Корийн Йонкер, ОССЕ: Препоръките ни за изборното законодателство никога не се вземаха предвид

Корийн Йонкер

© Юлия Лазарова

Корийн ЙонкерВластите в България сътрудничат на международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, но когато става дума за реакция след направени препоръки, ситуацията е различна и затова препоръките се повтарят в следващи доклади.


Това каза в интервю за "Дневник" Корийн Йонкер, ръководител на ограничената мисия към Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


Йонкер е оглавявала мисии за наблюдение на избори в Беларус, Молдова, Грузия, Азербайджан, Северна Македония, Босна и Херцеговина и други. Между 2004 и 2010 г. е в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, по същото време е и депутат в нидерланския парламент. "Дневник" разговаря с нея след първата пресконференция на наблюдателите от ограничената мисия на ОССЕ вчера в София.
Повечето от участниците в пресконференцията споменаха по един или друг начин употребата на държавни ресурси в хода на кампанията и сливане на партия и държава. В България това е обичайна практика на властта, но на вас кои примери ви направиха най-голямо впечатление?


- Видяхме значително извънредно разпределяне на бюджетни средства. Разбира се, по време на COVID някои определено могат да бъдат разбрани. Като гледаме официалните решения на правителството, някои бяха оправдани например като компенсации заради вируса. Повечето от допълнителните бюджетни разходи обаче нямаха нищо общо с COVID-19 - например средства за възстановяването на църква или множество инфраструктурни проекти, канализация или газохранилище. Няма нищо общо с COVID-19. И ако виждате, че тези разходи се правят точно в месеците на кампанията, а не по-рано, това дава предимство на управляващата коалиция.


Ако в медиите се покрива това и нищо друго от другите дейности на политическите партии по време на кампанията, това дава на управляващата коалиция ясно предимство. Също защото другите политически партии нямаха възможност за публични събирания, докато правителствените служители продължиха да обикалят страната. Това създава странна ситуация, в която възможностите далеч не са равни.


Повдигате ли тези въпроси пред властите? Каква е обичайната практика при подобно заключение?


- Сега представихме предварителните си заключения. Ще напишем доклад, който покрива предизборния период, наблюдението в изборния ден и развитията след изборите и ще бъде изпратен на правителството и по възможност обсъждан. Разбира се, трябват обаче двама партньори за това. Трябва да бъдем поканени, за да имаме възможност. Винаги сме на линия за това, но трябва да изчакаме да видим дали ще имаме възможност.


Обикновено оказва ли правителството съдействие по забележките?


- Обикновено получаваме покана за наблюдение и получаваме цялото нужно сътрудничество, за да го правим. Когато обаче става дума за прилагане на препоръки, ситуацията е различна. Споменах, че хората питат за препоръките ни, но за съжаление много от тях ще са същите като преди, защото по тях нямаше изпълнение.


Можем ли да разграничим системните проблеми при предишни избори и причинените от COVID-19?


- Правната рамка е повтарящ се проблем, определено, и говорим за него отдавна. През 2019 и 2020 г. имаше толкова промени в закона, но препоръките ни никога не се вземаха предвид.


Казахте, че в медиите кампанията е присъствала основно чрез предизборните материали на партиите, без проверка на фактите и много анализи, на практика без разследвания. До каква степен това може да се свърже и с коронавирусната криза?


Не мисля, че може да се свърже по никакъв начин. Това е системен проблем - заради концентрацията на собственост, намаляването на (редакционното) разнообразие, което може да влияе и на качеството на журналистите; натиска и политическото влияние и автоцензурата, която споменахме. За нас това е огромно притеснение.


Каква помощ можете да предложите?


- Разбира се, ще имаме собствени препоръки, но мисля, че зависи от самата страна и от журналистите да започнат да обсъждат въпроса и да направят нещо. Не мисля, че можем да го променим.


Като "системен проблем" се е описвала в публикации на различни организации ограничената способност на властите да довеждат докрай работата по сигнали за купуване на гласове. Променил ли се е през годините начинът, по който те отговарят на такива сигнали?


За съжаление този системен проблем създава натиск върху гласоподавателите, но по този въпрос трудно можем да получим яснота, защото е много трудно някой да потвърди, че е платил на някого или че е взел парите. Разбрахме, че главният прокурор е отворил поне няколко случая. Не зная дали тези случаи ще покрият големия обхват на въпрос, така че можем само да помолим и призовем главния прокурор да продължи и да приеме случая много сериозно.


Какво всъщност бе влиянието на смесената система с хартиено и машинно гласуване върху изборния процес? В предварителния ви доклад ваши събеседници изразиха притеснението си, че това може да усложни изборния процес и броенето. Споделяте ли това наблюдение?


- На първо място, не ние решаваме дали ще бъде избрано хартиено гласуване или машинно. Всъщност от гледна точка на сегашния момент беше добре, че имаше такава комбинация. Ако го имаше само машинния вот, предвид създалите се проблеми (например във Велико Търново и Добрич, където ОССЕ нямаше наблюдатели - бел. ред.), щяха да се загубят гласове. Сега не изглежда така, защото хората можаха да продължат с хартиени бюлетини.


Проблемите с протокола не се появиха заради машинното гласуване - той вече бе много труден. Партийните списъци и преференциите трябва внимателно да се въведат без грешки. Сега стана още по-трудно, включително заради често срещания проблем в страната с невалидните бюлетини. Всичко това комбинирано създаде много проблеми. Много стриктните правила за попълване на протокола - синя химикалка, камо X или V - само усложнява процедурата за секционните комисии, може би и тази процедура трябва да с погледен и тогава не би имало пообни проблеми.


С какво най-ясно впечатление си тръгвате от изборите?


- Има толкова много елементи в начина, по който се възпремат избори, така че би било много трудно в едно изречение. Изборите бяха състезателни, уважаваха се свободи, техническата организация бе направена добре. Но от друга страна начинът, по който COVID мерките ограничаваха политическите партии да имат пълноценна кампания и възможностите, от които се възползва управляващата коалиция - това промени условията на равнопоставеност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 697 Неутрално

  И аз това се питам : бееше ли нужно предизборно да се раздават пари на църквите ?

  Това ли е борбата с КОВИД ?
  А върха е = " айде да Ви видя, може ли в името на страната да управляваме заедно поне 8 месеца "
  Ккакво притеснява Борисов ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Внимавай с препоръките, че Тиквун да не насъска чакалите и срещу тебе :)

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  По същество никакви препоръки няма в горния текс, само общи и без основание критики!

  Аз бих засегнал един друг проблем, ако не може да се състави правилтелство на Запад като служебно остава старото правителство, тук Белгия е най-добрият пример.

  При нас президентът назначава служебно правителство, което веднага започва да празни хазната доста безотговорно.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  "препоръките се повтарят в следващи доклади." - не се ли сещат, че при БГ модел по Андрешковски тертип, има два вида реакция - мълчанието на Башовете, които нямат капацитет да осъзнаят к`во им "заръчват", та да са гладни агнетата и прецакване с 200, с величието на безнаказани башии, нямащи нищо общо с правила, закони, ценности. Щом не са отговаряли на препоръките, ТЕ - наблюдателите, какво са предприели, освен усвоените командировъчни? Апартно-чиновническите братини, дружки и подружки се намират през 9 земи, надушват се, съвместяват своите си "ценности".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  При нас президентът назначава служебно правителство, което веднага започва да празни хазната доста безотговорно.
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев

  Неуместно е почитателите на Борисов да говорят за безотговорно празнене на хазната.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  От анна, ципов и дариткова - толкова. И дани ръбъла има принос към този ИКодекс.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Каква помощ можете да предложите?

  - Разбира се, ще имаме собствени препоръки, но мисля, че зависи от самата страна и от журналистите да започнат да обсъждат въпроса и да направят нещо. Не мисля, че можем да го променим.
  _________________________________________________________________

  Моля само журналистите да не правят предложения, понеже всеки олигарх си има медия не е препоръчително те да ни редят законодателството!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  По същество никакви препоръки няма в горния текс, само общи и без основание критики!Аз бих засегнал един друг проблем, ако не може да се състави правилтелство на Запад като служебно остава старото правителство, тук Белгия е най-добрият пример.При нас президентът назначава служебно правителство, което веднага започва да празни хазната доста безотговорно.
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  Не сте запознат с законите. Служебното правителство не може да излезе извън рамките на бюджета приет за годината. Но от трол какво ли може да се очаква.

 15. 15 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 289 Весело

  Май никой не е казал на дамата, че изборното законодателство е на Костинбродската нечистоплътница и ако някой се опита да промени духа му, веднага е заливан с помия.Хи хи хи
  —цитат от коментар 10 на BezEmotsia


  А гербиджа къФ го дири 10 години, та не промени изборния кодекс, а?:):) Уффф, че те всъщност го променяха изборния кодекс няколко пъти с идеята да ограничат машинното гласуване и още други безобразия, като безкрайно дългите изборни бюлетини и хаоса при обработването на гласовате на изборите - кой е виновен за това, МаяМа ли? Или простите гербидж "експерти", на които капацитета им е колкото на Барба Ганьос - почти нулев :):)

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Голяма излагация на тези от ОССЕ. Не може да повтаряш нещо, което папагал нещо, което си прочел в някой сайт и да го представяш за наблюдавано от теб! Давам прост пример според тях "предизборно се дали пари за църкви". Могат ли да покажат поне елементарен анализ, който са направили колко пари за църкви са се давали "непредизборно" и "предизборно" (предполага се, че имат определение на "предизборно")? Защото ако не могат излиза, че говорят пълни глупости, интересно мотивирани от какво или по-скоро от колко!

 17. 17 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 785 Неутрално

  За да се ползва прокуратурата за бухалка, затова препоръките не са вземани пред вид.
  Гарантирано от ГЕРБ-комунета (съветски)!

 18. 18 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Голяма излагация на тези от ОССЕ. Не може да повтаряш нещо, което папагал нещо, което си прочел в някой сайт и да го представяш за наблюдавано от теб! Давам прост пример според тях "предизборно се дали пари за църкви". Могат ли да покажат поне елементарен анализ, който са направили колко пари за църкви са се давали "непредизборно" и "предизборно" (предполага се, че имат определение на "предизборно")? Защото ако не могат излиза, че говорят пълни глупости, интересно мотивирани от какво или по-скоро от колко!
  —цитат от коментар 16 на svoboden


  Според Конституцията църквата е отделена от държавата. Т.е. държавата не трябва дава пари за църкви, джамии или пагоди. Освен ако не са паметник на културата.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Той е травестит -шизофреник 😄

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  С две думи изборите бяха легитимни така, че е логично да очакваме от парламента ново правителство.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#15] от "Chicho_Gosho":

  Бе те колко години се оправдават с Иван Костов, ама няма акъл да променят нещо. Лесно им е да се оправдават.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#18] от "Nick F":

  Хайде пак да си прочетеш, какво точно означава , държавата да е отделена от църквата?

  Щото по твоята логика, Прокуратурата следва да е на самоиздръжка. И да може официално да заведе ритоните на Черепа, като "Приходи от оперативна дейност".

 24. 24 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 682 Весело


  Барниръбъла трудно четеше,
  тази иска и да разбира прочетеното...

  Това е експертния потенциал на поданниците на Бок.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша.
  Тук
  Кучетата си лаят, Буци ци прави каквото му поискат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Експертизата" на тиквите и калинките е всеизвеста , затова има нужда от много повтаряне на едни и същи препоръки. Просто бавно загряват, ако изобщо се случи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Общо взето критиките са ясни и категорични. Те са, ако мога да перефразирам г-жа Надежда Нейски - “нахранете правилните журналисти” ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Единственият начин за нормално изборно законодателство е, да се запише в Конституцията, че промените влизат в сила от по следващите избори, но не по рано от две години от датата на приемането им.
  Ама тъй като изнорните правила винаги се пишат за конкретна обстановка, това никога няма да стане.

 29. 29 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  очевидно правителството предизвика трета вълна на коронокризата с цел да няма истинска предизборна кампания и колкото се може по-ниска активност. кампания по места почти нямаше - само малко по тв и файсбук. активноста е рекордно ниска - около 3.2 млн гласа в България спрямо 3.6 на миналите избори.
  наблюдателите нищо не казват за купения и контролиран вот, за невалидни бюлети. явно само 25 наблюдатели на ОССЕ и то не в рисковите секции не са забелязали нередности...

  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Май никой не е казал на дамата, че изборното законодателство е на Костинбродската нечистоплътница и ако някой се опита да промени духа му, веднага е заливан с помия.Хи хи хи
  —цитат от коментар 10 на BezEmotsia


  ++++
  Странно оабче, никой не говори за това.
  Сега ше я видм и таз шаврантия. Въобще, страшно шоу ни очаква. Вече съм си взел взле вместо пуканки подкови и вместо кола (кой пие таз помия) мъжка чанта с вино:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK