Проф. Карол Мундел: Науката е много човешко, много творческо занимание

Проф. Карол Мундел: Науката е много човешко, много творческо занимание

© Анелия НиколоваКарол Мундел е професор по астрономия в Университета Бат и главен научен съветник към Министерството на външните работи на Великобритания. Тя получава бакалавърска степен по физика от Университета в Глазгоу, след което работи в Обсерваторията на Джодрел Банк, Университета в Манчестър, където завършва докторска степен по астрофизика. По-късно тя се премества в Университета в Мериленд, преди да се присъедини към университета "Джон Мурс" в Ливърпул, където придобива степен Професор през 2007 г. Проф. Мундел бе в България за Софийския фестивал на науката.


- Виждаме възход на популярната наука, като примери - фестивалът, на които изнасяте лекция, сериали като "Теория за Големия взрив"...Науката готина ли е вече?


- Така мисля. Аз лично виждам голяма активност у младите хора, още от ранна възраст, когато има важни въпроси, които да зададат, ангажираност, независимо дали става въпрос за климатичните промени, за състоянието на океаните или за тези абстрактни въпроси като природата на вселената, черните дупки и Космоса. Мисля, че и учените работят усилено, за да въвлекат обществото, и това помага много, защото има много материал. Работата с журналистите също. Има желание науката да се комуникира по различен начин и всеки от нас дава различна експертиза, за да помогне. Мисля, че има голям интерес към това.
- Мислите ли, че все по-голямото разнообразие в науката помага? Наличието на повече жени или хора от малцинства привлича ли повече млади хора с различен произход и история?


- Мисля, че да. Ако погледнете статистиките, България се справя много добре по отношение на половото разнообразие. От моя гледна точка разнообразието, в широк смисъл, разнообразието на опит е много важно. За да отговориш на какъвто и да е въпрос, колкото повече различни хора имаш, толкова повече различни подходи комбинираш и толкова по-добро е решението. При едни и същи хора, ще получаваш едни и същи отговори.


Но трябва да видиш и някой, който прилича на теб, за да знаеш, че има път напред, да проимаш амбицията и да я последваш. Така че видимото разнообразие е много важно.


- Можете ли да обясните по-подробно това, което споменахте за различните подходи? Особено по отношение на инженерните и точните науки, много хора биха казали, че математиката си е математика, науката – наука. От какво значение е произходът и полът на човека, който прави науката?


- Науката е много творческо, много човешко занимание. Същестува мит, че хората в изкуствата и хуманитарните науки се занимават с творчество, а науката е логична и суха. Не намирам това за вярно. Мисля, че и в двете сфери ги има и двете неща. Има точност в изкуствата и креативност в науката. Когато измисляш въпроси, използваш научен метод да намериш отговорите им. Научният метод е точен, но начина, по който формулираш въпроса, може да определи как ще решиш проблема. Така че не е толкова просто, че да може да се каже "това е просто математика". Как формулираш въпроса, как решаваш какво всъщност изучаваш?


- Предполагам, че сте видели статистиките, че в източноевропейски държави, особено България, има по-висок от средното процент жени в точните и компютърните науки. Намирате ли разлика в подхода от и към жените в Източна и Западна Европа?


- Интересно ми беше да се поуча от източните държави с позитивни статистики как са стигнали дотам, какви поуки можем да си извадим ние в страните, където статистиките не са толкова добри. Факт е, че във Великобритания и САЩ това все още е голямо предизвикателство. Особено във физиката и инженерните специалности виждаме, че наистина няма баланс. Има млади жени с амбицията да работят в тези сфери и въпросът е как да ги поощрим от ранна възраст и да ги задържим там. Мисля, че има доста изследвания на различните културни разлики и опциите за работа, както и на историята на еволюцията на страните по отношение на възможностите и очакванията – дали да се работи изобщо. На поколението на майка ми във Великобритания не бе разрешено да работи след брака или децата. Само преди едно поколение се очакваше от жените да си стоят у дома като майки на пълен работен ден.


- А какво се изисква, за да бъдат задържани жените в науката? Предполагам, че майчинството и грижата за семейството играят роля, но би трябвало да има и други аспекти.


- Например да се разшири дебата за отпуските на родителите (майчинство или бащинство, бел. ред) – някои от тези инициативи са много важни. Младите мъже също биха искали да се грижат за семействата си.


Да се смени възприятието на "самотния гений", което е част от популярната култура. Ако потърсите великите учени в "Гугъл", ще откриете списък от исторически велики мъже и във възгледите по тази тема има доста предразсъдъци. Да излезем от този мит, че един самотен гений, обикновено бял мъж, ще направи всички открития. Голяма част от науката се дължи на работа в екип. Има нужда от различни подходи, за да се справим с глобалните проблеми, нуждаем се от разнообразие, за да се преборим с тях.


- Вие самата комбинирате ролята на човек, работещ за правителството, и на учен. Как намирате баланс?


- Двете роли се допълват. Когато пътувам в ролята на главен научен съветник, очевидно изпълнявам целите си на министерството на външните работи, които покриват науката. Когато пътувам, имам и авторитета на учен и разбирам натиска и проблемите върху научния сектор, механизмите за финансиране и как да се използват. Работя в международна среда и винаги съм работила с чуждестранни сътрудници. Виждам истинската сила на международното научно сътрудничество и допринасям с това към работата си в министерството и научната дипломация. Двете се допълват много силно.


Проф. Карол Мундел: Науката е много човешко, много творческо занимание

© Анелия Николова


- Как мислите, че научната дейност на Великобритания ще се промени след Брекзит, ако той все пак се случи?


Ние имаме водеща научна и иновационна база, която е водеща в световен мащаб. Уверена съм, и опитът ми от първите месеци на тази позиция, показва, че тази екосистема е призната. Много страни, които съм посетила, отбелязват това. Правителството също бе пределно ясно в позицията си, че ще поддържа и увеличава тази репутация, както и в посока на това, че Великобритания е една от топ 5-те държави в света по привличане на чужди таланти. Нещо повече, правителството обяви, че да достигне 2.4 % БВП до 2027 г. в изследванията и иновациите. Това ще дойде от академичният сектор, работещ заедно с индустриалния, за да запълни поточната линия на иновациите, която ще бъде ефективна.


Виждам, че посланието на правителството за това колко са важни науката и иновациите е позитивно. За икономиката ни, за културата ни, за здравето на страната ни. Изявленията около имиграцията, посланията на правителството бяха позитивни по отношение на "Глобалната Британия". По никакъв начин не искаме да затворим умовете си.


- Мислите ли, че нещата ще останат така, ако и правилата за европейските студенти се променят?


Глобалният пазар на образование е много променлив в момента и много конкурентен. Великобритания е високо оценена като глобален доставчик на образование. Посетих много страни в първите си шест месеца и по цялата планета срещам студенти, учили във Великобритания, и завърнали се у дома с много позитивно впечатления. Мисля, че академичният сектор работи много близко с правителството, за да може изработваните механизми да са полезни, ефективни и подходящи за това, от което се нуждае нашата страна с нашите амбиции.


- Връщайки се към научната ви работа, бих искала да ни споделите кое е било най-голямото предизвикателство и най-щастливият момент в нея?


- Много са. Привилегия е да бъда изследовател и особено да работя по природата на вселената. Често опитвам да правя неща, за които ми казват, че са невъзможни и няма как да се постигнат по някаква причина – няма пари или не е физически възможно, или нe eеобходимо, или друго. Ината съм и освен ако нещо не противоречи на законите на физиката и да няма как да се направи – ще го направим!


Така че създадох екип, който изучава избухването на гама лъчи в Университета "Джон Морс". Работим с много скромен бюджет, но имаме важни научни въпроси, на които да открием отговора и трябваше да обясним пред институцията защо ни е нужно финансирането. В тази система работя със страхотен екип, енергични хора, които вярват, че могат да решат този проблем. Направихме първото пряко заснемане на магнетично поле близо до черна дупка. Това за мен бе съчетание от предизвкателство и постижение.


- Вие говорите публично за сексуалния тормоз на работното място и дори сте стигала до съд за това. Защо за жените все още е трудно да се защитят и отстояват и какво е нужно, за да се постигне това?


- Кампанията #MeToo, всички тези проблеми с насилието на работното място вече се обсъждат и това е много добре. Мисля, че все още има табу върху обсъждането на враждебната атмосфера на работното място и сексуалното насилие на работа. Това все още е много сериозен проблем и трудно за всеки, изпитал това, да говори за него. Мисля, че трябва да продължим институционалните процеси, да увеличим прозрачността и гарантираме, че бариерите пред жените са премахнати. Защото има страхотни таланти и всеки – мъж или жена - трябва да работи на място, където се чувства в безопасност и може да реализира потенциала си, какъвто и да е стилът им на работа, да имат професионален респект към ограниченията, които са ясно артикулирани и прилагани. Това би трябвало да е целта, към която се стремим.

Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  90 процента от интервюто е посветено на политкоректни теми.Вместо да я питат за най-новите открития в сферата, в която работи.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  "..Науката е много творческо, много човешко занимание..."
  Това е

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Интересно ми беше да се поуча от източните държави с позитивни статистики как са стигнали дотам, какви поуки можем да си извадим ние в страните, където статистиките не са толкова добри. Факт е, че във Великобритания и САЩ това все още е голямо предизвикателство. Особено във физиката и инженерните специалности виждаме, че наистина няма баланс. Има млади жени с амбицията да работят в тези сфери и въпросът е как да ги поощрим от ранна възраст и да ги задържим там. Мисля, че има доста изследвания на различните културни разлики и опциите за работа, както и на историята на еволюцията на страните по отношение на възможностите и очакванията – дали да се работи изобщо. На поколението на майка ми във Великобритания не бе разрешено да работи след брака или децата. Само преди едно поколение се очакваше от жените да си стоят у дома като майки на пълен работен ден.

  Те се учат от нас, а ни плюват. истанбулската конвенция беше нужна може би на някои от западните страни, но не и на източните. Тук жените никога не са били ограничавани относно работата си.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Журналистката е насрала темата с антинаучни въпроси за полове, малцинства, дискриминации и други неомарксистки ненаучни тези. Жената е учен, иска да говори за наука, а тая я приклещва с въпроси, които нямат нищо общо с науката. Откачена работа, как науката щяла да спечели като започнат да я правят цигани и малцинства!!! Давай да лансираме в науката цигани, негри, жени, хомосексуални, да им дадев привилегии, да ги вкараме в университетите с тройки, да ги избутаме да завършат като незаслужено им завишаваме оценките, да ги набутваме в научни институти като изместват по-кадърни от тях, за да има диверсификация и това ще се отрази страхотно на науката. Науката, както и всичко останало печели от диверсификацията, това е неомарксистката теза. За съжаление вярно е точно обратното.

 5. 5 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Не я питат ,защото са сигурни,че не ги знае ,а и целта на гранта не е да те осведомовят,а да ти промиват мозъка...

 6. 6 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''...Да излезем от този мит, че един самотен гений, обикновено бял мъж, ще направи всички открития. Голяма част от науката се дължи на работа в екип. ...''Хайде- нова порция глупости....
  1. България е различна от о.к. по отношение на състава на населението, ние нямаме отвъдморски територии и в България населението е 99.99999 процента с бял цвят на кожата. Това означава, че наистина ВСЯКО откритие, особено пък направо от етнически българин, е направен от човек с БЯЛ цвят на кожата
  2. За нас- българките, мъжете българи са най- подходящите брачни и сексуални въпроси. Как е при англичаните- не знам и не ме интересува
  3. Факт е, че някои неща- напр. пространственото виждане- се дължат на действието на мъжкият нполов хормон тестостеронът. Друга наука- медицината- отдавна е доказала това. След 9тата година на едно дете, ако е момче, у него започва чудовищна секреция на този хормон- нивата му спрямо 8мата му година се увеличават над 180 000 ПЪТИ. Ето защо е нормално мъжете да имат по-развито пространствено виждане от жените
  4. Съпругът ми е БЯЛ, етнически българин и е много близко до гениалността.Да- иска ми се да имам неговите способности, но ги нямам. Заедно полагаме дължимата грижа семейството ни да се развива и да върви напред и да благоденства. И какво сега- да умирам ли за това, че той ги има, а аз- не, да му завиждам ли или да се разведа с него- какво ме ''съветва'' въпросната г-жа професор...
  5. Спрете с нападките срещу белите хетеросексуални биологични мъже- те са естествените брачни и сексуални партньори за всички бели, биологични хетерожени от етноса българин. Ако ги няма тях, ние как ще си намираме брачни партньори или г-жа професорът казва, че ние сме девиациите, а глбти- естественото състояние на обществото, м.. В България хетеросексуалните сме абсолютно мнозинство- това е положението. На когото не му харесва- прав му път към о.к.

 7. 7 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Неутрално
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако погледнем от друг ъгъл- какви умни въпроси би могла да зададе на учения Александрина Гинкова? От какво разбира тя, за да знае какво да попита? За наука не може да си говори с британката, затова кара по тъпия сороски въпросник.

 9. 9 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''...Ние имаме водеща научна и иновационна база, която е водеща в световен мащаб. ...'' Да- база имате, но собствени британски кадри, собствен научен потенциал, НЯМАТЕ- за това обсаждахте имейла на мъжа ми с всякакви предложения, за това и о.к. обмисля за пиейчдитата да няма аналог на синятата карта на ЕС, а те да бъдат веднага приемани на работа в о.к. след брекзит....

 10. 10 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":


  Явно те е домързяло да прочетеш нещо повече от заглавието!

  В статията има още повече общи приказки...

 11. 11 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "cmy12603507": "....
  са най- подходящите брачни и сексуални въпроси. " да се чете брачни и сексуални партньори.

 12. 12 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Весело

  ..."Да излезем от този мит, че един самотен гений, обикновено бял мъж, ще направи всички открития..."

  Ахахаха, я тая да каже/посочи едно откритие направено от негър?!😂😂гага

 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  Чудя се кога ще е инфлексната точка когато модерните надъхани 'либерални' политкомисари напълзяли на всякакви длъжности с титли формално свързани с научна дейност ще оцапат изцяло и необратимо думата наука. В сферата на климата затолистките шарлатани вече го направиха напълно разрушавайки кредибилито на това да се каже 'учените така казват', това вече не просто няма никаква стойност а има антистойност и умното нещо е човек по подразбиране да приема че лъготят за грантове за некви шарлатански 'изследвания' докато всъщност целата схема е да се цапнат ТРИЛИОНИ

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  До коментар [#10] от "Нормален гланц":

  Не е въпрос до мързел. Всеки намира своят акцент в статия с такива размери :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Между другото толерантните британци са награбили кмета на Лондон, ходи само с охрана вече. Обиждали го, заплашвали го, а той казвал, че не било честно.
  Ми кой те би по главата да ставаш кмет на столицата на бяла имперска Англия, бре госин пакистанецо?

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дивотията в историята се повтаря. Сщате ли се за Швейк- "Халба и наука...". Тук имаме същата аналогия, в малко по-различен вариант-"Джендъризъм и наука". Колкото халбата има общо с науката, толкова общо има и джендъризмът.

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  90 процента от интервюто е посветено на политкоректни теми.Вместо да я питат за най-новите открития в сферата, в която работи.
  —цитат от коментар 1 на Мусаши


  Най-новите открития се правят в савецкия саюз, все безаналогови. За тях да питат савецките дрогари.
  Другите учЕни са Фтора ръка, затова ги питат за политкоректни теми.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Вие говорите публично за сексуалния тормоз на работното място и дори сте стигала до съд за това. "

  А леличката бе ми станала дори симпатична. Явно и на нея някой "брутален" некастриран и неизпедерасен колега астроном й се е пуснал (хубавка е), което и е дало възможност да го осъди "за тормоз", което днес е много "ин", след което кариерата й е станала неудържима. Браво.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Чудя се кога ще е инфлексната точка когато модерните надъхани 'либерални' политкомисари напълзяли на всякакви длъжности с титли формално свързани с научна дейност ще оцапат изцяло и необратимо думата наука. В сферата на климата затолистките шарлатани вече го направиха напълно разрушавайки кредибилито на това да се каже 'учените така казват', това вече не просто няма никаква стойност а има антистойност и умното нещо е човек по подразбиране да приема че лъготят за грантове за некви шарлатански 'изследвания' докато всъщност целата схема е да се цапнат ТРИЛИОНИ
  —цитат от коментар 13 на Saint of Me


  Абсолютно си прав. Само да добавя - основата на неомарксизма е марксовата постановка за експлоатацията и репресията, но не в икономическата област, а в културната. Съветският комунизъм доказа несъстоятелността на тази марксова постановка в икономиката и затова марксистите решиха да спасят марксизма, като я приложат в културната област. Това означава, че циганинът или негърът от гетото не ги наумат на работа в НАСА не защото са некадърни, а защото са репресирани. И за да се изравнят с учените на НАСА е необходимо да бъде спряна репресията. А репресията бива спряна само като се борим с онези, които репресират негъра и циганина. В случая, белите хетеросексуални мъже са репресорите. Те репресират жените, циганите, негрите, хомосексуалните. Следва бой и мачкане на белите хетеросексуални мъже и привилегии на нещастните репресирани категории, докато се изравнят крайните резултати- в НАСА да бъдат наети по равен брой хетеросексуални бели мъже, хомосексуални, черни, цигани, мексиканци, травестити, жени хетеросексуални, жени лесбийки и пр., списъкът е дълъг. За нормалният човек е ясно, че това не може да стане без да бъдат репресирани кадърните и да бъдат дадени незаслужени предимства на некадърните, но за сороските комисари щом желаният резултат от диверсификацията не е постигнат, значи репресията на белия хетеросексуален мъж продължава и трябва още бой по него, още компенсации за неговите "жертви". Каквато уравниловка постигнахме в икономиката при комунизма, същата уравниловка днес неомарксистите ни пробутват в останалите сфери. както ни бяха направили еднакво бедни, така сега ще ни направят еднакво прости.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#17:"4ort"][/quote]

  ??????????
  Каква беше тая глупост,която я измъти?

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Та така, равенството, постигнато от марксизма в икономиката се осъществи като на кадърните хора им се отнеха средствата за производство и бе убита инициативата им и така ги изравниха с некадърните, мързеливите и бедните. При неомарксизма равенството се постига по същия начин, като се мачкат кадърните, докато се докарат до равенство с некадърните.

 22. 22 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Тавталогия,вкарай малко творчество ,троленете не е за бездарници...

 23. 23 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#6] от "cmy12603507":

  Браво за дописката. Някой трябва да им го каже в очите на подобни псевдо-учени, които се занимават с патологична наука. А, че онова, с което се занимава въпросната е патологична наука, се доказва от факта, че била създала екип, който пряко бил заснел ``магнетично'' поле близо до черна дупка, каквто не е възможно да съществува по принцип, защото теорията, от която произлиза идеята за черна дупка, не е нищо друго освен абсурд. От абсурд може да произлезе точно едно нищо, камо ли пък около нищото да заснемеш пряко магнитно поле. Тази е ярка представителка на цяла плеяда подлеци, загубили всякакво достойнство, но мощно впили се в коридорите на властта, за да вредят на интелекта и на джоба на нищо неподозиращия данъкоплатец. Какъв обаче друг шанс има подобна некадърница? 

 24. 24 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo": Според мен, става въпрос и за чиста завист на некадърните към кадърните и за реализация на неистовото желание на некадърните да унищожат кадърните и да се настанят на тяхно място.

 25. 25 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo":


  ...”учените на НАСА” е оксиморон-не се излагай!

 26. 26 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#23] от "bryghtlyght": Една от магистратурите на съпругът ми е по физика. Това е и причината изобщо да започна да чета статията- реших, че г-жа професорът може да каже нещо ново и интересно из областта на физиката, но уви- прочетох само апотеоз на глбти и джендър идеологията и нито дума за новостите във физиката....

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Марксизмът и неомарксизмът целят постигането на социални, политически и икономически резултати чрез настройване на едни части от обществото срещу други до степен на антагонизъм, насилие и война. Икономическият марксизъм живота го опроверга, днес работническата класа в Америка е стожерът на капитализма. Работническата класа не иска да чуе за социализъм и комунизъм, това е най-здравата база на Тръмп. Социализмът и комунизмът са в университетите. Работническата класа в Америка днес доказва, че няма най-плодотворно е класовото сътрудничество, а не класовото противопоставяне според Маркс. Работническата класа днес не иска да чуе за диктатура на пролетариата, защото това означава сигурна мизерия за всички. Хората стигнаха до истината за икономическия марксизъм, но някои общества изстрадаха тази истина. Сега същото става с неомарксизма. Ще правят цигани, негри, жени, хомосексуални, травестити учени, ще мачкат кадърните хора, няма да се приема и наема според образование и способности, ще се приема и наема според пол, сексуална ориентация, расови белези и пр., и това отново гарантира всеобщата мизерия, отново започваме да се изравняваме по най-простите, най-мързеливите, най-неспособните. И резултатът отново ще е като при икономическия марксизъм, всеобща мизерия и всеобща репресия. И накрая цигани, негри, жени, хомосексуални, травестити отново ще разберат, че както по съветско време, така и сега убиват кокошката,която снася златни яйца. И ще дойдат в положение на днешната работническа класа в Америка, да не искат равенство, защото равенството не носи благополучие, не носи щастие, не носи прогрес. И тук има едно голямо НО. По времето на съветския социално-инженерен проект Западната цивилизация и бялата раса не бяхме заплашени от външен враг. А днес сме заплашени от китайска доминация, ислямизиране и африканизиране, което означава физическа смърт за нашите общества. Отслабване на нашите общества вследствие подривната роля на неомарксизма заплашва съществуването ни, защото сме подложени на инвазия отвън. Докато се преборим за гей-правата и хоп, Лондон станал Лондонистан и следва пълна забрана на гей и всякакви други права, следва шериат. Днес Лондон, утре Англия, в други ден Великобритания.

 28. 28 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo": Изключете херосексуалните биологични жени от списъка си. Има доста умни сред тях, които отлично разбират кога една идеология се опитва да им използва правно гарантираните права като знаме и да твърди, че тези права се нарушавали... Възрастта ми е 45+ , до сега трайно съм живяла само в България и никога- нито по време на нрб, нито по време на Р. България, университетите в България са отказвали да ме приемат като кандидат -студентка, само защото съм от женски пол. По време на нрб не ме приеха в журналистическия, защото имах еднакъв бал с девойка от “привилегированите“ райони, която беше тюркскоговоряща и поради това тя, а не аз , зае мястото. Но никой не ме е дискриминирал при кандидатстване или приемане в университет по признака “биологичен пол“!

 29. 29 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo": В нрб дискриминацията беше по социален произход- “внучка на кулак“, но дори и комунистите не са ме дискриминирали по признака “биологичен пол“.

 30. 30 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Абсолютно вярно. Не на всеки се налага в живота, примерно, да раздели окръжност на 7/седем/ равни части. Може да не му се наложи и по-лесни варианти, да речем на 4 или 6, макар да е лесно. Ако обаче му обясниш бавно и търпеливо, ще разбере, че всъщност е много лесно. Подобно на някои фокуси, правиш го 10 пъти, публиката те гледа и не разбира. След това обясняваш къде е фатката и всички реагират "ега ти простата работа". В науката не е така елементарно, затова хората учат години, полагат по 100 изпита за диплома и после се усъвършенстват допълнително. Но общо взето, който учи, знае.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#26] от "cmy12603507":

  Да избереш днес физиката като житейско поприще, е трагичен избор. За да се ``развиваш'' в тази област трябва да загубиш всяко достойнство и да си сляп за болните абсурди, които са наложени върху тази иначе много необходима наука, нещо повече, наука, която е в основата на всички други науки, а и идеологии. Всяко отклонение от пътя на подлец и нищожество, примирено и сляпо към явни малоумия, който път обаче ти осигурява хляба и възможността да си гледаш семейството, те обрича да бъдеш изхвърлен навън на улицата, на студа. Едва ли има съпруга, която би се съгласила на подобно състояние в семейството.

  Процесът на формиране на подобен колективистичен подход, накратко наричан подход подчинен на парадигми, а не на научна истина и научен метод, е започнал в началото на шейсетте, когато Европа, унищожена материално, но още повече духовно, е започнала да се посъвзема от трагедията. В резултат на трагичното разклащане на обществата, както материално, но най-вече духовно, като разултат от най-разрушителните войни в историята, във физката се вмъкват безумия, каквито едно здраво общество не би търпяло и минута. Тези безумия се запечатват от нарочни тайни Солвееви конгреси в Брюксел, по време на които чрез тайни съглашения се заглаждат ръбовете в науката изповядвана в трите световни империи. Поради разклатеното състояние на обществата, малоумието успява да вземе връх по време на тези т.нар. конгреси и да се наложи на народите. Следва развитие подобно на раков тумор, но около шейсетте, интелектуалецът се позамогва, поуспокоява и започва да намира малко време, за да се диви на изключителните нелепости, които са му наложени вследствие на военната разруха, особено тази, невидимата, интелектуалната разруха. Изправени пред угрозата да им се издърпа килимчето изпод краката, колективистите-подлеци създават гореспоменатата теория, основаваща се на парадигми, а не на истина. Водещи подлости в това рушително колективистично начинание са нелепите писания на такива като Томас Кун и особено съвършените ненадминати нелепости на Пол Файерабенд от University of California, Berkeley, университет, който е загубил вече всяка мярка за приличие и почтеност. Чухме ги и от устата на горната сервилна госпожица ли е, госпожа ли, а именно, да речем, че откритията не били индивидуален акт вече, а трябвало колектив, за да ги прави. Феминистки и разни други аберанти се присламчиха в последните години към това порочно, наченато в шейсетте, движение и сега добавят и бели мъже към общото мильо на нахално дърдорене. Между другото, да ви напомня този колективизъм, на хилариклинтъновата ``It Takes a Village'', защото иначе било несправеливо -- детето на професора и на общия работник нямали еднакъв старт, затова държавата трябвало да им ги отнеме, за да ги отпочне еднакво? Нима не я виждаме тази извратена философия да пуска корени в живия живот и политическа практика на една Норвегия, да речем? Хич и да не отиваме по-далеч, към Франс Тимерманс или Ска Келер, а и на почти всички кандидати за шефове на Европейската комисия (с изключение на един-двама без никакъв шанс, като, да речем, чехът). Даже един уж-десен като Манфред Вебер, го чухме какви пост-модернистични ги реди оня ден на дебата, пази Боже от датчанката. Пълна безнадеждност.

  През същия период, шейсетте, се създават и тайни групи от сорта на JASON, които да шепнат в ухото на политиците, ``quietly advising'' them, извън установените, контролирани от обществото институции, каквито са академиите на науките, какво е и какво не е наука, с цел да си пробутват и задоволят нелепите извращения, безметежно затривайки милиардите на нищо неподозиращия данъкоплатец. Както прочетохме горе в текста, и въпросната била някаква такава съветничка.

  Какво беше учудването ми онзи ден, когато в едно от слушанията в долната камара на Конгреса, чувам един Bill Foster, съвсем откровено и на показ да агитира за възвръщане на финансирането на считаната едно време за тайна подла групичка JASON, което администрацията на Тръмп явно е спряла. Не знам доколко самият Тръмп изобщо е наясно какво точно е направила администрацията му, но това е най-доброто нещо, което се е случило напоследък в наука в САЩ и явно е изкарало из нерви агентът им, когото са облекли и в политическа власт, та така явно да се изпъчи и да защищава неконституционното. Ето, насладете се на това падение около 1:03 на въпросния passive-aggressive мазник (цялото слушане е падение, но това изказване спечели гофретата): https://www.youtube.com/watch?v=AUrHlFG02Lg Въпросът за освобождението от тази интелектуална тирания е колкото изключително съществен за развитието на обществата, толкова и труден, дори невъзможен, за преодоляване. Аберациите на постмодернизма, като тези, за които четем горе в текста, който днес се е присламчил към колективистичните парадигми, са само конюнктура. Утре, други ще се присламчат, но централното ядро, което кърви и бълва безумия остава. Ако има нещо на света, което да наречем истинско интелектуално предизвикателство, то въпросното преодоляване на дъбоко проникналото безумие, самообявило се за физика на 20-ти век, просто няма съперник.

 33. 33 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#32] от "bryghtlyght": Съпругът не работи с магистърското си образование по физика, а с докторантурата си по киберсигурност за небългарска компания и аз нямам никакви претенции към него, защото на неговото ниво не прави никакви професионални компромиси. Разбира се, когато мисля, че е нужно, му разяснявам някои неща от моята професия. Заплащането му е отлично за България и ниско за неговият ценз в останалите ЕС държави.

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В България с каквото и да се занимаваш не си струва. Така си мисля. Нито някой ще те разбере, нито някой ще те оцени. Ще си нещастен, неразбран, отхвърлен. Даже ще ти завиждат за всичко.
  Ако си тъп, глупав, завистлив, подъл, тогава всичко ще ти е наред в тази имитация на държава.

  ДБ=БКП
 35. 35 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  И какво си въобразяваш, че ще разбереш ако я питат за откритията в сфретата, в която работи?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хехе, всички игнорамуси, виждали наука през крив макарон, са се изказали в темата. Разбира се, същите клишета, които си дрънкат всеки ден. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":


  Зомбьо, по-леко с идиотщините. Кажи нещо за наука, нали квичиш, че журналистката не питала за това. Питай ти. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#6] от "cmy12603507":

  “Съпругът ми е БЯЛ, етнически българин и е много близко до гениалността.”
  ——
  Това звучи като рецепта от “Better Homes and Gardens” редом до рецепта за свежа пържола от Уелингтънско теле ... happy wife, happy life.

  Трудно ми е да реша дали този коментар е по-забавен или изказването от статията, че “България се справя[ла] много добре по отношение на половото разнообразие.”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Професор Мундел е световна величина и има основен принос в изучаването на гама избухванията.

  В България едно от малкото неща, с което може да се гордеем е не малкото количество жени, кото се занимават с наука. За съжаление в природните науки не е така. Там се искат много нещша, и не всяка жена е готова да жертва семейсто в името на научна кариера, която е крайно неблагодарна поне у нас.

  А това дали трябва да има разнообразие - разбира се. Без добри учени и не може да има добро университетско образование следователно учители и т.н. , а без последното няма как едно общество от Пакистан до Кирибати да се развива

  и нека бием теманета на пицковци и цецероновци, които смазват българската наука и ще видим до къде ще стигнем.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  До коментар [#22] от "Нормален гланц":

  Бъркате човека, аз не съм "Нормален гланц" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gretel": Забавен или не- фактите са си факти- има 3 различни магистратури и 1 докторантура. Ако това Ви е просто “забавно“ - дайте да видим лично Вие дали имате такъв образователен бекграунд и да Ви се посмеем, ако го нямате- става ли? Надявам се, че не сте от емигрантите, които считат, че щом е бял етнически българин, автоматично не може да бъде “мозък", защото сред нас- българите, генетично нямало толкова умни хора...

 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#18] от "balgariez":

  “след което кариерата й е станала неудържима”
  ——
  Тя тая работа в науката не става така. Жената се е потрудила да напише над 200 статии ... научни!

  https://researchportal.bath.ac.uk/en/persons/carole-mundell/publications/


  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Живеем в епоха, в която за съжаление за наука може да се чуе и мисли само ако е +готина"...тъжна история!!!

 44. 44 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gretel": Така и не отговорихте на мой коментар № 41 и не обявихте лично Вие имате ли 3 различни магистратури и 1 докторантура, че да се присмивате на съпруга ми и да твърдите:“...Това звучи като рецепта от “Better Homes and Gardens” редом до рецепта за свежа пържола от Уелингтънско теле ... happy wife, happy life.Трудно ми е да реша дали този коментар е по-забавен или изказването от статията, че “България се справя[ла] много добре по отношение на половото разнообразие.”...“ във Ваш коментар № 38? Защо замлъкнахте- какъв точно Ви е проблемът?

 45. 45 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "cmy12603507":

  бгмама е по-надолу по коридора, вляво.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 46. 46 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "I": Имате грешка- моят коментар е точно по темата на статията. Не “списвам“ в бг.мама- противно на съпрухгите на българските емигранти...

 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#41] от "cmy12603507":

  “Забавен или не- фактите са си факти- има 3 различни магистратури и 1 докторантура. ”
  ——
  Поздрави и съболезнования на съпруга Ви — лутал се е точно толкова, колкото и аз в търсене на място под слънцето. Пожелавам и на двама ви всичко най-добро!

  И не съм искала да Ви засегна ни най-малко, просто така написано звучи забавно

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "cmy12603507":

  В бгмама, разни майки хвалят изчадията си. Оставям ти за домашно по какво си приличате.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#18] от "balgariez":“след което кариерата й е станала неудържима”——Тя тая работа в науката не става така. Жената се е потрудила да напише над 200 статии ... научни!https://researchportal.bath.ac.uk/en/persons/carole-mundell/publications/
  —цитат от коментар 42 на Gretel


  Не знам доколко е компетентна в своята област,но ми направи впечатление един абзац от интервюто й:"Аз лично виждам голяма активност у младите хора, още от ранна възраст, когато има важни въпроси, които да зададат, ангажираност, независимо дали става въпрос за климатичните промени."
  Т.е затоплистка на 100 процента,щом хвали младите хора като шведката Гретел,че били активни по въпроса за климатичните промени.
  Само дето подобни думи от устата на астроном не звучат никак убедително.Щото кой друг,ако не астрономите трябва да са наясно,че климатът на Земята зависи основно от Слънцето и човешката дейност няма никакво влияние върху климатът/има върху замърсяването на околната среда,но това е друга тема/.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Мусаши, всичко нормални учени сме “затоплисти”. Просто защото, за разлика от екземпляри като теб и Ламбьо, например, имаме някаква идея от точни науки.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 52. 52 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#44] от "cmy12603507":

  “Защо замлъкнахте- какъв точно Ви е проблемът?“
  ——
  Съжалявам, проблемът ми е, че трябваше да слагам макароните да се варят, моите не са закусвали още.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 53. 53 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "cmy12603507":

  Аз имам 2 магистратури и докторантура, ти какво имаш? Щото ако добавя магистратурата и докторантурата на жената, ще ти се наложи да млъкнеш леко. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 54. 54 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#53] от "I": Имам само две магистратури. Но както виждате- не коментирам себе си, а съпругът ми, защото една от неговите магистратури е точно по ядрена физика.

 55. 55 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "cmy12603507":

  Хайде остави го сам да се коментира, а. Хваленето на изчадията — в бгмама.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 56. 56 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#55] от "I": Той не коментира тук, а и уклонът на статията НЕ Е науката физика, а социалният инженеринг за внедряване на джендър идеологията в източноевропейските държави. Г-жа професорът не съобщава НИТО ЕДИН новооткрит научен факт из областта на науката “физика', а се вдъхновява от съвсем различни идеи , нямащи нищо общо с науката физика....

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "cmy12603507":

  т.е. твоята специалност е джендър идеологията? —> бгмама.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo": Според мен, става въпрос и за чиста завист на некадърните към кадърните и за реализация на неистовото желание на некадърните да унищожат кадърните и да се настанят на тяхно място.
  —цитат от коментар 24 на cmy12603507


  Абсолютно вярно. Първата задача на комунистите след революцията е да унищожат интелигенцията и да се изтупат те самите в катедрите и в кабинетите. Възможността да се докопаш да нещо, което не заслужаваш е движещ мотив и мобилираща сила сред простотията и беднотията.

 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo":...”учените на НАСА” е оксиморон-не се излагай!
  —цитат от коментар 25 на Нормален гланц


  Не съм се изложил чак толкова.

 61. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "gozambo":

  Напротив, държиш се точно като споменатите от теб комунисти. Не е учудващо, болшевиките републиканци сте точно като тях.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Нещо си се поизнервил, изпи ли си хапчетата? :)

  Знам, че навсякъде педерасти ти се привиждат, но за съжаление не споделям влеченията ти. Ще трябва да се задоволиш с гей порно. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  Занавно е когато човек, претендиращ хуманитарно образование (защото научно определено няма), не знае значението на думата изчадие. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мусаши":

  Думата изчадие означава дете. Това, което поради неграмотността си бъркаш е израза “изчадие адово’.

  Ама то образоваността не е нещо, което се получава като не четеш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo": Изключете херосексуалните биологични жени от списъка си. Има доста умни сред тях, които отлично разбират кога една идеология се опитва да им използва правно гарантираните права като знаме и да твърди, че тези права се нарушавали... Възрастта ми е 45+ , до сега трайно съм живяла само в България и никога- нито по време на нрб, нито по време на Р. България, университетите в България са отказвали да ме приемат като кандидат -студентка, само защото съм от женски пол. По време на нрб не ме приеха в журналистическия, защото имах еднакъв бал с девойка от “привилегированите“ райони, която беше тюркскоговоряща и поради това тя, а не аз , зае мястото. Но никой не ме е дискриминирал при кандидатстване или приемане в университет по признака “биологичен пол“!
  —цитат от коментар 28 на cmy12603507


  Това е така и в Западните страни, но феминистката пропаганда непрекъснато навива и набива, че жените са репресирани от мъжете, че мъжете са врагове на жените и трябва всеобща женска борба срещу мъжете, че жените трябва да се борят за свободата си като се борят с мъжкия враг, че жените ще трябва да могат да живеят без мъжете и оттам нататък започва едно голямо мачкане на мъжа. Забраняват се всякакви реклами, плакати, илюстрации и филми, които показват мъжественост, никакви образи на мъжкари, на мъжествени хора /Алфа мейл/, само на Бета мейл /на български путь@вци/, борбата срещу "привилегиите" и "върховенството" на белия хетеросексуален мъж е в момента в пълна сила и в момента се обсъжда от доминираният от демократите Конгрес на САЩ как да смачкат белия хетеросексуален мъж. Резултатите от това "освобождаване" на жената от робството на мъжа са следните- три четвърти от децата са на разведени родители и живеят без бащи, мъжете отказват да се женят, създават се закони, единствено в полза на жената при развод, дори само при връзка без брак, мъжете бягат и от такива връзки и в крайна сметка резултатът е демографска катастрофа, живот без секс, без нормален секс, самотни хора и голям рев от жените феминистки, че не могат да намерят мъже, които са съгласни да сключат брак и да правят деца. резултатът е нещастни жени с нещастен живот и нещастна съдба. Феминистките като станат на 40 и започват да завиждат здраво на малкото свои съученички, които скоро след гимназията са създали семейства, народили деца и са създали големи и шумни семейства. Феминистките започват да се чувстват прецакани. Получава се същата работа като с диктатурата на пролетариата- пролетариатът да изземе средствата за производство от капиталистите, да започне сам да се управлява, да налага диктатура на капиталистите, да ги унищожи и накрая пролетариатът разбира, че без капиталистите е лошо. По-горе казах, пролетариатът, работническата класа в Америка в момента е стожерът на капитализма. Те са, които се борят за капитализъм. Така ще стане и с жените. Ще разберат, че освобождаването от мъжете е най-голямата им грешка и ще станат най-големите защитници на патриархата, когато жената вдъхновява, стимулира мъжа за пълна изява в името на семейството и е плътно зад него, когато има здраво семейство и това е най-добрата среда за проява на женската и на мъжката природа, най-добрата среда за живот. Разбира се, говоря за масовия случай, има и изключения, в които жените вземат водещата роля, но това не променя правилото, че мъжът трябва да бъде поощряван да бъде мъжествен, да пази семейството, да се грижи за семейството и пр. От гледна точка на системите, стремежът не тряба ва де жената да се освобождава от мъжа, да става независима от него, а двамата да се превръщат в едно цяло. Интегрираното цяло е много по-голямо отколкото простият механичен сбор на двете части. Мъжът е жената когато са единни постигат неща, за които не могат да мечтаят, когато са разделени.

 69. 69 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":Направо си кажи каквото те притеснява: че Земята всъщност е плоска и ваксинните ни карат да я възприемаме като обла 👾
  —цитат от коментар 31 на aleks ivan


  Тази теория, че разпространението на хомосексуализма е прогрес я зная. Но тя е антинаучна.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":И какво си въобразяваш, че ще разбереш ако я питат за откритията в сфретата, в която работи?
  —цитат от коментар 35 на I


  Предполагам нищо няма да разберем и нищо няма да може да обясни, защото очевидно джендъризмът в науката е единствената й специалност.
  Духовете на Мичурин и Лисенко са възкръснали в западната наука.

 72. 72 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":

  Е щом такъв изтъкнат учен го казва, не може да не е вярно. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "gozambo":

  Зомбьо, обувката. Коментирай пт каквото разбираш — евреи, джендъри. И до там

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "gozambo":

  Вярно е, не страдам от логорея.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 77. 77 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "gozambo":


  Зомбьо, виждам, че и ти си високообразова. я кажи какво е значението на изчадие в този цитат:

  “Твоя Пастыреначальниче исчадия, носяща ветви благоделания" - радуйся, Глава пастырей, видя чад Твоих, несущих ветви добрых дел”

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#45] от "I": Имате грешка- моят коментар е точно по темата на статията. Не “списвам“ в бг.мама- противно на съпрухгите на българските емигранти...
  —цитат от коментар 46 на cmy12603507


  Колежке,прави ми добро впечатление,че се гордеете с мъжа си. Това е истинската жена.
  Емигрантството е друга тема.

 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "gozambo":

  Да, доста психични заболявания са непостижими за мен.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":


  Няма хетеросексуален мъж, който толкова да се вълнува от гейовете като теб. Под всяка статия, независимо от темата.

  BohrMottelson
 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":Е щом такъв изтъкнат учен го казва, не може да не е вярно. :)
  —цитат от коментар 72 на I


  Казва го тълковният речник,малоумнико.Ти си неграмотен и не знаеш значението на думите,тръгнал да се прави на учен .

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Мусаши":

  Ох, горкия Мусаши, дори не е чувал за църковнославянски. Ни хуманитано, нито научно образование.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 85. 85 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  “Щото кой друг,ако не астрономите трябва да са наясно,”
  ——
  Мусаши, ако Вие самият не сте също астроном, с горното изречение квалифицирате собствената си позиция по “затоплянето” като неадекватна... щото, нали, “кой друг,ако не астрономите трябва да са наясно”...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 86. 86 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#58] от "I":


  “До коментар [#56] от "cmy12603507":
  т.е. твоята специалност е джендър идеологията? —> бгмама.”
  ——
  Въпрос от чисто любопитсво: получих съобщение, че съпругата ме “отбягва”; а Вас?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 87. 87 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "Gretel":

  Мен не ме отбягва. Ако беше й казала колко магистратури и докторантури имаш, може би щеше да избегнеш най-лошото.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Така се прави интервю за нАука. :)

  Само политически въпроси. :)

  И разбира се, само политкоректни отговори. То е ясно че професорката друго не може да каже освен политкоректни отговори, щото ще я уволнят. :)


 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":“Щото кой друг,ако не астрономите трябва да са наясно,”——Мусаши, ако Вие самият не сте също астроном, с горното изречение квалифицирате собствената си позиция по “затоплянето” като неадекватна... щото, нали, “кой друг,ако не астрономите трябва да са наясно”...
  —цитат от коментар 85 на Gretel


  Напротив -моята позиция е много адекватна.Защото се базира на изследвания,направени от учени,включително астрофизици.Най-вече астрофизици.
  Щом доктор по астрофизика говори за "климатични промени"или е некомпетентна,или е мошеничка,или е лицемерка-знае,че няма глобално затопляне ,причинено от човешка дейност,но въпреки това пее в хора на затоплистите.И в трите случая не говори добре за нея.

 90. 90 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "Така че създадох екип, който изучава избухването на гама лъчи в Университета "Джон Морс". Работим с много скромен бюджет, но имаме важни научни въпроси, на които да открием отговора и трябваше да обясним пред институцията защо ни е нужно финансирането. В тази система работя със страхотен екип, енергични хора, които вярват, че могат да решат този проблем. "

  Единствения нАучен въпрос и то какъв отговор. :)
  Така и не разбрах какъв проблем ще решават. Явно гадните гама лъчи правят проблеми, ама не се разбира точно какви. :)

 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "realguru":

  scholar.google.com

  Търсиш Carole Mundell

  П.П. Моля.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#87] от "I":

  “Мен не ме отбягва. Ако беше й казала колко магистратури и докторантури имаш, може би щеше да избегнеш най-лошото.”
  ——
  Така си и помислих... А за образованието аз й отговорих — точно толкова, колкото и мъжът й ... може би трябваше да изброя и професионалните си дезигнации.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 93. 93 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  пручетохме първиа параграф само и се отказахме... сигор щот не сме готин.
  наукъта била станало готина и тва било яко.... а бе ало тва науката да не е мацка неква...то и мацките колкот и да са стюпид и те изкат поне да ги излажеш че са и нещо друго освен мноо готини... ас зарат туй постоянно праиме конплименти на форумните мацки. инък да верно е, че май май напоследък освен да е готина ништо друго не е тъй наречината наукъ или квото там е устанало от нея. ништо лично към съпричастните на маркетингирането й се едно че е фльорца от публичен дом ама ко са ми по наблизо ше ги ошамариме с кеф.

  "Има желание науката да се комуникира по различен начин и всеки от нас дава различна експертиза, за да помогне" - сигорно преводач/ката е много готин/а , ама слет подобно исречение нема шанс да я пуканиме на вечера или по на чашка ракиа.

  кат имами времи ше пручетем и кументарите и ше ги кументирваме.

 94. 94 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#83] от "Мусаши":Ох, горкия Мусаши, дори не е чувал за църковнославянски. Ни хуманитано, нито научно образование.
  —цитат от коментар 84 на I


  Нормално, не знам защо се учудваш. Тръмпанарите и путинарите не са особено образовани. А този и досега твърди, че Цицекс е Цска.

 95. 95 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  апротив -моята позиция е много адекватна.Защото се базира на изследвания,направени от учени,включително астрофизици.Най-вече астрофизици.
  —цитат от коментар 89 на Мусаши


  Дай некъв линк за научните публикации на тези астрофизици, че да се образоваме и ние.

  Само Цицекс!

 96. 96 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гнусни клевети , започнаха новата АФЕРА КОСТИНБРОД . ХОРА ПОТКРЕПЕТЕ ГЕРБ ! ! ! :

  @BivolBg

  Името на Цацаров изчезна от скандална сделка bivol.bg/cacarov-imoti-… pic.twitter.com/sT4BIhfYbR
  10:16 AM - 19 May 2019
  Twitter
  by: Bivol @BivolBg

  https://twitter.com/BivolBg/status/1130160428070395904

  Името на Цацаров изчезна от скандална сделка

  Цацарови - редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак номер 1" в Пловдив

  by Биволъ май 19, 2019

  Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова вече са неоткриваеми в имотната партида на фирмата “Калисто Мати” ЕООД, за която Биволъ разкри още преди 7 години, че през 2007 г. е дарила апартамент на Цацаров. Тогава той е най-влиятелният пловдивски съдия, Председател на Окръжния съд. Заради скандала с въпросното “дарение” и кандидатурата на съдия Сотир Цацаров за Главен Прокурор на държавата, Имотният регистър в края на 2012 г. беше подменен със задна дата и сделката беше преформатирана на “покупко-продажба”. Сега отново публичният справочник беше свален, а сделката по този имот в самия център на Пловдив…. просто изчезна. Това забелязахме непосредствено след внезапното затваряне на Имотния регистър, в разгара на скандалите по #АпартаментГейт. Освен изчезването на Цацарови, има и обратният симптом – фирмата “Калисто Мати” също се изпари в имотните партиди на Сотир Цацаров и Меглена Цацарова за тази конкретна сделка. Проверката на Биволъ бе провокирана, след като Имотният регистър беше затворен в петък вечерта (17 май 2019) в продължение на повече от 36 часа.

  https://bivol.bg/cacarov-imoti-1.html

 97. 97 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#53] от "I": Имам само две магистратури. Но както виждате- не коментирам себе си, а съпругът ми, защото една от неговите магистратури е точно по ядрена физика.
  —цитат от коментар 54 на cmy12603507


  Мъжко-женски троле с 3 букви и 8 цифри: даваш ли си сметка колко си смешен/смешна?

 98. 98 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Само богатите страни развиват успешно наука

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 99. 99 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#41] от "cmy12603507":

  бгмама е по-надолу по коридора, вляво.
  —цитат от коментар 45 на I


  тва е онаа хахавата бабаМарта и кво още беше навремето. шех да падна от кикот преди години кат беше обявила дет софпругот и бил секурите икспертин -- сайбър видите ли :D

  викам ѝ само олигофрените го вкарват тоа лаф щот разбирачите са сещат за ени други сайбър рабти де са правиле на младини и баа са веселят га го чуят

 100. 100 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един истински учен не може да е затоплист
  —цитат от коментар 57 на Мусаши


  + + + И МОля ВИ гласивайте за ГЕРБ ! Нека дадев щанс на БОЕКО за поне оште ДВА МАНДАТА ! ! ! ДА не позволим на каманизтити да ни искорубят !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK