Тихомир Безлов: Следващото мнозинство в парламента ще се опита да ограничи властта на главния прокурор

Тихомир Безлов е дългогодишен експерт и анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

© Надежда Чипева, Капитал

Тихомир Безлов е дългогодишен експерт и анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.Тихомир Безлов е дългогодишен експерт и анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Потърсихме го, за да обобщи и анализира някои от последните важни събития от изминалата година и ефектите от тях - показните акции на полицията и прокуратурата, гражданските протести.
Анализът на Безлов за престъпността и как се променя в условията на световната пандемия от коронавирус - четете тук.
Още обобщения - четете тук.


Кои са най-важните промени, които се случиха през миналата 2020 г. и кои са важните проблеми, за които все още няма решение?


- Трябва да направя една уговорка за моята представа за съдебната ни система и за системата във вътрешното министерство. Не мисля, че страна като България може да има много по-добра съдебна система или полиция от тази, която има в момента. Няма как страна с БВП на глава от населението годишно около 10-15 хил. долара (каквито са например България, Румъния, Унгария), да има същото ниво на съдебната система като страни с 50-55 хил. долара (Германия, Холандия, Австрия). Същевременно различни обективни външни наблюдатели оценяват нивото на правосъдието в страната като по-проблемно в сравнение с равнището на страни, които се намират на нивото на българската икономика.
В края на 2020 г. отбелязваме и една година, откакто Иван Гешев е главен прокурор. Той обяви за приоритет в работата си битката срещу битовата престъпност. Каква е вашата оценка за резултатите?


- Главният прокурор Иван Гешев предизвика безпрецедентни политически сътресения през 2020 г. и вероятно това ще доведе до значителни промени в прокурорската институция след следващите избори. По отношение на конвенционалната престъпност или битова, както я наричаме, е сложно да се оцени личното влияние на един главен прокурор за една година. Впечатлението ми е от фрагментарна информация при разговори с полицейски служители, магистрати и посещаването на различни населени места. В българския контекст, ако сме обективни трябва да отчетем, че ходенето на място при по-сериозни криминални инциденти на главния прокурор води до размърдвания в местните прокуратури и полицейски ръководства.


Върху конвенционалната престъпност обаче влияят твърде много фактори освен пандемия и влошаващата се икономическа ситуация, значение има капацитетът на полицията по места и специфичният много сериозен проблем за инерцията на българското население. Голямото недоверие към правоохранителните институции, формирано през 90-те години, което води до несъобщаване за престъпления, извършени срещу тях и техните семейства. Така, че е много трудно да се прецени тежестта на тичането по селата, но въпреки иронизирането то има известен ефект в България. Друг е въпросът доколко това е ефективно дългосрочно и на ниво система.


Едни от най-големите акции на полицията и прокуратурата бяха свързани с бизнеси за милиони - обвинения получиха Васил Божков и братята Пламен и Атанас Бобокови. До какво доведоха пряко и косвено тези акции?


- Първо общо по темата - акциите на полиция и прокуратура, отразявани обширно от медиите през последните 30 година, станаха типичен инструмент. Второ, изследванията на общественото мнение през годините показаха, че хората харесват този тип акции срещу тези, които медиите наричат олигарси. В България се смята, че богатството на най-богатите българи е нечестно спечелено при прехода. След полицейско-прокурорската част на действието обаче през тези 3 десетилетия практически нямаше присъди.


Последицата е, че това развива устойчивото усещане за несправедливост. Този проблем за свръхголемите компании, които имат тъмно минало при бързото икономическо развитие на страната, го има при всички развити страни. Няма смисъл да даваме далечните примери с корпорации на Вандербилт, Рокфелер, Карнеги, Дж.П. Морган, Круп и т.н. Вероятно най-новите примери, за прагматично към корпорациите с проблемно минало, може да намерим навсякъде и предимно при азиатските тигри. Същността на този подход е, ако една корпорация добавя стойност към националния продукт, особено ако този продукт е високотехнологичен, създава работни места с висока квалификация и съответно тази компания не извършва вече престъпления, тази компания се приема за нормална компания.


Сещам се, звездна компания, "Самсунг" е един от най-известните контрабандисти на ориз, но днес това е една свръхконкурентна световна корпорация. Последното развитие, че наследникът на собственика на компанията и настоящ вицепрезидент на компанията Ли Дже-йон бе осъден за корупция на две години и половина затвор. Това не промени ситуацията с това, че "Самсунг" ще продължи да е световен гигант. Огромен брой примери може да намерим и в Япония, Тайван, както и сред другите малки азиатски тигри. Обратното е отношението, ако една корпорация разрушава национална добавена стойност, действа като хищник, завладявайки други компании. Тя се преследва от държавите.


В Източна Европа собствениците на големите икономически групи имат различни етикети - магнати, барони и пр. В България използваме етикета "олигарси". Това най-опростено означава, че тези най-големи икономически групи са придобили и придобиват богатството си, използвайки влиянието си върху политици и партии. Съответно тези политици са преразпределяли националното богатство в тяхна полза (след приватизацията това преразпределяне продължава).


"Чужди наблюдатели редовно коментираха, че това е едно от нещата, които ги шокира в страната - масовото търкане на билетчета от бедни хора", коментира Безлов.

© Георги Кожухаров

"Чужди наблюдатели редовно коментираха, че това е едно от нещата, които ги шокира в страната - масовото търкане на билетчета от бедни хора", коментира Безлов.


Връщайки се към конкретните имена на Васил Божков и братята Пламен и Атанас Бобокови, мисля, че може да се види съществена разлика между двете икономически групи. В единия случай имаме структура, чийто бизнес е свързан с предимно с хазарт, но също и с безмитни магазини във времената на масовата контрабанда. За мен това са бизнеси, които унищожават национален продукт. Особено тежка бе ситуацията през последните 4-5 години, с епидемията на моментните лотарии. Чужди наблюдатели редовно коментираха, че това е едно от нещата, които ги шокира в страната - масовото търкане на билетчета от бедни хора.

Страната бе станала като огромна бинго зала, в която по телевизиите постоянно изсипваха разкази на току-що станали милионери, предизвикващо хазартна зависимост към търкането на билетчета.

Последицата бе, че продажбите на хазартните компании, свързани с г-н Божков за 2019 г. надминаха 2 млрд. лв. според световния доставчик на икономически данни "Орбис". В резултат на това България стана страната с най-големи разходи на хазарт на човек спрямо БВП-то на страните в Европа. За мен тази икономическа група е типична олигархична структура, която влиза още в самото начало на прехода на хазартния пазар при казината, в средата на 90-те става монополист при спортните залагания, в началото на века стана най-големият безмитен оператор, а след 2014 г. получи на практика монопол върху лотариите.


През всичките тези 30 години това ставаше с помощта и протекцията на управляващите политици за момента. Това е група, която през целия период унищожава национален брутен вътрешен продукт. През всичките тези години имаше многобройни лични истории, които обвиняваха г-н Божков в тежки криминални престъпления и които странно затихваха, след като институциите гледаха в обратната посока. Това, което се случи обаче, начинът, по който бяха разрушени хазартните компании на групата и бяха повдигнати обвинения срещу ръководството на компанията и г-н Божков, също е проблемно.


Различен е случаят братя Бобокови. Те създадоха компании, които произвеждат продукти със значителна добавена стойност, при това относително сложни технологични продукти като масла и акумулатори. Значителна част от техните компании работят извън България и връщат печалбата си в България. През целия период, през който икономическата структура на братя Бобокови се развиваше, няма публично известни техни криминални практики или скандали с тяхната дейност.


Демонстративните акции на МВР и прокуратурата, както и показните арести на действащи министър и зам.-министър и обвиненията срещу бизнесмени според вас използвани ли са като инструмент за влияние и притискане или предупреждение към други политици, държавници и бизнесмени?


- Както стана дума в началото на интервюто, българските институции са на нивото на социално-икономическото развитие на страната. В страните на това ниво са чести случаите политиците на власт да използват институциите срещу икономическите структури, които смятат, че са на политическите противници. Съответно тези, които имат влияние върху изпълнителната и съдебната власт, ги използват в своя полза.


Случаи колкото искаме може да намерим от Латинска Америка до Китай (скорошния пример с Джак Ма). Съответно трудно може да намерим страна в Източна Европа, където това да не е вярно, независимо дали говорим за Сърбия, Полша или Унгария. Вероятно някакво изключение са балтийските страни. Що се отнася до българския случай с действащ министър и зам.-министър, струва ми се, че това бе част от търсеното зрелище, за да се получи симпатията на широката публика към новия главен прокурор. За мен беше тъжна гледка да гледам интелигентни приятели, защитаващи демократичните ценности дълги години, да се радват на тази форма "на справедливост".


През лятото станахме свидетели и на протести, които интензивно продължиха над 100 дни, с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Един от поводите за протестите бе влизането на ДАНС и прокуратурата в президентството. Как тълкувате тази акция - нужна ли беше тази показност за разследването, или целта е била друга?


- Случилото се бе в рамките българската традицията, която коментирахме вече, да се използват демонстративно специалните служби и прокурорската институция. Същевременно се отиде в крайност, което не се бе случвало за 30 години. Начинът, по който се влезе в президентската институция, изглеждаше на средния човек като държавен преврат. Личното ми мнение е, че, ако действително е имало данни за престъпления от президентски съветници, всичко можеше да се направи спокойно, без шум, буквално с двама-трима души с папки.


През лятото на 2020 г. екипи на прокуратурата, полицията, ДАНС и бюрото за защита към главния прокурор влязоха на акция в сградата на президентството, а това бе един от поводите за началото на продължили над 100 дни граждански протести.

© Юлия Лазарова

През лятото на 2020 г. екипи на прокуратурата, полицията, ДАНС и бюрото за защита към главния прокурор влязоха на акция в сградата на президентството, а това бе един от поводите за началото на продължили над 100 дни граждански протести.


Дали щеше да има протести, ако тази демонстрация не се бе случила? Според мен беше въпрос на 1-2 седмици, за да започнат улични протести. Дали щяха да са толкова масови, е трудно да се каже. Влизането в президентството бе спусък, подобен на този при избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС при протестите през 2013 г.


Малко след началото на протестите премиерът Борисов обяви рокади в кабинета и начело на МВР дойде Христо Терзийски. Каква е вашата оценка за работата му на поста през тези месеци?


- Аз съм пристрастен и вероятно ми е трудно да съм обективен. Познавам Христо Терзийски от почти 20 години, още като беше началник на сектор наркотици в СДВР, и имам много добро мнение за него.


Успя ли да се справи МВР с протестите и защо се стигна до насилие и сблъсъци с полицията?


- След като направих уговорката, че съм пристрастен, вероятно бих казал, че МВР като цяло успя да се справи. Полицията и жандармерията като цяло не допуснаха тежки инциденти въпреки интензивността и продължителността на протестите. Случаите на тежки инциденти и полицейско насилие гледахме достатъчно през 2020 г. в САЩ и ЕС страните.


Според мен в България полицейското насилие е на нивото, на което се намира МВР. За съжаление слабото обучение за действия при масови улични протести и недобрият контрол върху личния състав неизбежно водят до подобни случаи на насилие. Все пак трябва да имаме предвид и характера на самите протести. На тези протести имаше всичко - от нормални възрастни хора, през млади хора, които идваха с децата си, до платени футболни агитки и професионални криминали. Същевременно сред организаторите на протестите имаше една раздвоеност на съзнанието - от една страна, призоваваха за мирни протести, но, от друга страна, говореха, че това не е достатъчно, че малко насилие би помогнало.


Самите служители на МВР излязоха на протест няколко месеца по-късно с настояване за по-високо заплащане. Един от аргументите бе, че са на първа линия в борбата с коронавируса. Те участваха в КПП-та, събираха декларации, а в момента продължават да участват в съвместни екипи с РЗИ и следят за спазване на карантината. Как оценявате работата на МВР по време на извънредното положение?


- Протестите на полицаите бяха просто користно рационално поведение. След като се видя колко силно зависи властта от полицията, профсъюзите в МВР лесно убедиха членовете си да се възползват от ситуацията и да търсят по-високи заплати. Съответно получиха нещо, което без излизането на улицата нямаше да получат. Друг е проблемът, че България отделя един от най-високите проценти разходи за полиция като БВП на глава от населението в ЕС.


Що се отнася до работата на МВР, по време на пандемията тук има различни периоди. Според мен в началото ефективността бе изненадващо добра. Първо МВР успя заради системата от данни на Гранична полиция да регистрира всички влизащи в България, които не излизат до 24 часа, и да ги подава на РЗИ и Национална полиция. Съответно РЗИ ги поставяше под карантина. След това РЗИ и МВР проверяваха дали се спазва карантината. В някакъв смисъл се получи МВР да контролира РЗИ дали проверява и обратното.


Вероятно тези действия заедно с това, че учениците не ходеха на училище, ни доведоха до много ниските нива на заразени от COVID-19.

При КПП-та и особено при пазенето на градинките полицията попадна в глупава ситуация и трябваше да се адаптира, като гледаше в обратната посока. Впрочем мерките за пазенето на градинките се превърнаха в един "социален експеримент". Тест, ако хората не искат да спазват определи мерки, се видя до каква степен държавата може да ги принуди.

Резултатите от този "социален експеримент" ми дадоха възможност да се шегувам с моите приятели, които вярваха във възможностите за авторитарен контрол. Някак си забавно е да говорим за диктатура в България, при положение че една градинка не можем да затворим.


Връщайки се към темата за това какво се случи с мерките по COVID-19, в които МВР участваше. Ние в някакъв смисъл станахме жертва на успеха си през пролетта. Малкото случаи с COVID-19 доведе до бързо премахване на мерките към средата на май 2020 г. По време на лятото, когато диагностицираните случаи минаха 300 случаи на ден, РЗИ-тата, особено в най-големите градове, вече не можеха да проследяват и карантинират. През есента, когато случаите достигнаха 400-500 на ден, процесът за контрол и карантина премина в хаос. Точно тогава МВР отново се оказа последният резерв и в най-критичното време в големите градове половината от охранителна полиция обикаляше по адреси и връчваха съобщения за карантиниране на хора, диагностицирани с COVID-19, и техните контактни лица.


Полиция патрулираше в парковете по време на забраната да бъдат посещавани през пролетта на 2020 г.

© Диана Пеева

Полиция патрулираше в парковете по време на забраната да бъдат посещавани през пролетта на 2020 г.


Друг е проблемът, че за разлика от пролетта нямаше човешки ресурси да се правят проверки за спазването на карантината. Тогава всички администрации ползваха служителите на МВР, като се започне от въвеждане на ред по опашките пред болниците и супермаркетите и се стигне до разправии между пътници в градския транспорт заради неносенето маски. В крайна сметка служителите на МВР, особено Охранителна полиция, имат вероятно като процент заразяване подобно на това на медиците. Но нямаха възможност да се тестват толкова интензивно и съответно официалната статистика не го регистрира. Нямат и толкова много починали заради това, че не са изложени на толкова интензивни контакти с болни от COVID-19 и в системата има повече млади хора поради пенсионирането на 50 и няколко години.


Кои са големите събития и промени, които можем да очакваме през 2021 г. в съдебната система и МВР?


- Мисля, че след изборите новото мнозинство в парламента, дори да е с противоречиви възгледи по други въпроси, ще се опита да ограничи властта на главния прокурор и да промени съотношенията във ВСС. За МВР ми е много трудно да прогнозирам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Това твърдение на Безлов изобщо не е сигурно!
  Самата система е такава от години назад,че депутатите си назначават главен прокурор, за да може главният прокурор да не закача депутатите...

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Гешев удари червени олигарси и това БСП няма да му го прости!

  Но как да му ограничат властта, нали трябва да се промени Конституцията?

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  Викаш удари червени олигарси, сал един червен олигарх не успя 😂...

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано да я ограничат,за да не преследва велики българи като Арабаджиев,Банев и Прокопиев!🐵

  Много съм прост
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  "Няма как страна с БВП на глава от населението годишно около 10-15 хил. долара" - при подобно мислене, а и това, че народонаселението харесвало показните акции срещу богатите, по селата и прочие, твърденията са насочване към друга посока на проблемите. Не може спазването на ЗАКОНИТЕ да се обвързва с материалното състояние в държавата - или работиш както трябва или го правиш срещу рушвети. Като държавни обвинители прокурорите са гаранти за справедливост, законно и според убеждение. Значи, че тези, които избират и поддържат главния прокурор не го правят, как да се очаква тогава, че ще ограничават властта му?! Институт, бюро, кафенце и мисленето като фантазия към утопичните стари модели. Правила, законност и възможност при всеки, който не ги спазва в полза на държавата, да се търси отговорност - от народа, т.н. ГРАЖДАНСКО общество. Е, и селското също, въпреки изявите по ТВ съвместно с пропагандираните защитници на морала.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Доста неща би могло да зависят от тези избори , но поне за сега едно е сигурно.....няма никаква новина..... за която си заслужава да участваш в даже индивидуално......

 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Дано да я ограничат,за да не преследва велики българи като Арабаджиев,Банев и Прокопиев!🐵
  —цитат от коментар 7 на Шакир Зулов


  Изпуснал си Божков, спонсор на мижавите протести!

 11. 11 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#10:"Dariya Koleva"][/quote]

  Опс ,тека е ....ама Божков е от наще.Той се бори срещу Гешев и дарява фурми,палатки и гумени лодки.🐵

  Много съм прост
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Това, което се случва в България е характерно за държави, при които липсва гражданско общество. Крайният индивидуализъм на българина в съчетание с някои специфични особености, характерни за едни кле*поухи, приели безусловно правилото, че наведена глава сабя не я сече, дава възможност във властта винаги да има постоянно присъствие на оная част от обществото, която максимално използва предимствата на властта изцяло в своя полза. Това са тарикатите, които буквално се гаврят с ...... виждайки как същите тези повече от лесно позволяват да бъдат разделяни и противопоставяни. Колкото по-лесно се разделя и противопоставя разделеното общество, толкова по-уродлива става властта. Погледнете по - внимателно в огледалото.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Изберете пак мнозинство от ГЕРБДПС+ОП и гледайте как ще я ограничат

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Колкото и да е независимо, при нашата постсъветска система, наказателното правосъдие е функция от качеството и потенциала на МВР. Докато не се рационализира и повиши качеството на МВР /т.е. на посоката на изпълн.власт/, никой, дори най-светъл главен прокурор, не би разместил пластовете в нормална посока. Сегашният произвежда допълнителни глуповетини, поради всеизвестните му дефицити, но с неговите лични преторианци, не може да постигне каквото и да е, освен да си ... купи нови жипки с бурканчета.

 19. 19 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Изберете пак мнозинство от ГЕРБДПС+ОП и гледайте как ще я ограничат
  —цитат от коментар 17 на cinik


  Що си мислиш,че на мнозинството българи,детската мечта им е да ограничат властта на Г.П. ?Напротив,те одобряват и акциите срещу битовата престъпност и срещу нарушилите закона олигарси.

 20. 20 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Да се ограничи властта на главният прокурор е мечта на най-големите престъпници в България!

  Да, ама не!

  Както казваше покойният Петко Бучаров!

  Машини прости, народ неук.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  "Тихомир Безлов: Следващото мнозинство в парламента ще се опита да ограничи властта на главния прокурор"

  Остава да каже, кое ще бъде мнозинството и нещата заспиват.
  Мъка-а-а!

 24. 24 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Основна теза на г-н Безлов е, че при такъв БВП - такава съдебна система, полиция и прокуратура. За толкова пари - толкоз.

  Допускам, че е възможно и обратното - при по-добра съдебна система, МВР и прочее, да се вдигне и БВП.

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Да те питам ли за липсващите пари от КТБ, Лотарията и прочие?"

  За липсващите пари от КТБ що не питаш БАШ КОНСУЛТАНТА? Ако не знаеш- да ти го кажа...
  Или БАШ ПЕРАЧКАТА, в крайен случай, ако тя се скатае- нейния авер Рада Депозитара.
  А за парите от лотарията що не се обърнеш към БАШ СПОНСОРА на Радев, Бойкикев и Отровното трио?

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Изберете пак мнозинство от ГЕРБДПС+ОП и гледайте как ще я ограничат
  —цитат от коментар 17 на cinik


  А защо трябва да се ограничава прокуратурата?! Да не закача комунистите ли?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Костов нали го направи и резултата е разграбване на България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ограничаването на правомощията на главния прокурор, ще даде нови възможности за просперитет на мафията. Парите винаги идват от банките; необезпечено, ненаказуемо от закона, бързо кредитиране. Раздават се пари дори по интернет, без гаранти, без представяне на договор за работа и гарантирани доходи, ей така, само срещу лична карта. Личната карта гарантира, че ако изпадне в състояние да не плаща, длъжникът се предава на желязната система, на веригата от частни съдебни изпълнители (ЧСИ), където дългът се умножава, и умножава, да пълна невъзможност на длъжника да го върне, до тоталния му фалит и пълното му заробване. Веднъж парите попаднали в ръцете на пройдохата (най-често лекомислен вятърничав младеж с лична карта) се разпределят според идиотските му желания и вкусове между пласьорите на наркотици, собствениците на казина и други форми на хазарт, собствениците на нощни заведения, на сутеньорите и все остальная сволач. Първа програма на националната българска телевизия, с повече от 60г. история, изобилства от реклами за хазарт и бързо кредитиране! ДАЛИ НЯКОЙ В ТАЗИ ТЕЛЕВИЗИЯ СЕ ЗАМИСЛЯ ДОРИ ЗА СЕКУНДА ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ , С КОИТО ИМ СЕ ЗАПЛАЩАТ РЕКЛАМИТЕ. КОЛКО ХИЛЯДИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ, ЧОВЕШКИ СЪДБИ СА ПРОВАЛЕНИ, УНИЩОЖЕНИ И СЪСИПАНИ ЗАВИНАГИ ПОРАДИ НАРКО И ХАЗАРТНА ЗАВИСИМОСТ И НОВАТА ФОРМА НА РОБОВЛАДЕЛСТВО. Родните политици, народни представители, ТЕЛЕВИЗИЯ НА ГЛЕДАТ ЛИ?!

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Да обобщим:

  Черепа бе ударен, за да му вземат бизнеса и оплячкосат колекцията, а Бобокови - защото не са давали съпорт на чекмеджето.

  Евала, ашколсун, аферим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Първо да видим дали изобщо ще може да се сглоби каквото и да е мнозинство...
  Изобщо не е сигурно, че ще е възможно...

 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Виж сега, че трябваше да се сложи ред при крадливите и престъпни олигарси-трябваше!
  Лошото е че тези, които се опитаха да сложат ред-се оказаха техни съучастници!

 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Да обобщим: Черепа бе ударен, за да му вземат бизнеса и оплячкосат колекцията, а Бобокови - защото не са давали съпорт на чекмеджето.Евала, ашколсун, аферим.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#31] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  “Виж сега, че трябваше да се сложи ред при крадливите и престъпни олигарси-трябваше!”

  И сложи ли се?

  Делата срещу Бобокови паднаха в съда, Черепа е по-недосегаем от всякога - къде се загуби червената бюлетина, що нищо не се споменава? Гешев да не я е забравил в някой селски казан, или в детския център Биберон при близалките?

  Какво стана с арестувания за “шпионство” Николай Малинов, разбиха ли шпионската мрежа покрай него? Защо е на свобода, би трябвало да е много опасен? Че и до Русия - държавата, за която е “шпионирал” - си ходи като до кръчмата, среща се със спаймастъра, получава ордени, дава интервюта...

  Кого си мислят, че залъгват с този цирк?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Да обобщим: Черепа бе ударен, за да му вземат бизнеса и оплячкосат колекцията, а Бобокови - защото не са давали съпорт на чекмеджето.Евала, ашколсун, аферим.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Да резюмираме.Хазартният бизнес на Черепа стана собственост на БЪЛГАРСКАТА държава.Незаконната му колекция е на съхранение в НИМ.Бобокови-защото тровеха земята и водите на Родината с боклук.Голямо браво на Прокуратурата !

 35. 35 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Скептичен съм. В момента политическата система в България се крепи на контролиран избор на Главен прокурор и ВСС и оттам на контролирана политическа и съдебна система. Това е Светая светих на статуквото, далеч по-важно от конкретните избори.

 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Кого си мислят, че залъгват с този цирк?
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  Така е,никого не може да залъжете вече.Делата срещу Бобокови още на са започнали,камо ли вече да са паднали. "Недосегаемият " Божков е беглец от правосъдието ,бизнес и колекция национализирани,имоти под запор.Малинов е на свобода с решение на съда ,а пуснат в Русия от съдия Миталов-единствения обвинен за корупция от янките.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  "Последицата бе, че продажбите на хазартните компании, свързани с г-н Божков за 2019 г. надминаха 2 млрд. лв. според световния доставчик на икономически данни "Орбис". В резултат на това България стана страната с най-големи разходи на хазарт на човек спрямо БВП-то на страните в Европа. За мен тази икономическа група е типична олигархична структура, която влиза още в самото начало на прехода на хазартния пазар при казината, в средата на 90-те става монополист при спортните залагания, в началото на века стана най-големият безмитен оператор, а след 2014 г. получи на практика монопол върху лотариите.

  През всичките тези 30 години това ставаше с помощта и протекцията на управляващите политици за момента."

  И кога управляващите бяха осенени от внезапното прозрение, че Божков е олигарх и престъпник?

  Когато Божков отказа да изкупи лаФките на успелия млад мъж, за да го отърве от многомилионните му загуби.

  Защото Божков (за когото аз от 10 години пиша, че е олигарх и престъпник, а през това време Бойко Борисовци му ядяха от шепата и прекрояваха закони под негова диктовка), за разлика от Пейо, е кадърен бизнесмен и създаде могъща империя, докато Пейо разорява и съсипва всичко, до което се допре, включително лаФките.

  Това е разликата между двамата - а не, че единият е олигарх, а другият е благодетел, щото дал някакви пари, съставляващи един промил от източеното от държавата, за нещо си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  До коментар [#34] от "uvtest":

  Хазартният бизнес беше затворен, а не стана собственост на държавата. Гешев толкова може - да спре, да удари, да разруши. Не че се заядам, ама прокурорите по цял свят се занимават с друго - внасяне на обвинения, които да доведат до присъди. Присъди няма, няма и да има, за тях трябва и акъл, не само милиционерщина. А колко е успешен Гешев - на някакво последно проучване имаше 11 % одобрение, както се казва даже Герб имат 2 пъти повече. Не бива чак толкова да се подценява публиката - Костов я подценяваше, след това Станишев, сега Борисов я подценява.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#38] от "boevbisser":

  "...прокурорите по цял свят се занимават с друго - внасяне на обвинения, които да доведат до присъди. Присъди няма, няма и да има, за тях трябва и акъл, не само милиционерщина."

  Гешев е обект на най-лесната за запомняне статистика в България: брой на делата, завършили с осъдителна присъда.

  0.

  Нула.

  Zero.

  Nada.

  Zilch.

  Виж, по пушилките - да вдигне един конвой жандармерия, за да блокира цяло село по подозрения, чме ракията в казана била безакцизна - нема равен на себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  ...През всичките тези 30 години това ставаше с помощта и протекцията на управляващите политици за момента."И кога управляващите бяха осенени от внезапното прозрение, че Божков е олигарх и престъпник?
  —цитат от коментар 37 на Norman Granz


  Спомням си, че именно в Капитал и Дневник навремето имаше статии и разследвания за КТБ поне година и повече преди да фалира, естествено никаква сериозна реакция от КФН, БНБ, Прокуратура, а като фалира банката, се извъртяха и изкараха едва ли не ДСБ и Да България за защитници на Василев. Няма импровизация и с Божков, схемата е същата. Чак ми е обидно, как ни лъжат, ей така без грам фантазия и усилие, все едно сме дебили...


 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#10] от "Dariya Koleva":

  Ako towa e wqrno( oще не е доказано) to e w pyti po-malko ot dadenoto ot божков на един минфин и началника за съпорт и то е подкрепено от САМПРИЗНАНИЯ!!!
  Хаде малко по-умно да не стане като с онази сврака.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ruse_Island":

  "Чак ми е обидно, как ни лъжат, ей така без грам фантазия и усилие, все едно сме дебили..."

  Мен досега не са успели да излъжат, а предполагам - и теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#25] от "Дон Кихот":

  ти като толкова знаеш кажи за Мата хари!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  А дали ще има мнозинство, или няколко малцинства, които ще бъдат групи по интереси?

 45. 45 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Зависи от много неща. Може да остане и досегашното, удобно за Шайката, положение.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Гарантирано от Герб. 🤣🤣🤣

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#36] от "uvtest":

  Мамин, какво стана с червената бюлетина за божков???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#36] от "uvtest":

  Мамин, какво стана с червената бюлетина за божков???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#36] от "uvtest":
  Божков не е беглец от правосъдието. Той до правосъдие няма шанс да стигне в тая кочина. Което е жалко, защото този човек трябваше да бъде изправен пред съда още преди години, ЗАЕДНО с всичките си ортаци от властта, примерно Владислав Горанов.
  Само че това изобщо не е целта на упражнението на ОПГ-то във властта. Ако Божков не беше се изнесъл овреме, щеше да гние в ареста, докато го смажат физически и психически и го оберат. В това отношение, родната прокурватура не се отличава от "Наглите", които отвличаха хора за откуп.
  Баневи, Арабаджиеви, онези от винпрома висят от колко време в ареста? Няма дела, няма присъди. Има(ше) гръмки медийни изявления за гигантски престъпления, злоупотреби, а-у и накрая - нищо. Всъщност, не е нищо. За целия този гнусав спектакъл си плащаме дебели обезщетения по загубени дела в ЕСПЧ и родните съдилища.
  Това НЕ Е правосъдие. Това е разправа на едни бандитски групировки с други, с помощта на присъдружни институции.
  Очевидно, на дебилния мат'рял му е достатъчно да гледа отстрани сеир как едни бабаити, на които завижда, се разправят с други бабаити, на които също завижда. И явно е готов да си плаща за тоя сеир. Стига да не му пипат кенефа "нов-внос" без катализатор, с фиктивен ГТП, да може да иде на Гърция на море, да се снима със смартфона на изплащане и да не го закачат, когато гази елементарни правила.
  Твърдението на г-н Безлов, че състоянието на правораздаването (а и реално на цялата ни институционална рамка) е следствие от степента на развитие на обществото и икономиката в страната. Няма как 80-те% дебили да установят и поддържат правова държава и просперираща икономика. За съжаление, времената в които е било приемливо някаква Велика сила да ни колонизира и цивилизова са отдавна отминали. На извънземна цивилизация да ни "очовечи" май няма много смисъл да се надяваме. В този смисъл, не виждам особен шанс следващото мнозинство да направи реални постъпки за установяване на правова държава. Резултатите от изборите просто няма да го позволят. Да, вероятно ще има някакви опити за преформатиране на някои отношения, за да се защитят интересите на някои нови играчи, но като цяло кочината ще си продължи да е кочина. То няма и как да е иначе, след като 80% от обитателите са свине.

 49. 49 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Да обобщим: Черепа бе ударен, за да му вземат бизнеса и оплячкосат колекцията, а Бобокови - защото не са давали съпорт на чекмеджето.Евала, ашколсун, аферим.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Веднага се вижда, че ги разбирате нещата, евала, ашколсун, аферим. Ама така е когато си пиеш кафето в щатското посолство.🤣🤣🤣

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Николов":

  "Това НЕ Е правосъдие. Това е разправа на едни бандитски групировки с други, с помощта на присъдружни институции."

  Абсолютно точно!

  И този процес започна с поставянето на Бойко Борисов начело на МВР преди 20 години.

  Последва вълна от близо 150 поръчкови убийства, които разчистиха терена на СИК за овладяване на сенчестия, а постепенно и на открития бизнес.

  Колко от тях бяха разкрити?

  Колкото дела на Гешев са завършили с осъдителна присъда.

  0.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Каскетът отказва да разследва, това е проблемът, "не иска да си го причинява". Избор от населението е едно от решенията или от магистрати и адвокати.

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  То няма и как да е иначе, след като 80% от обитателите са свине.
  —цитат от коментар 48 на Николай Николов


  Само един въпрос,ако позволиш.Ти самият,причисляваш ли се към тези 80 % ?

 53. 53 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  [quote#40:"Ruse_Island"][/quote]

  Еми коя партия си държеше парите на влог в т.н. Банка на руската мафия. Да ви подсетя
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/03/2642320_purvonachalniiat_depozit_za_mnogo_poveche_pari_na_dsb/
  Още - на кой политик дъщеря му получаваше по 30000лв на месец за консултации.
  ДСБ здраво се изложиха тогава, просто показаха, че не са по-различни от всички останали партии.

 54. 54 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  Разбира се, че не. Аз съм аристократ!

 55. 55 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Следващите - ГЕРБДПС ® официално.

 56. 56 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#53] от "oak17621787":

  Как точно депозитът на собствени пари в банка е укорително?????
  Или за вас, 80-те %, всеки който има пари и е решил да ги умножи, като се възползва от лихвите, е бандит?
  Депозантите ли фалираха КТБ?

 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  Тихомир Безлов, един изключително информиран и умен човек, се е изказал твърде политкоректно в интервюто. Все пак, за Божков е написал черно на бяло, че 30 години е бил под протекцията на властта, която включва и Борисов последните 11 години, а и отпреди това, ако се вземе предвид кариерата му като главен секретар на МВР. Да се знае.

 58. 58 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради лошата работа на прокуратурата. От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лв. Това показва проучване на "Сега" на всички дела по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) срещу прокуратурата, по които се е произнесъл Върховният касационен съд в този период.
  За цялата 2019 г. сумата е 3 145 422 лв., а от началото на тази година до август - 1 642 172 лв. Отделно се дължат лихви и разноски.

  "Генералното премахване на фигурата на главния прокурор е логично предложение, доколкото директно адресира първия от изброените в раздел V проблеми - неговата неоспорима власт вътре в самата институция. Вероятно подобна радикална стъпка би могла да има позитивен ефект върху системата на наказателното правосъдие, тъй като безспорно ще доведе до разпиляване между различни субекти на към момента единната власт в рамките на държавното обвинение.
  С основание може да се очаква, че това би се отразило положително, ако не на способността на прокуратурата да обвинява (която е възможно дори да пострада от редуциране на субординацията), то със сигурност поне на опасността от неправомерно упражняване на репресивните ѝ правомощия, тъй като отделните ръководители би следвало под някаква форма да се контролират и възпират взаимно.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  До коментар [#13] от "Анти Шишковци":

  Ти погледна ли в огледалото?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  Изберете пак мнозинство от ГЕРБДПС+ОП и гледайте как ще я ограничат
  —цитат от коментар 17 на cinik


  Вие, избирайки мнозинството БСП(к)-ДеБЪ-Мая Манолова, ще я ограничите, несъмнено.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#57] от "boevbisser":

  Последните 30 години през които Божков е бил под протекция на властта включват и времето на Костов с ГП ,посочения от него Филчев.На Царя и Станишев с ГП Велчев.Разбира се и Боко,с Цацаров.Все пак остава фактът,че този който подгони Черепа е Гешев.

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  Да обобщим: Черепа бе ударен, за да му вземат бизнеса и оплячкосат колекцията, а Бобокови - защото не са давали съпорт на чекмеджето.Евала, ашколсун, аферим.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Горкият Череп, горките Бобокови.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#58] от "Kingpin":

  Прокуратурата е страна в съдебния процес и е абсолютно неприемливо да бъде приравнена на арбитъра - съда. Още по-малко пък, чрез представителството си във ВСС и фигурата на Гл. прокурор - да влияе върху кадровата политика на съда.
  Прокуратурата трябва да бъде преместена от съдебната, в изпълнителната власт, на подчинение на Мин. на правосъдието, да бъде децентрализирана, а институцията Главен прокурор следва да бъде премахната.
  Съответно, действията и бездействията (отказ за образуване на производство) на прокуратурата трябва да подлежат на съдебен контрол.

 64. 64 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Весело

  До коментар [#53] от "oak17621787":

  Заради милиони и офшорки Недялко от Пик брани Иван Гешев като Матросов
  Храбрите ПИК-лювци обаче не обелват и дума за офшорките „LANBRAY“ LTD „GRAYBLOCK“ LTD.
  Не казват какво общо има Недодялко с тях. Колко милиона, свързани с КТБ, е прекарал през тях? Откъде и за какво е получил тези милиони? Кой му ги е дал? Какво е тяхното предвижване във времето? За да бъдат укрити ли са „минавали“ през „LANBRAY“ LTD и „GRAYBLOCK“ LTD?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  До коментар [#38] от "boevbisser":

  Хазартният бизнес беше национализиран. Сега е монопол на Българският спортен тотализатор.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alarmstufe: Rot":

  Виж сега,ние сме ЗА борба с мафията,НО ние да определяме кой е мафия и кой ,честен бизнесмен. Затова борбата ни беше и е,на чело на прокуратурата да поставим наш човек.

 67. 67 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  До коментар [#61] от "uvtest":

  Разбира се, че го включват, всички са в кюпа, там няма никой в бяло, до един са били на хранилка. И Гешев по подгони, но късно - чак когато Черепа се сдърпа с Борисов и Пеевски. И няма да го хване, нито пък осъди - той никого не е успял, а всички ние накрая ще платим като попове компенсации.

 68. 68 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#61] от "uvtest":

  Гешев не подгони Черепа. Гешев не може да подгони никого, защото е некомпетентен подлец. Черепа го подгониха ортаците му, бившите: Киро Гела, Прасевски, охлювите от "нещо си бет", Владислав Горанов и Боко.
  В цялата тая гнусотия, сервирана на мат'ряла като правосъдие, Гешев е просто бухалка. Решението кой да бъде "подгонен" не го взима той или негови подчинени, не база законосъобразност. Решението се взима от тези, които сложиха Гешев на поста Гл. прокурор. А той изпълнява. Щото, ако не изпълнява - излита с 200. И понеже е непригоден, некомпетентен подлец, без протекции, блюдолизнечене, подлости и слугинаж, е годен максимум да бъде охрана в магазин.

 69. 69 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  До коментар [#65] от "Alarmstufe: Rot":

  Щеше да е така, ако той продължава да генерира 1 млрд. оборот, заетите останат, а данъците от този 1 млрд. оборот влизат в бюджета - тогава е национализация. Но не стана така - държавното тото не може да го прави, сигурно са запазили 5-10 % от целия тоз оборот. Само да споделя, че не съм против затварянето на търкането на талончета - то беше направили зависими сдесетки и стотици хиляди българи, което е отвратително, а начинът, по който беше направено - с лопатата по главата.

 70. 70 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [/quote]
  [quote#26:"lz2"]
  —цитат от коментар 19 на uvtest


  Под удара попадат само червените куфарчета, които забравиха да се отчитат на КГБ-ДС библиотекаро-сарайската камора, която им ги раздаде по времето на Луканов. Останалите нямат основание за притеснение.

  Прокуратурата е сляпа за Осемте джуджета, ДП, ДП1, Мата Хари, двата камиона "мобилни инсинератори", които правят оборот по 60 милона на година.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  " българските институции са на нивото на социално-икономическото развитие на страната."
  А то все повече се доближава до социалистическото.И не е проблем да се преследват олигарси и корумпирани. Проблем е, че точно най-големите, никой не ги закача. Някои от тях са в правителството, други в парламента, трети в правосъдната система. И както каза един бивш служител на ДАНС, в България се издигат тези, които имат престъпления зад гърба си, за да ги са зависими и да правят, каквото им се нареди.

 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Всичко изожено е вярно и ние, които живеем тук го знаем.
  Що се отнася до прогнозата, че следващото НС ще ограничи власта на ГП ще си позволя да изкажа съмнение.
  Както по-горе някой от колегите каза, властта и въобще този стил на управление се крепи на връзките на мошениците с властта, под невиждащото око на правоохранителните и правосъдни органи.
  Досегашните прогнози за следващото управление не дават надежди за промяна, с изключение (може би) за замяната на едни "златни" пръсти с други.

 73. 73 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  До коментар [#53] от "oak17621787":Как точно депозитът на собствени пари в банка е укорително?????Или за вас, 80-те %, всеки който има пари и е решил да ги умножи, като се възползва от лихвите, е бандит?Депозантите ли фалираха КТБ?
  —цитат от коментар 56 на Николай Николов


  В банка, която после наричахте - банка на руската мафия. В банка, за която Капитал от доста време казваше, че е пирамида.
  А това за 80% - това са снобеещи, автоласкателни глупости, насочени всъщност към този, който ги говори. Има термин в психиатрията, консултирайте се.

 74. 74 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Елементарно е, борбата с организираната престъпност и олигархията трябва да започне от държавната администрация, от чиновника в някоя агенция, до премиера.
  Не може да си шеф на БНБ и КФН и да допуснеш предизвестен в медиите фалит на голяма банка в България, и да не търкаш затворнически нар поне за десетилетие. А не търкат, защото първо прокуратурата не го иска, а вероятно и и законите така са написани, че да позволяват двусмислие и неяснота и да помагат на прокуратурата.

 75. 75 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Не вярвам! Следващото мнозинство ще е от същите корумпета и калинки. И ще ги вършат същите гадории.

 76. 76 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#73] от "oak17621787":

  Банка, която функционираше, според регулаторите, в рамките на нормативните изисквания. На всички сигнали за порочни практики към БНБ през годините, отговорът беше: няма данни за нарушения. Нещо повече, депозитите у нас са гарантирани от фонд, до 100 хил. евро. За всеки, който е имал някакви свободни пари, депозирането им срещу надута лихва в КТБ е било абсолютно правилно решение. Е, някои като Васил Найденов и Луна изгоряха, защото бяха наляли доста повече пари, отколкото държавата гарантира. Имам и познати, които имаха сравнително скромни депозити в КТБ към момента на срива й. Фондът за гарантиране им възстанови парите.
  Не политиките за депозитите, а тези за кредитиране на свързани лица без обезпечения източиха банката. Всякакви опити за вменяване на вина у някого, който е вложил парите си в КТБ, са подлост в услуга на шайката, която отмъкна над 4 милиарда.
  Разбира се, имаше и едни по-наши депозанти, които също бяха турили едни големи пари в КТБ, но за разлика от Васил Найденов, Луна и т.н., успяха след краха да си ги приберат чрез цесии и насрещни прихващания.
  Между другото, ливхите по депозитите в КТБ бяха надути, след като беше въведена регулация за диверсифициране на вложенията на държавните дружества, мисля, че това стана при служебния кабинет на Марин Райков. За да продължат за захранват пирамидата, Мустака, Прасето и с'ие надуха лихвите до абсурдни, непазарни нива. Освен, че изкривиха пазара, успяха да прилъжат и доста народ. Мисля, че през ФГВБ бяха възстановени към 1.9 млрд. И това са само влогове до 100 хил. евро. Разбира се, нито БНБ, нито КЗК, нито КФН се впечатлиха от "пазарното" поведение на КТБ...

 77. 77 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  В конституцията ясно и категорично е записано, че главният прокурор ръководи само методически отделните прокурори, а не е техен началник, не може да ги назначава и уволнява. За да се "укроти" главния прокурор е достатъчно да се направи едно тълкуване от страна на Конституционния съд, което категорично да заяви независимостта на прокурорчетата, които нямат топки да го направят сами. Въобще проблемът на съдебната система(както и всичко друго у нас) не е в структурата и организацията на отделните и части, а в ниското качество и морал на хората, които я съставят.

 78. 78 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Нахлуването" в помещенията на сътрудниците на празидента си беше съвсем в реда на нещата, както се правят у нас. Никъде, в никой документ или закон тези помещения или персони не се казва, че са неприкосновени или свещени и не подлежат на съдебно и прокурорско преследване, особено когато се касае за предателство и държавна измяна, служба на чужда и то вражеска нам държава.

 79. 79 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#77] от "Oggie Petkov":

  "Кадры решают все", викаш.
  Само дето, при една добре дефинирана институционална рамка и действащи механизми за взаимен контрол на властите, рискът едни "кадры" да си разиграват коня до безкрайност е некак си овладян.
  В момента Гл. прокурор има пълно мнозинство в прокурорската колегия на ВСС, която взима кадровите решения в прокуратурата. От 11 члена един е самият Главен прокурор, 4-ма са избрани от прокурорите, 1 е от следователите и 5-ма от парламентарната квота.
  Дори да махнем петимата от парламентарната квота и да игнорираме факта, че политическата власт у нас е от години в договорка с прокуратурата, 6-ма души в колегията са напълно достатъчни на Гл.прокурор да коли и да беси, защото всички прокурори и следователи са зависими от него. Как? Ами ето така:
  Гл. прокурор има правомощията да изменя или отменя решенията, които не са минали съдебен контрол, на всички под него, да командирова прокурори и следователи до 1 година без да е необходимо тяхното съгласие. Отделно, гл. прокурор назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура, в Националната следствена служба и в администрацията на главния прокурор. Тези правомощия за достатъчни да направят всеки следовател и прокурор зависим от Главния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK