Стоян Цветанов, изп. директор: "Топлофикация" - София не е триглава ламя

Стоян Цветанов, изп. директор: "Топлофикация" - София не е триглава ламя

© Красимир ЮскеселиевДопреди ден клиентите на "Топлофикация"-София бяха под заплахата, че може да нямат топла вода в жегите заради дълговете на дружеството към "Буларгаз". В сряда следобед двете компании се договориха за график, по който да стане разплащането на част от сумите, за да не стига до крайната мярка.  В това време абонати на общинската фирма също й дължат пари, а тя се опитва да ги събере като води дела срещу тези, които не са съгласни на споразумение. Длъжник се оказа, и то не за парно, а за произведена, но неплатена електроенергия, Националната електрическа компания. Как се справя столичната топлофикация с дължимото и вземанията си, защо въпреки платените сметки спирания на топла вода пак ще има, какъв е смисълът на 3-годишната давност при дължими милиони от десетки години - на тези и други въпроси отговаря изпълнителният директор на компанията Стоян Цветанов.


Имаше известни противоречия за това колко дължи "Топлофикация"-София на "Булгаргаз". Каква е ситуацията в момента?


- От 1 януари до 27 юни 2012г. са ни фактурирани 343.9 млн. лв., а вече сме платили 343.4 млн. лв. От тях 330 млн. лв. са текущи дългове, а 12.5 млн. са по разсрочения за шест години дълг от 85 млн. лв., който наследих. Ако НЕК бяха погасили дължимите ни суми, , щяхме да сме платили 358 млн. лв., което включва и стари дългове. Такова разплащане се случва за пръв път и това показват анализите в компанията за 20-25 години назад. Правим максималното, за да постъпят пари в "Булгаргаз", но и ние трябва да ги получим от битовите, от стопанските, от бюджетните потребители.
Как се справяте със събирането на вземанията ви?


- Има доста сериозно дисциплиниране на плащанията през последната година и половина. Известно забавяне на плащанията при коректните ни абоните се наблюдава месец-два преди да са готови изравнителите сметки. тъй като Клиентите ги изчакват и тогава плащат наведнъж, а това нарушава нашият паричен поток. Събираемостта през май в различните сегменти например е увеличена с около 5-6% в сравение със същия месец на миналата година.


Към момента кои са най-големите ви длъжници?


- Битовите абонати дължат 274 млн. лв. към момента. Тук влизат клиенти със задължения от 1 неплатена сметка, както и потребители, неплащали от 30 години.


Но има все пак 3-годишна давност и съответно не е реалистично да бъдат събрани сумите, дължани за по-стар срок...


- Между 80 и 100 млн. лв. са сумите, които в годините моите колеги са пропуснали да съберат. Анализите показват, че от 2002 г. насам задълженията на клиентите растат заради пониженото доверие към компанията. През 2009 г. е достигното дъното на събираемостта – 52%. През 2010 г. ситуацията започва да се променя, за да достигнем ръст на събираемостта от около 4% през миналата година. Сега тя е средно около 61%.


Каква е логиката да говорите все още за тези дългове след като не са и не могат да бъдат събрани?


- По Закона за задълженията и договорите ние сме длъжни да претендираме цялата сума, която клиентът ни дължи, независимо за какъв период е задължението. Давността не се прилага служебно и компанията не отписва дългове, това прави съда. През последните 15 месеца работим приоритетно в завеждането на дела в рамките на тригодишната погасителна давност. Нямаме нито едно просрочие на клиент до три години, по което да не сме започнали активна комуникация или в краен случай да сме пристъпили към уреждане на отношенията по съдебен път.


Колко дела водите в момента?


- От началото на годината към днешна дата са подадени  6447 заявления, заведени са 2 500 изпълнителни дела и са събрани по съдебен ред над 7 млн. лв. За същия период са сключени 1244 споразумения с клиенти на стойност 2.7 млн. лв. и в рамките на следващите 7-8 месеца тези пари ще постъпят по сметките на "Топлофикация".


Колко от дължимите суми са събираеми?


- Истината е, че от година и половина клиентите ни започнаха да си плащат редовно. 74% от абонатите ни плащат задълженията си редовно - имат до 6 просрочени сметки. Около 8% от тях плащат веднъж годишно, след като получат изравнителната си сметка. По отношение на зженията на клиентите ни до 3 години - сумата е около 125 млн. лв.  и за по-голямата част от тях имаме заведени съдебни дела. Отделно имаме подписани споразумениея за 48 млн. лв. Неплащането на сметките вървеше досега.


Има ли възползвали се успешно от решението за 3-годишната давност ваши абонати?


- Да, има. Хората са гъвкави и не можем да им се сърдим. Всеки грамотен човек търси своя личен интерес. 


Кои са другите най-големи длъжници в момента?


- Двата най-големи длъжника продължават да са Военно-медицинска академия и СУ "Св. Климент Охридски". Всички останали къде трудно, къде лесно си плащат.


С тях имаме споразумения за разсрочване, проявихме разбиране, каквото очевидно не се проявява към нас, но плащат частично и към момента имат много сериозни задължения. Болницата дължи– 1.5 млн. лв., а университетът – близо 1.8 млн. лв. Всички останали си плащат. Около 30 млн. лв. общо са дълговете на абонати, които не са домакинства и не всички са събираеми. По отношение на стопанските потребители събираемостта към момента е добра. Голяма част от задълженията са за предходни години. Има абсурдни казуси, пред които сме изправени - например да се начисляват лихви върху дължими суми за топлинна енергия на фирми, които са в несъстоятелност от 10 години. А откриването им, доказването, че те не съществуват в правния мир и съответно обезценяването на тези задължения, е тромава процедура, която може да отнеме до 2 години.


Отново се появиха идеи да се въведе месечно отчитане на потреблението на парно. Кои от проблемите ще реши то?


- Месечното отчитане може да се извършва само чрез радио отчет. Не можем да задължим клиента в определен ден и час всеки месец да стои вкъщи, за да му бъдат отчетени уредите. Радиоотчетът премахва това неудобство за хората. Всеки абонат ще плаща реалната си месечна консумация на топлинна енергия, а годишната изравнителна сметка ще бъде под 1 процент от цялата сума. Цената на уредите с радио отчитане вече достигна тази на традиционните и в дългосрочен план инвестицията на потребителите се изплаща.


Това решава ли въпроса с кражбите вътре в сградите, за които самият Вие казвате, че това са кражби от съседите, а не от "Топлофикация"?


- Техническите експерти обясняват, че когато някой се опитва да премести радиатора с уред за радиоотчитане или да му влияе по някакъв начин, това веднага се отчита в софтуера. Така кражбата на топлинна енергия може да бъде засечена. Смятам, че ние сме длъжници на коректните платци и не трябва да толерираме нелоялните клиенти, които се опитват да натоварват сметките им.


Казахте, че хората чакат изравнителните сметки, за да видят да не би пък "Топлофикация" да им дължи суми и няколко месеца не плащат. В същото време те си задават въпроса защо им се начисляват лихви върху неплатените месечни сметки след като те са на базата на прогнозни данни от миналата година, а не за реално потребление?


- Ние отчитаме реално консумираната топлинна енергия, която постъпва в сградата по топломер. Това е търговският уред, който е метрологично проверен и пломбиран. Останалото е въпрос на разпределение между потребителите вътре в сградата, което се извършва от топлинния счетоводител. При изранвителната сметка едни потребители имат да получават суми, а други имат да доплащат според консумацията си.


От около година дружеството е и топлинен счетоводител. Колко абонати имате?


- Ние сме единственият топлинен счетоводител, който дава право на избор на абонатите си от 6 уреда. От 17 сгради, чието потребление отчитахме, сега са 156 и имаме доста заявления, които не можем още да обработим.


На какво се дължи този интерес?


- Може би на това, че "Топлофикация" не е триглавата ламя както монзина се опитват да я изкарат. Там, където има нормално сградно потребление и няма кражби, сметките са много по-ниски за топлофицирано отколкото за електрифицирано жилище. И в това няма никакво съмнение.


Как влияе на вашата работа развието по делата срещу предшественика на директорския пост Валентин Димитров?


- Всяка година "Топлофикация" присъединява нови клиенти, което означава, че хората осъзнават, че това е съвременният начин за градско отопление. Съдът е този, който ще каже какво се е случвало и какво – не. Аз мога да меря управлението през годините по финансовите резултати. Затова са качени отчетите на сайта на компанията и всеки може да види как се е развивала.


За миналата година отчетохте оперативна печалба от 22 млн. лв., но сам казахте, че очакванията за тази са за загуба. Защо?


- По няколко причини. Имахме тежка авария през декември в ТЕЦ "София", 15 дни турбините не работеха, януари целият ТЕЦ не работеше и не произвеждаше ток. От това загубихме приходи за 20 млн. лв. До тук се стигна заради липсата на инвестиции години наред. 


Второ за първи път от 5-6 години насам ще спрем за по 15 дни две централи за профилактика - ТЕЦ "София Изток" това лято за рехабилитация на основни съоръжения. Датите предстои да се уточнят. Те са абсолютно необходими, за да не рискуваме предстоящия зимен сезон. Да, ще причиним известни неудобства на клиентите си, но пък представете си зимата да нямате отопление на минус 20 градуса. Затова - извиняваме се, но подобен риск не можем даси позволим. Планови ремонти в тези  централи не са правени от 5 години, да не говорим за профилактиката на съоренията.


Но още преди години след поредните профилактики за някои квартали беше обяснено, че те повече няма да се налагат или поне, когато се провеждат, ще може да се осигурява топлоподаване от други централи - сега се оказва, че не е така...


- На определени места имаме възможност и ще осигурим топлоподаване на абонатите си от други централи, но ще има и такива, които ще се наложи да им бъде причинено неудобство.


Няколко пъти в последните години от ДКЕВР обявиха, че не си изпълнявате обявената инвестиционна програма, която представяте когато защитавате исканията си за цените на топлоенергията. Ще продължава ли това да се случва?


- В момента приключиха търговете за избор на изпълнители на ремонтите по топлопроводната мрежа, което означава, че в рамките на следващите 15 дни ще изработим графиците и ще обявим кога, къде какво ще се ремонтира. Тази година предвиждаме около 32 км мрежа да ремонтираме, за да се намалят загубите. Нормалният живот на мрежата показва, че всяка година това е частта от нея, която трябва да се подменя. Последните 5-6 г. сме подменяли 3-5 км и затова стават аварии толкова често. В следващите 3 години ще се ремонтират по около 34 км и това ще се отрази на качеството на топлоснадбяването. Така че тази година е първата, в която ще изпълним ремонтната програма. За инвестиционната не съм сигурен.


Миналата година какво попречи да изпълните плановете?


- Миналата година беше далеч по-добра, но много от търговете бяха провалени заради обжалване. Това са законови процедури.


Е то всяка година може да се случва това...


- Така е. Но ето аз казвам, че сега няма обжалване от страна на участниците и започваме процеса по организиране на работата. Още през 2006 г. са били закупени резервни части за 2.5 млн. лв., които са били оставени да събират прах в складовете. За по-малко от една година извадихме всички цялата закупена апаратура, монтирахме я и така вече спестяваме по 500 хил. лв. годишно за природен газ.


Енергийният регулатор има забележки и към ефективността на производството на енергия от "Топлофикация"-София като беше отбелязано, че по тази причина цените на топлинната енергия растат твърде много и ще станат абсурдно високи, ако продължавате така...


- В момента "Топлофикация"-София произвежда комбинирана енергия, която по всички разпоредби е високоефективна. Но тези съоръжения са на предела на силите си и в това им състояние няма да може да се отговори на новата европейски директива, която изисква количеството на спестеното гориво да е по-малко или равно на 5 процента. Затова се борим да започнем инвестиционните си проекти така, че да отговорим на тези изисквания. Не искам никого да обвинявам, но в последните 4 години централите бяха доведени до трагично състояние. Особено ТЕЦ "София" – една машина работи в момента и е като стара баба, едвам крета с две патерици. Затова предвиждаме ред инвестиции в съоръжения, така че да покрием тези изисквания. В края на тази година се надявам да дадем начало на инвестиционните си намерения. За централите "Люлин" и "Земляне" ще мислим по-нататък. Новите технологии са много хубави, но са много скъпи и някой трябва да плати тази цена. Така че нашият изход е в ремонтните на съоръженията. Но винаги съм казвал, че модернизацията е бъдещето на компанията.


Актуален ли е в момента въпросът за влизането на частен инвеститор в компанията?


- Не е в моята компетентност да отговарям на този въпрос, защото аз съм само един изпълнителен директор.


В това Ви качество знаете ли това да се обсъжда от страна на собственика?


- Не съм чул.


Като имате предвид състоянието на компанията и нуждата от ремонти и инвестиции, смятате ли, че частен инвеститор би проявил интерес към нея? 


- За всеки влак си има пътници.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  Не е..По лакома е..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  "... потребители, неплащали от 30 години."

  MADRE DE DIOS!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Прав е не е триглава, а четири глава ламя!

 4. 4 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 502 Весело

  То и една глава стига, като има голям търбух!

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  На този етап по моите наблюдения отоплението с ток ми струва по-евтино отколкото с парно. Не ме интересуват причините, не ме интересува как е на теория аз просто си гледам интереса и затова си махнах радиаторите. За съжаление не успяхме да убедим съседите да спрем и абонатната станция за да не плащаме за тръбите и тези които нямаме радиатори. Искат ни 2/3 съгласни а ние сме 51% в цял свят това е мнозинство но не и за Топлофикация.

  Истината е, че тя крета поради разхвърлянето на задълженията на неплащащите върху плащащите и поради безкрайните опрощавания и субсидии от държавата в пряка и непряка форма .

  Ако това го нямаше веднага щеше да стане ясно, че това да транспортираш гореща вода на десетки километри за да отопляваш е инженерно безумие. Още повече пък при наследената от социализма скапана инфраструктура и идиотската система на вертикалните щрангове. Те пък са директна покана за кражби и неплащане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Защо цяла България, трябва да плаща за гяволъка на софиянци?

 7. 7 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Прав сте г-н Цветанов,
  не сте триглава ламя, а обикновени крадци и мошеници.........сега се извинете на ламята, ако обичате!

 8. 9 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Прав сте г-н Цветанов,
  не сте триглава ламя, а обикновени крадци и мошеници.........сега се извинете на ламята, ако обичате!

 9. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  С една глава,но тритърбухова

 10. 11 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Боже познавам такива ,които не са плащали от десетина години.
  Жалко за честните и почтени платци.
  Когато се опрощава на такива ,които не плащат-всичко се стоварва на останалите .
  Топлофикация разпределя неплатените сметки на нашия гръб.
  После се учудваме ,защо ни са големи сметките.
  Пример:
  в нашия вход има апартамент на общината за критични ситуации.в него тръбите също се топлят, от 10-тина години не живее никой.Общината не заплаща топленето на тръбите .
  Така то се разпределя между останалите.
  Питам ЗАЩО?
  Общината хитрува на гърба ни.
  Подобни случаи дал господ.

 11. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Неутрално

  При това ниво на кражбите, просто е безмислено... Като добавим и българските цени на газа и загубите и картината става мрачна... Е ако си от тези, които крадат за което не си иска много мозък и рискът е почти никакъв горе долу става...

 12. 13 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Само в България не можеш да премахнеш нещо от дома ти, което се води хем твое, защото плащаш за него, хем не е , тъй като било на топлофикация и не можеш да се откажеш от нея до живот.Тръбите!Защото даже и без радиатори пак плащаш и няма лято, няма зима - изравняват, а ти си плащай.Имам късмет, че не съм им клиент, но съм живял в жилища където не триглава, а безчетен многоглав змей все едно беше ги завладял.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 13. 14 Профил на kokoroko
  kokoroko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам каква ламя е,но "Топлофикация" е голям изедник от който отърване няма !

 14. 15 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":
  1. Махането на радиатори не е махане от отоплението на парното - имаш топли тръби, имаш стени, вероятно топлени от съседи, повечето от които с парно, т.е. леко си заблуден.
  2. 51% е вот за парламента, когато си купуваш собственост в кооперация, освен чистата жилищна площ, си купуваш идеални части от неделими съоръжения за общо ползване. Не може едно малко болшинство да принуждава едно голямо малцинство да се съобразява с чужди капризи и да се самоограничава. Изхода е - купи/построи собствена къща.

  3. Върховна глупост е това твое твърдение:[quote#5:"Fred"]поади безкрайните опрощавания и субсидии от държавата в пряка и непряка форма . [/quote]
  Ако беше така, сметките щяха да намаляват, а не да се увеличават. Освен това в ЕС държавната помощ е забранена, ако въобще разбираш това...
  4. [quote#5:"Fred"]Ако това го нямаше веднага щеше да стане ясно, че това да транспортираш гореща вода на десетки километри за да отопляваш е инженерно безумие[/quote]
  Значи системата на градове като Мюнхен, Виена, Прага са инженерни безумия а? Я се погледни в огледалото!
  За справка - в Германия ако си в топлофицирана кооперация НЕ МОЖЕШ да си махаш парното, освен ако ВСИЧКИ останали съсобственици не се съгласят. Това всъщност важи за всички отоплителни сградни инсталации, без значение какви са, ама друг народ, други разбирания.

 15. 16 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колко пъти да публикувам това клипче https://vimeo.com/37252118 за да стане ясно, че плащаме висока цена за немърливостта, безхаберието и лакомията на Топлофикация - София и безгрижието на ДКЕВР. Като чета коментарите виждам, че почти успешно ни вкарват в междусъседски войни за да оправдаят нищоправенето и харчлъците си.

 16. 17 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Весело

  Топлофикация София не си мръдва пръста да си модернизира мрежата, трупа 90 % разхищение на енергия и не й пука, защото го начислява на гражданите... А да и на всичкото отгоре 20 костюмаря като този на снимката по цял ден гледат какво да откраднат и ако няма лъжат с обществените поръчки... Е, това каква ламя е...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 17. 18 Профил на kokoroko
  kokoroko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "m_style":

  В Португалия и Испания,ако си пускаш парното,плащаш колкото си потребил,ако не пускаш нищо,не плащаш нищо !

 18. 19 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Така е, не сте триглава ламя, а Хидра - сечеш едната сметка и на нейно място моментално идват две други, обикновено още по-големи.

 19. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#15] от "m_style":

  Много дълго е твоето затова накратко. Аз не искам парно който иска да си плаща включително факта, че ще губи част от топлината. Както абсолютно аналогично аз топля съседите си с тока с който се отопляван. Така че аргумента ти е безкрайно глупав.

  Да си сложи топлоизолация щом не го иска аз така си сложих топлоизолация на тавана на балкона и не отоплявам с тока си никой. Не им искам тръбите които минават през апартамента ми. Тези тръби на мен не ми трябват а на тези които искат парно. Да си ги топлоизолират нещо повече, трябва да ми плащат наем че ме ползват и загрозяват апартамента ми. Общите части отдавна сме им спряли парното така че това не играе.

  Субсидирането е очевАдно, това че парното не става по-евтино означава че дори със субсидиране е скъпо какво остава ако го нямаше. Формите на субсидиране са много но ето само една - тока от когенерацията се изкупува на космическите цени които са за фотоволтаиците. Отива в мрежата, прави там микс и тока се продава на усреднени цени. Което означава, че ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ плаща с тока си ти да имаш парно.

  Идиотизъм е да се прокарва гореща вода за отопление на десетки километри с неизбежните утечки и загуба на топлина като същото без никакви загуби може да се свърши с едно газово ил ел.котле в мазето.

  Централното топлоснабдяване беше измислено в минала епоха когато се горяха въглища и за охлаждане на топлата вода от ел.централите. Днешно време вече е анахронизъм и една уродливо разраснала се структура която съществува не да ни служи на нас а на себе си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 21 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#20:"Fred"]Централното топлоснабдяване беше измислено в минала епоха[/quote] и то е изключително добро. Няма друго отопление, което да създава такъв комфорт. ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО МУ Е СБЪРКАНО и няма нищо общо с НАУКАТА Физика. Формулите, дори за неспециалист са ОЧЕВАДНО и неграмотно съчинени и ДКЕВР си затваря очите. Ако му начука някой канчето на ангел семерджиев, току виж взел та си припомнил формилите от 9 клас и цените ще се променят надолу драстично.

 21. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  За комфорта на парното не споря. Ако то изпълняваше началната си цел именно да се използва излишната топлина при производството на ток, ако поради тази причина беше някакъв малък допълнителен доход за централите колкото да покрият подръжката и съответно много евтино за нас понеже използваме нещо което иначе се изхвърля, тогава щеше да има някакъв смисъл.

  Макар че много по-ефективно е газоснабдяването с автоматизирани локални котлета за топла вода и парно. В нова сграда в комбинация с хоризонтални щрангове това е най-ефективният начин за топлоснабдяване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 23 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#18] от "kokoroko":

  В Португалия и Испания зимата е съвсем друга. В Гърция пък над 60% от домовете нямат парно, логично.

 23. 24 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#20:"Fred"] Аз не искам парно който иска да си плаща [/quote]

  Ами да не си купувал жилище в етажна съсобственост. Като ползваш - плащаш. Но ти, както повечето българи не проумяваш докрай съдържанието на понятието собственост. Теорията за безплатния обяд е несъстоятелна. А това с тока не ми го обяснявай, защото изобщо не си наясно. Аз имам и къщи и апартамент, като на тухлената къща има и локално парно и климатици и други отоплителни ел. уреди. Това с тока е най-тъпото твърдение. И аз не искам да плащам на някой рекламните теории за икономичните ел. уреди. Тази зима беше показателна.

 24. 25 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Това ръководство на Топлофикация остава, само за да я източва за себе си! Никаква логика няма в думите на този Цветанов! Никакво предложение да реши конфликта с клиентите! Например да признае служебно тригодишната давност, да даде три месеца за плащане на държимото БЕЗ ЛИХВИТЕ! Това изобщо не им идва на акъла. Разчитат, че ще награбят достатъчно за себе си, преди да ги махнат...

 25. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Стотици милиони недовзети, хиляди дела в съда, здължения от 30 години... По-безсмислен икономически субект от Топлофикация едва ли има. Ако преустановят основната дейност и заработят като адвокатска фирма, сигурно ще свържат двата края. Обаче не, комунистическата догма казва, че само централното парно топли в студа и друго отопление не е възможно. Затуй целокупният матрял ще плаща сметките на неколцината избрани.

 26. 27 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 610 Неутрално

  "Стоян Цветанов, изп. директор: "Топлофикация" - София не е триглава ламя"

  Верно е, не е триглава ламя. МАФИЯ е !

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 27. 28 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Централното топлоснабдяване е скъпо. Инфраструктурата за него е скъпа и има загуби при преноса. Ако тръбите са стари това значи да се разкопават току що асфалтирани улици. В сметката трябва да включим и неудобството което се причинява на движението и на живеещите наоколо. Локалното парно спестява тези разходи и прави хората малко по-независими. Остава са зависимостта от доставки на газ. Ценообрзуването на топлинните счетоводители, на топлофикациите и на ДКЕВР идва от една галактика наречена МАФИЯ. Хората трябва да мислят за енергиината ефективност на домовете си. От управляващите, от политиците не очаквам да направят нещо за хората. Тези тъпи, алчни същества се събуждат с мисълта какво днес ще откраднат от хората и с нея заспиват.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 28. 29 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 418 Весело

  Бях абонат на Топлофикация 6 год. като бях на наем, сега съм в собствено жилище със свалени радиотори - доживот НИЩО няма да им платя! Казъл съм - докато Вальо топлото не го осъдят да върне крадените пари да забравят за мене. Засега резултата обаче не е добър - майка му почина от старост /май делата в такъв случай се прекратяват, а той като син получава наследство чисто/, самия птк той - на борсата за безработен помощи получаваше ... пълна пародия! То хубаво за него че той като беше шеф плащаше на маникенки да му правят компания, ама не виждам аз защо трябва да плащам за това ... КОйто иска - моля. Аз НЕ !!! И най-категорични твърдя че на ток ми е към 40-80 % по-евтно! Дните на Топлофикация са преброени според мене ...

  П.С: Уважам всички хора, включително годините на майка му, но я някой да ми каже коя майка пенсионер е изработила милиони за които НЯМА декларации ..работата е ясна, а самия Вальо - 10 000 000 спестени от консултации ..бре какви умни хора работят в държавната администрация, а не в частната, че зер толкова много им плащат за акъл ... Няма проблем- да е директор на частна компания да и докара печалба 100 000 000, та да вземе част, а нашия Вальо я докарва близо до фалит ...

 29. 30 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 416 Весело

  Ми да, не е 3-глава, поне 300-глава е. Затова юнаците не могат да й отсекат всичките

 30. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Разбира се, че не е триглава ламя.
  Стоглава е!

 31. 33 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 499 Весело

  Ей това плужачетата са опасна пасмина! Тоя ходеше и лижеше задниците на де що има шеф в общината, за да го уреждат да взема пари от бордове на фирми и комисии. Най-накрая го е добутал до шеф на Топлофикация. Много, ама много ниска топка са тези нещастници от ГЕРБ! Кого намерили за шеф на топлофикацията? Ама той комай е точно за там. Каквото му кажат това прави. Добро момче!

 32. 34 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Абе смешник не може на 45м2 апартамент да ми идва 200лв сметка бе палячоооо! На ток излиза 2 ПЪТИ по евтино.

 33. 35 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Със сигурност баба ти не е змей горянин, ако това си искал да кажеш?!
  Смешковци!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 34. 36 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 637 Любопитно
 35. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Да бе! Веднага ти повярвахме.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#34:"grigoo"]На ток излиза 2 ПЪТИ по евтино. [/quote]
  Е! Затова те сега ти вдигат и тока.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK