Иво Христов: Не бива президент и премиер да бъдат приравнявани

Иво Христов (в средата) на церемонията по встъпването на Румен Радев в длъжност

© Анелия Николова

Иво Христов (в средата) на церемонията по встъпването на Румен Радев в длъжностИво Христов е началник на кабинета на президента Румен Радев. Той е журналист и преводач на френска литература. Автор е на политическата биография на френския президент Франсоа Митеран, която е издадена на български език през 2000 г.


Иво Христов отговори писмено на въпроси на "Дневник" за първата президентска година.


Една година след встъпването в длъжност президентът Румен Радев олицетворява ли единството на нацията? Можете ли да посочите примери за това?
- Единението има смисъл само в името на ценности. Президентът го утвърждава заставайки зад принципи, на които се крепи всяка нация: суверенитет, сигурност, законност, справедливост. Подробните аргументи и действия бяха изброени в отчета за първата година. Разбира се, всички настъпени, вият срещу президентството. Депутатите са възмутени от собствената си атрофия, която президентът изрече на глас. Корупционерите настояват никой да не ги притеснява, в името на националното единство, разбира се. Президентът изрично каза: няма да има единение в името на корупционния комфорт. Безличен президент под знака на криворазбраното "единство" е мечтата на политическите тарикати, която не се сбъдва, оттам и лукавите апели към "единство".


Независим ли е президентът от БСП - партията, която го издигна? Кои са ситуациите, които го доказват?


- Разбира се, че е независим, при положение, че бе избран с над два милиона гласа, докато БСП разчита на една трета от тях. Доказва го изборът на служебните министри и назначенията в администрацията на президента, които в огромната си част са експертни.


Не разбирам обаче презумпцията на въпроса: едва ли не президентът по подразбиране е подгласник на правителството и дължи обяснения, ако не взема равнис по мнозинството. Това е в разрез с демократичната логика. Държавният глава не е призван да аплодира кабинета. Нещо повече: обществото печели, когато президентът има куража да е последователно критичен към другите власти.


Има ли опити политически партии да влияят на президента и на самия вас?


- Ако не друго, българската конституция много добре гарантира независимостта на президента. Въпрос на характер е той да я отстоява, което Радев прави, както стана ясно и от предходните ви въпроси. Политическите партии могат единствено да изказват мнения, но нямат инструмент за влияние.


Защо в началото на мандата не искахте да подадете документи за допуск до класифицирана информация?


- Защото задачите ми не го налагат. След като ДАНС и прокуратурата бяха сезирани от инициаторите на тази съшита с бели конци интрига, след като и двете институции се произнесоха, че няма никакво нарушение в работата с класифицирана информация в президентството, не виждам какво мога да допълня. Освен да поискам извинения от онези, които папагалстваха обвиненията на интригантите.


Кой бе за вас най-трудният казус в първата президентска година?


- Провеждането на изрядни избори при силен външен натиск.


Какво успя да постигне президентът Радев във външната политика?


- Той говори със свой глас, без комплекси, и с оглед националния интерес. За разлика от огромното болшинство български политици, отстоява позиции, а не рецитира заучени фрази. Както знаете президентът сезира Конституционния съд за СЕТА, по негово предложение кохезионната политика залегна в Римската декларация на ЕС, а с това и перспективата България да разчита на финансиране и след 2019г. Радев е много активен по темата за европейската отбрана. Президентът има много конструктивен поглед върху отношенията с Русия, които са силно обременени от конфронтационност и подозрителност и от двете страни.


Иво Христов

© Прессекретариат на държавния глава

Иво Христов

Румен Радев и Бойко Борисов конкуренти или партньори са във външната политика?


- Президентът по Конституция (чл.92 (1)) "представлява страната в международните отношения". Той има легитимността на прекия избор от гражданите, която е безспорна (за него гласуваха 2 049 000 български избиратели). Друг е случаят с министър-председателя. Един и същ парламент може да излъчи в разни периоди различни премиери, този пост е функция от парламентарното мнозинство. Затова не бива президент и премиер да бъдат приравнявани.


Разбира се, действащият премиер концентрира в ръцете си изключително голяма власт: видяхме го при смяната на председателя на Народното събрание, при отмяната на мораториума върху новите лекарствени средства, при появата на премиера на заседание на ВСС (аферата с есемесите). В последните месеци министър-председателят почти изцяло се посвети на международните си усилия. Според мен е илюзия, че дипломатическите му изяви могат да компенсират отсъствието му на родния терен. Конституцията има своя логика и, който я пренебрегва, рано или късно е санкциониран от общественото мнение. Виждате, че и скандалите в мнозинството се множат, а те не могат да бъдат решени с промеждутъка между две пътувания.


Как бихте отговорили на упреците, че президентът е лобирал за определен изтребител?


- Въпросът ви преобръща нормалната логика. Не президентът трябва да се оправдава, а авторите на упреците трябва да докажат обвиненията се. Те, разбира се, не го правят, защото нямат аргументи и ще бъдат призовани в съда. Затова разпространяват внушения с безкритичното съдействие на медиите.


Как гледате на лансираната идея за президентска република?


- Кризата на парламентарната република е очевидна, видно е от ниското доверие в парламента. Закономерно хората търсят изход от нея. Едни предлагат реформа на избирателната система, други на самата конституция. Знаете, че президентът стриктно се придържа към действащата конституция. Дебатът за президентска република обаче не бива да е табу и най-вече не бива да бъде вулгаризиран.


Как оценявате идеята за среща Турция-ЕС у нас по време на европредседателството?


- Когато германски канцлер и български премиер обявяват идеята да поканят чужд държавен глава в България без да са консултирали президента, това противоречи на духа на Конституцията, както отбеляза Румен Радев. Напомням, че през март България отбелязва 140 години от Освобождението. Злободневната политика трябва да има уважение и към историята. Иначе активният диалог между ЕС и Турция е необходим и за двете страни. България и Турция трябва да поддържат добросъседските си отношения в дух на взаимно уважение, приятелство и, разбира се, на ненамеса във вътрешните работи. Тези отношения имат дълга традиция, не само на политическо, но и на човешко ниво.


Какво е мнението ви за дискусията около Истанбулската конвенция?


- Дискусията закъсня, защото хората постфактум разбраха какво са подписали от тяхно име. На второ място официални лица даваха клетви зад граница, че конвенцията ще бъде ратифицирана, при положение, че това зависи единствено и само от волята на българския парламент. Намирам текстът на конвенцията за изключително зле написан, както виждате много от формулировките пораждат противоречиво тълкуване. Това означава, че съдебната практика може да породи съвсем различни последствия от заявените в конвенцията.


Законодателството не допуска недоглеждания дори в запетайките, камо ли фриволни оправдания с "лош превод" или спорни понятия. Що се отнася до ползата от документа, тя предстои да бъде доказана. Виждате, че в страна като Турция, която я е ратифицирала, дори официалната статистика на насилието над жени не е обнадеждаваща.
Едно можем да предвидим без риск да сбъркаме: при българското правоприлагане единственият сигурен ефект ще е вълна от искове срещу държавата. Опитът показва, че това не дисциплинира държавата, но отваря бизнес за НПО, които впрочем държавата ще трябва сама да финансира по силата на чл.8,9, 10 от Конвенцията. Така зад болезнената тема с насилието над жени и домашното насилие се отваря възможност за користно действие.


Кои според вас са грешките в тази първа президентска година?


- Грешките са грижа на опонентите. Докато е в политиката, политикът отстоява своите решения и ценностите си. Самооценката си прави насаме. Да оставим настрана, че в политиката да отстояваш ценности невинаги носи успех, но да се отречеш, означава да изневериш на мисията си. Понякога това носи тактически успех, но е исторически провал. Тъй че оценката идва много по-късно.


Президентът не е коментирал досега темата за състоянието на медиите и свободата на словото. Не прие и среща със Съюз на издателите. Защо? Каква е вашата оценка за медийната среда в България?


- Напротив. Президентът изрично спомена "отстъплението на българската демокрация" и това, че "на третото десетилетие след началото на промените под въпрос е основно демократично право: свободата на словото".


Медийната среда никога не е била в по-окаяно състояние. Но за нея носим отговорност абсолютно всички. От политиците може да се иска законодателство с цел прозрачна медийна собственост. От президента могат да се искат почтени хора в СЕМ, но сегашният състав е наследен от г-н Плевнелиев. Що се отнася до журналистите, те не могат да очакват политиците да отстояват професионалната им свобода, когато се поддават на рефлекса да се самоцензурират, за да си спестят неприятности. Или когато им диктуват въпроси с есемеси от политическите централи. Обикновеният зрител и читател на преса също прави своя избор, когато посяга към вестник или избира коя телевизия да гледа. Президентът не е арбитър в спорове между издателските съюзи. Но, както виждате, той огласява проблема и това е неговата роля.


Как един журналист и преводач се чувства в администрацията като шеф на кабинета на държавния глава?


- В кръга на шегата: видяна от политиката журналистиката изглежда също толкова нечестива и манипулативна, колкото политиката видяна от журналистиката.


Дали след опита от предизборната кампания и работата в администрацията бихте се изкушили от политиката?


- За добро или за зло вече се намирам в нея. Това е изключително неблагодарно занимание. Липсва ми свободата на изразяване, която има обикновения гражданин, макар малцина да се ползват от нея. Това е голям лукс.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  комуниста кожата си мени, но нрава не!

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А кой спира Президента да си изпълнява международните задължения?

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Весело

  Президента говорел със свой глас !?

  По голяма смешка няма за куклата на Позитанските вентролози ...

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ама пък постарайте се малко с писането на речите му де, господин Христов. То бива клишета и жестове като на петокласник пред дъската, но и толкова не бива.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Наглец!
  Тази мантра с рейтинга наНС трябва да спре. По мои наблюдения парламентите в много държави са със същия рейтинг. Ще интересно Дневник да изнамери и публикува данни за парламентите в чужбина.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  Виждате, че в страна като Турция, която я е ратифицирала, дори официалната статистика на насилието над жени не е обнадеждаваща
  ========
  Какво виждаме , кое не е обнадеэдаващо ?
  С половин приказки не става !
  С отделни медийни примери за единични инциденти , хич !
  Официалните цифри на статистиките показват друго. ...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Наглец! Тази мантра с рейтинга наНС трябва да спре. По мои наблюдения парламентите в много държави са със същия рейтинг. Ще интересно Дневник да изнамери и публикува данни за парламентите в чужбина.
  —цитат от коментар 5 на ralita68


  според изследвания (не мнения) на социолози президент също може да докара до 25% одобрение .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  По Анадола, джендърите са на почит, а?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  Ха ха ха - той президента не може да говори бе! Нормално е човек да заспи преди президента да е стигнал до края на второто си изречение. :)

 10. 10 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Наглец! Тази мантра с рейтинга наНС трябва да спре. По мои наблюдения парламентите в много държави са със същия рейтинг. Ще интересно Дневник да изнамери и публикува данни за парламентите в чужбина.
  —цитат от коментар 5 на ralita68  До коментар [#5] от "ralita68":

  Те ще публикуват само тези парламенти в които парламентите им са с по-голям рейтинг - нима не знаете , че ни манипулират .

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Когато в Анадола е имало джендъри , даже и Ислям не е имало !
  Може би дори и християнство.

  Bukalemun
 12. 12 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Що да не биват приравнявани?!?
  И двамата генерал лейтенанти, и двамата от номенклатурата на ЦК на БКП, и двамата с приятели "русофили ".
  Каква е разликата?!?

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Президентът се държи като ощипана мома.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  По жалък президент никога не сме имали. За част от което постижение може да благодари и на администрацията си.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  НЕЛОШ ЖУРНАЛИСТ, ЛОШ ПОЛИТИК, ТРАГИЧЕН АДМИНИСТРАТОР!
  Нагледен пример защо журналисти не бива да се занимават с политика в България!!!
  Комунисти, сър!!!

 16. 16 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Този е нагъл,перфиден,но поне интелигентен.Дрънкането на мръсотии по руски твканали против България,т.е.против ЕС не е предателство,а особен вид български прагматизъм.Все пак това не е долнопробна кражба,като на г-на Б.Цекова,модерният политик и имащ нещо общо със сайта"Хаштаг"Не отива на Иво Христов френскоговорящ и изискан,да краде 140 хиляди лв или лични данни.Все пак той пише речите на г-н Президента,а не го съветва по правните въпроси.А за схемите и за вратичките в полето има кой да го светва!!!
  Христов,Христов случихте на народ!!!!!!

 17. 17 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Този е нагъл,перфиден,но поне интелигентен.Дрънкането на мръсотии по руски твканали против България,т.е.против ЕС не е предателство,а особен вид български прагматизъм.Все пак това не е долнопробна кражба,като на г-на Б.Цекова,модерният политик и имащ нещо общо със сайта"Хаштаг"Не отива на Иво Христов френскоговорящ и изискан,да краде 140 хиляди лв или лични данни.Все пак той пише речите на г-н Президента,а не го съветва по правните въпроси.А за схемите и за вратичките в полето има кой да го светва!!!
  Христов,Христов случихте на народ!!!!!!

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не знам дали са на почит,но Турция се оказа на светлинни години от нас !конвенцията е приета и по нея се работи и във Франция,Италия,Босна и Херцеговина,Балтийските републики,Германия,Малта,Андора и много ,много други!Не съм чул там да са се "навъдили" "джендъри"/каквото и перверзно значение на тази дума да се опитват да ни внушат/,трети полове,гей бракове,които да преобладават над нормалните,педераси и лезбийки в изобилие!А съобщения за масирани атаки на женски тоалетни от хора с "биологичен пол"- мъже ,но по-късно,благодарение на Конвенцията са се обявили за жени просто липсват!

 19. 19 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Иво Христов тъгува, че сега, като политик, нямал оная свобода на изразяване? Когато в пропагандните руски филмчета мяташе огън и жупел срещу запада и как сме го закъсали с членството в ЕС?

 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами естествено че не бива да бъдат приравнявани.
  Единия върши работа и носи отговорност, дригия е да развежда първата дама по концерти.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът на г-н Христов относно Истанбулската конвенция е неуместен. Буквата и духът на документа са ясни. Законодателят да се замисли и да нанесе съответните промени в НК и в Закона за защита от домашно насилие, тъй този закон предвижда само административни мерки срещу насилника и не предоставя защита на жертвата.

 22. 22 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът на г-н Христов относно Истанбулската конвенция е неуместен. Буквата и духът на документа са ясни. Законодателят да се замисли и да нанесе съответните промени в НК и в Закона за защита от домашно насилие, тъй този закон предвижда само административни мерки срещу насилника и не предоставя защита на жертвата.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Като изключим доста безличния и лишен от примери текст с някои неща съм съгласен с И. Христов...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За мен е много трудно да видя положитекните резултати от президенството на Радев, което до голяма степен се обуславя и от липсата на реални пълномощия и представителните му функции, отредени от конституцията.
  В този смисъл, оценката му за изпълнбението на тази роля е крайно ниска - той се държи ужасно дървено, думите му са кази0онно-формални и единствено в оценкита за останалата част от политическата среда има някакъв живот.
  За съжаление, това беше извършено от съвсем користни подбуди, опит да удари едно рамо на опозицията, главно в лицето на БСП - какво да се рави, дълговете трябва да се връщат:).
  За самия Иво Христов няма какво да се коментира, работата му като шеф на кабинета го задължава да хвали - както се казва умря циганката дето го хвалеше и сега иво трябва да го прави.

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Типичната комунистическа наглост.

 26. 26 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Христов изразява едно към едно редакционната политика на Дневник, така че е добре да чуваме от първа ръка директивите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 27. 27 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Иво Христов е роден в Истанбул ти едва ли ще му се опреш

 28. 28 Профил на parasit
  parasit
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Откакто циганката дето хвалеше другаря Резидент мина на къса каишка при госпожа Лъжа и се зае с дупките по оградата се налага по-високо самопоставили се велможи па почнат да лъскат обувки.

 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Този комунист не беше ли ДС кадър? Не е зле да не се обажда. поне от срам. Ама чакай никой комуняга няма срам...

 30. 30 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 387 Весело

  "Президентът не е коментирал досега темата за състоянието на медиите и свободата на словото. Не прие и среща със Съюз на издателите. Защо? Каква е вашата оценка за медийната среда в България?

  - Напротив. Президентът изрично спомена "отстъплението на българската демокрация" и това, че "на третото десетилетие след началото на промените под въпрос е основно демократично право: свободата на словото".

  Хахаха, ляво-десния, умно-красив Дневник, в поредния си грозно-глупав пропаганден напън...... Ей, няма граници за българското умнокрасиво "дясно". Що пък да не!? След като Костов се съеши финансово с Ц.Василев, защо пък Дневник да не се прегърне с Партията столетна, през нейното прокси, другаря-президент Радев.

 31. 31 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съпоставяйки тукашните твърдения на Христов,:
  че достъп до класифицирана информация му не трябва за работата
  с едно интервю на другаря Прецидент, където той твъди, :
  че Христов ще получи достъп до класифицирана информация си извождаме следното:

  - Никой от двамата не знае другия какво работи
  - Единият от двамата, или и двамата не са приятели на истината, което вече знаем.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 32. 32 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Весело

  Този президент повече ми харесва от миналия..

 33. 33 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ние сме пълно посмешище, имитация на държава. Дуо буфосинхронисти е начело на държавата. Единият е неграмотна и нагла мутра, а другият - сричащ от ауто-кю фатмак. С какво заслужихме......!!!

  Най-големият проблем в тази страна е нечовешката простотия и потресаващата мърлящина. Поради тази причина най-големите утайки плуват най-отгоре.
  Важното е да има стабилност!!!

 34. 34 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Разстроено

  Разбира се, всички настъпени, вият срещу президентството. ....криворазбраното "единство" е мечтата на политическите тарикати, която не се сбъдва, оттам и лукавите апели към "единство".

  =====================================================================

  Що за изказ, що за нещо! Ще речеш, че е писано във форум, а не в отговор черно на бяло на въпрос от водеща медия. Ужас! Какво прави този човек на държавната хранилика?

  Ето пък как отговаря на пределно ясни въпроси:

  " Независим ли е президентът от БСП - партията, която го издигна? Кои са ситуациите, които го доказват?
  – Не разбирам обаче презумпцията на въпроса: едва ли не президентът по подразбиране е подгласник на правителството и дължи обяснения, ако не взема равнис по мнозинството."

  "Как бихте отговорили на упреците, че президентът е лобирал за определен изтребител?
  – Въпросът ви преобръща нормалната логика. Не президентът трябва да се оправдава, а авторите на упреците трябва да докажат обвиненията се."

  Типичната мнителност и търсене на скрит смисъл, характерни за селските парвенюта. Като му гледам нивото на този, май става ясно КОЙ спуска слабоумните опорки на форумните русороби.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 35. 35 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Весело

  Понеже Президентът и Премиерът не могат да говорят, та имат нужда от посредник, да играе ролята на нужник, да се облекчават така да се каже. Иво Христов...

 36. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Жалко комунистическо мекере. Очаква след добре свършена работа да му го подадат за благодарност в някой руски борд така както го подадоха и на Бокова. Тя примляска и захапа.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 37. 37 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Иво Христов е модерно ляв човек. Докато в тази държава на всички леви, млади и стари им се слага клеймото на комунисти без да се оцени реалния им обществен и морален статус никога няма да тръгнем напред. Какво искате? Държава само с десни? Не може да има просперитет без конкуренция. Лявата идея я има и ще я има на цялата планета Земя. Въпросът е тук не кога ще я възприемем, а кога ще я допуснем като реален опонент на дясното.

 38. 38 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Любопитно

  До коментар [#37] от "Юмрукчал":

  Как може един отявлен путинофил да е модерен ляв?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Ние сме пълно посмешище, имитация на държава. Дуо буфосинхронисти е начело на държавата. Единият е неграмотна и нагла мутра, а другият - сричащ от ауто-кю фатмак. С какво заслужихме......!!!Най-големият проблем в тази страна е нечовешката простотия и потресаващата мърлящина. Поради тази причина най-големите утайки плуват най-отгоре.Важното е да има стабилност!!!
  —цитат от коментар 33 на easy63
  Точно! Макар само от няколко изречения, постът ви е безмилостно изчерпателен.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Комунист е, явно е и той не го крие.Не го харесвам,а да попитам, Борисов какъв е?

 41. 41 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Президентът (генералът) Радев все още не се е отървал от казармените си навици.

 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Този е червен и в червата.

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Интервюираният нямал свобода на изразяване. Ами да напусне политиката

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#37] от "Юмрукчал":

  Значи е на *левио брег*?И може би както казва един мой познат - *лява дисага*?Нищо чудно,те при вази още от началото ви сте такива,малце объркани - почни от *дружките* ленин и зиновиев и стигаш до станиШеф и вигенин.Лошо нЕма - трЕбе да има цветност,нал,тъй.....

 45. 45 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Най смешното президентство от всички досега откакто я има тази институция. Много много жалко .....

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Какво е мнението ви за дискусията около Истанбулската конвенция?


  - .... Намирам текстът на конвенцията за изключително зле написан,
  ***
  Това от позицията на филолог ли го казва? Все си мисля, че текстът на ИК трябва да се обсъжда от юристи, а не от филолози.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Е как ще са приравнени, какви правомощия по конституция има президента и какви премиерът на страната.

 48. 48 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#46] от "Alarmstufe: Rot":

  Нали си наясно , че в България който влезе във властта започва да разбира от всичко!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK