Лаура Кьовеши, прокурор: Резултати в борбата с корупцията се постигат с независими прокурори и ефективно разследване

Лаура Кьовеши

© Скрийншот от Нова телевизия

Лаура КьовешиЗа главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния (D.N.A.) Лаура Кьовеши Владимир Тишменяну, който ръководеше румънската комисия за проучване престъпленията на режима на Николау Чаушеску, казва, че тази тиха и затворена жена днес е човекът, от който най-много се боят и когото най-много ненавиждат. Тя предизвика най-голямото политическо земетресение в Румъния от 1989 г. насам, допълва преподавателят в Университета на Мериленд. За знакови дела в кариерата й от последните години с Кьовеши разговаря Сашо Диков.


Как става така, че след като в Румъния в последните 10 години само се говореше за корупция, а едва в последните няколко години вече има арести и присъди на политици от най-високо ниво?


- Мисля, че на първо място е имало огромно желание както от страна на гражданите, така и от страна на хората, заемащи важни функции в държавата да променят това възприятие на корумпирана страна. Има три важни предпоставки, необходими за постигане на добри резултати в борбата с корупцията. На първо място това е независимостта на прокурорите, на второ място адекватно законодателство и на трето място ефективност в разследващата дейност на прокурорите. Например в Румъния, никой не може да се меси в разследването. Нито президентът, нито министър-председателя, нито дори министърът на правосъдието или главният прокурор не могат да кажат на един прокурор дали да започне разследване, кога да се произнесе с решение, кога да прекрати едно разследване.
Разкажете за някои от най-шумните случаи. Например как успяхте да докажете вината на  бившия румънски премиер Адриан Нъстасе и той да бъде осъден на 4 години затвор?


- Трудно е да коментирам определен или отделен случай, тъй като законът ни забранява да коментираме конкретни случаи, дори да има окончателни наказателни присъди. Освен това не мога да избера определен случай, тъй като има много важни случаи. От гледна точка на нашата институция всички случаи имат еднаква важност. Във въпросния случай става дума за разследване на бивш министър-председател, но това не го прави най-важен. Например само тази година имаме заведени дела за разследване на 11 министри и 6 депутати. Много ми е трудно да коментирам какво правим по определен случай. Единствено мога да ви кажа какво правим в общия случаи.


Важно е доверието на обикновените граждани към нашата дейност. Както в случая на бившия премиер, така и в останалите случаи, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията, важно е, че много обикновени хора сигнализираха и предлагаха свидетелски показания в случаи на корупция, или като информатори. И това стана благодарение на доверието, което те имаха към Националната дирекция за борба с корупцията.


Вие преди това дълги години бяхте главен прокурор, а постът, на който сте сега, ви е предложен от президента Бъсеску. С какъв акъл тръгнахте да разследвате брат му?


- Наистина, бях предложена от министър-председателя, който към тогавашния момент заемаше и поста министър на правосъдието, а след това бях назначена от президента. Но както казах и по-рано, независимостта на прокурорите е много важна предпоставка за това да се постигат резултати в борбата с корупцията. Дори и да бях назначена от президента на тази длъжност, институцията, която ръководя е независима институция, състояща се от независими магистрати. В момента, в който бяха налице признаци за корумпирани действия от страна на брата на президента, аз без никакви излишни емоции наредих разследване на този случай. И колегите, които работиха по случая, работиха професионално, като успяха да приключат делото за относително кратък срок, след което то бе изпратено към съдебната инстанция.


Не мога да си представя, че президентът не се опитал по някакъв начин да повлияе на хода на разследването.


- Е, трябва да си представите. Това е истината. Не е правил опити да спре разследването. Освен това, той никога не се е намесвал и не е правил опити да спира някое дело или да определя кого да разследваме. Нито президентът, нито премиерът, нито някой от румънските министри. Още пр назначаването ми на тази длъжност, както и при предното ми назначаване за Главен прокурор, заявих, че ще оповестявам публично всеки опит за сплашване или намеса в моята дейност. Не знам дали това е била причината или това, че и политическата класа в Румъния е започнала да разбира, че независимостта на прокурорите е необходимост и реалност, и те вече не се опитват да се обаждат или да се намесват в дейността на прокурорите. Направо ви казвам, че няма политик в Румъния, който да ми се е обаждал и да ми е казвал как да водя разследванията или как прокурорите да си вършат работата.


Някои казваха, че няма да посмеете да разследвате Дан Войкулеску (румънски политик и медиен магнат, разследван и осъден на 10 години затвор за корупция и пране на пари-бел.ред.), защото неговите медии ще ви разсипят от критика и компромати. 


- Свикнали сме с това хората, срещу които се води едно разследване, да се опитват да оказват натиск посредством публични изявления или телевизионни предавания. В този случай прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разследваха собственик на медиен гигант, който чрез своите вестници и телевизии, постоянно оказваше натиск върху прокурорите. Мога само да кажа, че това бе опит за сплашване. Прокурорите не се уплашиха, те са професионалисти в работата си. Разбира се, там където атаките надминаха определени граници, сезирахме Националния съвет за аудиовизуално изкуство, както и Висшия съдебен съвет и дори предприехме съдебни действия. Като следствиве от това всички тези опити бяха безуспешни.


Как посмяхте да посегнете на един от футболните герои на Румъния Джика Попеску (осъден на 3 години и 1 месец затвор по най-голямото дело за корупция при осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина)?


- Всички прокурори от Национална дирекция за борба с корупцията обичат спорта и ценят футбола. Но едно е да си спортист, а друго е да си престъпник. В момента, в който едно лице извърши престъплението корупция, прокурорите без излишни емоции започват разследване по случая. Ние като институция, във всички случаи правим публични изявления, в които обясняваме на обществото какво точно разследваме и защо разследваме дадена личност. В този случай, въпросното лице не бе разследвано за спортната си дейност, а е разследван за определени операции и дейности, които нямаха никаква връзка с футболната му кариера. За нас няма значение дали разследваме популярни или много познати личности у нас. Между другото голяма част от хората, които разследваме са естествено много известни в Румъния, но законът е еднакъв за всички.


Наистина ли Джика Бекали, известна фигура и у нас, е в затвора за това, че е купил за 50 пъти по-ниска цена имоти от военното министерство?


- Истина е. Те бяха обвинени, престъпленията бяха доказани ипроцесът завършен с наказателно съдебно решение. Всъщност това е най-важното нещо за нас, прокурорите - делата, които разследваме и които завеждаме да получат като окончателен резултат наказателно съдебно решение. Това доказва, че делата са заведени в съответствие със закона и се основават на безспорни факти. Процентът на успешно завършените дела с наказателна присъда, заведени от Национална дирекция за борба с корупцията е над 93%.


В момента върви едно от най-големите корупционни разследвания за нелегален софтуер, сключване на договори за лицензии на "Майкрософт"?


- Да, това е комплексен случай, който включва няколко точки. Първо, това са сумите, които са дадени за сключването на тези договори, стойността на договорите, става дума за лицензии на Микрософт. Второ, получените подкупи. Подозираме, че общата сума, която е била получена е в размер от около 60 милиона евро, тоест имаме търговия с влияние. Случаят е сложен и от гледна точка на замесените лица. Имаме замесени девет министри и други служители от няколко министерства. Много е комплексен от гледна точка на договорите и процедурите, които бяха предприети за сравнително голям период от време. Също финансовите схеми са много сложни и в тях са замесени много офшорни компании и чуждестранни фирми. Затова, случаят наистина е доста заплетен.


Вярно ли е, че разсладването е по информация на ФБР?


- Не, трябва да опровергая тази информация. Въпреки, че в публичното пространство се носеха слухове, че разследването е координирано от ФБР, това не е истина. Това си е чисто румънско разследване. Разследването тръгна след няколко сигнала, постъпили от граждани в Национална дирекция за борба с корупцията. Като резултат Националната дирекция за борба с корупцията се самосезира. Истината е, че през този период сме правили много искания за правна помощ от САЩ и Европа, но самото разследване се водеше от Националната дирекция за борба с корупцията.


Вярно ли е, че министърът на комуникациите Габриел Санду е получил 3 млн. евро подкуп и е поискал още 1.8 млн. еври подкуп?


- Такива са подозренията. В момента лицето се радва на презумпция за невиновност. Това е обвинението, което е повдигнато срещу него и доказателствата са събрани, за да го докажат. Но към момента, лицето е все още невинно до доказване на противното. Въпросното лице е арестувано и разследването продължава, за да да установим с точност какви са сумите, които той е получил и поискал.


Как успяхте да разкриете, че става дума за такива рушвети?


- Обикновено, когато разследваме подобен тип деяния се базираме на много и различни доказателства, не само на едно. В този случай, а и в други такива, имахме показания на свидетели, проверихме банковите сметки, направихме различни проверки на финансовите транзакции, които са били извършвани чрез различни частни фирми и лични сметки, на заподозрени лица. Използвахме подслушване на телефони, откъдето събрахме доста доказателства по тези случаи.


Можете ли да ни кажете, тъй като споменах за България, за проблема с купуването на глсове….


- Да направя уточнение - престъпленията, свързани с купуване на електорален вот не са изцяло в компетенцията на Национална дирекция за борба с корупцията. Ние разследваме подобни деяния, само ако те са извършени от лица, заемащи управленски постове в определена партия.


В случая, за който ме питате: имахме подозрения, че въпросното лице се опитва да  използва служебното си положение, за да получи определени облаги в рамките на електоралния процес. Разследването бе приключено миналата година. Делото на вицепремиера е предадено на съда. Към момента то се гледа във Върховния касационен съд. До окончателната присъда лицето е невинно. Когато излезе финалното съдебно решение, ще разберем дали нашите обвинения са били достатъчно обосновани или не.


Как разкрихте, че тъстът на Виктор Понта - Илие Сърбу, както и  Виорел Хребенчук са замесени в афера с гори за над 300 млн. евро?


- Разследването тръгна от наказателните жалби, заведени от представителите на Националната дирекция за водите и горите, които забелязаха определени нередности по време на делото за реституцията на тези гори. Така беше започнато разследването, което продължи почти две години. Беше много важно, че тези служители, от тази държавна институция, сътрудничиха тясно с Национална дирекция за борба с корупцията, което помогна да се съберат достатъчно доказателства за да бъдат обвинени въпросните лица Които, отбелязвам, че все още са невинни до доказване на противното. Много е важно, че в този случай, след началото на наказателния процес, се спря една реституция, която ние смятаме за незаконна,  става дума за огромна по площ гора - около 45 хектара. Реституционото дело, по време на което е трябвало да се реши съдбата на тази гора, е замразено и се очаква съдебно решение.


Вие ли разследвате случая с "Лукойл, където ставаше дума за укриване на данъци и пране на пари за над 230 млн. евро?


- Не. Разследването за "Лукойл" се води от колегите от Върховната касационна прокуратура. Национална дирекция за борба с корупцията има компетенции само в случаите, в които данъчното престъпление е свързано с корупция.


Да ви помоля като човек, който има опит, да ни дадете съвет - как го правите? Защото при нас не стават по този начин нещата... Ако един политик подари 250 хил. евро на своята партия, а негови млади сътруднички купят луксозна къща за 500 хил. евро и той не обяснява какви са тези пари, как бихте действали?


- Мисля, че отговорът зависи много от законодателството и кои случаи са инкриминирани в него. Мога да ви кажа, че в Румъния всички държавни служители са длъжни да декларират имуществото си.
Освен това, даренията и парите, които се използват в предизборните кампании, също се декларират и въз основа на тези декларации се правят проверки. Имаме Национална агенция по интегритет, чиято основна дейност е проверка на всички тези декларации и ако има несъответствия,  се появяват естествени подозрения за корупция. Тоест търговия с влияние. В подобни случаи ние винаги се самосезираме и извършваме проверки.
Важно е дали в българското законодателство това деяние се счита за престъпление или не. Не знам дали мога да дам универсална рецепта, но в румънското законодателство съществува това задължение - да вписваш в тази декларация за имущество всички приходи, които имаш, както и произхода на тези приходи.


Ако един прокурор обяви в своята декларация, че е спечелил на борсата 40 хил. евро и то през годината, когато всички губят на борсата, какво ще си помислите?


- Не знам какво ще си помисля… При нас всички имуществени декларации на прокурорите се проверяват от Националната агенция по интегритет. Когато проверяваме даден прокурор или съдия и имаме подозрения в корупция, винаги проверяваме имуществената декларация. Проверяваме приходите, които имат. Тази информация се проверява много лесно, като се изисква информация от борсата или от други институции. В Румъния, прокурорите са длъжни да впишат в имуществената декларация от къде са получили парите. Например, ако прокурор в Румъния декларира, че е получил сума от 40 000 евро, той трябва да декларира откъде я е получил и от кого я е получил. Ако парите са получени по банков път, както се изисква за такива суми, ние просто проверяваме.


Не е възможно да не са се опитали да ви купят.


- Не, никога. Мисля, че е много да декларираш своите намерения още при встъпването във функция. Аз направих точно това и мога да ви уверя, че ако има подобни опити, аз веднага ще ги оповестя публично. Но досега подобни опити не е имало.


Чака ви съдбата, предполагам, на г-жа Моника Маковей?


- Изключено е. Изключено! Никога няма да вляза в политиката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK