Тимъти Снайдър: Русия трудно ще се върне към Европа, истинският ѝ проблем е Китай

Проф. Тимъти Снайдър.

© Zsolt Marton/IWM, Timothy Snyder

Проф. Тимъти Снайдър.Европа може да е изправена пред враг, който иска да я унищожи, а САЩ все повече да се отдалечават от нея. Но сегашната ситуация може и да подейства оздравително на ЕС - особено когато трябва да се справя със заразилата Запада "политика на вечността", след като първа я откри Русия.


Така може да се обобщи посланието на Тимъти Снайдър, професор по исторически науки в университета в Йейл и изследовател в Института за хуманитарни науки във Виена. "Дневник" разговаря с него, преди той да открие Фестивала на хуманитарните науки във Виена тази вечер - тридневно събитие, което търси отговори за "силата и безсилието" на правителствата и обществата пред проблемите на съвременния свят.


Тази вечер проф. Снайдър ще представи и немскоезичното издание на книгата си "Пътят към несвободата. Русия, Европа, Америка", която излиза и на български тази седмица. В нея той твърди, че голяма част от проблемите си Западът и Русия дължат на разликите в отношението към историята, политиката, демокрацията и бъдещето.
Проф. Снайдър, срещаме се в интересен момент. Преди няколко месеца излезе "Пътят към несвободата. Русия, Европа, Америка". Само след няколко седмици отбелязваме стогодишнина от края на Първата световна война, приключила така, че се родиха чудовищата на тоталитаризма и още по-голямо кръвопролитие. Само след още няколко месеца има европейски избори, на които популистки партии се очаква да спечелят много. "Път към несвободата" звучи малко стряскащо, но какво всъщност се има предвид под "свобода"?


- Този въпрос е в сърцето на проекта. Част от проблема е, че нямаме отговора. Делегирахме обяснението на това какво означава да си свободен на други сили. Например на икономиката. Представяме си, че ако икономиката е свободна, свободни сме и ние. Но тя не е човек, абстракция е. Може би пазарите ни помагат да сме свободни, но трябва ние да решим какво означава тази дума.


Една от причините да не сме свършили добра работа в тази насока е, че твърде много от нас (изследователите) през последните 25-30 години решиха, че няма алтернатива: щом комунизмът свърши, демокрацията ще дойде по естествен път. Тази идея обаче се оказа смъртоносна. Ако няма алтернатива, няма от какво да се страхуваш, но това предполагаше и че ние на Запад притежавахме някаква тайна, че бяхме открили някаква формула, която да гарантира, че демокрацията и върховенството на закона ще продължат безкрайно.


А имат ли нужда хората да им се обяснява това в книга?


- Не мисля и че хората имат добър отговор. Когато говорят за това, често говорят за желанието си никой да не им казва какво да правят. Това е вид свобода, но е смъртоносна за демокрацията.


Ако свободата означава, че аз си стоя сам пред екрана в интернет и той ми казва, че съм чудесен и възгледите ми са правилни, със сигурност няма да имаме демокрация. Демокрацията е начин да се приеме, че всички имат различни интереси и трябва да правим коалиции и съюзи. Че не всеки ще получи всичко, но пък всеки ще получи по нещо.


Ако питате мен, свободата е нещо като да използваме ограниченото си време на земята, за да избираме проектите си и да осъществяваме поне някои от тях. За да имаме такава свобода, трябва да изграждаме структури, каквато е демокрацията.


Споменахте свободните пазари като илюзия за свобода. Книгата започва с идеята, че Западът, и особено САЩ, изнасят либерализма на пазарите, без да виждат нужда от демократични структури - "политиката на неизбежното". Тогава процесът се обръща, защото Русия навлиза в нов вид политика - "политиката на вечността". И посоката в този процес се обръща към САЩ, включително с помощта на европейски и американски крайнодесни фигури. А по средата, в заглавието на книгата ви, е Европа. Сякаш я определяте като "мост" към несвободата?


- Да. Философията на "неизбежното" е, че бъдещето ще е като настоящето. "Има правила, демокрацията ще се породи естествено от капитализма или от ЕС, не е нужно нищо да правим..." И когато се окаже, че това не е истина, се плъзваме към "политиката на вечността". Склонни сме да казваме: "Всичко е лошо, всичко ще свърши зле, не знаем бъдещето, не е моя отговорност, а нечия чужда..."


Това, което обяснявам, е как се случва плъзгането от едното към другото. Да, Русия първа започна този процес и води всички нас натам.


В книгата казвам, че Европа има една различна от САЩ история за "неизбежност". Докато в САЩ се смята, че пазарите носят демокрация, в Европа има друго - "притчата за мъдрата нация", която внушава, че "имаме национални държави от много време, нациите ще се справят икономически, всичко ще продължи вечно, понеже те са умни и вземат правилни решения...". И тази версия, както американската, е елегантна, но съвсем погрешна. Националните държави не съществуват отдавна, в Европа някои доскоро или не са съществували, или ги е имало за кратко - като България в края на XIX и първата половина на XX век. Голямата история в европейската история всъщност е разпадът на империите, довел до интеграция.


Националните държави се присъединиха към ЕС от стратегически съображения. Например българите и поляците през (миналото десетилетие), както и германците през 50-те и испанците и португалците - през 80-те, го сториха, защото огромното икономическо пространство създаваше големи възможности. В това е опасността. Идеята, че българската, британската или която и да било друга държава неизбежно ще стои в съюза, може да се постави под въпрос от историята.


Европа е в средата, да. Мисля, че е много по-важна за Русия от САЩ. На руснаците им провървя с (американския президент Доналд) Тръмп. Мисля, че политиката им към Европа е много по-постоянна. А и мисля, че Америка беше само вторичен интерес.


В интервю за "Капитал" през 2014 г. казахте, че в лицето на Русия европейският проект за пръв път се изправя срещу противник. А САЩ определихте като "дружелюбния друг". Сега, когато САЩ са "не толкова дружелюбният друг", какво може да направи Европа, за да защити интересите си?


- Америка беше много важна. Тя помогна на обединена Европа да се появи. Без плана "Маршал" щеше да е доста различно. НАТО даде възможност десетилетия наред европейските бюджети за отбрана да са много малки. Америка беше и достатъчно далечна, за да се чувстват европейците спокойни за идентичността си. Но не беше враг. Беше заплаха само на определено ниво.


Това време приключи. Не съвсем, разбира се - НАТО все още съществува. Но Америка се отдалечава от Европа. Това се случваше и по време на (бившия американски президент Барак) Обама. Има известна приемственост тук - американските елити вече са много по-малко ориентирани към Европа, отколкото бяха преди.


За пръв път Европа има истински враг. Сила на прага ѝ, която иска да я унищожи. А това иска друг тип отговор. Антиамериканизмът е лесно решение, но няма да промени света. Ако искате, бъдете антиамерикански ориентирани, не харесвайте Тръмп - и аз не го харесвам. Няма никакво значение. Защото има истински враг - Русия, която иска да унищожи ЕС. Много е комфортно да имаш фалшив враг, когото не харесваш, но винаги ще ти дава пари. Но не е толкова добре някой да опитва да те унищожи, а да ти казва, че ти е приятел.


Случващото се може да е здравословно за ЕС, той да осъзнае, че е най-голямата икономика и най-голямата зона на демокрации в света. Да си признае, че в сегашната ситуация много хора не живеят щастливо и не е изненада, че имаме съперник, който иска да ни унищожи. В известен смисъл Европа се завръща в реалността. Това може да е добре и за въоръжените ѝ сили. Може би е добре и за европейците да признаят, че Америка е просто една държава - голяма, но държава като другите и без нещо специално, което да трябва да обичаш или да мразиш. Аз я обичам, но имам извинение - идвам оттам.


В същото интервю казахте, че ако ЕС успее да не рухне под натиск, нещата ще се обърнат и руснаците атакуват, защото виждат последен шанс. "Ако Русия не повали Европа сега, след 2-3 г. случващото се в момента ще изглежда доста глупаво и ситуацията ще се промени." Минаха четири години, а за мнозина в Европа и САЩ действията на Москва не изглеждат като глупост. Означава ли това според вас, че Европа е на път да загуби?


- Сбърках, като казах "2-3 години" - може би са пет или десет. Но наистина мисля, че руското решение да създаде образа на Европа и САЩ като врагове не беше в интерес на Русия. Накрая и руснаците ще го разберат. Още вярвам и че ако не унищожат Европа сега, това е последният шанс за режима.


Иронията е, че всички вървим към дъното, руснаците просто още водят. Ако всички паднем от скалата, те ще ни дърпат към себе си. Но руският режим все още е по-уязвим от Европа. Има много по-големи проблеми.


Москва започна всичко това, защото хората на власт разбираха, че управлението им е временно и не знаят кой ще дойде след това. Искат всеки в Русия да забрави за бъдещето. Един от начините е да се създаде драматично бъдеще, с драматична цивилизационна криза с Европа и САЩ. Но беше фундаментална геополитическа грешка за Русия да се наклони толкова много по антизападната плоскост, че да ѝ е трудно да се върне. Защото истинският ѝ проблем е Китай. Русия няма да може да се справи с този проблем, ако не може да се върне - а сега се е наклонила към Китай прекалено много.


С други думи, от ситуацията, създадена от Русия, най-много печели Китай?


- Да, и китайците го разбират. Интересно е, че победите на Русия в ЕС и САЩ не ѝ помагат. Ни най-малко - правят я бедна заради санкциите, отнемат ѝ шанс за бъдещи съюзници. Кога американската левица ще харесва отново Русия? Вероятно не и докато сме живи.


Русия се наслаждава, като наранява Европа и САЩ. Но това не я прави по-силна, а само кара другите да изглеждат по-слаби. Съотнесена с Китай, тя не е по-силна - по-слаба е икономически, а и стратегически, защото завръщането ѝ към Запада ще е трудно. Ако приемете геополитическото схващане, че силата на Русия зависи от умението ѝ да балансира между Запада и Китай, всичко това е контрапродуктивно за нея.


Това е трагедията. Руският елит разбира, че проблемът е в Китай, но цялата стратегия е да отклонява от проблемите, за да се почувства по-добре. Ако в Европа и САЩ са отчаяни от случващото се, в Москва няколко души се вълнуват, а в Китай само гледаш събитията и не спираш да обираш плодовете.


При толкова мрачна картина, каквато описвате, каква е рецептата, която насочва към "пътя на свободата"? В книгата казвате: "Политика на отговорността." Но този отговор е малко неясен за читателите, включително за политиците.


Така е. Написах книгата като съвременна история. Опитвам се да покажа, че идеите все още са от значение, че има алтернативни възможности в политиката освен демокрацията и да покажа как работят и се разпространяват. Да покажа, че историите на Русия, Европа и Америка са дълбоко и здраво свързани - в известен смисъл са една история. Че избирането на Доналд Тръмп има общо със събитията в Европа, Украйна и Русия.


Накрая казах: ако има криза на институциите, има и такава на добродетелите. Защото институциите изискват добродетели, а те изискват институции.


Връщам разговора, където го започнахте. Част от това, което трябва да направим, е да говорим за бъдещето и да решим какво бъдеще искаме. Не е достатъчно да кажем, че беше по-добре през 2016 г. или през 80-те години. Какво знаят младите за 80-те? И тогава имаше проблеми. Вече не можем да казваме, че "няма алтернативи." Има много. Оттук започва политиката на отговорност - от историята. Не е истина, че всичко винаги ще е добро, но не и истина и че всичко ще е лошо. Не е вярно, че винаги ще има само прогрес, но не е и че враговете постоянно искат да ни унищожат. Истината е другаде - всички сме заедно в историята и имаме отговорност за това.


Но вие ме питахте за конкретни политики и ще ви ги дам. Изключително важно е да има местни новини и разследваща журналистика, това помага на хората да се хванат за света на фактите и ги имунизира срещу различни видове конспирации. Изключително важно е да се поддържа икономическото равенство; да се мисли за войната през XXI в. не в армии, а по-скоро като въпрос на емоции и опит директно да се пречупи волята на другия.


САЩ загубиха война през 2016 г. Много американци не искат да го приемат, а трябва да сме готови да приемем, че пречупването на волята може да не е с оръжия, а с психологическа война. Трябва да защитаваме информационното си пространство, да създаваме факти (но не пропаганда). Ако сте в Европа, може би съветът е: не пречете на евроинтеграцията. Може да кажете, че Европа може да е повече съюз за свободна търговия, но в момента, в който кажете, че Европа е нещо лошо, казвате, че и България е нещо лошо.


Мислите ли, че тези решения са приложими в България, където има и други представи за демокрацията и свободата?


- Мисля го. Когато казвате, че има разлики, какво означава това? От класическа Гърция досега условията са едни и същи: съществува външният свят, в който създаваме факти и се възприемаме като част от една и съща единица. Това е основното, а как ще стигнем до него, е друг въпрос. Гърците например не са се притеснявали за интернет, аз - да.


Забелязва се, че тази промяна от "неизбежност" към "вечност" се случва навсякъде. Полша и Унгария са много различни. Полша и Русия са много различни. Русия и Америка - също. А всички преживяваме промяната заедно. Това ме кара да си мисля, че някоя от тези страни ще намери отговорите.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Само дето уважаемия професор забравя , че с помоща на САЩ и мълчанието на Европа в Украйна беше извършен държавен преврат и това принуди Русия да анексира Крим. Иначе останалото е истина....

 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Само дето уважаемия професор забравя , че с помоща на САЩ и мълчанието на Европа в Украйна беше извършен държавен преврат и това принуди Русия да анексира Крим. Иначе останалото е истина....
  —цитат от коментар 1 на Nike


  ВЕрно ли бе, комрад? Ама хората в Украйна, нещо не искат да са част от Матушката ви, що така?

 3. 3 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Горкият интелигент... След като успя да разгадае Новата история остава му да ни обясни как се е появила Вселената.

 4. 4 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":

  И да вярваш и да не вярваш това не променя фактите... Как си представяш Русия да разреши на САЩ да си направят военна база в Крим?!?!!?

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "Само след още няколко месеца има европейски избори, на които популистки партии се очаква да спечелят много."

  Популистки е прието от някои да наричат партии, които изразяват стремежите на народите си. Въпросът не е защо има такива партии, а чии стремежи изразяват останалите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":И да вярваш и да не вярваш това не променя фактите... Как си представяш Русия да разреши на САЩ да си направят военна база в Крим?!?!!?
  —цитат от коментар 4 на Nike


  Поради тъпотията на Бащицата ви, сега цяла Украйна е военна база... Много неприятно за братушките ти...

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":

  "Поради тъпотията на Бащицата ви, сега цяла Украйна е военна база..."

  Украйна, Беларус и Грузия рано или късно ще бъдат в НАТО, също както Македония, Албания и останалите от Западните Балкани.

  Червените кхмери и за България и Румъния не вярваха, докато накрая ... повярваха.

  Anger, denial, bargaining, depression ... и накрая acceptance.

  Докато "евразийският" съюз, "славянската" дъга и ИБРИКС се изпариха яко дим.

  На Путин сал едни чалми му останаха да се другаросва с тях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Русия се САМОИЗКЛЮЧИ от цивилизования свят с терористичните си действия, които си Путин и шайката му сега отчаяно отричат като двойкаджии от помощно училище: от Литвиненко през свалянето на самолета на Качински и малайзийския Боинг, та до Скрипал.Само че нямат насреща си безгръбначни лакеи като Бойко Борисов или руския резидент, а сериозни разузнавателни агенции и решителни политици, които да ги изобличат и да им смачкат фасона.Попарата от гречка с петрол укрепва храносмилането и калява волята, тавариши. Дерзайте.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  Тя пък кога ли е била част от цивилизования свят?

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":И да вярваш и да не вярваш това не променя фактите... Как си представяш Русия да разреши на САЩ да си направят военна база в Крим?!?!!?
  —цитат от коментар 4 на Nike


  А ти как си представяш украинците да заобичат Матушката ти?

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Йейл в целия си блясък - уманитар, пълна каша в главата, категоричен от последна инстанция. 😂


  До коментар [#9] от "bez_ime2":

  Факт. Русия никога не е била в Европа, каквото и да ви говорят меките глави.

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 823 Неутрално

  От толкова много професори, как точно с този решихте да ни занимавате?
  Да нямате общ работодател? Норми, Леми, чорти, безименния и те едновременно наскачаха на амбразурата! Да не си пиете заедно кафето с автора?

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Европа може да е изправена пред враг, който иска да я унищожи, а САЩ все повече да се отдалечават от нея. "

  Това е реалността, но не самата реалност е проблем на ЕС.
  Проблем на ЕС са политиците, които не се съобразяват с тази реалност и продължяват да живеят в своите розови сънища.

  подпис
 14. 14 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 831 Неутрално  "Само след още няколко месеца има европейски избори, на които популистки партии се очаква да спечелят много."Популистки е прието от някои да наричат партии, които изразяват стремежите на народите си. Въпросът не е защо има такива партии, а чии стремежи изразяват останалите.
  —цитат от коментар 5 на balgariez


  Останалите са за хората с интелектуална/мисловна/ дейност над екзистенц-минимума.

 15. 15 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А ти как си представяш украинците да заобичат Матушката ти?
  —цитат от коментар 10 на 4ort


  Това лято от Украйна в Крим са влезли (вероятно за почивка) 800 хил украинци.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Защото има истинки враг - Русия, която иска да унищожи ЕС. Много е комфортно да имаш фалшив враг, когото не харесваш, но винаги ще ти дава пари. Но не е толкова добре някой да опитва да те унищожи, а да ти казва, че ти е приятел."

  Нищо не може да се добави към това изречение.

  подпис
 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1843 Весело

  До коментар [#14] от "ltq22310954":

  ... и (доста) под средното ниво, както е видно от тролския ти комент.

 18. 18 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Само дето уважаемия професор забравя , че с помоща на САЩ и мълчанието на Европа в Украйна беше извършен държавен преврат и това принуди Русия да анексира Крим. Иначе останалото е истина....
  —цитат от коментар 1 на Nike


  Предполагам тази принуда е била много тежка за Русия, направо национален стрес е предизвикала. Нищо, като падне режима Украйна, Русия ще им върне Крим :-))

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Поне се вижда някакво име ! Колко странно е пазарната икономика да раздава професури и пари за такива глупости !? Старите ЛАКЪРДИИ , образа на врага , Путин , новичок.
  Китай е проблем за САЩ ,ама.... това не е за котешки мозък. Китай ще владее света по правилата на САЩ , а САЩ ще въведат комунистическа планова икономика...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  - Сбърках, като казах "2-3 години" - може би са пет или десет. "

  същата точност на прогнозите се пише 24/7 от почетни форумни анализатори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1843 Весело

  "Изключително важно е да се поддържа икономическото равенство; "

  Това вече се пробва, уважаеми Тимъти, в "най-богатата на полезни изкопаеми" страна с "1/6 от територията на Света" и с доста подтиснати под ботуша й държави, вкл. европейски, общо с над четвърт милиард потърпевши.
  И знаем как свърши. Зле, Тимъти, зле.

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  Развитите страни постоянно търсят врагове отвън. Някой иска все да ги разруши.
  Враговете са вътре в тях - армията от отчаяни хора без перспектива, наркозависими.

  Снощи някой хвърлял камъни по трамвай и изпочупил стъклата. Грозна гледка. Ако не погледнем на тези хора, като към жертва на обществото и не се противопоставим на процесите довели до състоянието им, те ще се множат. Ако баща ти те пребива, а майка ти е наркоман е ясно какво ще стане с детето. Това е истинския проблем, а не някакви мними врагове.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Прекрасно интервю!
  Много добър познавач и разбирач и на историята и на политиката!!!

 26. 26 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Професорът е прав , лекциите му са качествени. Дали се харесва или не някого- то си е за него. Всеки вижда колкото може от собствената си камбанария а когато десетилетия наред на огромно население в Източна Европа и Азия хоризонтът на хората е ограничван това не значи че ще продължи вечно. На хората на всъкде им се живее добре , искат да се ползват от достиженията на човечетсвото в 21 век а не да ги използват тях и живота им за някакви псевдоидеи от преди 100 години. Рано или късно аз вярвам че на всякъде очлíте на хората ще се отворят. Информираният човек е невъзможно да бъде манипулиран! Това е големия страх управляващите в затворените общeства. Инстиктът у´за самосъхранение е най-силния в човека. Лошото е че ще мине време и още поколения ще страдат някъде. на изток. А през това време хората живеят , напредват, вървят напред ..в други страни.. Мисля че е ясно за кои страни и общества става дума

 27. 27 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Любопитно

  До коментар [#4] от "Nike":

  Съзнавате ли какво сте написал? Една страна(Русия), да разреши на трета страна (САЩ), какво да се договори със суверенна държава (Украйна), в рамките на границите и суверенитета на тази държава(Украйна).

  Пък после се чудите защо ви наричат вас руснаците (недо)империалисти.

 28. 28 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#15] от "tos_buratino":

  Буратино, буратино защо ти толкова дълъг носа?
  Знаеш ли, че да влезеш от Украйна в Крим ти трябва виза? А в момента в който си я извадиш и влезеш в Крим - НЯМА ВРЪЩАНЕ защото си станал враг на Украйна. Дори украинските фирми, които имат имоти и бизнес яко си патят от визите, а ти ми говориш за почиващи от Украйна.
  И второ, нада ли от русия са пчивали дори 800 хиляди в крим???

  Лъжеш бъратино, много лъжеш.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Та пита значи в началото човека "Какво е свободата" а?
  А Перлата го е казала преди мноого години
  "Freedom is just another word for nothing left to lose"

  Демокрацията не е свобода, тя налага волята на мнозинството, което е много далече от свобода

 31. 31 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1094 Весело

  Китай ще владее света по правилата на САЩ , а САЩ ще въведат комунистическа планова икономика...
  —цитат от коментар 20 на dejmos

  На какво си бе приятел? Такива халюцинации май не могат и с препарат за вани да се докарат. Трябва да е нещо доста по-силно.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#27] от "tomyd":

  "Съзнавате ли какво сте написал? Една страна(Русия), да разреши на трета страна (САЩ), какво да се договори със суверенна държава (Украйна)..."

  Докато Тос Буратиновците и останалите червени бяха несменяемо на власт, всичко беше на разрешителен режим: разрешаваха ти (по-скоро ти забраняваха) да пътуваш до Турну Мъгуреле, да живееш в София, да си купиш Лада (след 15 години чакане), да бъдеш човек с човешко достойнство.

  Чудно ли е, че за тях е НОРМАЛНО и ОЧАКВАНО Русия да разрешава на Украйна какво и с кого да прави със собствената си територия?! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nike":

  Дали Брежнев си е представял военни бази на САЩ в Литва, Латвия и Естония ?. Не е пък както виждате има. Очевидно е че пътя на Украина е извън влиянието на Русия и независимо от всички провокации, Украина е обречена да победи. А дали ще има военни бази на НАТО в Крим е маловажен въпрос, по мое мнение Украина няма отново да допусне доброволно чужди войски на своя територия в следващите столетия.

 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Общо взето мисля, че професора е напипал нещо и нещата, които казва, са вярни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#27] от "tomyd":"Съзнавате ли какво сте написал? Една страна(Русия), да разреши на трета страна (САЩ), какво да се договори със суверенна държава (Украйна)..."Докато Тос Буратиновците и останалите червени бяха несменяемо на власт, всичко беше на разрешителен режим: разрешаваха ти (по-скоро ти забраняваха) да пътуваш до Турну Мъгуреле, да живееш в София, да си купиш Лада (след 15 години чакане), да бъдеш човек с човешко достойнство.Чудно ли е, че за тях е НОРМАЛНО и ОЧАКВАНО Русия да разрешава на Украйна какво и с кого да прави със собствената си територия?! 😈
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Изобщо не се учудвам, че тези индивиди смятятат подобни дивотии за нормални. Аз лично хванах, за щастие малко, от споменато време, така че имам и двете гледни точки.

  Целта ми беше просто да вербализирам цялата неадекватност и безчовечност на подобни житейски/държавни философии, за да проличи ясно на по-младите, колко са НЕАДЕКВАТНИ носителите им и какъв е генезиса им.

 36. 36 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#5] от "balgariez":

  ами на марсианците, те другите партии не са от хора на същите държави а са от марсианци. само разни, като др. Сидеров, и др. Каракачанов които твърдят, че са патриоти, защитават българските интереси. Останалите защитават марсиански интереси, а повечето хора даже не гласуват, щото са баш марсианци.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Демокрацията не е свобода, тя налага волята на мнозинството, което е много далече от свобода
  —цитат от коментар 30 на uq

  Добре, чия воля да се наложи, щом няма да е на мнозинството, но така, че всички да са доволни?

 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#5] от "balgariez":

  но да не се притесняваш, др. Ленин и неговите другари са казали и на практика показали, че може да избиваме и мачкаме другите като вземем властта, няма нужда съвсем всички да са съгласни, само ни трябва болшинство.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2574 Любопитно

  Русия няма място в Европа - отровителите на Путин дано се сдобият с международна изолация. Вчера са намерили единия агент, но Дневник още спят.

 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#37] от "rsw37525595":

  само бой за млацинствата, и концлагери, това му е майката

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#37] от "rsw37525595":

  др. Хитлер го нарича "окончателно решемние на въпроса". Няма друг начин.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Автора не казва нищо категорично, както го обвиняват част от пишещите, което не му пречи да каже някои прости истини, като тази, че много от нас си мислят и вярват, че сегашната ситуация е вечна, и затова може спокойно да бъркат и заменят свободата която имаме в момента ( имам предвид нас, като част от белия свят, независимо от разликите в стандарт, политическо управление и ако искате и географско положение) със слободия, с житейски принципи от типа "всички са маскари", ние сме колония(на лошата Европа???), управляват ни "брюкселски зелки", разбира мачкат ни САЩ, евреите и прочее конспиративни дивотии.
  И това, което предлага човека е нещо доста близко до акъла - просто да бъдем по-отговорни в нашите лични политически решение и да не загърбваме това което имаме, преди да сме се убедили че сме намерили нещо по-добро.
  В такава визия не виждам ищо левичарско или както стана мода да се нарича либерастко и прочее. Който има с какво (акъл има предвид:)) и има и желание, може да прочете още веднъж материала и да се убеди, че няма нищо обидно и/или категорично в него.
  Е, малко за путинофилите не звучи много положително, ама това е всъщност обективната картина, при това потвърдена фактологически - натам, към путинова Русия, освен дебили като Депардйо и някой и друг разкрит руски шпион, дори най-верните русофили не са тръгнали или си пращат децата, напротив, дори безпросветните азиатци и африканци искат ( все едно с какви намерение) да се курдисат в Европа.

 43. 43 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#40] от "chkn41566335":

  Не вземам ничия страна- просто питам. Ти имаш ли нещо като отговор или си само на ниво ирония?

 44. 44 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 12 Неутрално

  "Демокрацията е начин да се приеме, че всички имат различни интереси и трябва да правим коалиции и съюзи. Че не всеки ще получи всичко, но пък всеки ще получи по нещо."

  Това само ББ го е разбрал. Умните и красивите продължават да плуват в химери и утопии. Затова единия управлява, а другите получават периодично обгазяване под опашката на коня.

 45. 45 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Интелектуалецът е недолюбван в БГ заради книгата си Кървави поля, която не оставя никакви съмнения за естеството на Сталинския марионетен режим инсталиран на територията на България. Историèски коректно е паметниците на съветската армия да бъдат подменени с такива на Сталин, за да може наследниците на "елита" озовал се на върха на пирамидата да може да му отдават почит.

 46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nike":Дали Брежнев си е представял военни бази на САЩ в Литва, Латвия и Естония ?. Не е пък както виждате има. Очевидно е че пътя на Украина е извън влиянието на Русия и независимо от всички провокации, Украина е обречена да победи. А дали ще има военни бази на НАТО в Крим е маловажен въпрос, по мое мнение Украина няма отново да допусне доброволно чужди войски на своя територия в следващите столетия.
  —цитат от коментар 33 на m17


  Zависи коя е армията. Където и да са имали база, Американската армия е напускала без проблеми ако им дадеш 6 месеца предупреждение. Не само това но и си събират всички бараки, тоалетни, депа за горива. Всичко се почиства и обеззаразява така че след това не остава нищо и ако искаш можеш да използваш жемята за селско стопанство или за строеж на жилищни сгради.
  Примери много. Един от последните е базата в Узбекистан. Има снимки преди, по време на базата и след махането на базата. По време на базата имаше импровизиран град от над 40,000 узбеки които се хранеха от базата. След като им казаха да си ходят, точно 6 месеца на деня, се бяха изнесли. На мястото на база с летище остана само поляна заобиколена от Узбекски юрти и боклуци които узбекита оставиха след като няколко месеца седяха около празната поляна в чакане на нещо да се случи.
  Между другото вече има Американска военноморска база в Украйна в Очаков близо до Одеса. Това е от Август 2017.

  California Über Alles
 47. 47 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Америка беше много важна. Тя помогна на обединена Европа да се появи. Без плана "Маршал" щеше да е доста различно. НАТО даде възможност десетилетия наред европейските бюджети за отбрана да са много малки.
  —цитат от коментар 0 на От статията


  Ха-ха! :)
  Така де, ама пък това пък даде на USA всички извън-европейски активи на бившите европейски империи. В края на краищата USA зорлем се натискаш да е полицай на Света и спечели от това. Отказът от милитаризация на европейските държави и Япония беше негласен и естествен договор от който Америка получаваше облаги посредством отстъпената и глобална доминация. :)

 48. 48 Профил на Балканджи Йово
  Балканджи Йово
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "tos_buratino":

  Прав сте, колега! В Украйна бедност, мизерия, нищожни заплати, а в Крим слънце, красота, мир и прекрасно море. Другата година 1мл ще почиват там.

 49. 49 Профил на Балканджи Йово
  Балканджи Йово
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "arcanum":

  Каква международна изолация бе колега!? Къде точно я видяхте? Путин (който е нисък) е посрещан с почести в Германия, Австрия, Унгария, Китай...на килимче му идват в Кремъл де що има световен лидер...Русия организира най-доброто световно по футбол в историята, спечели войната в Сирия...кой ви ги праща тези опорки?!...да се смее ли човек, да плаче ли...

 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Много сложно написано, без много ясни послания. Но едно нещо определено прави впечатление и то от устата на сериозен професор с левичарски уклон:

  "Европа може да е изправена пред враг, който иска да я унищожи, а САЩ все повече да се отдалечават от нея. "

  Когато европейците го осъзнаят това нещо, с Русия е приключено!
  ЕС са хората, които могат да смажат Русия, а не САЩ които предприеха истинските мерки. Достатъчно е да спрем вноса на газ и петрол и са до там. Свътшва - избухва революция. Вярно е че, за това се иска дупе (смелост) и ще струва пари, но е по-добре отколкото да оставим руснаците да подкупват и корумпират в Европа.
  От това че ще трябват малко повече пари за инфраструктура и цените на газа и петрола ще се вдигнат с 20 % максимум, европееца няма да го усети, кой знае колко. Но с заплахата от изток ще бъде приключено за доста години!

  Конкретните мерки, които трябва незабавно да се вземат - не са писанията на професора, а сериозни и незабавни разследвания във всяка европейска страна за пътя на корумпираните руските пари! В САЩ този процес е вече стартиран!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1151 Весело

  Поне се вижда някакво име ! Колко странно е пазарната икономика да раздава професури и пари за такива глупости !? Старите ЛАКЪРДИИ , образа на врага , Путин , новичок. Китай е проблем за САЩ ,ама.... това не е за котешки мозък. Китай ще владее света по правилата на САЩ , а САЩ ще въведат комунистическа планова икономика...
  —цитат от коментар 20 на dejmos


  Отново нищо не си разбрал. Китай е проблем и за САЩ, но американците имат възможността да го решат или са поне равностойни, докато 143 милионна Русия с 1,5 трилиона БВП е като заек за питон за 1,5 милиарден Китай с икономика от 16 трилиона.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 52. 52 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#27] от "tomyd":


  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  :) Мхм! Може да се вземат ваши коментари под други статии и да се напишат собствените ви "поучения" под тях, с които сега се опитвате неуспешно да демагогствате, за да се видите отстрани точно какво представлявате:

  Съзнавате ли какво сте написал? Една страна (Израел или пък САЩ) да разреши на трета страна (Иран например) какво да договори със суверенна държава (Сирия), в рамките на границите и суверенитета на тази държава (Сирия)
  И така нататък, примерите могат да бъдат много... Пък после се чудите, защо никой не ви взима насериозно.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#52] от "bulgarin.":

  "Пък после се чудите, защо никой не ви взима насериозно."

  Важното е, че кремълските фашисти ни взимат максимално сериозно.

  Ослушвай се за воплите на Марфа Шугър, ако не ми вярваш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Дали Брежнев си е представял военни бази на САЩ в Литва, Латвия и Естония ?"

  Колко ви е къс историческия хоризонт! Ако се върнете един-два века назад, ще се изненадате колко често тия си сменят господарите. Логично и сегашното положение няма да продължи много дълго.

 56. 56 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#27] от "tomyd":До коментар [#32] от "Norman Granz"::) Мхм! Може да се вземат ваши коментари под други статии и да се напишат собствените ви "поучения" под тях, с които сега се опитвате неуспешно да демагогствате, за да се видите отстрани точно какво представлявате: Съзнавате ли какво сте написал? Една страна (Израел или пък САЩ) да разреши на трета страна (Иран например) какво да договори със суверенна държава (Сирия), в рамките на границите и суверенитета на тази държава (Сирия) И така нататък, примерите могат да бъдат много... Пък после се чудите, защо никой не ви взима насериозно.
  —цитат от коментар 52 на bulgarin.


  ДЪРЖАВА Сирия не СЪЩЕСТВУВА вече. Разделена е на окупационни зони и формалното й правителство няма абсолютно никаква реална власт извън двореца/бункера на Асад. Не така стоят нещата с Украйна. Опитайте отново с аналогиите.

 57. 57 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#20] от "dejmos":

  "Китай е проблем за САЩ ,ама.... това не е за котешки мозък."
  Една средностатистическа котка,съотнесена към своя свят и нужди е в пъти по-интелигентна от този "интелектуалец".Просто въпрос на оцеляване.Ако котето прави толкова погрешни изводи за заобикалящата го среда,няма да оцелее.Ако уважаемия Снайдър не е толкова тъп,а толкова продажно -лицемерен.Това определено е наследство от маймунското хитруване.Дали е достойно човек да хитрува по маймунски е друг въпрос.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 58. 58 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Професор Снайдър бяга по тъч линията,сакън да не назове нещата с истинските им имена.Проблемите са по-надълбоко и много по-сериозни.Врагове,ала- бала!
  Добре дошъл в Прекрасния нов свят професоре.И ти си една от тухлите в стената.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 59. 59 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#58] от "sandman":

  Сорос и бежанците, нали сънчо

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Но беше фундаментална геополитическа грешка за Русия да се наклони толкова много по антизападната плоскост, че да ѝ е трудно да се върне. Защото истинският ѝ проблем е Китай. "

  Това откога го разправям на форумните руснаци. Ще го разберат по трудния начин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  засиленото присъствие на руските тролове е доказателство за написаното в статията. Русия просто иска да ни дърпа на долу.

 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#61] от "rdb41527334":
  Има ли по надолу ??

 63. 63 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#59] от "chkn41566335":

  Не!Сорос и бежанците са следствие,не причина.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 64. 64 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "Имало едно време...
  и бедният вълк беше преследван, гонен, ударен и неговият обяд отнет..."

  Така разказват някои "Червената шапчица", когато започнат от определно място и от гледната точка на вълка .
  И така се пишат тези "исторически" произведения на Снайдер.
  Едностранно, частично и силно манипулативно.
  Защото точно Снайдер(Ivy) трябва да посочи с пръст друг, САЩ след ВСВ с политика на хегемон като движеща сила, но на кучето на Павлов показва всички клишета.
  И чисто популистката теза , че Путин се крие зад всичко, без никакво доказателство, смята хората за изключително глупави, за да вярват, че толкова нации и движения могат да се манипулират от един човек, не може да убеди с такива приказки, ние сме съвременници на случилото се и можем да анализираме.
  Войните в Афганистан, Ирак, Финансовата криза, 8 г. войни на Обама/ Арабските пролети, Либия, Сирия, Украйна, писането на история е сериозна изследователска работа, а не евтина пропаганда.

  Да не забравяме , че и "историците" като Снайдер(и те са много като него) трябва да печелят парите си с нещо...

 65. 65 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 342 Неутрално

  [quote#2:"bez_ime2"][/quote]

  Не е точно така. От коментара ти личи, че никога не си бил в Украйна. Разделението в момента в Украйна е по-голямо, от когато и да е било, и основен виновник е Порошенко и неговата крадлива хунта.

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":

  А хората в Крим не искат да са част от 404! Заявиха го на референфум още през 1991 ва.

  Ама това не се брои нали! Де гиди двойни стандарти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#37] от "rsw37525595":

 68. 68 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1954 Неутрално
 69. 69 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#56] от "tomyd":

  Държава Сирия съществува. Призната е от абсолютно всички останали държави в света. Членува в ООН, външният и министър взе участие в общото събрание на ООН, проведено тези дни, както и във всички останали провеждани досега. Държавата Сирия контролира 65% от територията си, на която живее над 80% от населението и. Останалите 35% са окупирани от Турция и най-вече САЩ, които освен че са окупирали части от тази държава, покровителстват и терористични милиции на нейна територия.

 70. 70 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#56] от "tomyd":

  Та опитайте отново с някоя друга опорка!

 71. 71 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#37] от "rsw37525595":

  аз не казвам нищо против демокрацията, а още по-малко предлагам с какво да се замени, просто констатирам че това не е свобода. Всъщност с думата „свобода„ се спекулира много а повечето хора не искат да са свободни и не се стрмят към нея.

 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#37] от "rsw37525595":

  аз не казвам нищо против демокрацията, а още по-малко предлагам с какво да се замени, просто констатирам че това не е свобода. Всъщност с думата „свобода„ се спекулира много а повечето хора не искат да са свободни и не се стрмят към нея.

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  Много интересен текст, отлично интервю :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#56] от "tomyd":Държава Сирия съществува. Призната е от абсолютно всички останали държави в света. Членува в ООН, външният и министър взе участие в общото събрание на ООН, проведено тези дни, както и във всички останали провеждани досега. Държавата Сирия контролира 65% от територията си, на която живее над 80% от населението и. Останалите 35% са окупирани от Турция и най-вече САЩ, които освен че са окупирали части от тази държава, покровителстват и терористични милиции на нейна територия.
  —цитат от коментар 69 на Феникс


  В паралелната реалност само. Бившата държава Сирия има някакви "представители" в международните организации, но никой не ги "бръсне".

  В настоящето реално територията й се контролира РЕАЛНО от башибозука на Иран и Турция и Русия, много малко от силно редуцираната армия под контрола на Асад, различни бунтовници несимпатизиращи на никой от до тук изброените фракции, някои от тях подкрепяни от САЩ, ИД със смаляваща се територия.

  Та ДЪРЖАВА Сирия не се вижда никъде. Правителството й НЯМА и никакъв суверенитет, нищо не зависи от него, а от Путин, Аятоласите, Турция и малко от САЩ. Какво е териториалното разпределение на зоните, няма никакво значение.

 75. 75 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#74] от "tomyd":

  Какво е вашето лично мнение няма абсолютно никакво значение. Сирия е суверенна държава, член на ООН и останалите международни организации. Призната е от всички държави в света. Окупацията на около 1/3 от нейната територия от чужди държави е нарушение на международното право, както и въоръжаването на редица терористични милиции от страна на САЩ . Какво става в Сирия и кои са нейните съюзници се решава от сирийското правителство. Друг е въпроса колко суверенни са държави като Афганистан, Ирак и Либия също разрушени с помощта или директно от редица международни агресори и махленски побойници.

 76. 76 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":Отличен коментар !!!! И на "смилаем" за ...някои език:-) Поздравления!!

 77. 77 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nike":Съзнавате ли какво сте написал? Една страна(Русия), да разреши на трета страна (САЩ), какво да се договори със суверенна държава (Украйна), в рамките на границите и суверенитета на тази държава(Украйна).Пък после се чудите защо ви наричат вас руснаците (недо)империалисти.
  —цитат от коментар 27 на tomyd

  Съзнавате ли какво сте написал? Една страна (САЩ), да разреши на трета страна (Германия), какво да се договори (СП2) със суверенна държава Руска Федерация, в рамките на границите и суверенитета на ЕС.

 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  "За пръв път Европа има истински враг. Сила на прага ѝ, която иска да я унищожи. А това иска друг тип отговор. Антиамериканизмът е лесно решение, но няма да промени света. Ако искате, бъдете антиамерикански ориентирани, не харесвайте Тръмп - и аз не го харесвам. Няма никакво значение. Защото има истински враг - Русия, която иска да унищожи ЕС. Много е комфортно да имаш фалшив враг, когото не харесваш, но винаги ще ти дава пари. Но не е толкова добре някой да опитва да те унищожи, а да ти казва, че ти е приятел."
  ============================================================================
  +++++++++++

 79. 79 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Тимъти Снайдър: Русия трудно ще се върне към Европа.
  -------------------------------------------------------------------------------
  Истина е това, което казват за западняците - че не разбират Русия.
  Русия НИКОГА не е била в Европа и няма как да се ВЪРНЕ там където никога не е била. Ако проферсора не може да види този фундаментален факт, не можем да очакваме нещо сериозно от новата му книга.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  "Украйна, Беларус и Грузия рано или късно ще бъдат в НАТО, също както Македония, Албания и останалите от Западните Балкани. "
  Нали, като Турция, Гърция и ... Кипър. Но не като Швеция.

  "Червените кхмери и за България и Румъния не вярваха, докато накрая ... повярваха."
  Направо подписаха първи, начело с Гоце агента ... след като България и Румъния отпаднаха от присъединяването заедно с Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Кипър, Малта и Словения.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  "не е толкова добре някой да опитва да те унищожи, а да ти казва, че ти е приятел."
  А още по-лошо е, когато му вярваш, като нас. Абе, направо глупаво е.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":

  "В такава визия не виждам ищо левичарско или както стана мода да се нарича либерастко и прочее"

  Няма левичарство, а си е чисто въздухарство - подмяна на фактите: политиката на санкции и нарушаване на договорите се подменят с "политика на неизбежното", "политика на вечността" и "политика на отговорността". На всичко отгоре направено дилетантски- с пропаганди фейкове (САЩ загубили информационната война през 2016 г.; Планът Маршал "спасил" Европа) и измислени сравнения (Полша и Унгария били много различни ... както САЩ и Русия). Тъй де, то и Луната и Слънцета са много различни както Земята и Юпитер.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Че то руската държавна политика си е такава, не ние да сме добре, а другите да са зле. Не да станем като богати и развити като Запада използвайки природните си и човешки ресурси, а да пречим на Запада. Разбира се и Западът изпусна момента да помогне на Русия, да я прикотка, да я направи част от себе си. След разпада на Съветската империя беше чудесния момент, но и западните лидери предпочетоха да си запазят врага, вместо да изградят приятел. И сега всички берем горчивите плодове.

 85. 85 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#77] от "dum_dum":

  САЩ са нападнали и окупирали части от Германия, защото смятат че СП2 вреден за ЕС?

 86. 86 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Имаш извратени представи за качеството на живота. Докато чакаше за Лада, българското население порастна до 9 милиона. Сега в иткономически паритет не достигаме до нивото на 1989 г., а населението е в деклинация, с инклинация към циганизация. Две трети от народеца бленува за минимална пенсия от 308 лева... Това ли е обещаваното благополучие?

 87. 87 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#85] от "tomyd":

  САЩ са нападали и окупирали много държави по света!
  Само защото смеят да водят собствена политика съобразена с техните интереси, а не с интересите на вашинтгонската върхушка. Още повече държави са били обект на нападение на терористични организации спонсорирани от САЩ или пък в тях са извършвани преврати и цветни и безцветни революции пак организирани от САЩ.

 88. 88 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#75] от "Феникс":

  Просто факти. След като предпочитате да се държите, като щраус с главата в пясъка, добре. Това не ги промемя. Сирийското "правителство" се крепи ЕДИНСТВЕНО на руско-иранския башибозук и суверенитета му е точно толкова, колкото и на НРБ на 10.09.1944- няма думата, външни сили решават какво ще се случва, кога ще се случва, няма никаква възможност да осъществява и налага суверенитета си, сред хора, които масово не до одобряват. Нещо повече, бонтуват се с оръжие срещу него.

 89. 89 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#87] от "Феникс":

  Не тролете, говорим за конкретни страни в конкретен пример.

 90. 90 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#85] от "tomyd":

  СП2 не е нужно да е вреден за ЕС, на САЩ не им пука какво е вредно за ЕС. А едно нападение също не е нужно да бъде военно. Икономическите изнудвания, санкции и прочие са също част от репертоара на побойника.

 91. 91 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ПРОФЕСОРЪТ - ЛЕВИЧАР
  .......................................................................................
  много точно, един от Хората във форума отбеляза по-горе:
  "Йейл в целия си блясък - уманитар, пълна каша в главата, категоричен от последна инстанция"
  Още в книгата му "Кървави поля" имаше фалшиви нотки, по отношение на комунизма. Явно, не е било случайно... И тази неистова злоба към Тръмп, характерна за крайните левичари...

 92. 92 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#88] от "tomyd":

  Фактите са следните. Имаме суверенна държава Сирия, която се управлява от правителство неудобно за режимите в Рияд, Вашингтон и прочие. Чрез десетки милиарди долари те организират и създават терористични организации, които се опитват да свалят законното правителство, но удрят на камък, тъй като болшинството от сирийския народ защитава страната си. Зад терористите, въпреки милиардите долари, застава само една малка част от сирийското общество - по-бедната, но пък крайно ислямизирана. А Иран се намесва да защити съюзника си едва през 2013г. - тоест 2 години след старта на войната срещу Сирия, Русия през 2015г.

 93. 93 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#89] от "tomyd":

  В случая изглежда действаш на принципа "Крадецът вика - дръжте крадеца!", но не ти се отдава, не се хаби.

 94. 94 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#88] от "tomyd":Фактите са следните. Имаме суверенна държава Сирия, която се управлява от правителство неудобно за режимите в Рияд, Вашингтон и прочие. Чрез десетки милиарди долари те организират и създават терористични организации, които се опитват да свалят законното правителство, но удрят на камък, тъй като болшинството от сирийския народ защитава страната си. Зад терористите, въпреки милиардите долари, застава само една малка част от сирийското общество - по-бедната, но пък крайно ислямизирана. А Иран се намесва да защити съюзника си едва през 2013г. - тоест 2 години след старта на войната срещу Сирия, Русия през 2015г.
  —цитат от коментар 92 на Феникс


  Внимание, внимание, гАварит советское имформ бюро!

  Тази алтернативна реалност съществува само в руските средства за масова. дезинформация.

 95. 95 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#94] от "tomyd":

  Това са фактите. А вие, тролчетата, живеете в алтернативни реалности. Нали затова ви плащат. Коронния ви номер е позата на " Крадецът вика - дръжте крадеца!"

 96. 96 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ЧЕРВЕНИЯТ ФЕНИКС

  сигурно би бил по-убедителен, ако беше задушен в тенджера...

 97. 97 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":И да вярваш и да не вярваш това не променя фактите... Как си представяш Русия да разреши на САЩ да си направят военна база в Крим?!?!!?
  —цитат от коментар 4 на Nike

  по твоята логика утре ще кажеш " Как си представяш Русия да разреши на САЩ да си направят военна база в България. И ще се радваш ако за трети път Русия ни окупира!!

 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Весело

  Карл Попър в известната си книга “Отвореното общество и неговите врагове”много отдавна каза че най големият враг на демокрацията е самата демокрация.

  klimentm
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Весело

  До коментар [#95] от "Феникс":


  Фактите са че Сирия има президент наследил власта от баща си също като някой монарх, баща му пък се ползваше от любовта на ссср и помагаше активно да се дестабилизира Близкия изток
  Не мислиш сериозно че Асад е избран в свободни и честни избори, нали, нито татко му Хафез Адад?!

  klimentm
 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Авторът е много прав. Докато обаче в САЩ и Европа има полезни идиоти на Русия на най-висше ниво, които през последните десетилетия разстилаха червени килими пред Путин, приемаха го по висши форуми, строяха газопроводи , отвориха вратите за руските олигарси ,да купуват медии, отбори, луксозни имоти, докато той изтребваше и репресираше опозицията, независимите медии и журналистите... не може да се очаква нещо друго. Сегашното състояние е резултат от алчността и глупостта на определени кръгове на Запад, които и досега призовават за "диалог", "за срещи" и третират Русия като партньор, който в момента малко се е объркал, но пак ще се поправи. Изходът е само един - изолация и сриване на режима в Москва. Другото са чембърлейновски бълнувния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK