Камий Гран, помощник генерален секретар на НАТО: Алиансът променя радикално подхода си в контактите с бизнеса

Камий Гран, помощник генерален секретар на НАТО

© Спас Спасов

Камий Гран, помощник генерален секретар на НАТОКамий Гран е помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната. От 2008 г. до 2016 г. той е бил директор на Fondation pour la recherche stratégique - водещият френски мозъчен тръст за отбрана и сигурност. Заемал е ръководни длъжности във френските министерства на външните работи и отбраната.
"Дневник" разговаря с него при откриването на тренировъчния център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО (MSAP) край хърватския град Задар на 11 декември т.г.


- Развитието на иновациите и използването на високи технологии винаги са били приоритет в отбранителната сфера. Какви са краткосрочните планове на НАТО за инвестиции в тези области?


- Иновациите бяха основната ни задача през изтичащата година. За нас вече е ясно, че съюзниците трябва да инвестират все повече в нови технологии. За да улесним този процес, проведохме няколко срещи с екипа, който се занимава с иновациите, за да дадем нов импулс на работата си в тази сфера.
Това, което направихме, беше да очертаем широката карта на технологиите, за чиято разработка смятаме, че е важно да обедним усилията си. Но от гледна точка на практиката има две или три области, в които вече сме концентрирали усилията си.


Първата, нека я нарека "леката" част от задачите, е споделянето на опит между съюзниците в алианса по отношение на нуждите им от иновации. Това са срещи, ръководени от шефовете на специализираните агенции на алианса, които работят в сферата на иновациите и политиките за развитие на въоръженията. Интересното в случая е, че до неотдавна работата в тази сфера беше част от т.нар. силовата игра. Това беше така, защото в разработването на нови военноприложими технологии трябваше да се инвестират много средства от бюджетите за отбрана на отделните страни членки. Сега реалността е друга – огромната част от иновациите и високите технологии се раждат в компании от невоенния сектор. Те са наистина пълни с идеи и трупат все повече опит. А това дава възможност и на по-малките партньори в НАТО, които имат развит кибер сектор, да бъдат равностойни участници в разговора за иновациите наред с големи участници в алианса като Съединените щати.


- По какъв начин НАТО сътрудничи с невоенния бизнес сектор?


- Да, това е втората – по-трудна част от задачата.Тя е свързана с отговора на въпроса как да стигнем до всички тези компании, които на пръв поглед нямат нищо общо с целите на НАТО или отбранителните функции на алианса, но имат сериозен опит в сферата на иновациите? Точно в тази посока насочваме усилията си сега.


Така например на индустриалния форум на НАТО, който преди месец се състоя във Вашингтон, бяха поканени големи играчи в сферата на отбранителната индустрия като "Боинг", "Еърбъс", "Локхийд" и др., но и технологични компании извън този сектор, които със сигурност имат с какво да участват в разговора за иновациите от гледна точка на стратегическите цели на алианса. Много от тях са изключително ценни с експертизата си в сектори, които не са традиционно свързани с военната сфера. Разговорът беше изключително интересен, защото ние можем да научим от тях много за начина, по който правят бизнес.


Така например експертизата на DHL за работа с логистиката е изключително ценна. И макар че нямат нищо общо с армията, разговорите с тях или с Amazon са много интересни. Разбира се, тези контакти не означават, че ние ще потърсим помощта на DHL, за да доставим муниции в Афганистан, да речем. Но със сигурност контактът с тези компании може да ни позволи по-добре и ефективно да организираме и управляваме такива процеси.


- НАТО е мощна структура, която би трябвало да е привлекателна като партньор на бизнеса.


- НАТО е малък, но важен клиент, що се отнася до IT сектора например. В този смисъл Агенцията за информация и комуникация на алианса работи в много тесен контакт с технологичните компании. Ние взаимстваме от тях интересни идеи, които са приложими в работата ни. Така например в момента изпълняваме програма, наречена "ACT 29" (Allied Command Transformation) с участието на всички съюзници. До 2035 г. тя трябва да намери решение за замяна на системата за наблюдение и ранно предупреждение AWACS, която използваме в момента, с друга. Начинът, по който възнамеряваме да направим това, е радикално различен от този, по който сме работили до момента.


Обикновено ние описваме нашите изисквания към новите системи, които възнамеряваме да внедрим, обръщаме се към индустрията и изпращаме по 2 хил. страници описание на проекта си. След това чакаме от компаниите, с които сме влезли в контакт, да предложат варианти за изпълнението на заданието.


Този път се обърнахме директно към индустрията с въпроса какви са последните идеи и разработки на различните производители, касаещи бъдещето на системите за ранно предупреждение, каквато е AWACS. По този начин искаме да получим представа за най-добрите разработки преди да опишем подробно изискванията си към системата, която ще замени AWACS. С други думи, този път ние искаме да извлечем от технологичния сектор иновативни идеи, които да ни подскажат как трябва да направим замяната – като използваме дронове за разширено наблюдение, нов тип автономни системи или по някакъв друг начин.


Интересът на индустрията към съвместна работа с НАТО е сериозен и по още няколко причини. През септември ние организирахме в Португалия симпозиум във връзка с инициативата за развитие на морски безпилотни системи. Там участваха няколко изключително интересни представители на цивилния технологичен сектор. Но те бяха там не защото виждат НАТО като голям клиент за произвежданите от тях подводни дронове, а защото на подобни форуми, които алиансът организира, могат да се срещнат с потенциалните си клиенти – военните флотилии на съюзническите страни. Те са големите клиенти.


В друг вариант компаниите получават възможност да представят новите си разработки и ако определена нова технология привлече внимание, но придобиването й не е по силите на отделните членове на алианса, може да бъдат обсъдени варианти за съвместни проекти по придобиването и. Това също е нещо много важно за бизнеса.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Като ви разправям, че НАТО е бизнес организация ...

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  Бизнес и политическа, на последно място военна.
  Оказва се, че единствено САЩ биха попречили евентуално на военна агресия на Турция към страна членка на НАТО. Нещо, което вече никак не изглежда невъзможно.

 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Брейн дамиж рекъвъри? Надали.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7584 Весело

  НАТО е важен клиент за бизнеса, понеже се търсят уникални решения, а това развива бизнес ускорено, разкрива нови ниши, предполага иновации, все неща, които водят до прогрес :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Като ви разправям, че НАТО е бизнес организация ...
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Ами нали заради това Държавите в НАТО имат силата да се противопоставят на заплахите. Докато диктатурите произвеждат оръжия в държавни предприятия с всички последици от това , в страните от НАТО получават предложения на готов продукт от производител .

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  а бизнесът на Газпром е оръжие срещу съседните държави :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  До коментар [#6] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Не знаех, че Газпром е военна организация

 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Не знаех, че Газпром е военна организация
  —цитат от коментар 7 на Велков


  Не е военна, а военизирана, ченгеджийска. Там таваришч путин ги назначава по принципа: роднина, милицьонер, роднина, милицьонер, плюс другарчето от детството.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#6] от "GMO VACCINES CHEMICALS":Не знаех, че Газпром е военна организация
  —цитат от коментар 7 на Велков


  Когато научиш, ще е много късно и ще е по най-трудния начин.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3152 Весело

  До коментар [#1] от "Велков":


  До коментар [#2] от "НеКой":

  Така е. През миналата година нашата "Балканкар" е доставила на НАТО 39 броя високопроходими електрокари. Няма начин "Балканкар" да не е извила ръцете на Тръмп например,и го е принудила да продължи войната в Афганистан,Сирия и т.н,та да може да му продаде електрокарите си.

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Науко, победителко на мрака,
  за теб няма предели.
  Открила би иредство против рака,
  ако да беше за военни жеели!

  Много здраве на фуражките от бай Радой Ралин. А от мен - читав учен и специалист за дрънгаля за трепене на хора НЕ работи! По принцип!

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Нищо лично, просто бизнес.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Бизнесът в някои държави печели от НАТО, в други - лапа мухите...

 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#6] от "GMO VACCINES CHEMICALS":Не знаех, че Газпром е военна организация
  —цитат от коментар 7 на Велков


  Много тясно-професионално разбираш войната. Щях да ти предложа един хубав сборник с трактати - на български е, "Изкуството на войната", ако не знаех, че вече си го чел. Вие, полковниците, влизате в действие, чак когато баш-хептен-супер и хипер икономистите кажат: "повече няма как"... Да не говорим за кречеталата - за професионалните ментарджии... Или за тези, дето си уреждат матрьошките за резиденти на чужди държави...
  …………….
  При старограмотните е "президент". Ама ние, новограмотните, знаем, че първата буква се пропуска.

 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Науко, победителко на мрака,за теб няма предели.Открила би иредство против рака,ако да беше за военни жеели!Много здраве на фуражките от бай Радой Ралин. А от мен - читав учен и специалист за дрънгаля за трепене на хора НЕ работи! По принцип!
  —цитат от коментар 11 на султана глаушева


  Ако не можжеш да схванеш връзката с научното ниво на една държава и нейната отбрана, значи си всичко друго само не и "читав учен" По=скоро си от назначените учЕни.
  И като си взела да въздишаш по чиста и свята наука ... дай един пример за едно лекарство разработено в Соца или в СССР или сега в РФ. Една технология или метод, който да е полезен за самите тези държави или за човечеството.
  И ако имаш глупостта на учен да ми дадеш някакъв незнаен случай, задай си въпроса защо вички вождове на Соца и сега на РФ се лекуват и умират в държави на НАТО?

  California Über Alles
 16. 16 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "Науко, победителко на мрака,
  за теб няма предели.
  Открила би и средство против рака,
  ако да беше за военни цели!"
  Много здраве на фуражките от бай Радой Ралин. А от мен - читав учен и специалист за дрънгаля за трепене на хора НЕ работи! По принцип!
  —цитат от коментар 11 на султана глаушева

  --------------------------------------
  Султана, всяко научно откритие се прави поради това, че с него може да се трепят хора. Ако целта на откритието не е такава, то би трябвало да знаеш, че всяко направено откритие може да послужи за трепане на хора. Ми... така е. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK