Лаура Кьовеши, прокурор: Резултати в борбата с корупцията се постигат с независими прокурори и ефективно разследване

Лаура Кьовеши

© Скрийншот от Нова телевизия

Лаура КьовешиЗа главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния (D.N.A.) Лаура Кьовеши Владимир Тишменяну, който ръководеше румънската комисия за проучване престъпленията на режима на Николау Чаушеску, казва, че тази тиха и затворена жена днес е човекът, от който най-много се боят и когото най-много ненавиждат. Тя предизвика най-голямото политическо земетресение в Румъния от 1989 г. насам, допълва преподавателят в Университета на Мериленд. За знакови дела в кариерата й от последните години с Кьовеши разговаря Сашо Диков.


Как става така, че след като в Румъния в последните 10 години само се говореше за корупция, а едва в последните няколко години вече има арести и присъди на политици от най-високо ниво?


- Мисля, че на първо място е имало огромно желание както от страна на гражданите, така и от страна на хората, заемащи важни функции в държавата да променят това възприятие на корумпирана страна. Има три важни предпоставки, необходими за постигане на добри резултати в борбата с корупцията. На първо място това е независимостта на прокурорите, на второ място адекватно законодателство и на трето място ефективност в разследващата дейност на прокурорите. Например в Румъния, никой не може да се меси в разследването. Нито президентът, нито министър-председателя, нито дори министърът на правосъдието или главният прокурор не могат да кажат на един прокурор дали да започне разследване, кога да се произнесе с решение, кога да прекрати едно разследване.
Разкажете за някои от най-шумните случаи. Например как успяхте да докажете вината на  бившия румънски премиер Адриан Нъстасе и той да бъде осъден на 4 години затвор?


- Трудно е да коментирам определен или отделен случай, тъй като законът ни забранява да коментираме конкретни случаи, дори да има окончателни наказателни присъди. Освен това не мога да избера определен случай, тъй като има много важни случаи. От гледна точка на нашата институция всички случаи имат еднаква важност. Във въпросния случай става дума за разследване на бивш министър-председател, но това не го прави най-важен. Например само тази година имаме заведени дела за разследване на 11 министри и 6 депутати. Много ми е трудно да коментирам какво правим по определен случай. Единствено мога да ви кажа какво правим в общия случаи.


Важно е доверието на обикновените граждани към нашата дейност. Както в случая на бившия премиер, така и в останалите случаи, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията, важно е, че много обикновени хора сигнализираха и предлагаха свидетелски показания в случаи на корупция, или като информатори. И това стана благодарение на доверието, което те имаха към Националната дирекция за борба с корупцията.


Вие преди това дълги години бяхте главен прокурор, а постът, на който сте сега, ви е предложен от президента Бъсеску. С какъв акъл тръгнахте да разследвате брат му?


- Наистина, бях предложена от министър-председателя, който към тогавашния момент заемаше и поста министър на правосъдието, а след това бях назначена от президента. Но както казах и по-рано, независимостта на прокурорите е много важна предпоставка за това да се постигат резултати в борбата с корупцията. Дори и да бях назначена от президента на тази длъжност, институцията, която ръководя е независима институция, състояща се от независими магистрати. В момента, в който бяха налице признаци за корумпирани действия от страна на брата на президента, аз без никакви излишни емоции наредих разследване на този случай. И колегите, които работиха по случая, работиха професионално, като успяха да приключат делото за относително кратък срок, след което то бе изпратено към съдебната инстанция.


Не мога да си представя, че президентът не се опитал по някакъв начин да повлияе на хода на разследването.


- Е, трябва да си представите. Това е истината. Не е правил опити да спре разследването. Освен това, той никога не се е намесвал и не е правил опити да спира някое дело или да определя кого да разследваме. Нито президентът, нито премиерът, нито някой от румънските министри. Още пр назначаването ми на тази длъжност, както и при предното ми назначаване за Главен прокурор, заявих, че ще оповестявам публично всеки опит за сплашване или намеса в моята дейност. Не знам дали това е била причината или това, че и политическата класа в Румъния е започнала да разбира, че независимостта на прокурорите е необходимост и реалност, и те вече не се опитват да се обаждат или да се намесват в дейността на прокурорите. Направо ви казвам, че няма политик в Румъния, който да ми се е обаждал и да ми е казвал как да водя разследванията или как прокурорите да си вършат работата.


Някои казваха, че няма да посмеете да разследвате Дан Войкулеску (румънски политик и медиен магнат, разследван и осъден на 10 години затвор за корупция и пране на пари-бел.ред.), защото неговите медии ще ви разсипят от критика и компромати. 


- Свикнали сме с това хората, срещу които се води едно разследване, да се опитват да оказват натиск посредством публични изявления или телевизионни предавания. В този случай прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разследваха собственик на медиен гигант, който чрез своите вестници и телевизии, постоянно оказваше натиск върху прокурорите. Мога само да кажа, че това бе опит за сплашване. Прокурорите не се уплашиха, те са професионалисти в работата си. Разбира се, там където атаките надминаха определени граници, сезирахме Националния съвет за аудиовизуално изкуство, както и Висшия съдебен съвет и дори предприехме съдебни действия. Като следствиве от това всички тези опити бяха безуспешни.


Как посмяхте да посегнете на един от футболните герои на Румъния Джика Попеску (осъден на 3 години и 1 месец затвор по най-голямото дело за корупция при осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина)?


- Всички прокурори от Национална дирекция за борба с корупцията обичат спорта и ценят футбола. Но едно е да си спортист, а друго е да си престъпник. В момента, в който едно лице извърши престъплението корупция, прокурорите без излишни емоции започват разследване по случая. Ние като институция, във всички случаи правим публични изявления, в които обясняваме на обществото какво точно разследваме и защо разследваме дадена личност. В този случай, въпросното лице не бе разследвано за спортната си дейност, а е разследван за определени операции и дейности, които нямаха никаква връзка с футболната му кариера. За нас няма значение дали разследваме популярни или много познати личности у нас. Между другото голяма част от хората, които разследваме са естествено много известни в Румъния, но законът е еднакъв за всички.


Наистина ли Джика Бекали, известна фигура и у нас, е в затвора за това, че е купил за 50 пъти по-ниска цена имоти от военното министерство?


- Истина е. Те бяха обвинени, престъпленията бяха доказани ипроцесът завършен с наказателно съдебно решение. Всъщност това е най-важното нещо за нас, прокурорите - делата, които разследваме и които завеждаме да получат като окончателен резултат наказателно съдебно решение. Това доказва, че делата са заведени в съответствие със закона и се основават на безспорни факти. Процентът на успешно завършените дела с наказателна присъда, заведени от Национална дирекция за борба с корупцията е над 93%.


В момента върви едно от най-големите корупционни разследвания за нелегален софтуер, сключване на договори за лицензии на "Майкрософт"?


- Да, това е комплексен случай, който включва няколко точки. Първо, това са сумите, които са дадени за сключването на тези договори, стойността на договорите, става дума за лицензии на Микрософт. Второ, получените подкупи. Подозираме, че общата сума, която е била получена е в размер от около 60 милиона евро, тоест имаме търговия с влияние. Случаят е сложен и от гледна точка на замесените лица. Имаме замесени девет министри и други служители от няколко министерства. Много е комплексен от гледна точка на договорите и процедурите, които бяха предприети за сравнително голям период от време. Също финансовите схеми са много сложни и в тях са замесени много офшорни компании и чуждестранни фирми. Затова, случаят наистина е доста заплетен.


Вярно ли е, че разсладването е по информация на ФБР?


- Не, трябва да опровергая тази информация. Въпреки, че в публичното пространство се носеха слухове, че разследването е координирано от ФБР, това не е истина. Това си е чисто румънско разследване. Разследването тръгна след няколко сигнала, постъпили от граждани в Национална дирекция за борба с корупцията. Като резултат Националната дирекция за борба с корупцията се самосезира. Истината е, че през този период сме правили много искания за правна помощ от САЩ и Европа, но самото разследване се водеше от Националната дирекция за борба с корупцията.


Вярно ли е, че министърът на комуникациите Габриел Санду е получил 3 млн. евро подкуп и е поискал още 1.8 млн. еври подкуп?


- Такива са подозренията. В момента лицето се радва на презумпция за невиновност. Това е обвинението, което е повдигнато срещу него и доказателствата са събрани, за да го докажат. Но към момента, лицето е все още невинно до доказване на противното. Въпросното лице е арестувано и разследването продължава, за да да установим с точност какви са сумите, които той е получил и поискал.


Как успяхте да разкриете, че става дума за такива рушвети?


- Обикновено, когато разследваме подобен тип деяния се базираме на много и различни доказателства, не само на едно. В този случай, а и в други такива, имахме показания на свидетели, проверихме банковите сметки, направихме различни проверки на финансовите транзакции, които са били извършвани чрез различни частни фирми и лични сметки, на заподозрени лица. Използвахме подслушване на телефони, откъдето събрахме доста доказателства по тези случаи.


Можете ли да ни кажете, тъй като споменах за България, за проблема с купуването на глсове….


- Да направя уточнение - престъпленията, свързани с купуване на електорален вот не са изцяло в компетенцията на Национална дирекция за борба с корупцията. Ние разследваме подобни деяния, само ако те са извършени от лица, заемащи управленски постове в определена партия.


В случая, за който ме питате: имахме подозрения, че въпросното лице се опитва да  използва служебното си положение, за да получи определени облаги в рамките на електоралния процес. Разследването бе приключено миналата година. Делото на вицепремиера е предадено на съда. Към момента то се гледа във Върховния касационен съд. До окончателната присъда лицето е невинно. Когато излезе финалното съдебно решение, ще разберем дали нашите обвинения са били достатъчно обосновани или не.


Как разкрихте, че тъстът на Виктор Понта - Илие Сърбу, както и  Виорел Хребенчук са замесени в афера с гори за над 300 млн. евро?


- Разследването тръгна от наказателните жалби, заведени от представителите на Националната дирекция за водите и горите, които забелязаха определени нередности по време на делото за реституцията на тези гори. Така беше започнато разследването, което продължи почти две години. Беше много важно, че тези служители, от тази държавна институция, сътрудничиха тясно с Национална дирекция за борба с корупцията, което помогна да се съберат достатъчно доказателства за да бъдат обвинени въпросните лица Които, отбелязвам, че все още са невинни до доказване на противното. Много е важно, че в този случай, след началото на наказателния процес, се спря една реституция, която ние смятаме за незаконна,  става дума за огромна по площ гора - около 45 хектара. Реституционото дело, по време на което е трябвало да се реши съдбата на тази гора, е замразено и се очаква съдебно решение.


Вие ли разследвате случая с "Лукойл, където ставаше дума за укриване на данъци и пране на пари за над 230 млн. евро?


- Не. Разследването за "Лукойл" се води от колегите от Върховната касационна прокуратура. Национална дирекция за борба с корупцията има компетенции само в случаите, в които данъчното престъпление е свързано с корупция.


Да ви помоля като човек, който има опит, да ни дадете съвет - как го правите? Защото при нас не стават по този начин нещата... Ако един политик подари 250 хил. евро на своята партия, а негови млади сътруднички купят луксозна къща за 500 хил. евро и той не обяснява какви са тези пари, как бихте действали?


- Мисля, че отговорът зависи много от законодателството и кои случаи са инкриминирани в него. Мога да ви кажа, че в Румъния всички държавни служители са длъжни да декларират имуществото си.
Освен това, даренията и парите, които се използват в предизборните кампании, също се декларират и въз основа на тези декларации се правят проверки. Имаме Национална агенция по интегритет, чиято основна дейност е проверка на всички тези декларации и ако има несъответствия,  се появяват естествени подозрения за корупция. Тоест търговия с влияние. В подобни случаи ние винаги се самосезираме и извършваме проверки.
Важно е дали в българското законодателство това деяние се счита за престъпление или не. Не знам дали мога да дам универсална рецепта, но в румънското законодателство съществува това задължение - да вписваш в тази декларация за имущество всички приходи, които имаш, както и произхода на тези приходи.


Ако един прокурор обяви в своята декларация, че е спечелил на борсата 40 хил. евро и то през годината, когато всички губят на борсата, какво ще си помислите?


- Не знам какво ще си помисля… При нас всички имуществени декларации на прокурорите се проверяват от Националната агенция по интегритет. Когато проверяваме даден прокурор или съдия и имаме подозрения в корупция, винаги проверяваме имуществената декларация. Проверяваме приходите, които имат. Тази информация се проверява много лесно, като се изисква информация от борсата или от други институции. В Румъния, прокурорите са длъжни да впишат в имуществената декларация от къде са получили парите. Например, ако прокурор в Румъния декларира, че е получил сума от 40 000 евро, той трябва да декларира откъде я е получил и от кого я е получил. Ако парите са получени по банков път, както се изисква за такива суми, ние просто проверяваме.


Не е възможно да не са се опитали да ви купят.


- Не, никога. Мисля, че е много да декларираш своите намерения още при встъпването във функция. Аз направих точно това и мога да ви уверя, че ако има подобни опити, аз веднага ще ги оповестя публично. Но досега подобни опити не е имало.


Чака ви съдбата, предполагам, на г-жа Моника Маковей?


- Изключено е. Изключено! Никога няма да вляза в политиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Неолиберализъм и корупция са неразривни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Влакът отдавна е заминал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  По-голяма очевидност, изведена в заглавие, отдавна не бях чела. А може би ключът е все пак в "Мисля, че на първо място е имало огромно желание както от страна на гражданите, така и от страна на хората, заемащи важни функции в държавата да променят това възприятие на корумпирана страна."
  Инак на теория всичко е идеално и в България, но на практика не се получава.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Никакъв влак не е заминал. Винаги е възможен обрат. И Румъния, която още в началото на миналия век е известна с корупцията си, сега го доказва.
  Дано и нашите глави уврят най-после. Но румънците имат едно съществено преимущество над нас. При всичкия му бандитизъм Чаушеско беше на нож с СССР.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Нито президентът, нито премиерът, нито някой от румънските министри"
  за пм, протестъри ... нищо не споменава . а какъв вой беше при нас че прокурор си бил позволил да не целуне ръка на човека в президентството

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Кокинов към БОКО относно Цацаров в Банкя: "ШЕФЕ, не се подсмихвай, ТИ СИ ГО ИЗБИРАШЕ"

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Проблемът в България не са законите.

  Проблемът е , че масата е увредена и привикнала с извращението, приела го за норма.

  Това не е нещо, което може да се оправи за година-две или с промяна на законите, нова Конституция или каквото и да било друго.

  Това е като да очакваш да излекуваш хроничен алкохолизъм с хапчета или проповеди.

  Смяна на режима на живот и време трябва за да се промени това.

  И най-вероятно трябва да стане по-зле преди да стане по-добре.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Нашата съдебна система трябва да се чисти на принципа на Авгиевите обори.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Защо дейставащ зам. главен прокурор се обръща към БОКО с ШЕФЕ??
  Какъв ШЕФ е БОКО на зам. главния прокурор??
  Какво прави действащ зам. главен прокурор в БАНКЯ??

 10. 10 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се надяваме скоро и у нас!

  Happy face says, adios !
 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#9] от "stenli1":

  Кокинов никога не е бил зам. главен прокурор, ако схващаш разликата. Иначе, няма никаква работа там. Колко си го е избрал Б.Б. "главния", си пролича много скоро. А част от задължителната реформа е районния прокурор да е наистина независим, защото към момента е точно обратното - всички прокурори са зависими от главния, като през 30-те в СССР, но тогава Вишински е бил всякак зависим /и още как/ поне от Сталин, а ние, 80 години по-късно, сме по сталински ... че се и чудим трябва ли да не е така, обсъждаме, коментираме, като едни малоумници ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 926 Неутрално

  в бг независими прокурори няма, всички са хора на някои и се използват от мафията при необходимост.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  +++++++++
  Но, при нас и на теория не сме ок - има думата "независим" за прокурорите, но разпоредбите на закона за прокуратурата регламентират точно обратното - пълна зависимост /от конкретни дела, до кариерна, и всякаква/ !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#11] от "роджър":

  ГЕРБерче,
  Кокинов е ШЕФ на Софийска градска прокуратура и един от най-спряганите за Гл. Прокурор, по онова време.
  Като какъв БОКО му е ШЕФ?

 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ех, ако можеше следващият й мандат да е у нас...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Поздравление за куража на дамата,
  Дано и у нас младите преминат от говорене, към реформи и действие!,,

 17. 17
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Какво значи да си независим и как се постига тази независимост.В България най независимия човек е Главния прокурор,той не отговаря пред никого за действията си и какво от това.

 19. 19 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няма нищо невъзможно.
  Всичко започва с една първа стъпка.
  Уви, ясно е че няма да дочакаме промени в прокуратура при Цацаров. Този г-н в момента е в основата на проблема.

 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето така се прави. Така се мачка и италиянската мафия. Но зависи от политиците, да създадат условия и от народа да ги натиска за това. Протеста си свърши работа за сега, но ако мръднат пак по крив път, протест до дупка. Свободата и честния живот трябва да се изстрада.

  chavo64
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenli1":

  Аз ти отговорих - като никакъв няма работа там !
  И в случая е мрънкал да стане апелативен, не главен, и градски не значи зам. главен ... тоест, знаеш, но гледаш да послъжеш
  А защо му е шеф ?
  Защото такава е действащата система за "избор" на ВСС, и оттам - на останалите, която трябва да се разбие !
  По същата причина Костов беше шеф на Филчев, с очите си съм виждал как му се мазнеше, докато беше зам. министър на правосъдието и кандидат за главен ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  По ярко доказателство, че всичко е възможно, при това не след години, а тук и сега здраве му кажи.
  Но трябва човек като тази жена, а ние нещо удряме на дребни риби или хора с ламаринени очила.
  Но както се вижда, ако и когато човек иска няма какво да го спре.

 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#21] от "роджър":

  Първо, шеф на СГП е много, много повече.
  Второ, да обобщим:
  Боко, който ти така пламенно защитаваш 1. е ШЕФ на висшия прокурор Кокинов и 2. "си избира" Цацаров за Гл. Прокурор

  За каква независима прокуратора говорим?
  И от кой жител на Банкя е зависима?

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#18] от "chicago514":

  Точно така, над Главния прокурор е само Господ, но освен независимост трябва и човек, а не цаца, това е един от проблемите.
  Казвам един, защото намирането на човек с качества на румънския главен прокурор е един (вярно голям) но само един от проблемите, а нали си представяте, колко проблеми ще възникнат точно този човек да бъде номиниран и избран (там действат едни такива чернички, белички и кой знае какви още спецове по изборите), а след това всякакви плазмодии, като например Сарафов и много други на които се нагледахме, да му пречат с всичко което минава през тях.
  Все пак един човек не може да оправи Авгиевите обори, ако не Херкулес.

 25. 25 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#4:"Мондиана"]При всичкия му бандитизъм Чаушеско беше на нож с СССР.[/quote]


  Едва ли това е причината че, при нас корупцията е сраснала с мафия и държава. Всичко е в хората. Тук хора като Цацаров и сие се слагат да пазят статуквото и хора като Доган/Дебелян и компания., докато се извършват безнаказано най-нагли и безсрамни кражби. Никой да не си прави илюзията че, ако прокуратурата започне да работи ефективно Доган/Дебелян и подобни ще бъдат пощадени.

  Няма да имат никакъв шанс, но до тогава......може да бъде късно и държава да няма.
  Вчера говорих с един познат, който е в ръководството на РБ. Твърди че, има огромен страх сред политиците за състоянието на Държавата и искат или не ще се случи някаква съдебна реформа. Истината за страха им обаче е да не се случи български майдан и труповете им да бъдат виснати по стълбовете на Цар Освободител.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 26. 26 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Освен независими прокурорите трябва да бъдат и смели. А нашите като че ли ги е страх от престъпниците.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Румъния е отворила зелените светофори по правия си коловоз.

 28. 28 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Например само тази година имаме заведени дела за разследване на 11 министри и 6 депутати. [/quote]В България за 25 години не можем да съберем такава бройка на разследвани министри и депутати за корупция.
  Хората разследват Лукойл и Майкрософт, а тук шефът на Лукойл се държи като генерал губернатор в колонизирана държава. Разследват медийни магнати, бивши премиери, бизнесмени, знакови фигури, а тук ...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Да намине и към България нали сме в пакет с Румъния за влизане в Шенген .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#24:"tsvetko_51"]Точно така, над Главния прокурор е само Господ, но освен независимост трябва и човек, а не цаца, това е един от проблемите.
  Казвам един, защото намирането на човек с качества на румънския главен прокурор е един (вярно голям) но само един от проблемите, а нали си представяте, колко проблеми ще възникнат точно този човек да бъде номиниран и избран (там действат едни такива чернички, белички и кой знае какви още спецове по изборите), а след това всякакви плазмодии, като например Сарафов и много други на които се нагледахме, да му пречат с всичко което минава през тях. [/quote]

  ГП е важен, но същевременно никой, ако съда е независим!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Румънците нямат ли някоя свободна прокурорка да смени Цацаров.

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Да се чуди човек, кое по- напред да избере да цитира, цялото интервю е много ценно. Аз си избрах това :

  "Още при назначаването ми на тази длъжност, както и при предното ми назначаване за Главен прокурор, заявих, че ще оповестявам публично всеки опит за сплашване или намеса в моята дейност. Не знам дали това е била причината или това, че и политическата класа в Румъния е започнала да разбира, че независимостта на прокурорите е необходимост и реалност, и те вече не се опитват да се обаждат или да се намесват в дейността на прокурорите. "

  "...огромно желание както от страна на гражданите, така и от страна на хората, заемащи важни функции в държавата да променят това възприятие на корумпирана страна. "

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  "Всички прокурори от Национална дирекция за борба с корупцията обичат спорта и ценят футбола. Но едно е да си спортист, а друго е да си престъпник.”

  Интересно какво ли мисли наш Ицо?!

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  работата е в съда и законите

 35. 35 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 683 Неутрално

  "Например в Румъния, никой не може да се меси в разследването. Нито президентът, нито министър-председателя, нито дори министърът на правосъдието или главният прокурор не могат да кажат на един прокурор дали да започне разследване"

  Обаче интервюто пропуска най-ключовият детайл за тази агенция - нейният ръководител се назначава именно от министъра на правосъдието, тоест тя е част от изпълнителната власт. Независимостта е нужна, но тя и нашата система е независима от властимащите. Просто обаче тяхната е ефективна.

 36. 36 Профил на filinev
  filinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спомняте ли си как се беше обърнал следовател към СЪДЯ? СРС - случаят с един зам.финансов министър. Извинявам се за цитата: Много си се барнал бе да те еба, какво е това шалче? Та не е виновна само прокуратурата.

 37. 37 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 454 Неутрално

  за съжаление от опита ми в Румъния, това е само ПР акционизъм. Корупцията е по-голяма от българската на всяко ниво - от КАТ до лекари и кметове. Там има по-голям ресурс и затова далаверите са по-големи. Тази мома няма да ме заблуди. Прекалено често пребивавам там. Но виж, ЕК може и да заблуди. Тези хорица на Север от нас много ги умеят тези работи.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално  Щом са почнали веднъж ще стигнат до всички нива.
  Имаме въпиюща нужда от наша Лаура, която да изчисти политици и магистрати .

  klimentm
 39. 39 Профил на Иванка Ватева
  Иванка Ватева
  Рейтинг: 435 Неутрално

  В конкретния случай имам едно на пръв поглед странно и, както е модерно да се казва, дълбинно обяснение за успеха на тази жена - по името й личи, че е от УНГАРСКИ произход, в някакъв смисъл външна за околните. Наскоро румънците си избраха за президент политик с немски произход и възлагат на него много надежди. А и на друго ниво съм забелязала същото - в града, в който живея (за който аз съм пришълка), в началото с изненада, а вече убедена, че е закономерно, постоянно установявам, че най-способните хора, допринасящи за икономическото и културното му развитие, са дошли от другаде!

 40. 40 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Важно е доверието на обикновените граждани към нашата дейност."

  Тук е заровено кучето - в доверието на гражданите. И то едва ли ще се възстанови толкова лесно, дори ако се случи чудото и в България се намерят две сърцати жени, които да искат да свършат работа. 25 години всякакви се изредиха да се учат, упражняват и в крайна сметка да издевателстват във властта и всички до един първо вземаха мерки да стъпчат доверието. Българинът на сянката си не вярва, камо ли на прокурор. Хеле пък ако е корумпиран демагог като Цацаров.

 41. 41 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#39:"prezaeta"]

  В конкретния случай имам едно на пръв поглед странно и, както е модерно да се казва, дълбинно обяснение за успеха на тази жена - по името й личи, че е от УНГАРСКИ произход, в някакъв смисъл външна за околните. [/quote]

  И аз тъкмо така си помислих когато я гледах за първи път при Диков, но се оказа унгарка по мъж, бащиното й име е друго.

 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#7:"Боби Колев"]Проблемът в България не са законите.
  Проблемът е , че масата е увредена и привикнала с извращението, приела го за норма. [/quote]
  Боже, слез и си събери вересиите.
  Не са виновни продажните политици, прокурори и съдии, най са виновни обикновените българи,които нямат правото да избират политиците един по един,а им е наложено да избират разни листчета,написани по тъмни доби в разни кръчми от мутри и живкови номенклатури.
  Кажи му "демократ" и повече не го мисли.

 43. 43 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  За каква независимост след като цаца доказа, още с триковете в аферата Костинброд, че е зависим от купувача си. Дай му на него да се занимава с политика, а същевременно никога да не дава конкретни отговори за собственото си нищоправене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK