Очакваме да започнем преговори с правителството и за "Крумовград"

Главен мениджър инвестиционни проекти в "Челопеч майнинг"

Очакваме да започнем преговори с правителството и за "Крумовград"

© Анелия НиколоваКанадската компания "Дънди прешъс металс" има две дъщерни фирми в България - "Челопеч майнинг" и "Болкан минерал енд майнинг", които са създадени, за да управляват златните находища в Челопеч и Крумовград. От 2006 г. предприятието се опитва да разшири производството си и да изгради металургично предприятие в Челопеч. Проектът е забавен заради липсата на одобрение по ОВОС от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той даде своето разрешение през юли 2008 г., след като държавата се договори с канадските собственици за увеличение на концесионното възнаграждение и създаването на общо предприятие. Меморандумът първоначално обхващаше и проекта в Крумовград, но впоследствие планът беше изключен от документа.


Г-н Нестор, как се отрази на "Челопеч майнинг" забавянето на проекта в Челопеч?


- Преди всичко се наложи да положим много усилия да поддържаме духа на екипа. Това забавяне създаде несигурност и сред населението на региона и се отрази отрицателно върху имиджа на правителството както на местно ниво, така и в международен аспект. От бизнес гледна точка компанията изгуби около 500 млн. долара от пазарната си стойност.
Каква беше според вас действителната причина за липсата на отговор от страна на министър Чакъров?


- Причината е доста комплексна. Имаше екологични притеснения, тъй като това е нова технология за България. На Министерството на околната среда и водите му трябваше повече време, за да се запознае с технологията и международния опит, преди да се стигне до крайно решение. След това възникнаха някои въпроси, свързани с концесионното възнаграждение. На нас също ни трябваше време да оценим как точно да постъпим в тази ситуация. Двете страни изминаха дълъг път, за да се стигне преди четири месеца до споразумение с правителството, което е изгодно за всички.Вие сезирахте Европейската комисия за липсата на решение от страна на МОСВ. Оттеглихте ли жалбата си и продължава ли комисията да води разследване?


- Да, ние подадохме жалба в комисията по вътрешните пазари за забавянето и на двата ни проекта - в Челопеч и в Крумовград, и те започнаха разследване, което, мисля, все още продължава. Вече уведомихме Европейската комисия, че е взето решение за "Челопеч", но по проекта ни в Крумовград в момента няма развитие. Какво решение ще вземе комисията зависи изцяло от нея.


Съществуваше ли идея компанията да напусне страната и какво ви накара да останете в България?


- Подобна информация се появи в медиите през 2006 г., но ние никога не сме имали намерение да се откажем от концесията за Челопеч. Обмисляхме новата инсталация за производство на мед и злато да се построи в съседна страна и медно-златният концентрат да се извозва дотам.


Какво предстои за компанията след получаване на разрешението по ОВОС?


- Предстоят процедури по издаване на комплексно разрешително и разрешително за дейности с опасни химични вещества. И двете са от компетенцията на МОСВ. Ние имаме уверението на министерството и лично на министър Джевдет Чакъров, че ще ни бъде оказано пълно съдействие от страна на ведомството за провеждане на процедурите в срок. След това трябва да получим и разрешение за строеж, което е необходимо, за да преминем към фазата на строителство и пускане в експлоатация на новото производство за получаване на крайни метали.


Според проекта какво точно ще бъде изградено на територията на рудника?


- Проектът предвижда модернизиране и разширяване на съществуващите мощности за добив и преработка на руда до 3 млн.т годишно. В момента този показател е около 900 хил. тона. Същевременно ще започне изграждането на автоклавна инсталация, инсталация за излугване на злато с разтвор на натриев цианид, електролизни вани за мед и съответно за злато, съоръжение за обезвреждане на цианиди, кислородна инсталация и ново хвостохранилище за отпадъка от преработка на концентрат.


Съществуват опасения у местни екологични организации, че новата технология използва цианид. Какъв е вашият коментар?


- Цианидът е опасно химическо вещество, но има десетки, ако не и стотици опасни химически вещества, които се използват в страната. Цианидът се прилага в над 90% от златодобивните предприятия в света. Веществото е напълно безопасно, когато се управлява правилно. В България редица предприятия го използват за технологични цели от десетки години и няма инциденти с употребата му. Освен това проектът, който ще реализираме, ще бъде напълно съобразен както с българското, така и с европейското законодателство и най-добрите налични техники. В хвостохранилището ще се депонира отпадък, преминал през цикъл на обезвреждане и съдържащ цианиди съгласно европейските норми до 10 мг/л. Проведените анализи и експерименти с челопешки концентрат потвърдиха съдържание на цианиди от 7-8 мг/л в отпадъка преди депониране в хвостохранилището. Предвиждаме до две години и половина да пуснем инсталацията и да започнем производството на метали.


За колко години още има запаси в рудника и изземването на по-големи количества няма ли да ускори неговото закриване?


- Запасите са величина, която непрекъснато се променя, защото ние продължаваме да извършваме геоложки проучвания в региона. Да, разбира се, ако се увеличи производството, ще се скъси животът на рудника. Но ние също така трябва да реализираме производство, което е икономически изгодно за компанията. Според сегашните разчети на запасите животът на рудника ще бъде в рамките на 15-20 години. Практически работата на новото производство не е обвързана само с добива на рудника в Челопеч и това е гаранция за устойчивото развитие на региона в много дългосрочен план.


Смятате ли да усвоите допълнителни терени за изграждане на новите инсталации?


- Допълнителна площ ще е необходима само за изграждането на новото хвостохранилище, което ще е разположено в непосредствена близост до вече съществуващото. Новата инсталация ще се изгради изцяло върху производствена площадка на "Челопеч майнинг". В момента една голяма част от флотационния отпадък се ползва за запълване на иззетите пространства в подземния рудник, което намалява обема на отпадъка на повърхността. Цялата идея на метода е, каквото се изземе от рудника, да се върне обратно, откъдето е било взето. Това гарантира, че няма да има повърхностни пропадания, а също така от технологична гледна точка ни позволява да оптимизираме добива на руда.


На какъв етап се намира в момента проект "Крумовград"?


- В момента няма развитие по проекта "Крумовград". Той е предмет на отделни преговори с правителството, които ние възнамеряваме да започнем в най-скоро време. В Крумовград стигнахме до публично обсъждане на доклада по ОВОС и след него процедурата беше спряна. Силно вярваме, че след преговори с правителството ще стигнем до решение и за "Крумовград".


Находището там се намира изцяло в "Натура 2000", това няма ли да попречи на неговото изпълнение?


- Екологичната мрежа "Натура 2000" не трябва да се възприема като спиране на бизнеса. В световен мащаб има редица примери за мини, работещи в значими за околната среда територии. Изискванията към проекта ще са по-строги, но това не означава забрана на дейността. Предстои изготвянето на една специфична оценка за съвместимост на проекта с предмета и целите на защитена зона Родопи-Източни. Съдържанието на цианид в отпадъка на входа на хвостохранилището ще бъде 10 пъти по-ниско от изискването на европейските норми.


Какви са основните трудности освен очевидните административни, които компанията среща в България?


- Бих казал, че трудностите, които срещаме, са преди всичко от административен характер. По една или друга причина много трудно се придвижват разрешенията, които са ни необходими, за да вървят инвестициите ни напред. Това не е проблем само на нашата компания, а на повечето инвеститори. Усложненият разрешителен режим притеснява много инвеститори в България. Според мен правителството би трябвало да обърне внимание на тези административни стъпки и да опрости разрешителния режим, през който трябва да минат инвеститорите. Това ще създаде повече прозрачност в работата на администрацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK