Йоже Робезник: Малките доставчици на интернет ще изчезнат

Инвестиционен директор на словенския фонд P&S East Growth Luxembourg

Йоже Робезник: Малките доставчици на интернет ще изчезнат

© Юлия ЛазароваP&S East Growth Luxembourg e частен словенски инвестиционен фонд със седалище Люксембург, създаден през 2006 г. В портфолиото му се включват 5 компании в България, Румъния и Украйна. През 2008 г. фондът купи няколко софийски интернет LAN доставчици, по-големите от които - KИТ (Bol.bg) и "Пауърнет", и ги обедини в PowerNet Telecommunications. Г-н Йоже Робезник е инвестиционен директор на фонда, собственост на P&S Capital. Той има две основни направления - консултантски услуги в областта на стратегическите обединявания и инвестиции и частен инвестиционен фонд.


Как избрахте България, Украйна и Румъния за инвестиции?


- Основно предимство на България и Румъния е членството им в Европейския съюз. Що се отнася до Украйна, големината на пазара им е ключова причина за инвестициите ни там. От Балканския регион по-интересни за нас са България и Румъния, защото държавите от бивша Югославия - Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия, са с пренаселени пазари.
Конкретно в България притежаваме Bol.bg и PowerNet с общо име PowerNet Telecommunications, а също и телекомуникационното съоръжение (data centre collocation) Telepoint. В Румъния притежаваме фармацевтична верига. Освен това имаме инвестиция и в телекомуникациите - малък интернет доставчик с 5000 абонати. Но той не може да се сравянва в PowerNet. Първоначалната идея беше да слеем двата интернет доставчика - румънския и българския, но румънската ни инвестиция не отчита достатъчно бърз растеж.


В Украйна положението е малко по-различно. Там не направихме никакви инвестиции в телекомуникационния сектор, а притежаваме единствено маркетинг и PR агенция.


Така че парите, с които разполагаме, са почти напълно инвестирани. Всъщност планираме да съберем допълнителен ресурс в размер на 100 млн. евро, за да продължим да развиваме съществуващите си проекти. А както знаете, в наши дни е трудно да осигуриш финансиране.


На какво се дължи интересът ви към телекомуникационния сектор?


- Основната причина е, че имаме опит в областта на телекомуникациите. Ние сме основен консултант на словенския национален телеком (б.а., Telekom Slovenija) и сме участвали в придобиванията му в Сърбия, Македония, Албания и Хърватия.


Каква е разликата между българския и румънския телекомуникационен сектор?


- В Румъния имаше балон в този бранш. Почти бяхме финализирали няколко сделки и се отказахме от тях. Мисля, че това беше добро решение, защото в момента цените на малките компании в телекомуникационния сектор в Румъния вървят надолу. По-големите играчи започнаха масово изкупуване на малки LAN мрежи и купиха почти всички такива с над 3000 клиенти. Това естествено доведе до по-високи цени. Една компания на румънския пазар изкупуваше малки мрежи и вместо да ги консолидира и да инвестира в инфраструктурата им, продължаваше с новите сделки с единствената цел да продаде цялата тази структура в рамките на 1-2 години. Според мен в момента тази компания има сериозни неприятности.


В България, от друга страна, има много повече място за развитие на компаниите. В момента тече окрупняването на сектора.


Планирате ли да купите някои от съществуващите малки интернет доставчици?


- Не мога да ви кажа дали ще извършим подобни сделки, или ще разчитаме единствено на естествения растеж на PowerNet. Най-вероятно и двете, ако имаме добри условия за сделки. Досега сме инвестирали 7.5 млн. евро.


Доколкото знам, имате намерение да превърнете PowerNet в национален телекомуникационен доставчик.


- Със сигурност планираме да запазим компанията през следващите 5 до 7 години или дори повече и да я развием до национален оператор. Логиката на пазара е проста. Колкото повече купувачи имате, толкова по-добри са възможностите за преговори при евентуална сделка. В момента на пазара няма финансови инвеститори и просто няма смисъл да продадем PowerNet в краткосрочно бъдеще. Освен това вярваме, че компанията притежава потенциал за растеж и можем да я превърнем в сериозен национален играч.


Какво ви дава увереност във възможностите за развитие на PowerNet?


- Най-важното е, че пазарът е неконсолидиран. Съществуват много малки компании. Ако сравнявам със Словения, там никога не е имало подобна ситуация в телекомуникационния бранш. Интернет услугите в Словения са значително по-скъпи, естествено и БВП на човек от населението е по-висок. Основната причина за по-високите цени са малкото компании доставчици - 3-4, като два са по-сериозните интернет оператори. А тук има много такива. Ролята ни е да свършим "мръсната работа", да развием компанията за някой голям инвеститор. В момента сме развили мрежата си в цяла София, поне като покритие, и имаме над 30 000 абонати, но освен София остава въпросът за останалата част от страната.


Ще инвестирате и извън София, така ли?


- Със сигурност, това е и причината да търсим допълнително финансиране за фонда, искаме да развием съществуващата мрежа. Голяма част от тези 100 млн. евро, които се опитваме да наберем, ще бъдат инвестирани в България през следващите 2-3 години. През 2009 г. със сигурност ще вложим 1.5 млн. евро в инфраструктура и нови придобивания.


Ще предложите ли допълнителни услуги на абонатите си - IPTV (телевизия през интернет) или VoIP ( б.а., телефония чрез интернет предаване)?


- Тенденцията е еднопосочна със сигурност и е към конвергенция на услугите. Всички се стремят да предложат максимално портфолио от подобни услуги. Когато предложим IPTv на клиентите си обаче, ще се стремим да е с най-доброто възможно качество, за което трябва да се развие още съществуващата мрежа. (б.а., Димитър Хинков, изпълнителен директор на PowerNet, заяви, че плановете са до средата на 2009 г. компанията да започне да предлага услугата IPTv).


Когато имате 100 000 клиенти, да речем, влагате значителна сума за разработване и поддържане на марката си, така че защо да не се възползваме в бъдеще от бранда PowerNet. Вероятно ще опитаме да създадем виртуален мобилен оператор, като сключим споразумение с някой от съществуващите мобилни телекоми и брандираме услугата с нашето име.


Какви промени предвиждате в сектора в България?


- Консолидация. Малките доставчици ще изчезнат напълно в даден момент. В дългосрочен план няма да успеят да се развиват и конкурират с по-големите доставчици.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на салатено чудовище
  салатено чудовище
  Рейтинг: Неутрално

  смех,. смех моля другарко
  последните години се нароиха такива костюмари които мисля че управленито на телеком, фабрика за кремвирши и бетонов възел е едно и също. питайте клиентите им колко са доволни, както и тези на еърбаитс, спииди нет и тн управлявани от фондове

 2. 2 Профил на салатено чудовище
  салатено чудовище
  Рейтинг: Неутрално

  платената реклама не трябва ли да се оказва?

 3. 3 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Бях на Линкос, тях ги купи bol.bg и скоро след това тях пък ти купи PowerNet. Линкос бяха много добри въпреки че бяха най-малките и кабелите им като всички висяха по стълбовете. Но прекъсванията бяха 1-2 пъти в месеца и бързо ги оправяха. С бол.бг се влоши макар че използваха същите кабели и суичове значи причините бяха в сървърите им. А може вечи и да ги бяха купили словаците. Но момчетата от Линкос които бяха наблизо и идваха да оправят проблемите вече ги нямаше. В PowerNet /т.е. вече тези прословути словаци беше ПЪЛНА ОТВРАТ! Прекъсваше по 5-10 пъти на ден, в централата звънях по 5-6 пъти докато някой дигне телефона, всеки път различен човек така че отново обяснявах проблема и той пак си оставаше нерешен. Така че в крайна сметка за телефонни разговори с тях плащах повече отколкото за Интернет! Изтърпях така 2-3 месеца, накрая не можех повече, дори и не изчаках да свърши предплатеният ми период и се прехвърлих към Спектър Нет. И то на новата им ПОН технология където до компютъра ми идва оптичен кабел. За 9 месеца имам само 1 прекъсване и то защото увеличаваха скоростите. И ги имам по всяко време на денонощието а не като PowerNet където редовно бяха 5-10 пъти по-ниски от платеното. Направо се родих. Така че тези словаци са пълен боклук!

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 4. 4 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: Весело

  Кремвирши или кренвирши?!?
  Или крем от кренвирши...
  Я най-добре една салатка!
  Без чудовището...

 5. 5 Профил на Препатил
  Препатил
  Рейтинг: Неутрално

  Комсомолски фонд - това е този фонд, който е купил тези доставчици. БОЛ бяха един от най-некдърните доставчици и закономерно загинаха, като решиха да избегнат фалита и да се продадат някак си на съмнителен фонд. Как може да се нарече доставчик, чиято поддръжка на въпроса защо има загуби на пакети в мрежата им отговоря, че това било заради големия интерес към услугата им. Просто без коментар...

 6. 6 Профил на Друг Митко
  Друг Митко
  Рейтинг: Весело

  Оказва или Указва?
  Щото значението е съвсем различно.

  Още една салатка, молим!

 7. 7 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: Весело

  Не знам за тези ПауърНет - нямам лични впечатления.

  Но мога да ви кажа технологията на други "големи" перачи - ЕърБайтс.

  Само месеци след навлизането си на пазара, настъпи катастрофа в услугата. Оттогава - и досега - въздухарските байтове представляват една димяща купчинка!

  Философията им беше, че като са по-голяма фирма, не е нужно да предлагат работеща услуга; на "растящ пазар" (както те го наричаха), увеличаването на печалбите се формирало от поемането на нови клиенти, и не било проблем че "някои предишни" се отказват!

  Смех! Юпита, некадърни да ръководят и цех за стъклени бутилки, стават "консултанти по придобиванията". Резултатите ги виждаме (сега в Америка, после и навсякъде другаде): т.нар. "финансова" сфера е един голям балон от корупция и некомпетентност, който не произвежда никаква икономическа стойност освен собственият си балонски въздух

 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 530 Неутрално

  и аз се махнах от пауърнет, след като купиха бол.бг

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на КР
  КР
  Рейтинг: Неутрално

  Тези словенци са такива лъжци ....

 10. 10 Профил на Р
  Р
  Рейтинг: Неутрално

  Моята история от Линкос през bol.bg и PowerNet и накрая Спектър Нет е съвсем същата, като при Fred, с добавка, че многократно предупреждавах bol.bg и PowerNet, че няма да ги търпим вечно. Имаше и продължение след като преустанових да ползвам услугите им - три пъти ми се обаждаха от PowerNet да ми предлагат пак да ми станат провайдъри, включително с промоция от два безплатни месеца. За какво ми предлагат нещо, дори и безплатно, когато съм се убедила в продължение на година, че го нямат - качествена връзка, техническо обслужване, компетентност и прилично отношение към клиента. Това, за което ми е много криво е, че съсипаха Линкос, които бяха идеални във всяко отношение.

 11. 11 Профил на В@Нде0
  В@Нде0
  Рейтинг: Неутрално

  Аз ползвам Пауърнет и съм супер доволен. Компанията много се промени за последната година. Интернетът ми просто не спира. Един път ми се наложи да говоря с Хелпдеск, които веднага отговориха и обслужването беше много любезно. Проблемът се оказа, че кабелната като са прокарвали кабела са скъсали моя - случва се, но Пауърнет го отстраниха за 2 часа.

  Не знам тези писаници дали са плод на рекламните отдели на другите доставчици или са реални, но виждам една компания с визия, която ми предлага добра услуга.

  Хайде, със здраве.
  В@Нде0

 12. 12 Профил на dave
  dave
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Капиталистическите "Инвестиционните фондове" по мое скромно мнение карйно много ми приличат на класически "пиранидални" структури.

  Има едни пари, за които е трудно да се определи от къде са дошли, дали от незаконен бизнес, дали от наивни инвеститори и има едни изпълнителни директори и бордове, които единствената им цел е да симулират бизнес и да усвоят максимално количество пари.

  Развитието на конкретния бизнес, дали той ще е телекомуникации, замеделие или строителство не е главната и основна цел. Целта е да се "гепа" едно количество пари.
  Когато нещата закъсат, обикновенно се търси купувач, който отново да бъде подведен с переспективите.
  За това този тип бизнес хронично ще изпада в кризи и финанова невъзможност.

  Pulp fiction!
 13. 13 Профил на Виктория М.
  Виктория М.
  Рейтинг: Неутрално

  Мен пък ме зарибиха с промоцията им левче за месец...И си продължих договора след това. До сега не съм имала проблеми, но се надявам да отреагират бързо, ако се наложи. Приятел ми ги препоръча...така че, заложих на него. А и фондове, мондове...за мен тази новина означава и наливане на пари за по-добри мрежи...

 14. 14 Профил на Ема
  Ема
  Рейтинг: Неутрално

  Струва ми се излишно да коментираме от къде идват парите им, дали съобщението е платено или не, а още по-малко какви са негативите на дадена нация. Не желая да коментирам и неуместните метафори, от които няма особен смисъл. За крайния потребител, какъвто съм аз, значение има само фактът, че мога да разчитам на Интернета си, който ми служи предимно за работа (разбирате колко е важен). Доволна съм от Пауърнет и не желая съобщението ми да звучи като суперлатив, а като благодарност за едно от малкото качествени неща, които могат да бъдат получени в днешно време.

  С уважение

 15. 15 Профил на АНА
  АНА
  Рейтинг: Неутрално

  Гола са вода!Преди няма и десетина дни , мисля че в Капитал имаше намек ,че се продават ан блок!/Б-я и Ромъния/.Може с това интервю да се опитват да си задържат цената.Фирмата си губи клиентите по - бързо отколкото зарибява за кратко нови.

 16. 16 Профил на Rrrr
  Rrrr
  Рейтинг: Неутрално

  Вероятно първо ще влошат услугата, а после и ще фалират. Разбъркано портфолио и общомениджърска компетентност

 17. 17 Профил на в бизнеса
  в бизнеса
  Рейтинг: Неутрално

  Ей такива клоуни като тези много ги има в Европата вече.
  Скоро и едни от Обиртел нещо се изказваха.. подобно.
  Телекомите са следващия балон. Умните се опитват сега да продадат на будалите, докато не е късно, и си надуват цената по същия начин, както и с недвижимите имоти.
  И затова - аптека, лан и ПР, бетон, и.. и става кашата.
  Иначе нет има, докато плащат добре на техниците. Като спрат да им плащат... тогава, Ема, се върни да видиш кво си написала!

 18. 18 Профил на Pe6o_Biznesa
  Pe6o_Biznesa
  Рейтинг: Весело

  Хубаво е че въпреки кризата хората продължават да инвестират, явно има доста добър потенциал Браво Браво

 19. 19 Профил на none
  none
  Рейтинг: Неутрално

  Така наречената фирма ПН е толкова зле с обслужването, кадрите, качеството на услугата и всичко друго за което се сетите. Преди време ползвах техните услуги и Инт. вървеше горе -долу само когато ги псувах по два -три пъти месечно.
  Спира ми Инт. веднъж и младежите ми обясняват, че е в причината е в моя оптичен конвертор, които не пропускал HTTP трафика, excel и word документите, те били правили тестове на системата и точно този тип оптични конвертори имал този проблем. Опитах се да им обясня принципа на работа на оптичния конвертор, OSI модела и разни други работи, които се учат в първи клас. Така и останах не разбран.
  Такива случаи бяха ежедневие и този младеж може да казва велики дума ама ПН си остават едни абсулютни аматьори....

 20. 20 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: Весело

  Колко сте смешни, уважаеми ПНет!

  В@Нде0, Ема и Виктория са един и същи човек. Помолили секретарката да 'обори' отрицателните мнения!

  То лошо няма - всеки има право да се изкаже - ама да бяхте съобразили, че едно младо момче или момиче в три последователни мнения няма да успее да създаде впечатление, че това са различни трима души!

  Смех!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 22. 22 Профил на admin
  admin
  Рейтинг: Неутрално

  Аз работя в един от доставчиците, но където живея нямаме покритие. Пробвах и другите местни ланове, но единия фалира, другия ни остави близо седмица без нет. От година съм с Пауър и съм доволен. Спя спокойно, работя дистанционно и през останалото време съм в Уоркрафт за точки. Затова много държа и на ТТЛ заради 3те РС-та вкъщи. Общо взето мога да кажа, че са добри.

 23. 23 Профил на Shrek~>
  Shrek~>
  Рейтинг: Неутрално

  Чета странни работи, аз съм отскоро клиент на Пауърнет в Люлин. Има и други два оператора в района, но мои приятели ми препоръчаха Пауърнет. Засега нета върви ок и цените са добри. Кой ще откаже един месец за един лев?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на някой
  някой
  Рейтинг: Неутрално

  Както при повечето доставчици, зависи в коя част на града живееш и каква е мрежата там.....познавайки от първа ръка мрежата на въпросната фирма се учудвам на тези на които не спира нета... или са си дали мазетата под наем или интернета им е без пари )))

 26. 26 Профил на пламен
  пламен
  Рейтинг: Неутрално

  поредния надут балон, който ще се спука- инвенстиционен фонд
  ,бла-бла.....!

 27. 27 Профил на Hero
  Hero
  Рейтинг: Неутрално

  А бе като чуя вече за шибани словаци или чехи и ми се повдига
  Евалата на Салатеното чудовище , верно смех смех другарко)))
  Е тоя словашки капут дето ми се прави на голема работа да ходи да види примерно Мегалан как работят нема прекъсване винаги реагират навреме а бе супер са. Клиент съм им от 3 години и немам намерение да се отказвам.

 28. 28 Профил на doni
  doni
  Рейтинг: Неутрално

  Словения и Словакия са различни държави!
  Словения - Любляна.
  Словакия - Братислава.
  Вие в Европа ли сте расли наистина?

 29. 29 Профил на жоро
  жоро
  Рейтинг: Неутрално

  словенецът ще изчезне преди малките доставчици

 30. 30 Профил на аха-аха
  аха-аха
  Рейтинг: 238 Неутрално

  сега ПН се опитва да купи еърбайтс . за момента цената е 1.2 млн евро но може и да падне защото докато тече пазарлъка абонатите на еърбайтс може да намалеят до 4000. така ще покажат пред инвеститорите че им "растат приходите" а на каква цена ще се види след около година. общо взето колкото повече ПН се опитва да стане национален телеком , толкова повече им се мести фокуса от лан-а и ще им пада качеството на услугите.

 31. 31 Профил на fen
  fen
  Рейтинг: 8 Неутрално
 32. 32 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ползвал съм услугите на много доставчици, и мога да кажа, че колкото по-малка е фирмата, толкова повече внимание обръща на отделния клиент.

  Damnant quod non intellegunt.
 33. 33 Профил на bosti
  bosti
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK