Министър Делян Добрев: Шистовият газ също е алтернатива

Делян Добрев

© Красимир Юскеселиев

Делян ДобревМинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в разговор с водещата на БНТ Жени Марчева за преговорите в Москва за доставките на газ, АЕЦ "Белене" и възможността за проучване за находища на шистов газ. Интервюто е цитирано от БТА.


Водеща Жени Марчева: Добро утро отново. Нашият сутрешен блок продължава. Хубаво начало на новата работна седмица ви пожелавам, дано тя да е спорна, а пък, дай Боже, ако може и да е малко по-топла, и да не вали сняг би било чудесно. Добро утро сега казвам на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Здравейте, г-н министър.


Делян Добрев: Добро утро.
Ж. М.: Може ли нещо лично в началото?


Д. Д.: Слушам ви.


Ж. М.: В главата ми се запечата един кадър от преговорите ви в Москва, от един репортаж, в който вие буквално стоите ето така - с ръце на главата, подпрян, загледан в пода. Трудни ли бяха преговорите в Москва?


Д. Д.: Предполагам е било момент на концентрация. Не бяха лесни, но не бяха и кой знае колко трудни. Аз всъщност се притеснявах доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало да се притеснявам, защото и двете срещи минаха в доста положителен тон, и крайният резултат, както виждаме, е много добър за българската страна, но винаги има...


Ж. М.: Това ли беше най-сериозният...


Д. Д.: ...един момент на, така, притеснение преди такъв тип разговор.


Ж. М.: Това ли беше най-сериозното ви изпитание до тук в професионалната ви кариера?


Д. Д.: Да, мисля, че да, и се случи доста бързо за мен, защото още в първата седмица виждате, че ние взехме решения, които са отлагани в продължение на три години, така че наистина първата една седмица беше много натоварена и по отношение на "Горубсо" - Мадан, и по казуса "Белене". Необходимо беше разплитане на казуса "Белене". Хубавото е, че се случи това, за да може да се концентрираме върху други далеч по-важни теми, както икономиката - оперативна програма "Конкурентоспособност", така и енергийната ефективност, защото всъщност нашият потенциал е в енергийната ефективност.


Ж. М.: С други думи казвате, че се е освободила енергия, потенциал, който може да насочите към други не по-малко важни теми.


Д. Д.: Точно така.


Ж. М.: Но нека да върнем малко лентата назад, за да изчистим до край всички въпроси, които останаха неизяснени и за разплитането на казуса "Белене". Моля ви съвсем ясно още веднъж да кажете иска ли Москва неустойки заради това, че няма да строим "Белене", защото знаете, ден преди да почнат преговорите, руските медии разпространиха едни сочни информации за милиарди неустойки. Бяха цитирани думите на вашия колега енергийния министър Шматко, които звучаха някак, така, по руски твърдо и категорично.


Д. Д.: Тези публикации предполагам бяха причината аз да се държа за главата в този репортаж...


Ж. М.: И да се притесните.


Д. Д.: ...който вие цитирате. Всъщност на разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. Разговорът започна с това, че и аз, и г-н Сечин знаем и сме присъствали на разговора между премиерите Путин и Борисов и те са се разбрали ние да...по партньорски да се разберем, да не стигаме до съдилища, до неустойки и ние единственото, което ни остана да направим, е да уточним подробностите, детайлите по това излизане от проекта "Белене". И както знаете, това, което се уговорихме, е в рамките на месец април да бъде направена точна сметка за това какво е изработено до момента по проекта, какви пари е инвестирала руската страна и ние да покрием разходите, направени от руската страна. Мога да ви кажа, че днес ще изпратим писмо от Националната електрическа компания за посещение на един екип от наши експерти в четвъртък, от четвъртък до неделя, за да може още в първите дни на април ние да сме уточнили каква ни е сметката, така да се каже.


Ж. М.: Казвате детайлите, но, както ние обичаме да казваме, тук понякога дяволът е именно в детайлите. Притеснява ли ви нещо в тези детайли, че може да изскочи нещо непредвидено, нещо, което не сме пресментали?


Д. Д.: Не, не, не мисля. Ние през цялото време сме участвали в приемателни комисии и сме заверявали свършената работа от "Атомстройекспорт", така че не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади. Има, разбира се, някои спорни моменти. Знаете, че ние имаме две арбитражни дела. Ние съдим "Атомстройекспорт" и те съдят нашата Национална електрическа компания - едното дело в Париж, другото в Женева. Тези дела трябва да се прекратят и ние трябва да се споразумеем по тези двете искания на компаниите, така че има наистина трудни моменти, не всичко е толкова ясно, колкото ни се иска, но в първите две седмици според мен ние ще уточним тези детайли, за да можем да вървим напред.


Ж. М.: Последно, вече почти платеният реактор за "Белене" няма да го продаваме, а ще се превърне в седми блок на АЕЦ "Козлодуй".


Д. Д.: Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има и ние започваме отсега да работим в посока седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Има възможност, технически е възможно това да бъде готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено на срещата от страна на "Росатом", на срещата с Игор Сечин. Техническа възможност има, наистина ще отнеме малко повече време, докато този реактор стане готов, в сравнение с проекта "Белене", но пък при един седми блок на АЕЦ "Козлодуй" всичко може да започне по...и да свърши по най-добрия начин, така, както трябва да се направи - с проектна компания, с осигурено финансиране, а не шест години да не подписваме договор след проведена процедура за избор на доставчик, и то процедура, която е компрометирана до огромна степен.


Ж. М.: Още един детайл. На съвместната пресконференция в петък вечерта премиерът Борисов каза, че реакторите по принцип работят по двойки и затова, когато стане напълно готов този реактор, който вече сме поръчали за "Белене", може да поръчаме и втори блок. Питам ви съвсем конкретно - задължително ли е да поръчаме и втори блок.


Д. Д.: Не е задължително да поръчваме дотогава, докогато имаме пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Знаете, че това е най-големият приоритет в енергетиката на това правителство, а смятам и на всяко правителство оттук нататък - удължаване на срока на експлоатация, удължаване на ресурса на пети и шести блок, това може да стане с поне двайсет години, да се удължи животът с поне 20 години след 2017 и 2019, така че докато ги има пети и шести блок не е необходим осми, но пък възможност за осми има, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори, да не говорим, че ние в момента извеждаме от експлоатация първи до четвърти блок и площадката на първи до четвърти блок всъщност в бъдеще ще бъде възможност за нов блок.


Ж. М.: Ще се възползва ли кабинетът "Борисов" от тази възможност за осми блок на АЕЦ "Козлодуй", до края на мандата си?


Д. Д.: Не непосредствено. Има такава възможност, но аз не мисля, че ние още сега ще стартираме с осми блок, по-скоро трябва да се концентрираме върху седми блок, така че да придвижим процедурите по лицензиране на площадка, ОВОС и така нататък във възможно най-кратки срокове.


Ж. М.: Колкото до това много важно нещо за пети и шести блок, удължаването на техния живот, от стенограмата на правителственото заседание миналата седмица премиерът употребява буквално думите ще се борим до смърт за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", сега по време на преговорите в Москва имаше ли разговор точно по тази тема, по удължаването на живота тези два реактора с руснаците, или не стигнахте до там?


Д. Д.: Не, тази тема не беше обсъждана, но...нямаше смисъл тази тема да бъде...


Ж. М.: Очаквате ли да създават проблеми...


Д. Д.: ...обсъждана на тези разговори.


Ж. М.: ...при удължаването на живота...


Д. Д.: Не, не мисля.


Ж. М.: ...заради отказа ни от "Белене".


Д. Д.: Не, не мисля. "Атомстройекспорт" и "Росатом" имат интерес в удължаването на срока на експлоатация, защото по-голямата част от дейностите по удължаване на ресурса ще бъде извършено от тях. Това е работа за тях, така че има логика те да я искат.


Ж. М.: Сега, господин министър, ще отговорите ли на най-сериозните, най-острите критики на опозицията, че без "Белене" оттук насетне от износител на ток ние ще се превърнем рано или късно във вносител на ток? Има ли такава опасност, реална ли е тя? Кога и при какви условия би се случила?


Д. Д.: Не. Това се абсолютно необосновани приказки. Те не лежат на базата на анализ. Те цитират. . . аз чух част от опозицията, цитират едва ли не доклада на HSBC, който казвал това. Докладът не казва това. Докладът казва, че след 2020 година в региона, в другите държави, ще има търсене на електроенергия, но не казва, че в България електроенергията няма да е достатъчна. Ние имаме инсталирани мощности от 10 хиляди мегавата, а нашият среден товар на година е някъде около 5 хиляди мегавата в момента.


А тези централи ще бъдат. . . някои, за които се говори, че ще излязат от експлоатация, като ТЕЦ - "Варна" например, ще бъдат модернизирани. И това вече бе заявено от собственика на централите. Да не говорим, че ние имаме над 1000 мегавата вече ВЕИ проекти. И господин Корумбашев най-добре знае това, защото и той самият, така, има малки инвестиции в тази сфера. Така че няма никаква опасност в 2020 година ние да имаме недостиг на електроенергия.


Да не говорим, че ние сме държавата в Европейския съюз, която пилее по най-безобразния начин електроенергията, защото ние и в домовете си, и в предприятията пилеем електроенергията. Ние използваме от 5 до 8 пъти повече електроенергия, отколкото трябва да използваме, отколкото е нормалното в Европейския съюз. Така че нашите усилия трябва да бъдат насочени към тази енергийна ефективност. Защото ако спестяваме електроенергия, първо ще си намалим разходите в домакинствата. Това ще ни позволи да потребяваме повече.


Второ, когато намалим разходите за електроенергия в бизнеса, това ще направи самия бизнес по-конкурентоспособен. И ние наистина смятаме да хвърлим много усилия в тази сфера. По Оперативна програма "Конкурентоспособност" още сега, април месец, ще стартираме една програма, която е за безвъзмездна помощ, от 150 милиона евро, плюс 150 милиона кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие за предприятията, за да могат те да се модернизират с оборудване, което е енергийно ефективно.


Ж. М.: Буквално едно изречение, господин министър, за това становище на HSBC. Защо не го покажете, не стане публично, за да спрат веднъж завинаги, как да кажа, елементите на разсъждение по това какво точно пише и какво ни пише в това становище?


Д. Д.: Аз вчера, въпреки че е неделя, отново имах разговори с HSBC и те ми казаха, че в рамките на две седмици ще имат окончателен доклад. Това, което имат до момента, са определени части от техния анализ. Но това, което трябва да се разбере, е, че HSBC като един типичен консултант не казва "да, проектът трябва да се прави" или "не, проектът не трябва да се прави".


Ж. М.: Той разиграва възможни решения.


Д. Д.: Това, което той казва, е. . . Да, разиграва възможни хипотези. Ако например цената на газа е много висока и цената на въглеродните емисии са много високи, тогава "Белене", ако е 6.3 процента и няма висока лихва за кредитиране, може да бъде печелившо. . . Разбирате ли, това са различни. . .


Ж. М.: Има ли проблем, когато това становище е готово, публично да го покажете?


Д. Д.: Не, не, няма никакви проблеми.


Ж. М.: Няма проблеми.


Д. Д.: Това ще бъде направено. В рамките на тези 2 седмици, когато ние имаме доклада, ние ще го изнесем. Но докладът разглежда различни хипотези. При някои от тях "Белене" може да е печеливш, при други - не. Въпросът е, че той не дава отговори. Най-важната задача на консултанта HSBC бе в рамките на тази една година, когато. . . ние вече работим през този период с HSBC, да се намери и стратегически инвеститор. Такъв няма. HSBC каза EPC договора, който е предложен от руската страна, не става, защото не. . . не защитава нашата държава откъм рискове, всички рискове са за наша сметка, трябва да се направи нов EPC договор. И няма никакви сериозни инвеститори, стратегически инвеститори в този период от една година. Отлагането на взимане на решение по проекта "Белене" вреди на всички, никой не печели от това нещо.


Ж. М.: Сега, цената на газа. Единадесет процента отстъпка от цената на газа, който идва от Русия. Защо тази отстъпка ще важи до края на годината? Защо само до края на годината?


Д. Д.: Защото след края на годината ние нямаме договор с "Газпром" за доставка на газ. Знаете, че дългосрочният договор за доставка на газ с "Газпром" и неговите посредници изтича в края на 2012 година. Затова до края на 2012-а ние. . . до средата на годината или до края на лятото трябва да договорим нов договор с "Газпром" за доставка на газа, където ще определим цената за след края на годината. . .


Ж. М.: Дали пък не ви предстоят още по-трудни преговори от тези, които вече минаха в Москва, по този въпрос?


Д. Д.: Със сигурност, защото цената на газа е нещо изключително важно. Ние на година харчим над 1 милиард и 200-300 милиона долара за газ. Така че това е едно нещо с огромни както последици за бизнеса, така и последици за хората, защото с тази цена на газ. . . тази цена на газ определя парното, тази цена на газ определя разходите на компаниите. . .


Ж. М.: Какво, какво ще гоним в тези бъдещи преговори вече за нов договор с "Газпром"? Какво искаме да постигнем ние, за да защитим интересите си?


Д. Д.: Ние ще гоним няколко неща със сигурност. Първо, ще гоним гъвкавост. Не искаме дългосрочни договори, които да ни обвързват за дълъг период от време с "Газпром", защото ние ще имаме алтернативи. Едната алтернатива може да бъде доставка на газ чрез интерконекторите, друга, много по-съществена и важна алтернатива, ще бъде местният добив според мен. Вие знаете, че ние храним големи надежди за това, че в дълбоко море, в дълбоко Черно море, в момента провеждаме конкурс, има огромен инвеститорски интерес към този блок, и там се надяваме да намерим сериозни залежи от газ.


Разбира се, конвенционалният газ на сушата също не е за пренебрегване, защото има поне две компании в страната, които имат много оптимистични данни от техните проучвания. И тук не говорим за шистовия газ, който също е някаква алтернатива. И ако се докаже, че е безопасно за околната среда, тази алтернатива трябва да се използва, защото благодарение на този шистов газ цената на газа в Съединените американски щати е 100 долара, а при нас е около 500 долара въпреки намалението. . .


Ж. М.: Взимам повод от думите ви, за да отворя една скоба. Прогнозата ви, ще падне ли според вас мораториумът, който Народното събрание наложи върху добива и проучването на шистов газ?


Д. Д.: Още тази седмица трябва да се формира комисията в Народното събрание, за да прецизира текстовете, така че да позволи добива на конвенционален газ и да позволи нагнетяване на количества в Чирен. Защото формулировките на този мораториум в момента го забраняват. А дали като цяло забраната ще отпадне или не, това ще го кажат специалистите, това ще го кажат и хората. Защото ако през срока на. . . през времето на действие на тази комисия експертите, компаниите, еколозите ни убедят, че това е една безопасна технология, аз не виждам защо трябва да го има този мораториум.


Ж. М.: Нали тук имаше дебат, в който стана ясно, че тази технология е вредна.


Д. Д.: Не, нямало е дебат, това е проблемът. Това е проблемът, нямаше дебат. Сега, обществото се притесняваше от това, че ние сме притиснати от времето и от обстоятелствата, защото на "Шеврон" сме гласували лиценз. И, така, в бързината ескалира напрежението, ескалираха страховете, защото нормално е ние да се уплашим, ако не знаем за какво става въпрос. Сега имаме мораториум, не сме притиснати нито от времето, нито от обстоятелствата, нищо няма да се случи, защото го имаме мораториума. И точно сега имаме основата, на която ние да направим проучване и да анализираме дали е опасно или не. Ако е опасно, остава си мораториумът, дори може да се запише в закон. Ако обаче има начини да се контролират рисковете за околната среда и не е опасно, тогава защо не да променим законодателството в посока да гарантираме, че всички тези рискове са контролируеми и има институции, които ще следят за спазването на най-добрите практики при добива на такъв газ, и да проучим има ли или няма шистов газ в България.


Ж. М.: Има ли мандат тази парламентарна комисия, ще има ли мандат в нейната работа, що за хора ще са нейни членове, имате ли представа?


Д. Д.: Според мен в тази комисия трябва да има членове от всички парламентарно представени групи и независимите. И те трябва, подобно на комисиите в западни държави, които правят изслушвания, трябва да работят много активно и да изслушат всички заинтересовани - да изслушат еколозите, да изслушат геолозите, да изслушат бизнеса, да изслушат неправителствените организации, да направят собствени анализи и проучвания, да вземат най-добрите практики в Европейския съюз и в света за проучването на шистов газ и в края на този 3-месечен или 6-месечен срок, през който ще работи тази комисия, да излязат със становище какво според тях трябва да се направи по тази тема. Становище и...


Изводите могат да бъдат три - да се забрани постоянно, да остане мораториумът, защото ние трябва да разберем още повече подробности по тази технология или все още е рано, или да направим законодателство и след като направим законодателство, за да контролираме всички рискове, тогава да разрешим проучването, а на един бъдещ етап да решим дали ще добиваме или не, защото ние сега говорим само за проучване. И всъщност интересното е, че до това проучване щеше да се стигне 2014 и 2015 година и дотогава според мен имахме достатъчно време да направим всичко това и без проучване и без този мораториум. . .


Ж. М.: Добре, толкова за шистовия газ. За минута ви връщам на конвенционалния газ от Русия. Получихте тази отстъпка от 11 процента в замяна на ускоряване на изграждането на "Южен поток". Моля ви, съвсем конкретно, какво ще рече това ускоряване, ограничава ли ни европейското законодателство по някакъв начин?


Д. Д.: Първо искам да уточня, че тази отстъпка от 11 процента е средно за всички количества, които ние получаваме. Защото някъде видях в медиите интерпретация, че тази отстъпка е само за единия от договорите. Не е така, това е средно за трите договора, които ние имаме. И ние ще купуваме газ на цена под 500 долара, не е коректно да казвам точно колко е цената. Но тази средноаритметична 11 процента отстъпка прави всички договори цената под 500 долара. Ускоряването на процедурите по "Южен поток" не ни ангажира с нищо. По-скоро ние така или иначе смятахме да ускорим процедурите, защото това е проект, от който ние ще печелим по предварителни данни около 150 милиона евро на година допълнителни транзитни такси извън тези, които ще продължим да ги вземаме за транзита. . .


Ж. М.: Хубаво е, че уточнявате това, защото разбирам, че опасението на лидера на СДС Мартин Димитров е точно от това, че руснаците могат да дублират таксите и ние в крайна сметка да получаваме една вместо две.


Д. Д.: Не, няма да ги дублират. От една страна, ще увеличим с около 12 процента приходите, които в момента имаме по транзита за Гърция, Турция и Македония, а от друга страна, по новото трасе на "Южен поток" ще получим над 140-150 милиона евро на година допълнителни приходи. И тук. . . Да?


Ж. М.: Не, обяснете, защото последен въпрос трябва да ви задам.


Д. Д.: Не, единствено исках да добавя, че вчера гледах г-н Костов в едно предаване и той каза - трябва да се видят детайлите, на базата на какво сме получили тази отстъпка. И, така, пробута идеята дали случайно не сме дали ние нещо повече, отколкото е трябвало да дадем. Нищо повече не сме дали. Единственият ни ангажимент е да ускорим процедурите по "Южен поток", за да можем до 15 ноември да вземем окончателно инвестиционно решение. Той спомена за някакви тръби от нашата транзитна система. . . дали не сме си били дали тръбите. Това е нещо безумно. Не сме дали и един сантиметър от нашите тръби. Единственият ни ангажимент е да ускорим процедурите по "Южен поток".


Ж.М: Добре, хубаво, че го казахте това. Преди два дни председателката на сдружението "България на гражданите" Меглена Кунева с предупреждение, че след по-малко от месец Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на газовата директива или т.нар. либерализиран пазар. Вярно ли е това?


Д. Д.: Имаме решение за съдебна процедура по втория газов регламент. Не мисля, че до месец ще се стигне до дело, защото ние в тези три месеца поддържаме много активна комуникация с Европейската комисия. Знаете, говорили сме по тази тема, че има определени клаузи в транзитните договори, които не ни позволяват на пълна степен да изпълним изискванията на втория регламент. Поискахме разрешение от "Газпром", и те ни дадоха разрешение, да предоставим тези транзитни договори на Европейската комисия. И съвместно с Европейската комисия работим върху това ние да променим част от клаузите така, че да нямаме това неизпълнение. Имаме чудесен диалог и според мен няма да се стигне до съдебна процедура, до стартиране на делото, защото ние сме стигнали фазата на съдебната процедура. Да не говорим, че една такава. . . едно такова дело отнема година-две, така че е чиста. . . абсолютна спекулация, че след един месец едва ли не ще започнем да плащаме глоби. В рамките на този срок аз съм сигурен, че ние ще успеем да коригираме транзитните договори в посока, която да изпълнява европейските правила.


Ж. М.: Последен въпрос, министър Добрев, ОЦК - Кърджали получиха социални помощи, заплати кога ще получат хората?


Д. Д.: Този въпрос е много тежък. Ние наистина имаме много малко механизми, с които можем да разрешим проблемите на ОЦК - Кърджали. Знаете, с "Горубсо" - Мадан ние имахме концесия. Между другото тя все още виси тази концесия, в смисъл срокът все още тече за прекратяване на концесията, до момента до който не видим, че новият собственик изпълни всички задължения към работещите там. Но с ОЦК - Кърджали е много сложен проблемът. Ние ще съдействаме за намиране на инвеститор, ако е необходимо. Знаете, съдействахме пред банките за това те да изберат нов мениджмънт, който в рамките на няколко месеца да стабилизира предприятието. Така че работим много активно в тази посока. Имаме интерес от международни компании към комплекса на ОЦК - Кърджали, така че надявам се. . . Българската агенция за инвестиции също се е включила, както и Българската банка за развитие, така че мисля, че ние ще намерим един положителен край на тази драма.


Ж. М.: Очевидно е, че се опитвате да помогнете, въпреки че държавата има малко инструменти в този случай. Не се ли опасявате обаче, че като се опитвате да помогнете, оттук насетне всяко едно частно предприятие с някакъв сериозен проблем ще почука на вашата врата, ще почука на вратата на социалния министър или дори на министър-председателя и ще каже - моля ви, елате да помогнете?


Д. Д.: Това наистина са взаимоотношения между работодател и хората, които работят за този работодател, но в случаите, в които проблемът ескалира до такива масови стачки и недоволства от страна на хората, държавата трябва да се намеси. Ако има, да се надяваме, че няма да има такива други случаи оттук нататък, но ако има други, с такава острота като този, според мен ние пак ще се намесим. И е редно да се намесим.


Ж. М.: Благодаря ви за това интервю. Пожелавам ви успех. Оттук насетне преговори много ви очакват, дано да не се хващате никога за главата.


Д. Д.: Благодаря ви и аз.


Ж. М.: Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Весело

  Това е най-добрата алтернатива!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Министър Делян Добрев: Шистовият газ също е алтернатива"

  Абе то и да те таковат отзад е алтернатива, но не е много привлекателна.

 4. 4 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 621 Разстроено

  Е ми какво чакаш още минастър Добрев ...... румънците вече дупчат на един километър от наща граница ,.... аман от руски интереси , енергийна мафия и еколози , .... искам парното да ми е НА ТРИ ПЪТИ ПО ЕФТИНО ОТ СЕГА .... ДА НА ШИСТОВИЯТ ГАЗ ..... ТЕХНОЛОГИИТЕ СА ТОЛКОВА НА ПРЕД ЧЕ НЯМА СТРАЩНО от замърсяване ... да на шистовият газ ...

 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Както ви казах преди седмица, ще се радваме на пълна диверсификация - и половин белене с 1/4 бюджет за безопасност в Козлодуй, и шистов газ без много мислене и контрол в Северна България, и бързи пари за сума ти хора.

  Астероидът май щеше да е по-добрата алтернатива.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#4:"Цезар"] ТЕХНОЛОГИИТЕ СА ТОЛКОВА НА ПРЕД ЧЕ НЯМА СТРАЩНО [/quote]

  Както показаха японците, проблемът не е в технологиите, а в начина на тяхната употреба и в парите, които са необходими, за да се ползват безопасно.

  У нас ... въпросите са много.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Здравейте шистово агънце.Във вашето хрисимо личице могъщия Шеврон видя възможност.АУУУ,

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2810 Разстроено

  "...с ръце на главата, подпрян, загледан в пода. " - каква наблюдателност, каква мисъл и най-вече "подпрян"!? Какъвто и министър да "отстоява" БГ интереси, задължително ще гледа в пода - от срам или безпомощност, все тая. Каквото ИМ наредят, това ще правят, друго не може да роди главата...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#4:"Цезар"]искам парното да ми е НА ТРИ ПЪТИ ПО ЕФТИНО[/quote]
  това май не са го обещавали от Шеврон! Ти сега ако разбираш от капитализъм кажи, ако купуваме примерно газ на 500, дали някой ще е толкова голям будала, че да ни го продава на 100!

 10. 10 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Напълно очаквано продължение на действията на едно марионетно правителство!

 11. 11 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А защо Chevron се отказва да добива шистов газ в Румъния ?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  Какво ли наистина пише в този доклад на HSBC, че не може да се изчака 15 дни, а решението се обявава преди той да е излезнал.

 14. 14 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хайде,започна се !
  Оттук нататък,често ще чуваме от устата на Добрев думичките "шистов газ".

 15. 15 Профил на Zornitsa Lazarova
  Zornitsa Lazarova
  Рейтинг: 23 Неутрално

  ДД не беше ли сред главните преговарящи с шевронтиите?!?
  Естествено, че за него ШГ е алтернатива...

 16. 16 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 621 Гневно

  Ако има Шистов газ във България и го ...ДОБИВАМЕ ... ще сме по ..БОГАТИ И ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО ЛЕСНО .... енергийната Мафия и Еколозите само плашат със страх Българите ... ДА НА ШИСТОВИЯТ ГАЗ

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Внимавай младеж, да не изгасиш светлинката на втория мандат, че бат. Бойко ще те навре в кучи ... .

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#16:"Цезар"]ДОБИВАМЕ[/quote]
  ама ние добиваме и злато бе уважаеми, ама не ходим всички с килогамови ланци!

 19. 19 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#16:"Цезар"]и го ...ДОБИВАМЕ ... [/quote]

  Както се разбра по-рано, ако ще се добива, нема ние да го добиваме, ще го добиват вместо нас.

  Така че, както с Белене, махни първо лице множествено число докато не видиш договорите

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 20. 20 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  "Министър Делян Добрев: Шистовият газ също е алтернатива"

  Въртяха, сукаха най-накрая изплюха камъчето .

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 21. 21 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1463 Весело

  сега остава и АЕЦ Белене да построим

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 22. 22 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Много ентусиазъм има у нас, българите. Със съответното количество носители на ентусиазма. Много ентусиазирано сме посрещнали полумесеца и чалмата, след това казашките шалвари, последвано от могъщо "хайл" за една свастика, после бране на цветя за една петолъчка, сега целувки, много целувки, защото сега целуваните звезди са 50. Както ни е тръгнало, след ентусиазираните последни действия на партията-майка без член, но с най-голям член първи, след някоя и друга година ще посрещнем отново полумесеца и чалмите!
  Та, шистов газ, а? Защо не! Вчера Батак, утре Добруджа! Все дръвник, кеф ти башибозушки, кеф ти шевронски! Тъпи говеда!

 23. 23 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#4:"Цезар"]аш още минастър Добрев ...... румънците вече дупчат на един километър от наща граница ,.... аман от руски интереси , енергийна мафия и еколози , .... искам парното да ми е НА ТРИ ПЪТИ ПО ЕФТИНО ОТ СЕГА .... ДА НА ШИСТОВИЯТ ГАЗ ..... ТЕХНОЛОГИИТЕ СА ТОЛКОВА НА ПРЕД ЧЕ НЯМА СТРАЩНО от замърсяване ... да на шистовият газ ...
  [/quote]

  И без пари да е газта парното няма да ти стане три пъти "по-ефтино".
  Бъди сигурен!

  Любов и светлина!
 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  С риск да разочаровам и двете страни в конфликта "шистов газ" ще кажа, че се усеща някаква промяна в поведението на големите американски концерни по въпроса. Изглежда те постепенно се оттеглят от развитие на този бизнес зад граница и специално в ЮИЕ.
  Шеврон се отказа твърде лесно от Нови пазар. Отказал се в от блокове в Полша и (новина от днес) в Румъния.
  Причината за това, по мое усещане е, че текущият интерес на САЩ е да релизират износ на газ на европейския пазар. Имам сериозни очаквания, че щатски помпании ще започнат масиран износ на втечнен газ още в края на тази година с цел да регулират собсвения си пазар на газ и да се възползват от големият марж в цените между двата пазара.
  От това не следва, че източна Европа няма да добива шистов газ. Следва, че ако иска да има проучване и добив, ще трябва да инвестира сама в проучвателни дейности, да купува технология, да прави смесени дружества с по-малки западни компании имащи патен за технологията. Точно това направи Полша. И вероято в Полша процесът ще продължи гладко.
  Всички тези разходи биха се изплатили сравнително бързо, ако маржът между себестойността на местния добив и пазарната цена на газа се задържи на над 200$ за 1000 куб.м. А това изглежда абсолютно сигурно.

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#23] от "petranica":

  Парното със сигурност ще стане по-евтино, ако ТЕЦ които са на газ се върнат на въглища, даже да се внос и даже да се плаща за емисии СО2. Поне аз мисля така
  От друга страна скъпото парно не е само функция на скъпия газ, а и на ужасяващото състояние на паричните потоци в сектора. Всеки дължи на всеки и всички са затруднени да плащат.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Само да отбележа и още нещо - добивът на газ в дълбоки води е значително по скъп и капиталоемък от добива на шистов газ. Находищата в шелфа на Черно море трябва да са изключително богати за да оправдаят инвестиции от порядъка на 3-4 млрд. $

 27. 27 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И с/у колко $$$$$$$$$$$$$$$$$$ са те ''убедили'', да ръсиш простотии бе делянчоооооо ????? Аман от мекерета......аман от руски мекерета....аман от американски мекерета.......!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 28. 28 Профил на euvisit
  euvisit
  Рейтинг: 237 Гневно

  http://www.vesti.bg/?tid=20&oid=12300 - Прочетете коментара под снимките, и по-специално последното изречение. А по въпроса за румънците, че дълбаят на по-малко от километър от нас - новина от днес е, че са се отказали и са забранили добива на шистов газ... А нима французите позволиха добива на шистов газ???!!!

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Печалбата на могъщият Шеврон не зависи толкова от малка България,естествено.Но едно показно за осатанлите ,няма да е зле.Звучен шамар ,дзъннннн! ще е особено показателен ЗА ТЕЗИ ,които се подготвят да кажат "не".

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  A някои българи които избрахме имат прекрасни Бузки,вече уши не важат

 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 32. 32 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Крайно време е да се развенчае легендата за ниската енергийна ефективност на българската икономика. Всъщност промишлеността е в крак със съвременните тенденции и е напълно конкурентна. Транспортът - също. А домакинствата потребяват поне 50% по-малко от това което се потребява в Европа. Само че понеже заплатите и цените в България са ниски, излиза че а 1ца БВП сме изхарчили незнам си колко повече енергия (в парично изражение на международни цени) Ами естествено! Но това изобщо не значи, че има къде да сваляме енергопотреблението. Единствено може да се да се въвеждат ВЕИ, тоест да си проивеждаме голяма част от енергията, вместо да я внасяме, това би ни оправило баланса.

 33. 33 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Добивът на собствен газ е алтернатива на руския монопол. И трябва да се работи за реализацията и, а не да се тъпче отново на място. Разбира се руската агентура ще създава всякакви пречки и ще приема различни форми. Както винаги.

 34. 34 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#28] от "euvisit": Не са забранили! В петък дадаха концесията на Шеврон.
  Шеврон се отказва сам, по свои причини. Виж хипотезата ми в пост 24


 35. 35 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Въобще нама да добиват. Ще си експериментират нови технологии, които може би не биха посмели да правят в други страни. Прави ли ви впечатление, че проблема се измества в "проучването". Блажени са вярващите, че ще добиват, а още повече, че ще му поевтинее парното.

 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#32] от "weinlock":

  Съгласен съм с теб! Винаги съм го изтъквал това. С една уговорка - огромният брой панелни жилища ползващи централно отопление и то на газ!!!
  Тук има голям мегдан за подобрение и в двете посоки. Както саниране на жилищата съпроводено (евентуално) с отказ от услугите на Топлофикация (София) така и подобряване на ефективността (загубите) в Топлофикациите и едновременно с това прилагане на по-пазарни методи за достъп (отказ) от услугата.
  В това отношение не сме мръднали от 50 г. Точно тук енергоемкостта е действително в пъти по-ниска от колкото в цивилизованите страни.
  Съмнявам се, че този проблем може да се реши с мерки (воля) на правителството. Най-вероятно, в края на краищата, ще се реши пазарно като се стигне до несъстоятелност на топлофикациите използващи газ.
  Наскоро правителството одобри изкупни цени за електренергия от когенерации на Топлофикации на цена над 200 лв. за Мвтч. Това се прави за да се спасят топлофикациите, но се натоварват финасово потребителите на електроенергия за отопление. Само че тези хватка може да се прилага още година две...

 37. 37 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 696 Неутрално
 38. 38 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дамян":

  Вярвай ми, и без пари да им е източника на енергия парното никога няма да поевтинее при сегашното обществено състояние на територията на бившата държава България

  Любов и светлина!
 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#38] от "petranica": E, с това съм съгласен, но и безхаберието не е вечно В нашият случай, ако не се променят отношенията в тази област, ще преминам през дълбока криза от вида - несъстоятелност на топлофикации използващи газ. Най-малкото защото и поскъпването си има таван и вече е почти достигнат. Поскъпването на парното ще води до отказ от услугата на все повече потребители, колкото и да е трудно (и скъпо) това.
  И чак тогава ще отписваме вземания, ще местим лицензи и концесии, ще създаваме нови структури, които да работят на светло и на пазарни принципи. Някой ден...

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дамян":

  Шеврон закупи доста фалирали компании в САЩ, а освен това поради увеличения добив на шистов газ цените паднаха и това намалява рентабилноста на добива и това е причина да ограничи обема на проучванията си. В Румъния перспективните пластове са на по-малка дълбочина и там със сигурност ще сондира още тази година. При положителни резултати очаквам да продължи с проучванията в Румъния. Ако в Румъния се докажат промишлени количества има шанс да прояви интерес и към нас, ако няма нищо изобщо няма да се занимават с нас.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 409 Весело

  Излел е Дельо хайдутин!!!

 42. 42 Профил на Elina Pavlova
  Elina Pavlova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Как стоят нещата с добива на шистов газ в САЩ

  Регулацията е предимно на щатско ниво. Агенцията за защита на околната среда проучва "фракинг" и въздействието му върху питейната вода. Предварителните изводи се очакват тази година, а първият анализ ще е готов през 2014г. Министерството на околната вода също обновява изискванията си за "фракинг" на публични терени. Той е забранен в няколко щата (последният от тях е Ню Джърси с 1-годишна забрана, мораториум има и в Ню Йорк). Залежите в САЩ се изчисляват на около 86.2 трилиона куб.м.

  Като е толкова безопасно защо са го забранили за добив в Ню Йорк и Ню Джърси? Иначе там нейде в пустинята ... е много безопасно.

 43. 43 Профил на Elina Pavlova
  Elina Pavlova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Франция

  Заради потенциалните екологични щети "фракинг" бе забранен през 2011г. Отменени бяха няколко раздадени лиценза на големи енергийни компании като Total. Смята се, че страната разполага с около 18 трилиона куб. м. залежи от шистов газ.

  Във Франция да не са по-глупави нещо???

 44. 44 Профил на Elina Pavlova
  Elina Pavlova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Великобритания

  Лондон замрази през 2011 г. сондажите след като през май проучвателни работи предизвикаха слаб трус край Блекпул. Правителството ревизира доклад за инцидента, поръчан от Cuadrilla Resources, компанията, работила на мястото, и скоро се очаква решение. Кандидатите за лиценз за "фракинг" се нуждаят от позитивна екооценка, одобрение от местната и централната власт и от органите по сигурността. Те трябва да разкрият пред здравното министерство съдържанието на използваните течности. Залежи има в Северозападна Англия, но те още не са оценени.

  Ще има ли някой от тази комисия или от БАН (които са изключително зависими и манипулируеми от правителството) компетентността и доблестта да поиска и публикува химичния състав на така наречения "коктейл", така както са го поискали в бели държави като Англия?

 45. 45 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Много бих искал да имаме терминал за течен газ и да купуваме от Катар, САЩ или който и да е, стига цената да е под 200$. В момента в САЩ цената е около 100$ на хиляда кубични метра. Колкото и да е транспорта, ще е по-евтино от 500-600 или де да знам вече на колко го купуваме с транспорта на руснаците.

  забавление и приключение
 46. 46 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Румъния НЯМА да добива шистов газ.Дано и на нас ни се размине!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 47. 47 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това е, министърът като каже - шистов газ.

 48. 48 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#32] от "weinlock":

  Ти за коя държава говориш?

 49. 49 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тоя е толкова неориентиран, че докато улови сигналите за кво иде реч, ще го сменят...

 50. 50 Профил на az_sam
  az_sam
  Рейтинг: 409 Неутрално
 51. 51 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Дънди" - "Болкан Минерал енд Майнинг" ще плати само 22,7 млн. долара концесионна такса за 9 г., като изнесе 20 тона злато, или по сегашни цени към 1,2 млрд. долара. "

  В България има злато за 8-9 милиарда, но бантустанът ще получи - като всеки африкански бантустан 1% . И за шистовия газ толкова ще получим плюс замърсена завинаги територия.

  А реват, че сме били бедна страна да развиваме наука. В същото време са платили 60 милиона евро ( повече от субсидията на БАН за 2 години) за доклад, който едно идване на Килъри изхвърли в кошчето преди да е довършен. Лъже ратайчето, ама още неловко, личи му , че се срамува, има още да се учи от господарите си...

 52. 52 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#51] от "petrov9":Ти що не си вземеш 2-3 кг, ами си губиш тук времето?

 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#32:"weinlock"]А домакинствата потребяват поне 50% по-малко от това което се потребява в Европа.[/quote]
  Панелките ли имаш предвид?

 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#22:"Мърмор"]Все дръвник, кеф ти башибозушки, кеф ти шевронски![/quote]
  Засега руски. Във Варна е организирана специална служба в помощ на рускоезичните. В местното руско училище (всъщност българско, но с преподаване на руски) се приемат само русначета. Всъщност във Варна трайно са се заселили вероятно около 30 000 руснаци, 7-8% от населението на града. На устието на Камчия вече има целогодишно училище за руски деца от Москва, с болница и руски екип.
  А иначе нон стоп се говори за облекчаване на визовите затруднения за руснаците.
  Какво ли ще да стане, ако се отмени визовия режим?

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Любопитно

  Грандиозен успех! Калинчо щял да купува газ под $500. Тоя разбира ли за какво говори изобщо?

  На Тиквата ще му вдигнат бюст-паметник в централата на Газпром за крупен принос към тлъстите гуши на руската газова мафия. А ликът на Добрев ще краси възпоменателен плакет в музея на Газпром.

 56. 56 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#54] от "shumkar":

  Какво лошо има ако се заселват руснаци в България. Руснаци се заселват из цяла Европа. В Испания има райони покрай морето където агенциите за недвижими имоти държат на витрините си обяви на два езика - испански и... руски. Хората се заселват, научават езика, много от тях вземат испански документи и гражданство, децата им учат в испански училища и малко по малко се интегрират. България и без това е с катастрофално намаляващо население. По-добре да идват руснаци, което отчасти ще компенсира нарастването на циганското население, което в един момент ще започне да се превръща в проблем.

 57. 57 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#45:"troika"]Много бих искал да имаме терминал за течен газ и да купуваме от Катар, САЩ или който и да е, стига цената да е под 200$. [/quote]
  А още по-добре да ни плащат по 200$, за да им вземем газа. Нещо си се размечтал. Газът у нас никога няма да се продава на цените в Щатите. Шеврон не иска да дойде у нас, за да ни продава евтин газ. Според закона компанията с лиценз за проучване след откриване на газ получава всички права върху добива. След което ще ни продават собствения ни газ на каквато си искат цена - ще ни обяснят че добивът е много скъп и цената ще е почти равна на цената на руския газ. Но пък от друга страна ще ни кажат, че трябва да сме щастливи от диверсификацията и от извоюваната газова независимост. Когато си зависим едновременно от САЩ и Русия - това е диверсификация на зависимостите.

 58. 58 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  САМО триете.не си давате сметка Че това са 100% истини за тези безгръбнаЧни нареЧени управляваЩи.

 59. 59 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#56:"teridan"]Какво лошо има ако се заселват руснаци в България. [/quote]
  Ти познаваш ли руснаци, живеещи в България?
  Аз познавам много. Повечето от тях (което значи много повече от половината) не желаят да се интегрират (като китайците и арабите), запазват чуждото си гражданство с всичките последици от това, ако разбираш за какво става дума, живеят в затворени общности, говорят лош български. Дори и след 20 години.
  За разлика от тях украинците почти веднага научават български, и правят усилия да се интегрират.

 60. 60 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#57:"teridan"]Когато си зависим едновременно от САЩ и Русия - това е диверсификация на зависимостите. [/quote]
  Ако беше така, щеше да съществува и понятието "американофобия".
  Но съществува само "русофобия" - защо ли?

 61. 61 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#57:"teridan"]ще ни обяснят че добивът е много скъп и цената ще е почти равна на цената на руския газ.[/quote]
  Картелното споразумение между Шеврон и Лукойл е изключено, двете фирми ще продават абсолютно свой продукт (за разлика от горивата, чийто произход в 90% е лукойлски), и ще са в конкуренция по между си.
  Да, шистовият газ няма да е 2 пъти по-евтин от газпромския, но ще е по-евтин! А газът от интерконекторите наистина ще увеличи конкуренцията, и тогава логична и цената му ще падне.
  А в момента доставчикът е един и същ, и остави тирадата си за клубовете по интереси.

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Всичко това е така, но миналия петък излезе новина, че Шеврон се отказва от току що дадената му концесия върху три блока северно от Дунав в близост до Силистра и Тутракан. По-какви причини - не става ясно. Лично мен това ме изненада, защото и аз имах такава информация - по-плитки пластове. В Полша Шеврон се отказа от своите си блокове, като ясно каза, че има съмнения за рентабилността на добива - т.е. недостатъчни количества.
  Днес и н.в. полсаник Уорлик направи тънак намек да търсим други по-малки компании за да организираме проучвания и евентуално добив.

 63. 63 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#16:"Цезар"]Еколозит само плашат със страх Българите ... ДА НА ШИСТОВИЯТ ГАЗ[/quote]
  Добре защо не прочетете сам какви щети нанася този добив на природата?! Откъде накъде ние трябва да си правим труда да ви плашим след като сами не си направите труда да видите за какво става въпрос.

 64. 64 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази сутрин губернаторът Уорлик даде официално нареждането и всичики медии , политици и представители на т.нар. граждански организации, т.е. всички зависими по една или друга причина от Вашингтон, се втурнаха през глава да изпълняват указанията МУ!

 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дамян":

  Бумът на шистовия газ в САЩ бе нещо като бума на строителството по Черноморието ни и много малки фирми не издържаха и фалираха именно такива фирми е придобил Шеврон, а заедно с тях и задълженията им. При всички случаи е по-добре у нас да работят големи фирми с опит в новите технологии. На този етап участието на наши фирми е утопично. Сигурен съм, че Шеврон ще направят поне един сондаж в Румъния и ако резултатите са положителни ще продължи с проучванията, ако не най-вероятно ще се изнесе от континента.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#65] от "Julian Mall":

  Зависи какво разбираме под малки фирми. За САЩ малка е компания в този сектор с 1-2 млрд.$ оборот
  Да, фалираха малки фирми, но и в момента добиват над 100 фирми.
  Иначе да самите американци изглеждат изненадани от обема на добивите и скоростта с която беше достигнат. Нормално е да набият леко спирачката. Ще започнат да произвеждат повече електроенергия от газ и ще започнат да изнасят газ за Западна Европа. Когато това се случи ценовия марж от над 200$ между двата пазара, ще се свие. Цените в САЩ ще се повишат, а тези в ЕС ще спаднат и маржът ще спадне на под 100$ колкото да се поддържа налягането в системата (износа)

 67. 67 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 533 Весело

  Добрев не си подготвен по темата шистов газ приятелю. А авторитета лесно се руши.

  Според изследователи на U.S. Geological Survey, за трите десетилетия до 2000 г., сеизмичните инциденти в централните щати са били средно около 21 на година. През 2009 г. те са били 50, през 2010 г. 87, докато през 2011 г. - 134.

  Разкритията оказват допълнителен натиск върху индустрията и противоречивата техника за добив на газ известна като хидравлично разбиване или „фракинг“, при която милиони литри обогатена с химикали вода се впръсква под налягане в скални пластове, за да бъдат освободени залежи на шистов газ.

  Повечето от водата, използвана в процеса се връща на повърхността, където или бива рециклирана, или се отвежда към подземни хранилища.

  Миналата година регулатори в Арканзас затвориха 4 кладенеца на Fayetteville Shale след серия земетресения близо до град Гай, включително едно от 4,7-ма степен по скалата на Рихтер. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK