Проф. Калин Янакиев: Питам какъв е този върховен архонтски събор

проф. Калин Янакиев

© Красимир Юскеселиев

проф. Калин ЯнакиевС проф. д-р Калин Янакиев разговаряме по повод промяната в становището на Св. Синод за титлата архонт. След като Петър Манджуков, известен с оръжейния си бизнес, получи званието от Пловдивския митрополит Николай, Синодът прие титлата, която преди отричаше.
Калин Янакиев е преподавател в Софийския университет "Климент Охридски", автор на осем книги посветени на Православието, на статии и трудове върху християнството, философията, средновековието и културата.


Проф. Янакиев, как можем да си обясним промяната в становището на Св. Синод за титлата архонт? Защо сега, когато Петър Манджуков я получи от пловдивския митрополит Николай, Синодът се отнесе благосклонно, докато преди я отричаше като неприсъща на православието?  
- Не бих искал да си го обяснявам. Искам силно да протестирам не просто от свое име, а от името на православния църковен народ. Както и да го обясняваме, това е силно укоримо от църковна гледна точка.


Да не би да е повлияла дарената сума от бизнесмена?
- Не бих искал да говоря за личността на г-н Манджуков. Нека се абстрахираме как са спечелени парите и дали са дадени с чист мотив. Искам да обърна внимание, че в традицията на православната църква съществува чинът на ктиторите, на дарителите. За тях църквата се моли. Защо е нужно да се въвежда квази благородническа титла? При първото връчване ставаше дума за благородническа титла, която църквата дава. Първият архонт - Слави Бинев, беше удостоен с възможността да се титулува "негово превъзходителство" и да предаде титлата на първородния си син. В нашето време това е твърде комично, то е и неоправдано от църковна гледна точка. Църквата не може да раздава благороднически титли, камо ли такива които се наследяват. Това е първото флагрантно нарушение.
Второто много голямо нарушение е, че досега титлата се даваше в църковна среда, в храма с едно чинопоследование или казано на светски език - ритуал, което доколкото ми е известно, е написано от архимандрит Дионисий. То е противоканонично. То включва много характерен диалог между епископа, който дава званието, и църковния народ, който присъства. Епископът се обръща към народа и пита: Достоен ли е? Народът отговаря трикратно: Достоен. Този елемент от най-древното апростолско време е елемент от ръкополагането на духовници - на дякони, презвитери и епископи. Това се смята за съучастието на църковния народ в ръкоположението.


Ако архонтите се ръкополагат по този начин, те се ръкополагат в духовнически сан, какъвто не е предвиден в православната традиция и е противоканоничен. Това е канонично нарушение и е изключително възмутително.


Възмутително е също, че и при предишните ритуали, извършени от митрополит Галактион, и при сега извършения ритуал от строгия инак канонист митрополит Николай Пловдивски е споменато за съществуването на някакъв върховен архонтски събор в България. При ритуала с Манджуков, доколкото ми е известно, Николай се обърнал и казал, че присъства митрополит Дионисий от въпросния събор.


Каква е тази организация, кой я е санкционирал в църквата? Тя прилича на някаква тайна организация. На някакво квази масонско образование. Това е незаконно и не е църковно.


Искам да попитам, да ми обясни митрополит Николай що за институция е този архонтски събор.


Даването на титлата прилича на сделка... За какво състояние на църквата говори това?
- Да се върнем към профила на тези, които биват удостоявани. Ктиторите, дарителите това не са просто хора, които дават пари. Те трябва да съм към молитвената общност на някой храм. Иначе може да бъде приет и разбойник, който от суеверие дава пари...


Прилича на даване на индулгенция - средновековна католическа практика, която православието винаги е осъждало. Питам г-н Слави Бинев, г-н Чомбе - забравих му името (Иван Кочев, също с титла архонт от октомври 2011г. - бел.ред.), г-н Манджуков към кое молитвено събрание са членове? Въобще, освен че може да са кръстени, някога изповядвали ли са се, причестявали ли са се? Църковни синове ли са?


Ктитор не е просто човек, който дава. Иначе е симония - купуване на църковни и духовни дарове, а това е ерес, която църквата е осъдила.


Така че искам да ми се отговори църковен член ли е г-н Манджуков и предишните архонти. Ако на този въпрос не бъде отговорено, боя се че и бъдещите архонти благодарение на предстоящото решение на Св. Синод ще бъдат същите и ще предизвикват оправдано възмущението на хората.


Убедени сте, че решението ще утвърди титлата архонт? 
- Боя се, че решението, което предстои, ще бъде пореден акт на пълния епископски произвол, който започна да цари в нашата църква. Състоянието на нашата църква не е толкова лошо. Състоянието на епископата буди много притеснения. Именно епископатът започва да действа без да се съобразява с каноните и волята на църковния народ.


Не е ли възможно патриархът, който не е бил при промяната на становището, да окаже въздействие?
- Патриархът е пръв между равни. Би могъл да въздейства с авторитета си, но като гледам как е взето становището... с почти пълно мнозинство. Имам усещането, че решението ще бъде взето. Затова бързам да предупредя, че това ще се възприеме като акт на произвол. Ако решат така, поне да избегнат най-крещящите канонични нарушения - това чинопоследование трябва да бъде премахнато, трябва да бъде уточнено какви превъзходителства стават и как титлата се предава по наследство, трябва да изяснят разликата между ктитор и архонт, защото ако няма разлика, няма смисъл народът да се съблазнява / по думите на Николай/ да се приема такава титла.


Има ли някаква промяна в ситуацията около Руската църква в София? При посещението на руския патриарх излезе наяве, че там не са желани някои от вярващите българи...  
- Не, няма никаква промяна към добро. Настоятелят, одиозният игумен Филип, който в България се занимава с това да дели молитвеното събрание по етнически признак, в момента пребивава в страната ни с туристическа виза, издадена в Италия, т.е. той няма работна виза. Той работи тук нелегално и продължава да извършва същото - съвсем наскоро се закани да уволни половината от членовете на църковния хор, те са българи, отново на етнически признак. Кани се да уволни типикаря, който подготвя службите, също българин. Нещата продължават с пълна сила, а същевременно се извършват прозрачни низкопоклонски жестове като мобелен за 75 годишнината на Н.В. Симеон. Това е маскировка.


Игумен Филип преди около месец покани предишния руски настоятел, който заяви в проповед, че този храм е посолски, че тук българите са само гости, че е за хора с руски паспорт. Той се опита да промени статута на храма, който изобщо не е посолски. Речта на Исидор бе публикувана в сайта на руската църква.


Ние бяхме научени, че към духовника може да имаме единствено три думи: благословете, простете и помолете се за мен, защото духовниците са наши началници. Не отци, а началници. Според моята метафора отец е този, който има авторитет, а власт над неговото сърце имат по-скоро децата и всеки който е баща, знае това. Ако някой мисли, че отецът е началник, просто не е от църквата.


Няма никакви извинения за грозната сцена, която се разигра по време на посещението на руския патриарх - когато не ни допуснаха по нареждане на няколко мутри, които продължават да се "черкуват" там. Те са нещо като лична охрана на игумена. Много се надявам компетентните органи да вземат мерки.


А "началниците" от Българската православна църква реагираха ли?
- Много съжалявам, но до този момент не са се намесили. Те имат друга работа да съставят регламент за даване на титлата архонт.


Впрочем те трябваше да извършат много по-наложителни неща. Например да издирят и канонизират новомъчениците, избити за вярата по времето на комунизма.


Българската църква е единствената между православните църкви от бившите комунистически страни, която все още не е сторила това.


След като се разбра, че мнозина от членовете на Св. Синод са били свързани с Държавна сигурност, вероятно са в неудобна позиция за комунистическото минало.
- Темата за ДС е многократно коментирана, няма какво да добавя.


Не трябва ли тази година да очакваме църковен събор?
- Според устава би трябвало да има. Мнозина се съмняват обаче, че ще бъде проведен.


Защо?
-Поради деликатната ситуация, в която се намират повечето от митрополитите и поради все повече увеличаващите се гласове, че този събор би трябвало да бъде екстраординерен, защото ситуацията е екстраординерна. Тези над 10 митрополита, които се оказаха от ДС, би трябвало да дават отговор.


Съществува много строг канон още от апостолско време - който придобие епископски сан със съдействието на светската власт да бъде низвергнат от сана си и отлъчен от църквата. Кой да приведе в действие това апостолско правило, ако се окаже, че някои от митрополитите са получили сана си не просто от светската власт, а от атеистичната Държавна сигурност. Такива данни най-вероятно могат да се намерят при внимателен прочит на досиетата. Нима същите тези, които трябва да са под ударите на този канон? Кой да ги накара да се покаят? Не виждаме покаяние.


В предстоящия църковен събор най-сетне би трябвало да присъстват и свещениците, и миряните, въпреки че решенията се взимат от епископите. На последните събори в качеството на миряни имаше към дузина души, повечето от които бивши депутати, държавни чиновници, но не люде, които са членове на църквата. Беше особено оскърбително.


Картината, която описвате, прилича на пратено ни изпитание...
- Разбира се, че е изпитание. Всяко зло, което се допуска, е за нечие изпитание. Ние трябва да бъдем много внимателни. Много голяма част от църковния народ буквално вече има силно изкушение да се отдели от тези епископи. Не призовавам никого за това, нито някога бих си помислил да извършвам разкол. Но и самодоволното стоене вътре в църква без топлина и светлина е безперспективно.


Бих искал сега при предстоящото решение за титлата архонт църковният народ да даде някакъв знак на църквата, да покаже на епископите, че това повече не може да бъде търпяно. Във виртуалното пространство вече има подписки. Надявам се да се съберат повече гласове и може би те ще бъдат връчени на синодалните епископи, когато се съберат за решение, за което ще носят отговорност пред църковния народ и пред самия Господ Бог Исус Христос.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  "Питам какъв е този върховен архонтски събор"
  Ами подобен на този, който избира академици, професори и пр.
  Би ли било възможно църквата да функционира коренно различно от останалите институции в страната?

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Българската православна църква отдавна се е превърнала в обслужващо звено към силните на деня. Свещеници мятат кандила и "освещават" офиси на банки, бинго зали, чалга клубове ... дори скъпи лимузини, купени с крадени пари. За всяко нещо има ценоразпис.

  Преди време по една от телевизиите показаха покъртителен репортаж за някакъв поп, който отказваше да кръсти детето на бедна жена (всъщност журналистка под прикритие), защото нямала пари да си плати за обреда.

  С такава църква, с този висш клир, с тези попове - нищо чудно, че сме една от най-бедните, корумпирани, морално деградирали нации в Европа. От морален стълб на обществото църквата се е превърнала в огнище на поквара; вместо да пречиства, тя заразява обществото с миазмите си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2307 Гневно

  Какво е толко чудно бе хора.Поповете имат техен...особен начин на мислене !
  Константинополската патриаршия прави светец човека който за малко да унищожи гръцкото племе.Император Теодосий.....Свети Теодосий !
  Този варварин забранява Олимпийските борби (не игри !).Дава заповед да се изравнят със земята хиляди храмове,библиотеки и статуи.
  Избива 30000 солунчани и неизвестен брои гърци набедени като езичници.
  Турците не са извършили нито 10% от престъпленията на...Светеца !

  http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_persecution_of_paganism_under_Theodosius_I

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  В друга тема някой даде следния линк http://www.archons.org/archons/index.asp, показващ, че звание 'архонт' (archon) наистина се присъжда от някои православни църкви. Бях останал с впечатление, че това е някаква наша си измишльотина, за да може църквата да прибере някой лев. Как ще коментира господин професорът горния факт?

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Вече разбрахме, че в светия синод (не случайно е с малка буква) е пълно със служители на ДС. Нещо повече самото им оставане след като стана известно, те дори не ръчиха да отговорят. Твърде показателно, че тези хора служат не на Бога, а на мамона. Единственото, което ги интересува са парите..
  Все по-ясно става колко прави са били хората и служителите на алтернативния синод да си създадат своя църква. Самообявилите се за единствено праведни служители в синода на Максим всъщност се оказаха много по-голяма ерес и отклонение от канона.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#4:"bryghtlyght"]Бях останал с впечатление, че това е някаква наша си измишльотина, за да може църквата да прибере някой лев. Как ще коментира господин професорът горния факт?[/quote]
  Не ви ли омръзна да карате води от двеста дерета само и само да покажете за праведни своите си намерения. Аман питащи без да мислят! Не развирате ли, че всяко нововъведение, особено в българската църква, води до унищшожение на българската самобитност им култура.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Църквата си е държавно имущество управлявано от държавни служители на заплата нямащи право да я мафиотизират. Като държавни служители подлежат на контрол и санкции за отклонение от държавната линия на поведение.
  К,ви архонти, к,ви 5 лева ?!

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1945 Разстроено

  В България съсловията, които винаги са имали авторитет и влияние (политици, магистрати, учители и преподаватели, лекари, журналисти, свещеници и т.н) със завидна упоритост и последователност се сриват едно след друго по стълбата на общественото уважение и доверие! Нищо чудно- в подножието й се намират тези, които дърпат конците в съвременна България. А над всичко властва златният телец!

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#2:"dodge_ram"]С такава църква, с този висш клир, с тези попове - нищо чудно, че сме една от най-бедните, корумпирани, морално деградирали нации в Европа. От морален стълб на обществото църквата се е превърнала в огнище на поквара; вместо да пречиства, тя заразява обществото с миазмите си.[/quote]
  В Библията има един въпрос на Исус, който ще повторя по памет. Ако един баща има двама сина. Единия го слуша, обгрижва го и мисли непрекъснато за него. Другият изобщо не се съобразява със съветите на баща си и прави каквото си поиска. Нещо повече вторият син признава друг за свой баща. Е кой от двама ще приласкае бащата? На кой ще помогне в случй на нужда?...
  Не случайно България непрекъснато преживява беди и катастрофи. Понеже се интересува само от Златния телец този синод ни води към гибел. Бог ни е изоставил заради него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Какво да се очаква от такова духовенство. Винаги е било пълно с вицове за попове, но като сега, не е било никога. Брадите си скубаха, за свещоливници се караха, манастирите обърнаха на хотели и на бардаци. Професорът като културен човек е снизходителен в изказването, си но нещата са страшни. Не съм религиозен, но уважавам църквата.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ново пет, нашите хора са вече 11 века в бизнеса

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Църквата се развива, защото времената се менят. И аз съм за запазване на канона, но се оказва, че не е възможно във века на интернета и масовите комуникации да се избегнат напълно някои промени. Църкви, за които само преди двайсетина години беше немислимо да приемат жени свещенички днес не само това са променили, а някъде допускат и гей бракове (имам приятели, които напуснаха църквата си поради тази причина). Относно издръжката се стига и до немислими явления като това да се допускат дискотеки с вход или различни базари в самата църква. Човек се шокира, например, като види в какъв панаир са превърнали St. Paul's Chapel, току-до атакувания световен търговски център. Църквата трябва някак да се издържа и най-малко желателно е това да се стовари върху миряните, както е при мормоните (10% от всичките си приходи даваш на църквата), без, разбира се, да се допускат разни бандити и нечисти хора да си купуват индулгенции. За тази чистота трябва да се грижи самата църква, а ако има проблеми в нея, то те ще се проявят даже и да не присъжда титлата архонт.

 13. 13 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "На някакво квази масонско образование"
  А аз питам автора и редактора, знаят ли какво означава думата "образование" ? Преди време питах премиера знае ли какво е "локал"
  Абе научете български език пък после пишете и се изказвайте. Оставете граматиката ама поне значението на думите научете бе!!!!

 14. 14 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 443 Неутрално

  НЯКОЙ се е наместил в църквата...

  Любов и светлина!
 15. 15 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като православен, живеещ в чужбина, имащ възможност да се черкува в пет православни църкви, за какво ми е да избера да ходя на българската... Поздрави от Осло!

 16. 16 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Разликата между вяра и религия (църква, като институция )е като разликата между ченге в расо и свещеник с мисия.Хубавото в случая е , че храма е в душата на всеки.Каквото и да си кажем, са само думи, отвяти като листа от времето,главните герои си остават същите антихристи.Но изборът си е техен...

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  "Питам какъв е този върховен архонтски събор" - Събор на новоизлюпени първенюта, забогатели по не/знаен начин червени бизнесмени, милицЮнери, мутри....

 18. 18 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#4] от "bryghtlyght":

  Интересни са качествата, които трябва да има кандидата. Дали нашите отговарят на изискванията?

  Article IX, Section 3 of the By Laws of the Order of St. Andrew specifies that a candidate must possess the following qualifications:

  (a) He is a citizen and permanent resident of the United States.

  (b) He is a practicing and devout Orthodox Christian and a member in good standing of his local Church.

  (c) He has demonstrated love, devotion and support to the Ecumenical Patriarchate and its institutions.

  (d) By his deeds and record, he has demonstrated support, devotion and sustained service to his local parish.

  (e) He has never been convicted of any crime and enjoys the unqualified respect and high regard of his fellow parishioners.

  (f) He has demonstrated leadership qualities and achieved success in his chosen field of endeavor.

  (g) At all times he has comported himself with a high degree of dignity and in a manner consistent with the mission of the Order and the purposes and objectives contained in these By-Laws.

  (h) Following his investiture, he shall become a vibrant and enthusiastic member of the Order, who will respond in a positive way to the appeals of his Regional Commander and of the National Council.

  (i) Generally, his investiture will be a credit to the Order and a positive influence in the accomplishment of the Order’s purposes and objectives.

  Път без препятствия не води до никъде.
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Господ е казал ,че църквата е там където има молещи се.Може да е на поляната.Важно е да са вярващи! Св. синод е поделение на ДС и КГБ

 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#18] от "ecolog":

  Нямам никаква представа дали нашите архонти имат тези качества. Както казах, това е прерогатив на църквата да прецени. Въпросът тук е по принцип, дали това е някаква измислена титла, несъществуваща в православната църква, както беше обяснено в пресата или е позната традиция. След като видях въпросния линк с изумление научавам, че е второто. Не е добре да ни информират погрешно.

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1945 Весело

  В средните векове пиратите са си купували рицарски звания, сега техните подобия в България си купуват архонтски. И едните и другите виждат в тях един вид индулгенция, ако им се наложи да спасяват кожата от правосъдието. Зад едните стояло признанието на кралете, зад другите стои това на църквата. Достойна, почти кралска позиция на българското ДС- духовенство!

 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Гневно

  След 9ти септември Църквата се напълни с ДС служители, а сега с най-обикновени търгаши.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Проф. Калин Янакиев: Питам какъв е този върховен архонтски събор?"

  Как какъв,мафиотски. :))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 24. 24 Профил на 69_96
  69_96
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#23:"saseff"]"Проф. Калин Янакиев: Питам какъв е този върховен архонтски събор?

  Как какъв,мафиотски. ) [/quote]


  аз пък се питам -

  какъв е този професор , какво ли щеше да говори,

  ако той събираше лептата за опрощението височайше ?
  -------
  много са ми интересни подобни "борци" за правда !
  Хем се "бори" , хем гледа да не настъпи началниците си
  -----------
  Цитат на въпр. професор:

  " Темата за ДС е многократно коментирана, няма какво да добавя"
  ---------
  борбите са същите,борците...и те........само им махнаха званието "Активни"

 25. 25 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "dodge_ram":
  100x ++++++

 26. 26 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#20:"bryghtlyght"]Не е добре да ни информират погрешно. [/quote]

  Напълно съм съгласен!

  Път без препятствия не води до никъде.
 27. 27 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Дневник.бг, това е ваш пореден материал по темата с все същата правописна грешка:

  "Въобще, освен че може да са кръстени, някога изповядвали ли са се, причЕстявали ли са се?"

  Все едно чета български превод на Достоевски на "Народна просвета". "Причастие" идва от "ЧАСТ", а не от "чест" - "при-общавам се, ставам част от". Проверявайте тези неща, преди да ги пишете, защото излиза, че изобщо не сте в час...

 28. 28 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Господи, събери си вересиите...

  PHILIP
 29. 29 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  църквата е отражение на обществото ни( не обратното).

 30. 30 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#4] от "bryghtlyght":

  До коментар [#20] от "bryghtlyght":

  Не се изумявай прекалено много, никой не те информира погрешно.
  Отговорът на въпроса ти е ясен открай време - НЯКОИ православни църкви познават тази титла, но НАШАТА - НЕ или поне не и досега.
  Както не познава и института на ордените, впрочем, колкото и да им е сечено на православните тамплиери от ложа "Цар Калоян"
  Какво пише в този или онзи сайт относно американски граждани от Вселенската патриаршия или задграничната Руска православна църква няма никакво отношение към самостоятелната Българска православна църква.

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Великолепно интервю!
  Думите на професора са винаги благодат за душата ми.
  Като ги чуя и ми иде да изкрещя - ето един нормален човек. Боже сохрани умовете на тия твари.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Професоре, точно по време на пост ли се сети, Вье и ти брутье ...

 33. 33 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Весело

  "трябва да бъде уточнено какви превъзходителства стават"

  Е, дори и да не бъде уточнено, пак всеки може да си направи заключение от имената на носителите на титлата, не е ли така?

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#20] от "bryghtlyght":

  Не е добре и ти да ни информираш погрешно. В посоèния от теб линк става дума за американския клон на така наречената Вселенска патриаршия. С въпросната патриаршия, не знам дали ти е известно, сме водили борба за църковна независимост и сме го постигнали. Так че това, което се отнася за тази патриаршия, си е за нея. То няма нищо общо с българската православна църква, която си е съвсем отделна.

  Колкото до архонтската титла, човекът (ако това е подходящо назавание за оръжеен търговец) си я купил, к'во толкова. В днешно време почти всичко може да се купи. Имал си вероятно хубава кола, къща и т.н. надвил си е на масрафа, дет се вика, само тила си нямал. Е, сега си купил и нея. При тази църква, не е нещо странно. Купил си е все едно нов скъп часовник.

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  До коментар [#22] от "led_zep.23":

  "След 9ти септември Църквата се напълни с ДС служители, а сега с най-обикновени търгаши"


  Те , общо взето, са едни и същи хора. Т.е. последствия от разкритията за ДС няма да има... Не, че съм очаквал, де!

 36. 36 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Поздравления за интервюто!

  "Професорско каре" беше чудесно предаване!!!

 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"luda_krava"]В днешно време почти всичко може да се купи. [/quote]
  Не е така! Най-важните неща в тоя живот се купуват именно с него. Не можеш да купиш любовта на жена си, а трябва да я спечелиш. Не можеш да купиш децата си, а трябва да ги създадеш и възпиташ. Не можеш да купиш дома си, а трябва да си го създадеш с двете си ръце.
  Купува се жена, къща или апартамент, кола, но най-важното - любовта, вярата, здравето, радостта и щастието не се продават, не се търгуват, не се и купуват. Същото е и с църквата ни и вярата ни. Те не са за продан, защото принадлежат на Бог.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мондиана":Май не ти достигат две-три дипломи , щом не знаеш как се избират професори и академици.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":Нещо се разсейваш. Забравяш , че в алтернативния синод всички бяха ченгета.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#34] от "luda_krava":Сега поне ще преброим милионерите. Няма да остане богаташ който да не е архонт. Трябва да се публикува таксата и за други чинове - по-високи, по-ниски.

 41. 41 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#40] от "ahasver":

  Мега архонт? Вице архонт?

 42. 42 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 429 Весело

  Едно бързо сравнение между Паисий Хилендарски и митрополит Николайчо и компанията му от синода?

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Мдаа, тъжно, тъжно и ... безпомощно.
  Затова си и задава риторичния въпрос: "Защо е нужно да се въвежда квази благородническа титла?".
  Емчи точно за това, за което разсъждава Янакиев в цялото интервю.
  Както от маймунка може да се наплодят само маймунки - така и от квази се плоди квази.
  След като в китна Българийка де факто квази в огромната си част са Парламент, Президент, партии, политици, власт, култура, медии, образование, църковни водачи, бизнес ... и след като квазито е яхнало вече всьо и вся ... ред му е, на квазито, да се и институционализира, да се отдели от "мат'ряла", плебса, не само материално, културно и географски, (в смисъл зад висок дувар в "селища от затворен тип", но и формално.
  И понеже на квазито и акъла, и културата, и моралът са му квази - решило цървулчето да стане благородник, че и наследствен при това . Нищо, че е пак квази, ама между квазита, на които всичко им е квази, още едно квази им е все тая. Даже другите квазита ще му завиждат за тази квазипридобивка.

  Всичко тече, всичко се променя, ама как пък баш на България и се падна от реката да завири най-вече тинята - ей това ме боли.
  Ама мат'рялът сам си е виновен ...

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  [quote#39:"ahasver"]Забравяш , че в алтернативния синод всички бяха ченгета. [/quote]

  А пък в тоя Синод само сега обсъждания мутрополит Николайчо се оказа, че не бил ченге.
  Баси "разликата"!
  Ти виждаш ли я? Аз практически не ...

 45. 45 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Както се казваше - "Това не е моята църква!"...

  Ала, бала!
 46. 46 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Българска православна църква НЯМА. Това, че някакви ченгета и руски подлоги са наричат "църква", не ги прави църква. Също както група лапландци, наричащи се "японци", не са японци.

  БПЦ е унищожена от безбожните комунисти. Грях на всички нас е, че след падението на червения антихрист не направихме нищо, за да се съгради наново църква. И така "църквата" си останаха слугите на антихриста.

 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "....Каква е тази организация, кой я е санкционирал в църквата? Тя прилича на някаква тайна организация. На някакво квази масонско образование. Това е незаконно и не е църковно...."

  След като повече от половината епископи са с "пагон", няма какво да се чудим, защо и как се случват "странни" работи. Не е работа на Синода да се бърка в делата на Командването, защото някой може и да си изпати. А батето Николай много бързо се ориентира в обстановката и бързо материализира проникновението си с мощен мутрански джип, "як" часовник за много хилядарки и още много други неща, които не се виждат така ясно. Бизнес, нищо лично...

 48. 48 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дон Кихот":
  Естаствено прав си. Същите хора са.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 49. 49 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От текста се научават много интересни неща за православните ритуали и канон - беше ми интересно да ги прочета. Не виждам обаче защо се възмущава д-р Янакиев - това, което българската православана църква (нарочно изписвам с малки букви) прави с канона и с мнението на "православния църковен народ" доказва, че тя е загубила и последното качество, което претендира да притежава - а именно, своята каноничност, своето "право-славие". БПЦ е една измислена, досадна и корумпирана институция с отдавна излинели основания за привилегиите, които получава - тя вече не дава духовно убежище на българския народ. Тя е бизнес структура, която се възползва от незнайно защо все още котираща се смехотворна традиция. А православните свещеници, които наистина се опитват да се грижат за християните, биват набутвани в миша дупка или биват принуждавани да "влязат в бизнеса".

 50. 50 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#46] от "the_sceptic":

  Не би могло да се каже по-точно.

 51. 51 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#20] от "bryghtlyght":

  Линкът към Ордена на Св. Андрей от миналата статия е от мен.
  Интервюто с професора е много интересно и е вярно от игла до конец. Не ни информират погрешно. Православието не познава ордените и благороднически титли не раздава. Няма и канон на Вселенските Събори, който да урежда подобни неща.
  Изключение прави Вселенската Патриаршия, която, като Църква в плен, се опитва да замести липсата на светска подкрепа от страна на днес несъществуващия василевс.
  Османският султан от 1453 до 1922 е имал титла "император на Рим" и също е предоставял известна, макар и ограничена подкрепа на Патриаршията в Константинопол. Руският цар - от времето на Екатерина Велика до абдикацията на Николай II е бил също покровител на православните в Ориента.
  След загубата на Гърция в гръцко-турската война (1920 -23) пада последната надежда за светска охрана. Така става актуално да се създаде орден на светски пазители на Престола на Св. Ап. Андрей Първозвани.

  E PLVRIBVS VNVM
 52. 52 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално


  "Иначе може да бъде приет и разбойник, който от суеверие дава пари..."
  ---
  А това е неоспорим факт!
  Много отдавна търговците/попове превзеха ХРАМЪТ БОЖИЙ.
  Затова всеки праведен си има свой собствен, вътрешен храм, за да не могат такива като СБиневци и ПМанджуковци безпрепятствено да го оскверняват.
  Но е много, много жалко, че такива търговци представляват българското правоверие - по време на църковни богослужения, шествия, светли празници и т.н.
  И това се толерира и възхвалява от управляващи и с чупка в кръста 'медии'.
  Време е всеки да си запали собственото кандило и да игнорира търговците в расо, за да им се покаже,че с вярата не бива да се конщунства.

 53. 53 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#4] от "bryghtlyght":
  До коментар [#9] от "Храбър":
  До коментар [#34] от "luda_krava":

  Това изречение е от този линк:
  "Byzantine historians usually described foreign rulers as archontes.[3] The rulers of the Bulgars themselves, along with their own titles, often bear the title archon placed by God in inscriptions in Greek."

  http://en.wikipedia.org/wiki/Archon

 54. 54 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "dodge_ram":

  Не упреквай силно попа в конкретния случай. Таксите са символични. Ако една жена няма сега 15 лв, след месец ще ги има. Кръщенето не е спешно. Попът деца няма ли, взема заплата 160 лв, колкото изкара отам нататък.
  И на попа децата им се прияда сладолед, и те искат маратонки и дънки. На училище с автобус ходят, билетите са по кинта.
  Всеки е склонен да прави жестове, да извършва услуга от съчувствие, но хората злоупотребяват и му се качват на главата.

 55. 55 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":
  До коментар [#4] от "bryghtlyght":
  Доколкото разбирам от линка, този "Орден на Св. Андрей" е към някакъв "икуменически патриархат" със седалище в Ню Йорк - всичко, където се споменава икуменизъм, е много малко вероятно да има нещо общо с православието.

  Една българка
 56. 56 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Любопитно

  [quote#15:"John Balkanson"]Като православен, живеещ в чужбина, имащ възможност да се черкува в пет православни църкви, за какво ми е да избера да ходя на българската... [/quote]

  Защото сте българин? Или може би не сте?

  Една българка
 57. 57 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":
  [quote#9:"Храбър"]В Библията има един въпрос на Исус, който ще повторя по памет. Ако един баща има двама сина. Единия го слуша, обгрижва го и мисли непрекъснато за него. Другият изобщо не се съобразява със съветите на баща си и прави каквото си поиска. Нещо повече вторият син признава друг за свой баща. Е кой от двама ще приласкае бащата?[/quote]
  Вярно. Има обаче и притчата за блудния син. За кой от синовете си заколи бащата угоено теле, на кого се зарадва повече - на примерния или на блудния? На блудния. Само че след завръщането и разкаянието му.
  Само покаяние ще ни спаси - и владишкото, но и нашето собствено преди всичко.

  Една българка
 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#42:"renegat"]Едно бързо сравнение между Паисий Хилендарски и митрополит Николайчо и компанията му от синода? [/quote]

  Паисий Хилендарски също е достоен свещенослужител!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Страшна гротеска - не знам как на хората не им кипват лайната от реещата се БЕЗДУХОВНА гной в България?!
  Ше ми се да съм вярващ, но ми е изключително трудно с тези синодални полковници-духовници - добре че си спасих емигрантската душа, надалеко!!!
  Проф. Янакиев,
  Малко достойни хора останаха в пределите на България, които да имат съзидателна гражданска позиция, но това няма да Ви помогне, особено....
  Обръщам се към всички Българи:
  Храмовете, Вярата, Ценностите Ви са Ваши или дарени от предците Ви, без ерес, затова имате правото
  да вземете по частица от съграденото през вековете и да го отнесете в домовете си, а там с вярата в сърцата си, да си направите истински олтари и да преживеете това мракобесие, което ще тлее още десетки години в комунистическите ни храмове, а докато църквата се откаже от дейността си на ООД, Вие палете свещичката в душите си, до идването на новите дякони!!!
  За мен Светият синод са дупедавци-мерзавци!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 60. 60 Профил на mechiarpuheini
  mechiarpuheini
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Въпроса е има ли кой да почисти ?

 61. 61 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ..."Иначе може да бъде приет и разбойник, който от суеверие дава пари..." - По-лошо е от разбойници - там са българските комунистически милиционери и зеленочервени жартиерковци от Прехода, които за нищо не стават и никъде другаде не ги искат, а безстопанствените ни храмове са им станали последно убежище и ръкополагаща бащиния!!!
  Кучешки живот на глутница, но без душа - най-вече скотски!
  Ето нещо познато:
  http://www.youtube.com/watch?v=m9VG7AF_xKA

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 62. 62 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Весело

  [quote#54:"onufrij"]хората злоупотребяват и му се качват на главата. [/quote]
  ... купувайки му Ролекси, джипове и разни други подобни дреболийки ...

 63. 63 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Епископата е трагичен, а по свой образ се възпроизвежда и сред свещенството, но още на са го унищожили. Когато сегашния патриарх, който си е гола вода умре и го наследи някой като Кирил варненски - е тогава ще ни чакат лоши неща.

  Хубавото е, че още има свестни свещеници, които въпреки спънките от непрокопсания епископат и антуража им се мъчат да работят според призванието си. Служението не е требничарство и мнозина го разбират добре, епископите също, нищо че се правят на 3 и 1/2. Колкото до архонтската изгъзица - ще им излезе през носа, след десет години тези маймуни ще бъдат само лош спомен.

  preklara rara
 64. 64 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#54] от "onufrij":

  Така е, освен това трябва да чете и богословската литература ...
  Не съм запознат с конкретния случай, но ако жената е бедна, а детето примерно болно може да извърши кръщение, а вписването в регистрите и издаването на свидетелство да стане, когато жената има парите.

  Друг е въпроса, че това може да е постановка за проверка на свещеника от алчния епископ.

  preklara rara
 65. 65 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#62] от "plumpschi":

  Ти май бъркаш митрополит и свещеник. Ролекси носи и с мутри си общува примерно Николай Пловдивски, повечето свещеници едва издържат семействата си, много от тях работят и други неща, за да им оцеляват децата. Изключения има - централните храмове в София и големите градове. Иди питай на село дали не си работи нивите дето ти поп, че иначе няма какво да сложат на масата.

  preklara rara
 66. 66 Профил на soljafcraist
  soljafcraist
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Ами притчата звучи горе долу така, но не иде реч з а приласкаване от бащата:
  " Един баща имаше двама сина. Отиде при по-големия и му рече: "Синко иди днес на лозето", а той рече ще ида, а не отиде. Отиде и при по-малкия и му рече: "Синко иди днес на лозето, а той отказа, но след това размисли и отиде. Прочее, кой от двамата според вас изпълни бащината си воля?"

  Тиквоча и Цвинокио говорят тъпотии, подслушват и фалшифицират бюлетини, но спряха Белене ! А в близките поне 20 години, няма да има нищо по-важно от този факт!!
 67. 67 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Учудващо е колко наивни и суеверни хорица има, които още вярват на измамата за Христос който възкръснал и се възнесъл. Ако тази история е звучала достоверно за масовото невежество преди 500 или 1300 години, то в ерата на глобализма, интернет, теорията на относителността, и адронния ускорител на ЦЕРН, трябва да си абсолютен кретен за да вярваш на подобни приказки. Не случайно църквата още през време оно е разбрала че знанието е най-големия и противник, и успешно го е натикала в ъгъла за векове наред, които ако не бяха така пропиляни заради упорството и, сега щеше да има цяр против всички болести, включително и против рак, а хората щяха да ползват смартфони още по времето на Леонардо Да Винчи... Като добавим войните които са разпалени от или заради църквата, милионите избити, мъченията по време на инквизицията, и т.н. излиза, че това е една от най-демоничните организации съществували на планетата. И не само църквата, а и исляма, и всички религии заради които са пролети океани от кръв. За първосигналниците, които ще скочат срещу праведните ми думи, намесвайки турското робство, ще добавя че ако нямаше религии то нямаше да съществува религиозната нетърпимост спрямо българите в продължение на 5 века!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 68. 68 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Господин Янакиев, считате ли, че в България има православна църква?
  Аз не считам, че има! Има една креатура, създадена от комунистическата партия на България чрез дс, с неотлъчната подкрепа на кгб, която са прикрили зад думата българска православна църква. Това прави ли я такава? Не и за мен. Не казвам, че в българия няма православни християни, напротив има достатъчно много, просто тази организация, която се титулува като БПЦ не е такава. Може да я кръстим Религиозен отдел на ДС и ще бъдем много по-точни.

  Отделете време навреме.
 69. 69 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1945 Разстроено

  До коментар [#37] от "Десен":

  "Същото е и с църквата ни и вярата ни. Те не са за продан, защото принадлежат на Бог".

  Да, но нашето висше духовенство се държи така, сякаш Бог му принадлежи! Щом е така, може да се продава и църквата и вярата (което те са направили още когато са си продали душата на дявола- ДС)!

 70. 70 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Искам да изкрещя от мъка и жалост, поради несправедливостта, която блика от това интервю на псевдо големия борец за православие Калин Янакиев. Вместо поне една добра дума и съчувствие към прокудените от храмовете в България през 2004г. десетки свещеници и хиляди миряни, от неговите интервюта бликат непрекъснато инсинуации и безрезултатни философствания.

  Д: А "началниците" от Българската православна църква реагираха ли?

  К.Я.: Впрочем те трябваше да извършат много по-наложителни неща. Например да издирят и канонизират новомъчениците, избити за вярата по времето на комунизма.

  Българската църква е единствената между православните църкви от бившите комунистически страни, която все още не е сторила това.

  Този Янакиев се прави, че не знае, че тези всички мъченици бяха канонизирани от синода на БПЦ с наместник-председател Митрополит Пимен(после Митрополит Инокентий). Плоча с техните имена беше поставена в храм Св. София и след погрома на 21/07/2012 тя беше демонтирана от хората на Максим.

  Д: След като се разбра, че мнозина от членовете на Св. Синод са били свързани с Държавна сигурност, вероятно са в неудобна позиция за комунистическото минало.

  K.Я: Темата за ДС е многократно коментирана, няма какво да добавя.

  В края

  Питам „професора”, „големия” борец за православие, в българска църква ли се изповядва и пречестява или в руска?!

 71. 71 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#69:"Дон Кихот"]Да, но нашето висше духовенство се държи така, сякаш Бог му принадлежи! Щом е така, може да се продава и църквата и вярата (което те са направили още когато са си продали душата на дявола- ДС)![/quote]
  Тъжното е че за това не е луд този който яде зелника, а тоз когото му го дава. Като беше разкола именно заради ДС агентите в църквата - всички си стояха в къщи и никой не защити разколниците.
  Ето това е резултата. И не можем да кажем - те са виновни. Съвсем не. Виновните сме ние. Ние като народ и вярващи ги създадохме такива по свой образ и подобие.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 72. 72 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Абе този Калин Янакиев не е ли завършил маркс - ленинска философия? Как толкова "разбира" от православие, нали според Ленин това било попщина?

 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#72] от "Каишков":

  Викаш като не можеш да го обориш поне да го оплюеш.
  Ндам, и твоята не е лесна.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 74 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#73:"Десен"]Викаш като не можеш да го обориш поне да го оплюеш. [/quote]
  Що да го плюя, аз казвам истината - завършил е МЛФ - марксистко - ленинска философия. Даже и дисертцията му знам - Енгелс за ранното християнство. Такива са десните у нас - потъркаш ги и те се зачервяват. не е лесна 'дясната" кауза в България, десни ми опоненте.

 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#73:"Десен"]Викаш като не можеш да го обориш поне да го оплюеш.[/quote]

  Нали знаеш лафа за свинята и понито?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво Господа,браво…Сринали доверието в църквата…Колко оригинално.И ако ми позволите само един въпрос:-Вие/всички непримирими борци за нравствена чистота/ кръстени ли сте/и ако да,кога???/ и родителите ви сключвали ли са църковен брак???Защото тези хора,/които нерядко търпят обвинения в консерватизъм и изостаналост от духа нашата „прекрасна” съвременност…/, по време на атеистичният режим,съзнавайки напълно всички рискове и негативи, са станали духовници,докато ние се криехме като мишки и не смеехме да влезем в църква, да не би някой да донесе на партийният секретар,а сега даже имаме наглостта да вием като помияри срещу тях.Да, трябва да има извинение,целия т български народ паднал на колене трябва да проси извинение от църквата, защото я изостави на произвола на съдбата и то не само през времето на комунизма…Така че, Господа,първо вижте гредите в собствените си очи,тогава вадете сламките/които несъмнено ги има, и то много…/ от очите на другите…И само за информация,авторката на книгата”Каракачаните в България”,въпреки усилията си, за тридесет години изследвания/основно през времето на комунизма/не е открила нита едно дете от тази група което да не е кръстено,и нито една сватба без църковен брак/Хайде направете едно изследване колко процента/или може би промила…/бяха църковните бракове и кръщенета при нас!!!Имат ли нужда тези факти от коментар,и не дават ли прекрасен отговор на много въпроси на които се мъчим дълги години напълно безуспешно да отговорим,а???

 77. 77 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Какви трябвало да бъдат Отците (отчетата) в църквата? Библията е ясна по този въпрос"
  “И никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата” (Мат. 23:9)

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK