Стив Ханке: Свиването на разходи е правилно, разочароваща е липсата на реформи

Стив Ханке

© Красимир Юскеселиев

Стив ХанкеСтив Ханке е професор по икономика от университета "Джон Хопкинс". В България икономистът, който беше съветник на бившия президент Петър Стоянов, е познат като "бащата на валутния борд". Очаква се днес той да разговаря във Вашингтон с финансовия министър Симеон Дянков. Ето какво каза преди срещата Ханке в интервю за БНР:


Как ще коментирате одобрения преди дни план за стабилизиране на икономиките в Евросъюза?


- Мащабният план ще осигури временна стабилност като бинт, който да превърже раната, но няма да я излекува. В случая с Гърция помощта, която й се отпуска, не е обвързана с необходимите реформи там. Няма начин те да успеят да си платят дълговете, които са натрупали. Основното обаче е, че трябва да се направят мащабни реформи. Икономиката им е от съветски тип, който не работи. Нужна е икономическа революция. Ако не предприемат решителни стъпки, няма да постигнат нищо.
Не звучите особено оптимистично, проф. Ханке. Съвсем като онези, които определят ситуацията като началото на края на еврото или пък като вълчи капан.


- Еврото ще остане, то ще издържи на натиска. Ще го има поне в обозримото бъдеще. Това, което наблюдаваме, не са проблеми на единната валута. Проблемът е в липсата на стабилно фискално
управление - нещо, което бе допуснато в някои от държавите от еврозоната. България е в много по-добра форма. Валутният борд и стегнатата фискална политика, която се води през последните
години, са своеобразни котви на стабилност. Благодарение на тях можете да понесете някои шокове.


Новото правителство действа добре, като ограничава намесата на държавата... обществените разходи.


Планираме да актуализираме бюджета за тази година. Орязват се разходи, но пък спестените пари се насочват за социални нужди и инфраструктурни проекти. Вече имаме и над 2 процента бюджетен дефицит за първите месеци на годината. Как ви се струват тези данни?


- Изглеждат сравнително добре. Най-важното е, че новото правителство взе решение за намаляване на държавните разходи по начин, който да направи обществения сектор по-ефективен. Полагат се усилия да се изпреварят проблемите, нямате натрупани големи дългове, нито сериозни дефицити.


Появи се обаче идея да се извадят пари от фискалния резерв, тъй като приходите, които ще влязат в хазната, ще са с 2 млрд. лв. по-малко от планираното. Доколко изтеглянето на средства от резерва би създало проблем?


- Фискалният резерв се пази, за да се ползва в случай на спешни нужди. И семействата заделят пари за черни дни. Ако дойдат лоши времена, имат спестявания, които да ползват. Докато пари от фискалния резерв се ползват временно, а след това средствата се връщат там, не виждам проблем.


Вие ще се срещнете с финансовия ни министър. Какво бихте го посъветвали?


- Като цяло неговите виждания за това какво трябва да се направи в България съвпадат с моите. Онова, което ме разочарова, е, че правителството не бе способно досега да форсира реформите в здравната система. Нещата там трябва да се променят. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Същото се отнася и за социалната сфера. Не виждам достатъчна решимост за предприемане на спешни промени в тези области.


Другото, което повтарям още откакто бях съветник на президента Стоянов, е, че най-сериозният ви проблем е корупцията. Всяка мярка, която води до по-малко намеса на държавата в реалната икономика, а и до прозрачност, автоматично би свила и корупцията. Това определено ще ви донесе и огромни ползи.


През последните месеци у нас се води сериозна дискусия за вдигане на ДДС. Правителството се отказа от идеята поне засега. Но мислите ли, че една такава стъпка би помогнала да се стабилизира хазната?


- Вдигането на ДДС е много лоша идея. Ако ви трябват пари, режете държавни разходи. Това трябва да е посоката. Поуката от случващото в Гърция е съвсем ясна - харчовете на държавата и социалните разходи излязоха извън всякакъв контрол. Гърция е сравнително бедна страна сред тези от Евросъюза, а като влязоха и в еврозоната, решиха, че могат да харчат за социални нужди толкова, колкото и богатите държави. Направиха го и сега са в банкрут. Не може да обещаваш на хората социални придобивки, които нямаш с какво да платиш. Това са лъжите на политиците навсякъде. Те обещават на хората, но няма с какво да платят за тези обещания и в крайна сметка ще свършат като гърците.


Това, което трябва да се прави в подобна ситуация, е правителството просто да признае - не можем да си позволим това или онова, нямаме пари. По-добрият вариант е този, който се предприема в
България. Вместо вдигане на данък добавена стойност, режете разходи.


Да разбирам ли, че всъщност ни казвате да режем основно социални разходи, за да не си навлечем проблеми като тези на Гърция?


- Заради политиката, която правителството води, мога да кажа, че не виждам основания за такова притеснение. Просто предупреждавам - трябва да продължавате да контролирате
държавните разходи, да ги съкращавате, за да не се подхлъзнете по пътя на Гърция.


Сигурно е невъзможно да се посочи точен срок, в който икономиките на страните от Евросъюза ще започнат да отлепят от дъното. И все пак как мислите вие?


- Аз съм по-скоро песимист, че Европейският съюз ще постигне стабилен икономически растеж за известно време напред. Основната причина е, че държавният и общественият сектор е твърде голям и
неефективен във всички европейски икономики. От друга страна, структурата на частния сектор не е много добра, не са достатъчно гъвкави.


Какво ще рече известно време - година, две, пет?


- Твърде големите държавни разходи, многото, а и високи данъци, всичко това ще задържа икономическия потенциал на Европа за дълго време, от две до пет години. Ако не се направят реформи, може и по-дълго време да не се задвижат икономиките.


Да разбирам ли, че може и над пет години да минат, докато икономиките в Евросъюза постигнат стабилен ръст?


- Запомнете - нещата ще се подобрят, само ако се направят реформите. Иначе може Евросъюзът никога да не се върне на стабилното ниво на развитие отпреди кризата.


Какви са очакванията ви за възстановяването на българската икономика?


- Най-доброто, което България може да направи, е да се заеме сериозно с реформите, да следва стегната финансова политика. Така ще задържите интереса на чуждите инвеститори. Това е добрата страна. Лошата е, че повечето от чуждите ви инвеститори са от Европа. Преките инвестиции у вас се сринаха до нива отпреди няколко години. Търговията и износът ви също са пряко обвързани с Европейския съюз.


Но правителството ни очаква икономиката да излезе от рецесията още тази година. Мислите ли, че е твърде оптимистично?


- Не, не мисля, че е твърде оптимистично. Управляващите в България планират известен икономически растеж, но не и бум. Аз смятам, че ще има известно възстановяване на икономиката ви през тази година, но не и рязък скок. Когато се намираш в криза като тази, не е много логично да правиш дългосрочни прогнози. Никога не може да предвидиш какво ще се случи, ако изникне неочакван
проблем заради Гърция например, което може да се случи. Ако там нещата станат много зле, това със сигурност ще промени очакванията на Европа, а и на Балканите.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "по голЕм реформатор от мен няма. такава криза не е имало от загубата на самуил от василий втори.
  некви чужденци ше ми дават ъкъл ... "

  изявление на пресслужбата на МС

 2. 2 Профил на Свидетел отбилизо
  *****
  Неутрално

  И не само това. На доста от управляващите личности в момента им трябват само 2 ракии по 50 грама, за да почнат да крещят как „Че научат раята наред и че спукат тея 8 милиона мързеливи изроди от данъци, наредби, регулации, опашки, декларации, платежни, ревизии и проверки!”

 3. 3 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  "- Вдигането на ДДС е много лоша идея. Ако ви трябват пари, режете държавни разходи. Това трябва да е посоката. Поуката от случващото в Гърция е съвсем ясна - харчовете на държавата и социалните разходи излязоха извън всякакъв контрол. Гърция е сравнително бедна страна сред тези от Евросъюза, а като влязоха и в еврозоната решиха, че могат да харчат за социални нужди толкова, колкото и богатите държави. Направиха го и сега са в банкрут. Не може да обещаваш на хората социални придобивки, които нямаш с какво да платиш. Това са лъжите на политиците навсякъде. Те обещават на хората, но няма с какво да платят за тези обещания и в крайна сметка ще свършат като гърците."

  Това балканските политици трябва да си го закачат на стената за да знаят какво ги чака ако продължават с популизма
  За мен Стив Ханке е много умен мъж.

 4. 4 Профил на ПИЦ-кофоб
  *****
  Неутрално

  Според нашите " специалисти" формулата за реформи е :
  " Научихме коня да не яде, остава само да свикне да не яде "
  Изглежда скоро ще се провеждат реформи, но не знаем кои ще са в положението на коня....

 5. 5 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 648 Любопитно

  добре е когато авторитет от ранга на ханке заявява, че държавата ни се движи в правилната посока и ни дава за пример на останалите европейски държави, дано разговорите му с дянков са ползотворни...

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПИЦ-кофоб":

  Ако ползваме вашата алегория, гърците "научиха коня да яде повече отколкото му се полага и той изяде и гащите на стопанина си". И сега идва ред да си понесе наказанието - ще става на луканка . Вие кое предпочитате за българия ?

 7. 7 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Бе що се правите на умрели лисици?

  Какви са необходимите за БГ реформи - закриване на 50% от болниците, закриване на поне 20% от училищата (щото няма деца за тях), закриване на поне 50% от чиновническата сган, съкращаване на поне 50% от щата в полицейската и аремейска администрация.

  А кажете ми кой премиер би могъл да го направи, при положение, че а посмя, а падна на другия ден от власт. Положението е куче влачи рейс. Каквото и да направиш ще настъпиш интереса на съсловие което има възможността да те бутне от влас и ще го направи. Остава едно да чакаме да се пльоснем пак на дъното (като 1997) и тогава да дойде МВФ и то да извади резачката.

  То от векове е доказано, че българина само от глад и бой отбира.

 8. 8 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Добре казано, дано е прав да е оптимист за правителството, един Дянко пролет не прави.

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 535 Неутрално

  АААА Някой си - ако 4000000 българи го разберат това и ще се оправим
  Останалите 3000000 дето ще са засегнати нека си протестират.

 10. 10 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  "Твърде големите държавни разходи, многото, а и високи данъци, всичко това ще задържа икономическия потенциал на Европа за дълго време, от две до пет години. Ако не се направят реформи, може и по-дълго време да не се задвижат икономиките."

  До големите бели мъже на запад от линията Триест - Варшава:
  - Момчета заплахата от соцлагера и червените си отиде безвъзвратно, няма нужда от конкуренция с тях. Стягайте здраво колана и арбайтен....
  Че големите акули искат много да папкат, страшно са гладни и ненаситни.....не се подмотавай мършо....

 11. 11 Профил на Wow
  *****
  Весело

  До коментар [#9] от "ЙЕИ":

  Абе не е точно така, то и в Гърция протестираха само 100 000 души като убиха бременната майка и потрошиха Атина.... Пък и за повечето хора е табу да се затварят училища, какво остава за болници?! Помисли колко от читателите на дневник ще въприемат такива реформи, а това са основно хора с над-средна интелигентност!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK