До 2013 търговският дефицит ще се занули

зам.-министърът на икономиката

До 2013 търговският дефицит ще се занули

© Георги КожухаровБлизо година министерството на икономиката работи по експортната стратегия, чиято цел е намаляване на търговския дефицит на страната. Въпреки че документът беше готов още през пролетта на т.г., правителството все още не го е одобрило.


Има ли причина да не се дава ход на експортната стратегия?


- По независещи от нас обстоятелства се забави съгласувателната процедура с останалите министерства, но за щастие днес получихме последните бележки от финансовото министерство и в четвъртък ще внесем стратегията в Министерския съвет.
Какви са приоритетите ви за 2009 г. и какви средства за подпомагане се отпускат от държавния бюджет?


- Най-важно за нас е създаването на индустриални зони с помощта на държавата, където очакваме да привлечем експортно ориентирани чужди компании. За целта бюджетът ще отпусне 100 млн. лв., с които да се изгради инфраструктурата поне на 5-6 подобни зони. Средствата ще бъдат администрирани от държавна фирма към системата на министерството на икономиката. Допълнително се заделят 20 млн. лв. за създаване на т.нар. агенция за подкрепа на износа БУЛТРЕЙД. Като административна структура тя ще бъде не отделна агенция, а дирекция към Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП). Причините да я направим по този начин са много. Първо, за да намалим администрацията и да използваме капацитета на специалистите в Агенцията за малки и средни предприятия, които преди 2004 г. съществуваха самостоятелно, но бяха обединени с Агенцията за малки и средни предприятия от тогавашния министър Лидия Шулева. По приоритет 4 на оперативната програма "Конкурентоспособност на българската икономика" Агенцията за малки и средни предприятия се предвижда да усвои 40 млн. евро точно за насърчаване и промоция на българския износ. Това също надделя за решението новата дирекция да бъде към АМСП. През следващата година ще бъдат увеличени и средствата за експортно застраховане. Предвиждаме капиталът на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) да нарасне от 25 млн. на 60 млн. лв. На практика ще даде възможност да се застраховат проекти до 600 млн. лв., което е трикратно увеличение на нейния капацитет. Досега ресурсът се усвояваше до средата на годината, затова капиталът се увеличава. Застрахован беше предимно експортът на големи индустриални обекти като корабостроенето, строителство на обекти под ключ като хидро - и топлостанции и др. Козметичната и парфюмерийната промишленост, които изнасят за рискови пазари, също бяха подкрепени.


Реално ли е да се усвоят средствата за индустриалните зони през 2009 г., при положение че няма нормативна уредба за тяхното функциониране?


- Наистина, липсата на законодателството е сериозна пречка. Досега няма норматив, който да даде определение що е то промишлена зона. Ние предлагаме два варианта за решение - или да се регламентират със специален закон за индустриалните зони, което би отнело повече време, отколкото е необходимо. Вторият вариант е с промени в закона за насърчаване на инвестициите. Не смятаме, че ще има забавяне, защото създаването на държавната фирма ще върви паралелно със законодателните промени, така че през март 2009 г. тя да може да функционира.


Как БУЛТРЕЙД ще подкрепя износа и няма ли да дублира функциите на търговските представители?


- Дейността на БУЛТРЕЙД, от една страна, ще се разграничава, от друга, ще дублира функциите на търговските представители. Аташетата са представители на икономическото министерство и защитават външноикономическата политика на държавно ниво. Те трябва да правят анализи и да осъществяват контактите с държавните институции в другите държави. През годините на тях им е било вменено още едно задължение - да посредничат на бизнеса при търсенето на партньори в чужбина. Ако преди 18 години това е било възможно, защото повечето предприятия са били държавни, сега, когато 98% от бизнеса е частен, те не могат да го правят. Причината е, че няма строги правила как да го правят и винаги могат да бъдат обвинени в конфликт на интереси. Затова с експортната стратегия смятаме да разграничим функциите им, като търговските представители продължат да представят държавната политика зад граница, а БУЛТРЕЙД да поеме секторните анализи и подкрепата за бизнеса. На практика тя ще бъде консултантска организация, която да облекчава достъпа на малките и средните предприятия на чуждите пазари. Тя ще проучва пазара за определени клиенти, ще прави структурни анализи, примерно за шивашката или хранителната индустрия, и ще посредничи при осъществяването на контакти с чужди партньори. Всичко това ще бъде безплатно за бизнеса.


Кога реално очаквате резултатите от тази стратегия?


- Стратегията е дългосрочна и е нормално резултатите да не се усетят през следващата или по-следващата година. Не случайно определихме краен срок 2013 г., когато очакваме търговският дефицит да бъде занулен. Ще дам за пример Чехия, която през 1998 г. е имала същия размер на отрицателното търговско салдо, но пет години след прилагане на тяхната експортна стратегия днес износът й превишава вноса с 6-7 млрд. евро.


На фона на световната криза вашите очаквания за българския експорт са твърде оптимистични. Може ли да прогнозирате с колко ще нарасне търговският дефицит до края годината и евентуално през следващата година?


- И тази година като абсолютни цифри търговският дефицит остава голям и дори ще превиши стойностите от миналата година. Но по данни на статистиката към края на септември т.г. той не нараства като процент от брутния вътрешен продукт, напротив, намалява. При планираното нарастване на БВП от над 6 процента, ако дефицитът остане под 20 на сто, смятам, че ще отчетем една добра година за търговското салдо. Защото няма да нараства като процент от БВП.


Да, но заради кризата редица български експортно ориентирани предприятия свиха производството и дори затварят цехове?


- Така е, но от макроикономическа гледна точка не очаквам промени в търговския дефицит, защото ще се свие не само износът, но и вносът на суровини. Така че балансът не би трябвало да бъде драстично променен. Свиването на поръчките от европейските партньори наистина е проблем, но не очаквам да засегне много отрасли, защото компаниите работят и с други части на света, които не са пострадали. Според мен всяко нещо, което в началото изглежда страшно, накрая може да се окаже оздравително. Спомнете си през 1997 г. жестоката криза, която беше предизвикана от предишното правителство на БСП. Тогава България беше тотално фалирала държава, с около 25 млрд. долара външен дълг, който в онзи момент съставляваше 140% от БВП. Само 11 години по-късно ние сме държава, която няма дълг, а има около 25 млрд. евро в кеш. Няма друга държава в света, която за 11 години да е произвела близо 50 млрд. долара или евро, като в същото време е суровинно зависима. Въпреки кризата България остава едно привлекателно място за чуждите инвеститори.


Да, но "Фьост Алпине", на чийто проект възлагахте твърде много, замрази инвестицията си...


- Но идват други. Имаме запитвания от редица потенциални инвеститори не само от европейски компании, но и от Далечния изток. Вярно е, че заради кризата бизнесът е твърде наплашен, но много скоро инвеститорите ще преоткрият пътя към местата, където се създава реален продукт. Защото истинските принципи на капитализма се крепят на връзката "капитал-пари-средства за производство". България е точно тази реална икономика, в която тази връзка не се скъса. Тук не съществуваха виртуалните икономически инструменти, които изгърмяха като балон в други държави. От друга страна, бизнес климатът в страната предразполага за разкриване на бизнес. Освен добрата данъчна среда и членството в Европейския съюз тук става лесно да се прави бизнес и заради намаляването на капитала за регистрация на фирмите до 100 лв. (бел. ред., предложението е направено от МС, но не е минало през парламента). Чуждите инвеститори оценяват тези предимства и проявяват интерес към страната. Имаме запитвания от китайски, малоазийски, корейски компании, които са потенциални инвеститори в областта на тежкото машиностроене, автомобилостроенето и битовата електроника. Китайски компании имат интерес да произвеждат тролейбуси в Русе. Плевен пък е избран като вероятен център за завод за турбини. Това не е случайно, защото така скъсяват достъпа до европейския пазар, който остава най-платежоспособният пазар в света. Европейски големи производители също използват даденостите на България с цел да използват пазарите на Русия, Украйна и Балканите.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хахо
  *****
  Неутрално

  Вярваме, вярваме другари
  Рапорт даден, рапорт приет.

 2. 2 Профил на Хахо
  *****
  Неутрално

  А до 2015 ще станем 2рия нетен износител след Китай.
  Господина само е забравил да спомене какво точно ще изнасяме

 3. 3 Профил на knoppicilin
  *****
  Весело

  "...Спомнете си през 1997 г. жестоката криза, която беше предизвикана от предишното правителство на БСП. Тогава България беше тотално фалирала държава, с около 25 млрд. долара външен дълг, който в онзи момент съставляваше 140% от БВП. Само 11 години по-късно ние сме държава, която няма дълг, а има около 25 млрд. евро в кеш. Няма друга държава в света, която за 11 години да е произвела близо 50 млрд. долара или евро, като в същото време е суровинно зависима." ....

  да де....ама повечето от тия 50 милиарда просто бяха откраднати и после се върнаха в икономиката от новите им собственици под формата на инвестиции

 4. 4 Профил на Ачо
  *****
  Неутрално

  Внимавай какво си пожелаваш, гласеше една поговорка. Има и една молитва, която гласи: "Господи, направи за мен не това, което си пожелая, а това, което е добро за мен!".

  Искам да кажа, че единствената година в цялата история на България, в която е регистриран търговски излищък, е 1996 г. когато доларът стана от 50 на 300 лева, а януари 2007 вече беше 3000 лева.

  Така че, помислете пак! И сега може да направим набързо излишък, стига да се откажем от вносните печки и телевизори, и вместо на колата да се качим на рейс 88

 5. 5 Профил на Много
  *****
  Неутрално

  прилича на пешо буркана

 6. 6 Профил на Тинтири - минтири
  *****
  Весело

  Пази ме Боже от министъра.
  С министъра и сами може да се оправим.

 7. 7 Профил на Тинтири - минтири
  *****
  Неутрално

  Със зам-министъра....

  Извинявам се.

 8. 8 Профил на До Ачо
  *****
  Неутрално

  Погледнато от друга страна защо имаше търговски излишък през 1996. Ами защото стоките поскъпнаха невероятно, импорта се спря, родните стоки поевтиняха и експорта се увеличи. Ако България дотогава влезе в Еврозоната, зам.-министъра има разрешението да изпълни заканата си. Понеже имам някои опасения, ако не е влезла ...

 9. 9 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "държава, която няма дълг" Ахахаха, ами какво става с тия евра дето са дефицит бре? 18% от бвп не са малко пари.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 10. 10 Профил на Лаф моабет
  *****
  Неутрално

  Голям лаф, голямо нещо!
  Стига локуми! Направете поне две неща:
  1. Чуждите инвеститори да получават разрешителни за 2-3 месеца! На едно гише!
  2. Държавно гарантирани кредити за инвестиции, които ще увеличат износа.

 11. 11 Профил на Еколог
  *****
  Неутрално

  С една дума радвайте се на стабилността, но иначе стягайте коланите.

 12. 12 Профил на 212
  *****
  Неутрално

  Мислех, че по-голям лумпен от СерГей не може да се намери. Намериха П. Орешарски. Мислех, че по-голям глупак от П. Орешарски не може да съществува. Намериха Пешо Димитров. Мислех, че по-голям Улигофрен от Пешо не може да има. Намериха Явор Куюмджиев. Това е то БСП.

 13. 13 Профил на Балансьор
  *****
  Весело

  Този смешно изглежда, а и още по-смешно говори . Такива като него са ясни, само знаят да разтягат локуми. Аз пък казвам че със тази политика не 20% - 40% ще стане. Щом като за господин зам министъра такова нещо като отрицатено тръговско салдо не е дълг, какъв ни е рпоблемът
  Ох, прощавайте збравих има хора които вземат пари и после не ги връщат ... не заради другото ами такава им е културата, така де щом като веднъж са им дали пари, то значи вече са техни

 14. 14 Профил на az
  *****
  Неутрално

  всяка година слушаме 'спецоиалисти' като този горе да ни обясняват как от догодина дефицита ще намалее и той всяка година се увеличава ... в тези индустриални зони ако ще строят молове и хипермаркети, които продавт вносни стоки дефицита ще се увеличи, няма да намалее. ама така е като ни управляват 'другари' завършили политикономия в институт Карл Маркс.

 15. 15 Профил на Г.Николов
  *****
  Неутрално

  Този г-н няма хал-хабер от икономика.

 16. 16 Профил на С. Михайлова
  *****
  Неутрално

  С такива публикации реномето на в-к. "Дневник" много олеква.

 17. 17 Профил на Ж. Петров
  *****
  Неутрално

  С тези локуми зам. Министъра се опитва да компенсира нищо неправенето на неговото министерство.

 18. 18 Профил на Rumen I
  *****
  Неутрално

  Тази стратегия наистина беше успешна в Чехия но преди 10 години..
  От тогава света доста се промени.
  http://www.czechtrade.cz/Global - Чектреид е все пак доста успещно начинание и е жалчко че заради нещата се бавят в министерства по месеци дори години.

  Липсват и хора липсва и опит и идеята е стара и ссвета е по различено, НО ВСЕ ПАК Е НЯКАВА СТРАТЕГИЯ!

  До сега просто такава липсваше!
  Тъй като това е втората статия и надеждите бяха това да се случи много по рано все пак се надявам БУЛТРЕЙД да започне дейност най скоро и да бъде успешен!

 19. 19 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  съгласен съм - макар 4е аз виждам по-ранна дата българите и българия да из4езнат от лицето на земята

 20. 20 Профил на Ivan Petrov
  *****
  Неутрално

  Така значи, търговските предствители не можели да обслужват частния бизнес, защото нямало нормативна база и влизали в конфликт на интереси. Искам само да припомня, че през 2001г. правителството на Симо Ментата чрез зам. министъра си Любка (Срам ни е от вас) Качакова уволни само за една седмица около 50 търговски представители, като основния упрек към тях беше, че не подпомагали частния бизнес при износа. Тя искаше те да се превърнат в "слуги на частниците".В резултат на нейния революционен ентусиазъм, неподплатен с никакви предварителни оценки за въздействието от това решение, в продължение месеци (4-5 поне)търговските служби останаха без хора. Загубите от това вероятно са от порядъка на милиони.Да не говорим за обърканите съдби на тези хора. Сега въпросната персона пак е зам. министър, този които подписваше заповедите (М. Керемедчийски), също, а шефът им, Малкият Мук, разбира се, си е пак министър, но вече на нещо друго.

  Г-н Куюмджиев, поне поискайте извинение от тези хора!

 21. 21 Профил на Четете м/у редовете
  *****
  Неутрално

  Една държавна фирма със 100 млн за харчене, като за начало.

 22. 22 Профил на bordeaux
  bordeaux
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Дейността на БУЛТРЕЙД, от една страна, ще се разграничава, от друга, ще дублира функциите на търговските представители."

  Es war spät abend als K. ankam.
 23. 23 Профил на Глупости, нищо подобно.
  *****
  Неутрално

  Бодри глупости за светлото бъдеще от още един глупак са това.

  В България е имало излишък по текущата сметка САМО ДВЕ години - 1996 и 1997, годините на катастрофална икономическа криза.

  Ако валутните резерви се стопят и бордът не издържи ще имаме положително салдо до година или 2.

  Иначе нищо ДРУГО фундаментално не може да се промени за 5 години, че да излезем на плюс. Особено с толкова безнадеждно остаряла програма - само пари ще се трошат.

 24. 24 Профил на bordeaux
  bordeaux
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Selsko mom4e, na6e mom4e

  Es war spät abend als K. ankam.
 25. 25 Профил на Marquis de Sade
  *****
  Весело

  По всичко изглежда, че в това министерство ги избират с кастинг и критерии: аграрни физиономии, работническо-селски произход, завършил “Карл Маркс”, съпруга-рускиня, откачена сестра и т.н. Въпросния господин явно не се досеща, че веднага след Нова година потреблението рязко ще спадне, защото взетите кредити не чакат. Хората ще започнат да съкращават разходите си, най-вече за облекло, туризъм и развлечения, а и за по-скъпи храни и напитки, за да могат да плащат вече взетите кредити. Това ще доведе до свиването на много производства, особено в хранително-вкусовата и шивашката промишленост. Резултата ще бъде увеличаване на безработицата, което ще доведе до още по-ниско равнище на потраблението. Много “производители”, които се надяваха, че цените на месото, млякото, колбасите, сиренето и кашкавала ще могат да се вдигат безкрай, ще бъдат жестоко разочаровани. Химерите за откъсване на тлъсто парче от държавния бюджет за проекти, “които да работят за нас, когато не сме на власт”, будят съжаление, както и надеждите, че някой чуждестранен инвеститор ще се подлъже да дойде. Така че, г-н многознайко, първо си решете въпроса как да останете до края на мандата, а после хвърляйте прах в очите на хората, защото не ви остава много, mon ami.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK