Тихомир Тошев, "Кредит център": Ниските лихви събудиха апетита за кредити още в началото на годината

Тихомир Тошев, "Кредит център": Ниските лихви събудиха апетита за кредити още в началото на годината

© Велко АнгеловУспява ли продължаващият спад на лихвите по кредитите да събуди интереса на домакинствата към поемането на нови кредити, как това се отразява на изплащането на взетите отдавна заеми, търсят ли се алтернативи на спестяванията, които носят все по-ниска доходност на собствениците си. По тези и други въпроси разговаряме с Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания "Кредит център".


По традиция в началото на годината след голяма доза празници хората не са много склонни да мислят за нови разходи. Валидно ли е това за търсенето на кредити?


- Интересът към кредити вече е значителен. Най-вече при жилищните, защото пазарът на имоти в по-големите градове е изключително интензивен. Хората са много мотивирани от ръста на цените, който според анализаторите е около 8-10% за миналата година, особено в търсените квартали. Затова и банките отговориха с доста добри оферти, което не е типично за началото на годината, когато обичайно продължават промоционалните оферти от края на предната година. Сега част от банките подобриха условията си. В момента лихвите по ипотечни кредити се движат между 4.75 и 5.5 %, а в края на годината очаквам да са между 4 и 4.75%. Смятам, че ще има още една-две вълни на понижение в резултат на силната конкуренция и сериозния спад на лихвите по депозитите.
При потребителските кредити също виждаме раздвижване. При тях в началото на годината интересът е от хора, които също искат да си купят имот, но имат спестена по-голямата част от сумата и не им достигат между 30 и 50 хил. лв. При тях също има намаление на лихвите – вече има такива с 6.5%, а средно са 7.9%. Това също мотивира хората да изтеглят кредит, за да направят дълго отлагана покупка – належащ ремонт, автомобил, ново обзавеждане.


Към какви имоти се ориентират хората?


- Има изключително голям интерес към новото сторителство. Не очаквахме този сегмент да се върне толкова бързо в играта. Голяма част от сградите, които се започват в момента, са много добре преценени като местоположение и вътрешно разположение и затова инвеститорите успяват да продадат апартаментите в тях дори и преди Акт 15. Най-често към този момент около 80% от жилищата са със собственици. Все повече хора отново започнаха да купуват "на зелено".


Естествено банките не искат да се включват на този етап както правеха преди кризата, а едва след като е достигната поне кота било и най-често фазата на Акт 15 и 16. Инвеститорите обаче са доста гъвкави и изтеглят голяма част от плащането след Акт 15 или Акт 16, което предполага и възможност за кредитиране. Затова интересът е голям. Няколко проекта, които започнаха към втората половина на 2015 г., на които съдействахме инвеститорите да получат кредит, вече са реализирани 60% от домовете в тях. Тази година ще е годината на новото строителство. Другата тенденция, която се вижда, е изчерпването на предлаганите на пазара готови качествени жилища. Голяма част от тях или не са с добри локации, или не са в добро състояние, или не са преценени добре исканите цени, което мотивира хората да изчакат и да купят нещо по-качествено.


В лева или в евро се взимат предимно новите заеми?


- Изключително предимство имат тези в лева – 95% от всички. Ако през 2014 г. банките изравниха лихвите по заемите в лева и евро, то през миналата година някои от тях подобриха условията в лева. Другото е, че българите получават доходите си в лева и съответно да се кредитират в тази валута. Никога не е имало толкова сериозно предпочитание към заемите в лева както е в момента, но това е и правилното решение, защото няма смисъл дори и при еднакви лихви да се правят разходи за превалутиране. Около 5% от клиентите все пак ползват евро, защото има няколко банки, които ползват евтино финансиране отвън и си позволяват да дадат малко по-ниска лихва по евровите кредити.


В същото време не само че не спада, но и се засилва интересът към бързите кредити. На какво се дължи това?


- Хората се образоваха що е това бърз кредит и как да го ползват правилно. Тези заеми имат своето място и ще продължат да го имат. Основната полза е, че могат да се отпуснат в рамките на няколко часа или когато имате остра нужда от пари става с минимална документация. Правилото там е, че трябва да се теглят ниски суми – до около 300 лв. и целта е да се върнат в най-кратък срок. Промяната, която се направи за тях през 2014 г. - да се определя годишен процент на разходите, напълно не проработи за този пазар, фирмите намериха начин да я заобиколят. Не проработи, защото не е редно да се определя годишно оскъпяване за кредити, отпускани за по-малко от месец.


Заради всички проблеми с некоректни участници на този пазар хората се образоваха. До банковия кредит се прибягва за суми над 500 лв. за малките населени места и над 1000 лева за по-големите и се иска да се връща минимум една година. Тогава си заслужава тази алтернатива.


Има ли вече ясна тенденция на масово рефинасиране или предоговаряне на взети заеми?


- Можем да кажем, че от миналата година рефинансирането трайно намери място на пазара. От началото на годината има засилен интерес към рефинансиране тъкмо заради по-добрите оферти в сила от януари. Все повече лихви се виждат, които започват с 4, а хората като видят договора си, в който лихвата започва с 6 или 7, решават, че е добър моментът за рефинансиране. От 10 човека, които търсят такава опция, 6 избират да предоговорят в същата банка, а другите сменят, защото са получии значително по-добри условия и въпреки че рефинансирането е по-скъпото действие, при част от хората излиза, че тези разходи са оправдани, защото за целия период спестяват между 10 и 20 хил. лв., което ги мотивира. Мисля, че рефинансирането ще се оформи като ясен сегмент в управлението на кредити и годишно около 20 на сто от кредитите ще се рефинансират.


Имаше прогнози, че заради стрес тестовете на банките тази година ще има известно свиване на кредитирането. Това към момента оправдава ли се?


- Засега не се забелязва и смятам, че няма и да се забележи, защото основно десетте най-големи банки в страната са и с добре развита клонова мрежа, с големи централни офиси и имат достатъчно хора, които да обслужват клиентите с кредитирането. Не смятам, че ще пропуснат възможността да отпуснат повече заеми.


Продължава да се увеличава обемът на спестяванията въпреки силния спад на лихвите. Търсят ли алтернативи?


- Все по-често се случва това. Все повече хора не се задоволят от ниските лихви по депозитите и им се ще спестените пари по време на кризата да започнат да им носят по-голяма доходност. Това е и една от причините за ръста на пазара на имоти, тъй като за българина това е достъпна и позната инвестиция. Така че най-големият интерес е да се инвестира в жилища, които да се дават под наем. Виждаме засилен интерес и към взаимните фондове – нещо, което в България е доста изостанало за разлика от страни като Чехия, Полша и Унгария, където инвестирането в такива фондове е много популярно и добре познато. Виждаме интерес и към застраховките "Живот" със спестовен характер, като доходността при тях варира между 3 и 5%, което пак е доста повече от лихвите по депозитите. Допълнителното пенсионно осигуряване също е вариант за някои хора, но на този етап масовият избор за инвестиция остава покупка на жилище в голям град.


Правителството вече одобри проектазокан за ипотечните кредити. Ползите от него след приемането му безспорни ли са за потребителите на тези заеми?


- В голяма степен той отговаря на евродирективата за ипотечното кредитиране. Срокът за приемането е до 21 март, така че съвсем скоро ще имаме закон, който допълнително ще защити потребителите и ще им даде възможности да са по-спокойни при тези кредити, да могат да сравняват по-добре оферите, да имат достатъчно време за размисъл дали да се обвържат с такъв договор.


Има допълнителни изисквания към банките да са по-внимателни при оценка на кредитоспособността на клиентите. Въвеждат се и още изисквания за прозрачно определяне на лихвата. Още един път се казва, че отпада таксата за предсрочно погасяване, сега тя е в Закона за потребителския кредит и затова и в момента в някои банки я прилагат за суми над 75 хил. лв. Така че този закон ще донесе допълнителни ползи за потребителите, ще вкара повече доверие на пазара. Регулира се за пръв път и работата на кредитните посредници, почти една трета от закона се отнася за тях. Дългосрочно този закон трябва да доведе до по-нисък дял на лошите кредити.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ..платеноооо,дневник..!!!

 2. 2 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 994 Весело

  е чак пък изключително интензивен...иска ви се ама няма икономика а за лихвите че са супер високи ...нито дума

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 618 Весело

  [quote#0:"Статията"]новото сторителство[/quote]
  "Дневник", явно е, че става въпрос за строителство но и новосътворената, погрешно набрана думичка "сторителство" е много симпатична.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Няма цифри от които човек да си направи сметка дали това което се разказва е значимо или е опит за стимулиране на подобен растеж, но малко оптимизъм не вреди, а особено в сферата на икономиката и особено когато говорим за излизане от криза или, стагнация, без оптимизъм няма как да стане.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  В нашата махала имаше три панелки зарязани след "10 – ти" още в начален стадии на строеж. Някакъв предприемач обаче,преди няколко месеца ги взе,санира ги,сложи им РVС дограма,боядиса ги в приятни цветове,листна паркинг отпред им и посади фиданки около тях,и ги пусна за продажба. А панорамата разкриваща се от тях е впечатляваща – целият град се вижда като на длан! И гледам вече хората почнаха да купуват апартаменти от тези блокове. Една гарсониера излиза около 20 000хил. лева. Какво му плащаш!
  Само се притеснявам да не започнат новите стопани да остъкляват балкони,да бутат вътрешни стени и така нататък – наши културни особености.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  десетте най-големи банки в страната са и с добре развита клонова мрежа, с големи централни офиси и имат достатъчно хора, които да обслужват клиентите с кредитирането."
  Хората са достатъчно,но или нещо не са наред,или нямат картбланш за кредитиране.Да вземем ОББ,която е наводнила Созопол с позиви за нейния "Обединен кредит" с лихва 7.5 %.поискаш ли,обаче,да се възползваш от продукта им,стой та гледай-ако ги хване шубето,отиват на вариант поръчител,ровят ти във фирмата,ако си ЕТ,и четири месеца отиват така за лудо.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Неутрално
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Всъщност, противно на експертите горе, Тошев е прав, но не изцяло. Има качествени имоти и добро строителство, чиято цена наистина се вдига.
  Боклуците ще си останат боклуци и винаги празни, но като цяло, качеството на строителството се вдигна доста напоследък.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Офф...! Пак ли тоя Тошев?!
  Банките леко се поразмърдаха в интерес на истината... Но много леко! Някои предлагат лихви по кредити за фирми, даже и под 3%-та! Нещо немислимо, до миналата година! За потребителски кредити за физически лица, нивата са над 7%-та и по-често 8-9%-та! За жилищни 6-7%-та!
  Усеща се и някакво желание да си стимулират добрите клиенти, тоест тези с добра кредитна история, да теглят нови заеми...! Ама, парен, каша духа! Мераклии, почти няма!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Гадовете... няма по-хубаво нещо от тва да се оправяш без кредит! у българина е заседнал този навик и е "слаб" потребител на кредити. и добре, че е така! опитват се да ни вкарат в омагьосания кръг, ама трудно

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Как не ги е срам.6-7% лихви по кредитите и нула по влоговете.Всичко е за сметка на вложителите.

 12. 12 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Айде, народе, тарикатите извадиха мрежите пролетно.... Хайде на евтините кредити, нищо че по европата са доста по ниски цените им...

  Любов и светлина!
 13. 13 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Похвални са усилията на Дневник да ни представя различни гледни точки. Но публикуването на този материал трябва задължително да завършва със сериозен анализ редакцията (може и под черта). Но да оставим без последствия лихварите да се разпасват в медия, която е стожер на икономическите познания на масовия читател това е недопустимо. Този тихомир тошев работи за лихварите. По-долу ще посоча няколко текста, негови цитати и то не затова, че не съм съгласен с тях, а защото са груба лъжа, подвеждат читателите (до момента 1739 добре че не са повече), вкарват ги в заблуда и с това допринася за ограбването на българския народ.
  А ето и култовите му изречения (макар и извадени от контекста, те не губят смисъл). Няма да ги анализирам и да посочвам, защо са подвеждащи и лъжовни, ще оставя това на автора на материала.
  1. "Хората са много мотивирани от ръста на цените, който според анализаторите е около 8-10% за миналата година, особено в търсените квартали"
  2. "Затова и банките отговориха с доста добри оферти, което не е типично за началото на годината, когато обичайно продължават промоционалните оферти от края на предната година"
  3. "Другата тенденция, която се вижда, е изчерпването на предлаганите на пазара готови качествени жилища"
  4. "Не проработи, защото не е редно да се определя годишно оскъпяване за кредити, отпускани за по-малко от месец."
  5. "Това е и една от причините за ръста на пазара на имоти, тъй като за българина това е достъпна и позната инвестиция. Така че най-големият интерес е да се инвестира в жилища, които да се дават под наем."
  6. "Допълнителното пенсионно осигуряване също е вариант за някои хора, но на този етап масовият избор за инвестиция остава покупка на жилище в голям град."

 14. 14 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 775 Неутрално

  АЙДЕ-Е-Е-Е Вземайте кредити. Вземайте бе днес са на примоция. Айде, че всички са се юрнали и ще свършат. Ако не знаете кво да правите с кредитите, ми-и-и-и, купете си жилища - цените им тръгнаха рязко нагоре, а всички са се юрнали и скоро ще свършат добрите оферти. Пък оценката за икономиката вече е оптимистична.

  Айде вземайте бе, вземайте, че червата ми куркат и ша умра от глад!!!

 15. 15 Профил на assign
  assign
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интервютата на този "експерт" трябва да се баннват прилежно и редовно. Всеки, който го познава директно или задочно би трябвало да е наясно - останалите... ами четете, ако сте мазохисти.
  Лично за мен няма абсолютно никакъв смисъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK