Дянков: Февруари-март започват разговорите за по-високи доходи

СИМЕОН ДЯНКОВ

© Надежда Чипева, Капитал

СИМЕОН ДЯНКОВВицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира днес пред Нова телевизия реализираните икономии от около 750 млн. лв. в бюджета за 2012 г. и политиките по доходите през  2013 г. 


Стана ясно, че ще има повече 750 милиона лв. тази година. Обсъдихте ли вече с премиера и с колегите си в кои сектори точно и въобще българинът ще ги усети ли тези пари в повече, тъй като те не са малко?


- Тези пари ги има, защото 2012 г. завършихме по-добре от прогнозите в бюджета - вместо да изхарчим дефицит от 1.1 млрд. лв., изхарчихме  около 360 - 370 млн. лв. и затова се появява тази разлика, която остана във фискалния резерв. Трябват разговори в Министерския съвет, които все още не са се състояли, за определени сектори да се увеличат допълнително доходите, но тези разговори ще ги има предполагам февруари - март, няма да са сега.
Да се опитаме да го обясним на ясен език. Аз, ако разбирам правилно, ако всъщност към края на годината съм предвидил 1000 лв., за да си плащам дълговете, и са ме изненадали приятно, че имам да давам 700 лв. от тях, с другите 300 въпросът е дали да си купя дънки и панталони, или да ги запазя, така ли е?


- Остават лихвите по тези дългове, иначе за тези 750 млн. лв. трябваше да излезем на вътрешния пазар за държавни ценни книжа, да ги вземем оттам и да плащаме лихви. Сега не ни се налага това да го направим и следователно за цялата година лихвите остават, а те са вече в бюджет 2013 г. Остават, така да се каже, възможности за харчене в други сфери.


Нашите зрители във фейсбук от сутринта предлагат варианти къде всъщност да бъдат вложени тези средства. И най-много от тях обобщено естествено питат ще има ли повече пари за майките, след като има повече пари за 2013 г.?


- Не, защото там вече сме казали, че правилната политика е да се строят детски градини, което вече се прави. Вече бях на две площадки, едната в Пловдив, едната във Варна, където вече се строи с тези пари. Ще има диалог с майките и в парламента, и след това при мен, но това, пак казвам, ще стане някъде през февруари и март. След като завърши годината, това, което все още не знаем напълно, са окончателните данни за общините. Имаме предварителни данни, но окончателните ще дойдат в края на януари.


Имаме предложение да се повишат доходите на полицаите, лекарите, за да се намали корупцията.


- Доходите на полицаите са достатъчно високи, включително сравнително с други сфери, така че не смятам, че допълнителни пари поне в началото на тази година трябва да отиват там. А относно лекарите всъщност вече има увеличаване от януари месец, в някои болници поне, особено за медицинските сестри. Това увеличаване ще продължи. Днес на Министерски съвет се гледа постановлението за изпълнение на бюджетау така че всички ще знаят официално колко са им допълнителните пари. Например, в Министерството на културата, където дадохме допълнителни пари за увеличаване на заплатите, ще може след днешното постановление вече да ги разпределят по всичките второстепенни изпълнители - историческия музей, читалища и т.н., така че до края на месеца вече всички тези увеличавания на доходите, залегнали в бюджета, да станат. Затова казвам, че следващите разговори ще бъдат февруари-март, когато вече има новата база на увеличени доходи и в училищата, защото там също се увеличават парите, и в системата на здравеопазването, и в системата на културата, и в армията.


Да говорим и за всъщност това как приключи бюджет 2012. Аз гледах вчера - според данни на финансовото министерство към края на ноември са били изпълнени 85 процента от приходната част. Стигна ли декември, за да се съберат всички останали планирани приходи?


- Да, с около 1 процент. . . 101 процента с други думи, събра НАП, докато митниците събраха някъде около 103 процента. Декември традиционно е силен месец, защото знаете, много хора купуват подаръци. Този декември беше по-силен от обикновено, защото и времето беше по-меко, има значение колко е студено навън, за бизнеса, всъщност затова се получава главно това по-добро изпълнение. И митниците, и данъчните си преизпълниха бюджета общо някъде с около 200 милиона лева.


Може ли тези 780 милиона лева да бъдат допълнителна гаранция, имайки предвид, че сме в изборна година, че следващото правителство, което и да е то, ще може спокойно да завърши 2013 година?


- Гарантирам, че за разлика от предишни изборни години, когато следващият финансов министър винаги е трябвало да е в стрес, виждайки предшественика му какви неща е оставил, че тази година бюджетът ще се изпълни до края на годината, дори предвиждаме пак, че дефицитът ще бъде по-малко от заложения, както между другото е бил в последните три години. Не е голяма изненада, че 2012-а завършихме добре, изненадата е, че завършихме доста по-добре, отколкото бяха и нашите данни до края на ноември.


Чудесно е, че можем да се похвалим с това, само че днес вестниците цитират изследване на Евростат, според което българите обедняват най-масово и най-бързо в ЕС, като едно от нещата, които са отбелязани в това изследване, са всъщност трайната безработица у нас като сериозна, тревожна тенденция. Как можем да се преборим с тези тенденции?


- Вече показахме, че финансово сме сред най-стабилните, затова безработицата е тема номер едно за 2013 година. В началото на кризата тя е била около 200 000 души, сега е около 400 000 души, тоест 200 000 души допълнително са загубили работата си. Но по-важни за мен са тези предишни 200 000 души, така наречените трайно безработни, които вече няколко години стоят извън пазара на труда. В други държави, главно скандинавски, има опит как с различни програми от министерствата на труда, финансирани отчасти с европейски средства, отчасти от правителството. И аз съм готов да работя в тази насока, за програми за борба с трайната безработица, в които се се дава възможност в областта на археологията повече хора да работят заедно с археолозите за разкриване на многото културни ценности, или в областта на селското стопанство. Това всъщност е една, за мен, от доходните политики, за намаляване на безработицата.


От вчера имам срещи с представителите на бизнес асоциациите, да им кажа, че обикновено правителствата в последната година или шест месеца спират да правят всякакви реформи и се готвят за избори. Аз искам да покажа, че ние сме правителство, което до последния ден ще прави реформи в бизнес средата, така че ще поискам от тях 4 - 5 идеи за подобряване на бизнес средата сега, които според тях трябва да станат до края на този мандат. И да ги направим, за да покажем, че всяка реформа във всеки момент е важна, още повече да подобрим бизнес средата. Една такава тема е създаването на златен стандарт в НАП. За фирмите, които са показали през годините, че са добри данъкоплатци, да има още по-опростена процедура . . .


Реалистично ли е всички тези неща да се случат до края на мандата, тоест в следващите пет месеца, защото традиционно знаем, че когато става дума за бюрокрация, въобще за тежката, така, държавна машина, много малко са хората, които вярват реално в това?


- Досега не е ставало в България, но няма причина  първи път да стане, и точно затова вече съм говорил с премиера и имам неговата подкрепа.


Преди малко споменахте археологията. В началото на седмицата гост ни беше Божидар Димитров и коментирахме това колко трябва да струва даването на българско гражданство, това, че вицепрезидентът Маргарита Попова беше отказала на един доста заможен чужденец такова. Вашето становище какво е?


- Има практика по целия свят и в много по-богати държави от България, като САЩ, Великобритания, Германия, да се дава първо постоянно пребиваване и след това гражданин срещу финансиране или инвестиции в имоти. Предложението на моето министерство, което е още отпреди 2 или 3 месеца, е за 500 000 лв. да се дава постоянно пребиваване на физически лица, което ти дава за срок от 5 години възможност да работиш и да живееш в България и след това да кандидатстваш за гражданство. Това е 250 000 евро, доста по-високо от средното за Европа. В Германия примерно е 300 000 евро.


Но по-ниско от сега приетото?


- Много по-ниско от сега приетото. Сега приетото не върши на никого работа. За бизнеса сме предложили 1 милион лева и създаване на 10 работни места. Това е пак мярка за намаляване на безработицата. Четири пъти по-ниско от това, което е прието сега в парламента. Надявам се, и вчера всъщност бях в парламента на разговори с парламентарната група на ГЕРБ, да подкрепят тези първоначални предложения.


Беше решено, 14 милиона лева ще струва референдумът за АЕЦ "Белене". Премиерът, знаете, съвсем скоро призова обаче пък да се гласува с "не". Други политически формации като тази на Меглена Кунева искат бойкот. Същевременно правителството потвърждава десетки пъти, че пари за строеж на "Белене" няма. Сещате ли се за нещо по-смислено, за което могат да се похарчат тези 14 милиона лева?


- Има много по-смислени неща. 14 млн. е самата подготовка и провеждане на референдума, но още може би поне 5 - 6 милиона лева ще отидат в извънредния труд, училищата, ще се плаща допълнително, на органите на сигурността. Така че целият референдум ще струва някъде около 20 милиона лева, които за мен са грешни пари за този въпрос и за тази тема точно поради причината, която вие казахте. При всеки въпрос за "Белене" не става ясно кой ще плати тези 22 милиарда лева, които струва "Белене". Дали това ще е държавата - ако това е държавата, аз гарантирам, че нито аз, нито който и да било финансов министър, нито Орешарски, ще може да ги намери и че е смислено да ги намери. И затова аз смятам, че е жалко, че първият ни истински референдум в демокрацията е по такъв въпрос, който не помага за развитието на обществото. Много по-смислени въпроси има, примерно в областта на екологията, нещо което напоследък излезе за пореден път на дневен ред, по какъв начин трябва да си пазим екологията, културно-историческото наследство.


Като казвате по-смислени теми, една от идеите, която е лансирана днес в пресата, тя е идея на сините, доколкото разбрахме, референдум за забраната за тютюнопушене в закрити места.


- И това е по-добра тема от темата за "Белене". Аз там съм, знаете, твърд привърженик на пълната забрана.


Имайки предвид, че тя влезе сравнително късно през 2012 г., има ли вече някакви икономически и финансови измерения като резултати?


- Оказа се, че поне досега от акцизи и от ДДС не сме загубили нищо. Отчасти може би може да се каже, защото ноември и декември бяха по-меки месеци, така че може би хората са излизали с повече желание да пушат навън.


Или ползват "гръцките пепелници" вечер късно в заведенията.


- Да, може би и това го има, убеден съм, че някъде го има, но то е въпрос на време, за да се откаже и това. Но върху бюджета до този момент няма някакви негативи. И факт е, че и митниците, и НАП си преизпълниха бюджетите.


Явно само ресторантьорите останаха недоволни.


- Някои ресторантьори. . . Аз поне лично смятам, че повече е въпрос на това, че като цяло икономическата ситуация в България и в Европа вече няколко години е слаба и този бизнес е един от бизнесите, който най разчита на допълнителни средства в хората. Една от цифрите всъщност, които бяха за мен най-изненадващи в края на декември, освен доброто изпълнение на бюджета, е, че българските граждани, само физическите лица, имат около 36 милиарда лева в банки. Българските фирми имат още 34 милиарда лева, 70 милиарда лева стоят в момента в българските банки, само в България.


Като говорим за чуждо финансиране, вчера сутринта тук, в студиото на "Здравей, България", Даниел Вълчев обобщи, че няма добро усвояване на средствата от еврофондовете. Какво се очаква през 2013 година и така ли е наистина?


- Не, не е така. Всъщност имаше пълно изпълнение на средствата за еврофондовете 2012 година. Факт е, макар и в последния работен ден на годината, България беше една от три държави, заедно с Финландия и с Португалия, на която Европейската комисия на 100 процента изплати всички средства, които ние авансово бяхме дали. Само три държави - България, Финландия, Португалия. Това е голям успех за Томислав Дончев, за хората, които работят в моето министерство, защото там се прави сертификацията, за Ивайло Московски, за Лиляна Павлова. Това е един голям успех. Само за 2012 година всъщност средствата са повече, отколкото от 2007 до 2011. Тази година е още по-напрегната. Тази година близо 4.5 милиарда лева трябва да влязат в България от Брюксел. Знаете, нашата вноска е около 900 милиона лева, ние пък плащаме на Брюксел 900 милиона лева. Така че 3.6 милиарда лева очакваме да усвоим от Брюксел.


В кои сектори основно, защото хората като че ли остават с впечатление, че основно усвояваме европари за пътища и за селски райони. Така ли е наистина?


- Селските райони са номер едно, там програмата е най-голяма и наистина земеделието тази година ще получи някъде около милиард и половина, близо 40 процента от всички средства, а средствата за транспорт, инфраструктурата. . . Това не е само във ведомството на Павлова, всъщност голяма част от средствата са при Московски и той отговаря за тях. Най-успешната между другото от големите ни програми е точно в транспортното министрествот. Там са около 30-35 процента, така че общо три четвърти са в тези две програми. Социалната програма е голяма, за нея малко се говори.


Няма пари за другите сектори или ние не ги взимаме, това не става ясно?


- Просто 2007 година, като са водили преговорите, са вкарали пари в тези сектори. Днес може би на Министерски съвет ще се говори за създаване от 2014 г. на нова програма, която ще е за наука и висше образование - нещо, което предишните през 2007 година не са създали, а според нас е много важно. С други думи, сега ние изпълняваме просто това, което е заложено в 2007 година и в някои параметри е заложено много грешно точно заради Меглена Кунева и нейния екип тогава.


Говорихме в началото на този разговор за безработицата и не мога да не ви питам, понеже и във ВМЗ - Сопот, започнаха нови протести, има ли спасение за това предприятия и другите държавни предприятия, които са на същото положение?


- Спасението е просто много по-добра финансова дисциплина, което в това предприятие с годините го е нямало, както го е нямало в БДЖ, както го е нямало в системата на енергетиката допреди година - година и половина. Държавата като цяло не би трябвало да е в управлението на производства, които не са пряко свързани с нейните задачи. Няма защо държавата да произвежда цигари, няма защо държавата да произвежда оръжия, няма защо държавата да е в много от секторите, в които по време на социализма тя е била. И това се показва, че държавните предприятия във всеки един от тези сектори се справят по-зле от частните предприятия. ВМЗ - Сопот, е такъв пример. Има частни предприятия в този сектор, които работят с една трета от хората, които има във ВМЗ - Сопот, и всъщност имат доста по-голяма печалба. Така че там пътят е приватизация, сравнително бърза приватизация, ако може, и просто да се работи по пазарния принцип, а не да се разчита винаги - хайде държавата да дойде и да ни даде повече пари, хайде държавата да дойде и да ни даде повече пари. Това е принципът на социализма.


Казвате, че един от приоритетите в 2013 г. ще бъде борбата с безработицата. Може ли да се насочат някакви специфични усилия към Сопот заради този проблем и другите градове, в които големи предприятия изпадат в тази ситуация. 


- Може и трябва, защото не са виновни хората в Сопот, че по време на социализма са решили - там ще има едно огромно предприятие, както беше въпросът с "Кремиковци", както са много други по-малки населени места в България. Така че да, може да има специална програма и всъщност се работи - от около три седмици сме се срещали няколко пъти с Тотю Младенов, Делян Добрев, аз самият при премиера, специална програма, за да може за част от тези работници, и не само за работниците в ВМЗ - Сопот, въобще в този регион, да се мисли за алтернативна работна среда. Възможно е, има такива премери, успешни примери. 


Тъй като след малко продължаваме с една много неприятна здравна тема, няма как да не ви попитаме част от тези 780 милиона лева има ли как допълнително да отидат в здравеопазването не само за заплати - като подобряване на условията на труд, модернизация, да речем, на линейки, на спешна помощ, на всичко това, което хората виждат, когато отиват за първа помощ. 


- Има и начинът е много лесен това как да се мотивира, а именно да се каже: искаме такава инвестиция и срещу нея ще получим ето такива по-добри резултати. Но трябва да има връзка между новата инвестиция, парите и резултата. Може тази реформа да се раздели на по-малки реформи - да се каже какво трябва точно да се направи в онкологията или с детската смъртност -  друг голям проблем. Какви инвестиции трябва специално в тази област? Но срещу тези инвестиции медиците трябва да кажат как ще се подобри, какво ще стане след това, какви са резултатите. А не само да се влиза с повече пари, те да се размиват по някакъв начин и след това да няма резултат. 


С едно изречение само да ви помоля накрая, защото е година на избори. Нали правителството няма да харчи като за последно. И можете ли да гарантирате, че няма след изборите да остане дупка в бюджета, каквато намерихте през 2009 г. 


- Мога да гарантирам, защото сме вкарали такива механизми, така че на всеки месец ще публикуваме какви са неразплатените във всички министерства, във всички общини, в Министерството на финансите. Ние се готвим да управляваме и втори, и трети мандат, и заради това работим така, че до юли да се справяме с работата и от август пак да се справяме с работата.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  .....следващите разговори ще бъдат февруари-март,....

  Голяма уста-може само да приказва...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Това е този, който излъга пенсионерите !!!Не му вярвам !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Нито един въпрос за реформите при данъците, които са така критикувани в последно време...

 4. 4 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е то е ясно, че предизборно започват разговори за доходите.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Ние се готвим да управляваме и втори, и трети мандат, и заради това работим така, че до юли да се справяме с работата и от август пак да се справяме с работата.

  ХА-ХА-ХА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Гневно

  Бойко Дянков Борисов в мерзостта си няма граници!
  Хората избраха мутри, но най-гнусните изкавания идват от устата на тая шушумига!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "И най-много от тях обобщено естествено питат ще има ли повече пари за майките, след като има повече пари за 2013 г"
  -----------------
  Абе какви майки бе пич, какви 5 лв.?
  Цецо има бараки да измазва ти си се притеснил за майките?
  Има по-важни неща. Идват избори, трябва да увеличим парите за подслушване, че да напълним флашките.
  ГЕРБавите си имат приоритети!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 8. 8 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Естествено, че ще започнат февруари-март и ще продължат до изборите с хиляди обещания... Пък след изборите - наново, че не се знае тогава кой ще управлява.

 9. 9 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 418 Неутрално

  защо, може точно след гласуването да се плаща какви фервруари-март

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2146 Гневно

  При развита икономика има добри доходи и покупателната способност се увеличава. А при нас, освен корупцията, нищо не работи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  За "по-високи доходи" на хората защо да не купим стари самолети за музеите, на цената на нови? И като им подхвърлим 20 лв за 4 години на тия пенсионери те направо ще забогатеят, а!
  Защо да не подаряваме златни, газови и петролни находища, защо да не даваме и водите на концесия се вика, ама то си е жив грабеж при не повече от 15% такса за държавата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 632 Неутрално

  А няма ли поне по 10кг. бонбони да пуснат за малчоганите за рождения ден на Слънцето.
  Другаря Ким чак правителствения самолет ангажира с тази отговорна задача.
  Дянкофф вземи пример от КНДР.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хахаха, кой февруари-март?
  Това трябваше да стане преди 2-3 години когато според Дянков излязохме от кризата.
  Сега си е чисто и просто пазаруване преди избори.

 14. 14 Профил на torlaka
  torlaka
  Рейтинг: 371 Неутрално

  ехх човека успял да докара малко повече пари в бюджета и вместо браво какво получва... тц тц тц! България е една много хубава държава, която за съжаление не е случила на народ!

 15. 15 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Щях да се учудя, ако нямаха намерение да вдигат доходи. Та нали избори се задават!

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1443 Гневно

  Обича човекът басни да разказва: "Аз искам да покажа, че ние сме правителство, което до последния ден ще прави реформи в бизнес средата, така че ще поискам от тях 4 - 5 идеи за подобряване на бизнес средата сега, които според тях трябва да станат до края на този мандат. И да ги направим, за да покажем, че всяка реформа във всеки момент е важна, още повече да подобрим бизнес средата"...
  Абе, какво "правихте" 3.5 години, къде дремахте... Къде са чуждите инвестиции, къде е икономическият растеж?! Хората ви гласуват недоверие като НЕ си влагат парите в една територия където мутрите се обслужват на държавната трапеза!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 418 Весело

  Мрянков,вие като комунистите бе,лъгахте,крадахте,тормозхте и сега преди изборите айде да вдигаме доходи,а кога ще започнат разговорите за твоето махане и заминаване

 18. 18 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Торбата с обещанията се развърза!

 19. 19 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Татко каза, че ще ми купи колело...  ама друг път.

 20. 20 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 462 Гневно

  Този винаги лъже.
  Той не може да повиши заплатите на частниците, но МОЖА ДА ЗАТРИЕ 400 000 РАБОТНИ МЕСТА.

  През февруари - март ще почнат разговорите, а през юли ще вдигне заплатите САМО на държавните служители - тези които ще спечелят изборите за ГЕРБ.

  ВСЯКА ДУМА ДЕТО ОТРОНВА Е ЛЪЖА, ГОЛЯМА И ТЛЪСТА.

 21. 21 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не думай...и с колко ? С 5 или 10 лева...?

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "вместо да изхарчим дефицит от 1.1 млрд. лв" - Дянков.
  Сега неизхарчения дефицит щял да го раздава ? Идиот. Липсващите пари щял да раздава тази година. И другите идиоти го гледат в устата и викат: Много е спестовен тоя.

 24. 24 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  толкова ни е омръзнало да слушаме,че сме финансово стабилни - най-стабилните в целия свят, че започвам да изпитвам завист към тези...нестабилните !!!

 25. 25 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#1:"moni56"].....следващие разговори ще бъдат февруари-март,.... [/quote]
  И ще продължат до юни-юли!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 26. 26 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Дянков - респект, че запази финансовата стабилност, в тази криза ако министър беше някой от БСП щеше да се харчат безумни пари на вересия за да са щастливи пенсионерите. Разбира се, допусна адски много грешки, не знам поради наивност или наставничество на Бокич.

  Обаче се огледай в министерския съвет и виж какви крадци и отрепки са около теб - Цветанов, НАЙДЕНОВ, Рашидов, Нейков, да не продължавам, че се ядосах.

  Бягай от тази партия ако искаш кариерата ти да не свърши по-долу от тази на Жан.

 27. 27 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 565 Неутрално

  На всеки 4 години едно и също. Мизерия, няма пари, няма от къде и изведнъж, предизборно всичко се навързва някак и увеличават минималната заплата с 20лв и дават на пенсионерите по 10лв отгоре. Законно купуване на гласове.

 28. 28 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Най - много се лъже:
  1.Преди избори!!!
  2.По време на война!!
  3.След лов!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 29. 29 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Разговаряйте,разтоваряйте те изборите идват.

 30. 30 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Не му давайте думата на този,
  дето повече от три години
  цял народ тормози!

  www.berbenkov.hit.bg
 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Крадец на здравни вноски, спекулант с ранг на международен финансов престъпник ,Гьобелс определено би се гордял с него...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Върви си, Симеоне, ненужен си ти!

 33. 33 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Весело

  А ве, ей! Я, земи се оправи НАП-а и СУП-ата, ти че са в пълен блокаж, ами не ми разтягай тука локуми!

  Има да чакаш приходи на кукуво лято. Или за това са ви платили- да ни изгоните и да освободим територията за някой друг. То толкоз глупости аз вече в конспирации почнах да вярвам!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 34. 34 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#24] от "florencia":

  Те в гробищата са най-стабилни- ни мърдат, ни шават. И ний кат тях вече.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 35. 35 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 367 Весело

  Благодарим,нема нужда.Ние 4е си говориме
  без вас,когато трябва!

 36. 36 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Стана ясно, че ще има повече 750 милиона лв. тази година."

  Май не е станало ясно.
  В сравнение с какво са повече тези 750 млн.?

  Три правителства трупаха фискален резерв, а мутренската банда се хвали, че били опукали по-малко от колкота си били планирали.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 37. 37 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Лъжите му май
  нямат край!

  www.berbenkov.hit.bg
 38. 38 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И, къде в края на краищата би одобрил да се похарчат? Дали изобщо ще се похарчат за нуждите на хората, или до пролетта ще се отворят дупки и тия пари ще се налеят в тях?

  goblenka
 39. 39 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  То само с разговори , ако ставаше... Трябват и пари!!! Ама де ги???В джобовете на окралите ги мутри и олигарси....

 40. 40 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз все още не мога да разбера кои доходи ще увеличават.
  За работещите в различните производства нищо не се споменава, а те вадят парите за бюджетните служители!
  Общо се говори за вдигане на доходите, нещо се заобикаля това, не се вързва!

 41. 41 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Естествено, някой да се е съмнявал, че преди изборите ще има друга тема на разговор?????

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Весело

  За Вирусът Дянков е съвсем полезна една гьостерица ... чепата една такава и ... а, бе да го "благословим" по голият задник.
  А ...!
  Забравих.
  Да жУвей безкрайният мандат на ПП ГЕРБ и на нейният несменяем светъл и безкраен вожда и сенсей господин, партайгеносе на ЕНП и "народен" генерал от народната милиция, партийният лидер Бойко Борисов.

  !

 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#40] от "péro":

  Какво се правиш на разсеян?
  Ще увеличават доходите на олигархията.
  Та така.

 44. 44 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Започват разговорите!!!!
  Хер Бойко и Хер Фриц време е да си ходите а, не да мислите за разговори!!! Четири години Разговори стигат!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 45. 45 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "AzDebil":
  [quote#43:"AzDebil"]Какво се правиш на разсеян?
  Ще увеличават доходите на олигархията.
  Та така. [/quote]
  ==========

  Провокация брато!
  Още като прочетеш, че ще иска идеи от "бизнеса", ти става ясно!

 46. 46 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  дианков има врагове в сащ и те го използват да си правиат експерименти с бьлгарите

 47. 47 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Само дълбоко презрение изпитвам към този човек, финансовия министър. Добре служи на интересите на САЩ. Пък и шефът ти да е мутра, мъка. Да, парите не миришат. Вие вярвате ли му че е дошъл да работи за България безплатно, защото бил милионер? Останаха няколко месеца до изборите и се сетил да мисли популистки за доходите. Презряна подлога. Съдбата на мутро-ченгесарската партия ГЕРБ е вън от парламента. Изритахме наглеците от НДСВ от парламента, а сега е ред на ГЕРБ да бъдат изгонени. Защото се оядоха и самозабравиха.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 48. 48 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "...може да има специална програма и всъщност се работи - от около три седмици сме се срещали няколко пъти с Тотю Младенов"
  ===========
  На тотю приоритета му е:
  Колкото се може по-малко деца да се раждат, а пенсионерите в най-къси срокове да ги намали наполовина!
  И от поставилите му задачата разни пици и тиквеници ще получи таке с гръмоотвод!

 49. 49 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Този пришкав червей изведнаж ... започвал разговори! Три години и кусур народът е на пангара и всеки от гърбавите си говореше в бъдеще време. Бе диалог ви го пожелавам: да ви няма в бъдеще!

  effi
 50. 50 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дянков си върши работата много добре. За втори пореден път пласира ДЦК на ниски лихви. 10 годишните книжа са вече 3.45%, при положение, че в началото на годината бяха 5.35%. Седем годишните паднаха на 2.53% при положение, че в началото на годината бяха 4.45%.
  Това, че мутрата и физкултурника са некадърници и нямат представа как се управлява държава, не означава, че всички в правителството са като тях. Основните проблеми на България са ченгеджийницата и мутризацията, която контролира цели сектори от икономиката с непазарни, полумафиотски методи. Дянков няма вина за това.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 51. 51 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този плазмодий ми действа директно и безотказно на перисталтиката!

 52. 52 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мин истърът на финасите в една държава е главният й счетоводител.Той не формира доходи-само ги разпределя.За сведение.

 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пенсионна и осигурителна реофмра - йок.
  Данъчна реформа - йок.
  Митническия ресор - пълна скръб, единствената държава сме в ЕС с анклав на Русия на Росенец. Събираемостта е колкото за кумов срам.
  Акцизите - делата срещу България валят, а Ловешкия тарикат вика че дъжд го валяло.
  ДДС има растящ брой измами които МВР и Дянков не могат да запушат, а предстои доста либерализации по линия на ЕС.
  Администрирането на данъците е пълна скръб.
  Местните - жми градо.
  Бюджета е толкова скапано направен че разлики от по милиард лв изобщо никой не ги отчита.
  Ми като е взел повече данъци - да ги върне на хората. Да диференцира ДДС ставката за хранителни продукти и медицински стоки.
  Жалък циркаджия. На всички им е ясно че още преди да му свърши мандата ще си вземе самолета за Вашингтон, няма какво да приказва сладки приказки само.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Весело

  Докато не започнем и ние да плащаме данъци и всякакви такси с разговори, няма да има ефект върху крадливите тикви, които ни управляват.

  Когато трябва да плащаме, ни засипват със закони, наредби, заплахи и преследване. Когато трябва да получим, казват - "пари няма" и "разговори..." дрън дрън дрън. Е как ще има, като правят каквото си искат с парите от нашите данъци.
  Време е на изборите и ние да покажем какво мислим за тях.

 55. 55 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Бе г-н Дянков как по дяволите държавата може да увеличи доходите ? Това не го ли правят инвестициите и инвеститорите и призоводството ? Странно е ,че Дянков говори за "увеличаване на доходи" ама за това ,че инвеститорите ни заобикалят няма и дума !

 56. 56 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#47] от "ЗА Революция":

  "Само дълбоко презрение изпитвам към този човек, финансовия министър."

  Това не е само твой проблем. Това е синдром на една (за щастие, не толкова многолюдна, тя обикновено кисне по форумите) категория хора, които не могат да се примирят, че в България се набелязват положителни тенденции, а те стоят далеч от властта без шансове да се доберат до нея. Понеже не мога да си изкривя душата и да кажа, че причината за това поведение е омраза към България, ще назова по-мека причина- елементарна завист. Е, черна, дълбока, изпепеляваща, но все пак само завист, а не омраза кам страната . Омразата ви е към отделни хора, но това не е толкова страшно, никой не се радва на всеобща любов, дори Господ не може да се похвали с това.

 57. 57 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Мошенник, лъжец и крадец. Нали обложи лихвите по влоговете на хората, за да увеличиш пенсиите на нещастните пенсионери. Какво стана? Кой пак ви попречи да им ги дадете? Костов или Станишев?

 58. 58 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#19:"e.lady"]Татко каза, че ще ми купи колело...[/quote]
  ама след изборите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А, Нова телевизия...аз мислих, че интервюто е на "Дневник" и щех да ви увикам...

  По темата...Значи предлагам "Дневник" следващото интервю на Дянков да го проведе д-р Николай Михайлов.
  Не задължително на четвъртия километър от магистралата дето са рязани ленти!

  Да има кушетка и да е тихо...а не е лошо и пластичен хирург да присъства....все пак българския Брад Пит....мнение като дерматолог не давам! Щото не съм

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Весело

  Евала, Монка, евала, Дянков - на 200 хиляди трайно безработни по една лопата номер 5, и да кОпат - дали кОмпири, или некрОполи няма значение. Важното е да се кОпа!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 61. 61 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Гневно

  В това време 200-300 хиляди квалифицирани работници, загубили местата си заради свиването на икономиката, ще продължат да губят мотивация, трудови навици, квалификация и надежда!

  Е това е стратегическа мисъл, това е държавническо отношение, това е изграждане на човешкия капитал - да превърнеш нацията в стадо мат'ряли с лопати!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 62. 62 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Като отговорих на въпроса на един емигрант-пакистанец колко взема един общ работник в БГ, момчето се облещи и каза, че това било направо робство. И това е в страна от ЕС. Какво може да се очаква от правителството - 5 или 10% ръст? Това е смешно. Наистина не виждам как ще бъдат задържани специалистите в БГ като се отвори напълно пазара на труда в западна Европа. Не че сега се задържат...

 63. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#54] от "tily_lily":

  Мене ако питаш, трябва да спрем да плащаме! Има добро обслужване - административно - плащаш, няма - не плащаш. Същото е и за пътища, и за здраве, и за образование... Щом ти се слага прът в колелата, еднолично спираш да плащаш и пишеш защо! Нека съдът се произнесе имаш ли право! / Ама, той не е независим! / И накрая опция, да ми се изплати неустойка за лошо свършена, или несвършена работа! После, ако се оправят нещата - отново плащаш. Така правят с нас, така трябва и ни е да правим с тях. това е равноправието. Нали сме в демокрация?! Нали ние ги избираме и товарим със отговорности?! Щом бягат от тях, няма да им плащаме! Да видим как с още по-малко пари и тенденция за намаляване ще си изпълнят задачите, за да ни накарат отново да плащаме, че и да си взимат заплатите и бонусите! Дали няма и те да работят месеци на ред без заплати, защото в " хазната пари няма"! Постоянното обяснение към народа! Но, това може да стане само в съня ми, или в друга държава!

  goblenka
 64. 64 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#63] от "goblenka":

  Съгласна. Само в сънищата.

  В реалността - като не плащаме, ще ни изпратят НАП, ДАНС, МАНС и всички останали.
  Законът е направен така, че да не може да бъде спазван - първи признак на тоталитарната държава. Така хората/фирмите по принуда са нарушители на закона, та с това да могат винаги да бъдат репресирани.

 65. 65 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#64] от "tily_lily":

  " Законът е направен така, че да не може да бъде спазван - първи признак на тоталитарната държава. Така хората/фирмите по принуда са нарушители на закона, та с това да могат винаги да бъдат репресирани. " ++++++

  goblenka
 66. 66 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#65] от "goblenka":

  Попадах на един цитат от Айн Ранд, който казва всичко:

  Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им."

 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#66] от "tily_lily":

  Какво да кажа? Точно така е! И, не е ново откритие! За поста ти: ++++

  goblenka
 68. 68 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#66] от "tily_lily":
  Отговорът на всички въпроси! Поклон пред автора! И другият начин за репресиране е като направиш всеки индивид консуматор. Зависим и от кредити, докато не се загуби. Имаше една много хубава сентенция на Маркс по въпроса, но сега не мога да я намеря.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK