Стево Пендаровски, кандидат-президент: Северна Македония няма да симулира реформи само за да допадне на ЕС

Стево Пендаровски.

© Стево Пендаровски

Стево Пендаровски.Кандидатите за президент на Северна Македония трябва да се съсредоточат върху бъдещето, а не миналото, и да мислят за обединяващите цели, а не за национализма, омразата и разделението.


Такива послания отправи за "Дневник" професорът по политология и международни отношения Стево Пендаровски, кандитат на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на президентските избори, чийто първи тур е на 21 април. За Пендаровски това е втори опит да стане държавен глава - през 2014 г. той се изправи срещу завършващия сега втория си мандат Георге Иванов и загуби. В писмени отговори на въпроси, изпратени от "Дневник", той призова лидерите в София и Скопие да се противопоставят на популистки манипулации на хора, които нямат интерес от добрите отношения помежду им.


Пендаровски има опит в политиката - съветник за националната сигурност е и на покойния президент Борис Трайковски (от ВМРО-ДПМНЕ), и на Бранко Цървенковски (оглавявал СДСМ преди премиера Зоран Заев), между 2005 и 2009 г. Между тези два поста, през 2004 и 2005 г., оглавява избирателната комисия на страната. Завръщането му на по-видими позиции в политиката дойде, след като той пое поста национален координатор за присъединяването на Северна Македония в НАТО.
Г-н Пендаровски, веднъж загубихте президентската битка. Какво се промени в тези пет години, което Ви дава шанс да спечелите? Какво променихте сега в кампанията си на базата на уроците, които научихте оттагава?


- През 2014 г. трябваше да се случи обрат, тъй като поражението на Иванов щеше да доведе до бърз край на режима на (бившия премиер Никола) Груевски и възможност за ефикасно уреждане на сметките с престъпността и корупцията. През 2014 г., разбирайки, че поражението на Иванов води към края на режима на Груевски, тогавашната власт ГИ открадна изборите чрез натиск и закани към гласуващите. Битката ѝ не беше само срещу мен, а срещу бурята на промяната, която неспирно се прилижаваше.


Новите избори са нов шанс. Шанс, който не трябва да изпускаме. Шанс да попречим на връщане към тъмното минало, към разделенията и омразата, към престъпността и масовата корупция. Шанс да направим последния удар за режима на Груевски и на неговите двойници в лицето на сегашния президент, лидера на неговата партия и нейния кандидат за президент. С тези избори ще навлезем в много важен етап от общата ни битка. Битка за интегрирана, сигурна, икономически напреднала държава, където върховенството е на закона, а не на престъпността. Държава на справедливост, равенство и солидарност.


Президентът трябва да е обединител на нацията. Заемащият поста Георге Иванов я разделяше с много действия - отказа да даде мандат на Зоран Заев за премиер, спорна амнистия, отказ да подпише Закона за езиците и работа срещу Преспанския договор. Вие обаче как ще обедините нацията? Темата за смяната на името например още е болезнена за много македонци, тя също по-скоро ги разделя.


- Като човек, като университетски професор, като политик основните ми ценности са хуманизъм, солидарност, отдаденост на справедливостта и върховенство на закона и единство. В тази посока, преди всичко като гражданин на нашата родина, разбирам ролята на президента на Република Северна Македония.


Да бъдеш президент означава да обединяваш, а не да разделяш, да насърчаваш единство и взаимно разбирателство, да не стимулираш конфликти и да се всява озлобление между гражданите. Да бъдеш президент означава да имаш смелостта и далновидността да вземаш трудни решения, а не да се криеш зад пропагандата на страха и омразата. Президентът води, той поема отговорността за собствените си решения. Президентът обединява, винаги търси общо решение, с което всеки ще получи и никой няма да загуби всичко.


Накрая президент на държавата означава да си лице на родината, еднакво у дома и в чужбина, за да бъде гордост за гражданите, а не за срам за родината. Представляването на държавата у нас и в чужбина не е само норма на нашата конституция. Това е същността на длъжността президент на държавата. Първият гражданин на държавата, равен на всички граждани и лидер за всички граждани, човек, който обединява и води.


За съжаление страната ни нямаше такъв президент през изминалите десет години. Когато през 2014 г. застанах пред гражданите и се кандидатирах за президент, бях твърдо решен да се противопоставя на сегашния президент Георге Иванов и неговата опустошителна политика. Със своите изявления и действия той насърчаваше разрушаването на демокрацията, юридическата и политическата безотговорност и политическия реваншизъм, които бяха ежедневие по време на режима на ВМРО-ДПМНЕ, воден от Груевски.


Надявам се, че по време на предизборната кампания ще обсъдим бъдещето на нашата родина, а не миналото. Надявам се, че претендентите няма да се съсредоточат върху национализма, омразата и разделението, а ще се обърнат към това, което обединява и свързва. В този дух ще водя цялата кампания от идеята за президент над тесни партийни интереси и ежедневен политически популизъм.


Северна Македония реши спора за името, но ѝ останаха куп проблеми, с които тепърва трябва да се справя, свързани с корупцията, администрацията, въпроси за работата на съдебната система и службите. Как ще помогнете да се решат, ако спечелите?


- През последното десетилетие станахме свидетели на систематично разрушаване на върховенството на закона от престъпна организация, водена от Никола Груевски и неговите най-близки сътрудници.


Само смелостта на тогавашната опозиция и нейния лидер Зоран Заев в сътрудничество с много неправителствени организации, неформални движения и смели и почтени хора, имаха смелостта да се противопоставят на нарастващата престъпност и корупцията, като разкриха мегаскандал с хиляди незаконно подслушвани разговори. В този най-тъмен период от нашата съвременна история режимът беше решен да поеме изцяло и приватизира държавата и институциите ѝ с цел постигане на своите криминални планове и цели.


Конституционно отредената позиция на президента на Република Северна Македония му позволява да бъде защитник на демокрацията и върховенството на закона. Той има право на вето на законите, приемани от парламента, има право да помилва осъдени лица или да освобождава от наказателно преследване, в съответствие със закона предлага двама съдии от Конституционния съд и двама членове на Съдебния съвет.


Но президентът, имайки непосредствен мандат от гражданите, има голяма политическа легитимност да се противопоставя на всички опити за подкопаване на демократичната политическа система и правовата държава. Конституцията и прекият мандат от гражданите задължават президента да бъде силен и решителен в реакциите си. Той е коректив както на парламента, така и на правителството, осигурява баланс във функционирането и взаимодействието на законодателната и изпълнителната власт.


Като президент на Република Северна Македония се ангажирам те винаги да бъдат защитник на демокрацията и върховенството на закона, независимо от партийните политически интереси или опити за влияние от различни центрове на властта.


Какви стъпки смятате, че трябва да се направят за подобряване на икономическата ситуация, за да се задържат младите в Северна Македония, и смятате ли, че можете да допринесете за това? В противен случай, когато Македония влезе в ЕС, проблемът само ще се задълбочи, това вече се случи в не една източноевропейска държава.


- Икономическото развитие, увеличаването на инвестициите, както и откриването на по-добре платени работни места, най-добре се осъществяват чрез осъществяването на стратегическите ни интереси за членство в НАТО и в Европейския съюз. Тъкмо затова, макар да нямам преки правомощия в икономическата сфера, смятам, че моята политика в тази насока ще има пряко вляние върху икономическия напредък.


Разбира се, осъществуването на стратегическите ни определения не изключва икономическо сътрудничество и с други държави - като Русия, Китай или други, изхождайки от взаимния интерес и полза.


В тази сфера особено важен е новият момент в отношенията със съседите, който е най-добрият стимул за по-добро икономическо сътрудничество, нови инвестиции и нови работни места.


Изселването на младите не само у нас, но и в целия регион, а и в цялата Източна Европа, е комплексно явление, което не може да бъде решено нито бързо, нито с бюрократични или популистки мерки. Но в нашата държава най-масовото напускане се случи именно при управлението на предходното правителство. Това не беше случайно. Корумпираните и партизирани институции ограничаваха възможностите за работа и достоен живот и те бяха единствено за лоялните партийни членове на ВМРО-ДПМНЕ и нейните партньори. Мнозинството граждани бяха дискриминирани и достъпът им до работни места бе невъзможен, особено в публичния сектор. Автократичното управление и нарушаването на човешките права и свободи принудиха много млади и образовани хора, дори онези, които вече имаха работни места и относително прилични заплати, да напуснат, тъй като отказваха да живеят в страх и несвобода.


Ще се боря хората да имат право на избор. Ако наистина са решени да напуснат, нищо не може да ги спре. Но ако искат да останат, ще направим всичко, за да им осигурим условия за лично и професионално развитие и добър живот за тях и семействата им.


Опитът на вашата съседка България показа, че членството в ЕС и НАТО може да е мантра, която да обедини усилията на политиците и обществото, а след като се изпълни, политическият елит да загубят цел, промяната да се забави, да надделее разочарованието. Ако допуснем, че Северна Македония може да се присъедини към двата съюза, докато Вие сте президент, какво бихте направили, за да се избегне този страничен ефект?


- Нашето стратегическо решение за членство в НАТО и Европейския съюз, което датира още от независимостта на Югославия през 1991 г. и за което във всички по-важни партии имаше консенсус, за съжаление бе застрашено от политиките на предходното правителство на Никола Груевски и на сегашния президент Иванов. СДСМ и коалицията, а и аз като кандидат-президент, още през 2014 г. предложихме нова политика на изграждане на държавно единство за стратегическите решения и всички отворени въпроси, като този за името и спора с Гърция и нуждата от договор за добросъседство и приятелство с България. Това включваше и нов подход в междуетническите отношения с цел да създадем единно общество на равноправни граждани.


На изборите през 2016 г. излязохме с програма за "Едно общество за всички", чийто носител беше сегашният премиер Зоран Заев. Бях част от тази концепция като оглавяващ листата в избирателен район 1. Значителна част от новата концепция е и борбата срещу корупцията и повторното установяване на правовата държава. Всички тези политики са част от основните европейски ценности. В този смисъл това правителство вече решително настъпва с политики, които са в насока на реформите, необходими за влизане в НАТО и ЕС.


Съзнавам, че реформите за влизане в НАТО и особено в ЕС не са само нужни промени за желаното членство. Ние все още сме в началото на този процес и искаме да използваме процеса на преговори, за да може промените, които ще се случат, да заживеят във функционирането на държавните институции, да станат част от всекидневния обществен живот, разбира се, да допринесат за изграждане на цялостно нова правна и политическа култура, която ще почива на европейските ценности.


Нито аз като президент, нито сегашното правителство няма да се съгласим да симулираме реформи само за да допаднем на Брюксел. Вредата от такава симулация ще е за нас, а цената ще я платят гражданите ни. Затова поддържам единствено истински и същински реформи, а съм сигурен, че постиженията ни ще бъдат разпознати и признати от Европейския съюз.


Гледате ли на тези избори като на референдум за властта на СДСМ? Смятате ли, че ако загубите, са нужни извънредни избори, както предлага лидерът на опозицията Християн Мицкоски?


- Всички избори отразяват разположението на гражданите и дали са доволни или недоволни от посоката, в която се движи държавата и политиките, които се провеждат. Тези избори не са изключение. Като кандидат, поддържан от управляващите партии СДСМ, но и ДУИ (Демократичния съюз за интеграция, коалиционен партньор на СДСМ - бел. ред.) и по-голям брой други партии, разбирам, че върху решението на гласоподавателите ще има своето голямо влияние и општото политическо разположение към правителството и управляващите партии.


Но съм уверен, че гражданите с голямо мнозинство поддържат насоката, в която се движи държавата. И затова поддържат реформите и членството на нашата държава в НАТО и Европейския съюз. Този път не е лесен, нито е без пречки. На този път понякога се правят и грешки при приемане на някои недостатъчно обмислени или недостатъчно категорични решения. Разбирам това. И сам понякога не съм доволен от скоростта на реформите или от качеството на някои от решенията. Но също така съм силно убеден, че пътя, по който заедно тръгнахме, трябва да го извървим заедно докрай, за да успеем. Гражданите, председателят на държавата, правителството и другите институции.


Тъкмо това мое убеждение беше решаващо, за да се кандидатирам за президент на държавата. И съм убеден, че гражданите ме припознаваат като надпартиен кандидат за президент, който иска да обединява, а не да разделя. Да създава единение, а не омраза, какъвто беше случаят в миналото. И затова се надявам, че заедно ще победим за общото благо и за по-доброто бъдеще на нашата държава.


Отношението към властите в България както на бившия премиер Никола Груевски, така и на досегашния президент Георге Иванов, за чието място сега се борите, не бе еднозначно. Сега, при управлението на Зоран Заев, нещата се промениха, но понякога прехвърчат искрици, макар и слаби. Какво още трябва да се промени, за да се изглади и това напрежение?


- Република Северна Македония, за да осъществи стратегическите си решения, но преди всичко за да осигури икономическото си развитие, трябва да има близки и конструктивни отношения със съседите. Политиците без визия винаги настояват да се съсредоточат върху въпросите и темите, които ни разделят, а не онези, които ни сближават.


Разбирам, че отношенията със съседите ни са обременeни от много тежки исторически етапи и решения. Но целта на политиката е не да бъде заклещена в миналото, а да създава възможности за бъдещето.


В изминалите две години сме свидетели на цялостно нов подход в отношенията със съседите. Нов подход, чиято основна задача е да решава съществуващите проблеми, без да създава нови проблеми. Подход, който се стреми чрез сближаването на държавите да се сближат гражданите. Сближаването на гражданите отваря нови възможности за икономическо сътрудничество и нови инвестиции.


През последните две години успяхме да сключим два стратегически договора и напълно да променим посоката на отношенията си с България и Гърция.


С България сме сключили договор за приятелство и сътрудничество, с което потвърдихме своето партньорство, бъдещия съюз в НАТО и ЕС и политика за тясно икономическо сътрудничество. Решихме историческите въпроси, които са източник на разногласия, да ги обсъждат експерти или учени, които имат необходимите знания, за да стигнат до заключения, базирани на исторически факти. Казано по-просто, заедно решихме някои от спорните въпроси да не бъдат пречка за съвместен напредък в бъдеще.


Резултатите от този договор са недвусмислени. Търговското сътрудничество и инвестициите непрекъснато растат с бързи темпове. Сега България е един от най-големите ни поддръжници в процеса на присъединяване към НАТО и ЕС. Комуникацията между гражданите нараства. Достатъчно показателни са данните за увеличаването на туристическите посещения.


Затова съм убеден, че трябва да продължим в посоката, по която вече тръгнахме. От време на време и от двете страни на границата някои политици, поради ежедневните политически нужди или, понякога, насърчавани от групи, на които не им трябва добрите отношения, ще правят провокативни изказвания в желанието си да предизвикват гняв сред гражданите. Но задачата на лидерите и в двете държави е решително да се противопоставят на популистки манипулации и да не се поддават на натиска от някои центрове на мощ, ако има такива опити. В хода на времето влиянието на тези случайни провокации ще отслабне, а придобивките и за двете държави и двата народа ще останат.


Отговорите на Гордана Силяновска, номинирана от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Смислени отговори. Успех!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Давайте ги тези интервюта в оригиналният изказ и правопис. Взимайте пример от чехи и словаци. Там и на срещи между президентите им и на последвалите пресконференции не адаптират. А са два езика. А ние претендираме за един език а с адаптиранети си издухваме претенциите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Желая му успех!
  Имаме нужда от разумни, умерени и интелигентни управници на братска Македония, а не радикали и комплексари!

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  В сравнние с бабата, този човек изглежда много по-адекватен.
  Успех!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  И тоя хънта-мънта по въпроса за непорочното зачатие на макединската нация.

 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  До коментар [#3] от "DDR":


  Дневник се притеснява да не създаде политически скандал, явно.
  Или че читателите са прости и няма да разберат съвременния видоизменен македонски диалект.
  Или че няма да се чете, защото е малко по-трудно. В началото е така, но все от някъде трябва да се започне.
  Човек като прочете една-две статии и изведнъж започва да го разбира македонския, мда.
  (Аналогията с чешкия и словашкия е добра - живях в Прага няколко години и знам)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Давайте ги тези интервюта в оригиналният изказ и правопис.
  =========================================================

  Ами нали така ще стане ясно, че македонският език е наистина различен от българския.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4674 Неутрално

  В сравнние с бабата, този човек изглежда много по-адекватен.Успех!
  —цитат от коментар 5 на pariah


  Бабата само си отваря устата

  Вместо нея говорят Москва и Белград

  Такива са всички от СРЪБСКО-РУСКАТА прислуга

  И в Македония, и в България

 10. 10 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Давайте ги тези интервюта в оригиналният изказ и правопис. Взимайте пример от чехи и словаци. Там и на срещи между президентите им и на последвалите пресконференции не адаптират. А са два езика. А ние претендираме за един език а с адаптиранети си издухваме претенциите.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  И да ти ги дадат, нищо няма да разбереш от официалния скопски език, който се различава съществено от българския диалект от Македония.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  До коментар [#7] от "pariah":


  До коментар [#8] от "Росен съм аз и голем капут":

  Вчера по повод интервюто с Гордана имахме спор под темата, трябвали да се адаптират съдържанията от Македония или не трябва, та се наложи да пускам линкове от официални междудържавни срещи и пресконференции между чехи и словаци, излъчвани на живо по държавните им телевизии, където не се адаптира, нито симултантно, нито писмено. А взаимно са се признали за два народа с два езика😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#10] от "Родолюбец":

  Вземи си смени ника 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Този говори добре какво трябва. Да каже че знае как да се направи и че може да го направи. Че така един наш президент само с приказките си остана.

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2875 Весело

  До коментар [#1] от "Дедо Лойко":

  Чиба, комуне!

  Тайпи, Тайпи - югат нодигнити но'онор!

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4885 Весело

  До коментар [#8] от "Росен съм аз и голем капут":

  Ако чуеш класически шопски диалект от западните региони на Софийското поле, едва ли ще решиш, че това е Български...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  И да ти ги дадат, нищо няма да разбереш от официалния скопски език, който се различава съществено от българския диалект от Македония.
  —цитат от коментар 10 на Родолюбец


  Прав си , че македонският официален скопски език се различава от македонския диалект на който говорят хората в Македония помежду си. Това съм забелязал от общуването ми с македонци и от слушане на официални изказвания и новини по македонското радио и телевизия. В официалният им език има много сръбски думи, македонският диалект е сърбизиран до неузнаваемост. Хората помежду си говорят на съвсем друг език.

 17. 17 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Говори смислено и не простее. Успех!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  На фона на сърбомана Иванов всеки друг кандидат изглежда приемлив ! Този поне ясно гледа да скъса със сърбоманщината и Кремъл, дано успее !

 20. 20 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Дръжте се и не повтаряйте нашите грешки. Айде хаирлия да е.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  Тежки времена я очакват Македония.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK