Посланикът на Дания: С България може да сме политически съюзници след Брекзит

посланик на Дания Сьорен Якобсен

© Велко Ангелов

посланик на Дания Сьорен ЯкобсенДания все още отчита върховенството на закона като фактор за бизнеса, когато решава да инвестира ли в България, но вижда и нарастващ интерес, който "зеленото" възстановяване, за което се готви Европа след кризата с COVID-19, само ще увеличи.


Това каза в интервю за "Дневник" посланикът на Дания в България Н. Пр. Сьорен Якобсен.


Якобсен е в София от 2017 г. Преди първия си посланически мандат, който изтича тази година, има опит като заместник-посланик в Анкара (2006-2009 г.) и Пекин (2009-2013 г.), както и в различни отдели на Министерството на външните работи, от европейски политики и миграция до африкански въпроси. В китайската столица се връща след мандат като първи секретар в началото на века. Една година (2013-2014 г.) е в Кабул като ръководител на политическите въпроси в посолството.
Тази седмица посланикът разговаря с изданието за връзките с България, за ваксинния съюз, който сключиха Австрия и Дания с Израел, за бъдещето на Европа след коронавируса и дори за традицията жените да получават цветя на 8 март.


Срещаме се година след като Европа бе парализирана от COVID-19. На 13 март и България, и Дания въведоха строги мерки срещу вируса. В България обаче Дания е известна като една от най-щастливите държави в света. Как се отрази пандемията на това щастие?


- Все още смятам, че датчаните са сред най-щастливите хора в света. Същевременно ковид несъмнено имаше ефекти върху съзнанието на хората. Увеличи се броят на хората, които се чувстват самотни или имат психични проблеми. Но този ефект не е само в Дания, а навсякъде по света. Сигурен съм, че когато преодолеем това, ще се върнем към нормалността.


Имате ли усещането, че страданието, отключено от COVID-19, поне малко обедини България и Дания?


- Видяхме, че ЕС може да се обедини за ваксините. Направихме много неща заедно. Кризата извади на показ и някои от промените и разликите в страните. Но ЕС дава силна основа за всички ни и се надявам, че това ще ни обедини и по пътя напред. Така че отговорът не е еднозначен.


Дания понижи целта си за ваксиниране, но се присъедини и към "ваксинен съюз" с Израел и Австрия. Означава ли това, че Копенхаген е песимист за бъдещето на доставките и, следователно, на кампанията за ваксиниране в Европа?


- За нас това, което прави ЕС е много важно. Сто процента подкрепяме усилията му. Мисля, че ЕС измина дълъг път и тъй като бяхме единни, се справихме по-добре, отколкото бихме като отделни държави. Имаше някои спънки с доставките и в този смисъл беше добре да проучим други начини за доставяне на ваксини. Израел е много силна държава в научноизследователската дейност и решихме, че ще е добре да влезем в дългосрочна връзка с нея и да я развиваме в бъдещето.


"За нас е много важно да се уверим, че ще си свършим работата в ЕС, която е основната, но и че ще потърсим и свои начини. Не трябва да се гледа на това като на нещо срещу ЕС или като на критика срещу ЕС. Не е така."Това е просто начин да изследваме всички възможности да се сдобием с повече ваксини, но и с повече изследвания.


Но държави като Франция вече бяха критични и нарекоха съюза за ваксините "отдалечаване от общия подход".


- За мен е важно да кажа, че сме 100% зад ЕС, не го разделяме. Само разглеждаме различните начини за научна разработка и евентуално повече производство. Това е печеливша ситуация за всички, а не от типа "или-или".


Очаквате от съюза с Израел и Австрия подобряване на научноизследователската дейност и по възможност по-голямо производство на дози?


- Точно така.


Какво мислите, че трябва да се промени в подхода на ЕС към ваксините? Другият участник от ЕС във ваксиния съюз с Израел, Австрия, гласно изказва недоволството си.


- Мисля, че ЕС е силен глас. Той трябва да окаже натиск на компаниите, с които са сключени споразумения. Трябва да настояваме да получим това, което сме поръчали. Трябва и да разглеждаме възможностите на ниво ЕС за увеличаване на производството в различни обекти в съюза. В Дания, разбира се, най-важното е да ваксинира възможно най-бързо, но тестването също е много важно. Това е една от ключовите теми. Мисля, че това ще е основно разрешение за отваряне на обществото.


Одобрявате ли блокиране на износ на ниво ЕС, както стана опит за доставки от Италия на "Астра Зенека"?


- Дания подкрепя правилата на ЕС за износ на ваксини. Важно е да отбележа, че за нас е важно фармацевтичните компании да спазват договореностите с ЕС.


Поддържа ли Дания все още целта си да ваксинира всички до края на юни?


- Променихме датата - 18 юли - заради липсата на ваксини. Но все още остава амбицията ни.


Каква е рецептата за успешна ваксинационна кампания?


- В Дания имаме усещането, че всеки иска да се ваксинира. Нежелаещите са маргинален дял. Така че не се налага да убеждаваме хората. В България е различно, хората са по-скептични. Разбира се, здравните власти направиха приоритетен списък кой трябва да се ваксинира първи - хората в домовете за възрастни, на първа линия, пенсионерите. Най-важното е да получим възможно най-бързо ваксините.


Дори да се справим с вируса, след него в ЕС ще останат много предизвикателства, които досега са оставали незабелязани - от миграция до климат и битката за ценности. Страдат ли европейската интеграция и европейският интегритет заради коронавируса, или напротив, кризата ще е полезна?


- Така е, в последната година много въпроси останаха на заден план. Имахме обаче съгласие за много важни неща - многогодишната финансова рамка и климата например.


"Когато кризисната ситуация приключи, ЕС ще е по-силен и обединен, защото всички ще видят, че ни трябва по-силен съюз, за да се справим."Например с миграцията, която споменахте, и климатичните промени, но и въпросите пред вътрешния пазар след кризата; как ще се рестартират икономиките; за тези въпроси ЕС ще е ключов. Дългосрочно погледнато съюзът няма да страда, но действително имаше краткосрочни спънки.


Докато ЕС търсеше общ подход към бъдещето и работеше за споменатия от Вас дългосрочен бюджет, се очерта разломът между Запада и Изтока за връзката между евросредствата и върховенството на закона. Как изглежда проблемът, погледнат от Дания?


- Ние подкрепяме върховенството на закона, мислим, че е важен въпрос в ЕС. Подкрепяме това, че България стана част от Механизма за сътрудничество и проверка. Върховенството на закона трябва да остане основен въпрос и сме "за" връзката между фондовете и върховенството на закона - това е ценност, която обединява съюза.


Друга разделяща тема е разширяването. В последните шест месеца тя се сведе - поне в България - до спора между София и Скопие. Миналата година имаше новини, че Дания подкрепя ветото срещу Северна Македония, но Вие отхвърлихте и заявихте, че сте "за" начало на преговорите. Страната обаче бе известна като скептична към разширяването в последните години. Променихте ли нагласата си?


- По време на датското председателство през 2002 г. бе издействано разширяването с 10 държави от Централна и Източна Европа през 2004 г. Гордеем се с това и го смятаме за важно. Подкрепяхме и България и Румъния. Казахме, че в ЕС в момента текат много вътрешни дискуси и ако ще се разширяваме, трябва самият съюз да е готов, а не само кандидатките. При дискусиите миналата година подкрепихме начало на преговорите със Северна Македония, а накрая - и Албания.


Скептични сме само в смисъл, че казахме, че държавите трябва да отговарят на критериите. Цялата дискусия между България и Северна Македония е нещо, в което не искаме да се месим - те трябва да я решат сами. Зная, че, когато България пое европредседателството, интеграцията на Западните Балкани беше приоритет. Надявам се, че ще имаме напредък и че България и Северна Македония ще намерят решение.


От една страна, подкрепяте френската идея, че е нужно вътрешна промяна редом с разширяването, от друга страна при гласуване Дания би гласувала "за" начало на преговори между България и Северна Македония, но двете страни трябва сами да решат?


- Да.


посланик на Дания Сьорен Якобсен

© Велко Ангелов

посланик на Дания Сьорен Якобсен


Обратно в България. През 2013 г., преди идването ви, тогавашният президент Росен Плевнелиев каза, че датският бизнес се оплаква от проблеми в България - с правосъдието, с предсказуемостта на средата. Осем години по-късно чувате ли същите притеснения от компании, които искат да инвестират тук?


- Преди две години JYSK отвори голям балкански дистрибуционен център в София. Това е най-голямата датска инвестиция в България досега - мисля, че около 100 млн. евро. Компании като "Карлсберг" също имат пивоварна дейност тук. Мисля, че много датски компании са тук и се справят добре. Разбира се, все още се говори за ситуацията с върховенството на закона и правосъдието, но в крайна сметка датските компании искат да идват тук и да са част от събитията в България.


Но все още виждате правосъдието и върховенството на закона като спънка за бъдещи инвестиции?


- Това е част от решението. Когато обаче искат да инвестират някъде, датските компании гледат и към потенциалната си печалба, обмисляйки възможностите. Виждаме обаче засилен интерес. Особено след като България ще получи 6.2 млрд. евро от фонда за възстановяване от коронакризата, имаме силен интерес датски компании да са част от това. Не смятам, че датските компании се притесняват да дойдат, но действително (върховенството на закона) е един от факторите. От друга страна, голяма част от средствата ще бъдат използвани за зелен преход и датският бизнес се интересува.


С други думи - колкото по-зелена става българската икономика, толкова по-добре за датския бизнес?


- Точно така.


България и Дания отбелязват и 90 години двустранни отношения. Има ли нещо конкретно, което ви се иска да стане между двете държави, а то още не се е случило, откакто сте тук като посланик?


- Няма нещо конкретно, но бих искал да видя по-голям обмен на политическо ниво, повече визити, а и съюз по редица въпроси.


"След Брекзит Дания се нуждае от нови съюзници в ЕС по различни въпроси и вярвам, че с България е възможно да сме такива. Искам изграждането на съюз на политическо ниво да се увеличи, заедно с търговията."Освен това 60 хил. датски туристи идват тук всяка година. Мисля, че България е красива страна и се надявам повече туристи да идват, за да се наслаждават на красотата, която имате тук.


Какви въпроси имате предвид, когато говорите за съюз - външна политика или друго?


- Мисля, че може да има случаи, по които да имаме общ интерес. Може да е за вътрешния пазар, за енергетика или такива въпроси, може да са специфични случаи на общ интерес. Става дума за анализ на всеки отделен случай и да се види дали България и Дания може да имат общ интерес. Разбира се, съзнавам, че двете държави са доста далеч една от друга по редица въпроси, но трябва да търсим общото.


Дания се надява, че България може да запълни поне част от нишата, оставена празна от напускането на Великобритания?


- Да.


Ако оставим настрана политиците и погледнем към "обикновените" хора, мислите ли, че българите и датчаните знаят достатъчно едни за други?


- Не мисля. Датчаните идват тук на почивка и са за малко. Във "Фейсбук" имахме кампания с две млади българки, които учат в Дания. Говорим за това какво правят там и как гледат на Дания. В страната има много български студенти и мисля, че това е важно. Разбира се, винаги можем да научим още едни за други и това би било добре.


Тази година изтича мандатът ви в София. Вероятно си спомняте нещата, които най-много ви изненадаха.


- Днес е 8 март и се предполага, че трябва да подарите рози на жените на работното си място. Това е странно за датчанин - ден на битката на жените е, не трябва да им давате рози. Освен това в Дания сме много структурирани, но аз съм бил в Афганистан, в Китай и Турция, така че съм свикнал. В този смисъл България е много повече като Дания.


Има ли неща, които се промениха към добро пред очите ви, които да изглеждат по-европейски?


- Ако видите как говори правителството за климатичните промени и за зеления дневен ред, промяната е в по-зелена посока. Мисля, че приоритетите се промениха.


Поне на думи.


- Така е, думите са само една стъпка, но е първото, което трябва да направите.


Българската външна политика също е много важна. Имате силна връзка с Турция. България се справя добре с външната граница, така че в миграцията тя е важен играч, макар Дания да е далеч, оценява това, което прави.


България се възприема и като граница, и като добър мост.


- Разбира се, Турция е важна и на ЕС трябват здрави отношения с Турция. В това ролята на България е важна, Турция е най-големият ви съсед. Разбира се, че е сложно, но по въпроса с границата България се справя добре.


Но да си добър мост, пречи да се вземат трудни решения на европейско ниво - например за санкции.


- България играе добра роля и по отношение на Русия, тя подкрепи европейските санкции и е конструктивна и по този въпрос.


Разговаряме на Международния ден на жената, а Вие бяхте един от едва трима посланици мъже, които се включиха в инициативата "Посланик за един ден" заедно с тези от Великобритания и Германия. Какво ви подтикна да го направите?


- Равенството между половете е голям приоритет за Дания и сегашното правителство. Когато бях попитан дали искам да се присъединя, казах "да". През другите години е имало само посланици жени в инициативата, приемали момиче като посланик за ден. Но съм участвал и в други подобни инициативи. Преди две години бях помолен да кажа нещо за равенството между половете в Дания. На професионално ниво е съвсем естествено за мен, а и имам две дъщери и искам всички да имат равни възможности. Мисля, че е важно всеки, независимо дали е мъж или жена, да използва възможностите, които има. Но трябва да кажа, че ако искате равенство между половете, трябва да включите в такива инициативи и мъже, и жени.


Вашият "посланик за ден" Виктория Кабаиванова вероятно е научила много от Вас. А Вие какво научихте от нея и от другите млади хора в инициативата?


- Научих, че е много активна и много амбициозна. Имахме среща със заместник-външния министър. Тя активно задаваше въпроси преди срещата и влизаше в дискусията, а е само на 17 г. Беше добър опит и за мен, и за останалите колеги в посолството.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  Дания са избрали интересен посланик за България- с опит от Азия

 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  То Италия ако напусне тогава още повече мераклии ще има да им ставаме политически съюзници

  гошо
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Жалко само, чепарламентарно представените искат да са съюзници на Русия.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Новото лице на комунизма – западноевропейския социализъм! По какво ще ги познаете – по омразата им към Христос и Църквата Му!

 5. 5 Профил на ynf11648634
  ynf11648634
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Най-безсмисленото нещо е да се правят интервюта с посланици и пр. дипломати. Какво очаквате да ви каже? Естествено че общи приказки и пожелания, клишета, а по сложните теми увъртания. То нема и какво толкова да се каже.

 6. 6 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Поредните алабализми за "европа" и "равенството на половете" обаче ние да си знаем мястото, там равенство няма.

  Свободата, Санчо...
 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":Жалко само, чепарламентарно представените искат да са съюзници на Русия.
  ==============================================================
  Ами с кой да са съюзници, със световната сила и огромна страна Дания? дето не знаят там какво е това България?

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6137 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bornagain":

  Ами, България е #1 в Европа по добри условия за работещите жени.
  https://m.novinite.com/articles/208370/Bulgaria+Takes+EU+Lead+as+Best+Country+for+Working+Women

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Пази Боже! Трудно мога да се сетя за нация в Европа, която има по-малко общо с българите от датската. Това са хора от севера, които имат напълно различен начин на мислене и на живот.

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#5] от "ynf11648634":

  Е понякога казват и "Някои хора, чиито имена започват с Бой и завършват на Ко са корумпирани"

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  България може да е съюзник с Гърция, Румъния, Италия, Испания, Португалия, това са държавите, които ако загърбим дуенето и меренето на пи$hки, са като нас, имат сходен манталитет (вкл. меренето), проблеми, начин на живот и интереси. Какво общо да имам аз, който мога да си гледам домати в двора и да ходя зимата на ски в Банско, с един датчанин дето може да отгледа макс картофи и цяла зима стои на тъмно и се чуди как да оцелее. Може да ви се вижда странно, но тези неща са изключително важни

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Глупост може формулира всека щастлива държава страна.
  Или не?

  "В Дания, разбира се,
  най-важното е да ваксинира възможно най-бързо,
  но тестването също е много важно."

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5112 Весело

  "Въпрос:
  Дания се надява, че България може да запълни поне част от нишата, оставена празна от напускането на Великобритания?
  Отговор:
  Да."

  😂😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Най-щастливите... самоубийци и травестити. Хайде, няма нужда...

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  Умен човек, казва доста интересни неща, неприсъщи на дипломати от негорият ранг.
  А колкото до този отговор:

  "Скептични сме само в смисъл, че казахме, че държавите трябва да отговарят на критериите. Цялата дискусия между България и Северна Македония е нещо, в което не искаме да се месим - те трябва да я решат сами. Зная, че, когато България пое европредседателството, интеграцията на Западните Балкани беше приоритет. Надявам се, че ще имаме напредък и че България и Северна Македония ще намерят решение."

  -От една страна, подкрепяте френската идея, че е нужно вътрешна промяна редом с разширяването, от друга страна при гласуване Дания би гласувала "за" начало на преговори между България и Северна Македония, но двете страни трябва сами да решат?
  "- Да."


  човека отговори ясно, но на репортера от "Дневник" или не му хареса отговора, или не го разбра...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Може, но датските компании няма да дойдат, докато тук има мафиоти, които крадат чужд бизнес и съдебна система, която ги подпира.

 17. 17 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Весело

  "Това е странно за датчанин - ден на битката на жените е, не трябва да им давате рози."

  Разбрахте ли бе дами, никакви рози по 7 лева, цял посланик ви каза, че е неправилно, На осми март само битка в къщи трябва, така било в Дания....дето имало нещо гнило казват.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Весело

  Ако сме - каква ши ни е файдата на стоте?

 19. 19 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  То Италия ако напусне тогава още повече мераклии ще има да им ставаме политически съюзници
  —цитат от коментар 2 на гошо


  Направо са се наредили на опашка за нас :):):)

 20. 20 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Човека е прекалено дипломатичен, истината е че Дания и България нямат нищо общо, това са различни светове.

 21. 21 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":Жалко само, чепарламентарно представените искат да са съюзници на Русия. ==============================================================Ами с кой да са съюзници, със световната сила и огромна страна Дания? дето не знаят там какво е това България?
  —цитат от коментар 7 на Bornagain


  По какво ги сравнихте двете страни? По площ, километраж на газови тръби или брой танкове? :):)
  Айде да предложа сравнение и по БВП на глава от населението, КПД на труда, конкурентоспособност на икономиката, ср.работна заплата, медийна свобода, бр.емигрирали датчани за една година и т.н. :):)
  Аман от фенове на Евразия! :)

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Значи според посланика, тука всичко ни е наред. Жалко, така никак не ни помага да станем нормална държава.

 23. 23 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#11] от "uq":

  Да. Също Сърбия, Хърватия, Словения и т.н. - целия регион, макар някои да не са Евросъюз.
  Има една подробност обаче ... Западните европейци отдавна са се научили в името на добрия алъш-вериш да забравят останалите спорове. Свършва им и националната гордост и какво ли не. Тука - ядец. С едни макета толкоз време не можем да измислим как да разделим на две магарета (крастави, от онези дето се надушват през десет баира, но това са подобности :)) копа сено ...

 24. 24 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Човека е прекалено дипломатичен, истината е че Дания и България нямат нищо общо, това са различни светове.
  —цитат от коментар 20 на Шоршо


  И слава богу ...

 25. 25 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Може, ама няма. Не се занимавайте с Ганьо. Ние нямаме общи допирни точки.

 26. 26 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 649 Неутрално

  За едно нещо май ще трябва да се съглася с градския ми Костя ... (поне както го разправя "на телевизора" де - как му е на сърцето - не знам) Ми докога ще слушаме Сульо и Пульо кое е нормално? Не я ли минахме тая детска възраст, в която ти обясняват кое е нормално, ама след която трябва сам да определяш кое какво е? Ако аз (ти, той, тя) мисля(мислим), че нищо не е нормално, какво значение има какво мисли посланика на Дания? Щом като за датчанин е нормално - що и за мен да е? А надеждите някакъв посланик да "ни помогне да станем нормална държава" са глупави и наивни - помагаш си сам, за да ти помогне и Господ - тъй ме е научил още дядо ми, щото и него така го е научил дядо му. Датчаните да търсят помощ от марсианците, ако искат. На нас тука - няма кой да ни помогне, нито някога е имало и едва ли ще има в бъдеще - хубаво е да го осъзнаем.

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  В Дания не учат ли история?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#5] от "ynf11648634":

  Ти представяш ли си колко скучна му е работата, това интервю му е било най-важното събитие за месеца. Едва ли има много дачани у нас, че да има работа с тях.

 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Най-безсмисленото нещо е да се правят интервюта с посланици и пр. дипломати. Какво очаквате да ви каже? Естествено че общи приказки и пожелания, клишета, а по сложните теми увъртания. То нема и какво толкова да се каже.
  —цитат от коментар 5 на ynf11648634


  Е някой може пък да прочете доста зад 'елегатните' шаблони, но се искат и допълнителни данни.
  Нпаример,
  - ще получите 6,1 м. евро и Датските компании имат интерес към това..., изглежда като, на българите Ви се дава ама Вие и без това не знаетае какво и как, та ще се наложи да...

 30. 30 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#24] от "georgievb":

  Да, за датчаните.

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Жалко само, че парламентарно представените искат да са съюзници на Русия.
  —цитат от коментар 3 на majorman


  Те имат три “парламентарно представени“ състава на политически сили ..

  В самата Дания, в Греландия и на Фарьорските острови.
  Отделно депутати от Гренландия и от Фарьорските острови са и в парламента в Копенхаген.

  Иначе да - болшинството в парламента им е разни социал-демократи и либерали ..
  https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Danish_general_election

  Като искат да са с Русия - прав им път!

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Може, ама няма. Не се занимавайте с Ганьо. Ние нямаме общи допирни точки.
  —цитат от коментар 25 на b.rainstorm


  Абсолютно нямаме!

  Живял съм малко в Копенхаген , в Амагер (точно до търговския център- Амагер) .. но не видях много общо ..

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Пази Боже! Трудно мога да се сетя за нация в Европа, която има по-малко общо с българите от датската. Това са хора от севера, които имат напълно различен начин на мислене и на живот.
  —цитат от коментар 9 на uq


  В Кристияния има и роми , а по центъра покрай гарата - араби , некви албанци и турчуля ..
  Да, нямат нищо общо с нас!

  Но защо трябва целия свят да е еднакъв?
  Нека е шарен!

  Нека цъфтят сто цветя!

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":Жалко само, чепарламентарно представените искат да са съюзници на Русия. ==============================================================
  Ами с кой да са съюзници?
  —цитат от коментар 7 на Bornagain


  Ми с нас, с българите да са съюзници .. какво не ни харесват?

  Като говорехме , преди много, много време - в Копенхаген на български - и наблизо полиция .. спират ни за документите.
  А наоколо всякаква паплач - ама не ги спират ..

  Па и руска православна църква има - насред града , даже и надпис има , че била създадена с пари лично от Александър Трети ..
  А ние, българите - немили, клети, недраги ..

 35. 35 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5866 Весело

  Поддържа ли Дания все още целта си да ваксинира всички до края на юни?
  - Променихме датата - 18 юли - заради липсата на ваксини. Но все още остава амбицията ни.
  ____________________________________________________________

  Я виж, още една с липси на ваксини?

  Техният премиер е дремел като Боко, нъл тъй?

 36. 36 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дария Колев":

  сега като Герб загубиха, мислел ли си а станеш професионален трол за друга партия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK