Сашо Дончев: Ако извадим политиците от "Южен поток", той е невероятна възможност за България

Сашо Дончев

© Юлия Лазарова

Сашо Дончев"Дневник" разговаря с изпълнителния директор на "Овергаз" и председател на управителния съвет  Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев. 


В средата на юли публикувахте анализ на политическата ситуация в страната, в който обявихте за ненужни политиците. Какво конкретно ви провокира?


- Поведението на Борисов предния ден, когато му ходиха на крака в парламента, което аз осъдих още в зародиш. (На 8 юли представители на синдикатите и работодателите отидоха на среща в парламента с основните политически сили, от които поискаха институцията да работи пълноценно. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи няколко обвинения към работодателите -  – бел. авт.). Това е абсолютно необяснимо, безкултурно, неуважително поведение на лидер на политическа формация. И крайно време е да им се обърне внимание, че България отдавна не е на Тодор Живков и че те отдавна нямат неговата власт да разговарят така с обществото.
Има вероятност въпросният лидер да е следващият премиер, какво ще е продължението на тази ваша позиция при такъв сценарий?


- Тази случка е поводът да напиша текста, но той не е базиран на спонтанно възникнали мисли у мен в последния миг. Това е категорично моя оценка за всичките 25 г., които наричаме преход и които са загубено време за всички нас.


Едно общество би трябвало да се развива всеки ден – от лошото днес към по-добро утре. Видимо е, че въпреки предпоставките да живеем по-добре днес, е много спорно дали е така. Особено си личи това в оценката на хората и девалвацията на истинските ценности. Дали това не се случи, за да разстреляме тези понятия в главите на хората и да ги подтикнем отново да мечтаят за силна власт за сметка на свободата? Та всичките тези неща не са спонтанни и не само, че няма да се уморя да ги повтарям, но смятам, че трябва да минем към действия, защото не става с думи.


Какви действия?


- Много ме изненадва изобщо този въпрос, защото през 1989 г. видяхме как една тоталитарна система може да бъде променена. Така че, ако народът иска, ако открием истинските лидери, те могат да имат просветителска дейност за начало. Аз съм сигурен, че тези лидери ги има, но ние непрекъснато ги тикаме да влизат в политиката.


Та тези хора могат да станат лидери в един процес, в който хората да осъзнаят, че те всъщност са стопаните на тази държава, които поръчват дневния ред, а не самозванците, които в общия случай са продукт на идеологическите институти на БКП.


Вие виждате ли се като политически лидер?


- Не, не. Ние непрекъснато тикаме хората в единствената според някои възможна роля да променят живота на хората през политиката. Не съм съгласен с тази теза. Въпрос е на наше разумно решение каква роля ще отредим на политиците в нашия живот. А ние гледаме всякакъв свестен човек да го набутаме в онази кал и после да престанат да го чуват, защото е окалян вече. Мисля, че умишлено се прави това и е много вредно.


Аз имам цялата власт на свободния гражданин, на мен друга власт не ми трябва. Противно на всеобщото схващане държавата не се състои от три независими "власти". В свободното общество няма такова понятие власт – има парламент, в който се гласуват закони, през който обществото решава кои отношения да се регулират с нормативни актове. Имаме изпълнителен орган – това са хората, които не задават, а изпълняват бизнес плана на обществото, и имаме съдебна система, която трябва да контролира да не се злоупотребява с парите, заделени за изпълнението на този бизнес план.


А ние продължаваме вече 25 години със старите понятия и затова всички политици искат властта на Тодор Живков. Всеки, след като бъде избран, иска да е Тодор Живков по един или друг начин, но не на всички им се получава. Не трябва да е така. Разходете се в Швейцария и питайте случайни хора кое е премиер. Не знаят. Ами значи не е важно. Така трябва да стане и при нас. А ние тук непрекъснато се интересуваме кой утре ще стане министър-председател. Ами голяма работа кой ще стане!


Последното правителство също ли се правеше на Тодор Живков?


- Последното правителството на нищо не можа да се направи, то на себе си не можа да заприлича. И това е страшно обидно, защото аз познавам Пламен Орешарски не от вчера и знам, че човекът е с качества и изобщо не разбирам как може някой да позволи по този начин публично да бъде обезличен.


Какви надежди залагате на следващите управляващи?


- Единствените ми надежди са, че освен мен и други хора ще започнат да говорят по тези въпроси по ясен начин, а не да ходим по улиците. Нуждаем се от повишаване на културата на народа, от гражданско образование, от това как се решават проблемите в други страни. Ето един пример за това как се прави бюджета във Великобритания – с месеци стои отворен за обществото, преди изобщо да се пристъпи към неговото обсъждане от управляващите. А ние тук не знаем дори за какво си даваме парите. Има някакви първостепенни, второстепенни разпоредители, специални сметки и никакъв контрол. Не може да сме толкова безотговорни – да даваме 30 млрд. лв. в държавния бюджет и да не търсим сметка какво се постига с тях.


В този смисъл как гледате на неосъщественото засега намерение да се актуализира бюджетът?


- Заявихме публично преди няколко седмици в различни формати, че няма нито един аргумент в полза на това да се актуализира бюджетът, още по-малко в такива размери. Единственото, което казваме, е че това трябва да се случи с бюджета на здравната каса, за да не останат хората без лечение. Онова, от което най-много се притеснявахме, е, че някой отново се опитва с чужда пита помен да прави и така с публични средства да спасява КТБ, за да се усмирят вложителите. А целта е да се разграбят активите, които са в обезпечение на дадените от банката кредити. В това няма съмнение. Независимо от липсата на информация мисля, че няма разумни хора, които да не виждат, че това е целта.


Какво е решението за КТБ?


- Не може да е политическо, а трябва да е пазарно и бизнес решение. Няма съмнение, че вложителите и акционерите са най-заинтересувани да се реши въпросът и те трябва да търсят решение, но не с нашите пари. Когато аз направя грешна инвестиция, никой не ми плаща сметката.


Предложихте на управляващите да има консултативен съвет по този казус, разбирам, че засега идеята не се приема. Как виждате неговите функции?


- Предложихме го, защото обществото няма грам доверие в БНБ в момента и каквото и да предприеме, то може да бъде прието с подозрение. Искахме по този начин да добавим малко доверие към тази институция, като се ангажираме с валидиране на списъка от експерти, които ще поемат отговорността да изработят честен меморандум, да организират по правилен начин цялата налична информация и всички онези, които могат да вземат решение, да разполагат с истинска информация. Безспорни са имената, които предлагаме.


И нямат сметки в КТБ?


- Не, става дума за тотално безспорни имена – Красимир Ангарски, Светослав Гаврийски, Емил Хърсев и други – само експерти, някои от които са се занимавали с такива казуси. По времето на кабинета "Софиянски" се наложи да се спасява "Биохим". И това са хората, които са го направили и знаят за какво става дума в такива ситуации. Не могат други хора да дават акъл за тези въпроси.


Не стана ли БСК много критична едва в края на мандата на кабинета?


- Скоро обсъждахме този въпрос с г-н Донев (Огнян Донев, председател на КРИБ – бел. авт.) и аз му показах на компютъра си декларацията, която съм изпратил лично на премиера Орешарски на 19 юни миналата година. Така че не съм съгласен с вашата констатация.


Освен това има нещо отличително за БСК – ние не искаме да имаме близки отношения с властта. Откакто съм председател, искам да държа Камарата на достатъчно безопасно разстояние от политиците. Много съм скептичен, че в нашето общество има информации, които трябва да бъда класифицирани. Още по-скептичен съм, че има такива, които трябва да се обсъждат в затворени кръгове. Напротив. Не смятам, че нашата организация трябва да лобира за един или друг интерес на дадена компания, но смятам, че е длъжна да утвърждава добри бизнес практики. Защото сега много се спекулира с това, че има големи различия между позициите на синдикатите и работодателите. Глупости!


Ние се намираме на такъв етап, че общите неща са много повече от това, което ни разделя. Всички наши членове са врагове на фирмите, които не плащат заплати, осигуровки и поддържат лоши битови условия. А ние сме против, защото тези икономисани средства дават непазарни предимства на въпросните компании. Техни приятели са политиците. Това не е бизнес, това са тарикатите, те трябва да бъдат повсеместно изтребвани с оръжията на цялото общество. И аз искам да няма такива сред нашите членове. А това, че има две-три работодателски организации – ами богатство е.


Има ли между тези няколко организации единомислие по ключовите въпроси днес?


- Много ми се ще в близките дни да проведем този смислен разговор, защото няма съмнение, че злободневието ни събра. Не е лесно, но се получава. На мен това ми е много приятно. Аз колкото съм безкомпромисен по отношение на принципите, толкова съм склонен на компромиси, когато става дума да запазим върховенството на тези принципи. Не искам да си мерим заслугите. Не отказвам правото на другите да са по революционери, да са били по-нетърпими към правителството. Въпросът е, когато се случиха тези неща – началото на протестите, всеки здравомислещ разбираше, че не правителството, а парламентът трябваше да си ходи незабавно, защото от първия ден започна да произвежда гафове. И до последния ден е така.


В предишния ни разговор казахте, че управляващите трябва да престанат да се държат като мутри. Очаквате ли такава промяна в обозримо бъдеще?


- Имам очаквания, че по-скоро обществото ще се осъзнае и ще каже: "Стига! Оттук нататък не ви позволяваме да бъдете мутри!" То не е въпрос само на манталитета на един министър-председател, а на това какво поведение му позволяваме. Като влезете в един театър, там никой не само не плюе, но не си и помисля да го прави. Значи има приети някакви норми. Така трябва да е във всяка сфера. Даже е обидно, когато нашият премиер ходи на среща с други премиери, а те му мерят бицепса, нали?! По-скоро, ако може да му премерят акъла и мечтите му за България.


Каква е технологията, по която може обществото да направи своите искания чуваеми?


- Механизмът съществува и няма нужда да измисляме нови неща, при положение че ние сме прохождащи в свободния свят. Механизмът, който помага да се формира тази обществена поръчка към управлението, се нарича референдум.


А ние в отсъствието на референдуми имаме "Орлов мост", с което подменяме демократичните институции. Ние можем да си говорим каквото е прието да се казва публично, но знаем, че в някаква част тези протести бяха платени – журналистите показваха едни и същи лица пред фонтана на президентството и сред спонтанните протестиращи.


Кой гарантира, че гласовете на референдума няма да бъдат платени?


- Няма гаранция. Има много неща, които трябва да се преосмислят в законите, защото имаме силно зависими власти. След като през парламента се избира прокурор, членове на ВСС, управлението на страната – ами как тогава са независими?! В други страни те са в полезен конфликт помежду си, а при нас са в синхрон. Тук някой, като седне в стола на "Дондуков" 1, (сградата на Министерския съвет – бел. авт.) и командва цялата държава оттам. Та трябва да повярваме в референдума, за да видят хората, че през този механизъм могат да се постигат много неща.

Сашо Дончев: Ако извадим политиците от "Южен поток", той е невероятна възможност за България

© Юлия Лазарова


Не мога да обясня на хора в чужбина например, че тук не може да се построят допълнително ски съоръжения в Банско, защото някой в София протестира. Голям нонсенс е хората, които ловят риба в Силистра, да казват на тези в Банско, че не могат да построят лифт и тези в Банско да кажат, че в Силистра не могат да ловят риба. Псевдозагрижеността за природата е безсмислена. Въпросът не е дали, а да се направят по най-щадящ за природата начин. А ето, 2 млн. души живеят под Витоша, а там няма писти. Това не може да се случи никъде другаде по света.


Въпросът е, че обществото с основание не вярва, че нещата ще се направят, както трябва...


- Защото обществото загуби вярата си. През 1989 г. имаше повече вяра у хората, че имат власт да променят нещата. Благодарение на успешните политически реализации вярата им, че са фактор, изчезна. Смятам, че хората рано или късно ще се събудят. Наша отговорност е да си отстояваме правата.


Съвсем наскоро Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в полза на "Овергаз" и глоби "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение. Каква е оценката ви за работата на регулаторите в България като цяло?


- Аз не искам да се вреди на "Булгаргаз", но ще бъда много щастлив, ако с тази жалба и решения на комисията и съда ние сме добавили малко култура на колегите в "Булгаргаз", че на свободния пазар всички сме равни. Че няма някой, който е по-равен, и че не може да се злоупотребява с права, които по принцип не ти принадлежат. А регулаторите са администратори. Те в генезиса си са продукт на старото време. Изживяват се като началници.


Преди няколко месеца написах писмо в качеството си на председател на газовата асоциация и им казах, че докато се правят на страшни, са всъщност смешни. Не може някакви пет човека, които нямат никаква експертиза в бранша, който регулират (което по правило е така), да решават каква ще е методиката за оценяване примерно на загубите на газ по магистралните тръбопроводи. Откъде накъде?! И всичко минава тихичко, без да се забелязва. Имаме нужда от един регулатор за всичко, който трябва да разбира от пазар и да уважава, дори да се прекланя пред таланта и моженето. А не да се стреми да ликвидира този, който ги притежава, избивайки собствените си комплекси. Нищо друго.


Каква е позицията ви по казуса с "Южен поток"?


- В моята позиция няма промяна. Много е тъжно, че чисто бизнес проекти са заложници на геополитика и много се товарят с политика в нашата страна. Хъсът на политиците да имат решаваща дума в тези проекти не е защото по-добре от мен знаят технологията за осъществяването им, но знаят на кого трябва да се платят рушветите.


Да, тъкмо по тази причина за "Южен поток" не можем да говорим като за чисто бизнес проект... 


- Ами дайте да изкараме политиците и ще стане. А не да казваме, че проектът е лош. Той е невероятна възможност за България. Защото прогонихме вече "Син поток" по времето на Иван Костов и милиарди минават през Черно море, не оттук. И в момента с "Южен поток" пак се обслужват някакви интереси, които обаче не са нашите. Чрез реакцията срещу проекта обслужваме чужди интереси.


Трябва да извадим политиците от проекта и да кажем – който има интерес да го прави с "Газпром", да го прави. Има си процедури за всички стъпки по един такъв проект, стандарти за проектиране и изграждане, няма нужда от чиновници, които не разбират от това. С "Южен поток" никога няма да имаме риск дали ще има, или няма да има газ. Ще има много работни места с добри заплати.


Но ние не можем да извадим политиците от него в тази ситуация и така той продължава ли да бъде според вас добър проект?


- Аз пък отказвам да приема, че не можем да го извадим от политиците.


Защо не сте вие страна по този проект, имате история в партньорството си с "Газпром"?


- Защото политиците са там и аз не им дишам въздуха. А дали това е желанието на "Газпром"? Категорично не мисля така.


Само за проекта на българска територия ли имате предвид?


- Да, защо Европейската комисия не се намеси в Австрия например? Къде е там държавата, къде са политиците. А у нас държавата стои в този проект и очевидно изпълнява друга роля, а не тази на нормален инвеститор. И дори на Еврокомисията не й е ясна тази роля. Затова не трябва да има държавна собственост в капитала на търговски дружества, защото тогава държавата става шизофренична - тя не знае докъде трябва да е регулатор и докъде да защитава себе си като инвеститор.


Тоест ако "Газпром" си избере свой партньор за този проект в България, различен от държавата, независимо че това може да не е "Овергаз", тогава е добър този проект?


- Да. Много се говори напоследък за Паша дере. Вие знаете ли, че ние преди 10 години построихме газопровод на "Мелроуз" през Паша дере и няма никакви поражения за природата в района. Защо тогава без шум го направихме, а сега е много важно? Тези дивотии оскъпиха строителството със 100 млн. лв., за да се построи тунел, през който ще минава тръбата. Идиотщини! Ще ви покажа къде сме построили повече от 2000 км газопроводи и да ми покажете на кое място е пострадала природата. И това е, понеже няма кой да информира обществото и няма кой да кресне: "Българино! Лъжат те!"


Тоест вие сте готов да "крещите" по тези въпроси?
- Да и се надявам да не е солово и да намираме смисъл в единодействието. Две неща имаме като задачи – да контролираме как държавата използва парите и правата, които й даваме. Това не се разбира от хората, които продължават да мислят, че правата произтичат от държавата, а то е точно обратното. Държавата е тази без правата.


Как бихте отговорили на хора, които четат това и биха заключили, че думите ви се дължат на засегнат интерес... 


- Защо да се оправдавам? Нищо няма да им кажа. Винаги съм говорел така, още отпреди 1989 г. През целия си живот мисля, говоря и живея по този начин. Не правя компромиси с моите принципи. Никога не съм посегнал към пари, които може да ме компрометират.


А не се ли опасявате, че това по-активно говорене сега ви прави мишена за управляващите?


- Аз винаги съм бил мишена. Не знаете, защото очевидно не съм бил интересен за медиите. Намерете един премиер, може би с изключение на Сакскобургготски, който ми няма зъб.


Орешарски има ли ви зъб?


- Не знам, не съм го чувал, но сигурно най-малко заради карикатурите във в. "Сега" има. Бойко Борисов цяла нощ тормозил "Газекспорт", докато беше премиер, по време на преговорите за газа да им показва край камината в "Евксиноград" карикатурите на Христо Комарницки и да им казва, че това с техни пари се случва.


Тоест продължавате да сте обект на натиск заради собствеността ви във в. "Сега" ?


- Естествено. Ежедневен. Но не искам да се оплаквам. В годините е имало ревизии, отказ да ми се възстанови ДДС за реклама във вестника, а това е признат разход. В продължение на 4 г. 2 млн. лв. не ми ги връщат. Няколко години се съдихме, докато си ги получа.

Сашо Дончев: Ако извадим политиците от "Южен поток", той е невероятна възможност за България

© Юлия Лазарова


Каква е вашата прогноза за негативните ефекти за бизнеса от въведените срещу Русия санкции?


- Нищо не разбирам от геополитика. И е по-добре да се занимаваме с проблемите на българите. Ние непрекъснато се занимаваме с геополитика, а газим кал, всеки дъжд е порой... 


Не става дума само за геополитика, доколкото Русия отвръща на тези санкции, забранявайки вноса на определени стоки от страни - членки на ЕС...


- Е, какво да направим? Не е ли по-добре да се изгради такава система, че да не се стига дотам? По-добре да си зададем въпроса: "Докога тези политици ще стоят в живота ни?" Няма хора по света, които да искат война. Това са политиците, които предизвикват конфликтите. Не мога да си представя защо хора, расли в едно и също културно пространство – Русия и Украйна - се избиват взаимно. Някой носи отговорност и това не са нормалните хора.


Говорейки за геополитика – каква е гледната ви точка към споразумението с "Уестингхаус" за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"?


- Нищо не мога да кажа, аз се занимавам с газопроводи. Но все пак смятам, че след като японците успяха да построят атомна централа, която нанесе такива щети след природно бедствие, трябва да разсъждаваме по тези въпроси: има ли безопасна ядрена технология, ако има, тези, които претендират да инвестират, имат ли такава технология и как гарантират обществото срещу рискове.


Същата тема е и с шистовия газ. По този въпрос е тотално несъстоятелна дискусията у нас. Това е газ и сам по себе си не може да бъде лош. Очевидно трябва да видим какви са технологиите за добива му, има ли безопасна сред тях, има ли някой, който притежава такава технолгия и иска да я приложи и т. н. А ние просто забранихме фракинга. А той е естествена технология за интензификация на пластовете. Това съм го учил преди около 40 г. И сега имаме милиарди куб.м газ, но казваме, че е вредно да ги извлечем. Не е задължително да е така. Всичко е от неграмотност и тъпотия.


Колко сте оптимист след тези 25 г. преход, за които говорите, че са пропилени?


- Преди 25 г. бях голям оптимист, че нещата, които тръгнаха много бързо, ще променят живота на българите. През 1991 г. хукнах по света да търся финансиране за моите проекти. Навсякъде ми казваха, че проектите ми са много секси, но не знаем какво ни чака. Тогава вярвах, че нещата преминават в ръцете на можещите и че за 20 г. България ще стане като Германия. Нещата обаче не се случиха.


Сега продължавам да съм долу-горе по същия начин оптимист, наивник може би, но вярвам, че нашето общество има възможността да го направи. Голямото предимство на обществото ни е, че нямаме ресурси за разпределение. А всичко, което консумираме, трябва да произведем.


И ако осъзнаем и издигнем на пиедестал отношението ни към труда, всичко ще си дойде на мястото. Няма такава страна, която има огромни ресурси, на която държавата да е демократична. Ние имаме изключителния шанс да сме демократично общество. И ако не възпитаваме децата си да стават чиновници или далавераджии и ги научим на труд, както моето поколение е учено, мисля, че ще успеем.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (191)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Много ги разбират нещата наЩе "бизнесмени", много, само един кусУр имат, - като чуят, че ще се увеличава минималната работна заплата и изпадат в делириум, почват да заплашват, как трябва да уволняват хора, как ще се срине държавицата и не знам, какви ли не други злини ще ни се случат, сакън да не пропуснат някой модел на някоя супер луксозна марка автомобил или да не изтърват някой супер луксозен имот на екзотично място. Такива са си наЩе "бизнесмени" дерт им е матряла да не закърпи дереджето нещо, че току виж някой може да се окаже по-добър от тях.

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Западащата империя на един обикновен газов посредник се изражда в денонощно бръщолевене, умно нищоказване и открита война с бъдещият премиер Борисов.

  Управляваната от него медия продължава завоалираният журналистически джихад, а функцията Му на Консолидатор на ДС мутри в Стопанската Камара е очевиден.

  Накратко:
  Злобни лакардии на една отсвирена газпромовска путинка.

  - Въпроси ?!?

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  Викам, първо да извадим собствениците на газови компании от политиката и от бизнеса с манипулиране на общественото мнение. Ама Дончев нема да е съгласен.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  при Газпром и Кремъл

  => всичко е политика !!!

  А посредниците на Газпром по места

  какъвто е въпросната фамозна персона

  уйдурдисват м'оралните параметри

  за да се замъглят, забатачат орално нещата,
  и да се предаде "стопански" характер на мутренските проекти.

  Крайната цел е да се прокара политиката на путинката от кремъл.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  На есен променяме
  Закона за Сметната Палата

  и ще останат само
  журналистическите джихадистки занимания на персоната от фотото.

  Така ще мъсти на Борисов, че го отряза като паразитен кремълски посредник в доставките на газ за България.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сашо Дончев е изключителен човек,много добре умее да притегля думите които изрича,аз съм му страшен фен,но не му отива да говори такива неща,защо ли го прави!!???Борисов беше 100% искрен ,когато каза че работодателите и синдикатите мълчаха цяла година,а когато дойде момент за избори станаха много сговорчиви и разбиращи ситуацията,запонаха чак ултиматуми да поставят.Дончев играе мръсна игра...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Аз пък бих казал, че ако изхвърлим изцяло политиците (сегашните, всичките) това би дало една много по-невероятна възможност на България да тръгне по по-добър път.

  Що да се ограничаваме с някакъв си енергиен проект?!

  Да си решим основните проблеми най-напред!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 546 Неутрално

  ето едно ново острие - досега беше скрито, а сега влиза в действие. Прави се на критичен към предишното правителство и сега започва активно да изпълнява БКП/Русия задачи. жалка история....

 10. 10 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"Darth Чебуратор"]Викам, първо да извадим собствениците на газови компании от политиката и от бизнеса с манипулиране на общественото мнение. [/quote]

  Извади го - отиди в БСК с един куфар пари и купи вестник Сега. За 25 години не разбрахте ли, че няма безплатен обяд?

  Governments never learn. Only people learn.
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Човекът определено знае нещата в газовият бизнес ....... добре е да го чуят управляващите...
  Проблемът е че управляващите не фелат..... а и "отсъстват" за дълги периоди от време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#6:"mavricii.plovdiv"]е изключителен човек[/quote]

  Човек, цял живот служил доброволно на чужда държава и главна маша на руските газови интереси в България няма морално право да се изказва за избрани от народа политици, пък ако ще те да са уроди. Айде, полека Дончев, и в pravda.ru.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 856 Неутрално

  ЮП не е лош принципно, и никой не твърди такова нещо. Лош е в сегашния си вариант, на подмолни договорки и завишаване на цената чрез вкарване на обръчите от фирми на руски и български политици. ЕС нямали възражение за газопровода в Австрия - само че в Австрия едва ли са сменяли закона, за да изкарат тръбата морски газопровод, и едва ли възлагат строителството директно на свои фирми.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#12:"Lemmy"]право да се изказва за избрани от народа [/quote]

  А той не е ли част от народа? Или и за теб "народът" са само циганите и пенсионерите, както за повечето политици?

  Governments never learn. Only people learn.
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#10] от "vladimirkarolev":

  Де да ставаше само с пари, Каролев. И Нери Терзиева беше уважавана журналистка до момента, когато стана пиар на Дончев и Газовър. И всичко приключи.

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#14] от "vladimirkarolev":

  Част от руското быдло - определено.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  От всичко прочетено в интервюто съм съгласна 100% единствено с мнението, че е необходимо образование по граждански въпроси. Не можеш да очакваш добър избор от хора, които не знаят, че не политиците "вкарват в затвора", както и такива, които не правят разлика между премиер и президент.. Но никъде в текста не видях Дончев да казва, че ще отдели 50 стотинки за подобряване на гражданското образование? Останалото ми се струва предимно плява.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 281 Неутрално

  "Ако извадим политиците от "Южен поток", той е невероятна възможност за България" - ама разбира се, особено невероятна за фъфлека и аверите му с фирми, как са се наточили да папкат...

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Голямо удоволствие за мен е да слушам и чета Сашо Дончев.Един просветен ум,който в момента поставя най-точната диагноза на болестта на нашата държава.

 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Чудесно зададени въпроси и подобаващи отговори .Недоумение обаче буди фактът че от всички ръководители на държавата (министър председатели ) за тези 25 години единствено мадритския лъжец е любимец на този човек .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Адмирации за интервюто. Само, че как да се откажат милите. Нали за това са станали политици за да крадат. Единици от тях мислят за държавата.

 22. 22 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#6:"mavricii.plovdiv"]Борисов беше 100% искрен ,когато[/quote]
  Борисов винаги е 100 % искрен, когато казва нещо и е 100 % искрен, когато след ден казва точно обратното.

 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ако , ако , ако....


  Ако баба ми имаше х*й , щях да и викам дядо

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  трябва да оставят целия поток на сашко,да се натакова подобаващо,той има личен интерес и хора които са в очеваден конфликт на итереси изобщо не трябва да им се слуша мнението,естествено че ще лобира за потока....пък е и руски възпитаник какво да очакваме друго

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 25. 25 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#0:"Сашо Дончев"]Сашо Дончев:
  Ако извадим политиците от "Южен поток", той е невероятна възможност за България [/quote]

  Има Два типа държави - Вълчи и оФчи

  при Вълчите държави ръководи или

  Едрия бизнес..или
  Военните , респект. Спец.службите
  ------------
  тям няма грешка , полезните решения не се подминават
  ************

  във оФчите държави обаче няма логика,разум изобщо всичко е даун

  така че Сашо Дончев приказва празни приказки

 26. 26 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Южен поток не пречи на България и Европа, а на САЩ.

  Искат да го дадем жертва за да могат рускраинците да изнудват Путин с техните тръби.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 968 Неутрално

  сандьо,на 1 юли на връо у Австрия имеше 3/три/ метра снег,работиа и лифтот,и влекот,и три раДтрака,а ти ги жалиш дръвените глави от Банско що имат по тва време само шльоковица у кръчмите!
  И *19*,такива *просветени умове* ни докараха държавата до това положение - само с наколенки,стойка *партер* и водка на корем не става.

 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Каквото каже бившия главен рублоразпределител- да се прави точно обратното.
  Бацето е на прав път, щом и тая котка му съска.

  И се чудя тоя таваришч СЕГА без газета ли остана,та седнал по тия на колегите си да пише?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Сашо Дончев: Ако извадим политиците от "Южен поток", той е невероятна възможност за България"
  Колко "невероятна". Може би средната заплата ще стане 1600 евро, както е в Малта например???

 30. 30 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Сашо Дончев е спорна фигура, но в интервюто казва неща върху които си струва да се помисли и с които вероятно много хора са съгласни.

 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 837 Любопитно

  Интересно, защо повечето форумци коментират само заглавието?

 32. 32 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Тоя напоследък много се разприказва...от луканово време не се бе появявал така масирано....гласят ни нещо с него, дали пък няма да смени воленчо!?

 33. 33 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 435 Весело

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Ако извадим Путин и Русия от Южен поток, възможностите на България ще са още по-страхотни .

 34. 34 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Хем сме насрани, хем сме големи!
  И на мегдана сме се изтъпанили!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#14] от "vladimirkarolev": Не успявам да разбера защо има толкова много минуси до този коментар. Според мен също въпросът си е напълно валиден.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Особено през последната година и половина навблюдаваме огромно дискредитиране на руската агентира.Явно вече са на привършване неомаскарените руски агенти и се принуждават да вадят от килера по-старите и минали в нелегалност.Щом Сашо Дончев са активирали-значи е лоша работата.Пък думите на такъв човек по адрес на Борисов могат да бъдат само комплимент.Бих се притеснил ако такъв като него хвалеше Борисов.

 37. 37 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#35:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Не успявам да разбера защо има толкова много минуси до този коментар. Според мен също въпросът си е напълно валиден.[/quote]

  Защото 50 години социализъм са ни съсипали повече от 500 години османско робство. Да не мислиш, че се обезлюдяваме случайно?

  Governments never learn. Only people learn.
 38. 38 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#15:"Lemmy"]Де да ставаше само с пари, Каролев. И Нери Терзиева беше уважавана журналистка до момента, когато стана пиар на Дончев и Газовър. И всичко приключи.[/quote]

  Медия се прави с пари

  Governments never learn. Only people learn.
 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#24] от "всички са червени(КОстов боце и т. н.)":


  [quote#24:"всички са червени(КОстов боце и т. н.)"]пък е и руски възпитаник [/quote]Той е не само руски възпитаник,ами си е руски служител,защото Овергаз Инк е на практика дъщерна фирма на Газпром..

 40. 40 Профил на Klaus
  Klaus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нямаше как Костов да не е намесен.

 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dorian Gray":


  [quote#26:"Dorian Gray"]Южен поток не пречи на България и Европа, а на САЩ. [/quote]По кой начин пречи на САЩ?!Да беше казал "пречи на Украйна" да те разбера,ама като как пречи на САЩ?!И на Европа не е от полза-от полза е единствено само на Русия,която ще има различни трасета за транспорт на газ за Европа и ще може да рекетира Украйна.Аз друга полза за който и да било не виждам.

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Весело

  [quote#38:"vladimirkarolev"]Медия се прави с пари[/quote]

  До коментар [#38] от "vladimirkarolev": Хм, в един идеален свят медия се прави и ЗА пари. Тоест медията може да е създадена с пари от кредит, като бизнес начинание, и после да прави пари за собствениците си. Интересно защо у нас всеки, който прави медия, задължително се занимава с нещо друго? Или даже с толкова много други неща, че медията за него е единствено и само бухалка за убиване на политици и банки.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не намирам никакви основания за критика на казаното от Дончев и не само, виждам една искрена загриженост у него за състоянието на държавата ни. Той го е казал много добре в интервюто а и на други места където съм чел негови писания, ще отбележа само ,че колкото по бързо голяма част от гражданите осъзнаят своята сила ,не се оставят политиците да определят дневния им ред ,а самите те го задават като поръчка на политическите сили ,толкова по бързо ще излезем от ступора в който се намираме сега. Наистина е безотговорно от страна на онези граждани на републиката, които разбират смисъла от съществуването на държавата по начин задоволяващ изконните интереси на всеки член на обществото, да се примиряват с ролята на политиците изживяващи се като носители на власт и блага. Тук сигурно ще се появят хора които ще кажат ама той А.Дончев брани интереса си, и прочие и прочие.Аз мисля, че ако така брани своя интерес чрез реализирането на идеята за свобода на предприемаческото съсловие,въобще на идеята за свободна конкуренция,то нека,това е нужно на обществото. Може да изглеждам малко наивен и доверчив,но усещам добрите намерения на този човек и го подкрепям.

 44. 44 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 382 Весело

  От страницата на Овергаз:
  „Овергаз Инк." АД е акционерно дружество с капитал 50 милиона лева, в което участие имат „Овергаз Холдинг" АД (50%), ОАО „Газпром (0,49%) и ООО „Газпром експорт" (49,51%)."

  Дааа, възможността наистина е невероятна

 45. 45 Профил на daisynka
  daisynka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#17:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Но никъде в текста не видях Дончев да казва, че ще отдели 50 стотинки за подобряване на гражданското образование? [/quote]

  50 стотинки не, няколко милиона е отделил - цяло училище е построил, Българско школо в столичния Младост. И там децата се учат на гражданско образование. Идете да видите това училище - модерно, приветливо, с усмихнати учители и щастливи деца.

 46. 46 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дълго,напоително и безсмислено за читателя интервю.От всичките изяви на Дончев,в последните месеци, си проличава една любов по дълго говорене. Така и не разбирам за да ни трябва Южен потоП,Почти не виждан нарастване в консумацията на газ в България и това,което получаваме по старият път,ни е напълно достатъчни за поне 10 гонини.Трябва да се направят реверсите със съседите и няма нужда от това да се набутва държавата в разходи. Проекта трябва да е частен и трябва да плаща годишна такса на държавата от 1 $ за 63 млрд кубика.Демек по 63 млн б3 млн чисти в бюджета.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 47. 47 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#17] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  Той построи цяло училище.

  nikoia
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  [quote#37:"vladimirkarolev"]Да не мислиш, че се обезлюдяваме случайно?[/quote] Не е случайно, но причините са доста повече и по-дълбоки. През уикенда ми се случи да пътувам през т.нар. "смесени" региони, от Пирин през Родопите към Пловдив. В селата с минарета беше пълно с млади хора, малки деца, измазани къщи, обработена земя. В селата с църкви има предимно бабички и рушащи се домове. Семейните традиции и важността на семейството са страшно нещо... Не говоря за религия, защото не е това. В живите села донякъде патриархалното чувство за общност е живо. В неживите не е живо. И двете са живели при социализма еднакво дълго. Отразило им се е различно. Струва си да се помисли за това, според мен.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Любопитно

  [quote#45:"daisynka"]И там децата се учат на гражданско образование.[/quote] И ние да се надяваме на завършилите това едно училище? А останалите?

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Честно казано, няма да прочета това интервю. Не ща акъл от контрагент на руснаците, създал Овергаз, известен навремето като фирма, в която работят само червени другари.

 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#47] от "nikoia": Браво на него! Това какво общо има с гражданското образование на цялата нация?

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "yanne":
  [quote#41:"yanne"]Русия,която ще има различни трасета за транспорт на газ за Европа и ще може да рекетира Украйна[/quote]
  Да де. Различното трасе сме ние и ще можем да пренасяме повече руски газ за сметка на Украйна. Ако се направи по изгоден за нас начин, ако трябва да се предоговаря дори. Нас какво ни интересува Украйна? САЩ имат интереси там. Украинците май ни спираха газта даже един път, като знак за добри намерения.

  Помисли кой ще спира газта вместо Украйна, ако тръбата мине през България?

  Всичко това е при условие, че се направи анализ за рентабилност на целия проект, разбира се.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 53. 53 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 382 Неутрално

  И понеже живея в газифицирана жилищна кооперация, бих искал да добавя, че с тези цени на газта, която се доставя от Овергаз (те са единствения доставчик), ми е почти 2 пъти по-евтино да съм на ток, от колкото на газ. Чакам от Газпром да свалят цената поне на нива продажба на едро в Германия. (А и ако доходите ни станат, като тези на немците няма да откажа). Та тогава може и да се замисля да мина на газ.

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  [quote#50:"spiegel"]контрагент на руснаците, създал Овергаз, известен навремето като фирма, в която работят само червени другари.[/quote]

  ... и собственик на централен ежедневник...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#45] от "daisynka":
  ех,построил,какъв е загрижен за хората ами той светец ,да вземем приживе да го канонизираме.ами ти ако имаш 50мил. на година доход? какво е да построиш училище за 5 примерно?ама дали си изкарва парите по честен начин,дали плаща данъци,ами няма значение нали е построил училище,ти си кати циганите където за 5 кебапчета и хоп,само че нали в по голям размер училище...то комунизма напълно ви е промил мозъците,монетата винаги има 2 страни госпожо,нека да е строил училище ама с какви пари? а да поразсъждаваме малко не да възхваляваме ей така

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 692 Любопитно

  [quote#20:"Чърчил"]единствено мадритския лъжец е любимец на този човек [/quote]
  В това интервю няма и дума за мадридски лъжци.Пак сте спал с учебника по научен комунизъм.

 57. 57 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако тук имаше поне 20% демокрация и пазарна икономика, хора като Сашо Дончев щяха да са премиери или министри, а хора като Бойко щяха да ги охраняват и да ги возят. Но тук 90% от електората дори не разбира за какво говорят хората от реалния бизнес и реалната икономика. 90% от електората не разбира какво говорят средно-интелигентните българи. Не проумяват средни морални, правни, икономически норми. Не могат да проумеят, че няма как да произвеждаш чушкопек и да взимаш 2000 евро на месец. Защото същият чушкопек може да го направят в цял свят със заплати по 100-200 евро. Кажете им, че ще има кебапчета, че няма да работят, че ще станат пенсионери на 37 години, че ще получават по 2000 евро и може да станете премиер. Премиер на мързеливци, чиновници, военни, полицаи, пенсионери и цигани.
  Но по-важно е каква е причината за всичко това. Ако е от нормално простотия – ОК, просто сме си тъпи. Но когато дори средно-интелигентни хора плюят по малкото останали умни тук, то си е направо гавра с бъдещето на тази страхотна и злочеста държава.

 58. 58 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#51] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  Как не ВИ е срам. Ако не дал пари, лошо, ако е дал пак лошо.
  Разсъждавайки така никога няма да се оправим.

  nikoia
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Хубави думи.
  На мен ми е интересно какво мислят в газовата асоциация относно десетината трупа на на бизнесмени повярвали, че могат да развиват газов бизнес свободно и недависимо от Газпром на територията на страната.
  Може и да не съм прав, но когато някой свързан с Газпром ми говори за политика в БГ винаги съм някакво особено чувство.

 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  [quote#58:"nikoia"]Как не ВИ е срам. [/quote] Никога не ме е срам, когато казвам "браво" на някой човек. Не получих отговор на въпроса си.

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на Ganka Daneva
  Ganka Daneva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да!Наистина невероятна,но за теб и твоето обкръжение.Още по добре да назобите на руската ясла.Как нямата нито срама,нито национално чувство .затънал си в ла...ната с руснаците.Време е да ти дойде и края на алчността.

 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#32:"Коки"]Тоя напоследък много се разприказва[/quote]
  Не е вярно.Вярно може да е само това че Дневник не е публикувал интервю с него дълго време.

 63. 63 Профил на daisynka
  daisynka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако четете малко в дълбочина и раздвижите мозъчното съдържимо, ще си направите някои добри изводи, че:
  1) пазарът се движи от конкуренцията, която трябва да се стимулира, а не репресира и рекетира от държавата;
  2) не политиците, а гражданите са тези, които със своя труд движат икономиката;
  3) ако някой не им го изкрещи в лицето на управляващите, да крещи, без да спира, да им го играе ангро, както казваше Баце, значи сме загубили всички надежди за промяна през последните 25 години - повече такива хора ни трябват!

 64. 64 Профил на daisynka
  daisynka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#55] от "всички са червени(КОстов боце и т. н.)":

  Не възхвалявам, а давам факти. За кебапчета не гласувам, но за по-добро образование - и с двете си ръце! На мен обещания не ми трябват, аз искам резултати да виждам.

 65. 65 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхувам се, че публичният интерес често влиза в остро противоречие с частният. Ако имахме стабилна държава тези взаимотношения щяха да се моделират и то преди всичко в защита на общественният интерес. Сега частният интерес се представя като интерес за обществото и след "стимулиране" на решаващите фактори в държавата се приемат грешни, дори вредни, за обществото решения. Страхувам се, че ценностната система на бизнесмена априори е да защитава преди всичко частния интерес и често в противоречие с този на обществото. Да, наистина ни трябват честни и почтенни хора в управлението на държавата които максимално да хармонизират взаимотношенията на бизнес и политика в интерес на обществото.

 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dorian Gray":


  [quote#52:"Dorian Gray"]Украинците май ни спираха газта даже един път, като знак за добри намерения. [/quote]Украинците ли го спираха?!Защо тогава Среж беше направен за смях от Путин,като не го прие и го накара да ходи да разглежда галерии.

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#48] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":


  [quote#48:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."] Семейните традиции и важността на семейството са страшно нещо... [/quote]Чето съм писал,че най-голямото престъпление на комунистите е национализацията на земята и почти насилственото разкъсване на родовите и семейни връзки между поколенията,което предизвика.Не е случайно,че раждаемостта започва да спада рязко именно в началото на 50-те на миналия век.

 68. 68 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Г-н Дончев, хората си искат "Тодор Живков". Вие им говорите за свобода, за достойнство на личността. Няма да ви разберат. Те си искат Бойко Борисов, новият Тато, който да ги весели с просташкия си хумор и да им казва "Аз съм прост, вие сте прости, ще се разберем"
  И в крайна сметка да си прави каквото си иска, а матрияла да лапа мухите.

 69. 69 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  [quote#17:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Но никъде в текста не видях Дончев да казва, че ще отдели 50 стотинки за подобряване на гражданското образование? [/quote]

  Обикновенно хора от калибъра на Дончев , по правило не се фукат със даренията , една от причините е че правят много такива. Така разбират част от отговорността пред общество и в частност и за гражданското образование. Обикновено , фукльовците и позорьори са пишман политиканите, които от всичко правят политика, както и от даренията също, не заради обществото, а заради себе си.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 70. 70 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  А бе ако извадим политиците от България, тя може да стане една доста сносна страна.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 71. 71 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  ЮП бил изгоден проект.
  Ама за кой?
  И защо никой не казва каква ще е годишната печалба за България!?

 72. 72 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  [quote#69:"нуцо"]Обикновенно хора от калибъра на Дончев , по правило не се фукат със даренията ,[/quote] За фукане и дума не съм казала, а "калибъра" не ме вълнува - вълнуват ме идеите. Ако Дончев е в центъра на организация, работеща за повишаване на образованието по граждански въпроси, аз бих искала да знам за това. Това не е фукане, а национално отговорна позиция. Не видях подобно нещо в интервюто, само общи думи, каквито тук във форума си обменяме, бих казала, дори с много по-добро качество.

  Доброто е заразно
 73. 73 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Чугуна който се направи на железна ламаринка.....
  За правителството е прав ама за патока .... без геополитическата му част и без ...... Всъщност някой разбра ли защо му е толкова необходим патока и то точно през ПАША ДЕРЕ!

 74. 74 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#31:"teridan"]Интересно, защо повечето форумци коментират само заглавието?[/quote]
  Не четат.

 75. 75 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#13:"today (we are not going to pay)"]ЮП не е лош принципно, и никой не твърди такова нещо. [/quote]

  Аз твърдя, че е "лош"! за беге гео-политически проект, технически неизпълним (за капацитет над 40 - 50%) и финансово - икономически неизгоден, а поради лихвите (с вероятно гадна схема за индексации) и заробващ.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 76. 76 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#74] от "kr":

  Абсолютно вярно. Сега се върнах да прочета и материала. Стигнах до мястото, в което се предлага Емил Хърсев като страшен и отговорен специалист. /По някаква случайност все още не ме е хванала амнезията какво говореше тоя същия преди срива на ПЧБ/. И спрях. Айде нема нужда.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 77. 77 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#70:"doneva_a"]А бе ако извадим политиците от България, тя може да стане една доста сносна страна. [/quote]

  ... че сме първенци в Европа по брой политици на глава от населението е сигурно... ама в пъти сигурно ги "биеме"

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 78. 78 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#72] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Аз пък разчетох много смислени неща в интервюто, а някой от думите му бяха като шамар за политиците. Чест му прави на Донче , че има собствено мнение, че може да го изрази и да го остоява, независимо, че бизнес средата е отровена от пилитическо присъствие, политически натиск, зависимост. Колко "предприемачи" могат да си позволят подобна откровенност, без това да има последствия за тях ?!?!?!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 79. 79 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#76:"doneva_a"]Абсолютно вярно. Сега се върнах да прочета и материала. Стигнах до мястото, в което се предлага Емил Хърсев като страшен и отговорен специалист.[/quote]
  Имам същото мнение за Хърсев, каквото е и вашето.
  Но това не значи, че изводите за КТБ са грешни, а именно вложителите да си се оправят сами.
  Когато лапаха 10% лихви не реваха.

 80. 80 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 533 Неутрално


  Пак се захванахме с това, кой е авторът на казаното/написаното, къде завършил и т.н., а не дали има смисъл, могат ли да се приложат предлаганите тези и биха ли били полезни.
  Само написаното от един форумец, че видите ли като дойде ББорисов на власт и ще види той кон боб яде ли, щом го критикува е знак, че не сме дорасли до тези неща, които споделя авторът: референдуми по значими за обществото въпроси, управляващите да са слуги, а не господари, да харчат парите ни не по свое усмотрение, а в зависимост от нуждите на гражданите и страната ни, да дават отчет, да се контролират и самоконтролират и т.н. И най-важното да създават закони и правила еднакви за всички и контрол за изпълнението им отново от всички без изключение.
  Държавата да има колкото се може по-малко намеси в бизнеса.
  Колкото до ЮПоток личното ми мнение е, че на България този проект е ненужен. Сигурно е нужен на Сърбия, Австрия, Унгария и Италия, но нека да се разглежда като частен проект, от който ние да имаме само ползи от отдаване на територията си и от транзитът на газ, а не да ставаме все по-зависими от Русия по отношение на енергоносителите. Нас и старият газапровод ни устройва, но се създаде ситуация на конфронтация с Украйна и това не е от година или две, а са много добре планирани действия още с идването на Путин на власт. Напрежение по всички направления, за да се анексира Крим. Там и в Евразийският съюз се крие и създаването на обходен маршрут, за да се рекетира съседната държава, която има свой самостоятелен път на развитие, а не този в който Путин иска да я вкара.
  С почти всичко казано в интервюто съм съгласен и ако си избираме такива управници, с мисъл за това не на коя поредна партия са представители, а дали могат да бъдат представители на гражданите и защитници и изпълнители на интересите им.

 81. 81 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#78] от "нуцо": Очевидно търсим различни неща. Аз продължавам да съм на мнение, че смислените действия са много по-важни от смислените интервюта. За отровената бизнес среда и смелостта на Дончев съм на доста различно мнение от твоето, но нито имам време, нито ентусиазъм да влизам в такава полемика. А и не е важно. Както казах, по-важни са действията.

  Доброто е заразно
 82. 82 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#67:"yanne"]Чето съм писал,че най-голямото престъпление на комунистите е национализацията на земята [/quote]
  Комунистите не посмяха да я национализират.Проведоха "насилствено коопериране",което наистина е голямо престъпление.Но Декрет за земята у нас няма,и земята беше частна собственост де юре през целият период на комунистическата диктатура.
  Злотомир Орсов,един недодялан такъв,помните го,се опита да твърди такова нещо ,но мастити корифеи по право го опровергаха в тогавашното списание "Общество и право".И всичко това под погледа на онзи хитрец Тодор Живков,който много добре знаеше как стоят нещата.
  Ако образно сте употребили термина "национализация",може да го употребим образно и за периода след 10 ноември,когато се прие Закон за възстановяване на земеделските земи.И това беше своего рода "национализация".

 83. 83 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Неутрално

  “Това е абсолютно необяснимо, безкултурно, неуважително поведение на лидер на политическа формация. И крайно време е да им се обърне внимание, че България отдавна не е на Тодор Живков и че те отдавна нямат неговата власт – да разговарят така с обществото.“

  Похвална реакция на Дончев!

  plamenhristov5
 84. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Добре вижте поредния перестройчик....:)))
  Попрочел нещо за либерализма и ролята на държавата -теоретично правилни постановки,появяващ се в няколко телевизии и радиа- с едно и също "филисофско заключение-политиците са ВРЕДНИ !!??Ерго- няма значение окупацията на Крим, нямат значение РЕШЕНИЯТА на ЕС или САЩ ,нищо лошо и опасно НЕ е станало и т.н..)
  Важно е на НАС да не се пречи ..На нас - съветските и руски агенти :)
  Либерализъм, проповядва човечето, което именно с ПОМОЩТА или кадрите на старата ДЪРЖАВА--завъртя МИЛИОНИТЕ и съветските другари -му помагаха...СЕГА , просто не трябва да се ПРЕЧИ на олигарсите- защото ТЕ били вече 'либерали" ..Хахаааа....Философия на забогателите перестройчици..Никой политик не трябва да им пречи - еле пък на съветските проекти :) Само типичен руски агент ,може да продължава да говори и агитира - за Южния..Само жалко подобие на 'бизнесмен", може заради свойте си интереси - да продава на дребно ГАЗ- иска да загроби България - с МИЛИАРДИ - около 7..- с неясен начин на изплащане - някога ...:))))

  BIG AL
 85. 85 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#81] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Последно от мен.
  И къде видяхте или не действията на Дончев, че му търсите карес?
  Тези хора не се фукат, пак да кажа , с с благотворителността си и друг род обществено полезни прояви. Ако това не сте разбрали, значи наистина полемиката е напразна.
  Поздрави.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 86. 86 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Хм, в един идеален свят медия се прави и ЗА пари. Тоест медията може да е създадена с пари от кредит, като бизнес начинание, и после да прави пари за собствениците си. Интересно защо у нас всеки, който прави медия, задължително се занимава с нещо друго? Или даже с толкова много други неща, че медията за него е единствено и само бухалка за убиване на политици и банки. [/quote]

  Казах, че медия се прави с пари, а не за пари.

  Governments never learn. Only people learn.
 87. 87 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#48:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."] В селата с минарета беше пълно с млади хора, малки деца, измазани къщи, обработена земя.[/quote]

  Живеещи в пълна бедност и напълно зависими от държавни подаяния и програми (като тютюнджиите).

  Governments never learn. Only people learn.
 88. 88 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Много мека , двулична, подвеждаща пропаганда , по вестник "сега' - на добрите , червени олигарси, на които не им трябват политици - да им се пречкат - и да има АЕЦ-козлодуй, Бургас- Алекс., Южен поток , и всичко , което ТЕ поискат или от Кремъл - ПОИСКАТ ..:
  Какво тук значат някакви си ПРАВИЛА на ЕС - в който доброволнои сме влезли..:))
  Олигарсите на Путин - в Русия - НЕГОВИТЕ - са "добри" хора ..)
  ТЕ "мислят " за ..ВАС..
  Хахаааааа..)))))

  BIG AL
 89. 89 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#82] от "vjacho":


  [quote#82:"vjacho"]земята беше частна собственост де юре през целият период на комунистическата диктатура. [/quote]Моля те спести си глупостите!!!Прадядо ми е бил бит почти до смърт,за да "влезе" в кооперацията...Горд човек,преживял две войни,роден в края на Османската Империя и после живял в Северна Добруджа под румънска власт,решава да дойде в България и е доживял собствените му сънародници да го бият почти до смърт!Така ,че не ми плямпай глупости...

 90. 90 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  [quote#87:"vladimirkarolev"]Живеещи в пълна бедност[/quote] С това, имайки предвид какво видях с очите си, не мога да се съглася в никакъв случай. Те си знаят как се справят, много от мъжете сигурно са по гурбет и тютюн работят предимно възрастните, жените и децата, но пълна бедност не видях никъде. Видях добре облечени и гледани деца да си играят на големи тумби. Чак се спрях край едно от селцата да ги погледам - играеха "прескочи кобила", от детството си не бях виждала тази игра.

  Доброто е заразно
 91. 91 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#87] от "vladimirkarolev":


  [quote#87:"vladimirkarolev"]Живеещи в пълна бедност и напълно зависими от държавни подаяния и програми (като тютюнджиите). [/quote]Интересно дали така сте мислили,когато НДСВ се беше сгушило до Вашия колега от ДС-агент Сава?!Кажи,бе Каменчо!И двата кабинета,в които у1астваше НДСВ бяха с коалиция с ДПС!

 92. 92 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Дончев, другарю руски агент, не си узрял още , за да прикриващ с либерализма- руското агентство , мечтите на червените ОЛИГАРСИ - в България ..)
  Не цапай либерализма- ТОЙ не се отнася з ВАС..)
  За ВАС- са Наказателните закони ..Цялото ви битие- житие , до сега - доказва твърдението ми ..)))

  BIG AL
 93. 93 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#6] от "mavricii.plovdiv":

  Защо си му фен, като играе мръсни игри??????

 94. 94 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#87] от "vladimirkarolev"
  "Живеещи в пълна бедност и напълно зависими от държавни подаяния и програми (като тютюнджиите)."
  ---
  Продължават и ще продължат да живеят по този начин, а и останалата част от българските граждани, които все още вярват на месии, а не на своите си възможности.

 95. 95 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Имам очаквания, че по-скоро обществото ще се осъзнае и ще каже: "Стига! Оттук нататък не ви позволяваме да бъдете мутри!".

  За съжаление смятам , че хората който имат смелостта да кажат това отдавна не са в България.

 96. 96 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#90:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]С това, имайки предвид какво видях с очите си[/quote]

  Има си НСИ. Методът Бойкономика не го използвам

  Governments never learn. Only people learn.
 97. 97 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#91:"yanne"]Интересно дали така сте мислили,когато НДСВ се беше сгушило до Вашия колега от ДС-агент Сава?!Кажи,бе Каменчо!И двата кабинета,в които у1астваше НДСВ бяха с коалиция с ДПС! [/quote]

  Винаги съм мислил така, винаги съм го казвал и винаги ще го казвам.

  Governments never learn. Only people learn.
 98. 98 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#82] от "vjacho":
  +++
  това, че ти слагат толкова минуси ясно показва нивото тук

 99. 99 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#10:"vladimirkarolev"]За 25 години не разбрахте ли, че няма безплатен обяд? [/quote]

  Не, смешнико, за 25 години не разбрахме нищо такова. Разбрахме само, че в България с "куфари с пари" се размотават само получатели на безплатен обяд от държавната софра.

  От "банкерите" на Луканов, та до оплаквачите на Орешарски.

  А държавата си изглежда все като че ли е 1986-та.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 100. 100 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 692 Любопитно

  [quote#89:"yanne"]Моля те спести си глупостите!!!Прадядо ми е [/quote]
  Когато трябва да се каже истината,казва се.Знам че истината озлобява.Направил съм си сметката.Свикнал съм.Прадядо Ви какво общо има с това?Не разбрах.Или си мислите че на всеки,на когото прадядо му е бит,има привилегията да лъже и манипулира.
  Имате ли намерение да ми кажете кога земята е национализирана и с какъв нормативен документ или нямате?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK