Луси Котер: При възхода на националсоциализма в Европа да се мълчи за комунизма е лоша идея

Луси Котер

© Дневник

Луси КотерЛуси Котер е художник, писател, независим куратор и културен теоретик. Тя живее и работи в Амстердам и Портланд (САЩ). Завършила е история на изкуството и има докторантура по културни анализи от Университета в Амстердам. Определя се като експерт на "между-пространството", чиято работа свързва практиката и теорията в съвременното изкуство и други области. Основател и директор на Магистратура по художествени изследвания в Кралската академия по изкуство в Хага. Наред с кураторските проекти, по които работи, сега тя завършва и книгата си, озаглавена Art Knowledge: Between The Famous and the Unknown (Изкуството като познание: между известното и непознатото).


В края на октомври Луси Котер изнесе публични лекции в София и Варна, на които беше дискутирано и бъдещето на тоталитарното културно наследство у нас.


В България има малко места, където модерното изкуство може да бъде видяно и изследвано. Тук музеите се фокусират предимно върху тълкуването на миналото. Как това въздейства върху общественото съзнание?
- Струва ми се, че в България отварянето на съзнанието на хората за съвременното изкуство, е голямо предизвикателство. Всъщност това е предизвикателството да осъзнаеш как от статичните си форми изкуството се трансформира в свързваща естетика, в социално общуване между хората. Но през художествените изследвания хората навлизат в различни, нови и нови тематични области. Така артистите се оказват създатели на художествени стратегии за установяване на връзки с други сфери на човешкото познание – историята на културата, културната памет, дори новите технологии... Изкуството се превръща все повече в интерконектор между сфери на науката и познанието, които са твърде специфични и далечни.


От друга страна световните проблеми днес стават все по-сложни, все по-дълбоки и по тази причина решението им не може да бъде търсено само в рамките на една единствена научна сфера. Именно съвременното изкуство предлага подходи за търсене на трансдисциплинарни решения, които да свържат в работеща система икономиката, историята, политиката, социологията, естетиката...


От разговорите, които имах с хора от различни институции в България, останах с впечатлението, че тук все още се води битка за това разговорът за художествените ценности да бъде пренесен в съвремието – тук и сега. Че усилията все още са съсредоточени в създаването на пространства, в които съвременното изкуство да бъде споделяно с широки аудитории.


Вие не сте живели в комунистически режим. Не сте живели и в посткомунистическа държава. Това, което сте видели при посещенията си в София и във Варна, са само материалните останки от режима в общественото пространство - тоталитарните паметници. Как тогава оценявате това изкуство, извадено от политическия контекст на времето, когато то е създадено?


- Ако не си живял в комунистически режим няма как да претендираш, че си експерт в анализа му. Но със сигурност е напълно възможно, идвайки от друг политически контекст, да притежаваш онази чувствителност, която да ти позволи да участваш пълноценно в разговорите да него.


Аз съм живяла в Холандия в продължение на 15 години, но моите корени са в Ирландия. Това са две страни с колониална история, която е оставила дълбок отпечатък върху архитектурата, изкуството, паметниците... Аз самата съм била свидетел на дебати за това дали даден паметник да бъде разрушен, тъй като е свързан с отречени исторически периоди или режими.


Но аз имам изключителна чувствителност към тези артефакти и местата, на които те са експонирани, защото те могат да служат като свързващи елементи между миналото и настоящето. Това са места, където културната памет може да бъде подлагана на дебат, независимо, че за обществото те вероятно са свързвани с трагични събития.


Изглежда, че тоталитарният режим в България е успял до голяма степен да използва съвременната архитектура и изкуство през 70-те и 80-те години на миналия век за своите идеологически цели. Успя ли модерното изкуство да се превърне в двигател на трансформацията в посткомунистическите общества?


- Един артефакт никога не разказва само една история. Дори в паметниците от времето на комунизма в България са отразени различни естетически и философски тенденции, а връзките между естетиката и политиката винаги са били много сложни. Вярно е също, че във всяко историческо време е имало артисти, които са вървели срещу границите, опитвали са да стигнат по-далече отколкото е позволявал определен режим. Културните паметници, които са завещали, са свидетелство за тези усилия. Днес обаче важното е как тези паметници могат да бъдат реартикулирани в съвремието. Едно от нещата, които съвременното изкуство може да направи, при това изключително мощно е да задава въпроси, без да търси само един отговор.


За да обясня всичко това по друг начин ще дам следния пример: Помислете само – разказът на историята за паметниците на Съветската армия в София или на българо-съвеската бойна дружба във Варна е един. Съвсем друг е разказът за тях в туристическите справочници, а трети – в съвременния дебат за бъдещето на паметниците от времето на комунизма в България. За това казвам – изкуството има необикновената сила да създава пространства, в които тези различни гледни точки да се срещат.


Да вземем за пример пак внушителната структура на Паметника на българо-съветската бойна дружба във Варна. Той има огромна подземна част и вътрешно пространство, за които, доколкото разбрах, отдавна съществува идея да бъдат превърнати в музей. Това, разбира се, ще даде на паметника нов смисъл, но по-важното е друго. Какво значение ще има превръщането му в музей за хората във Варна като общност?


За това един от най-важните въпроси, които трябва да предшестват реализацията на една подобна идея е какъв музей да бъде създаден в подземията и във вътрешността на паметника. Доколкото разбирам сред обсъжданите възможности е там да бъде уреден музей на съвременното изкуство, какъвто Варна няма.


Как можем да направим така, че да запазим тоталитарните паметници като свидетелства, за това, което сме преживели в миналото, но в същото време да не позволим те да станат култови места за пропагандата на нова тоталитарна идеология?


- Един от най-вдъхновяващите аспекти на идеята, Паметникът на българо-съветската бойна дружба във Варна да се превърне в музей на съвременното изкуство е в това, че уреден точно на това място, подобен музей ще събере в един фокус отраженията на комунизма върху съвремието. Струва ми се, че няма много места, където този процес би могъл да бъде представен в развитие.


Доколкото зная част от по-малките паметници от времето на комунизма от различни краища на страната сега са в Музея на социалистическото изкуство в София. Но въпросът в този случай е дали събирането им на едно място помага за това диалогът за времето, в които те са били създадени, да бъде поддържан по най-успешния начин. За хората от вътрешността на страната, за техния разговор по отношение на миналото, едва ли има голямо значение, че в София има подобен музей. Той е твърде далече от тях.


В България научих също, че историческият период, приключил през 1989 г., и до днес не е бил подложен на дълбокия дебат, който заслужава. А сигурно по тази причина все още не е и разказан на по-младото поколение българи.


При възхода на нациоаналсоциализма в Европа не мисля, че запазването в тайна на истината за комунизма е добра идея. А на всичко отгоре липсата на места, където миналото може да бъде критично свързано с настоящето, създава и опасен комуникационен вакуум.


Твърдите, че съвременното изкуство може да улесни разговорите за настоящето и бъдещето, като преразказва спомените от миналото. Как точно виждате този процес?


- Много често поколенията, които са преминали през някаква историческа драма, остават мълчаливи за това, което са преживели и точно по тази причина е много важно те да бъдат мотивирани да говорят. Но и нещо не по-малко важно – трябва да бъдат създадени местата, където този разговор да се състои. Моят опит показва, че такива места са именно пространствата за съвременно изкуство.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Холандка ще ми обяснява какво да правим с паметниците на България.
  Аз казвам ли им нещо за Амстердам.

 2. 2 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Тя просто си изразява мнението най-културно, по нидерландски, без да налага позицията си. А, тези тоталитарни паметници отдавна трябваше да са събрани в един музей на тоталитарното изкуство.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 3. 3 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Холандка ще ми обяснява какво да правим с паметниците на България.Аз казвам ли им нещо за Амстердам.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  ами ако някой те пита ще кажеш, ама в Холандия, паметници на Вермахта колкото небостъргачи или на испанските крале от 15-17 век, холандците са свободолюбив народ

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 4. 4 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 242 Весело

  до #1
  Хахаха да беше прочел веднъж Бай Ганьо на Алеко Константинов (и проумял защо е негатвиен герой) и никога нямаше да напишеш тоя бисер! Всяка прилика с герои не е случайна май, а?! Хахах

  cio
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Нека да не закачаме паметника на Българо-съветската дружба! Още няколко години, и той сам ще се срути.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Ами, говорете си. Никой не ви спира.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Те са свободолюбив народ, ама са отнемали свободата на бая други също толкова свободолюбиви народи, така че да не ми се правят на светци.
  Паметниците ще ги махат българите сами и то, когато поискат.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До 6
  ТЕ вече си говорят и други неща. напр. че няма по-тъпоглави от българските историци, включ. и медиавистите.

 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Най-същественото от цялото интервю е, че "запазването в тайна на истината за комунизма (не) е добра идея".
  Последните 30 години в нещастната ни Родина са христоматийно доказателство за това.

 10. 10 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 713 Неутрално

  до #1Хахаха да беше прочел веднъж Бай Ганьо на Алеко Константинов (и проумял защо е негатвиен герой) и никога нямаше да напишеш тоя бисер! Всяка прилика с герои не е случайна май, а?! Хахах
  —цитат от коментар 4 на cio
  до #4Хахаха да беше прочел веднъж Криворазбраната цивилизация на Добри Войников (и проумял защо е Маргариади е негативен герой) и никога нямаше да напишеш тоя бисер! Всяка прилика с герои не е случайна май, а?! Хахах

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До 7
  Углавните престъпници излезли от горите на 8.09.1944г. с който и да е от Холандия. То май и повече от половината от загиналите партизани са убити от свои "другари"?

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Позната история в нашите кометарии, не говорим по същество, а залитаме по това кой го е казал.
  Предвид огромноо количество от т.н. паметници за периода 44-89-а година, много от които са безподобен кич и слачгачество, редно е да ги поразредим.
  Но очевидно тези които избираме, нямат волята и дори доста ги е страх от големия "брат" и не смеят да ги пипнат, напротив, взимат мерки да ги опазват от народната любов.

 13. 13 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Много добро интервю!
  Удоволствие е, да се чете казаното от тази интелигентна и чаровна жена!

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Не знам дали ви прави впечатление, но книгите за партизанското движение станаха голяма рядкост. Защото описаните там "подвизи" започват да звучат като пещерен тероризъм. Спомените на М. Гръбчева били нещо като настолно четиво за активистите от ИРА, а и в тези книги са описани не малко случаи на наказани т. нар. "предатели" (млади другари пожелали да се приберат в къщи при мама и татко), убити с хладно оръжие и още по-страшни неща.

 15. 15 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Предвид огромноо количество от т.н. паметници за периода 44-89-а година, много от които са безподобен кич и слачгачество, редно е да ги поразредим. .
  —цитат от коментар 12 на tsvetko_51  Кич?!!!- светещи очи, пеещи коне.....лилипути

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Най-същественото от цялото интервю е, че "запазването в тайна на истината за комунизма (не) е добра идея".Последните 30 години в нещастната ни Родина са христоматийно доказателство за това.
  —цитат от коментар 9 на ppopov_67


  Затова е изведено като заглавие. Този проблем се отнася не само за България. Запазването в тайна на престъпленията на комунизма и неосъждането на нито един комунистически престъпник контрастира с търсенето на отговорност на 90 годишни старци затова , че са били войници на Вермахта. После се чудим защо национал социализма имал възход в Европа.

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Не, не трябва да мълчим за комунизма, трябва само за това да лаем. Като че ли ние сме виновни, че западняците са ни изтъргували в Ялта и са ни дали на Сталин. ВВекове след това ще ни слагат етикети и ще ни обявяват за второ качество хора. Като че ли те са солта на земята и божи ибраници.

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Не, не трябва да мълчим за комунизма, трябва само за това да лаем. Като че ли ние сме виновни, че западняците са ни изтъргували в Ялта и са ни дали на Сталин. ВВекове след това ще ни слагат етикети и ще ни обявяват за второ качество хора. Като че ли те са солта на земята и божи ибраници.

 19. 19 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  добре, сериозно. история на изкуството? и дава акъл на хора? осъзнайте се бре!

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Най-същественото от цялото интервю е, че "запазването в тайна на истината за комунизма (не) е добра идея".Последните 30 години в нещастната ни Родина са христоматийно доказателство за това.
  —цитат от коментар 9 на ppopov_67


  Проф. Никола Алтънков издаде тази година "История на БКП". История написана през погледа на един АНТИ комунист.
  Има невероятни неща, крити от нЕкои отговорни дрогаре и международното положение.

 21. 21 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Пак комунизмът ви е виновен!
  Вярно е, че лично аз другарят Сталин смених местожителството на много "враговете на народа", отправяйки ги в Сибир. Преселвах и доста народности на различни места, но всичко беше в границите на СССР. Никога не ми е минавала налудничавата мисъл, да преселя половината Африка и Азия в Европа. Това не го направиха комунистите, другари. Комунизмът отиде в историята и оттам, само струва сеир на демокрацията. По мое време, индивиди като Луси Котер най-много щяха да стигнат до длъжността редактор в заводска многотиражка. Буржоазията вече прибягва до услугите на крайно неадекватни и бездарни активисти - но няма лошо. Народните маси днес кълват и на гола кука.

  /не се чете/
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Че теб кой те брои...

  Некой ти пречи да клечиш благоговейно
  пред МОЧА в центъра на София?
  Или другаде...

  На места посочени от Юлия Латинина в "Ядреная моча"?
  В сущности, моча гибридная.

  http://ivo.bg/2018/11/06/ядрената-моча-на-путин/

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Холандка ще ми обяснява какво да правим с паметниците на България.
  Аз казвам ли им нещо за Амстердам.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#21] от "Koba Stalin":

  Дали подобни никнейм няма да реабилират напълно Хитлер, Гьобелс, и разни други кръволоци от ХХв.?
  Какво ще кажете ДНЕВНИК?

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":

  другарите напоследък задълбочено изучават "моята борба"

 25. 25 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Ко, ко речи? Някаква недомислица се е получила!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#23] от "historama":До коментар [#21] от "Koba Stalin":
  Дали подобни никнейм няма да реабилират напълно Хитлер, Гьобелс, и разни други кръволоци от ХХв.?

  Скъпи другарю histo, драги rama,
  Държавниците на са мажоретки, нито пък манекенки на модно ревю, за да искат да се харесват на публиката. Историята, а не форумите определя тяхното място и значение. Държавникът е лице, което е разполагало с власт. Всеки държавник е преследвал определени цели. Историята се интересува само от това, дали този държавник е постигнал целите си, а не дали са му ръкопляскали в кръчмите. Аз направих разорената от Гражданската война Русия, загубила Първата световна война - в Победител във Втората. Русия стана ядрена сила със световно значение. Да, руснаците не се научиха да правят кафеварки и други изделия на шир потребата. Но аз такива цели не съм си поставял. Вярно е, че индустриализацията беше направена с много жертви и с цената на крути мерки. Но нали вие демократите казвате, че "безплатен обяд няма." Всичко си има цена. Да и днес Русия не е цъфнала и вързала икономически. И днес средният руснак живее много по-мизерно от средния западно европеец. Но не подценявайте Русия. Прогнозите, че тя ще фалира и ще се разпадне ако не до утре вечер, то най-късно до края на седмицата, са творения на болни мозъци. И накрая - дори ако Русия изчезне, вие няма да заживеете по-добре. Осъзнайте го най-накрая!

  /не се чете/
 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#21] от "Koba Stalin":Дали подобни никнейм няма да реабилират напълно Хитлер, Гьобелс, и разни други кръволоци от ХХв.?Какво ще кажете ДНЕВНИК?
  —цитат от коментар 23 на historama


  Не си видял – настроение "весело". 😁
  Сталинистите и без никнеим върлуват!

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  В България научих също, че историческият период, приключил през 1989 г., и до днес не е бил подложен на дълбокия дебат, който заслужава. А сигурно по тази причина все още не е и разказан на по-младото поколение българи.

  =======
  Срамуват се, Мадам Луси..... затова!!!

  Гледат час по скоро да изпотрошат всичко за да не знаят идните поколения..... що е то миналото....

  На тях им дайте повод..... и ще изпотрошат всичко, без значение на размери и епоха.....
  Шипка, Мадарския конник......... само ги мотивирайте.....могат и тях да ликвидират......

  Bukalemun
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Пак ли ще сключват сношителен пакт
  с геносе... Кой е сега Гитлер?

  През 1923 борбата на Марксисткия ленинистки сталинистки
  интернаци Коминтерн, пробвана в Царство Болгария,
  не сполучила, но насърчила Гитлер да напише "Майн Кампф".

  Така насърчена, през 1939 Масква флиртувала (каквото и да й струвало),
  но постигнала сношение.
  Другарите Сталин и Рибентроп - щракнали се на портрет,
  та да види целий свет че го чака новий ред.

  Подробности в нета:
  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България.

  Дисидентски матрял, но секи идеологически здрав
  ще съумее да извлече зърното и изплюе сламата ;)

  До коментар [#24] от "Партийна секретарка":
  До коментар [#23] от "historama":

  другарите напоследък задълбочено изучават "моята борба"

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Ами то разлика между тях няма.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Я питайте др. Таско Ерменков дали е лоша идеята?!Че той не прави разлика межде Русия, България и комунизма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Не знам. Повечето й идеи ми се сториха, меко казано, неадекватни спрямо социалната атмосфера в България. Но имаше нещо интересно - паралела, който младата дама прави между английския колониализъм в Ирландия и социализма в България. Не знам доколко осъзнато, но очевидно за нея социализЪмът е вид руски колониализъм. Разликата между двете държави колонизаторки очевидно е в културата. Москалите са известни с абсолютната си простащина.

 33. 33 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Позната история в нашите кометарии, не говорим по същество, а залитаме по това кой го е казал.Предвид огромноо количество от т.н. паметници за периода 44-89-а година, много от които са безподобен кич и слачгачество, редно е да ги поразредим. Но очевидно тези които избираме, нямат волята и дори доста ги е страх от големия "брат" и не смеят да ги пипнат, напротив, взимат мерки да ги опазват от народната любов.
  —цитат от коментар 12 на tsvetko_51


  Струва ми се, че имам по-добра идея. Ако все пак някой паметник на "българо-съветската дружба" или на "братята освободители" бъде оставен, той да бъде "идиотизиран" - преработен така, че освен отвращение, презрение, присмех към москалите други емоции да е неспособен да буди.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Я питайте др. Таско Ерменков дали е лоша идеята?!Че той не прави разлика межде Русия, България и комунизма!
  —цитат от коментар 31 на lz2


  Таско Ерменков е известен БСП интелектуалец, съответно и мярка за развит интелект. Мушкатото на леля ми, например, демонстрира 8 таска интелектуални способности в мрачно време и 11 таска - когато е слънчево след дъжд.

 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  В България научих също, че историческият период, приключил през 1989 г., и до днес не е бил подложен на дълбокия дебат, който заслужава. А сигурно по тази причина все още не е и разказан на по-младото поколение българи.=======Срамуват се, Мадам Луси..... затова!!!Гледат час по скоро да изпотрошат всичко за да не знаят идните поколения..... що е то миналото.... На тях им дайте повод..... и ще изпотрошат всичко, без значение на размери и епоха.....Шипка, Мадарския конник......... само ги мотивирайте.....могат и тях да ликвидират......
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Как би се отнесъл към един паметник, посветен на "Храбрите действия на българската армия и българската полиция по време на Възродителния процес"? Би одобрил, би отхвърлил безусловно, би отхвърлил идеята, защото се срамуваш от това, което си правил по време на "преименуването"?

  За да си изясня критерия, който прилагаш питам, не за друго...

 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Весело

  До коментар [#23] от "historama":До коментар [#21] от "Koba Stalin":Дали подобни никнейм няма да реабилират напълно Хитлер, Гьобелс, и разни други кръволоци от ХХв.?Скъпи другарю histo, драги rama,Държавниците на са мажоретки, нито пък манекенки на модно ревю, за да искат да се харесват на публиката. Историята, а не форумите определя тяхното място и значение. Държавникът е лице, което е разполагало с власт. Всеки държавник е преследвал определени цели. Историята се интересува само от това, дали този държавник е постигнал целите си, а не дали са му ръкопляскали в кръчмите. Аз направих разорената от Гражданската война Русия, загубила Първата световна война - в Победител във Втората. Русия стана ядрена сила със световно значение. Да, руснаците не се научиха да правят кафеварки и други изделия на шир потребата. Но аз такива цели не съм си поставял. Вярно е, че индустриализацията беше направена с много жертви и с цената на крути мерки. Но нали вие демократите казвате, че "безплатен обяд няма." Всичко си има цена. Да и днес Русия не е цъфнала и вързала икономически. И днес средният руснак живее много по-мизерно от средния западно европеец. Но не подценявайте Русия. Прогнозите, че тя ще фалира и ще се разпадне ако не до утре вечер, то най-късно до края на седмицата, са творения на болни мозъци. И накрая - дори ако Русия изчезне, вие няма да заживеете по-добре. Осъзнайте го най-накрая!
  —цитат от коментар 26 на Koba Stalin

  Ако към таваришч Коба се подходи икономически, ще се окаже, че всичките му действия са били продиктувани от финансовите интереси на определени гилдии - на гробарите, и на погребалните агенции...

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Весело

  Не, не трябва да мълчим за комунизма, трябва само за това да лаем. Като че ли ние сме виновни, че западняците са ни изтъргували в Ялта и са ни дали на Сталин. ВВекове след това ще ни слагат етикети и ще ни обявяват за второ качество хора. Като че ли те са солта на земята и божи ибраници.
  —цитат от коментар 18 на proza


  Когато са ни търгували, ти не си била още родена. А тези, които са били - ами те вина имат за това, че са се оставили да ги търгуват. И които по-късно са се оправдавали с това, че "от тях нищо не зависи"... - моралното оправдание на конформиста, на подлеца; а те двете, в определено отношение са едно и също....

 38. 38 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#34] от "gr52":
  +++:)))):)))):))))))):)))))))))))))))

 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#26] от "Koba Stalin":
  С твоята идентификация със Сталин и това 'аз' направо си за психиатрията бе, пич, редом до Наполеон на 4ти километър....
  А иначе по темата : културоведските приказки са нелепи по отношение на комунизма ,защото това не е култура, а антикултура. Все едно да се обсъждат като арт инсталация изсушените човешки глави при някои човекоядски племена. Същото е и с комунистическите перверзии във вид на паметници...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8795 Неутрално

  Паметниците на съветските воини и на бивши съветски деятели трябва да ги съберат в музей за идващите поколения.

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#40] от "Peni Nikol":

  Аз продължавам да твърдя, че трябва да бъдат идиотизирани. Казано по друг начин - с помощта на някой и друг скулптор и дузина чираци, преработени така, че да изглеждат от идиотски по-идиотски

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#29] от "dnevnikar":

  Чета Ви и във въображението ми се редят картина след картина...

  Курнелия Нинова трибунопоставена някъде и строеният срещу нея народ реве: "Хайл!, Хайл! Хайл!"
  ........................
  Ама тя пък ще се вземе да се изпърди точно в сюблимния момент... И всичко отива на кино...

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Гениално!
  Кой да се сети...

  Гениалните идеи са прости.
  Имаш една - пиеш млеко
  (пичелиш от сложни книги).

  В случая, верно:

  Хвалейки "за" комунизма
  ке разбиеме нацизма

  "Луси Котер: При възхода на националсоциализма в Европа
  да се мълчи за комунизма е лоша идея"

 44. 44 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 362 Разстроено

  Холандка ще ми обяснява какво да правим с паметниците на България.Аз казвам ли им нещо за Амстердам.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Българи, Юнаци, Българи, Юнаци, ...

  Акъл не щем, пари ни дайте, а ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK