансови услуги като проучване на длъжници, кредитни отчети, кредитни рейтинги, мониторинг на клиенти, факторинг, събиране и изкупуване на вземания и т.н. Групата е представена в 22 страни по света. В България компанията работи с десетте най-големи банки, с телекомите "Глобул", "Вивател", БТК и "Мобилтел", както и с фирми от разнообразни индустрии като "Орифлейм", и "Оргахим". Екипът й в България наброява около 200 човека и тя е най-голямата агенция, която предлага такъв вид услуги на българския пазар.


Какви са плановете ви за развитие на българския пазар?


- Нашето желание е да засилим присъствието си в корпоративния сектор, ето защо от две години работим на пазара за събиране и на корпоративни дългове. Корпоративната задлъжнялост в България вече е достигнала значителни размери и фирмите осъзнават, че управлението й е проблем.
В тази връзка ние разработихме и нова услуга, която предлагаме от няколко седмици - изготвяне на кредитни отчети. Идеята за нея дойде от клиентите ни, които подсказаха необходимостта от предварителна проверка на кредитния рейтинг на контрагентите си. Това не е нова услуга за българския пазар, но тепърва ще набира популярност. С изготвянето на кредитния отчет ние проверяваме финансовата история на фирмата и различните финансови показатели, от които се прави извод за състоянието и стабилността й. Разговаряме също с експерти от съответния бранш за позициите на тази фирма на пазарите, на които се развива.


Освен всичко това ние добавяме и проверка на степента на задлъжнялост на фирмата в нашата изключително богата база данни. Като резултат от това отразяваме препоръчания от нас кредитен лимит по специална скала от А до D. Изготвянето на кредитни отчети се радва на сериозен интерес сред клиентите ни.


Лизинговите компании също са интересни за нас, защото този пазар реализира силен ръст в последните години. Според мен при тях тепърва предстои изнасянето на дейността по събиране на вземанията към външни фирми.


"ЕОС Матрикс" предлага на клиентите си и обучения. Много от тях имат отдели, които се занимават със събиране на вземания от най-важните за тях клиенти. В този случай те не искат да възлагат събирането на вземания на външна агенция. Ето защо ние обучаваме точно тези специалисти по събиране на вземания.


Кои са по-популярните практики на пазара - фирмите да възлагат на външна агенция дейността по събиране на вземания или сами да извършват тази дейност?


- Това до голяма степен зависи от размера на фирмата. Когато става дума за компания със сравнително малко на брой клиенти и съответно несъбрани вземания, успява да се справи с тях със собствените си ресурси. Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-трудно е сама да организира и следи тази дейност. Ето защо световната практика показва, че тези дейности трябва да са разделени. Все още обаче практиката в България е търговците да се занимават и с продажбата, и със събирането на вземанията. Наблюденията ни показват, че фирмите в България са все още консервативни и сериозно обмислят решението да наемат външна фирма за събиране на вземанията си.


През последните месеци зачестиха критиките към състоянието на нормативната уредба, свързана със събирането на вземания, за това, че бавните и тежки процедури изкривяват информацията за задлъжнялостта и реално пречат на бизнеса. Как се справяте с този проблем?


- В момента бизнесът ни пряко зависи от два закона. Първият е Законът за защита на личните данни, който до момента е сериозна пречка за създаването на т.нар. кредитно бюро. Наличието на такова бюро ще даде възможност всички институции да могат да получават информация за кредитната история на потребителите и да оценят риска, свързан с отпускането на нови кредити.


По отношение на събирането на дългове отскоро вече има нов Гражданско-процесуален кодекс, с който се цели улесняване на кредиторите. Все още обаче сроковете за събиране на вземания по съдебен път са много дълги. Едно дело може да трае в продължение на 2-3 години, в които се блокират оборотни за фирмата капитали.


Как оценявате управлението на кредитния риск досега в България?


- Ние работим предимно с големите банки, които имат достъп и ползват предимно чужд опит и ноу-хау. Фирмите майки имат ясни критерии за оценка на риска, използват ясни скоринг-модели и следят различни характеристки на евентуалния кредитополучател. Затова бих казала, че от страна на банките има разумно управление на риска. При него по принцип най-важно е да има добри процедури и правила на входа, а след отпускането на заема да се възприемат адекватни методи за мониторинг.


А при междуфирмените отношения?


- Компаниите в повечето случаи нямат международно развити и доказани системи като банките. Ето защо те трябва да са по-внимателни в проучването на партньорите си.


В последните месеци управлението на кредитния риск в България става все по-значим бизнес, особено на фона на сътресенията на глобалните финансови пазари. Как очаквате кризата да се отрази на бранша?


- България засега остава встрани от трусовете на международните финансови пазари. Единственият ефект, който усетиха българските потребители, е увеличението на лихвите по кредитите заради оскъпения ресурс на банките. Не смятам, че това ще се задържи в дългосрочен план.


Ние сме бързорастящ пазар, който има потенциал да се справи с тези сътресения сравнително бързо. ЕОС, която има широк международен поглед, разчита именно на Централна и Източна Европа да бъде основен двигател на бизнеса й.


С кои предизвикателства се сблъсквате на пазара?


- В момента най-голямото ни предизвикателство е да намерим персонал, но това е проблем, с който се сблъскват повечето работодатели. Трудно е да се намерят добре образовани и мотивирани хора, а нашият бизнес е много зависим от човешкия ресурс. Да се позиционираме като добър и привлекателен работодател вече е основна наша цел.


Как виждате развитието на пазара в България?


- Според нас той е доста динамичен и се развива много бързо. Ние следим показателя кредитна задлъжнялост на физически лица към брутния вътрешен продукт. В България той е в рамките на 25%, а в Западна Европа е около 50-60%, което показва, че има потенциал за бъдещо развитие.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Файнаншъл
    *****
    Неутрално

    Абе Райне, абе мама ! Какви глобални шокове, бе, сладка !? Да видим преди всичко нашенските шокове, наречени Гоце, Велчев, Каролев и вся остальная сволочь. Ами кой щи плаща вересиите в строителството, ами тази междуфирмена задлъжнялост, ами недостига по търговския баланс ? И ти ли, Райне, си от политическия слугинаж !?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK