Джеф Хюлет: В условия на криза оптимизирането на енергийни разходи е много важно

Маркетинг мениджър на "Интел" за региона

Джеф Хюлет: В условия на криза оптимизирането на енергийни разходи е много важно

© Красимир ЮскеселиевПреди дни "Интел" представи в България 17 нови процесора от корпоративен клас Xeon 5500. Паралелно с това протече и световната премиера на новите сървърни процесори, които според компанията са "най-революционните от близо 15 години насам". Джеф Хюлет е маркетинг мениджър за региона Европа, Близкия изток и Африка в "Интел". Отговаря за сървърните системи на компанията, а настоящият фокус в неговата работа е въвеждането на 10 сървърни системи, базирани на новите процесори по микроархитектурата Nehalem. С него разговаряме за новите продукти и проекти на компанията.


Колко важни са сървърите за бизнеса днес?


Сървърите са много важни за нашия живот и за компаниите в днешно време. Те имат капацитета да променят начина, по който живеем и работим. Но въпреки това за много хора изглеждат не особено вълнуваща и дори скучна част от компютърните технологии. Трябва да подчертая обаче, че те влияят на живота на бизнес организациите и крайните потребители ежедневно подобряват начина, по който бизнесът и хората работят и живеят.
Сървъри се използват в банки и здравноосигурителни организации, където имат ключова роля в обработването на данните и средствата и на гражданите. Те дават мощност на блоговете и социалните мрежи, които в момента се разрастват в световен мащаб и стават все популярни и в България. Днес нито една компания не може да оперира добре, без да използва сървърна инфраструктура - директно или индиректно. Сървърите подобряват бизнес ефективността на компаниите, която става все по-важна във времена на икономически предизвикателства. Важно е собствениците на компании и ИТ мениджърите да обмислят възможностите за въвеждане на подходяща сървърна инфраструктура в унисон с бизнес целите си.


Какви са положителните ефекти от новите сървърни технологии? Защо новите Xeon 5500 са по-добри от предишните серии бизнес чипове на "Интел"?


Всичко е в ефективността. В свят, повлиян от криза, оптимизирането на разходите за енергия например има голямо значение за компаниите. Intel Xeon 5500 series предоставят на пазара повече мощност при по-малко потребление на енергия. Те са първите "интелигентни процесори", които създаваме на базата на архитектурата с кодово име Nehalem EP. Освен че консумират по-малко енергия от всеки друг от предишните сървърни процесори, те се адаптират към нуждите на всяка компания и това ги прави интелигентни. Серията Xeon 5500 има капацитета да трансформира интернет инфраструктурата, като позволят на потребителите да навлязат в нови разрастващи се пазари като изчисления в облака (cloud computing), високопроизводителни изчисления (high performance computing) и т.нар. внедрени (embedded) системи. Те ще играят ключова роля и за научни открития от изследователи, които използват суперкомпютри, и всичко това, като предоставят енергийна ефективност при намалени разходи за електричество.


Когато представихме Intel Pentium Pro процесорите през 1995 г., по-малко от 750 000 сървъри, базирани на "Интел" архитектура, бяха продадени и съставляваха само 10 процента от общите приходи от продажби на сървърен хардуер. Днес 8 от 10 сървъри са базирани на наши технологии. "Интел" базираните сървъри продължават да бележат силен ръст, особено при приложенията от висок клас - от високопроизводителните до изчисленията в облака ще се облагодетелстват най-много от новите Xeon 5500 series.


Сериите Intel Xeon 5500 също предлагат и нововъведения за автоматизиране на енергийната ефективност, като предоставя на потребителите по-голям контрол върху техните разходи за енергия. Това включва ниво на мощност при бездействие на процесора от само 10 вата, което позволява намаляване с 50% при бездействие на системата в сравнение с предишното поколение.


Изчислителните центрове (data centers) използват много електричество. Това създава сериозни разходи и притеснения за околната среда. Как "Интел" ще се изправи срещу тях?


Полагаме много усилия за разработване на нови зелени и екосъобразени технологии във всички пазарни сегменти от години. През 2008 компанята получи от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) призванието за корпоративен купувач номер едно на зелена енергия в САЩ. Рекордното закупуване беше еквивалентно на влиянието върху природата от "изкарването" от пътищата на 185 000 автомобила всяка година. "Интел" е поела ангажимент да закупува над 1.3 млрд. киловатчаса сертификати за възобновяема енергия годишно. От 2001 насам инвестирахме 20 млн. долара в проекти за запазване на електричество, които са спестили енергия на стойност от над 40 млн. долара.


Конкретно, ако замените център за данни, оборудван със 184 сървъра с едноядрени процесори на възраст 4 години, с нови, базирани на Intel Xeon 5500, вложените средства ще се изплатят в рамките на 8 месеца и ще ви носят спестяване на енергия след това. Само 21 сървъра ще са необходими, за да постигнете същото ниво на производителност. Мястото, което ще заемат, ще се намали с 89%, а годишните разходи за енергия ще намалеят с 92%. Това означава, че ще спестявате средно 83 000 долара всяка година от намаляване на потреблението на енергия и 147 000 долара от намаляване на разходите за софтуер и операционни системи.


Кога ще са готови първите процесори, базирани на 32 нанометровата архитектура, и колко добри ще са те?


"Интел" обяви плановете си да инвестира в модернизиране на производствени мощности в САЩ и да премине към следващото поколение 32nm производствена технология. Приблизително 7 млрд. долара ще бъдат вложени през тази и следващата година за новата производствена технология - това е най-голямата досега инвестиция за един процес. Първите 32-нанометрови микропроцесори както за мобилни, така и за настолни компютри бяха вече показани през февруари. Както беше обявено тогава, производството на чипове Westmere за преносими и настолни компютри се очаква през четвъртото тримесечие на 2009 г. Това, което бизнесът и потребителите могат да очакват от тях, е повишена производителност и гъвкавост. Процесорите, базирани на Westmere, ще навлязат в сегмента на мобилните, десктоп и в сървърния сегмент след време с навлизането на 32nm процес.


Имате ли стратегия за стимулиране на пазара на полупроводници?


Икономиката и индустрията са в процес на пренастройване към нова базова линия, от която ръстът ще започне отново. "Интел" ще продължи да разширява своята лидерска позиция в производството, да вдъхновява продуктови иновации, да развива нови пазари и да въвежда мерки за ефективност. Компанията вече намали структурата на разходите на си с 3 млрд. долара от 2006 г. досега. Новите ни технологии и продукти ще ни помогнат да "запалим искрата" на ръста на пазара и да просперираме, когато икономиката се възстанови.


Иновациите и технологиите са главните двигатели на модерната икономика и е наше твърдо убеждение, че инвестициите в информационни и комуникационни технологии (ИКТ) ще спомогнат да се осигури икономически просперитет във време, в което светът преминава дигитална трансформация. Инвестициите в добро образование произвеждат умни хора. Инвестициите в развойна дейност произвеждат умни идеи, но за целта е необходимо създаването на правилната среда. Тези стъпки ще стимулират икономически растеж, работни места и нови възможности, сред които и бъдещо сътрудничество между частната индустрия, правителствата и академичните среди, които естествено ще създадат допълнително търсене за технологични иновации.


Какъв е ефекта от глобалната финансова криза върху Intel?


Тъй като работим в една от най-динамично развиващите се индустрии, не може да не бъдем незасегната от кризата. Според нас в настоящия глобален икономически климат мисленето в перспектива е много по-важно от всякога и нашата визия е да продължим да създаваме иновации и да помагаме на клиентите си да създават иновации, тъй като днес можем да поставим основата на бъдещия растеж.


Пример за това е и обявеният план за инвестиция от 7 млрд. долара в 32 нм фабриките в САЩ. Този ход не само ще поддържа близо 7000 високотехнологични работни места, но и ще осигури появата на пазара на нови и по-ефективни технологии през следващите години и ще помогне на потребителите да спестяват разходи и да подобряват своята бизнес ефективност.


През януари "Интел" обяви планове да преструктурира някои от своите производствени съоръжения и да ги приведе в унисон с настоящото състояние на пазара. Целта е да се консолидират някои по-стари мощности, без да се повлияе на въвеждането на нови, 45- и 32-нанометрови производствени мощности.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK