Македонският фондов пазар е три години зад българския

Изпълнителен директор на "Евроброкер"

Крсте Шайновски

© Дневник

Крсте ШайновскиМакедонският посредник "Евроброкер" има стратегическо споразумение за сътрудничество с българската компания "Алфа финанс холдинг", според което холдингът скоро ще стане собственик на 51% от посредника. Сделката е процес на финализиране, а споразумението беше подписано в края на декември 2007 г. Така посредникът ще влезе в групата на българските крупни посредници "Булброкърс" и "СТС финанс"."Евроброкер" е сред посредниците със среден оборот на Македонската фондова борса. За местния пазар и за развитието на самия посредник след придобиването му разговаряме с Крсте Шайновски.


Какъв е мащабът на фондовия пазар в Македония?


- На фондовия пазар в Македония оперират 22 инвестиционни посредника, като още 3-4 брокерски къщи искат да добият лиценз. Това обаче са много къщи за малкия местен пазар и очаквам някои от тях да излязат от него, а други да потърсят начин да се слеят, защото няма да могат да издържат на конкуренцията. С отварянето на все повече къщи се понижиха таксите и комисионите, а с подобни комисиони посредниците не могат да си покрият разходите.
По време на бума в цените на акции през 2007 г., когато много инвеститори се включиха на пазара, постъпленията в посредниците от комисиони бяха значителни. Сега обаче при настоящата корекция и оттеглянето на клиенти приходите намаляха, а посредниците се увеличиха като бройка. Това доведе и до силна конкуренция на пазара, но според мен подобен брой посредници на малкия македонски пазар не е здравословен.


Как ще се конкурирате, за да запазите дела си на пазара?


- "Евроброкер" ще увеличи капитала си чрез инвестицията на "Алфа финанс холдинг". Досега оперирахме при капитал от 75 хил. евро, а след увеличението ще имаме капитал от 500 хил. евро. Това ще ни даде възможност да получим най-високия лиценз, позволяващ да развиваме всички дейности на капиталовия пазар, което беше ограничено досега от лиценза и от готовността на самия пазар.


С по-широкия лиценз ще предложим и по-широка гама от финансови услуги, за които досега и самият пазар не беше израснал и не беше готов за тях. В това число влизат първични публични предлагания (IPO), придобивания, които досега не се правеха в Македония. Също така все още непознати са репо-сделките, а няма и електронна търговия. На практика македонският пазар е три години по-назад в развитието си спрямо българския в момента. Но с подобряването на капиталовата адекватност и с експертизата, която ще заимстваме от българските ни партньори, ще развием нови ниши. Планираме да предложим електронна търговия, но за целта трябва да си сътрудничим със самата борса. Освен това периодът не е много подходящ психологически.


Регулативната рамка в страната позволява ли тези нововъведения на пазара?


- За да стане това, са нужни и някои регулаторни промени, така че да бъде възможна търговията с деривати, репо-сделки. За целта и самата борса има интерес да работи с финансовия надзор за разработването на законодателството, тъй като с намаляването на комисионите за посредниците заради конкуренцията ще паднат и печалбите от транзакциите за самата борса, тъй като нещата са свързани.


Как се развива нишата на първичните публични предлагания в Македония? Да очакваме ли листвания догодина?


- Проблемът с осъществяването на едно IPO в Македония е най-вече в липсата на разбиране на предимствата от публичността. От една страна, това се дължи на липсата на познания на местните мениджъри и собственици, които все още предпочитат банковото финансиране. От друга страна, все още битува страхът от споделянето на собствеността с нови акционери. Въпреки това вече имаме допитвания какво е това да се финансира една компания чрез емисия акции. Затова сме си поставили за цел както да осъществим една процедура по листване, така и да образоваме мениджърите за този тип финансиране. В момента дори се налага да обясняваме какво е борса и пазар. Но е положително, че мениджърите все пак имат идеи и искат развитие. Именно затова смятам, че пазарът тепърва силно ще се развива в тази насока.


Трябва да отбележа, че ако в България имаше около 20 листвания миналата година, в Македония единственото IPO беше преди около година и половина на една винарска изба и според мен то беше неуспешно. Дружеството беше ООД, като собственикът подготви проспект и продаде дяловете на компанията, но след листването на борсата книжата изгубиха стойността си.


Ние вече разговаряме с няколко потенциални компании за листване. Очаквам още тази година да има публично предлагане, като само едно е песимистичното ми очакване. Целта ни дори едното листване е не само да бъде успешно, а и да подобри и климата, и настроението на инвеститорите към IPO-тата.


А досега как се развива инвестиционно банкиране в страната? Банките предлагат ли подобни услуги?


- Банките все още не развиват инвестиционно банкиране, като това се отнася и за банките с чуждестранни собственици въпреки добрите възможности за печалби в нишата. Много от мениджърите на банките са и все още със старомодно мислене.


Македонската фондова борса не беше подмината от световната криза на пазарите, а политическите въпроси около НАТО и спора за името на страната допълнително подсилиха песимизма. Каква е прогнозата ви за ръста на пазара до края на година? Ще се върне ли поне на миналогодишните си нива?


- Трудно ми е да дам прогноза. Мога да кажа колко е ценна една книга и колко глупава е продажбата й. Не е ясно доколкото психиката на инвеститорите е стабилна.


Най-големият наплив от дребни инвеститорите на пазара беше през май 2007 г. Тогава дори имаше опашки пред офисите на инвестиционни посредници, което обаче не беше здравословно. Еуфорията беше пълна и беше еуфория на оптимизъм. А сега с влошаването на конюнктурата положението е обратното. Свидетели сме на еуфорията на песимизъм, на паниката на всички тези дребни инвеститори, които побързаха да излязат от пазара. Това обаче за мен е нормално и оздравително, а допълнително ще увеличи потока от средства към по-ниско рисковите депозити, облигации и новосъздадените взаимните фондове.


При това положение е трудно да се прецени кога инвеститорите ще започнат да купуват отново, т.е. пак ще се върнат и на пазара на акции. Някои чакат индексът да падане още, за да купят по-евтино. Други чакат изхода на предсрочните избори, а трети може би чакат Македония да влезе в НАТО. Според мен обаче без значителни събития на пазара, само с продължаването на възходящия тренд на финансовите резултати на компании, може да се очаква около 30% ръст до края на годината. Освен компаниите в основния индекс МБИ10 голям потенциал за развитие имат и дружествата извън индекса.


Смятам, че инвестициите на борсата трябва да са дългосрочни, няма значение дали Македония ще влезе днес или утре в НАТО. Подобни събития влияят само на трейдърите, не на дългосрочните инвеститори. Въпреки фундамента заради песимизма в краткосрочен план можем да видим още понижения на пазара, но в дългосрочен план аз съм оптимист.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK