Еврокомисарят по околната среда: Българите са будни в защитата на природата

Еврокомисарят по околната среда: Българите са будни в защитата на природата

© Associated PressКакво работи еврокомисарят по рибарството; имаше ли и положителен ефект върху природата пандемията от коронавируса; може ли спасяването на околната среда да спаси и икономиките. За тези и други теми "Дневник" говори с еврокомисаря за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичус по време на Европейската зелена седмица. Тя се проведе от 19 до 22 октомври, която трябваше да действа като километричен камък по пътя към Конференцията на страните (COP 15) към Конвенцията за биологичното разнообразие през 2021 г. На нея световните лидери ще приемат 10-годишен план за действие за биологичното разнообразие.


- Вашето портфолио не се появява често в заглавията на новините. Как бихте обяснили работата си на европейски гражданин, който не е чувал за нея преди?


- Много интересен въпрос. Никога не са ме питали това, но ми е приятно да отговоря. Простичко казано, работата ми е да осигуря здрава и стабилна планета за децата и внуците ни. Защото здравата околна среда поддържа нашето здраве и добруване, и, разбира се, икономиката. Но в момента, за нещастие, много от дейностите ни унищожават природата по невиждан начин. И сме изправени пред най-голямата планетарна криза в историята.
Моята работа конкретно е да гарантирам, че околната ни среда, синята ни икономика и рибарският сектор са интегрална част от ЕС, от плана на ЕС да направи икономиката ни устойчива. С този план искаме да дадем тласък към възстановяване на баланса между хората и планетата и, разбира се, да създадем устойчиви работни места и ръст, както и да направим този преход справедлив и включващ за всекиго. Като пример - искаме да върнем назад щетите върху природата в Европа до 2030 г. и да поведем глобалните усилия срещу загубата на биоразнообразие. Това означава да защитаваме повече природата и да се заемем с възстановяването ѝ, също така да напреднем и в амбициите си за нулеви емисии, да следим качеството на въздуха и водата, опасните химикалии, емисии и пестициди.


Изчерпването на ресурси е една от основните заплахи за биоразнообразието, така че искаме и напредък при употребата на ресурси, при кръговата икономика, особено при изискващи много ресурси сектори като строителството, текстилния сектор и електрониката, които имат и голямо въздействие.


При другата част от портфолиото - океаните са особено предизвикателство. Разчитаме на тях за храна, транспорт, те пречистват въздуха, който дишаме. Те са ни "съюзници" в ангажимента ни за климатична неутралност. В същото време са под огромен натиск заради изчерпването на запасите от риба, заради увеличаващото се замърсяване. За да се справим с това, аз ръководя усилията за изчистването им от замърсявания и пластмаса, като в същото време осигурим устойчив риболов и процъфтяваща синя икономика.


В същото време забелязах, че българските граждани са много будни по отношение на околната среда и проблемите ѝ в България. Те активно защитават правото на по-добро качество на въздуха или защитават националните паркове като "Рила" и "Пирин" от строителни дейности, които биха ги унищожили. Мисля, че моето портфолио покрива доста неща.


- Щом споменавате активността на гражданите, какви са впечатленията ви от работата на националните власти? Доволни ли сте от нея?


- Не може да се каже "доволен съм" или "не съм". Всяка държава членка има различно правителство, различни приоритети и подход. Нашата работа като комисия и моята като комисар е да начертая траектория, да намеря обща зона, приемлива за всички, за очакванията на всички и да помогна на националните правителства да удовлетворят гражданите си и да ги ангажират с Европейската зелена сделка, този преход, през който минаваме.


- Говорим си по време на Европейската зелена седмица. Разкажете ми как дистанционното провеждане влияе на такова събитие и какви резултати очаквате и как смятате да продължите работата си след нея.


- Права сте, тазгодишната седмица е различна. Минаваме през глобална пандемия, която разтърси оновните на обществото и на икономиката ни. Безпрецедентната загуба на природа влияе не само върху нашето бъдеще, но и върху това на идните поколения. Така че сме в момент на голяма неисгурност, но и на големи възможности да изградим бъдещето, което желаем. Със зелената седмица искаме да яхнем вълната. Решенията за изграждането на обществата ни, които взимаме сега, ще засегнат и бъдещите поколения.


Искаме да гарантираме, че тези решения се основават на знания. Да сме наясно, че разчитаме на природата не само за здравето и добруването си, за храната, за въздуха, който дишаме, но и че на нея разчитат половината икономики по света. Искаме тази ключова роля на природата и биоразнообразието да бъде призната и да започнем разговор за възможностите за създаване на по-устойчива икономика, която не унищожава животоподдържащата ни система, а я защитава, възстановява и лекува. Искаме, разбира се, политиците на всякакво ниво - местно, национално, европейско, глобално - да знаят, че инвестициите в защита и възстановяване на природата са най-доброто, което можем да направим за настоящото и бъдещото поколение.


На глобално ниво зелената седмица е километричен камък по пътя към срещата COP15 за биоразнообразието, която ще се проведе в Китай през 2021. Световните лидери ще приемат на нея десетгодишен план за действие за биоразнообразието. ЕС иска да даде пример, да даде тласък със стратегията за биоразнообразието и Европейската зелена сделка.


- Смятате ли, че други държави, които имат проблемно отношение към природата, биха следвали този план? Например САЩ, Китай или Бразилия с настоящия си президент?


- Китай вече обеща да декарбонизира икономиката си до 2060 г. и мисля, че това бе голяма стъпка, която никой не очакваше. Когато пишехме черновата на Зелената сделка, искахме да покажем отдаденост от страна на ЕС и други да се присъединят към нас, да покажем, че зелениат преход може не само да защитава природата, а да доведе и до икономически ръст, да създаде работни места. Така че решението на Китай бе голяма стъпка в тази посока.


Трудно е да се предвиди какво ще стане със САЩ, при положение че те са преди избори. Може би ще е по-добре да обсъждаме ситуацията с тях след изборите.


- ЕС иска да бъде глобален лидер в множество сфери. Това бе една от основните амбиции на комисията "Фон дер Лайен". Можете ли да дадете по-подробни примери с биоразнообразието - какви стратегии ще иска ЕС да предприеме и да види по света?


- Правилно посочвате стратегията за биоразнообразието. По средата на пандемията ЕС прие такава - за обръщане на загубата на биооразнообразие до 2030 г. Много амбициозна, но постижима. Ето как водим с личен пример. Мнозина я описват като най-всеобхватната и амбициозна в света. Горди сме с това постижение, но сме и решени всички тези добри намерения наистина да бъдат приложени. Ключовата дума на Европейската зелена седмица е "осъществяване".


Ако се задълбочим в стратегията, тя има три основни стълба: да защитим природата и да върнем назад деградирането на екосистемите. Вторият - да изградим устойчивост към бъдещите заплахи, като климатични промени, несигурност в снабдяването с храни и разпространение на болести. Третият - да подкрепим зеленото възстановяване.


Бих подчертал и международния аспект, тъй като показва приноса на ЕС в международните преговори за рамката за биоразнообразие на ООН след 2020 г. Повечето от целите би трябвало да бъдат достигнати до 2030 г. Дотогава искаме поне 30% от европейските земи и води да бъдат ефективно защитени зони със строга защита на районите, които имат голямо значение за климата и биобразнообразието. Искаме нов план за възстановяване на природата с конкретни ангажименти за увредените екосистеми - например с по-малка употреба на пестициди, засаждане на 3 млрд. дървета, възставяване на реки, възстановяване на опрашителите и увеличаване на органичното селско стопанство. Затова са необходими по-строги мерки, които да гарантират истинска промяна. Разбира се, това означава, че ще трябва да се подсили управленската рамка, да се облекчи прилагането и, разбира се, да се следи прогресът, да се подобри знанието, да се увеличи финансирането и природата да има място на обсъжданията на бизнеса и при взимането на обществени решения.


- Говорейки за пандемията и това как ни е засегнала - имаше изследвания, че строгите ограничения през пролетта всъщност са били от полза за природата. Дали това забавяне е устойчиво и имайки предвид, че европейските държави отново взимат строги мерки, може ли тази инерция да се използва в полза на природата?


- Много добър въпрос. Да, права сте, вярно е, че ограниченията дадоха на природата време да си поеме дъх. Имаше и намаление на вредните емисии, но това определено не е устойчиво и надеждно решение. Първо, защото връщането към нормалността отново увеличи натиска върху природата. Второто, защото строгите ограничения забавиха икономиката и предизвикаха трудности за хората. А това е точно обратното на това, което ние искаме да постигнем - добре управляван преход към устойчиво и здраво общество.


Мисля, че кризата ни преподаде важни уроци, които ще изиграят важна роля в това как изграждаме отново обществата си след кризата. Първо, тя задълбочи разбирането ни за това колко разчитаме на естествения свят, доказа опасността и връзката между неустойчивата експлоатация на природата и риска от разпространение на заразни болести. Осъзнахме и, че ако искаме здраво общество, се нуждаем от здрави екосистеми.


Второ, тя подчерта необходимостта от планиране и подготовка, особено пред кризи, климатични промени, загуба на биоразнообразие и недостиг на ресурси.


Трето, видяхме, че радикалните промени може да се случат бързо. Видяхме как иновативната индустрия може да адаптира бързо производството си, видяхме един бърз и смел отклик на преките заплахи от страна на правителствата и хората, взимащи решения; видяхме колко бързо се приспособяваме към това, как ЕС подкрепи държавите-членки и как хората могат да свикнат с дадена ситуация. Видяхме и как можем да преодолеем такива заплахи само заедно. Важно е да помни това при възстановяването от COVID-19.


Сега е моментът да изградим по-устойчива и издържлива икономика. Такава, която не унищожава системата ни на подкрепа, но защитава, възстановява, лекува. Трябва да използваме момента да инвестираме в по-здраво, издръжливо и устойчиво бъдеще, което децата и внуците ни заслужават. Ето защо в основата на плана ни за възстановяване са зелените практики и цифровия преход. Въвеждаме и принципа "не вреди" в инструмента за финансиране на възстановяване - тоест, финансиране не бива да се дава на проекти, които ще навредят на природата или ще потеглят в обратна посока на тази, която искаме.


- Голяма част от активизма в защита на природата е дело на млади хора - не само Грета Тунберг, но Вие самият също сте доста млад за поста си. Дали има промяна в мисленето на младите хора, желание да се погрижат за непосредственото бъдеще?


- Младите хора се боят за бъдещето си, да, и това ги тласка към действие. От друга страна, доволен съм, че са активни и поемат отговорност. Убеден съм, че без "Петъци за бъдеще", без тези млади (макар че не бяха само млади) хора, които изразяваха мнението си за недостатъчното действие против климатичните промени, загубата на биоразнообразие, те постигнаха това, че имаме Зелената сделка като основна траектория за бъдещето, план на ЕС, който да бъде следван.


- Връщайки се към близкото бъдеще, все още вървят оспорвани преговори с Великобритания за Брекзит. Имайки предвид, че правата за риболов са една от основните ябълки на раздора, каква е "червената линия", което ЕС няма да допусне да се премине в тези преговори?


- Още има значителни предизвикателства, разбира се, особено по отношение на водите и достъпа до води. Дискусиите са значително по-интезивни, като може и да се очаква. Поддържаме твърдата позиция, че трябва да се постигне споразумение. Мисля, че това е най-добрият начин да се гарантира стабилност за риболовната индустрия и зависимите от нея общностите. Очевидно е, че споразумението трябва да бъде балансирано, дългосрочно, устойчиво и справедливо. И сме наясно, че с напускането на Великобритания ще има промени. Но промените не бива да водят до частичното унищожаване на риболовния флот и бреговите общности.


- Ако сега трябва да привлечете вниманието към един проблем, който спешно трябва да бъде решен, кой би бил той?


- Добър въпрос. Най-добрият отговор е, че няма един проблем. Бих назовал връзката между всички тях. Нуждаем се от решения, които трябва да работят на няколко фронта едновременно. Вместо да предприемаме секторни мерки срещу климатичните промени, загубата на биоразнообразие и замърсяването, трябва да работим (и това правим) в посока подходът да е на принципа на доминото, едно събитие да следва от друго. Това е смисълът на Европейската зелена сделка. Климатичните промени и загубата на биоразнообразие са свързани, те се влошават взаимно. Защитата на биоразнообразието и възстановяването на екосистемите е чудесна мярка против климатичните промени. Същото важи за замърсяването, не само за ефекта му върху общественото здраве, а и върху биоразнообразието. Така че намаляването на замърсяването ще помогне пряко на екосистемите, а това ще помогне на борбата с климатичните промени. Трябва да възстановим връзката си с природата. Ние сме част от нея, оцеляването ни зависи от нея. Дестабилизираме ли естествените системи, дестабилизираме и обществата, и икономиките си. Ако политиките и действията ни не се ръководят от това, нямаме шанс да успеем.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Леле леле леле. Работата му била да осигури здрава и стабилна планета за децата и внуците ни. Уаааау.
  В български вариант, осигуряват качествен зарибител на екзотични риби за водоемите на мутрите. По програми, за да е ясно на тези, които са в страни от темата.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на vlv28646123
  vlv28646123
  Рейтинг: 0 Весело

  Баш бая са си заспали....

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  "Българите са будни в защитата на природата"

  Действия трябват, предимно от правителството и то не на книга.

 5. 5 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Добре че има неправителствени организации и будни граждани да вдигат аларма. С тези правителства, до този момент, само унищожение на природата и здравето на хората.

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Оти возим и ректиуми до нужници на автомобили.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Будни, будни, ама мафията е по-будна.

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Цялата Мара втасала само "Европейската си заелена седмица" не е сресала.
  И тоя ли нахилен затоплистки безделник трябва да хрантутим.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Будни будни, ама в незаконната сеч на дървесина също са особено будни...

 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Хубава снимка са служили на този спасител на Европа. В екстаз съм.

  ... с двеста...
 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Работата му била да осигури здрава и стабилна планета за децата и внуците ни.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Утопични идеи, които ще ни струват цяло състояние, особено ще страдат семейства с ниски доходи!

  Преставете си, че ние с много напъни си изчистим въздуха, за което плащаме много пари. Обаче духва един вятър и нашият чист въздух "тръгва" към Сърбия, в замяна получаваме "мръсен" от Турция!

 12. 12 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Българите природата защитават,
  но някои много добре я замърсяват.

 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Българите природата защитават,но някои много добре я замърсяват.
  —цитат от коментар 12 на Michael Jordan


  Я светни непросветените, от кого и за кого защитниците се разделят с благинки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK