Гордана Силяновска, кандидат-президент: Ще оставим Заев без власт стъпка по стъпка

Гордана Силяновска-Давкова.

© Филип Георгиоски

Гордана Силяновска-Давкова.За Скопие е важно не толкова да "ходи" някъде, колкото да пренесе Европа у дома, да подобри икономиката си, да се справи с корупцията, "политическите династии или семейства, които използват политиката за обогатяване."


Това каза за "Дневник" професорът по конституционно право Гордана Силяновска-Давкова, един от двамата основни кандидати на президентските избори, чийто първи тур е на 21 април. Силяновска, номинирана от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за мястото на държавния глава Георге Иванов (заемал поста два мандата), е ярък противник на Преспанския договор - от него "не може да се живее, той не се яде и не носи приходи, а само фрустрация" и валидността му трябва да бъде проверена, обясни тя в писмени отговори на въпроси, изпратени от "Дневник".


От 2004 г. тя я професор в Правния факултет "Юстиниан I" към университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие. Опитът ѝ в политиката е в ранните години на демокрацията - член е на конституционната комисия в парламента между 1990 и 1992 г. и е министър в кабинета на социалдемократа Бранко Цървенковски. Като изследовател тя не пести критики и към двете водещи партии в политическия живот - и СДСМ, от която е сегашният премиер Зоран Заев, и ВМРО-ДПМНЕ, която сега я номинира.
"Дневник" публикува отговорите на Силяновска, в които името на Република Северна Македония е изписано с приетата допреди няколко месеца кратка форма - Македония - отпаднала след решаване на десетилетния спор с Гърция.


Г-жо Силяновска, зад Вас застана партията, подкрепила и сегашния президент Георге Иванов. Държавният глава трябва да е обединител на нацията, а Иванов я разделяше с много действия - от спорна амнистия и отказа да даде мандат на Зоран Заев за премиер до нежелание да подпише Закона за езиците и съпротива срещу Преспанския договор. Вие как ще обедините нацията? Част от нея споделя позициите Ви против Преспанския договор и Закона за езиците, но мнозина други искат да оставят подписването на тези документи зад гърба си и да продължат напред.


- Мисля, че сте прекалено строги в оценката за президента Иванов. Става дума за десетгодишен мандат на човек, убедително победил на избори и който поради това имаше най-голяма легитимност. Вярно е, че имаше и слабости, а аз като професор (и мой колега) го критикувах за някои ходове за неподготвеността да използва правото на вето за някои закони.


За амнистията, от днешна гледна точка, ситуацията е променена: това, за което (Иванов – бел. ред.) беше обвинен, сега по друг начин го направи Заев с амнистия, която е противоконституционна, раздаде избирателно правосъдие, имаше нееднакво отношение към обвинените, за да се осигури мнозинство от две трети за промяна на конституцията. Иванов искаше да намали натрупания конфликтен потенциал и да направи невъзможна оценката на политици на основата на "бомбите" на Заев. Сега, при промяната на името и конституцията, Заев използва тъкмо този момент. Можем да критикуваме Иванов за политически действия, но изпълняваше функцията си в рамките на конституцията и закона, за разлика от правителството на Заев, което води политика над закона.


Огромното мнозинство от електората ясно изрази позицията си срещу Преспанския договор на 30 септември. Бях част от движението "Бойкотирам", а и съм силен критик на начина, по който с дерогиране на конституцията и закона се промени цялостният конституционен ред и страната се раздели, вместо да се обедини. Не знам доколко Вашите читатели знаят, че ратификацията на Закона за езиците и законът за ратификацията на Преспанския договор са публикувани в Официалния вестник (държавния вестник на Северна Македония – бел. ред.) без подписа на Иванов, а за това трябва да има наказателно дело. Значи виновникът за разделението и нарушаването на конституцията трябва да се търси на друго място.


Аз ще се придържам стриктно към конституцията, но ще съм проактивна и ще говоря на глас в ситуации на бъдещи нарушения на конституцията. Като професор по конституционно право и бивш член на Венецианската комисия с два мандата ще зная как да правя това умело.


Казвате, че ще оставите въпроса за името отворен и като президент бихте искали правна група от експерти да напише доклад за нарушаване на националното и международното право. Може ли да поясните какво очаквате от тази група и какви последици би трябвало да имат заключенията ѝ според Вас – опит за преразглеждане на Преспанския договор или нещо друго?


- Тъкмо преди дни американският професор по международно право Франсис Бойл изрази позицията си за невалидността на Преспанския договор в светлината на Виенската конвенция за международните договори. И много други високопоставени световни юристи, с които се консултирах, са на мнение, че Договорът не само не е вечен, но има и фундаментални правни недостатъци. Това казва и анализът ми през призмата на конституционните норми.


Освен това двустранен договор не може да обвързва трети държави и това скоро ще стане ясно. Македонският народ е силно огорчен и ощетен от този наложен против неговата воля договор и с едностранно променена конституция. Прилагането на Договора вече внася хаос и несигурност. Това го казвам като опитен юрист, който знае, че ако нещо е основано на безправност, може да има ефект на бумеранга. Уважавам конституцията, но ще работя за формиране на сериозна и независима експертна група, която да разгледа всички елементи на възможна невалидност на Договора.


Северна Македония не върви напред и дори не стои на едно място, а назад, казвате Вие. И поддръжници на управляващите се съгласяват, че след смяната на името са изкарани на показ тежки проблеми с корупцията, администрацията, съдилищата, службите и други, които тепърва предстои да бъдат решени. Вие какво можете да направите, за да се промени това, ако спечелите изборите?


- Функцията на президент на републиката не може да замени правителството. Това правителство ще плати висока цена за неспособността си, неработенето, мързела, корупционните скандали, шуробаджанащината и всичко останало, което мина незабелязано заради хвалбите от международната общност за Преспанския договор. Като твърдеше, че работи за приближаване към ЕС, властта ни отдалечи от Копенхагенските критерии и подкопа доверието на гражданите към институциите. Моят призив към гражданите е сега да решат дали имат доверие на такава власт да ѝ дадат всички позиции и абсолютна власт в държавата, или ще започнат да я наказват за неспособността и неотговорността ѝ. Ако бъда избрана за представител на опозицията, това ще е началото на края на властта на СДСМ. В рамките на мандата ми биха се случили и парламентарни избори.


Какви стъпки смятате, че трябва да се направят за подобряване на икономическата ситуация, за да се задържат младите в Северна Македония, и смятате ли, че можете да допринесете за това? В противен случай, когато Северна Македония влезе в ЕС, проблемът само ще се задълбочи, това вече се случи в не една източноевропейска държава.


- Както и в България, така и в Македония, голям брой млади хора са нетърпеливи и не искат да държат неизползвани талантите и знанията си в страна, в която и администрацията успява да функционира истински заради цялостната партизация. Членството ни в ЕС е в далечна перспектива, но е важно да се покаже на младите, че не трябва Македония да "ходи" някъде, а трябва да пренесем Европа у дома. Имам много студенти, които казват, че са подготвени да вложат усилия за подобряване на живота тук, ама чакат сигнал, че правната система няма да ги дискриминира и да фаворизира хора със съответните партийни или етнически връзки. Първата стъпка за подобряване на икономиката е борбата с политическата корупция и с политическите династии или семейства, които използват политиката за обогатяване на фирмите и семействата си. Като президент ще водя икономическа дипломация.


Гледате ли на тези избори като на референдум за властта на СДСМ? Смятате ли, че ако спечелите, са нужни извънредни избори, както предлага лидерът на опозицията Християн Мицкоски?


- Тази власт отдавна е делегитимирана, и да беше Македония демократична държава, Зоран Заев, щеше да си даде оставката веднага след неуспеха на референдума. Междувременно се насъбраха всекидневни скандали, афери с шуробаджанащина, строителна мафия окупира публичното пространство, властта няма отговор за нито един същински въпрос. От Преспанския договор не може да се живее, той не се яде, не носи приходи – но носи фрустрация. Вреди нанесе това, че Заев нямаше смелост да свика едновременно и парламентарни, и президентски избори, но сега ще го оставим без власт стъпка по стъпка. Победата ми ще е силно послание и ще върне надеждата у македонските граждани, че промени са възможни.


Говорите за по-активен президент - с обръщения пред парламента, повече конкретни предложения за подобряване на живота на гражданите и, ако е необходимо, конституционни промени. Влиза ли в този план промяната на политическата система на Северна Македония - повече правомощия за държавния глава или дори полупрезидентска или президентска република?


- Обещах и иницииране на конституционна реформа, но нямам амбиции да получа повече власт за президента. На конституционните промени гледам в насока на осигуряване на стабилна и функционална демокрация. Македония трябва да е повече парламентарна демокрация, а по-малко консоциация на два етнически елита. На нас ни е потребна ревизия на системата за подялба на властта, за да се отстранят "сивите зони" и възможността за политическа безотговорност.


Имам точна представа какво ѝ трябва на страната, а за това планирам да се консултирам с академичните среди и гражданското общество, но и с чуждестранни експерти. Президентът може само да направи предложение за промяна на конституцията, но конституцията я приема парламентът. Значи е нужна широка поддръжка от всички политически фактори. Нищо, което обещавам, не се прави за една нощ и с вълшебна пръчка; страната е в такава дълбока криза, че ще е нужно много търпение, знание и работа. Противник съм на засилване на президентските правомощия в стил Франция.


Българският евродепутат Андрей Ковачев изрази във "Фейсбук" разочарованието си от Ваши позиции за България, след като сте разговаряли с него за историята и за Договора за добросъседство по време на срещите си в Брюксел. Бихте ли искали промяна в отношенията с България и ако да, каква трябва да е тя?


- България е членка на ЕС и НАТО, а ние следим пътя ви. Искаме приятелството да се задълбочи, но очакваме и помощ, за да изминем този път. Приоритет ще ми е подобряване на отношенията с България, не само засилване на икономическите връзки, но и на културните, спортните, академичните и междучовешките. Близки народи сме и е естествено да си сътрудничим и да се разбираме добре. Досега повече значение се даваше на отношенията на най-високопоставените държавни представители и на договорите на елитите на двете страни, но вярвам в развиването на контакти във всички сфери и на всички нива. В тази насока бях изненадана от публикацията във "Фейсбук" на г-н Ковачев. Смятам, че всички отворени въпроси трябва да ги решаваме като държавници, а не като политици, които искат бързо да натрупат точки от гражданите.


Отговорите на Стево Пендаровски, номинирания от управляващите социалдемократи основен опонент на Гордада Силяновска-Давкова, очаквайте утре на Dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Успех! Свестни неща казва и ако има намерение и възможности да ги изпълни - макетата ще случат на политик. Поне имат свестен кандидат - а не Цеца, Румбата или... хайде да не храня троловете на ПП.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3957 Любопитно

  Сръбско прокси?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  Преспанския договор "не може да се живее, той не се яде и не носи приходи, а само фрустрация"...

  Ами то и членството н ЕС не се "яде", и демокрацията не се "яде", а на некои другари - като Курнелка от Крушовица - толкова им е отнела...


  До коментар [#2] от "DDR":

  "Сръбско прокси?"

  Руско по-скоро.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Към автора: това, че странното наречие, което говорят в Северна Македония, ни се струва съвсем разбираемо на пръв поглед, не прави книжовния превод по-лесен.

  Например " светски юристи" вероятно са "световни" или "международни" юристи.
  А "наказателно дело" е "наказуемо от закона действие".

  По темата: Ако тази женица е роднина на Трифон Силяновски - невероятния, великия, незаслужено прегазения от комунистическия ботуш и от дигиталната ера български изкуствовед, философ и ренесансова личност във всяко отношение, то жалко, много жалко....

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Тази "кака" да ходи да........

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5607 Неутрално

  Умна жена, проблемите ѝ са ясни, въпроса е да издържи физически...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  "Към автора: това, че странното наречие, което говорят в Северна Македония, ни се струва съвсем разбираемо на пръв поглед, не прави книжовния превод по-лесен."
  Крайно време е нещата, които идват като съдържание от Македония да не се ”превеждат” а да се пускат в оригинал. Иначе тезата за еднаквият език издиша. Например чехи и словаци не си превеждат един на друг, въпреки, че официално са два езика със свои правопис и въпреки, че има мрънкачи и от двете страни на границата. Включително не рядко вчешки радиа водещите на рубрики са словаци. Във фирмите всеки пише и говори на своят си език и няма драма. Има мрънкачи и от двете страни на границата, но ако нямаше би било подозрително.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  И в Македония са развързали торбата с рублите.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5858 Неутрално

  Дневник НЕОБЯСНИМО са спестили на господжата
  въпроси за ОТНОШЕНИЕТО Й КЪМ НАТО, Русия, Сърбия и България.
  Още повече, че пред евродепутат Ковачев говори едно,
  а сега в интервюто реди точно обратното.
  Другарката Давкова няма "шанси" да спечели.
  Жалко, че Сърбия и Русия в желанието си да й помогнат
  ще се опитат да дестабилизират добавъчно Македония
  и да й попречат по пътя й към Европейската и НАТОвската интеграция.

  НЯМА ДА УСПЕЯТ, обаче - нито Сърбия, нито Русия, нито другарката Давкова

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5858 Неутрално

  Умна жена, проблемите ѝ са ясни, въпроса е да издържи физически...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Това да си умен, и да си почтен и да не използваш умността си

  за да слугуваш на непочтени и откровено мошенически сили,

  като тези - СЪРБОСЛАВСКИТЕ и ВЕЛИКОРУСКИТЕ са две различни неща.

  За добро или за лошо, в политиката ПОЧТЕНОСТТА е нещото,

  без което не може.

  А ПОЧТЕНОСТТА в ПРОСРЪБСКИТЕ и обслужващи СЪРБОСЛАВИЯ и РУСИЯ

  политици на Македония е точно нещото което липсва

 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  "не трябва Македония да "ходи" някъде, а трябва да пренесем Европа у дома"

  Македония може и да не трябва да "ходи" някъде, но бившия премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски очевидно имаше нужда да се изнесе в Европа...

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  До коментар [#7] от "DDR":

  Няма теза за еднакъв книжовен език.
  Доколкото македонският е закрепен в книжовна норма, има граматики и речници, длъжни сме да се съобразяваме.
  Иначе става малко като Давайте погуляем! Как ще гуляеш, бе, то още няма девет сутринта!

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Айде и тая от силите на злото, ще връща, ще спира, зомбита ще възкресява... Ей тия неосъветски подлоги, нямали да ги заличи времето вече.

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Истинска югославска професорица, напомни ми за Мира Маркович.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Не ме разбра. Както и да е, проблема е, че масово не се разбира този проблем. А на други места, дали е дотерам или докарам, персшка или писано яйце, не играе в ежедневието роля.както и да е, всеки народ си пати от интелектуалците си.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Пача !

  Натиск, постоянство и търпение.
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Няма нужда от превод, то официално се нарича адаптация в преводаческите фирми. Македонския диалект изкуствено е отдалечен от българския със сръбската азбука (сама по себе си селски вариант на кирилицата) и вкарването в него на думи, които изкуствено да заменят българските.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  С кое да се съобразяваме? С югославските измишльотини? Те не може ли да се съобразяват с историческите факти? На първо място разни юг-учЕни...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  От интервюто дъха на безидейност, липса на визия и очакване едни батковци от Сърбия да им укажат правилния път. Игнорира положителните оценки от цивилизованата част на света и изтъква нуждата такива като нея да станат европейци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  Пача !
  —цитат от коментар 16 на dorn  Руско - сръбска пача !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Сръбско прокси?
  —цитат от коментар 2 на DDR


  По-скоро расиянско такова.

 22. 22 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Умна жена, проблемите ѝ са ясни, въпроса е да издържи физически...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Да оди на фитнес да заякне!

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":Няма нужда от превод, то официално се нарича адаптация в преводаческите фирми. Македонския диалект изкуствено е отдалечен от българския със сръбската азбука (сама по себе си селски вариант на кирилицата) и вкарването в него на думи, които изкуствено да заменят българските.
  —цитат от коментар 17 на Пипера е много лют


  Това на 20% от бг гражданите им е ясно. На останалите 80% не им е ясно и всеки изказ различен от книжовнят или различен от меките форми го считат за сръбски. Това най-добре си личеше в казармата, където всички от сверозапада бяха набеждавани за сърбета а от югозапада за макета (като и в двата случая се влагаше етническа принадлежноста не майтап). Трагедията е, че сега в 80% от бг населението битува представата, че и в Западните покрайнини и в Македония би трябвало да говорят едва ли не книжовно. И като чуят този говор, викат че е сръбски и че не го разбират. А трябва практика на ухото и за това съм против "адаптацийте" на статии, книги и филми. официални документи да, но да се разиграват циркове подобни натози, който навремето разиграваше Иван Гарелов със симултанстните си преводи от Скопие е направо трагично.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":
  Повечко четене трябва:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Luxemburgische_Sprache

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  ярък противник на Преспанския договор - от него "не може да се живее, той не се яде и не носи приходи, а само фрустрация" и валидността му трябва да бъде проверена...
  --------------------------

  Да, тя и Курни се оплакваше, че асфалта не се яде, ама не помня да е успяла да спечели избори с тази теза.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1129 Весело

  До коментар [#20] от "niksan1":

  Нарича се холодец !

  Натиск, постоянство и търпение.
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Напълно си прав.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Силяновска и Курнелка четът от един Наръчник на агитатора. Тая "договора не се яде", оная "асфалт не се яде". Къде остана въображението?

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Алкашките ще стискат с ВСИЧКИ СРЕДСТВА последната руска "капия" на балканите и бавно и болезнено и за двете страни ще я изгубят!!!

 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  До коментар [#24] от "Николай Колев":

  Само да кажа, че не съм особено подходяща аудитория да ми разправят какво е книжовна норма, какво е диалект и откъде тече топлата вода.
  Националният книжовен език е част от националната идентичност и съответно част от националната сигурност.
  Това важи и за българския език, и за македонския.
  Айде стига сме се правили на интересни, че макетата колкото са криви, ние - два пъти по толкова.

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Комунистическо-руско-сръбска свиня!

  А относно разликите между БКЕ и РФ, понякога може да са доста объркващи.
  Любимият ми пример е надписа на БГ-МК граница:
  "Корупцията е вредна!"
  Македонците го четат и цъкат с език.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  До коментар [#15] от "DDR":

  В случая не говорим за "ежедневието" и дали баба Пена от Красново, която казва "оти го фанаф па го фърлиф през санъра!" е ясно разбрана от баба Добра от Полковни Серафимово, която казва "Ам атпиняй, синь, от марудника, атпиняй." Говорим за превод на интервю с кандидат за президент.
  Ако не виждаш разликата, жалко.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  До коментар [#18] от "Пипера е много лют":

  Като откриеш как да върнеш времето на 1945 година, обади ми се, аз ще ти помогна да не се съобразяваме. Така, както седят нещата днес, ще се съобразяваме.

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#31] от "АзКлавдия":

  Национална идентичност? Австрийците говорят на австрийски, швейцарците на швейцарски, белгийците на белгийски... Американци и австралийци, те какъв език имат, не знам. В Южна Америка е богатство, там бразилски, чилийски, парагвайски, абе разнообразие...
  П.П. Щом не си "аудитория", бъди аула, семинар, ама не взимай отношение.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2591 Разстроено

  Съвсем ще я закършим с нашата политика.....

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#34] от "АзКлавдия":

  Ти като Тиквоний еднокнижния - много лесно приемаш всякакви югославски простотии. Не ние, а макетата дърпат към НАТО и ЕС, ерго - те ще слушат и изпълняват, оти иначе нема.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#31] от "АзКлавдия":

  Само дето няма национален македонски език, ерго и няма македонска нац. сигурност, хахах. Както смениха знамето си преди 25 години, името си оня ден, ще сменят и езика и историята. Со кротце, со благо и со малце кьотек.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#35] от "Николай Колев":

  И она мора да се изока...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  До коментар [#38] от "Пипера е много лют":

  Дали нещо го има ли го няма - не решаваш ти.
  Щото по тази логика ако утре някой друг реши, ще се окаже, че говориш аналитичен вариант на южнославянски език, който използва руска азбука. Което е напълно възможно да не ти хареса.
  Точно по същия начин на македонците не им харесва някой друг да реши, че говорят български диалект.
  Не виждам какво повече има да се обсъжда.

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  До коментар [#31] от "АзКлавдия":Национална идентичност? Австрийците говорят на австрийски, швейцарците на швейцарски, белгийците на белгийски... Американци и австралийци, те какъв език имат, не знам. В Южна Америка е богатство, там бразилски, чилийски, парагвайски, абе разнообразие...П.П. Щом не си "аудитория", бъди аула, семинар, ама не взимай отношение.
  —цитат от коментар 35 на Николай Колев


  Разбира се, че е национална идентичност.
  Австрийците никога не са твърдели, че говорят "австрийски", за да им бъде проблем, че вече не го говорят. Същото и с всички останали, изброени от теб.
  Тук случаят е съвсем различен.
  До коментар [#35] от "Николай Колев":

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Госпожата е представител на значително по-голямата част от македонците. Те категорично отхвърлиха на референдум смяната на името и въпреки това американците им наложиха тази смяна.
  А Ковачев да престане да се прави на интересен с неговите оценки за МК и даването на акъл. Кой е той, че ще ги поучава ? Да правят каквото искат. А съвсем друг е въпроса, че България категорично може да им заяви, че ако се продължава с кражбата на история няма да могат да влязат в ЕС. Много българи не познават македонци, не си дават сметка, че горе-долу 7-8 поколения край Вардара са живели извън България с някои доста малки във времето изключения и се е формирала македонска нация. Що се дивотия е това да казваш на някой, че не бил такъв, а бил онакъв ? Какво печелиш от това ?

 43. 43 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  "не трябва Македония да "ходи" някъде, а трябва да пренесем Европа у дома"Македония може и да не трябва да "ходи" някъде, но бившия премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски очевидно имаше нужда да се изнесе в Европа...
  —цитат от коментар 11 на plamen_b


  Изнесе се в Европа, точно защото Европа я няма в МК. Къде в Европа осъждат ефективно премиер заради купена кола, па макар и Мерседес ? Когато погнаха Спаска Митрова всички скочихме - правосъдието в МК било такова и онакова. Ами Груевски избяга от същото това правосъдие. Кога е хубаво там правосъдието ? Когато съдят Спаска е лошо, когато съдят Груевски е читаво ?!

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":В случая не говорим за "ежедневието" и дали баба Пена от Красново, която казва "оти го фанаф па го фърлиф през санъра!" е ясно разбрана от баба Добра от Полковни Серафимово, която казва "Ам атпиняй, синь, от марудника, атпиняй." Говорим за превод на интервю с кандидат за президент. Ако не виждаш разликата, жалко.
  —цитат от коментар 33 на АзКлавдия


  Жалко, че не разбираш " за що иде реч" Масово в Бг е това неразбиране и после защо например торлаците ги тегли към сръбското и т.н. Пак ще дам примера с Чехия и Словакия. Два взаимно признати езика - няма преводи на интервюта на каквито и да е кандидати, по радиата звучи словашка реч, във фирмите словаци на различни позиции пишат и комуникират с чешките клиенти с подчинените си и с началниците си на словашки.
  Ще дам един пример за такава комуникация:
  На чешки: Як се Ваам лиибии наше набиидка - Jak se vám líbí naše nabídka?
  На словашки: Ако се Ваам паачи наше понука - Ako sa Vám páči naše ponuka?

  На ългарски - Харесва ли Ви нашата оферта?

  И никой не реве и не вие на умряло, че не било по съответната книжиовна норма. Понеже има желание хем за самостоятелност хем имат и чуството, че са почти едно и гледат да запазят близостта си.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 45. 45 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 660 Любопитно

  От Фейсбук страницата на евродепутата Андрей Ковачев научаваме, че тази "сърбоюгославска" кукумявка му заявила в Брюксел, че е против Договора за добросъседство с България и ще се опитва да възпрепятства неговото изпълнение

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  От одеве си говорим за различни неща и вече се дразня!
  Аз нямам абсолютно нищо против близостта на който и да било език с друг език, нито че чехи и словаци си говорят всеки на своя и се разбират!
  Въпреки това, ако забележиш, чешки и словашки са два отделни официални езика в рамките на ЕС и когато чешкото правителство цитира някой законов текст, той не ползва варианта на словашки, понеже му е попаднал първи.
  Тук са ни сложили да четем интервю в печатна медия с кандидат за важен пост. Това не ти е тинтири-минтири в махалата и кой разбрал, кой не разбрал.
  Как да ти обясня по-ясно разликата?!?

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Тази сръбска маша ще усети мнението на северномакедонския народ на изборите. Това щяла да отменя, онова щяла да отменя. Заев бил лош, правителството било корумпирано. А какъв беше Груевски? Честен и справедлив политик? Колко честен беше, когато подслушваше половината държавни служители, съдии и общественици? Къде потънаха милиардите от строежите на "македонските" паметници? Защо въпросната госпожа така бързо забрави престъпленията на партията, която я издига? Защо не каже къде е Груевски и защо не е в затвора?

  Тази е същата като Георге Иванов. Сръбска марионетка под руски кукловод. Иванов и Груевски почти успяха да докарат Северна Македония до пълна разруха. Един ден на Зоран Заев паметник ще му издигнат в центъра на Скопие. Такъв държавник и дипломат като него Северна Македония досега не е виждала и най-вероятно няма да види.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#40] от "АзКлавдия":

  Не аз, а ти обсъждаш исторически факти, като стъпваш на неверни постановки и ги изопачаваш. Какво биха решили някакви рашъни и други азиатци за нас не е важно.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#42] от "krf54523578":

  Типично шизофренно мислене. Тя цялата им "нация" от сръбски и югославски остатъци е построена върху крадена история. Те ако не крадат история (казано накратко ако не лъжат като разпрани) каква нация биха имали? Нула.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#43] от "krf54523578":

  Груевски беше осъден за злоупотреба с власт и корупция. Руските опорки ги бутай някъде другаде.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3957 Весело

  До коментар [#44] от "DDR":От одеве си говорим за различни неща и вече се дразня! Аз нямам абсолютно нищо против близостта на който и да било език с друг език, нито че чехи и словаци си говорят всеки на своя и се разбират! Въпреки това, ако забележиш, чешки и словашки са два отделни официални езика в рамките на ЕС и когато чешкото правителство цитира някой законов текст, той не ползва варианта на словашки, понеже му е попаднал първи.Тук са ни сложили да четем интервю в печатна медия с кандидат за важен пост. Това не ти е тинтири-минтири в махалата и кой разбрал, кой не разбрал. Как да ти обясня по-ясно разликата?!?
  —цитат от коментар 46 на АзКлавдия


  Аз ще ти обясня по-ясно разликата:
  Пускам линк към 13 минутно интервю излъчено по чешката държавна телевизия със Зузана Чапутова, кандидат за президент. Чеха си говори на чешки, кандидатката за словашки президент си говори на словашки и никой, ама никой не им превежда. Нито симултантно нито с титулки. 13 минути интервю по държавната телевизия без превод. С кандидат за президент.
  Е сега схвана ли разликата между Бг и Чехия и Словакия.
  https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2746517-zuzana-caputova-mame-problem-se-spravedlnosti-a-ferovosti-na-slovensku-celime

  А ето ти и от срещата на МилошЗеман с другият кандидат за словашки президент. Пак от националната телевизия. Без превод:
  https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2768912-zeman-se-setkal-v-lanech-se-slovenskym-prezidentskym-kandidatem-sefcovicem

  А ето и официалната съвместна пресконференция на Милош Земан и словашкият президент по време на посещението в Словакия. Всеки си говори на своят език и няма, няма превод и така се излъчва и на живо
  https://www.facebook.com/CT24.cz/videos/prezident-miloš-zeman-na-návštěvě/10156112325509009/

  За това говоря а не за баба пена и кой с каквио реалности да се съобразявал.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3432 Разстроено

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Другарке, поради что се срамиш от македонскио язык?
  Македония даде коминтерновски алфабет на братските славянски народи.
  И лексика.
  Как Просветата да тръгне, като пазиш за Элита македонскио грамотност,
  а Народа - не го питаш

  До коментар [#46] от "АзКлавдия":
  До коментар [#44] от "DDR":

  От одеве си говорим за различни неща и вече се дразня!
  Аз нямам абсолютно нищо против близостта на който и да било език с друг език, нито че чехи и словаци си говорят всеки на своя и се разбират!
  Въпреки това, ако забележиш, чешки и словашки са два отделни официални езика в рамките на ЕС и когато чешкото правителство цитира някой законов текст, той не ползва варианта на словашки, понеже му е попаднал първи.

  Тук са ни сложили да четем интервю в печатна медия с кандидат за важен пост. Това не ти е тинтири-минтири в махалата и кой разбрал, кой не разбрал.
  Как да ти обясня по-ясно разликата?!?

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11967 Неутрално

  Русия има на кого да "помага" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Фрустрирани от демокрацията...
  Ущетени.
  Но не мигрират в истински Комунистически нации.

  Такава е "принципността" на некои днешни комунисти.
  Лицемерна.

  пп
  Истински Комунистически нации:
  ККП: Китайска Комунистическа Партия ;
  ККК: Комунистическа Ким Корея.

  Други се преобядисаха.

  Трети: в отстъпление.
  Др. Мадуро е обкръжен от 50 демократични нации.
  На Острова на Свободата Куба - Британска инванзия.
  Визита на Кралското семейство.
  Скрита форма на Брекзит?

  До коментар [#29] от "lpi31580057":

  Силяновска и Курнелка четът от един Наръчник на агитатора.
  Тая "договора не се яде", оная "асфалт не се яде".
  Къде остана въображението?

 55. 55 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#43] от "krf54523578":Груевски беше осъден за злоупотреба с власт и корупция. Руските опорки ги бутай някъде другаде.
  —цитат от коментар 50 на Пипера е много лют


  Груевски беше осъден заради една кола.

 56. 56 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#42] от "krf54523578":Типично шизофренно мислене. Тя цялата им "нация" от сръбски и югославски остатъци е построена върху крадена история. Те ако не крадат история (казано накратко ако не лъжат като разпрани) каква нация биха имали? Нула.
  —цитат от коментар 49 на Пипера е много лют


  Иди в центъра на Скопие и го кажи това. Какви и какво са си е тяхна работа. Никой отвън не може да решава каква е тази или онази нация.

 57. 57 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#40] от "АзКлавдия":

  А ти ли? Това, което си написала подир...по-добре да не го беше писала. Всеки един език има история. Тази история има паметници. Той не е само граматика и лексика. Къде са паметниците на македонски език? Речници, книги, въобще нещо написано на македонски. Преди 1944г. няма. Има една наука, нарича се историческо езикознание. Започваш от праезика и проследяваш развитието. Напр. праиндоевропейски-праславянски-различни славянски езици. Или праиндоевропейски-старогермански-германски езици. И като направиш това и проследиш една дума назад в развитието ще видиш, как се е развивал даден език.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":
  "Повечко четене трябва:"

  На Клавдия четене не и трябва. Тя е сърбоман като партийния си шеф Бойко.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  Съвсем ще я закършим с нашата политика.....
  —цитат от коментар 36 на Николай Бучков


  предателска , безродна , обслужваща чужди интереси. Няма как да е друга , след като ни управляват безродни мутри.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#42] от "krf54523578":

  Що се правиш на разсеян? Става дума за кражба на българска история. Македонците да се чувстват и наричат както си искат, но НЯМАТ ПРАВО да крадат от нашата история.
  Разбра ли? Или ти, като всеки сърбоман не ти пука от историята.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8857 Неутрално

  Тази ще върне Македония назад.

 62. 62 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#42] от "krf54523578":Що се правиш на разсеян? Става дума за кражба на българска история. Македонците да се чувстват и наричат както си искат, но НЯМАТ ПРАВО да крадат от нашата история. Разбра ли? Или ти, като всеки сърбоман не ти пука от историята.
  —цитат от коментар 60 на tacheaux


  Ами точно това казвам. Чети ме внимателно. Само че не можеш да ги учиш как да се възприемат - това си е тяхна работа. А като им лепиш етикети от рода на сърбомани и др. подобни и като наричаш държавата им измислена какво мислиш, че постигаш ? Този Ковачев кой е, че да говори какви били и кое било там ?

 63. 63 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  По това колко и е куха кратуната на тази "професорка" личи, че е чиста българка. В политиката има нещо, което се нарича "прагматизъм". Крале са си сменяли верите заради кралства, предавали са се едни други и какво ли още не. И защо една държава да не добави нещо към името си след като по-силният съсед от Юг се е*ава с нея и спира развитието и. От един само гол инат македонците са поне 20 години назад и такива като тази дърта вещица продължават да ги водят за носа. Договорът не се "яде" но отвори вратата към НАТО и в обозримо бъдеще към ЕС. Верно, там е лошо, но защо ли всички се натискат към лошото.

 64. 64 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1047 Весело

  Тази е с тежко промит мозък, или пък, по-вероятно - сръбски агент и лъжец.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 65. 65 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3260 Любопитно

  Към автора: това, че странното наречие, което говорят в Северна Македония, ....
  —цитат от коментар 4 на АзКлавдия

  Какво му е странното?!???

  До коментар [#24] от "Николай Колев":... Националният книжовен език е част от националната идентичност и съответно част от националната сигурност. .
  —цитат от коментар 31 на АзКлавдия

  Така-така...правилно,...но зависи от избора,а и от това, дали е имало избор...:)))
  Този по-долу -
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Yosif_Kovachev_Shtip.jpg
  Йосиф Антонов Ковачев е виден български учен, педагог, обществен и държавен деец, депутат, кмет на София, действителен член на Българското книжовно дружество от 1884 г. Той е роден на 14 януари 1839 година в българския град Щип (днес Северна Македония). Брат е на революционера Михаил Ковачев .
  В Щип създава първото българско мъжко педагогическо училище, като негов помощник тогава е Александър Попорушев. През 1872 година е назначен за училищен инспектор в Кюстендил. В 1873 година излиза книгата му „Школска педагогия или методическо ръководство за учителите и управителите на народни школи“, който е първият български учебник по педагогика. В 1874 година издава „Буквар по нагледната и гласна метода“, а в 1875 – „Български буквар по звучната метода за народните школи“, излязъл едновременно в Пловдив, Русе и Велес, и претърпял 5 издания до 1885 година. ( във Велес!)В средата на 70-те години на ХIХ век Ковачев предлага за основа на българския книжовен език да бъде взет шопският диалект, както той нарича говорите в Кюстендилско. Аргументира се главно със средищното положение на този диалект по отношение на останалите (балканския и македонския) и неговата разбираемост от говорещите на други диалекти. Освен това възприема този диалект като най-чист по отношение на чужди влияния. Говорите в Кюстендилско са в основата и на неговия „Български буквар“ (1875) 1875!!!
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Kovachev-Balgarski-Bukvar.jpg
  Но...Изборът е друг...
  "Не бива да се забравя, че съвременният български книжовен език се гради основно върху източните говори.Това се дължи на факта, че по време на Българското възраждане повечето книжовници и революционери са били тъкмо от централна България, от двете страни на Стара Планина между Пловдив и Велико Търново.
  Обстоятелствата се стичат така, че в разгара на Възраждането и след Освобождението Балканската област е „родила” повече интелектуалци, образовани в Европа, отколкото другите области на България. След 1878 г. повечето ни политици отново са предимно от Източна България. В днешния български език са представени и западните диалекти, но предимно фонетично. "
  http://www.promacedonia.org/statii/shklifov_2003.htm
  Та,....така...

 66. 66 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Тази е с тежко промит мозък, или пък, по-вероятно - сръбски агент и лъжец.
  —цитат от коментар 64 на pariah


  Типична комунистка...

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10194 Неутрално

  Госпожата като че ли е облъчена от Решетников и Кремъл както нашите социалисти.

 68. 68 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10194 Неутрално

  Госпожата като че ли е облъчена от Решетников и Кремъл както нашите социалисти.

 69. 69 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#55:"krf54523578"][/quote]

  Айде, бе! Верно ли заради само една кола??

 70. 70 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 42 Неутрално

  "Искаме приятелството да се задълбочи..."- Силяновска.
  Това дистанционно интервю е пълно с още такива лицемерни
  лозунгарски излияния,но ще коментирам само цитираната фраза.
  Тази госпожа е включена в предизборната надпревара за президент от партията ВМРО-ДПМНЕ,известна с бойкота си при гласуването на
  Договора за добросъседство с България и която партия е открито
  против,както срещу Преспанския,така и срещу нашия договор.Пази боже от "задълбочаване" на такова "приятелство"!
  Ако тя спечели президентските,следват парламентарни избори с предизвестен резултат и регрес в отношенията България - Северна Македония,по-точно - връщане към едно неприятно минало,било то с НАТО или без него.

  Хайдушки копнения
 71. 71 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 42 Неутрално

  За езика:
  Доста хора у нас взеха да се усещат,че медийните преводи от български на български преследват чужда на исконните ни национални интереси цел.НяКой много упорито и целенасочено се старае непрекъснато да ни убеждава,че ние - българите, сме вече нещо много различно от македонците и почти нямаме нищо общо с тях.Че там сръбската идея е победила окончателно(като комунизма) и,че
  трябва да се примирим и да си траем по тоталитарному в името на "мирното съвместно съществуване",ненамесата във вътрешните работи на една суверенна държава и поради съвременните демократични,европейски норми.Хайде,така да е!Държавата РСМ е суверенна,а ние спокойно бихме си мълчали,ако цялата ѝ вътрешна и външна политика не засягаше дълбоко,из основи,съществуването и историческата обусловеност на България!Съвсем несправедливо,в пълен конфликт с истината,и ако нямаше трети страни,на които това да е прекомерно изгодно!Тази политика очевадно се крепи върху исторически възникнали външни зависимости на малката държава,а България би трябвало да се управлява от изцяло безотговорни хора,за да нехае за собствената си сигурност и бъдеще.Няма историческа,
  демократична,научна или каквато и да е друга концепция(освен напълно отречената и провалила се комунистическа идеология),оправдаваща провеждането на преднамерено целенасочения духовен разпад на една нация - българската!Там е смисълът на цялата политика,свързана с разграничаване(даже антагонизиране) на македонския диалект от неговия безспорен родов корен - българският език.А за да останат подмолните цели неосъществени,македонската литературна норма трябва да се признае официално за валидна(на кирилица,не на караджица) и на територията на българската държава,като само в правни случаи да се изисква прецизирана адаптация на текстовете.Твърдението,че в македонската лексика сърбизмите са водещи е невярно.Основната част от думите са определено български или най-малкото с доказана българска генеалогия.Лично смятам,че този диалект е съществена част от богатството на българския език и ние - българите, в никакъв случай не бива да се отричаме от него и губим!Аз също почти ежедневно го чета и ползвам,като горещо препоръчвам на всички българи да го правят - сами ще се убедят колко е лесно и полезно.Твърдо съм убеден,че това е най- правилният(може би не единствен) път,по който трябва да вървим,за да постигнем един ден неизбежно историческата справедливост в днешния демократичен свят.

  Хайдушки копнения
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK