Борис Милчев, адвокат: Огромни площи в Южния парк може да бъдат застроени

Борис Милчев

© Дневник

Борис МилчевНа 15 октомври Конституционният съд отмени 15-годишния срок, в който общините можеха да отчуждят частни имоти, определени за зелени площи. Нормата бе определена от съдиите като ограничаваща правата на собствениците. Какво произтича от това решение - ще започне ли застрояване на тези терени? "Дневник" вече представи мнението на районните кметове на "Лозенец" и "Люлин". Адвокат Борис Милчев е експерт към Столичния общински съвет от квотата на "Демократична България".


Г-н Милчев, на какво основание Конституционният съд отмени 15-годишния срок за отчуждаване на зелените площи?


- В мотивите за решението се ползват хубави термини като "справедлив баланс" между частна и общинска собственост, като "солидарност" Този срок така или иначе изтичаше през януари 2022 г., а и Конституционният съд не е казал нищо ново. Столичната община знае това и не случайно през 2007 г. си изпроси този дълъг срок.
Защо въобще беше даден този срок на общините за зелените площи?


- След реституцията и приватизацията през 90-те години за обществените нужди трябваше да се изкупят имотите, попадащи в терени, отредени за зелената система на града. В такива случаи в чужбина се дава 5-годишен срок с идеята общината през това време да събере пари за изкупуването. През 2007 г., когато се прие Законът за устройство на територията, Столичната община изпроси за зелената система срок от 15 години, които изтичат през януари 2022 г. Тя обаче оттогава не направи нищо.


Какво трябваше да направи?


- Столичната община трябваше да отделя годишно по 100 млн. лева за отчуждаване, което нямаше изцяло да реши проблема, но щеше да има усещане за справедливост - че общината е реален партньор, който уважава човешките права. Сега това усещане е сринато.


Но г-жа Фандъкова заяви, че са отчуждени сто имота, общо 299 дка, за зелени площи на стойност 18 млн. лева?


- Тези сто имота са за разширяване на гробищен парк, който се води към зелената система, но не е междублоково пространство, не е парк. Само в парк "Въртопо" частните имоти са 800. Само за отчуждаване в Южния парк трябват 20 - 30 млн. лева, но видимо няма да се случи нищо.


Защо да не се случи? Става въпрос за Южния парк.


- Защото даването на тези пари за отчуждаване не произвежда нещо ново, няма да докара публика на политиците. Те няма да режат ленти, а и да се дадат тези милиони, Южният парк ще си изглежда както сега.
Също така при отчуждаването не могат да се отклоняват средства. Ако в общината бяха открили начин, сигурно е щял да тръгне този процес. Чак човек да съжали, че не са го открили (смее се)! Тогава щяха да се намерят колосални ресурси.


Частните собственици вече могат ли да започнат процедура за промяна на предназначението на имотите, за да станат "за застрояване"?


- Категорично, да!


Заплашен ли е от застрояване например Южния парк, където има частни имоти?


- Да. В Южния парк огромни площи, около 1/3 от целия парк, са частна собственост. Повечето от тях са възстановявани с решение на съд, макар Столичната община да се е съпротивлявала. Просто Южният парк има план за регулация, но няма паркоустройствен план и сега се открива възможност тези собственици да поискат промяна на предназначението както на подробния, така и на Общия устройствен план.


Има ли риск за междублоковите пространства?


- Всеки човек, който има имот в междублоково пространство, в парк, в градина - може да поиска изменение на плана, да промени предназначението, за да строи там. Даже при тях ще стане по-лесно, защото те по ОУП са в зона за застрояване. Ужасно е, защото жилищните комплекси ще бъдат съсипани, ако не се намери някакво, бих казал, гениално решение.


Борисовата градина дори няма приет подробен устройствен план. И тя ли е застрашена?


- Там няма реституция, защото нашата държава дори в първите години след Освобождението е отделила пари да изкупи тези земи. Тя го е правила дори през 1943 г. - отчуждавала е терени в сегашния Студентски град, и то по реални цени, а сега общината твърди, че няма пари за това. От 2007 г. Столичната община не е отчуждила имот за зелената система на града.


Но кметът Фандъкова каза за "Дневник", че зелените площи в София са защитени чрез Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО)?


- В ЗУЗСО и в ЗУТ (Закон за устройство на територията) действително няма механизми, с които един частноправен субект да се пребори за правата си. Твърдението на Фандъкова обаче е противоконституционно, защото тези собственици са изтърпели този дълъг срок, не са получили обезщетение и ще започнат да си търсят правата.


Какво е трайното решение според вас?


- Собствеността върху зелените площи да е общинска или държавна. Това става чрез отчуждаване или чрез изкупуване и в света няма друго решение. Няма как да реализираш обществена нужда с частен имот, освен ако самият собственик не реши да го направи.


А чрез замяна?


- За съжаление през годините през Столичната община минаха прахосмукачки като "Софийски имоти", които поизчерпиха ресурса за замени. Просто няма свободни общински терени и това стана, преди ГЕРБ да поеме общината.


С реституция в реализирани проекти като паркове и междублокови пространства?


- Това бяха грешки през 1992-1993 г., особено с реституцията на земеделските земи. Големият проблем е тогава. Сега, в 2020 г., вече има хора с нотариални актове и няма как да кажем "това не се е случило". Кажем ли го, тогава ставаме съвсем друг тип държава.


Народното събрание е задължено да уреди (в текстовете на законите) последиците от това решение на Конституционния съд. Засега ГЕРБ дори не го забелязват и не очаквам до март да го внесат и уредят. В такъв случай директно се прилагат конституцията и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Върху страната ще бъде оказан натиск, включително от Европейския съд за правата на човека, защото вече има фактическо трайно отнемане на собственост.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Огромни площи в Южния парк"????
  как може да има огромни площи, след като самият парк е с малка площ???

  MarekHamsik#17
 2. 2 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Всеки човек, който има имот в междублоково пространство, в парк, в градина - може да поиска изменение на плана, да промени предназначението, за да строи там."

  Нека си искат - кой одобрява и разрешава? Ако политиците не се погрижат така щото за зелени площи в паркове и блокове да не се разрешава промяна, ще съсипят окончателно градовете!
  На собствениците, на които едно време са взели нива или ливада, какво им пречи - ето, тя си остава ливада. Ако ли искат да садят картофи там, както дядо си, от когото са я взели - да им дадат по една нива някъде към Северната Тангента, пълно е с празни земи там, сигурно има и общински, от които може да им се даде.
  Все едно индианците да се сетят сега, че едно време белите им измъкнали Манхатън срещу няколко одеяла и две каси огнена вода, и да си поискат обратно Сентрал Парк да го застроят.

 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 852 Неутрално

  а тоя хубостник къде беше 10 години като
  главен юрист на ДАГ. къде беше бе алооо.
  беше лайстна на петър диков и глупостите му
  в ловния парк и малинова долина.
  тъпир.
  а га еди кифтетата ни рива.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  МОЖЕ! Ама дй да вдигаме гюруртия, че се застрояват! Почти няма разлика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  30 години минаха, а комунистическите тъпотии все още ни преслведват.

 7. 7 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Борис Милчев – днес, кандидат за общински съветник от Демократична България.
  Повече от 15 г. началник на отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство Столична община.
  Преди това юрисконсулт в отдел “Общинска собственост”, район “Изгрев” Столична община.
  Участвал в разработката на много поправки в закона за устройство на територията (ЗУТ).
  Участва като консултант и при разработката на поправката в закона от февруари 2017 г., обявена от протестиращите срещу Златен Век за лобистка, създадена уж само за една компания и една единствена 30-етажна сграда.
  Полагал подписа си под много документи за строежи, един от които дори под документ на сграда Златен Век, а именно – удължаващото разрешително за строеж от 2012 г."

 8. 8 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Г-н Караджов, не е в Южния парк, а в Борисовата - имот 68134.903.1955.

 9. 9 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 776 Весело

  Може!Ама може и да не може!
  Абе лаф да става!

 10. 10 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "gobay":

  То като с Ковида. Можеше и да не ни удари втората вълна, ама ни удари.

 11. 11 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Тя драмата сега започва и ще е като товарния влак - неизбежна след януари 2021г. Интересно ще е. Според мен, чрез снишаване няма да се размине, виждам апартаменти в Южния парк.

  забавление и приключение
 12. 12 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  В тази държава се мисли малко. За природа въобще.

 13. 13 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Не думай. Аз пък си мислех, че всичките нови сгради на запад от Козяк ще ги бутнат.

 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  И как си представят Гл. архитект да издава разрешения за строеж в тези площи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK