България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева

България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева

© Личен архивНаталия Гаджева и Константин Стоев  произвеждат всяка година около 60 000 бутилки вино от името на изба "Драгомир". Най-познатата им марка е "Каризма". Другите са по-популярни сред истинските ценители и ресторантьори. Те нямат свои лозя, сключили са договор със собственик на 1900 дка, за чието отглеждане обаче те отговарят, за да си гарантират постоянно качество. Подобно на други производители и те залагат на купажите - вина, произведени от няколко сорта грозде. В навечерието на Трифон Зарезан разговаряме с Наталия Гаджева за качеството на днешното българско вино, за цената, за конкуренцията и за съчетаването му с храната. 


Как вървят продажбите на българско вино близо до Трифон Зарезан? 


- Изглежда, трудното придвижване възпира хората и от покупки на вино, нищо че имат нужда от стопляне в студа. Но като цяло консумацията на вино в средна и висока по качество категория се увеличава. Факт е и че вече се създава отношение към тази напитка, не просто да е бяло или червено, мерло или шардоне. Все повече хора влизат в детайли за реколти, сортове, тоест имат вече някакви знания по отношение на това какво искат да консумират.
Тоест все повече се търсят качествени вина?


- Да, така е. Според мен нещата са разделени на две. Тези хора, които са продължили да пият заради самото пиене, независимо дали вино или твърд алкохол, те са си останали в същата група – на наливните вина, на твърдия алкохол, където задоволяват желанието за консумация. Другата група е на хората, които имат отношение към мястото, добрата храна, съчетаване на виното с храната. Те все повече навлизат в детайли, когато се говори за вино. При нас например често идват хора, които казват каква вечеря подготвят и искат съвет за виното. Тоест за тях не е въпросът просто да купят някакво вино.


Това вероятно обяснява появата на все повече специализирани магазини, които предлагат богат избор от вина, сирена и колбаси? 


- Така е. В България вече се изгражда гурме общество. Тези хора търсят храни, които не могат да се намерят във всеки квартален супермаркет. Не че всичко трябва да бъде много изискано, много качествено и много гурме, за да бъде добро, но различните сирена, колбаси и т.н. изискват и определени напитки. Фактът, че се откриват такива магазини дори в кризата, показва, че вече има доста добро познаване на продуктите. Това показва и че се повишава не само културата на пиене на вино, но и стандартът на живот. Защото виното  е част от един сравнително по-високо качество на живот.


През последните години повиши ли се качеството на произвежданото у нас вино?


- В последните 10-12 г. в България настъпиха генерални промени при изграждането на нови лозови насаждения и винарни. Специалистите са били винаги на ниво, но за съжаление преди това са произвеждали вина за пазар, който не е имал кой знае какви претенции какво се слага в бутилката. След тези промени виждаме създаването на нови, много хубави брандове, на интересни купажи във винарните. Това се забелязва и от чуждестранните специалисти и винени критици. Дори за реколтата от 2011 г. някои експерти казват, че България никога не е имала толкова хубави вина. Тоест имаме добър набор производители, в техните портфолиа има добри вина и можем с гордост да кажем, че има какво да покажем – новото лице на българското вино. В момента подемът в българското винарство е сериозен и ще става и по-голям, защото предстоят най-добрите години на плододаване на засадените преди година лозя. 


Споменахте, че много нови бутикови производителите се появиха през последните години, успяват ли да продадат предимно на вътрешния пазар продуктите си?


- Ако не говорим за тези 10-15 процента българи, които имат по-специализиран интерес и познание за виното, което те пият почти всеки ден, за останалите 85 на сто, ако си създадат навика само с една чаша вино да сядат на вечеря, това, което се произвежда в България, няма да има проблем да се продаде на вътрешния пазар. Но имаме изключително голямо количество вино, което се прави в домовете и хората предпочитат него. В същото време у нас все още има висока консумация на твърд алкохол.


Много хора също продължават да имат съмнение, че някои вина не са от грозде...


- Аз като специалист и енолог не знам виното да се прави от друго освен от грозде, освен ако не е написано на етикета друг плод. В България обаче такова няма. За съжаление в един период някои производители правеха компромиси, но в последните години нещата се промениха много. Но когато човек види бутилка за 1.80-2 лева, е нормално тази цена да събуди съмнения какво всъщност има в бутилката и да си направи извода дали да го пие или да отиде в по-висока ценова категория. Без да казвам, че цената има определящо значение. Това не се отнася само за вината, но и за сирена, колбаси. Също е нормално потребителите да се замислят как едно нормално сирене струва 12-13 лева, а има и такива, които струват 3 лева. От какво е направено едното и от какво - другото.


От какво е направено виното, което струва 1.80 лв. бутилката?


- Трябва да питате тези, които го правят. Аз не мога да отговоря, защото на мен такава себестойност не ми излиза никак. Винаги съм се чудела, но не искам да подвеждам хората с догадки, те може и да не са верни. Най-добре да се пита производителят как е постигнал такава себестойност.


Освен цената, която все пак дава идея за качеството в бутилката, кои са другите елементи, които по външни признаци могат да ориентират потребителите?


- Винаги е бил много сложен отговорът на този въпрос и е предизвиквал много конфликти. Когато едно винарско предприятие е голямо, би следвало да може да направи и при сравнително по-ниска себестойност определена партида вино. Има такива предприятия, които би следвало да направят нормален оборотен продукт, който да е 6-7 лева на бутилка. Но ако същото качество се произвежда от винарна, която има изключително лимитирани партиди, срещу същото качество цената би била по-висока. Защото има постоянни разходи, които на големите обеми се разхвърлят по един начин, в малкото предприятия – по друг. Преди няколко години се случиха много конфликтни ситуации за ценообразуването, когато определени производители решиха, че като позиционират виното си в определена ценова група, то ще бъде по-търсено. Примерно 20 лв. Но тази цена невинаги защитава качеството на продукта вътре. Така че е хубаво, ако може потребителите да посягат към различни ценови групи на различни производители и те самите да установят, че ако си купят вино в определена категория – могат да очакват определени неща. И пак не е гаранция цената, защото хората имат много специфични очаквания.


Има ли значение дали тапата е пластмасова или коркова?


- Има и силиконови, и винтови капачки. Това е решение на производителя. Според мен едно вино, примерно червено, което е лежало в бъчва, което ще стои няколко години и в бутилка, за да развива качествата си, би трябвало да бъде с натурален корк, защото всичко останало би консервирало виното на етапа, на който е поставено в бутилка. При друга капачка не може да влиза кислород и няма да има еволюция.


Говорейки за промените през последните години сякаш все повече се наложиха вината от различни сортове грозде, така наречените купажни за сметка на "изчистените" сортове. Продължава ли това?


- Всъщност в България винаги са се произвеждали купажни вина. Но преди години вината не се търсеха по името на производителя, защото той не беше много важен, а се търсеше мерло или шардоне например. Ако погледнем регистъра на качествените вина, ще видим, че 90 на сто от тях винаги са били купажни. И сега продължаваме да правим купажни вина не за друго, а защото когато можеш да свържеш определи проценти от определени сортове, се получава един добър, качествен продукт. Има все още производители, които си предпочитат сортовете. Това е така, защото виното е емоция, събитие. В зависимост от храната, от мястото, където се намираме, можем да си изберем най-подходящия продукт.


Колко силен за българския производител е натискът на конкуренцията в лицето на вносните вина?


- Голям е. Но те са и коректив за българските производители, за сверяване на часовника. На пазара влизат и евтини, и висококачествени вина. Това е ориентир и за производителите. Българският винопроизводител в момента е доста попритиснат от вноса на вино. Защото българинът е чуждопоклонник и ще предпочете чуждото. И винаги ще каже, ама как то дойде от другия край на света и ми го продават за 3 лева, а вие сте на 50 км и е 15 лева? Ами задайте им вие този въпрос.


Вие какво казвате?


- Едно вино, за да е на такава цена, са правени компромиси с качеството. Няма как да е тази цената. Не може. Ако говорим за качествен продукт, все пак. Ако имаме суперселекция на суровина, с минимални добиви, няма как да бъде в тази ценова група. Но има сортове, които дават голяма реколта, от тях се правят милиони бутилки, би могло виното да излезе и с доста по-ниска себестойност. Оттам нататък консуматорът решава какво иска да пие.


Кризата продължава ли да ви притиска?


- Когато голяма част от хората са с доста по-лимитирани бюджети и парите са разпределени едва ли не преди да се вземат, в тях не влиза покупката на стойностна бутилка вино. А тези 10-15 процента хора, които са ценители, не са факторът, който ще направи цялата търговия на вино. В случая една хубава бутилка вино се явява екстра.


Тези снегове каква реколта вещаят?


- Лозарите трябва да са благодарни, че има сняг при тези ужасни минусови температури, защото снегът пази от измръзване. Ако нямаше сняг, щеше да има поражения върху лозята.  

Ключови думи към статията:

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1031 Весело

  ... ами ха тогава да почерпи всеки български данъкоплатец по едно послучай Зарезания Трифон

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Виното от винпромите въобще не е от грозде.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 3. 3 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вино от по 2-3 лв. за литър... Да, ниската цена е гаранция дадена стока е менте или най-малкото е с кофти качество. За съжаление високата цена не е гаранция за обратното.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 4. 4 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е, чак пък никога... Факт е, че годината беше хубава и гроздето много добро, но никога е малко силно казано.

 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Ако се направи сметка брой изби спрямо декари лозови масиви, ще излезе че България пак е на три морета.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  Всъщност е така, България внася много грозде - и винени, и десертни сортове, практически от всички комшии, без Румъния. Но винени сортове не изнася, изнася само десертни.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  В географските предели на днешна България винаги е имало много хубави вина през последните няколко хиляди години!

  В търговската мрежа на България никога не е имало токова масово предлагане на ментета.
  До кога упрвниците ще преследват сиромасите които си правят домашнен алкохол от природни продукти и ще бранят чуждестранните търговски вериги които продават продукти от разреден с чешмяна вода спирт с подобрители ,стабилизатори, консерванти и есенции имитиращи грозде и даже дъбова бъчва???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как се прави бутилка вино за 4-5 лв (цена краен потребител магазин в Сф) при положение, че килограм грозде (мерло, каберне) е 70ст при рандеман 35%?

  И както казва Consumer, за количеството вино, произвеждано в БГ трябва да има лози и по Витоша....

  Иначе има някой дето го догаждат на боя и есенция....

 9. 9 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Идете в Централни Хали да пробвате ментетата............

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 912 Весело

  И тази приказва едно към кесим, виното се прави за пиене, а не за лигавене, "гурме" видиш ли ....
  Масовото вино прави пазара затова италиянското вино в магазина е два пъти по евтино от българските и то в България ..... щото не се правят на интересни....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на nuevitas
  nuevitas
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Аз минах на чилийски вина, които са прекрастни и на много добри цени. В целта ми да експериментирам, съм купувал всевъзможни български буклуци.

 12. 12 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хубавото вино от грозде се изнася, на българския пазар се продават само разни бъркочи в които няма никакво грозде. Как така може в Испания хубаво вино дазапочва от 2-3 евро бутилката, чилийското също е евтино но хубаво, а в БГ и виното от 10-15 лева и то да е менте?

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 13. 13 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Затова съм се научил на испанско вино: има си етикети за гаранции. Вкусът му е винаги един и същ, и е по-евтино (при много по-високо качество) от родните ментаци на рояци......

 14. 14 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945": между италианските също има много ментаци.......
  Те, италианците са измислили мафията, ментетата, мутрите

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 848 Неутрално

  България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева
  Е, то това е заради премиера, я вижте какъв хубавец е. Навремето така говореха за бай Тошо -
  Не бе ли ти преди другарят Янко (Бойко) -
  ту млад миньор( каратист), ту стар орач на нива!
  Сънуваш ли на срещи ( с Меркел) как отиваш,
  поел през нощ като тревожна сянка…

 16. 16 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 360 Неутрално

  За любителите,ценителите и консуматорите на виното,България е Рай

 17. 17 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съжалявам, ама въобще немога да се съглася с това. Напротив. по-кофти вина тази година не съм пил, въпреки че купуваме от сравнително скъпите....над 10 лева минимум. А и такива, които някога бяха свестни ...сехга не струват съвсем. Започвам да се замислям дали да ен си направим собствена винарна....може да е по-сложно, но поне ще знам какво пия и да се излагам пред приятелите си. Според мен в БГ основния проблем е че никоя марка не успява да поддържа задоволително качество даже две години след излизането си на пазара. В началото пуснят някое хубаво вино ...и след това тотално лека по лека или изведнъж го скапват. Защо? Това не мога да си обясня.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7039 Неутрално

  "България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева"

  Може и да има някъде!Ама масово виното е от химика.и!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Весело

  "- Аз като специалист и енолог не знам виното да се прави от друго освен от грозде"
  Препоръка: ГЕРБ да Ви назначат за министър, щом можете да моткате ще ставате.
  Идете на някое кръстовище и почакайте ББ да мине.......

 20. 20 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Аз лично мисля, че 2006 беше по- добра, но всеки си има мнение и предпочитания. За цената е права, не можеш да очакваш да купиш ВИНО за 2 лв. Дано да имаме добра реколта тази година и да пием качествено и хубаво вино. Наздраве!

 21. 21 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Италианските вина в неплетени дамаджани по лев литъра са сякаш направени от разредена сярна киселина. Не се тровете с тях. Българските са кисели и скъпи. Само Каберне Шираз от Австралия!

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 22. 22 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Добро интервю, Дневник. Поздравления! Получихме отговор на много въпроси, които имахме по отношение на българското вино в последно време. Още е в началото на пътя, а конкуренцията му е жестока. Ако нашето вино иска да пробие навън на истинския пазар, а не в долния му сегмент, най-трудно ще бъде да се убеди клиента-заклет винар да купи вино на тези сравнително ниски цени. Личен опит.

 23. 23 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 572 Неутрално

  У нас няма висококачествени вина, както твърди заглавието. Гаджева също не го казва нищо такова.
  Говорят си за бутикови изби, което нищо не означава с тяхните миниатюрни количества.
  Кой знае защо си говорят за вина по 1.80? Като контапункт ли? От една страна става дума за добро качество и хоп, разговорът отхвръква към боклуци. Някои неща не се сравняват.
  Говорят за цени. Нашите са високи.Гаджева дава пример с цена 20 лв, без да е защитено, за това качество. Партида с партида на един завод от една реколта не си прилича и изведнъж 8-12 лв!!! Ми в Карфур има сума видове ново Шато, трето поред ниво от пет, за 5-6-7-8 лв. И това Гаджева го признава, като го обяснява с големите количества. В света има 30% непласирана реколта всяка година. Непродаденото ни го дават на съвсем приемливи цени.
  Всъщност статията е много информативна, Гаджева нищо не скрива.
  Само дето статията оставя грешни впечатления, с некоректния акцент в заглавието и на други места.

 24. 24 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "balada":

  Чакай бре, кога си пил тазгодишно червено вино? Младо може, но мадамата говори за вина, на които още им е рано да се появят на пазара.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  [quote#17:"balada"]В началото пуснят някое хубаво вино ...и след това тотално лека по лека или изведнъж го скапват. Защо? Това не мога да си обясня. [/quote]
  Много са причините но се сещам за първите няколко.
  1.Липсата на закон който да защитава думата ВИНО като напитка произведена от ГРОЗДЕ.
  2.Нашите посланици в чужбина не рекламират достатъчно българските вина а това трябва да е от основните им задачи.
  3.Търговските вериги смазват така наречените специализирани магазини които визира Наталия Гаджева.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Грешка на ръката. Не НОВО Шато, има и от 2008 по 6 лв.

 27. 27 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Масовото вино, което се пие в България (7 - 15 лева) се прави от втора или трета "цедка" грозде. Но пак е доста прилично.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#14] от "СТОЛОТРИЕЦ": Общите приказки не стават за пиене...
  Иди в който и да е магазин, Била например, и си купи и сравни сам италиянските вина и българските.....
  За отношението качество/ цена да не говорим.....
  Може да пробваш и тези от Австралия или Напа вали, които са на цената на българските ???? а идват от не знам къде си.... и с нищо не са по лоши......
  Но докато се правим на "гурмета", винопроизводство няма да има в България..... а жалко, някога сме изнасяли вина и ракии чак до Виена.....
  Така че докато дамата с бузите не напълни магазините с червено вино 2 лева/литъра със всички данъци и акцизи да не не се изказва ...... все пак в България живеем и помним.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#27] от "1951":

  Докарано е на вкус - само дето не е вино.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най лошото е,че всички производители на ментета изписват на етикетите,че даденото вино е от грозде,а в действителност вътре има само есенции,оцветители и т.н.,и това не се контролира от никой.Иначе най голямото менте според мен е виното "Меча кръв" което струва 1.20 лв

 31. 31 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945"Само Ви казах, че между италианските вина също има ментета. За другото подкрепям.
  Испанските са ми по-на душата.....

 32. 32 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945":

  Съгласен съм с постовете по принцип тоя път, но не вдянах какво очакваш от вино за 2 кинта на литър? Не може да е вино и веднага мога да обясня защо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#27:"1951"]Масовото вино, което се пие в България (7 - 15 лева) се прави от втора или трета "цедка" грозде. Но пак е доста прилично[/quote]

  Определено в този ценови-интервал има много хубави вина,за всеки вкус.

 34. 34 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "Гилгамеш":

  Формално си прав. Така е. Само на две изби съм пробвал. Едва ли обаче от патицата ще стане лебед.

 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#11] от "nuevitas": Е, аз съм пил и италиански и испански боклуци... но чилийски - не, така че съм съгласен с теб.
  В България при вината, както и при всичко друго, трудно можеш да се довериш на производителя по отношение на качество и цена. Трябва да опитваш много и различни неща (вина) за да си харесаш нещо и пак няма гаранция, че следващата партида (кашон, буре) ще е същото. Пил съм страхотни (на мой вкус) български бутикови вина, но няма смисъл да запомняш марката и производителя, щото в момента, в който започне да се търси на пазара, качеството пада, което е лошото, а цената се вдига, което е нормалното. Да не говорим, че при вината качеството си зависи и от чисто природни фактори.
  Затова за ежедневната употреба на чаша вино за обяда или вечерята, ходя да си купувам "домашно" от родата от текущата реколта. Може и да е купаж

 36. 36 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Разстроено

  Гроздето от тази реколта бе изключително качествено.
  Виното- ще видим! Засега домашното тази година е чудесно.
  Наздраве и честит Зарезан!


  Моите наблюдения показват, че качеството на българското вино в масовия клас-10-25 лв . не винаги са по-добри от качествата на двойно по-евтини вина от ЮАР, Австралия, Чили, Калифорния...
  Което пък определя предпочитанията.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 37. 37 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#34] от "balada":

  Виното като мине годинката си поне, става съвсем друго нещо.
  Ако пък си решил да го правиш сам мога да помогна лесно и ще имаш по-добро вино от това в магазина. Лесно е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 912 Весело

  [quote#25:"comandante"]3.Търговсите вериги смазват така наречените специализирани магазини които визира Наталия Гаджева. [/quote]
  Що не ги "смажат" в Италия, Испания, САЩ ........
  За всеки влак си има пътници, важното е масовото вино да е с прилично качество и ЕВТИНО, да измести бирата......
  Българинът е пил на времето вино, а не бира.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  "Има ли значение дали тапата е пластмасова или коркова?"

  Аз пък си наметих тук едно потвърждение на една моя максима - вино под некоркова тапа да не пия! Още повече, че при евтините вина не се охарчват за корк. А ако трябва да сме честни, най-доброто си остава домашното.

 40. 40 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#28:"boby1945"]Но докато се правим на "гурмета", винопроизводство няма да има в България..... [/quote]
  Жената е обяснила добре и това. Казала е, че в България домашното производство на вино е твърде разпространено и това прави пазара на евтини прилични вина достатъчно свит. На българският винопроизводител му остава надеждата да пласира по-качествени по-скъпи вина на тясна аудитория.
  За да се преборят на този сектор с вносните качествени вина, обаче, трябва да са абсолютни маниаци на тема качество, да се рекламират и да поддържат относително по-ниски цени спрямо вносните от същия клас. Имам приятел с малка изба, който продате всичкото си вино от реколта 2009 г. на едро като за бутилиране по 4-5 лв. бутилката и не произведе НИТО ЕДНА бутилка от своята марка, защото виното НЕ СТАВАШЕ за тази марка. Не ставаше за редовнито му клиенти в по-класните ресторанти. Щеше да го компрометира и за следващите реколти.
  Е те затова става дума.

 41. 41 Профил на Just Unreal
  Just Unreal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мхъм, много ми е особено, когато производители на вино започнат да коментират, как нямало начин вино с цена от 4-5-6 лв. бутилката да било от грозде.

  Хайде да направим една проста аритметика:
  - декар лозе дава към 500 кг. винено грозде, което винпромите изкупуват по 40-50-60-80 ст/кг.
  - от 500 кг. грозде стават 200 - 250 литра вино, което в най-лошия случай означава 2-2,5 лв./литър себестойност на виното, което обърнато в количество за бутилка прави 1,9 лв. за бутилка, но без стойността на бутилката.

  СЕГА ПИТАМ: Колко струва тая пуста бутилка и колко е надценката на магазина, че да не може да пием вино от грозде за 4-5 лв. бутилката?!?!?!

  Само за справка - новото Божоле във Франция може да се намери за 2-3-4-5-6 евро бутилката в супермаркетите. (забележете, че започвам от 2)

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#32] от "Росен: Дианка, обичам те!":Може, може, и то ка може, и само не ми обяснявай моля ти се...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Как да не е имала никога такова вино България? Още преди 120 години Бай Ганьо е казал: "Ех, у нас винце, половин лев оката, като му светнеш една окица - тука ли си!"
  Сега по хубаво ли е, и по половин лев ли е?

 44. 44 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#41] от "Just Unreal":
  Сметката ти е добра, но изпускаш малко акциз и ДДС И сметката излиза - 4-5 лв. По-малко е подозрително.

 45. 45 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Весело

  До коментар [#36] от "mi6osp":

  ++++++++

  Я, можело значи да мислим абсолютно еднакво за важните неща в живота.
  Да, супер беше гроздето. Единствено го бие това от 2003-та по качество, но онова вече няма да го видим сигурно никога.


  До коментар [#42] от "boby1945":

  Не може. За литър вино ти трябват 2,5 кг грозде (това за да не мъчиш калта и тя на вино да става).
  Качествено грозде под 60 стотинки няма. При това е далеч - Харманлийско някъде си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Just Unreal
  Just Unreal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само да добава за чудещите се - евтините (а и някои от по-скъпите) вина у нас се правят правят по следния начин:

  Накисват се стафиди и се добавят ей такива красоти:

  - http://www.agrostart.eu/aromati_za_vino.html
  - http://rozbul.com/?id=12&id_parrent=0&view_root=no&menage=&category=12&product_in_cat=12

  ...и сте готови с какъвто модел вино ви се пие - кеф ви Шардоне, кеф ви Мерло ))

 47. 47 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Весело

  До коментар [#41] от "Just Unreal":
  До коментар [#44] от "Дамян":

  Но пък и двамата пропускате печалбата.

  Истинското вино хора е скъпо удоволствие и не е по джоба на всеки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#42] от "boby1945":

  Освен от доста други неща, не разбираш и от вино.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#43] от "Камен": Половин лев, ама златен. Имаш ли представа, колко е днешната стойност на един златен лев от преди ПСВ? А един лев между двете войни?

 50. 50 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "mimi_pmi":

  на мен ми е интересно по-подробно да ни обясните какво научихте от това интервиу:
  - какво харесва БГ
  - или нещо за ментетата
  - или как в "Метро" намериха вино без бандерол и не казаха коя е фирмата......

 51. 51 Профил на Just Unreal
  Just Unreal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дамян":

  Акциз за вино?! Я пак си помисли

 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1545 Любопитно

  България се връща на световния пазар?!

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#41] от "Just Unreal":Не питай, сега "производителите" с леката ръка на Роза Георгиева са се насочили към "гурме" пиячите, демек "ценители" ... искат да смаят света, както обикновено по български.....

  Само че поради повсеместната бедност, тези "ценители" са 1% от народонаселението, затова и не им излиза сметката.... виното им се получава нито като за "ценители" по качество, нито за "пиячи" по цена.... както обикновено....

  Вино се пие по тези земи от 3000 години, няма нужда да измислят топлата вода, ама а де, като сме "гурмета - ценители".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "Just Unreal":

  Към днешна дата има акциз на виното, но ставката е нулева. Всички вносители въртят празни обороти през митниците заради тази нулева ставка.
  Докога ще е нулева, не знам.................

 55. 55 Профил на Just Unreal
  Just Unreal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен: Дианка, обичам те!":

  Това е старата мантра на родния "винар"": скъпо е и е само за ценители. Хаха!

  Пропуснал си, че в коментара си по-горе писах, че във Франция спокойно можеш да си намериш бутилка Божоле за 2-3 евро, гарантирано от грозде (друг е въпросът, че не почитам особено това френско винено "изобретение".)

  Бутилка от прочутото Кианти в Италия варира между 4 и 7 евро.

  У нас вината са необосновано скъпи, но за сметка на това - по традиция КИСЕЛИ.

 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#50] от "СТОЛОТРИЕЦ":
  Научихме, че мацката съжалява, че българинът е беден за да купува количества от по-скъпи качествени вина каквите са нейните Същевременно прозира известна хвалба, че все пак за нейнате марки има известен пазар от ценители
  Това, което не ми стана ясно е какво изнасяме. Факт е, че в последните 2-3 г. износът на българско вино (бутилирано) нараства. Нямам данни за 2011-та, но чувам, че износът е бил много добър, почтни толкова, колкото в най-добрите години през 70-те.

 57. 57 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#50] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  Не, макар че тези детайли също са много важни на второ четене между редовете Търсехме обща информация за нашето вино, защото сме винари, а и защото аз съм българка и ми е трудно да приема, че доброто наше вино е непродаваемо навън. Намерихме обаче отговор на досадните въпроси на мъж ми как може евтиното вино да е хубаво (за него "евтино" е всичко под 20 Евро, и нямаше начин продавачите в един специализиран магазин за вино да го убедят, че не е задължително да е така.)

 58. 58 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#57] от "mimi_pmi":Благодаря Ви за отговора. Аз не си купувам БГ вино, защото не се поддържа качеството. Всеки път вкусът е различен. Не вярвам на разни вериги или спеециализирани магазини, щото те са прекупвачи. Не ги е грижа за клиета. Ако имате ваш магазин, където да продавате ваша стока и да се грижите за клиентите бих опитал.


 59. 59 Профил на dean_gz
  dean_gz
  Рейтинг: 210 Неутрално

  И нащето вино стана много хубаво

 60. 60 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  [quote#58:"СТОЛОТРИЕЦ"]Ако имате ваш магазин, където да продавате ваша стока и да се грижите за клиентите бих опитал[/quote]

  Любители-винари сме, магазин за съжаление нямаме, но хубаво вино - да, много! Препоръчваме Ви Дамяница Мерло Митино 2005, за нас е сравнимо с най-добрите от доказаните чужди вина. За съжаление трудно се доставя в чужбина.

 61. 61 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "mimi_pmi":

  Вижте как се изнася:
  "Богота. Колумбия ще изнесе около 450 млрд. рози за честванията на празника на Св. Валентин. Повечето от тях са червени, съобщи синдикатът на производителите, цитиран от АФП. Колумбия, която е втора по износ на цветя, изнася за празника на влюбените около 20 000 тона цветя и почти всичките са предназначени за САЩ. "Тази година Св. Валентин се пада във вторник, това е добър ден, но продажбите ще зависят от това хората да излязат навън и да няма много сняг"

 62. 62 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 924 Неутрално

  ''В последните 10-12 г. в България настъпиха генерални промени при изграждането на нови лозови насаждения"

  а някой помни ли кой инициира и осигури административно тези генерални промени чиито плодове берем сега ?

 63. 63 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Залагам ок. 200 кг. Мерло от което вадя около 70 литра домашно Мерло винце. От останалите джибри варя ракийка, ама поскъпването на захарта ме спря 2 години.
  Да, миналата година гроздето бе много качествено и изпечено.
  С максимална захарност 26. Просто уреда няма по големи показания иначе не знам колко щеше да покаже.
  Откак мангала Киро се опита неуспешно да ме отрови с негов "продукт" не купувам алкохол от магазин, ако ще да е френско Божоле и италианско Кианти. Баста!
  Тая госпожа говори малко на ангро, ама нейсе.
  Пия си сега младото винце и нехая за разни бели вина, които а а да свършат.. ха ха ха

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 64. 64 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#61] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  Преди години във Франция в един магазин за цветя имах нещастието да кажа, че съм от Страната на розите. Отговориха ми: "А, Холандия?" И досега ми е гадно.

  Мисля, че България има на какво да заложи, на принципа, може да е малко, ама да е качествено. Качественото винаги ще има клиентела, за него кризи няма. Дали ще е вино, рози, розово масло и невероятни продукти с него, обувки, кожи, луканка, филета... кой казва, че нямаме и че няма начин? Просто няма начин да не знаем начина.

 65. 65 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#55] от "Just Unreal":

  Видях за 2-те евро, но съм чел как произвеждат и бързо уиски - с дъбови стърготини и не бих се доверил на такова нещо.

  А мантрата за виното е истина. Аз си правя само за себе си и ми излиза 2 лева литъра /даже 2 и нещо/. Това са чистите разходи без труд и т.н.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#64] от "mimi_pmi": Tеорията да се заложи на качественото е вярна, но БГ това са само приказки без покритие.
  За БГ думата технология е вредна, т.е. никой не я спазва /не иска и не може/. Освен това малцина са тези, които ще имат волята за това. На нас ни дай набързо, нещо с лъжа, за момента. Добавете законите, мутрите, данъчните и четирите годишни времена..........
  Домораслия протектиран и мутризиран бизнес не може, иначе защо нямаме рози, мелнишко, зеленчуци, дори чесън.....

 67. 67 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#63] от "07":

  Точно същото е при мен. Точно след отравяне от магазинСКО пиене реших да не се доверявам на никого повече.

  Захарта? За ракия е по-изгодно да купуваш фруктоза, но за да остане мерло вкус и при ракията не повече от 10, 15 % фруктоза на материала + вода естествено.

  А Мерлото миналата година в харманлийско беше 27 градуса. Тази година беше 26, но още имам от миналогодишното и новото ще си чака още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#64:"mimi_pmi"]Преди години във Франция в един магазин за цветя имах нещастието да кажа, че съм от Страната на розите. Отговориха ми: "А, Холандия?" И досега ми е гадно. [/quote]
  Я стига! Аз пък се гордея с теб! Хората са решили, че си холандка! представям си какво излъчване имаш! Това си е направо комплимент. Друг е въпросът, ако не харесваме холандците)))

 69. 69 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#64:"mimi_pmi"] Отговориха ми: "А, Холандия?" И досега ми е гадно.
  [/quote]

  Трябвало да кажеш на продавачката, че Холандия е страната на лалетата.

 70. 70 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  [quote#69:"normandy"]Трябвало да кажеш на продавачката, че Холандия е страната на лалетата.[/quote]

  Нали не смяташ, че съм пропуснала да я "светна" и по двата въпроса, ама какво от това? Виж, в парфюмерийните им магазини са наясно, а и как да не са, като всички уважаващи себе си марки използват розовото масло.

 71. 71 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен: Дианка, обичам те!"

  Ок. Благодарско за предложението. Тази година ми подариха двама приятели от реколтата си.....единя 3 литра, другия 5 литра. Няма нищо общо с това дето си купувам от магазина. Като на единя му ходих на гости в къщи и му подарих бутилка "квалитетно" уж вино с което адски се изложих, щото беше калпаво и вонеше на добавен спирт.
  И той ме запали по своя почин. В почти градски условия, купил си грозде 100 тина килограма и с четене и препоръки го беше докарал до нещо много по-хубаво от натруфените вина дето ги продават. 72. 72 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#68] от "aron25":

  Нали? Аз например хич не си падам по тях, ама постоянно ме вземат за нещо северно(

 73. 73 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  [quote#40:"Дамян"]Имам приятел с малка изба, който продате всичкото си вино от реколта 2009 г. на едро като за бутилиране по 4-5 лв. бутилката и не произведе НИТО ЕДНА бутилка от своята марка, защото виното НЕ СТАВАШЕ за тази марка.[/quote]
  Коя е марката? Това си е ценна информация

  [quote#60:"mimi_pmi"]Препоръчвме Ви Дамяница Мерло Митино 2005[/quote]
  И моите наблюдения са, че Дамяница е много добра изба и не само мерлото. Лошото е, че не се намира / говорим за 2004, 2005, 2006/. Явно ако човек си хареса новата реколта трябва да си купи по- големи количества, но пък е свързано с главоболия по съхранението...

 74. 74 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Весело

  Не пийте вино защото има много ментета. Пийте само бира. Там цената е гаранция качеството, а и няма как да има ментета.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 75. 75 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#71] от "balada":

  Точно така става. Кооперирате се няколко човека, 150 литрови бидони /поне/ и ще ти дам телефона в харманлийско на човека.
  Аз ходя всяка година вече, макар че ми е много далеч. При пълен бус цената се качва с 10 стотинки, но знаеш какво пиеш.
  Има докарани на вкус вина, но като си пил истинско вече не ти харесва никога онова от магазина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#74] от "Чеша си езика": Kak можа да го кажеш. Тази бира дето трае 180 дена, скрий се някаде брато..........

 77. 77 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дамян":

  Понеже ми стана интересно, взех че проверих. Първите левове са пуснати 1880 г. и България е била член на Латинския Монетарен Съюз, затова 1 лев е бил равен на 1 франк. 1 франк е имал покритие 0.290322581 грама злато. По днешния курс 1 гр злато е $55 или 81 лв. Значи 1 тогавашен лев е равен на 23 сегашни.

  Тоест, оката винце е била 12.50 - еми права е мадамата, хубавото винце не е 2-3 лева

 78. 78 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Акциз не бива да се изчислява към цената, щото е нулев. Формално го има и могат да го променят, ако им скимне.
  ----------
  Белите сортове, в млада възраст, дават около тон грозде. (Червените дават по-малко). Цената на изкупуване не може да се каже каква е, щото новосятите лозя са в масиви, собственост на самите еинпроми. Лозарите обикновено нямат нови масиви. Но съм вадил по 10 тона/20 дка от бракувано 25 годишно лозе. Изкупуват го евтино.
  1 тон дава 700 литра = 950 бутилки. От 220 лв за грозде, говоря за малко по-минали години, стойността излиза 23 ст/шише. Ако го изкупуват двойно, като сега, по 44 ст. ще е 47 ст/шише. Стъклото, етикетът и тапата, да го вдигнат до лев. Надценката на търговците, с още 50 ст, с ДДС до 2 лв.
  Е, що да няма бяло по 2 лв от грозде???
  Кво се правят на ощипани?

 79. 79 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Весело

  Ако не бяха англичаните, никой по света нямаше да е чувал за френско вино. Отделно е, че и за нищо не става. Също и италианското.

 80. 80 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Пардон, 11.50 лева е била оката хубаво вино. Сега за толкова мисля, че трудно се намира. Поне тези от 15 лева, които съм пробвал, си се виждам след това де съм, като му светна една окица. Тоест, не постигам Бай Ганьовия ефект.

 81. 81 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#77] от "Камен":

  Според статистиката от 1895, надниците са били 1,10/копач, 2,20 орач, 3,30/зидар.
  Цените. трябва да ги погледна, но помня, че с един надник, се взема кило говеждо + литър ракия. А един вол бил 65 лв. Жив, за работа.

  Има обаче ена особеност. Над 85% селско население, голямо предлагане. Малко хора имат суха пара = слабо търсене, тва смъква цените. Износ няма, поради слаби комуникации, няма хладилни камиони, вагони и кораби. А тия надничари, били сезонни.

 82. 82 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Чудя се как да приема това, казано от дама, която уШким разбира от вино: "...Според мен едно вино, примерно червено, което е лежало в бъчва, което ще стои няколко години и в бутилка, за да развива качествата си, би трябвало да бъде с натурален корк, защото всичко останало би консервирало виното на етапа, на който е поставено в бутилка. При друга капачка не може да влиза кислород и няма да има еволюция...."
  Нейсе да бърка "капачка" с "тапа". Ама да ми разправя че в бутилирано вино трябва да влезе кислород (имала е предвид "въздух", нейсе) за да има еволюция

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 83. 83 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Ххахахах, ама тая стрина на снимката е голям майтап! Разбирала е от вино - в предния си живот! Набедена виноразбирачка.

 84. 84 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#68] от "aron25":
  До коментар [#64] от "mimi_pmi":

  Дори да имаме резерви спрямо холандците, холандките са най-красивите жени, които съм виждала


  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 85. 85 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Интервюто ми хареса, без да се присъединявам към всички изводи. Някой знае ли защо Трифон Зарезан е единственият празник, който празнуваме по стар стил, вместо на 1 февруари? От мен: наздраве на форума!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 86. 86 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 895 Неутрално


  Аз пък още помня ивайловградското мерло 1981г.

  Все едно сега го пия...ама няма такова вече...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 87. 87 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "СТОЛОТРИЕЦ":
  Хм, рози от Колумбия?! Купуваш си розичка и получаваш дозичка! Интересно! Между другото розите за Европа се произвеждат сега от един индийски мангал–милиардер в Етиопия и отчасти в Судан! А местните получават за експлоатирането си в тамошните парници няколко десетки долара на месец! Пестицидите са им на аванта! А Честит Ви Свети Валентин!

 88. 88 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  [quote#85:"etty1"]Някой знае ли защо Трифон Зарезан е единственият празник, който празнуваме по стар стил, вместо на 1 февруари?[/quote]

  Вероятно, за да не се "разбутва" един толкова установена, солидна, масова, приятна и всичко останало, за което се сетиш, традиция.

 89. 89 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  [quote#84:"etty1"]холандките са най-красивите жени, които съм виждала[/quote

  Абе добре, ама там човек никога не може да е сигурен дали пък е видял точно жени.

 90. 90 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  [quote#85:"etty1"]Някой знае ли защо Трифон Зарезан е единственият празник, който празнуваме по стар стил, вместо на 1 февруари?[/quote]
  Защото е български народен, а не църковен празник. Св. Трифон / църковният / и сега си е на 1 Февруари.

 91. 91 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "balada":

  Според мен в БГ основния проблем е че никоя марка не успява да поддържа задоволително качество даже две години след излизането си на пазара. В началото пуснят някое хубаво вино ...и след това тотално лека по лека или изведнъж го скапват. Защо? Това не мога да си обясня.
  --------------------------

  То цялата ни хранително-вкусова промишленост страда със същите симптоми и затова си загубиха предишните почитатели дори в традиционните за пазара ни продукти.
  Аз отдавна пия само домашно приготвено вино... ех, какви само сортове има, аромат и цвят един път.... какви ти там купешки вина, ако ще и да са чуждоземни

  un buen dia empieza con un solo rayo
 92. 92 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#57] от "mimi_pmi":

  Не съм ценител на виното и за 20 евро не бих взел вина, а нещо твърдо, така че едва ли ще пия скоро качествено вино
  Дне с си взех 2 бутилки -Don Simon, по 1, 10 еуро всяка. Пише нещо на английски, но не мога да си го преведа:
  The best selling spanish wine in the world ))

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 93. 93 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  Превеждам: "Превъзходно за готвен заек"

 94. 94 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#93] от "mimi_pmi":

  Ужас!!! Сега и заек трябва да ходя да купувам. Евтиното верно че излиза скъпо (( А ще ми стане ли нещо, след като вече преполових бутилката така, чисто...?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 95. 95 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#94] от "Ventsislav Mirchev":

  Отговор на този екзистенциален въпрос ще получим в следващия епизод, утре сутрин. Наздраве, и ако оживееш, следващия път си купи "Сигло Сако крианса".)

 96. 96 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#86] от "Six feet under":
  А така! Само да не се окаже да сме били с теб на бригада там по едно и също време...

 97. 97 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#95] от "mimi_pmi":

  Ще си го запиша! Колко струва? Ако е повече от 20 евро бих го купил само ако ми идваш на гости

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 98. 98 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#85] от "etty1"

  Някой знае ли защо Трифон Зарезан е единственият празник, който празнуваме по стар стил, вместо на 1 февруари?
  --------------

  Не е единствения, Великден е също по стар стил, а и ако ме питаш мене старите си църковни празници трябва да си останат на датите си, най-малкото защото всички свързани с тях традиции са били основани и на промените в природата, работата на полето... прочие. Новите дати са увиснали във въздуха и някой трябва специално да ни напомни, за да се усетим кога са

  un buen dia empieza con un solo rayo
 99. 99 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#96] от "plumpschi":

  Там служих от 81 до 83 г.

  Даже и във винпрома ни пращаха да бачкаме...нали знаеш за войник това какво е ...

  А пък Ивайловградския букет какво вино беше...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 100. 100 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2197 Весело

  Тази винопроизводителка ръсна бисер от класата на Б.Б
  Направо глупост каза

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах