Конкурентност се постига с инвестиции в новите технологии

Изпълнителен директор на "Оптикс" - Панагюрище

Иван Чолаков

© Георги Кожухаров

Иван ЧолаковЗа десет години предприятието за оптична техника "Оптикс" набра скорост и за последните три години отчита двоен ръст в производството. Компанията е лидер в областта на специалните изделия и оптичните уреди за безкръвни операции в медицината


Каква е стратегията за развитието на компанията през тази година?


- Още от основаването на фирмата през 1998 г. решихме да развиваме техника, която не се произвежда в България. По това време перспективни бяха оптичните уреди за наблюдение с инфрачервено лъчение и затова започнахме да инвестираме в техника и хора. От 2005 г. досега всяка година отчитаме двойно увеличение на реализацията на продукцията спрямо предходната година. За 2008 г. отново сме поставили целта за двойно увеличение на производството, но световната криза дава отражение, защото на този етап като договори сме осигурили едва половината от това, което залагаме. Това е сложна задача, но работим активно и смятам, че ще изградим добра бъдеща стратегия. Без да звучи самохвално, но досегашните мениджърски похвати дават добри плодове и вече сме сред най-известните предприятия в Източна Европа за производство на този вид устройства.
Как успяхте да се наложите на европейските пазари?


- Като изнесохме наши офиси в Европа. Още през 2001 г. създадохме първото си задгранично представителство в Берлин, а по-късно и в Лондон. Едното привлича клиенти в Германия, Австрия и Швейцария, а второто се е концентрирало само на територията на Великобритания. Имаме още една търговска компания в България, която се занимава със скандинавските страни, Америка и Израел. Наскоро проведохме среща с мениджърите, като целта беше да набележим стратегия за бъдещата работа с партньорите. Имаме идеи и за развитие на самото производство. "Оптикс" има две основни производства - на оптични уреди и на специални изделия, като съотношението е 30 към 70 в полза на изделията. Те се използват масово от армията и полицията, перспективни са и затова непрекъснато работим върху разнообразяването на номенклатурата. Освен добре познатите устройства с инфрачервено излъчване все повече се налагат и термовизионните оптични уреди. Те представят изображение на движещи се обекти на големи разстояния и работят на принципа на разликата в температурата. Тази техника не очертава контурите на обектите, а ги представя като петна, но е изключително точна, защото откроява хора или животни по температурата, която излъчват. Тя работи с точност до една десета от градуса и е предпочитана от военните и полицията. Намира приложение също в медицината и строителството Инфрачервените устройства пък изграждат образа на основата на остатъчната отразена светлина - примерно вечерно време от звездите, която не е чувствителна за окото. Те я улавят и я увеличават 30 хиляди пъти. Така се получава черно-зелен образ, който е познат от филмите.


Кои са по-големите проекти, които сте спечелили?


- Голяма част от поръчките ни са конфиденциална информация. Но това, което се знае, е, че североизточната граница на Румъния с Молдова се охранява от наша техника. Печелили сме проекти в Македония, България и в други страни. Военните мисии зад граница също са оборудвани с наша техника. Отскоро работим в още едно направление - производството на интегрирани системи. Преди година спечелихме проект за мобилно наблюдение на границата. Наши устройства са монтирани върху камиони, които улавят движение на хора в разстояние на 10-15 километра. Те охраняват външната граница на ЕС - това е за Министерството на вътрешните работи. Такъв комплексен проект беше и за охраната на ядреното хранилище край Нови хан. Системата не позволява да се приближи човек на разстояние на 300 метра от оградата.


Вие сте единственото предприятие в страната, което прави и оптика за безкръвни операции в медицината. Как се развива това производство?


- Ендоскопията като част от медицината е изключително перспективна. Ако една операция се прави по открит способ, следоперационният период в болницата е около 20 дни, докато при безкръвните операции с ендоскоп се лежи три дни. На запад застрахователните компании преследват болниците, които вместо с ендоскоп са направили операциите със скалпел, и това е обяснимо. При 1000 долара разходи на ден те трябва да платят 17 хил. долара. Ендоскопската операция не допуска инфекции и това също е голямо предимство. Тези интервенции могат да се правят и от разстояние. Ако дадена болница разполага с подобна апаратура, лекарят може от Америка да направи операцията на пациент в София или Токио например. Затова се насочихме към производство на комплектовката за тези операции. Направихме съвместно предприятие с германски партньори и така България стана деветата страна в света за производство на техника за ендоскопи. То много бързо се разрасна и сега германското предприятие иска да изнесе половината от мощностите си в Панагюрище. В напреднал етап е строителството на новата сграда и само от началото на годината сме инвестирали над 1 млн. лева.


Ще кандидатствате ли с проекти по европейските фондове?


- Да, защото основната цел е да модернизираме производството, за да постигнем нужната конкурентност. До 2002 г. работехме изключително с техника втора ръка и оттогава постепенно обновяваме мощностите с най-новото, което излиза по света. Почти оборудвахме цеха за обработка на метали. През тази година започваме да сменяме техниката и в оптичните цехове. За нас най-важното е да изградим изследователска лаборатория за измерване на термовизионната и друг вид техника. Тя струва близо половин милион евро, затова ще разчитаме на евросубсидии. За нас е важно да произвеждаме техника за прецизна обработка на детайли за медицината, затова ще подготвим проекти и ще кандидатстваме по оперативните програми. Събрали сме оферти на доставчиците на оборудване за тази лаборатория, само очакваме реализацията на проекта. След три години трябва да имаме съвсем ново оборудване, да намалим себестойността и да увеличим пазарите си.


Кои са най-големите конкуренти във вашата сфера?


- В специалната техника наши конкуренти са изключително мощни компании с годишни обороти от милиарди долара. Ако ние правим един оборот от 30 млн. долара, трябва да знаете, че полагаме огромни усилия, за да бъдем на този пазар. Според международни изследвания пазарът на оптика в момента е около 200 млрд. долара. Китай, Индия и Виетнам са наши конкуренти. Трудно е да се пробие и в страните - членки на НАТО, защото повечето от тях са изградили протекционистични системи. Всеки по различен начин си пази пазарите за собственото производство и това е нормално. Руснаците на този етап печелят при по-евтината, но неконкурентна като качество продукция. Там, където се търсят ниски показатели и параметри, те там печелят.


Как решавате проблема с кадрите, така остър за всички области от икономиката?


- Отдавна работим върху квалификацията и преквалификацията на кадрите. Във връзка сме с водещи български и западни институти и непрекъснато набираме кадри. Имаме двама инженери стипендианти, които тази година завършват университета в Гьотинген. Развили сме и вътрешна система за повишаване на квалификацията, включително и на мениджърския персонал. След четири години съвместна работа с германските ни партньори те се убедиха, че българите работят по-добре от техните служители. Когато се поставят добри условия за работа, ние показваме, че се справят отлично. Не случайно освен смесеното предприятие за ендоскопи с Германия работим и върху нови партньорства с водещи световни фирми и от САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на rrrrrr
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK