Унгарският кмет, който иска да обедини всички срещу "мафиотската държава"

Унгарският кмет, който иска да обедини всички срещу "мафиотската държава"

© Márki-Zay PéterПремиерът Виктор Орбан не бе единственият унгарец, посрещнат от властите във Вашингтон миналата седмица. Докато го приемаха в Белия дом, други двама гости, поканени от унгарската общност в САЩ, пристигнаха в Държавния департамент от малко южно градче, някога известно като "Селския Париж".


Ако визията на Орбан за унгарците трябваше да се изобрази на плакат, единият от тях би могъл да е на него - религиозен, консервативен, с голямо семейство, противник на безконтролната миграция, върнал се в Унгария след години в чужбина, за да отгледа там седемте си деца. Почти десетилетие по-късно той се е превърнал от избирател на "Фидес" в първия кмет, успял да победи партията, обединявайки цялата опозиция около себе си. При това миналия февруари в ръцете му попадна не просто градче с 40 хил. души население, а стара "крепост" на "Фидес", някога управлявана от Янош Лазар - началник на кабинета му и негова "дясна ръка".


Анализатори и журналисти в Унгария обсъждат плановете му за бъдещето, спекулират докъде ще стигне. Проправителствени медии го обвиняват, че постоянно мисли за националната политика. Други виждат в него шанс за промяна. Единственото, което той недвусмислено потвърждава за себе си в разговора с "Дневник" в кметството на градчето с дългото име Ходмезьовашархей, е амбицията за идните пет месеца: да обедини отново опозицията около себе си, но този път, за да отвоюва Унгария от "Фидес" град по град. Или поне част от нея.


"Като християнин не приемам това"
Два етажа под внушителната кула на кметството в Ходмезьовашархей, в приемната, настроението е празнично. Рожденик е именно кметът на града с дълго име, буквално означаващо "пазар на боброво поле". Дотук за 47 години Петер Марки-Зай е сменил и няколко други града, за да следва или работи - Будапеща, Сегед, Сентеш. Шест години е работил в Канада и Съединените щати, бил е продавач, маркетинг агент, служител на фирма, търговец на коли.


"Бях имигрант, но Орбан е прав за много неща", казва той, сядайки в кабинета си. "С право критикува Европейския съюз, че пусна хиляди мигранти без контрол. Това е неприемливо и за мен. Не мога да си представя как САЩ, Канада и Австралия го правят. Трябва да контролирате как хората се установяват и интегрират." Затова иска северноамериканска миграционна система и в Европа. Кампанията на Орбан обаче е преминала всички граници, смята той. "Тя е на омраза срещу мигрантите и всички с друг цвят на кожата. Като християнин не приемам това", продължава, препращайки към непрекъснатите призиви на премиера за съхраняване на "християнска Европа" без чужди култури.


Отново по критериите на Орбан Марки-Зай е образец за мигрант - връща се в родината си. Намира работа за електрическа компания (освен икономика и маркетинг е завършил и инженерство) и преподавателско място в Сегедския университет. "През 2010 г. бях от гласовете, които дадоха две трети мнозинство на Орбан", казва. Когато обаче кметът Ищван Олмаши (приемник на Лазар) умира през есента на 2017 г., той решава, че е време да "помогне на града, изразявайки критиката си срещу корупцията и сплашването". Говори, за да изобличи съмнения за корупция и клиентелизъм в големи компании, работещи с общината.


"Фидес" днес владее повечето градове в Унгария, но Марки-Зай мисли за промяна, която може да започне от неговия. Заедно с известния в страната бивш служител на данъчните власти Андраш Хорват, прочул се с информация за сложна схема за данъчни измами, опитва да изобличи нередности в местна компания за недвижими имоти и други, свързани с партията. Опозицията сега обвинява "Фидес", че заради работата им се опитва да шантажира Ходмезьовашархей чрез непрекъснати инпекции или че дори може да спре финансирането като при северния град Естергом, разорен в резултат на лична разправа с избрания опозиционен кмет през 2014 г.


"Има предизвикателства", потвърждава Марки-Зай. "Обзалагам се, че ако съберем всички инспекции в област Чонград (където се намира градът - бел. ред.), само в Ходмезьовашархей биха били 90% от всички. Опитват се да ни затруднят, да забавят развитието на града. Без информация отказват подкрепа за други проекти с правителствени или европейски средства." Твърди, че са неуспешни опитите му да сезира правосъдните власти за поръчки, извършвани от предишното ръководство. Страхува се от сценарии като този през 2014 г., но добавя, че "ако (централните власти) създават Естергом след Естергом, накрая ще загубят и националните избори".


Казва, че харесва работата си и иска да остане кмет. Дни преди евроизборите обаче изказването му повдига въпроси. Малцина са известните унгарски политици - особено сред консерваторите - които говорят толкова много за Европа. Още по-малко - за Съединените европейски щати. "Да, федералист съм", обяснява. Припомня думите си от среща с журналисти в съседен Сегед преди година - за дуалистичната монархия Австро-Унгария, създадена през 1867 г. "Там има три общи министерства - на външните работи, на финансите и на войната. А в Европа има 28 отделни външни министерства. Мисля, че Европа трябва да е поне толкова интегрирана, колкото Австро-Унгария." Говори и за "европейско ФБР". Иска европейската прокуратура, към която по думите му "не е случайно, че Орбан не иска да се присъедини". А идеята Европа да спира достъп до фондове за нарушители? "Като унгарски гражданин се опасявам, че Унгария може да загуби, но и че дори това не би било достатъчно. Нужни са много по-силни права на Европа, ако някой ощетява нея и собствения си народ."


Кметството на Ходмезьовашархей.

© Ангел Петров

Кметството на Ходмезьовашархей.


Ловци на предатели


През февруари незаинтересованият от евроизборите, но загрижен за Европа Марки-Зай съоснова движение, за което 26 май не е цел. Движение "Унгария на всички", на което той е председател, ще има роля в гласуването тази седмица и тя не е свързана с конкретна партия, а по-скоро с пет - същите, сключили споразумение да работят заедно за местните избори, въпреки че се явяват поотделно на евровота.


"Трябва да излезем и масово да гласуваме за тези пет партии", обяснява Марки-Зай. "В замяна очаквам тези партии да подкрепят отделни, независими кандидати, нови фигури в политиката на местните избори. Ако партиите се боричкат, тогава "Фидес" ще спечели."


Тактиката, която иска да използва и която три от партиите обсъдиха с "Дневник", е същата, която доведе него до властта. Всяка от партиите (либерали, зелени, националисти и двете лявоцентристки сили) в пакта се отказва от своя кандидат и си сътрудничи, за да се изпълнят кметствата с "Петер Марки-Зай" из цялата страна.


Кметът се усмихва при сравнението между него и бъдещите кандидати, но не всички споделят ентусиазма му. Два дни по-рано лидер на една от по-малките партии, попитана от "Дневник" дали би работила с "Унгария на всички", отговаря уклончиво - всяко движение е добре дошло, каза тя. Националистите от "Йоббик" не са съгласни да има общи кандидати във всички градове.


Все пак опозицията "показва знаци на сътрудничество", обяснява консерваторът, назначил за заместник-кмет социалдемократ. Ако отделни партии опитват да предложат свой кандидат независимо колко е популярен консенсусният, това е, защото "Фидес" има "агенти на практика във всяка партия и организация. Искаме, ако е възможно, да назовем тези хора, да ги изобличим и засрамим." Малко по-късно в разговора следва и недвусмислено предупреждение: "Хората, които работят с "Фидес", ще пуснат собствени кандидати... Нашата работа е да назоваваме предателите, но и да помагаме на всеки надежден кандидат да се номинира като независим."


"Хората разбраха, че трябва да се обединим, но партиите се колебаят. Искаме да принудим всички тези партии да сътрудничат", казва той. Не може обаче да се разбере с опозицията дори за езика, който използва.


"Мафиотска държава"


Марки-Зай бе само един от опозиционерите, които говориха на мащабен митинг на 15 март - националния празник на Унгария. От него обаче дойде най-силното послание.


"Че монтьорът на газови уредби на Орбан е по-богат от английската кралица? Да, казах го", отвръща спокойно. "Не го проверих. Но самият факт, че необразованият (кмет на родния град на Орбан Фелчут - бел. ред.) Льоринц Месарош е в списъка на най-богатите хора, е притеснителен. Може и да е под нея в списъка."


Всъщност не е под нея. С 1 млрд. долара Месарош, основал през 1990 г. малка компания, монтираща газови уредби, е вторият най-богат унгарец (поне според "Форбс"), печели от строителни обществени поръчки. Елизабет Втора не е в списъка, защото не е милиардер. Миналата година "Сънди таймс" оцени активите ѝ на сума, равна на 485 млн. долара.


На същия митинг говори за "революция". Нарича Унгария "мафиотска държава". Така я назовава бившият министър в няколко правителства Балинт Мадяр. Оспорваната му от някои книга "Посткомунистическа мафиотска държава" твърди, че само премиерът е на върха на пирамидата и заедно с още няколко души е монополизирал всички важни политически и икономически лостове в страната. "Вярвам, че в общи линии е истина. Това е справедливо сравнение и модел за системата на Орбан", казва кметът, попитан дали има предвид тъкмо модела, който Мадяр описва.


Тъкмо за това са споровете му с петте опозиционни партии - "опозицията не е достатъчно радикална" (нещо, което самият Балинт Мадяр каза в разговор с "Дневник" дни преди срещата с Марки-Зай). Опозицията реагира вяло на много стъпки на Орбан - публична тайна е например, че десетки хиляди трудови мигранти извън ЕС (от Украйна до Мексико, Индия и Виетнам) работят в Унгария в земеделието и машиностроенето. Ако бяха повели кампания срещу "Фидес" заради това, партията нямаше да получи толкова на изборите, смята той.


Банковата палата на площад "Лайош Кошут" срещу кметството.

© Ангел Петров

Банковата палата на площад "Лайош Кошут" срещу кметството.


"Национално движение на местни общности"


"Йоббик" - единствената откровено антимигрантска партия - според някои анализатори е най-близка до възгледите му. "Близък съм с "Йоббик" колкото с другите. В движението трябва да ги има двете най-силни опозиционни партии - тях и социалистите. В малки градове като Ходмезьовашархей традиционно има две партии и "Йоббик" е една от тях. Ако не бяха част от нас, реториката на "Фидес" би била вярна - че обединението ни е левичарско. А ние не сме нито леви, нито десни, макар че аз като разочарован гласоподавател на "Фидес" искам да привлека именно техните гласове. Това е работата ми."


Стратегията на Марки-Зай е на национално ниво. Това връща топката към критиците му, обвиняващи го, че само от година е кмет на малко градче, а е направил голям скок в националната политика. "И да, и не", обяснява. "Това е сътрудничество между кметовете. Изграждаме национално движение на местни общности. На тяхна база трябва да преизградим страната. Когато не си помагаме, "Фидес" ни лови всички един по един и е много трудно и Естергом отново е пример за това."


Местното ниво помага и защото опозицията е "по-надеждна в провинцията - тук нямаше шанс да се корумпира, защото не бе на власт", казва той. Отново дава примера със собствения си заместник-кмет социалист, докато изтъква, че в Будапеща имаше обвинения към опозиционни партии от същата тази коалиция, че работят с "Фидес", за да се облагодетелстват неправомерно.


Кметът потвърждава, че мисли за националните избори - местните са "първа стъпка", която би довела по един Марки-Зай начело на възможно най-много градове. "Ако можем да вземем 50% от най-големите 23 града и може би 25% от градовете като цяло, ще е добре. С националното движение ще имаме голям шанс да надвием "Фидес" и в другите градове след три години... Миналата година опозицията взе 52% от вота, а "Фидес" с 48% получи две трети мнозинство."


Твърди обаче, че не смята да се кандидатира. "Надявам се да остана кмет и ще направя всичко, което трябва. Много хора предлагат (да се кандидатирам), но три години преди изборите нямам идея кои ще са най-добрите кандидати. Ще има много други Марки-Зай. Така че който настоява, че аз съм най-добрият, ще се окаже с много имена, между които да избира."


Който и да е кандидат на бъдещия вот, ще спечели особено много, ако "Орбан излезе от ЕНП и тръгне към крайнодесните", както той предполага, че ще стане. "Точно сега "Фидес" се държи само от Орбан. Но ако това се случи, опозицията ще се консолидира."


Забелязан


Унгарският премиер разтълкува визитата си в Унгария на 13 май като историческа и като знак за внимание на президента Доналд Тръмп, на което не бе сигурен, че може да разчита. Срещата на "Дневник" с Петер Марки-Зай в кметството бе преди двамата да заминат. "САЩ се интересуват и от другата гледна точка. Може би искат да принудят Орбан да сътрудничи за това споразумение... САЩ са гневни и заради връзките с Русия, докато Путин използва... за да отслаби Европа."Три години действително са много време в политиката. За тях Марки-Зай може да вземе много решения (ако не ги е взел), а образът му на обединител ще зависи и от наглед незначителните за външния свят местни избори. Но каквото и да се случи, посещението му в САЩ показва едно. Ако диаспората в САЩ покани на "обмен на опит" кмет на градче с население колкото Видин (и впрочем побратимено с него), значи възлага надежди, за каквито говорят и известни нейни представители. Ако и Държавният департамент (макар и на ниско ниво) го приеме, докато Орбан влиза през парадния вход, това означава, че най-малкото е забелязан.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  "Унгарският премиер разтълкува визитата си в Унгария на 13 май като историческа и като знак за внимание на президента Доналд Тръмп, на което не бе сигурен, че може да разчита. Срещата на "Дневник" с Петер Марки-Зай в кметството бе преди двамата да заминат."


  ?!?

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 2. 2 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Грант за лгбт крясъци...
  Грант с/у Унгария или Полша...
  Усвояването на грантове върви ритмично и по график!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1608 Весело

  Според мен Орбан засега се справя добре. А че тук-там някой се е обогатил- и Макрон, и Меркел не ровят по кофите (ツ)

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  България заедно с Русия скоро ще остане последен остров-убежище за истински "християни" като Джамбазки, Каракачанов и Волен Сидеров в морето от католици-схизматици, протестанти-еретици, православни предатели-гърци. А, да не забравя Валери Симеонов, който оказа мощен отпор на агресията от турски баби.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Все повече се разбира истинската природа на популизма - мафиотизъм.
  Управление чрез лъжа, манипулация, митове и насилие, всичко това водещо до срив.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 10 Весело

  Поредния плиткомозъчен болшевик спонсориран от обичайните заподозряни..... И където и да се появи некой такъв плъх се бори мафията, ама не тая дето му плаща присъствието по медиите :)))

  Путин - мы верим в тебя !
 8. 8 Профил на Angelo Badalamenty
  Angelo Badalamenty
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#7] от "terminal velocity":

  Тоест няма мафия? Само усещане за корупция? М?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално
 10. 10 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А кой ще обедини всички срещу мафиотския евросъюз?

  Марс е изконна Американска територия!
 11. 11 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Забавно и поучително. Тоя си е направо Орбан v. 2.0 Въпрос на време е кога ще се справи със старата версия и колко време после ще се опитват да се отърват от него.

 12. 12 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#10] от "satanail13":

  Ми айде де почвай. Отиваш за рубли/тугрици/йоани/долари и събираш де що има популист: Салвини, Лепенка, Орбан и прочие гнас. Действай.

 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#8] от "Angelo Badalamenty":

  Не , просто най-големите корумпета викат най-слино че другите са такива :)

  Путин - мы верим в тебя !
 14. 14 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#10] от "satanail13":

  господарят ти путя

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  Аз само не можах да разбера този хвалят ли го що ли?

  Че той по-краен от Орбан ми се вижда като чета статията. Та не знам, ако тези изместят Орбан да не стана като Асад и ИД дето дойдоха на негово място. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK