Става ли ракия от фурми

Създателят на Kasaba Илиян Павлов и бранд мениджърът Силвия Сотирова разказват, че са избрали името на ракията от фурми като пресечна точка на три свята - на култура, традиция и иновация.

© Юлия Лазарова

Създателят на Kasaba Илиян Павлов и бранд мениджърът Силвия Сотирова разказват, че са избрали името на ракията от фурми като пресечна точка на три свята - на култура, традиция и иновация.Български фирми участваха в бартер с Обединените арабски емирства и изпратиха 32 тона хранителни продукти. Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и правителството обявиха предварително сделката, като казаха, че България ще получи в замяна 15 тона медицински консумативи като дарение. На 12 април обаче се разбра, че от Обединените арабски емирства са пристигнали едва 3 тона предпазни маски и консумативи и около 12 тона фурми. Пратката предизвика вълна от коментари и въпроси. Един от беше и съвсем практичен - може ли да се прави ракия от фурми. Отговорът е: "Да, може." И такава ракия вече съществува. За напитката, създадена от плодовете на дипломацията, за бартера, фурмите и малкия бизнес по време на пандемията "Дневник" разговаря със създателя на напитката Илиян Павлов и бранд мениджъра Силвия Сотирова.


Фурмите станаха един от най-обсъжданите плодове през последния месец. Как ви хрумна да съчетаете традиционна българска напитка и екзотичен плод?


Илиян: Често имам нестандартни и различни бизнес идеи. Някои от тях са добри, други абсурдни. Като малък ходих с баща ми, като се вареше ракията на местния казан. Беше ми интересно да видя как се случва целият процес. По-късно като студент работех в биомагазин, започнах да се интересувам от здравословно хранене и съответно научих и за фурмите, включително за тяхното високо съдържание на захар. Така видях потенциала в създаването на една ракия изцяло от фурми, без добавена захар. Реших, че идеята е добра, защото не съществува такъв продукт. Исках да направя нещо различно, иновативно и все пак традиционно българско. Проучих какви са възможностите за дестилация, споделих идеята на Силвия и я поканих да се включи. Последва намиране на бутилки, създаване на бранд, регистрация, етикети, маркетинг стратегия. И в края на 2018 "Касаба" беше на пазара.
Разкажете повече за технологията? Кои са най-добрите фурми? Откъде ги внасяте? Как готовият продукт стига до потребителите?


Силвия: "Касаба" се приготвя по традиционен български метод за дестилация, без отлежаване. Изсушената фурма съдържа около 60% захар и това я прави много подходяща за производството на ракия. Фурмите, които използваме, са биосертифицирани, сорт "Деглет Нур". Нарича се още царицата на фурмите и се отличава с по-светъл цвят и мек, меден вкус. Вносът е от Северна Африка.


Илиян: Целият процес от откъсването на плода до отварянето на бутилката не е кратък. Фурмите се сушат и обработват още в Тунис, откъдето после ги внасяме. Като пристигнат тук, ги изпращаме в дестилерия. С помощта на технолог с дългогодишен опит в производството на плодови дестилати създадохме рецептата за "Касаба". В дестилерията ракията преминава през традиционните етапи на ферментиране, варене и дестилиране. Готовата продукция разпространяваме с партньорска мрежа от магазини, ресторанти и барове, както и онлайн.


Какво означава касаба? Защо избрахте това име?


Силвия: Касаба означава малко селище. Думата идва от арабски и през турски е достигнала употребата и в старобългарския език. Среща се в някои стихове и разкази. Малките селища навремето са били пресечни точки на различни култури, общности, занаяти, търговия. И "Касаба" пресъздава това обединение на новото и старото, на познатото и различното. Не може да има иновация без традиция, както напредъкът е невъзможен без промяна.


Пиенето на ракия е част от културата и бита на българина, а страната ни има многовековни традиции в производството й. Фурмата олицетворява новото и модерното. Избрахме това име, защото в "Касаба" се срещат три свята - на култура, традиция и иновация. Затова нашият слоган е where worlds meet (където светове се срещат).


Какво трябва да направи правителството с дарените фурми според вас?


Силвия: Доколкото знам, вече са дарени на Червения кръст, които да ги раздадат на нуждаещи се. Надявам се вече да са изядени.


Илиян: Със сигурност не искаме да ги дават на нас. Бих предложил да ги преработят на спирт, който е така нужен в момента в болничните заведения.


За колко литра ракия ще стигнат 12 тона фурми?


Илиян: Зависи от сорта на фурмата, обработката и производството, но може би за около 30 хил. бутилки с ракия.


Има ли пазар в България за такава специфична алкохолна напитка, или българите предпочитат традиционния вкус от местни плодове?


Силвия: Пазар има. Хората са все по-отворени към различното, новото, интересното. Срещаме съдействие и подкрепа от много места, разбира се, имаме и критици. Малките, бутикови и занаятчийски бизнеси се развиват все повече, защото хората търсят стоки с история, с чист произход, нещо нетипично. Крафт бирата, пекарните за хляб, фермерските пазари са добри примери за това. Искаме по-скоро да спадаме към тази част, не целим масовост, а таргетираме специфичен сегмент от хора. Такива, които обичат да опитват нещо различно и са отворени към света и новото - т.нар. съвременни бохеми. Но бих казала, че навлизането на пазара е това, което е предизвикателното.


Как един малък бизнес може да се наложи на такъв специфичен пазар?


Силвия: "Касаба" е проект, в който с Илиян участваме само двамата, зад нас няма големи марки и хора. Започнахме през ноември 2018, без да разполагаме с голям бюджет за позициониране, реклама и маркетинг. Но имахме 365 бутилки с ракия от фурми и много желание да я покажем на повече хора, да разкажем за нея. За много неща не бяхме подготвени. Не знаехме и се учехме в движение. И двамата имаме опит в много различни сфери, но търговията с алкохолни напитки не бе една от тях. Започнахме да се свързваме сами, чрез наши контакти и с помощ от приятели с управители на ресторанти и барове, да се срещаме с тях и да представяме ракията. Първи откликнаха наши познати, които държат такива заведения. Те ни дадоха някакъв начален тласък и видимост.


Опознавахме средата и опитвахме различни подходи. Участвахме в събития, търсехме партньори и съмишленици. Много наши близки и приятели ни помогнаха, за което много им благодарим. Не беше лесно и си взехме уроците. Получихме доста ценна обратна връзка.


Вие сте "деца на прехода" - как изглеждат българската демокрация и дипломация във вашите очи?


Илиян: За мен демокрацията е основен елемент в създаването и реализирането на нови идеи. Примерите са навсякъде около нас и тепърва ще виждаме още и още. Мисля, че обаче има още много какво да се направи за това държавата и институциите да помагат на предприемачите по този път. А за дипломацията трябва сме много внимателни. Всеки ден слушаме как големи страни си налагат мита и ограничения заради лоша дипломация. Това не трябва да се допуска, защото е вид ограничение. Липса на свобода, която пречи да създаваш, а светът има нужда от повече създатели.


Силвия: Израснах с много свобода и можех да избирам какво да уча, какво да правя или да не правя, коя да бъда, в какво да вярвам, какво да слушам, как да се обличам. До голяма степен свързвам демокрацията с правото на свободен избор и свободата да мислим, да се изразяваме. Децата на прехода днес създават иновациите, защото първата им глътка въздух е била на свобода. "Касаба" също е плод на демокрацията, защото сега имаме свободата да поръчаме фурми от Тунис, да създадем бизнес и да продаваме онлайн. Нещо повече, сега имаме съзнанието, че това е възможно да се случи. Но в демокрацията се проявиха и много дефекти, главно от грешно разбраната свобода. Колкото до дипломацията, мисля, че никога няма да знаем истинското й лице. Въпреки това трябва да се стремим към поддържане на едно високо ниво в международните отношения, което може да отвори много врати за търговията и други сфери.


Как ви се отразяват ограниченията на извънредното положение?


Илиян: Някои от мерките одобрявам, други не. Светът е доста комплексен и когато се прави нещо ново като закон или правила, трябва да се види през очите на всички засегнати. А не просто на сляпо да се приемат някакви неща, без някой да е седнал и да е премислил ефекта от него. Иначе като цяло ме дразни бездействието на хората. Иска ми се всеки един от нас да е по отговорен към обкръжаваща го среда. Като види някаква нередност - да я съобщава, като има идея как нещо може да стане по-добре - да я предлага, просто да се действа, а не да си го запазва за себе си или да го пише в интернет. Това не решава проблеми и не подобрява средата.


Силвия: Най-много ме дразнят паниката на някои хора и забраната за пътуване. Дразнят ме и крайно пренебрежителните хора. Иначе ако подхождаш умно към всяка ситуация и ограничение, всъщност мерките може да не ти пречат особено. Въпрос на нагласа и гъвкавост е. Ние не обичаме да ни ограничават свободата и от това ни заболя най-много. По-неприятни обаче са последиците от ограниченията. Негативният ефект, който ще има това върху бизнесите, е притеснителен. Наскоро се разхождах и видях толкова много затворени малки магазинчета и бизнеси в центъра на София. Това е тъжното и неизбежно последствие.


Кое е първото нещо, което ще направите, след като отпаднат ограниченията?


Илиян: Ще отида някъде в природата. На море или на планина, няма значение. Там си почивам най-добре и ми хрумват нови идеи.


Силвия: Преди началото на извънредното положение планирахме няколко кампании с "Касаба", както и да посетим различни градове, където да се срещнем с партньори. Ще се фокусираме върху популяризирането на бранда и разрастване на покритието ни както в София, така и в цялата страна. Иначе първо ще видя близките си и ще отида на морето.


Ще се върнем ли отново към нормалния живот, или нормалното след пандемията ще изглежда по различен начин?


Илиян: Светът никога няма да бъде същият. Живеем в интересни времена, които са изпитание за всеки от нас. Пандемията няма да затихне с последния ден от карантината, нито ще е последната такава. Ще трябва да променим разбиранията и навиците си, за да се адаптираме успешно към този нов свят. Но това няма да е нито първото, нито последното изпитание, което човек е преодолявал.


Силвия: Мисля, че след пандемията може би ще трябва да си създадем нова дефиниция за нормално. Всяко страдание и лишение ни прави по-силни. От тук нататък може би ще гледаме по различен начин на много неща от ежедневието ни. Ще се мием повече и ще пипаме по-малко. Ще бъдем по-предпазливи и ще гледаме съмнително този, който кашля. Всяка криза оставя уроците си, а от тази са много. Със сигурност вече ще бъдем много по-подготвени психически за подобни сътресения, които влияят пряко върху живота ни. Бизнесът и начинът, по който се прави бизнес, също ще се променят. Вярвам, че хората ще започнат да си помагат повече.


Още за бартера с доставката на 3 тона медицински консумативи и 12 тона фурми - тук
Какво обясни министърът на икономиката Емил Караниколов - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  Тази рецепта, както и много други, я знае всеки, който е бил в Джамахирията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Весело

  Тази рецепта, както и много други, я знае всеки, който е бил в Джамахирията.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  И не само в бившата Джамахирия, и на други подобни места.

  Аз съм правил от портокали, банани, манго, но най-добрата ракия ставаше от грейпфрут.
  Едър, африкански грейпфрут - дузината струваха под два долара, а тежаха към 5-6 кила.
  Мачкаш, добавяш захар, френска мая за хляб и след 6 дни дестилираш.
  Наздраве!
  (Знам че е още ранна утрин, но в Банкок вече е почти вечер)

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  Явно, че идеята на писаното по-горе е, да се експлоатира до крайност бартера с фурмите.
  Иначе тия двамата дърдорят клишета и глупости.

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1350 Весело

  В държавата на гроздето (за ракия) и пшеницата (за водка) да внасяш фурми за ракия? Дейвид Рикардо (онзи със сравнителните предимства) сигурно се върти в гроба си. Е, като се замисли човек, малковероятно е предприемачи и бранд-мениджъри да за чували за Рикардо.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2869 Весело

  Всяка рИклама е полезна за плащащия, но за "наш`те" фурми стана ясно, че няма да се рекламират, щото са безплатни. Колкото до ракиите, при спазване на технологията, е въпрос на вкус и настроение, коя да се харесва. Класиката обаче е една - гроздова и сливова, българска.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4377 Весело

  До коментар [#4] от "john_3volta":

  Въпрос на цени на суровината, но наистина ако ще е ракия, то да е сливова или гроздова. Иначе си е спиртен дестилат, та ако ще и от "табуретки" да го правят :-)

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Има една приказка!
  Добави захар, и ще направиш ракия, дори от пирони!

 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Е да, ама врътката тука е че фурмите имали толкова много захар, че нямало нужда да се добавя. Освен това са био фурми. Сигурно не вас, ами ракията я боли глава.

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Хич не ми се вярва от 12 тона фурми да изкара 30 000 бутилки, освен ако не са стограмки...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Затова спада към категорията на разхищението.
  Много по добре е фурмите да се консумират като храна понеже на доста места по света са рядкост и лукс.
  А и доколкото помня, от религиозни съображения е грехотта да се прави алкохол от фурми.
  На времето когато храната е била кът, Пророка Мухамед е ядял по една на ден от тях.

  Bukalemun
 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  При вас изобщо да се прави алкохол е грях

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#9] от "venci4":

  Хич не ми се вярва....
  ======
  Първо яж.....и после ще повярваш.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Ракия може да се прави от всичко, включително от домати, както и водка от картофи и т.н. Пил съм от боровинки, беше много ароматна, но за да пусне нещо човека беше добавил сума ти захар и сутринта не беше никак лека. Така че си представям с толкова захср във фурмите какво ще се случи.
  Иначе действително съм чувал за ракия от грейпфрути, според разни познато била изключително ароматна.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "Силвия: Доколкото знам, вече са дарени на Червения кръст, които да ги раздадат на нуждаещи се."

  Дрън-Дрън! 12-те т фурми бяха собственост на частни фирми, получени като бартер от 32 т месо и някакви сложни дипломатически взаимоотношения, но със сигурност не са били дарени на Червения кръст ей така!

 15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  ...................от Обединените арабски емирства са пристигнали едва 3 тона предпазни маски и консумативи.......................

  Едва?

  Ами що не си изтеглите една маска колко тежи за да знаете за колко броя става въпрос.
  Това не е търговия с метали.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#13] от "zero_day":

  Всъщност това е илюзия.
  Главата цепи от захар във виното. В ракията захарта изгаря при ферментацията.
  Разбира се от захар губи аромата на плода, от който е правена и затова не бива да има повече от 10% захар.
  Независимо каква е ракията винаги я преварявам. Не заради евентуално наличие на метил. Има разни смоли, които нито миришат, нито се виждат. Затова преварката се прави на много тънка струя. Два грудаса е разликата, при която тръгват или не смолите и другите невидими отрови. Нямам термометър в казана, но от прочетено знам, че е над 78 градуса, а спирта тръгва при тези градуси.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  "Силвия: Доколкото знам, вече са дарени на Червения кръст, които да ги раздадат на нуждаещи се."
  Наистина какво стана с тези фурми някои хапна ли от тях да сподели.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "Класиката обаче е една - гроздова и сливова, българска...."

  Е, май не е съвсем така. В недалечното минало си вярвахме, че и мусаката, и гювеча, и локума са български, ама се оказаха повече балкански. Както и такта 7/8.
  Ракия е "ракъ" на турски, е алкохолна дестилатна напитка с добавка на анасон и сакъз (мастик, дъвка), демек мастика. Тъй като по нашите земи гроздето и сливите са били в изобилие, преобладавали дестилатни напитки на тяхна основа, но без сакъз. Има ги и в Сърбия, Македония, донякъде и в Румъния. Така че да не прекаляваме с балканския си патриотизъм!

 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  А с метила как се справяш?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Всъщност младежите на снимката разбиха мита за т.н. гроздова ракия, която се произвежда в България. Видно е, че фурмите дават равно или повече ракия от средно хубаво грозде.
  Риторичният въпрос е от какво по дяволите правят ракия винпромите в България.

  Порочната практика да се слага етилов спирт не е от времето след 1990-та.
  И соца го правеше. Мъчеше лозови пръчки със захар за да ни продаде бяло вино. И успяваше.
  Това е причина много народ да НЕ пиеше вино. Аз самият до 2010-та година не пиех вино. Когато аз започнах да си го произвеждам пропих. Това вино от грозде беше нещо, което не бях опитвал никога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Възможно е, нямам представа. Аз пия предимно бира, но не отказвам и нещо по-така.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "Силвия: Доколкото знам, вече са дарени на Червения кръст, които да ги раздадат на нуждаещи се."Дрън-Дрън! 12-те т фурми бяха собственост на частни фирми, получени като бартер от 32 т месо и някакви сложни дипломатически взаимоотношения, но със сигурност не са били дарени на Червения кръст ей така!
  —цитат от коментар 14 на historama


  и се говореше за едни фурми попаднали в старчески домове по 45 лв килото.

 23. 23 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Ключовата дума е ракия.
  Ракия от фурми - може. И от стафиди също.
  Какво представлява ракията? Плодов спиртен дестилат. Може и да е смес от различни плодови дестилати. Важното е да се нарече ракия и да не е с твърде занижено количество алкохол.

 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#19] от "venci4":

  Дори да е една варка, без преваряване тоест при тънка струйка метила не минава изобщо.

  Преди години Милен Цветков си направи експеримент. Негови редовни зрители из страната до един представящи се като "бай ......" му изпратиха по негова молба по едно шише ракия.
  Той и екипа му купиха три бутилки различна ракия от магазина.

  Преляха ракиите в еднакви шишета и им сложиха номера. Изпратиха ги за анализ.
  И десетте бутилки бяха в нормата.

  Разбира се анализа не може да каже коя ракия е от захар и коя от само от плод.

  Огромната грешка на винпромите в България е, че не си правят сметката.
  "Червен мискет" например може да се купи и за 30 стотинки килограма.
  От един тон мискет излизат около 200 литра ракия. Но ракия. Истинска.
  1,50 лв. себестойност на ракията. А ще се харчи яко. Ама са им празни тиквите, а окото им в бързата печалба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#23] от "gmbh":

  Плодова ракия имаше при соца. Най-евтината беше, но беше хубава. 2,90 лв. бутилката.
  Като ходех по командировки из селата купувах най-прашните бутилки с такава ракия и "Слънчев бряг". Обяснимо на село ракия никой не купуваше навремето, защото беше смешно да имаш нужда. Къщите си бяха пълни с ракия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#25] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  "Плодова ракия имаше при соца."

  А, всъщност има ли не_плодова ракия? Или гроздето може да се определи като зеленчук?

 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Фурми опитах като много малък, сигурно съм бил десет годишен, някъде 58-59 година. Беше лятна ваканция, прекарвах я на село при баба и вечерта чичо донесе голяма кесия с нещо невиждано и, както се оказа, много вкусно. Нахвърлихме се лакомо и се наложи да скрият остатъка. Стана ясно, че в свинефермата докарали от някъде големи сандъци с пъстри кутии, а на тях изобразени непознати букви. С две думи, бракувана арабска стока, която пратили за храна на прасетата. Защо бракувана, колко бракувана, един Бог знае, тогава такива неща по магазините нямаше. Колко са хапнали свинките не знам, но ние обилно се налапахме с непознато лакомство и абсолютно безопасно въпреки страха на баба да не се оакаме.
  По-късно, когато прочетох "Шехерезада" научих, че фурмите и нарът за арабите са благословени плодове и е израз на голяма почит да нагостиш гостите си с тях. Когато почнаха да ги пускат на пазара винаги си купувахме за мезе на коняка. А сега вече всичко има, но се ограничавам от сладкото. За бартера с фурмите не съм се интересувал, от всяко нещо се надува балон, каквото имах да кажа, го казах. Ракия става от всичко, важното е да ферментира и да се дестилира.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  .....Риторичният въпрос е от какво по дяволите правят ракия винпромите в България. Порочната практика да се слага етилов спирт не е от времето след 1990-та....".
  —цитат от коментар 20 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  От регион си, в който се произвеждат висококачествени алкохолни напитки - бренди (преславските "коняци"). Поразпитай!

  Подочул съм някои неща, и горе-долу имам някаква идея. Качествените ракии са винените, по някой път се прави дестилация на няколко вида вина, получава се някакво кюве, отлежава 2-3 години, и си купуваш бутилката от 0,5л поне за 20 лв с акциз и ДДС.

  Ракиите се произвеждат от винен, гроздов (вероятно и от други сладки плодове) дестилат - спирт, в който се добавя вода, аромати, оцветява се с дъбов чипс или карамел, и 0,5 л се продава за около 10-14 лв с акциз и ДДС.

  По някой път този спирт - винен дестилат (70-75 градуса) се разрежда с етилов спирт от Украйна, който е много по-евтин, и така се появяват ракиите за 7-8 лв.

  Надявам се някой по-запознат да се включи, но не съм далеч от истината.

 29. 29 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#15] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":
  Маските не тежат. От личен опит 50К маски тип FFP3 по пет в пакет и опаковани в чували и кашони тежат 350кг.

 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гарван":

  А,
  отлично, че се появи. Аз знам, но нямаше как да го докажа.

  Благодаря ти.
  Тоя народец не може да схване, че не си струва самолет да лети на такова разстояние и да се върне практически празен.

  Ако беше тир до Мурманск и обратно щяха да разберат, ама самолета е нещо различно за тях като разходи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "И соца го правеше. Мъчеше лозови пръчки със захар за да ни продаде бяло вино. И успяваше."

  Роска, тук се увлече! Като студент съм работил във винпром Варна (по време на есенната кампания), но пръчки не видях. В замяна на това популярна бе технологията второ вино - петиот - в джибрите да се изсипват чували със захар, вода, и пак се получаваше вино, в интерес на истината съвсем коректно! Имам съмнения, че се произвеждало и трето вино. Все пак- от мой близък знам, че в бутилка вино под 5 лв няма грозде, тъй като в тази цена се калкулира поне 1,50 лв за бутилката, тапата и етикета, има акциз, 0,80 лв ДДС, транспортни разходи, печалба, .... и каво остава?

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Химия.
  Опитахме се преди години да пием "Слънчев бряг". Ужас някакъв е.
  А има всичко необходимо.

  Именно за украинският спирт говоря. Чист е, спор няма, но от него ракия НЕ става.

  Аз бягам от химията дори при виното, а тия ръгат какво ли не.
  Винена ракия не е най-доброто нещо. И аз правих. Вкуса не е това, което трябва. Изобщо.

  Виното от 2 години го правя вероятно по метода отпреди 2 000 години.

  Гроздето винаги го купувам, защото на север от Стара планина не може да има хубаво грозде. Та купувам качечствено грозде. Смилам го, после до 9 дни бурна ферментация и го точа за тиха ферментация. Това е. Няма серниста киселина, няма никакви боклуци. Вярно, че трайността му е никаква, но пък знам какво пия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Хляб+мая+захар=самагон, от всичко можеш да направиш спирт !!!

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Главата цепи от захар във виното. В ракията захарта изгаря при ферментацията
  ========
  По това си личи и майсторлъка при правене на ракия.....
  Ако плода е сочен и богат на собствена захар.....няма никакъв кяр от прибавяне на захар от вън.
  От зелени круши става също хубава ракия.

  Bukalemun
 35. 35 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ракия е "ракъ" на турски, е алкохолна дестилатна напитка с добавка на анасон и сакъз (мастик, дъвка), демек мастика.
  —цитат от коментар 18 на historama


  Само винпром Карнобат прави "мастика" с добавка на анасон. Сложих кавичките, защото това е вече друго питие с оригинален вкус. Мастиката се прави с анатол. Има и синтетичен, но иначе се добива от резине. Макар, че резинето, копъра и анасона са генетични братя и сестри, всяко от тях си има свой специфичен аромат и вкус. Много трудно се отглежда чист сорт резине, защото лесно се опрашва от копъра и анасона и по тази причина е доста скъпо. На десетки километри не трябва да има подобни култури. Понякога се бракува цяла реколта резине заради опрашване с анасон. Може би това ползват за направата на карнобатската "мастика"

 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#4] от "john_3volta":Въпрос на цени на суровината, но наистина ако ще е ракия, то да е сливова или гроздова. Иначе си е спиртен дестилат, та ако ще и от "табуретки" да го правят :-)
  —цитат от коментар 6 на daskal1


  Ааа, и плодова става, ако е свестна😀. Да споменавам ли френския Калвадос, или алпийския "Уийлям" (алпийски, щото го правят и в Швейцария, и в Италия, и в АВстрия, ама под различни имена😀.

  А за "табуреточная"...Светата истина написа😀 Руснаците тук чудеса разправят за разни "махагонки" и т.п.
  До коментар [#6] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#25] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":"Плодова ракия имаше при соца."А, всъщност има ли не_плодова ракия? Или гроздето може да се определи като зеленчук?
  —цитат от коментар 26 на gmbh


  Той има предвид, че така се наричаше марката- "Плодова ракия", имаше и ябълкова и гроздова. Плодовата и ябълковата бяха по 2.90, гроздовата 4.30, за 0.75л.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  Донякъде е игра на думи.

  Има крушова ракия. Имаше по-рано "Палинка", черешова ракия.

  На соца беше плодова ракия, защото я правеха от всякакви плодове, от всичко, което не става за продажба или е останало от консервните фабрики.
  Та когато е от повече от един плод вече няма друго име, освен "плодова ракия".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":
  Зависи от случаят ( зорът). В такива моменти никой не гледа дали е рентабилен полета. Вжна е основната цел. За тез 50К маски беше изпратен самолет до Шанхай. Полетът и маските бяха платени (дарение) от частни лица.

 40. 40 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  "Ракиите се произвеждат от винен, гроздов (вероятно и от други сладки плодове) дестилат - спирт, в който се добавя вода, аромати, оцветява се с дъбов чипс или карамел, и 0,5 л се продава за около 10-14 лв с акциз и ДДС."

  Добавянето на аромати, чипс, обгорели дъбови трески, карамел и ..... се нарича технологична манипулация. Също така и добавянето на технически етанол.
  Има нещо друго, определението за ракия е разтегливо като ластик и от там започват различни спорове и сблъсък на спиртоварни концепции. Темата е интересна, но изисква познания за високоалкохолните напитки въобще. Познания за тяхната специфика, технологични особености, традиции и прочие.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Arapça ˁaraḳī عرقى "her türlü damıtılmış alkollü içki
  =======
  Корена на думата е арабски.
  Аракъ.....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Още за ракиите.

  При ремонт в този апартамент , където сме сега с Гърлето открих в туба от минерална вода 11 литра някаква ракия. Прозрачна. Аз такива ракии нямам...поне до този момент. Измерих я - 42 градуса. Тоест е разредена точно по моя вкус. Била е за малкото буре от 16 литра, но съм я забутал.
  Възрастта и със сигурност е над 10 години. Неприятно ми стана, че не е била в бурета, а имам празни бурета от 16 л. буре до 130 л.
  Опитах я с тъга и недоверие.
  Чудо. Страхотен вкус.
  Теорията е, че ракия в шише, тоест не в буре НЕ се променя.
  Таратанци. Тежка и като олио се точи. Тубата е от пласмаса, но оная пластмаса, която вече я няма.

  Остава висящ въпроса алкохола какви реакции прави с пластмасата, но няма как да науча.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ракиите се произвеждат от винен, гроздов (вероятно и от други сладки плодове) дестилат - спирт
  —цитат от коментар 28 на historama


  Неведнъж съм купувал гроздови джибри от винпром. Веднъж имах възможност да разговарям с технолога на завода и го попитах какво правят обикновено с джибрите. Той ме осведоми, че отиват основно за фураж. Аз разбира се зяпнах от почуда и попитах: "А защо не правите ракия от тях?" Той се усмихна снизходително и каза:
  "Твърде скъпо е. При наличието на толкова евтин и висококачествен зърнен спирт е безумие да правиш винен или джибров дестилат. Никой не го прави. Спирт, вода и есенции и те ти Поморийска, те ти Сливенска Перла, те ти Пещера, те ти Бургаска Мускатова... Правим си дестилат тука за нас си в ограничени количества, защото истинското си е истинско..."

 44. 44 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ракиите се произвеждат от винен, гроздов (вероятно и от други сладки плодове) дестилат - спирт
  —цитат от коментар 28 на historama


  Неведнъж съм купувал гроздови джибри от винпром. Веднъж имах възможност да разговарям с технолога на завода и го попитах какво правят обикновено с джибрите. Той ме осведоми, че отиват основно за фураж. Аз разбира се зяпнах от почуда и попитах: "А защо не правите ракия от тях?" Той се усмихна снизходително и каза:
  "Твърде скъпо е. При наличието на толкова евтин и висококачествен зърнен спирт е безумие да правиш винен или джибров дестилат. Никой не го прави. Спирт, вода и есенции и те ти Поморийска, те ти Сливенска Перла, те ти Пещера, те ти Бургаска Мускатова... Правим си дестилат тука за нас си в ограничени количества, защото истинското си е истинско..."

 45. 45 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#38] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  "Донякъде е игра на думи."

  Постарах се да дам най-краткото определение за ракия и то е - плодов спиртен дестилат.
  Такава кратка характеристика имат всички спиртни напитки добили световна известност и слава.

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Не, не и не.
  Най-хубавата ракия е от череши или круши.
  Баща ми Бог да го прости правеше от круши и череши. Когато се отрових с метил в някоя от петте кръчми през 2000-ната година, когато правихме турне из кръчмите и не помня много от вечерта се заклех да не пия купешка ракия и вече 20 години не съм пил ракия от винпром. Шансът ми според лекаря, при когото отидох на третия ден след отравянето е бил, че в някоя от кръчмите сме пили и етил. Затова не сме ослепели и умрели.

  Да се върна на черешовата и крушовата и ябълковата, както някой ми припомни.
  Това е ракия, която може да се пие на няма и седмица от произвоството и.
  Гроздова и сливова НЕ могат да се пият без да отлежат. То може и не е опасно, но не е приятна изобщо. Защо е така нямам представа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Дори да е една варка, без преваряване тоест при тънка струйка метила не минава изобщо..
  —цитат от коментар 24 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Температурата на кипене на метиловият алкохол 64.7 °C, а на етиловият 78,4 °C, така че метиловият алкохол винаги се изпарява и е в "първала", друг е въпроса че при гроздово джибри съдържанието на "дървесен спирт" е по-ниско от плодовото. При преварка съдържанието на метанол е още по-ниско. Има и каталитичен процес с участието на медните съдове на превръщане на метаноловите пари в етанолови.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 48. 48 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#45] от "gmbh":

  Да разбира се. Плодов спиртен дестилат е най-точното определение за всички ракии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  До коментар [#35] от "petyo9":

  В Южна България варят ракия с анасон. Моята баба от Ивайловград винаги носеше, когато идва на гости.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#49] от "Роси":

  Там си имате смокини.
  И от тях става хубава.....
  Като отвориш бутилката, мирише приятно и от пет метра....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Любопитно

  До коментар [#49] от "Роси":

  ракия с анасон
  ======
  С вода смесвахте ли....на половина ?

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#44] от "petyo9":

  Да, така правят.
  Аз си правя и джиброва ракия. Точно от оставащите джибри, но и тук понеже е за лична консумация има лек номер. Не точа цялото вино и остава достатъчно грозде и гроздов сок за да е ракия, а не захарна ракия. Различна е на вкус.

  Почерпих Моше с 12 годишна гроздова ракия и с две годишна джиброва, макар да не е точно джиброва ракията. Моше НЕ хареса 12 годишната. Той си търси ракиеният вкус и той е при леко джиброво-гроздовата ракия. Тя не е винена. Винена е само от готово вино. 12 годишната и повече ракия стояла в бурета няколко години вече отива като вкус на нещо средно между уиски и бърбън, докато винената реално ракия запазва традиционният си вкус.
  Никога не опитах химически придаден вкус. На гроздовата ракия от мискет да сложа нещо за друга ракия. Ще опитам може би тази година, ако имам пари да купя грозде въобще.

  Ако в чаша от усиски си налееш ракия и сложиш бучка лед истина изплува почти веднага. Аромата, ако НЕ се появи значи е химия. Не знам причината, не разбирам от химия. Този номер ми го показа един софийски адвокат в къщи. Беше за едно неприятно тежко дело на приятел. Казах му на адвоката. Нямаме пари да ти платим за вечери и пиене та мога да предложа кюфтета от конско и ракия, друго няма. Бях изненадан да чуя, че това е чудесно за него. В София си имали кръчма старите кадри на Държавна сигурност, където, ако им бъдат предложени кюфтета не от магарешко или конско просто не си поръчват. Той беше на възраст. Работил е в ДС , а после започва като адвокат. На стари години имам предвид.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#49] от "Роси":

  Да. В южна България бях на сватба и верно, че така правят с ракията.
  Не понасям миризмата на мастика-анасон.
  Търсиха по съседи ракия за да пия и аз. Намериха някакво прашно шише :). Страхотна ракия си е преди да я повредят с анасона.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#20] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия": Това за спирта и лозовите пръчки не е вярно. Дядо ми беше агроном специалист по лозята и даваше част от нашето грозде във винпрома да ни сварят и бутилират ракия ( на ишлеме). Бил съм много пъти във винпрома и никога не съм видял или чувал от някой от работниците или шефовете там за подобни истории. Клечки е имало в шарпаните, щот бригадирите ученици режеха гроздовете с клечките за по голям обем. Нормата беше на набрани кофи.

 55. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Не, с вода НЕ се смесва.
  Ракията се разрежда предварително винаги, защото следите от водата стоят дълго време. Ако си разредиш в момента ракия, която ти е силна усещаш водата в нея и не е приятна за пиене.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1087 Весело

  ....."В недалечното минало си вярвахме, че и мусаката, и гювеча, и локума са български, ама се оказаха повече балкански. Както и такта 7/8......
  —цитат от коментар 18 на historama


  Говорете за себе си, не в множествено число. Всеки образован човек в страната ни винаги е знаел това. Само, дето локума не е балкански, като твърдите, ами е средиземноморски сладкиш. И не бъркайте такта 7/8-ми с 11/16-ти. Май сте пропуснал и часовете по пеене?

 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#54] от "Гарван":

  Баща ми точно това правеше.
  С хората даващите грозде не се ебаваха, да.
  Имах познат технолог във Винпрома в Шумен. От него знам за пръчките от изрязаните лозя и спирта после добавян за да получат градуса за т.н. бяло вино.

  За далите грозде срещу вино и ракия предлагаха няколко марки червени вина.

  От ракията имам една бутилка от тогава. Баща ми ми я даде преди десетина години.
  Винена бутилка с желязна капачка от бира. Капачката вече гние и добре, че ми напомни да я изпием с моя втори вече пораснал син. Това е истинска ракия от грозде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#47] от "Корки":

  Не разбирам от химия. Изглежда количеството метил е пренебрежимо малко все пак.
  Далеч не всички преваряват гроздовата ракия.
  При Милен Цветков едва ли някоя гроздова е била преварена.
  Аз ,както казах преварявам всичко. Най-трудно психологически преварих кайсиевата ракия. Получи се. Ама я преварих със свито сърце първият път.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия": Карловската анасонлийка е класика от време оно. Много коварна ракия. Много лесно влиза, но на другият ден е кошмар. Наистина не всеки я понася и затова дядо ми престана да я вари/пече. За който искаше капваше няколко капки ансоново масло в дамаджаната.

 60. 60 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Ракия от пъпеш е добра.
  А, най добрата е подарената ракия :)
  За фурмите ГЕРБ да сподели..

 61. 61 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#47] от "Корки":

  Основният враг са смолите и разни там летливи вещества, които нямат мирис и вкус.
  Не може да се отрови човек дори с най-калпаво произведената домашна ракия.

  В тази връзка почти всяка година техноли за "великите" производители на гроздова ракия без грозде да участва разкарват из нета и ТВ студията си технолозите си, които напоително обясняват колко вредна е домашната ракия. Никога не им мина номера и миналата и тази година вече не виждам технолози да се червят по ТВ разказвайки абсолютни тъпотии, знайеки, че това правят.

  При работа с плод ръцете да си оставиш може да имаш гадна ракия, но никога отровна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#52] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  У нас алкохола е скъп.....и прибягваме до едни по не традиционни чалъми....
  Купуваме литър етилов спирт и прибавя е към него доза Шварцов шуруп (есенция).
  Става добро уиски. Даже и най опитните ПИЯЧИ не мога да усетят измамата.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#59] от "Гарван":

  Ама тая ракия на юг с анасона мисля, че я правят по този начин. После и слагат анасон.
  Не бях чувал, че може да се вари с анасона, но като се замисля няма пречки.

  Мен все ме питат на маса какво слагам в джибрите. Ами никога нищо не слагам.
  При варене слагам шепа, две кориандър преди да затворя казана и понякога мажа капака на казана с пчелен мен. Нищо повече. Не съм сигурен дали има полза от меда, защото той се свлича в казана много преди да започне изпаряването на спирта. Но и не пречи пък.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  "Теорията е, че ракия в шише, тоест не в буре НЕ се променя.
  Таратанци. "

  Таратанци не ами таратаци.
  Интересно защо не са се появили дълго престояли ракии в стъклени бутилки. Явно се е получила пазарна ниша и е въпрос на време някой да я запълни.
  Тежката и точеща се като олио ракия се дължи на късното отсичане на патоките от сърцето и всичко произтичащото от това. Пак гледам да съм пределно кратък и не се заяждам, а да си обяснявам нещата.

 65. 65 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#35] от "petyo9":В Южна България варят ракия с анасон. Моята баба от Ивайловград винаги носеше, когато идва на гости.
  —цитат от коментар 49 на Роси


  Не само в Южна България. На много места. Наричат я "анасонлийка". На особена почит е в Турция. В България има една марка "Екстрема" която произвежда анасонлийка основно за износ в Турция. Но анасонлийката е различна от мастиката като аромат и вкус.

 66. 66 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Когато сбърка човек със сернистата киселина лесно се оправя виното после.
  Бях объркал едно бяло вино. Него аз не го пия. Правя го само за гости и то основно жени.
  Та, когато гроздето не е много добро не може да не се сложи серниста киселина. Машинката за мелене на грозде ми е с мотор 2,2. Сернистата киселина я слагам докато се мели. Веднъж, обаче забравих и я добавих след няколко часа.

  Кошмар. Мирише на сяра сякаш съм в ада. Взех да чета какво се прави. Прекарване през медни стърготини. Няма откъде да ги взеза. И се сетих. Казана или всъщност капака му.
  Обърнат става като фуния. Изтрих с метална четка на дрелката капака. Прекарах половин кофа вино през тази фуния. Чудо. Изчезна мириса на сяра. За секунда явно става процеса.
  Та така се ремонтира вино, което мирише на сяра.

  Има и втори начин, но не съм го пробвал.
  Нажешава се до червено винкел или някакво ЧИСТО желязо. Чисто от ръжда и мръсотии.
  Потапя с в съда с виното и край. Но не съм пробвал пак да кажа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#64] от "gmbh":

  Аз го писах по-горе, но не обясних.
  Като ходех в командировки по селата на младини купувах прашни бутилки с плодова ракия.
  Вкуса от престоя в шишето няколко години е невероятен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#65] от "petyo9":

  Това обяснява факта, че нашите турци носеха към Турция и мастика. Аз не мога да близна мастика.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#64] от "gmbh":

  Не бъди кратък. Това просто на вид действие като производство на алкохол изобщо не е просто, ако не знаеш детайлите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#63] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  И е желателно да се прелива "от шише в шише".....на тъмно или поне на сянка....
  Иначе всичко отива на кино.....вкуса става друг.....даже и градусите падат....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Весело

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Ееееее, това сме го правили навремето. Що даваме три лева за ракия, като може от ВПИ института да си вземем етилов спирт и да правим от него каквото се сетиш, а когато няма време вода и атака с чашите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Че нямате представа какво говорите е ясно! Ай сега сипете по едно да си дойдем на думата.

 73. 73 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":

  Не падат (не се губят) градусите нито при преварка, нито в бурето.
  Това е широко разпространена заблуда.
  Не се и прелива ракията.

  Виж избите с усиски. имат номера буретата, ама никой не ги точи докато узрее пиенето вътре.

  А по-простичкият народ не приема и преварката, поради "факта", че намалявала количеството на ракията. Като на деца им обяснявам на хората, но не разбират.
  При това не използвам сложни понятия като алкохолен градус на цялата ракия.
  Че 30 литра ракия на 50 градуса има примерно 1 500 алкохолни градуса и те не се губят. Това не биха го разбрали 60% от хората
  10 литра ракия примерно 42 градуса при преварка остават от нея 6 литра на 80 градуса.
  Разредена до 42 градуса пак стават 10 литра 42 градусава ракия. Дори да се губят 5%, защото все пак има някакви загуби пак е приемливо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#71] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  В Девня (хим завода).....бяха още по откачени.....
  Слагаха в тенджерата литър спирт и го варяха докато излезе пара.....
  След като се изпари вредния метил/алкохол (около 5 минути) почваха да го пият ГОРЕЩ

  Bukalemun
 75. 75 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#15] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  От трите тона знаеш ли колко са били шишетата с битов дезинфектант изтеглен от търговската мрежа в ОАЕ заради метанол? То ако бяха маски тия три тона добре. Ама не са.

 76. 76 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Весело

  До коментар [#72] от "latinicabekreten":

  Няма лошо да сме на крив път.
  Казвай ти какво знаеш?

  Как ще пия в няма и 11,00 ч преди обяд бе човек?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#75] от "iavorski":

  Няма откъде да знам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Много приятна, мека и ароматна ракия става и от акация (салкъм), но си е бая занимавка и не дава големи количества като гроздето и други подобни сочни плодове с високо съдържание на захар.
  Кайсиевата също е супер приятна и мека ракия, която си е било удоволствие да се пие. Едно приятелче от Силистра веднъж ни черпи с такава и беше добра.
  Преди няколко години реших да направа ракия от джанки от дивачките, които растат край нас и стана някаква уникална смес от всякакви видове- дребни жълти, едри жълти, едри и месести червени и черни сливи и се получи супер ароматна и хубава ракия, което чак ме очуди, тъй като в нашия край на почит е гроздовата ракия и сливовата (от джанки, а не от сини сливи) е доста подценявана.

  Относно фурмите са ми разказвали истории от комунизма, когато връзките с Арабските държави са били добри и от там са идвали цели кораби и вагони с фурми, с които са хранели прасетата. Естествено нашите съграждани са осъзнали, че от фурмите може да стане ракия и са прибегнали към любимото ни занимание по тези географски ширини- да си краднем малко... ей така по комунистически. :))) Съответно в отговор на нарастващите кражби на “фураж” ръководителите на жп гарата решили да напръскат купчината с бензин, за да не крадат от нея, след което кражбите наистина спират, но проблема е, че и прасетата нещо не им е било мерак да ядат фурмите след това... Та в крайна сметка десетки тонове фурми са били изхабени.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 79. 79 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#74] от "eti mehter":

  Това звучи наистина противно, но са доказани методи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Мастиката се прави с анатол. Има и синтетичен, но иначе се добива от резине. Макар, че резинето, копъра и анасона са генетични братя и сестри, всяко от тях си има свой специфичен аромат и вкус. Много трудно се отглежда чист сорт резине, защото лесно се опрашва от копъра и анасона и по тази причина е доста скъпо.
  —цитат от коментар 35 на petyo9


  Подхванахме приятна тема, малко преди обяд. Не знаех, че в карнобатската слагали анасон, а не анетол. Между другото и анетола реално е масло от от анасон, но всичките ни мастикаджии забравят да сложат дъвка, или мастикс, оная благородна смола от Хиос (май я има и в други средиземноморски страни), която дава един много хубав и мек вкус, а пък в самото наименование е включено.
  Резине със сигурност се употребява за френския пастис. В балканските варианти: узо, ракъ, мастика се употребява анасон, анетол, и от време навреме се добавя мастикс. И винаги спирт от земеделски произход, без да се уточнява зърнен, или друг.

 81. 81 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#78] от "Yarak4You":

  Джанкова ракия имам от 2004-та. Става, но трябва да се превари. Костилките произвеждат огромни количества метил, а не могат да се извадят навреме от плода.
  Аз вече не вадя костилките и от кайсиите. Преварявам после.
  Процеса на метила започва още със завирането, а костилките падат някъде към третият ден.
  При кайсиите ракията се вари от седмия до деветия ден. Иначе няма никой.
  Не знам друг плод да е толкова махнат. Джибрите за ракията могат да чакат и повече от месец, докато им дойде реда. Кайсите не чакат и миг.
  Издъних се първият път и знам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#78] от "Yarak4You":

  Забравих. Чувал за акациевата, но нямам сили да събирам акация за ракия. Няма вече и на кого да поръчам да го прави.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":

  Това, което си написал се отнася за виното.
  Точи се в слънчев студен ден през зимата.

  Много рядко съм уцелвал тия условия, но въпреки това "Мерлото" ми е еднакво винаги на вкус.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#42] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Преди години едната ми баба, лека й пръст, за клетвата на баща ми сложила в дамаджана ракия. Това се развива преди повече от 30 години. За моя бал жената я извади, отлежала, точеше се като олио. За съжаление не можах да се доредя до нея, но по начина по който се изпи, съдя, че е била доволно добра.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Любопитно

  До коментар [#73] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Не се и прелива ракията
  =========
  Как да не се прелива?
  Не можеш да уцелиш идеалните 45 градуса.....между първака и последното.....!
  Затова е най добре да приготвиш бутилките предварително
  Има още и други работи като.....силата на огъня, вида на материала и т.н....
  А ако ти се играе тото.....е отделен въпрос.... :)

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4067 Весело

  Този въпрос ми напомни нещо от мои преживявания......Преди 40 години на един обект в една арабска страна , мой колега от Бургас ( Георги Стоянов , уникален зевзек ! ) взе една тенджера под налягане и омеси 2-3 кила фурми , един буркан сладко от смокини и пресна мая за хляб......после направи кадърника нещо като серпентина и започна процеса......когато започна да капе в буркана , той започна да отпива и възхищава на производа…...по едно време отиде до тоалетната и на връщане с челото си така нацепи черчевето на вратата , че се строполи като труп на пода....сам се свести на другият ден , после ходеше и сам си говореше цяла седмица.....та , това излезе от фурмите , ужасен главобол и помътнено съзнание !

 87. 87 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":Химия. Опитахме се преди години да пием "Слънчев бряг". Ужас някакъв е.А има всичко необходимо.Именно за украинският спирт говоря. Чист е, спор няма, но от него ракия НЕ става.Аз бягам от химията дори при виното, а тия ръгат какво ли не. Винена ракия не е най-доброто нещо. И аз правих. Вкуса не е това, което трябва. Изобщо.Виното от 2 години го правя вероятно по метода отпреди 2 000 години.Гроздето винаги го купувам, защото на север от Стара планина не може да има хубаво грозде. Та купувам качечствено грозде. Смилам го, после до 9 дни бурна ферментация и го точа за тиха ферментация. Това е. Няма серниста киселина, няма никакви боклуци. Вярно, че трайността му е никаква, но пък знам какво пия.
  —цитат от коментар 32 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия

  За съжаление, се заблуждаваш. Само преди 200-300 години не е имало тези "дарове" на цивилизацията - пестициди, торове, арсен , тежки метали и т.н.. Изобщо други въздух, вода, почва. Та дистанционно образоващите се тук в СУД - Свободен (от знание) Университет Дневник, трябва са променим малко определението за ракия на спиртна тинктура от .....................
  А и ти с тази пластмасови бутилки, с високо съдържание на BPA, даваш своя принос за развитие на световната онкология.

 88. 88 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Българите в Либия са варили и казват че е хубава ,Човека от който го знам каза,че са варили от всичко освен пясък.

 89. 89 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":Преди години едната ми баба, лека й пръст, за клетвата на баща ми сложила в дамаджана ракия. Това се развива преди повече от 30 години. За моя бал жената я извади, отлежала, точеше се като олио. За съжаление не можах да се доредя до нея, но по начина по който се изпи, съдя, че е била доволно добра.
  —цитат от коментар 84 на zero_day


  Ракията,както и всички дестилирани алкохолни напитки отлежават в бъчви и колкото са отлежали в бъчвата това е.Като се бутилира не се променя и 100 години да стои,В бутилки олежава етинствено виното.

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#83] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  За всякакъв алкохол се отнася, но при виното не е беда.....
  Ако изтървеш виното, можеш да си направиш от него и оцет......
  А от ракията......кисела вода.....:)....тоест боклук....

  Bukalemun
 91. 91 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#81] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  А наместо да се прави втора преварка не може ли да се направи номера дето Ети го каза с тенджерата- да се загрее за няколко минути, докато излезе пара и му се изкара метила?

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 92. 92 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#87] от "crq18506084":

  Съгласно Закона за виното и спиртните напитки под името ракия може да се продава винена ракия, гроздова ракия, бренди, ракия от гроздови джибри, плодова ракия, ракия от плодови джибри,
  Смеси от етилов алкохол за хранителни цели и разрешени добавки може да се продава единствено като спиртна напитка

 93. 93 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Евтините ракии по заведенията се правят сто процента от спирт и добавят есенция! А скъпите се правят от трета и четвърта ръка джибри от вино (това което е по 5-8 лв/литъра). Само ако сам си я вариш и знаеш какво има в нея можеше да я наричаш сливова или както и да е. Преди 30-40 г. питах в Троян колко захар слагат в ракията, а те ме гледаха като извънземен. Сега и те се научиха на мурафета със захарта и "троянската" вече не е такава, а и сливите на са толкова много и лакомията на търговците е голяма.

 94. 94 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#80] от "historama":

  В практиката за направата на мастика добавят и анетол извлечен и от някои сортове анасон (зелен и звездовиден анасон) които имат аромат по-близък до резинето, но трябва особено внимание, защото в оригиналните рецепти за мастика, не се допуска мастиката да мирише на анасон. Колкото до спирта - винаги напитките (напр. мастиката) имат по-висока кулинарна стойност когато са произведени с алкохол от винен дестилат. Но много малко сме хората които ценим преди всичко кулинарната стойност, а не количеството. За тези с максимата: "...има градус - има радост..." дори и карнобатската "мастика" е отлично питие.

 95. 95 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#84] от "zero_day":

  До коментар [#89] от "slonsco":

  Теоретично нещата с престояването в стъкло могат да се обяснят с пример.
  Една бутилка ракия се запечатва чрез вакуумиране, друга се запечатва добре, а трета (както едно време) не съвсем добре.
  При вакуумираната бутилка няма да има промяна и за 100 години. При втората добре запечатана е възможна малка промана заради малкото количество кислород съдържащо се между ракията и тапата. Та заради това може да се получи почти незабележима промяна предвид окисляването на ракията. Едва ли ние, всички пишещи тук можем да установим тази малка промяна. Това е по силите на много тънък дегустатор. При лошо запечатаната бутилка се получава момент на осмоза и окисляването на ракията продължавадълго време. Това наистина води до промяна на вкусовите и ароматни характеристики на ракията, забележими и от хора като нас.
  Това е на теория. Самото окисляване усложнява съдържащите се в ракията кетони и вериги от мастни киселини. Също така променя другите естери и малкото остатъчни танини.

 96. 96 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#81] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Костилки от полодове от семейство сливови,сливи,джанки,кайсии,праскови ит,н изобщо не трябва да се варят с костилките,дори сопед някои да ферментират с тях освен че може да скапят вкуса съдържат цианиди

 97. 97 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 377 Неутрално

  От всичко става ракия. А от тези лечебни фурми ще е корона убиец. 😁😁😁

 98. 98 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#96] от "slonsco":

  Да оставиш костилките в джибрите докато ферментират е признак на невежество и неуважение към ракията.

  Дори ако са сухи сливите, се накисват да поомекнат, махат се костилките и тогава може да се оставят да ферментират. А собствено от костилките става чудесно гориво за пелетен котел например :)

  Наздраве и честито на Георгевците, Жорковците, Герганите и Гюргените :)

 99. 99 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#93] от "iliyapopov":

  Тъжно е когато от 1 тон кайсии изкараш 30 литра ракия (ако не слагаш захар) :) :) :)

 100. 100 Профил на vck34655148
  vck34655148
  Рейтинг: 0 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK