Капка Касабова: Държим се с македонците сякаш сме майката, а те - дъщерята

Капка Касабова: Държим се с македонците сякаш сме майката, а те - дъщерята

© Юлия ЛазароваБългарско-македонската травма се храни от чувството на безизходица. Ние, българите, се държим с македонците сякаш сме майката, а те дъщерята, казва в интервю за "Дойче веле" Капка Касабова, автор на три книги за Балканите.


Към езерото
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
ДВ: Г-жо Касабова, в последната ви книга "Към езерото" действието се развива основно на Охридското и Преспанското езеро. Там разказвате за дългогодишната политика на разделението и как тя отчуждава роднини, хора. Процесът, за който говорите, отнема над век. Продължава ли той в наши дни?


Капка Касабова: Разбира се, че продължава. Ние сме свидетели на най-новите версии на политиката "Разделяй и владей" в случая с Република Северна Македония. Докато бях на езерото и пишех книгата името от Македония се превърна в Северна Македония - нещо, на което не мислех, че ще бъда свидетел.


Впоследствие и този спор между Македония и България... Това също е политика "Разделяй и владей". Моето семейство от Охрид е част от тази голяма балканска история, включваща безброй малки истории. Хората на езерото са добре запознати с тази политика, всички на Балканите сме добре запознати с тази политика. Това, което исках, е да проуча как тази политика неусетно се превръща в душевно състояние за семействата и индивидите. Как от поколение на поколение тази травма на политиката "Разделяй и владей", защото това е травматично поведение, постепенно става част от нашата психика. И точно от там започва пътуването по езерата с тази идея за болката. Наричам този синдром Болката с главно "Б". Болката, която се пренася от поколение на поколение и понякога се проявява чрез здравословни проблеми, понякога като разрив или раздор в семействата. А нашето македонско-българско семейство е много добър пример за това.
ДВ: Имам прародители, единият брат се е самоопределял като грък, другият - като българин. В книгата си пишете за Македония преди около век, че самоопределението е било по-скоро на религиозен принцип, отколкото на етнически. Така вероятно е било на целите Балкани. Как се самоопределя човек в наши дни? Намерихте ли отговор на този въпрос с пътешествията ви по границите?


Капка Касабова: Тук стигаме до въпроса кой колко е свободен. Свободният човек не се самоопределя чрез наложени отвън етикети на етническа или национална основа. Свободният човек може би е по-труден за определяне или самоопределяне. Онзи ден минах през едно замиращо пиринско село, където над смесения магазин видях македонското слънце - знамето на Северна Македония. Стана ми интересно и питах хората какво прави това знаме там. Двама по-възрастни хора ми казаха: Ами това е, защото ние сме македонци.


Случвало ми се е да срещам в Пиринска България хора над 50 години, които казват, че се чувстват повече македонци, отколкото българи. И това не е национално определение, а регионално и културно. Дори за тях е може би психодуховно определение. Тук имам и приятели помаци, които се определят едновременно като пиринлии, помаци, македонци, българи, в различен ред. Ето такива неща има на Балканите. За някои българи очевидно има нещо привлекателно в това да са македонци. Баба ми, която беше македонка от Охрид, се определяше като българка и охридянка. И дори днес, ако човек опознае Охрид малко повече от това да е просто турист, ще види, че в "охридянството", както и в самото езеро, има нещо извън човешките предели, извън историята. На мен са ми интересни такива места и пространства, където етикетите се размиват. Дефинициите се размиват и изплува нещо по-интересно и по-голямо от нас, като самото охридско езеро.


ДВ: За вас като човек, който е живял на толкова много места, има ли значение това самоопределение. Слагате ли си етикет?


Капка Касабова: Аз нямам нужда да си слагам етикет. Никой от нас няма нужда да си слага етикет, освен в моменти, когато сме конфронтирани, когато има някакъв външен натиск. И често пъти трябва да се самоопределим с цел да се обясним на другите или като индивиди, или като общности. Понякога ми се налага да обяснявам, че не съм българска писателка - аз съм българка, която пише на английски, и въпреки че имам три гражданства, оставам на първо място балканка. Не казвам само българка, а и балканка, защото за мен това е много важно - Балканите са определящото. Балканите са едно измерение, което ние, балканците, не разбираме много добре. Ние не се разбираме самите. Това си проличава в тази политика на принципа "Разделяй и владей", която все още я има, и от която абсолютно никой не печели. Тя, според мен, е на отмиране, това са последните ѝ издихания. Но най-важното е, че се определям като свободен човек.


ДВ: Дали това е ключът към разплитането на тези безсмислени балкански възли - противопоставянето на етноси и националности, които понякога са условни - да се почувстваме свободни хора? Да излезем от омагьосания кръг.


Капка Касабова: Не можем да налагаме свободата на другите. Тя не е нещо, което може да се предпише или инжектира. В този смисъл това, което може би ще разчупи тези мисловни и физически граници, е природната криза, планетарната криза, на която сме свидетели. Струва ми се, че това, което ще ни съюзи, то вече се случва в известен случай с тази пандемия, ще ни накара да видим нещата малко по-различно - и себе си, и съседите си. Езерата Охрид и Преспа са разрязани от една тройна граница. Преспа се дели между три държави, един абсурден резултат на политиката "Разделяй и владей". Това е едно много балканско езеро, една екосистема, която не може да бъде разделена от граници. Тя е микрокосмос на нашата планета, на екосистемата, в която живеем. И за да можем да оцелеем в нея, тя трябва да е безгранична. Струва ми се, че там е ключът към оцеляването ни. Мисля, че границите са осъдени да паднат. Убедена съм, че следващото десетилетие ще бъдем участници, свидетели на един доста различен свят.


ДВ: Не сте политик, Вие сте творец. Какъв съвет бихте дала на политическите елити на България и Северна Македония като човек, който познава и едната, и другата душевност?


Граница
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Капка Касабова: Колкото повече време прекарвам на Южните Балкани и пиша за тях, толкова повече ми става ясно, че ние живеем в един огледален свят. Балканите са микрокосмос на Европа и на света. Всичко на Балканите е свързано и огледално едно на друго. Така че не прави това на съседа си, което не искаш да ти бъде причинено, защото утре ще е твой ред. Прошката е много важна и знам, че българско-македонската травма се храни от чувството на безизходица и на нерешимост на тези проблеми. Някои македонци се подиграват, казват ми: "Ей, ти си дошла от държавата-майка, престолнината". Но ние, българите, точно така се чувстваме спрямо Македония - все едно България е майката, а Северна Македония е дъщерята.


Македония и България са както майка и дъщеря, които някога са били едно, а сега са разделени, даже не си говорят. Това не води доникъде. По принцип майката трябва да прости. И България, ако толкова си мисли, че е в тази позиция на по-силния, на родителя, на първообраза, то България трябва да прости на Македония за всичко, което си мисли, че Македония ѝ е причинила или ѝ причинява в момента. Единият като прости, и другият прощава. Така се получава обратното на омагьосания кръг - получава се един благороден кръг. От това имаме нужда всички.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Ето и дежурната анти-българска статия.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Весело

  Най после поучителна статия относно РСМ. Липсваха ми вече. Благодаря.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  Немското председателство мина.

  Античките и 'българите' на коминтерновска хранилка може да въртят гьобелсачката на празни обороти колкото искат :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 825 Неутрално

  "..Македония и България са както майка и дъщеря, които някога са били едно, а сега са разделени, даже не си говорят. .... По принцип майката трябва да прости. И България, ако толкова си мисли, че е в тази позиция на по-силния, на родителя, на първообраза, то България трябва да прости на Македония за всичко, което си мисли, че Македония ѝ е причинила или ѝ причинява в момента. .."

  Тоест да направим хора декларирали се като българи на бюрманци? Защото утайката на човешкото общество - комунистите - някога са решили , че така им изнася? Касабова у ред ли е? Ако аз реша, че майка й е к&рв@ тя ок ли е да се съгласи с мен за да нямаме конфликт?

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  Нещо не разбрах, какво иска да каже авторката. Предимно общи приказки, подходящи за всяка една ситуация. И какво точно да прости България на Македония също не разбрах. По принцип, мене са ме учили, че прошка се дава, само когато е поискана, защото искащият би трябвало със самият акт на искане на прошка, да покаже, че е осъзнал това, което е извършил. Та в този ред на мисли, каква прошка да дава България.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Другарката Капка естествено нищо не спомена за противните антибългарски настроения и прояви в СМ, не спомена за геноцида над хиляди хора с българско самосъзнание, и т.н. А за старците в Пиринско, със македонското знаме и македонското им самоопределение, ще замълча, и само ще кажа това което аз съм виждал в няколко пирински села, в кафенетата винаги се говори за бунтове, за революции, освобождения, нарочват жертви и т.н., и то старци на +80 год., очите им горят, бесни са, на косъм са да тръгват, но краката не ги държат, това е като става дума за Македония, а като стане дума за България - млъкват, и почват да плачат... После пак почват за Македония...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  "... Онзи ден минах през едно замиращо пиринско село, където над смесения магазин видях македонското слънце - знамето на Северна Македония. Стана ми интересно и питах хората какво прави това знаме там. Двама по-възрастни хора ми казаха: Ами това е, защото ние сме македонци.
  Случвало ми се е да срещам в Пиринска България хора над 50 години, които казват, че се чувстват повече македонци, отколкото българи..."!

  Да бе...! И кое е това село. Имам претенции, че много съм обикалял по пиринските села, ама някой местен да ми обяснява, че е македонец - още не съм виждал. А тия дето уж са окачили македоснкия вентилатор, преди знамето на Югославия ли са развявали? Много изсмукано от пръстите ми се струва това. И авторката на какъв език се разбра с тия "македонци"? Това са пропуснали да напишат май...! ;)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Капка Касабова е страхотна и казва много истини. Прочетете книгата й "Граница". Ще разберете много за душевността на българина, онзи българин от пограничните райони, който не е в устата на медиите, не е на гребена на вълната, живее тихо и мирно, но е по-мъдър от напудрените момичета и момчета от големите градове, по-истински и по-добре разбира истината за живота.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Неутрално

  А македонците се държат с нас сякаш те са майката, а ние - дъщерята....

  karabastun1[email protected]
 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ние може да сме майката, ама макетата се имат за бащата...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  гражданите на република северна македония се държат с България сякаш им е враг. Еми другари, няма да стане вашата. Или ставаме приятели, като изпълните някой условия или си оставаме врагове и няма ЕС, няма Шенген, няма Европа. :-) Предатели в четата не ни трябват, особено пък "рода", която се е отрекла от нас.

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Само едно да попитам - кога ще има интервю по темата с Георги Господинов? Докато и той не тегли един колай на великобългарския шовинизъм, не мога да се включа пълноценно в борбата срещу патрЕотите! Дневник - айде моля ви се, колко да чакам?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Капке, в денари, или в динари ти плащат?

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  От моя опит с пиринсските села ми се струва, че това или е някоя паланка с население 2, което получава пари по линия ОМО "Илинден", или авторката просто си измисля. Във всяко друго пиринско село тия старци нямаше и да си помислят да веят вентилатора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  А това ”Пиринска България” дето го споменава авторката що е? По тази логика има ли ”Вардарска България”, ”Егейска България” и ”Торлашка България”?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Нищо такова...! Македонците са благородни наследници на Александър Македонски. Ние сме фашизирани татари и цигани. Къде ни слагаш на една маса с античките бюрмоваци? :)))

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Кратко и смислено! Жена-балканка, дето не се дели и не се продава. Да е жива, здрава и работлива, се ще има кой да я разбере.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Весело

  До коментар [#17] от "Petleshev":

  Гледам, че щедро ни отпуснаха път до Скопие ... :)

  [email protected]
 20. 20 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 293 Неутрално

  България и е писнало от глупостите на Македония и не само на нея.
  Най-ме е яд на тия тунеядци, че пак им наливахме пари и ваксини даже им пратихме, които трябваше да се ползват за българите.
  Да не чухме барем едно мИрси?
  Не. Нарочиха ни, че сме изнасяли влияние.
  И да зарежем миналото, да гледаме само в бъдещето ...РСМ е една враждебна на България държава. Докато това не се промени никакви отстъпки да не се правят.
  Ние ако си позволявахме подобна риторика примерно към Гърция или Румъния никой нямаше да ни пусне в ЕС и то с право.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#18] от "venelingeologia":

  Жена балканка е като жена югославянка. Едното поне няколко десетилетия се правеше че е животасхопно, докато не утече в канала на историята за има няма една година. Другото, балканката, за сега е вде още на ниво —> Страданията на младият Вернер, по Й.В.ф.Г. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Цялата тази фигура за майката и дъщерята и за майчинската прошка преди десетина години съм я чувала по телевизията, разгърната от Божидар Димитров.

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  " Така че не прави това на съседа си, което не искаш да ти бъде причинено, защото утре ще е твой ред."
  Съгласен съм с тази мисъл. Десетки години сърбомакедонците се отнасяха към нас като към презряна нация , бугари – варвари и какво ли още не. Говоря за управляващата върхушка и нейните лакеи. Дойде време да ѝ бъде причинено същото.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Когато човек не познава собствената си история, положението става наистина трагично !

 25. 25 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Интересно четиво, но накрая завършва много наивно.
  България да простяла на Македония!
  Както и в човешките отношения, така и в междудържавните, прошка може да има, когато неприемливите деяния престанат и се осмислят като неприемливи.
  Не може да има прошка, докато непростимото деяние продължава.
  Македония не е , и няма да е готова, за преговори с ЕС докато не престане с измисената си "история" и целенасочена антибългарщината. Не може да твърди, че "македонскийот язик" го било имало през средновековието, че Симеон бил "македонски" цар, че Гоце Делчев не е българин, че българите били "фашисти" и т.н. фантасмагории и да чака приемане в ЕС. В ЕС държавите са признали грешките си, простили са си и така градят заедно бъдеще. Просто е и не зависи от България, а от РСМ.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 26. 26 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Да напомня на Касабова, че когато пише по македонския въпрос, тя би трябвало да е попрочела и някои исторически книжки. Жалко е наистина, че Дневник не дават възможност на професионални историци и експерти по историята на българите в Македония, а настойчиво дават поле на изява на коминтерновски и георгидимитровски последователи.
  Касабова ще каже, ама ни си е знаем историческата истина. Може и така да е, но повтарянето на историческата истина е полезно за манипулаторите комунисти и за новопоявилите се "десни" с комунистически корени. Затова и коминтерновските идеолози - живи и процъфтяващи, и до ден днешен така упорито защитават антибългарските сърбомани в Скопие. Затова и така неуморно повтарят тезите на Георги Димитров, Тито и Сталин, просто защото се страхуват от тази истина и защото смятат, че под прикритието на някакви свои партийни интереси (не ми се иска дори да предположа, че го правят за пари, макар че за Дайнов, Дичев, Бечев и още няколко от техния ранг е очевадно че пишат пари) те могат да изопачат българската история и да я предоставят услужливо на тепсия на Москва, Белград и Скопие.

  Пазете се от доносника vesolr
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Сега поразрових малко за Капка...
  Дъщеря на наш математик и преподавател, а именно професор Никола Касабов. В зората на демокрацията се местят във Великобритания, после в Нова Зеландия. Баща ѝ е роден в Свищов. За майка ѝ не видях нищо. Не схванах откъде Касабова е станала такъв тънък познавач на македонската душевност, след като е живяла основно във Великобритания и Нова Зеландия. Сега живеела в Шотландия и пишела основно на английски. Няма лошо, щом даже ѝ остава време да обикаля по пиринския край. ;)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Видях заглавието, прочетох статията и ........ язък за загубеното време. :

  Явно трябва да си мнооооо умен за да проумееш какво иска да каже автора. :)

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":

  Няма нужда от обиди към македонците. От истината ще ги боли повече.

 30. 30 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Тук нещата си ги знаем и е излишно да си чешем езиците, но при "македонците" е страшно. Мозъците им са толкова промити от лъжи и пропаганда, та направо имате чувството, че контактувате с извънземни. Нека масово нахлуем в техните форуми и под Ютюб видеа (пишете в Ютюб търсачката "бугарија", отивате на филтър и отмятате "тази седмица"). Гледате видеото, чете коментарите си имате чувството, че сте в психиатрична клиника. Нека им отваряме очите, защото истината е на наша страна.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 31. 31 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Когато човек не познава собствената си история, положението става наистина трагично !
  —цитат от коментар 24 на samoedin


  Всички тези "писатели" по македонския въпрос ми напомнят по нещо на бай Тодар и неговата позиция спрямо коминтерновците-антибългари в Скопие. Ето за тях няколко факти. Стенограмата на разговора на Живков с Крсте Црвенковски от 19 май 1967 г, ясно показва, че БКП признава Социалистическа република Македония, както и формиращата се македонска нация. Проблемът е бил, а и все още е, че тези процеси се осъществяваха (и продължават да се осъществяват) на анти-българска основа. Самият език на републиката е кодифициран на антибългарска основа, ако и тук упорито да го наричат "македонска литературна норма на българския език".
  Българската позиция за непризнаване на македонистките сърбомански апетити се опитва да блокира поне малко наследения от Тито и Сталин антибългаризъм в Скопие. Само така бихме могли да тушираме, макар и донякъде антибългарския характер на македонизма.

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 773 Весело

  Браво Дневник! Упорито чоплите тази тема и не ви интересува, че 4-те% на изборите ще са пак мираж. Така наречените "патриоти" вадят дивиденти, а вие пак към грешната страна на "коня" сте се устремили.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 33. 33 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Гневно

  Дойче зеле кръв пика, както обикновено.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Весело

  Мда-а-а-а-а-а, отново несръчна реклама на книжлета, които никой не купува! Честито!

 36. 36 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Ето и дежурната анти-българска статия.
  —цитат от коментар 1 на johnniewalker


  Тръгнала от Дойче Веле и поместена при Спонсора на ДСБ


  До коментар [#1] от "johnniewalker":

 37. 37 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#22] от "znaya":

  Не вярвате, ама си е така. Запомнила съм го, защото тогава вече агресивното финансиране от страна македонската държава в културната сфера вече контрастираше силно с българската политика в областта на лансиране на единични малобройни рледорледелени гении.
  Та Б. Димитров не си спомням в кое предаване по тв обясняваше, че трябва да бъдем хладнокръвки към македонските претенции, защото македонците са като дъщеря в напреднала тийнейджърска възраст, която иска да заяви самостоятелност, изнесла се е на квартира и т. н. в смисъл заплашва, че ще скъса всички отношения с родата, ако родата много знае. Та в тази ситуация естествено майката ще трябва да посрещне с разбиране синовния бунт, да поизчака той да поотмине с годините в името на мира в семейството.

 38. 38 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#37] от "znaya":

  Каза тогава с глас в мъдрешкия му диапазон Б. Димитров.

 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  Ние може да сме майката, ама макетата се имат за бащата...
  —цитат от коментар 10 на PisnaMi


  … и искат да ни таковат макята, нали?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво Дневник! Упорито чоплите тази тема и не ви интересува, че 4-те% на изборите ще са пак мираж. Така наречените "патриоти" вадят дивиденти, а вие пак към грешната страна на "коня" сте се устремили.
  —цитат от коментар 32 на todor._89


  Ама... Дневник участват на избори ли? Не знаех...

 42. 42 Профил на angel angelov
  angel angelov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Ами освен фразата "Разделяй и владей" ,друго смислено май няма.А точно кой ни разделя ,та да ни владее, не става ясно от статията

  razkolnikov
 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Сичкото джебчия поздравяваме другарицата с песента "Капка ми падна на"
  Дай боже всеки джебчия да има късмет като го хванат казусът му да се разглежда като исторически, вместо като криминален, колко точно от откраднатото да върне.

 44. 44 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#41] от "Сенсей НАНАЙ":


  "Ама... Дневник участват на избори ли? Не знаех..."

  Малко сте тези дето още не знаете. Около 3% и ще намалявате.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 45. 45 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 140 Неутрално

  ...откъде Касабова е станала такъв тънък познавач на македонската душевност, ...
  —цитат от коментар 27 на Petleshev


  „Коренът“ ѝ трябва да е от ТВ „Европа“ на Г. Харизанов.
  Там Георги Коритаров има същото мнение като на г-жа Капка Касабова.

 46. 46 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Дали Капка Касабова си дава сметка, че драмата "Разделяй и владей", която нейното чувствително писателско око е уловила, е резултат от един недалечен исторически период, когато във Вардарско се настанил чичото, изгонил и псувал майката, а дъщерята насилвал, довеждайки я до стокхолмски синдром.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 623 Разстроено

  Мила госпожа или госпожица Касабова , държим се с македонците като брат към по малката си пребита и изнасилена сестра която след "Боя " твърди че много и е харесало.
  И пак моля всички българи който имат близки и роднини не само в Северна Македония а и в Гърция , Сърбия , Румъния и Турция застанете с ясна позиция че никога няма да изоставим и забравим нашите близки и роднини които от години са подложени на терор и асимилация.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":
  " Десетки години сърбомакедонците се отнасяха към нас като към презряна нация , бугари – варвари и какво ли още не. Говоря за управляващата върхушка и нейните лакеи. "

  Защо употребяваш минало време? Днес да не би да се отнасят към нас по друг начин?

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Колко ли още умни и софистицирани хора трябва да кажат на Ганьо, че неговата "истина" относно Македония е шовинистка екзотика, неразбираема за цивилизования свят. Не, че някога Ганьо ще разбере де. Но, слава богу, нещата никога не са зависили от Ганьо.
  —цитат от коментар 40 на Сенсей НАНАЙ


  Абе така като гледам "Ганьо" успешно прецака Меркел, която се надяваше започването на преговорите със Северна Македония да е венецът на германското председателство, ама не би...
  Та Стюпид, както обикновено, реалността се разминава с твоите заклинания.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  Онзи ден минах през едно замиращо пиринско село, където над смесения магазин видях македонското слънце - знамето на Северна Македония. Стана ми интересно и питах хората какво прави това знаме там. Двама по-възрастни хора ми казаха: Ами това е, защото ние сме македонци.
  ***************************

  Странно, авторката е открила българско село с налични вентилаторни македонци в него, но така и не е попадала на македонско село, в което се вее българско знаме и хората се имат за българи...
  Защо ли?

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Македонците може преди да са били част от българския народ, но отдавна вече не са. Нито аз съм им майка/баща, нито те са ми дъщери.

  Не ме вълнува особено какво пишат за историята, това е за професионални историци и запалянковци. Да бъдат така добри обаче да признаят наличието на българско малцинство. 100 000 души са подписали декларации за произхода си, подавайки молби за български паспорти. Това е 20% от славяноезичното населението (т.е. без албанците) в трудоспособна възраст там. И това е документирано по безспорен начин. С имена, паспортни данни, подписи. Без насилие и без принуда.

  И като цивилизовани хора да се погрижат в учебниците им да не се обиждат българите, дори да са малцинство в Македония. Не ни трябва съсед, който не уважава правата на малцинствата и който може да внесе етнически конфликти в ЕС.

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#37] от "znaya":

  Божидар Димитров беше сърбоман. Поведението му с нищо не допринесе за налагане на историческата истина в Македония.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":От моя опит с пиринсските села ми се струва, че това или е някоя паланка с население 2, което получава пари по линия ОМО "Илинден", или авторката просто си измисля. Във всяко друго пиринско село тия старци нямаше и да си помислят да веят вентилатора.
  —цитат от коментар 14 на Тюфлекчия


  Аз съм на същото мнение , че авторката си измисля случката с македонското знаме , но да приемем, че тя е достоверна. Ако в България това е възможно , то да се развее българско знаме в някое македонско заведение или магазин е абсурдно. То тутакси ще бъде свалено , а собственикът на заведението ще бъде малтретиран.
  Македония е тоталитарна , а не демократична държава и затова няма място в ЕС. Тя не отговаря на елементарните демократични изисквания за членство в Евросъюза и това трябва да е основният мотив за българското вето.

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  А това ”Пиринска България” дето го споменава авторката що е? По тази логика има ли ”Вардарска България”, ”Егейска България” и ”Торлашка България”?
  —цитат от коментар 16 на DDR


  Явно има нещо ,защото неотдавна Северозападна България искаше да минава под румънска юрисдикция,а в Югозападна България бая се замислят дали няма да им е по-добър живота ,ако са към ном Драма...

 56. 56 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  Твојата мајка, мори
  Тебе не те пушта,
  Кај мене да дојдеш, душо
  Срце мое, Јовано.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 57. 57 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 745 Весело

  Въпросната Госпожа Писател ни поднася собствените си виждания по въпрос,който явно не е силната и страна, за истини от последна инстанция и неоспорим факт.Съжалявам може да е добър писател,но по въпроса с РСМ в сегашното и състояние ,е наговорила една купчина нищо не значещи глупости.Подобни писания в Дневник само компроментират и без това падналата до невиждано дъно редакционна политика по наболелия въпрос със съседите ни от югозапад.Щом нямат какво смислено и най-важното -подкрепено с неоспорими факти да кажат-по-добре да си мълчат.

 58. 58 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Да припомним отново и на госпожата:
  Нека си се определят както си искат. Сега.
  Но са не се опитват да ни определят ние какви сме били преди век и преди хилядолетие.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Един от най-големите писатели в Македония Младен Сърбиноввски има българско самосъзнание. Сърбиновски отрича постулатите на македонизма в произведенията си и показва българските корени на македонците и изкуствените основи на македонската нация. Неговият роман Шашма описва процеса на насилствена македонизация на българското население в Македония.
  В България вместо да се търси Сърбиновски за интервюта и вместо да се пропагандират и издават неговите произведения, той остава в неизвестност за българската публика.
  За съжаление антибългарският македонизъм е пуснал здрави корени и в България в лицето на не малък брой български журналисти , политици и общественици.

 61. 61 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#37] от "znaya":Божидар Димитров беше сърбоман.
  —цитат от коментар 53 на tacheaux


  Същата фалшива информация е проверена в друга публикация от проверители на фактите. Възможно е да има малки разлики.
  Независими проверители на фактите казват, че тази информация не лежи на фактически основания.

  До коментар [#53] от "tacheaux":

 62. 62 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Онзи ден минах през едно замиращо пиринско село, където над смесения магазин видях македонското слънце - знамето на Северна Македония. Стана ми интересно и питах хората какво прави това знаме там. Двама по-възрастни хора ми казаха: Ами това е, защото ние сме македонци.***************************Странно, авторката е открила българско село с налични вентилаторни македонци в него, но така и не е попадала на македонско село, в което се вее българско знаме и хората се имат за българи...Защо ли?
  —цитат от коментар 51 на Манчо


  няма такова село! лъжа и манипулация

  sen
 63. 63 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Капкееее, кое е това село! Имам път нататък да го погледна!

  sen
 64. 64 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":Няма нужда от обиди към македонците. От истината ще ги боли повече.
  —цитат от коментар 29 на blondofil


  В никакъв случай не обиждам хората в РСМ, които могат да се чувстват каквито си искат и доколкото знам и сега не изпитват омраза към българите. Написаното се отнася до онази пасмина, която се опитва да отрови нашите добри взаимоотношения.

 65. 65 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Ей не се спряхте с промакедонската си агитация. За няколко сребърника ще продадете Родината си.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Любопитно

  [quote#59:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  И как точно се "прецаква" Ганьо, като не допуска сърбоманска пропаганда в ЕС?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 540 Весело

  "Преспа се дели между три държави, един абсурден резултат на политиката "Разделяй и владей"." Какво прозрение Капково! И езерото Виктория се дели между три държави.

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  " Сега поразрових малко за Капка...
  Дъщеря на наш математик и преподавател, а именно професор Никола Касабов. В зората на демокрацията се местят във Великобритания, после в Нова Зеландия. Баща ѝ е роден в Свищов. За майка ѝ не видях нищо. Не схванах откъде Касабова е станала такъв тънък познавач на македонската душевност, след като е живяла основно във Великобритания и Нова Зеландия. Сега живеела в Шотландия и пишела основно на английски. Няма лошо, щом даже ѝ остава време да обикаля по пиринския край. ;)"

  По въпросите от национален интерес се изказват хора, които нямат и грам представа какво всъщност плещят.....

 69. 69 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#61] от "bib45647808":

  Коя точно информация - тази за сърбомана или тази за дублажа на изказването на Б. Димитров от К. Касабова.

 70. 70 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  То съброманията да му е кусурът на Б. Димитров.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "....въпреки че имам три гражданства, оставам на първо място балканка. Не казвам само българка, а и балканка......България трябва да прости на Македония за всичко, което си мисли, че Македония ѝ е причинила или ѝ причинява в момента."

  Георги Димитров управлява само две години, но е обявен за най-големия злодей управлявал България. Защото беше за "Балканска федерация" и македонизиране на Пиринския край. Точно защото предаде българщината. Не че е лошо федерацията, но след като и самата Югославия се разпадна, за всички е ясно, че идеята тъпа и неосъществима. За да не стане плячка България трябва да си има граници и национално достойнство. Никой не ни върна Западните покрайнини и Беломорска Тракия, обратно унищожиха българския етнос там. Хора разни, но не прави чест на Дневник, че дава трибуна на такива субекти като авторката с три гражданства. Туй дето тя го пише противоречи на Конституцията. Какви са тези макезвезди в Пиринско, там полиция няма ли? И не сме им майка на макитата, нищо не искаме от тях и нищо не им дължим. Да се оправят без нас.

 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#73] от "Judjuk":

  То тогава добре, че Сталин се разпърдява с Тито, че оня (Тарабата) е щял да ни вкара като 7-ма република в състава на Югославия. Леко поокастрена откъм Пиринско, вероятно и Трънско...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Ние се държим така, все едно не носим никаква вина за това положение. Имаме вина, не от вчера и от днес. Хайде, да не се правим на невинни, а да положим максимални усилия да оправим нещата. С викове и обиди, нищо не се постига,а само се озлобяваме още повече.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#75] от "Роси":

  Аз вина нямам, предполагам и ти. Вина имат някои правителства и политици от миналото (не мисля, че има живи такива, които да имат вина). Античките обаче ни вменяват вина на мене и на тебе. Как точно да оправим нещата, докато те не се замислят?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Ние се държим така, все едно не носим никаква вина за това положение. Имаме вина, не от вчера и от днес. Хайде, да не се правим на невинни, а да положим максимални усилия да оправим нещата. С викове и обиди, нищо не се постига,а само се озлобяваме още повече.
  —цитат от коментар 75 на Роси


  Две национални катастрофи малко ли са?

 79. 79 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Неискрена интелигенция, която живее от митове, които носят популярност и утвърждаване в обшеството на комсомола. Ето това са. Сори за Капка, мислех че е друг човек, но явно съм се объркал.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 80. 80 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Уважение към Капка,но сълзите на жертвите не са капки за уши.
  Най-излишните ни братовчеди,северномакедонците,са осъзнати майцепродавци.
  Езикът и майката са им дадени от Бог.Те се отричат.
  Българският Бог ще ги съди.Няма македонски цар,няма северномакедонски Бог.
  Не се покайват за извършеният геноцид над хората с българско самосъзнание,
  за братоубийствата и отцеубийствата.
  Коминтерновски еничари.
  Капка да напише за масовите гробове,специалитет на сърбоманите.
  За терора и убийствата в концлагерите.
  Аман от литературни кифли с извисено мнение.

 81. 81 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 415 Весело

  Наистина майката трябва да прощава на дъщерята, но какво да се прави когато дъщерята с всички сили твърди, че тази майка не и е майка, а се е родила много преди това от друга майка. На такива дъщери им се показва пътя към другата майка и да се оправят както могат

 82. 82 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 14 Неутрално

  То хубаво да си простим.Не е лошо преди това да видим в какво сме си сгрешили...
  Надявам се щом г-жа Касабова се чувства балканка,това да не е нова национална идентичност,която да се укрепи с някой и друг лев в Пиринския край.
  Възможно е по селата на Петричко,Мелнишко,Санданско да има хора с такова самосъзнание-ами тогава защо се крият...

 83. 83 Профил на Ivan Hristanov
  Ivan Hristanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно трябва да припомним на г-жа Касабова българската история.

  След смъртта на Петър, син на Симеон, източна България пада под ударите на византийската армия.

  Столицата на България е преместена от Преслав в Охрид. Оттам царува Самуил и разширява границите на страната до смъртта си. Самуил е от арменски произход и поема трона от сина на Петър Първи, бидейки едновременно генерал в армията и 'ко-император'.

  Според македонската пропаганда Самуил е македонец, което съществено променя българската история, като на практика я елимира от 997 година до анексирането на България от Византия.

  В допълнение, те пропагандират история, която никога не е съществувала - на изградената от Самуил Македонска империя.

  Добре, тук си задаваме въпроса откъде, аджеба, идва това нещо. Оказва се лесен въпрос - Тито. Ахам, Тито комуниста.

  ВСИЧКИ ПИСМЕНИ ИЗТОЧНИЦИ посочват Самуил като император на Първата българска империя. Когато нашите историци или политици поискат някакво, каквото и да е, свидетелство за претенциите на македонците, те мълчат и се цупят. В едно от последните си изказвания Зоран (сръбско име) Заев заяви, че не било приятелско все да искаме документи и източници, не се правело така.

  Ми те утре могат да поискат да си възстановят териоториите на 'Македонската империя'. Ако ние признаем основата на т. нар. македонска идентичност, то автоматично признаваме исторически територии, че дори и наличието на македонци в България (което граничи с лош и тъп виц).

  Та не знам за каква прошка се говори, какво разбиране, какъв благодорен кръг. Ми то, ако някой вземе, та изнасили г-жа Касабова, па после и каже, че ще го прави де и кога я свари, тя ще му прости ли, или ще го пъхне в дранголника?

 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Любопитно

  До коментар [#60] от "tacheaux": Младен Сърбиновски има българско самосъзнание.
  >>> Нещо много му е сръбска фамилията на македонеца с българско самосъзнание.:)

 85. 85 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Не казвам само българка, а и балканка,
  ===================================
  Имаше суха паста "Балканка' едно време, чудех се къде изчезнала такава хем суха, хем се размазва. Тя била в Дневник.

  Свободата, Санчо...
 86. 86 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#73] от "Judjuk":То тогава добре, че Сталин се разпърдява с Тито, че оня (Тарабата) е щял да ни вкара като 7-ма република в състава на Югославия. Леко поокастрена откъм Пиринско, вероятно и Трънско...
  —цитат от коментар 74 на Тюфлекчия

  Добре, че Сталин печели войната срещу германците, сега щеше да викаш Я майн оберщурмбанфюрер, цум бефел.

  Свободата, Санчо...
 87. 87 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  отврат.
  а като ви обеснявах кво вонливо лаино е ми изпрасквахте минозчета. хак да ви е.

 88. 88 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  още по-трагично е когато си въобразява че я познава и се държи като дрожинна ракъводигтелка. а наи тругично е когата разни малоумници и се вързват. впрочем отвъд голямата локва я четът и приемът сичко дето изсира за изтина едно към едно. ти да не четеш сто идсточника кво става в аустралия отглего е тая гуспожа? а впрочем там има мноооги итирисен нешта ама що ли бега от тех.... сладуранка .

 89. 89 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  гг е далеч от нивото на гуспожата, но има бая видни бг интелектуялни шмекери и шмекерки като г-жата евгeния които хич не й отстъпват. ами нека се искажат и те, нали все пак е димокрациа., защо само капка. сигур щот е по убава. :)

 90. 90 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Г-ца Капка (може и да е г-жа, всъщност, ама с това име си бие все на госпожица) доста се оплела между национални, етнически, регионални, градски и други идентичности. Признава, че Балканите да обърнато огледало на света, но в такъв случай не бива да възприема и местните особености, така както са представени в нормалния според нея свят. То оттам идват и проблемите - далеч по-големи от нея познавачи, въоръжени с железарията на политическото и социалното инженерство идват на Балканите, започват да ровят, режат, кроят, съшиват и накрая картинката е още по-жалка.
  Написала е за някакви села от Пиринския край, което възмущава някои. Не е излъгала/сбъркала всъщност, защото такива българи в такива села наистина има. Проблемът е по-скоро, какво разбира тя под "Пиринска България"? С. Катунци си е баш пиринско село и наистина там може да откриете хора, което да потвърдят думите и. Повечето македонеещи се българи обаче са от другата страна на Струма. Не ви съветвам да замръквате в с. Микрево или селата в Малешевския край и да убеждавате местните, какви българи са. Лесно за вас ще бъде ако успеете да се измъкнете, докато те още спорят дали са потомци на Александър или на някой преди него....
  И, какво всъщност г-ца Капка ни съветва да прощаваме? Населението на РСМ е толкова жертва, колкото и нашите герои, загинали за Свобода и съвършенство. Да простим на сърбите и на гърците, че са мачкали и избивали нашите сънародници от Вардарска и Егейска Македония? Ами, като гледам, как населението западно от Костинброд и южно от Кюстендил се гъне и увива под звуците на сръбска и гръцка чалга, от която дори сърбите и гърцте се гнусят, то значи сме им простили отдавна....

  CONTADOR GRATUITO!
 91. 91 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  А дали няма с вниманието си да му направим мечешка услуга?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 92. 92 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Македонизмът, в РСМ, е маска за великосръбския национализъм.

 93. 93 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  "..Македония и България са както майка и дъщеря, които някога са били едно, а сега са разделени, даже не си говорят. .... По принцип майката трябва да прости. И България, ако толкова си мисли, че е в тази позиция на по-силния, на родителя, на първообраза, то България трябва да прости на Македония за всичко, което си мисли, че Македония ѝ е причинила или ѝ причинява в момента. .."Тоест да направим хора декларирали се като българи на бюрманци? Защото утайката на човешкото общество - комунистите - някога са решили , че така им изнася? Касабова у ред ли е? Ако аз реша, че майка й е к&рв@ тя ок ли е да се съгласи с мен за да нямаме конфликт?
  —цитат от коментар 4 на johnniewalker


  Самото сравнение на Касабова е неуместно - къде е видяла дъщеря да краде идентичността на майка си?

 94. 94 Профил на wby05699435
  wby05699435
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Мили Боже! Върти, сучи - македонци в България, че сигурно и на македонски са и обяснили какви върли македонци са! Нищо, че такъв етнос не е имало в близкото минало - никой от прадедите и не се е обявил за македонец! Всички, които са дошли в България от географската област Македония са дошли като етнос българи, които са говорели български език.

 95. 95 Профил на ayw26648663
  ayw26648663
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Македония е дъщерята-курва дето се търкаля в кревата със Сърбия и Русия и плюе по собствената си майка. Тая писателница пък е една невероятна карикатура.

 96. 96 Профил на ayw26648663
  ayw26648663
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#86:"Bornagain"][/quote]

  На тебе щях да ти викам шайзе.

 97. 97 Профил на ayw26648663
  ayw26648663
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "znaya":Не вярвате, ама си е така. Запомнила съм го, защото тогава вече агресивното финансиране от страна македонската държава в културната сфера вече контрастираше силно с българската политика в областта на лансиране на единични малобройни рледорледелени гении.Та Б. Димитров не си спомням в кое предаване по тв обясняваше, че трябва да бъдем хладнокръвки към македонските претенции, защото македонците са като дъщеря в напреднала тийнейджърска възраст, която иска да заяви самостоятелност, изнесла се е на квартира и т. н. в смисъл заплашва, че ще скъса всички отношения с родата, ако родата много знае. Та в тази ситуация естествено майката ще трябва да посрещне с разбиране синовния бунт, да поизчака той да поотмине с годините в името на мира в семейството.
  —цитат от коментар 37 на znaya


  Ми тя таз дъщеря на 75 лазарника вече. Докато чакаме да и дойде акъл да не вземе да се спомине. Пък ако ще я чакаме още нека да поседи навън на студено, белким и дойде акъла преди да се намъкне в топлата европейска къща.

 98. 98 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#26] от "GreenEyes":

  “ Да напомня на Касабова, че когато пише по македонския въпрос, тя би трябвало да е попрочела и някои исторически книжки.”
  —————
  Пропуснал си важен елемент, брачед - Капка не читател, Капка писател.

 99. 99 Профил на jordan_m
  jordan_m
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Много празни приказки, псевдолиберализъм и антибългарщина.

 100. 100 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 781 Любопитно

  Ъъъъ, какво нередно има в това да се държим по този начин?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK