Слави Трифонов: Утре или след година ГЕРБ ще бъдат изчегъртани, логично е

Слави Трифонов: Утре или след година ГЕРБ ще бъдат изчегъртани, логично е

© Надежда Чипева, КапиталЛидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов даде първото си интервю, след като партията стана втора на парламентарните избори на 4 април. Той говори малко повече от половин час пред Петър Волгин в предаването на БНР "Политически НЕкоректно" днес на обяд. "Дневник" публикува пълният текст на интервюто.


Защо вашата партия е покрита с такава тайнственост. Имам предвид, че не давате интервюта. Предпочитате да общувате във "Фейсбук". Това някакво негативно отношение към традиционните медии ли е?


- Тайнственост ми звучи все едно става дума за нещо свързано с литература, картини, сюреализъм. Няма тайнственост, а логично поведение, след като медиите са такива. Първо - защо трябва да се дават интервюта. Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже.
Предполагам, че имате какво да кажете


- Не знам. В продължение на толкова много години, представете си всяка вечер съм говорил много. Самият аз съм интервюирал ужасно много хора от цял свят и от България, разбира се. Запознат съм със системата и с това как изглежда свободата на словото. Свободата на словото не е да си на 112 място. Свободата на словото е наистина да усещаш, да правиш това, което ти повелява морала, логиката, интелекта- Свободата е да си свободен. В България е огромната част от медиите не са свободни. Това не го ли виждаш и ти? Или на мен така ми се струва. Ако ми се струваше само на мен, нямаше да сме на 112-то място по свобода на словото.


Това е безспорен факт, но не мислиш ли, че ако използваш и традиционните начини на комуникация с аудиторията, извън твоята телевизия, извън "Фейсбук" ще достигнеш до много повече хора, на които да разкажеш за своите идеи?


-Ето ти последният случай. Този, който отиде в комисията, там при Мая Манолова. Целият интернет е взривен, а националните медии се правят, че го няма. Как е възможно това? Ето ти нещо. Целият интернет е взривен от това, което разказва този човек. Илчовски ли, Илчев ли, не знам как му е точно фамилията. Целият интернет е взривен. Това е доказателство, че тука става въпрос за огромен обществен интерес, към това, което разказва този човек. Как може националните медии да се правят, че все едно това не се е случило? След като е възможно. България е на 112-то място. Какво да давам аз и да говоря на хора, които са в състояние веднага да спират, да преиначават, да променят, да редактират и така нататък. Откъде на къде.


Добре, тази стратегия, която до този момент, вашата партия


- Чакай, чакай малко. Ни нещо не ме разбираш. За каква стратегия става въпрос? Ти, какво стратегическо виждаш в това твърдение, което аз казвам. Какво стратегическо има в морала, какво стратегическо има в свободата на словото, какво стратегическо има в това да избираш, да бъдеш свободен? Каква стратегия виждаш тук? Стратегията е или си свободен, или си несвободен.


Смяташ, че като говориш по различни медии, това те прави по-малко свободен, така ли?


-Смятам, че има друг начин на изразяване вече и който не го е забелязал, живее в друго време. Начинът на изразяване е вече интернет, защото там си напълно свободен. Преди бяха свободни вестниците. Преди 20 години, когато стартира предаването "Хъшове", преди толкова време имаше такава битка. Имаше една единствена телевизия - това беше БНТ, но вестниците бяха свободни. Аз съм присъствал на четиресет и незнам си колко първи страници на вестниците, това основните "24 часа" и "Труд". Сега тази свобода е в интернет, вестниците са собственост. Националните телевизии са собственост. Защо трябва да присъствам на нещо, което е подчинено на определени хора, или кръгове. Откъде-накъде. Това е избор бе Петре.


Мога ли да направя извода, че и в предстоящата предизборна кампания по този начин ще действаш и ти, и твоите колеги, както досега - основно интернет?


- Ти, приятелю, може да направиш какъвто си искаш избор или извод. Реалността, може би понякога се разминава с твоите изводи, или това, което избираш. Така ме ще видиш какво ще се случи. След като изборът е в мен и в моите колеги, да се държа по начин, който отговаря на представите ми за свободен човек, резултатът ще бъде такъв. Повече от ясно е.


Добре, ако спечели "Има такъв народ" изборите, каквото предполагам е вашата цел и съставите правителство, вие ли г-н Трифонов, ще бъдете новият министър-председател на България?


- Какво е това условно наклонение "Ако"?. Аз как мога да отговоря в такъв случай на "Ако"? Сега аз мога да ти кажа, като един друг бивш монарх и премиер на България: "Като му дойде времето", но как мога да ти отговоря? Директно искаш да ти кажа?


Със сигурност ще обсъждали този вариант и със сигурност имате отговор на този въпрос?


-Ами не мога да отговарям по този начин с "Ако". Когато-тогава. По-добре е така да изглежда. Не ако, а когато се случи, тогава господин Волгин, приятеля Петре, ще разбереш.


Тогава го задавам така: Когато спечелиш изборите ти и ще бъдеш министър председател?


- Не, не, не, това не. Няма въобще да говоря преди По тоя начин. Просто опитвам да се изразявам точно. Нямам предвид под когато, че съм сигурен в нещо подобно.


Виж сега, аз не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае 3.5 млн българи, гласували на законен референдум, отказа да признае тяхното мнение, решение, за това. Защото единственият законен начин да разберат, че не може така и да се защитава интереса на суверена, който в нашата конституция е българският народ, единственият законен път беше да се създаде политически проект. Аз просто вървях по това да има логичен, законен път. Не съм имал намерение да взимам власт, да става депутат, или да правя каквото и да било, свързано с политическата система.


Просто искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено. Независимо от желанието на някаква политическа класа, която е решила, че е превзела публичното пространство и законовото пространство в България и не позволява това да се случи. Няма да стане по техния начин, затова предприех този политически ход, заедно с моите колеги. Трябваше да реша да го има. И не може да отречеш, че вследствие на този политически ход сега ситуацията и като свобода на медиите, и като отношение към политическата система, е малко по-различна.


Със сигурност ситуацията е много различна. Обаче искам конкретно да те попитам. Според теб, които са днес основните проблеми на България, тези, с които бъдещите управляващи, дали сте вие или който и да било друг, трябва да се заеме?


- Трябва да бъде изтрито това, което направи ГЕРБ. Трябва да бъде изчегъртано, със сетни законови средства. Това, което направи ГЕРБ е немислимо, не немислимо, невъобразимо, недопустимо. Това трябва да бъде изчегъртано, за да има съвсем свободно отношение в бизнес, администрация, в отношенията България-Европа, в медиите, трябва да има свободно нормално отношение в една нормална европейска държава. Това, което разказа този Илчевски, звучи ли като в една нормална европейска държава? Това звучи на една държава, не знам Една държава от третия свят.


Дали обаче има капацитета тези неща да бъдат преодолени, тоест вие, с други политически партии, трябва да направите съответните промени в законодателството, те да бъдат приети


-Има нещо, което не разбираш. Има логичен път. Независимо кога, това нещо ще се случи, защото това не е нормалният логичен път, това което се случваше по времето на управлението на ГЕРБ. Това нещо ще се махне. Дали ще се махне утре, дали ще се махне след една година Защото това е логичният, нормален, естествен законов път на една нормална държава, членка на ЕС.


За да се махне ГЕРБ, за да се стигне до това изчегъртване на ГЕРБ от властта, трябва да дойдат други хора на власт. Предполагам в твоята представа трябва да дойде "Има такъв народ". Аз затова те питам "Има такъв народ" с кои други партии би управлявал. С кои други партии би направил коалиция?


- В зависимост от това, което реши суверена, на следващите избори, които ще бъдат скоро, доколкото слушам президента. След 11 юли. Суверенът решава с кои.


Суверенът едва ли ще реши много по-различно, отколкото сега. Тоест тези партии, които сега ги гледаме, плюс-минус една, две, най-много ще бъде разликата?


-Откъде знаеш? Оракул, екстрасен ли си? Запознат си с това, което се случва в съзнанието на милиони български граждани ли? Това ли?


Предполагам просто


- Еми, значи, когато твоите предположения станат реалност, тогава и ще стане ясно. Виж бе, не искам да бягам Петре, не искам да бягам от никакви въпроси.


Малко така изглежда


-Ами не знам как изглежда. Защото аз, приятелю, съм човек кои не искам да се изразявам като намерения или като нещо, в което има "Ако". Като нещо, което "би могло", като "нещо което би било евентуално". Нещата, които са под мой контрол и мога да нося отговорност, мога да кажа уверено какво ще направя, за другите мога да ти кажа, когато съм в състояние да придобия достатъчно информация, достатъчно яснота по определен казус и по определен проблем, и ще ти кажа какво ще направя. А не ти неща, които ми задаваш: "Ако стане това, ти какво ще направиш. Като стане, ще видим какво ще направя".


Отношението към различните партии е под твой контрол


- Ама как. Под мой контрол ли са тези политически партии, които


Не, става дума отношението към тях. Примерно, ето сега искам да те попитам конкретно, защото винаги ми е било странно твоето отношение към БСП. Ти ги определяш като част от статуквото. Хора, с които вие никога не бихте направили коалиции, а пък БСП, нека не забравяме, че три години беше в абсолютна опозиция на ГЕРБ в парламента и е силно критично настроена към ГЕРБ. Защо тогава ти някак си приравняваш двете партии.


- Ти от БСП ли си?


Не, прави ми впечатление твоето отношение


- Ами на мен ако ми прави впечатление, че твоето отношение е доста със симпатии към БСП?


Защото бяха критични към ГЕРБ...


- БСП е била най-слабата, беззъба опозиция, която съществува в последните 30 години от новата българска история.


Ама нямаше друга в парламента, само те бяха
- Ами така е решил суверенът. БСП е част от цялото това статукво. Решенията, които приеха по времето на този референдум, бяха събрани с останалите политически партии от статуквото. Доказателство е когато ония ден БСП, заедно с ГЕРБ и ДПС, решиха да бойкотират парламента, защото така им отърва. Това е най-ясното доказателство. Това беше в деня, в който "Има такъв народ" върна мандата, тогава БСП, заедно с ГЕРБ и ДПС, решиха да провалят пленарното заседание.


Сега, когато си говорим за парламента, БСП имат критики към вашата партия, защото Ето председателката на парламента Ива Митева прекрати заседанието, когато трябваше да се гласува преизчислението на пенсиите и сега това преизчисление не беше гласувано.


-Това за кой човек, включително за тебе, скъпи симпатизанте на БСП, не е предизборен, популистки ход?


Ама, всичко може да бъде тълкувано като предизборен, популистки ход


-Ето аз, приятелю, аз така го тълкувам и затова така правя. Корнелия Нинова тълкува това, че си е подала оставката, като това, че след това ще си вземе обратно оставката и ще продължи. Корнелия Нинова тълкува, че този провал, който изживя БСП на тези избори, както и на предишните избори, нея лично не я касае, касае хората около нея, които си подават оставките, но самата Корнелия Нинова няма да си подава оставката. Самата Корнелия Нинова, ще цитирам Андрей Райчев, превърна БСП от една голяма и сложна партия, в една малка и проста партия.


Добре, това е разбира се твоята позиция


- Не знам дали е добре. Това е моето мнение. Нали сме свободни и аз ти давам интервю, защото ти си свободен човек.


Благодаря, за което. Ти каза, че можеш да говориш основно за нещата, които са под твоя контрол и затова искам да те попитам


-Е, не, така звучи Нещата, за които мога да нося отговорност, айде така да се изразя.


Точно така. Затова в тази връзка е свързан следващият ми въпрос и той е мисля, че е много важен, защото всички хора, които слушат, и които имат намерение да гласуват, за да могат по-добре да се ориентират в това, какво точно партия е "Има такъв народ". Значи, по-скоро дясна, или по-скоро лява? По-скоро либерална, или по-скоро консервативна? По-скоро с акцент върху наднационалните институции, или с акцент върху националната държава? Тези координати са важни, за да могат хората да разберат за кого гласуват.


- Не, тези координати според тебе са важни, за да знаят хората за кого да гласуват.


Ама, те искат да знаят


-Ти не си последна инстанция, която казва това е така, или иначе. В България най-десните взеха леви решения в последните 30 години, а най-левите взеха десни решения. Това ляво, дясно, отдавна се е размило. Съвременният свят е съвсем различен, според мен. И това, което се случва в целия свят, е доказателство за това, че ляво, дясно вече няма толкова голямо значение. Така е според мен.


Ако трябва да определим какво е поведението на тази политическа формация, в която има честта да присъствам в нея, е да го наречем практично. Не е ляво, не е дясно, не е център, тези понятия са овехтели и са в нафталина. За мен поведението е практично, но не казвам в интереси на самата политическа партия, а в интересите на суверена. Практична, в интересите на суверена.


Ти казваш, че понятията са овехтели, според мен не е така. Ето следващият въпрос, който ще ти задам, определя ляво или дясно. За или против плоския данък си?


- За плоския данък.


Тоест, това не е лява позиция, в никой случай?


- Ако трябва така да го разглеждаме, аз съм десен. Ако от тази гледна точка трябва да го разглеждаме аз съм десен. Но от другата, за която говорихме преди малко, с други наименования и квалификации, аз съм практичен за това, което е в интесен на българския гражданин.


Тука всяка една партия има различна представа за интересите на българските граждани. Едни казват едно, други - друго


-Това му е хубавото на демокрацията.


Въпросът за либерално и консервативно също е друг важен въпрос. За или против Истанбулската конвенция?


- Виж сега. Тук се намесват един куп Ако говорим за това, което касае моралният казус, свързан със сексуалността и така нататък Българският народ ясно се е изразил по този въпрос.


Той и Конституционния съд се изрази също така ясно


- Ами значи ето, виждаш колко е просто. Конституционният съд , като се е изразил, държавата трябва да си спазва законите и правилата, които създават нейните институции. Така че повече от ясно е.


Тоест, по-скоро консервативна е "Има такъв народ". По-скоро на традиционните ценности, отколкото това, което се определя като мултикултурализъм, джендър идеология и т.н.


- По-скоро консервативна, да. Ти си като някакъв анализатор, оракул, екстрасенс, който се опитва да ме вкара в някакви рамки, които според тебе са Тези квалификации всъщност са


Дават яснота на хората.


- Добре, има някакви конкретни въпроси и аз ти казвам. Ти може да го наричаш всякакво. Ако трябва това да е консервативно или по-скоро дясно по този начин, да в конкретния случай, казваш това, което ме питаш - плоският данък и Истанбулската конвенция - Да, по-скоро консервативно дясно.


Добре, това беше едно наистина важно уточнение- Между другото имаше страшно много въпроси към теб на нашата страница във "Фейсбук". Аз се опитвам така да систематизирам всичко и много хора се вълнуват от позициите по международни въпроси на "Има такъв народ". Сигурно е нормално, защото знаеш в какво напрегнато време живеем, най-малкото това противопоставяне между колективният запад и Русия. България, според теб, как трябва да се държи в тази конкретна ситуация. На фона на това противопоставяне?


- Аз мисля, че с това трябва да се занимават професионалисти. Аз правя всичко възможно, за да има достатъчно професионалисти, които да направят необходимото и важното за това в България да има хора, които знаят какво правят, а не избрани политически фигури, които действат според политическите интереси на своя лидер, или на своята партия. Трябва да бъдат защитавани интересите на суверена по този начин. Тоест, трябва да има експерти, аз мисля, че в България имат хора, които имат достатъчно добри качества, за да могат да взимат такива решения.


Но въпросът е твоята лична полиция каква е?


- Но не е ли толкова просто, бе приятелю. Виж, ще ти го обясня така. Аз съм израснал в град Плевен. Плевен е град на българо-руската дружба. Той е освободен...Там са загинали, само в мъртвата долина, хиляди, хиляди, руски, финландски, румънски и други войници, за да защитават интересите на един поробен народ. Аз съм емоционално обвързан. Само че, това е исторически погледнато. В момента България, приятелю, е член на НАТО и ЕС. Не може да си член на две организации, поне в този случай, трябва да бъдеш коректен партньор и коректно да изпълняваш своя ангажимент. Моето разбиране е, е България е член на ЕС и това, което е част и добро за ЕС, е добро и за България. Това, което е добре за Атлантическия пакт и НАТО е добро и за България. Това е моето разбиране.


Разбирам те, но те питам, защото има държави в ЕС и НАТО, които имат различно поведение. Ето, например, едно е поведението да речем на Полша, съвсем друго е на едно Унгария.


-Добре, честно ми кажи, приличам ли ти на поляк?


Не, никак.


- А на унгарец?


Също не ми приличаш на унгарец.


- Аз като българин ти заявих и ти казах следното. Израснал съм в град Плевен, който е град на братската българо-руска дружба, заради това, което се е случило. Това е назад в историята. Ние винаги ще бъдем благодарни и България винаги ще е емоционално свързана с Русия, заради тази невъобразима жертва, която е направила за България. Сега ситуацията е различна. Правилен беше хода на суверена преди толкова години да стане член на Европа и на НАТО, и затова ние трябва и е логично да бъдем лоялни партньори на НАТО и на ЕС.


Лоялни! Най-после да има едно отношение, в което няма два крака, няма единият крак стъпил на едно, другият стъпил на друго. Аз не го разбира така. Или си лоялен партньор, или не си.


Дори, ако тази лоялност означава да се противопоставим на Русия в някакъв момент?


- То при всички положение, приятелю, когато си лоялен към една кауза, или към един човек, ще се противопоставиш на друг. Ти разбра ли ме какво ти казах?


Каза, че трябва да сме лоялни към нашите евроатлантически партньори


- Мисля, че ако си последователен, лоялен и принципен, не може да си последователен, лоялен и принципен от понеделник до четвъртък, а от четвъртък до неделя вече да си нещо друго. Или си последователен, лоялен и принципен, или не си. И мисля, че това като поведение добро за всеки един човек, за всяка една държава и е добро по принцип, защото така, ще може да общуваш с предсказуеми партньори. Един партньор който е предсказуем, можеш да му имаш доверие, защото знаеш какво ще направи. В другия случай той е непредсказуем партньор. Кой иска да работи с непредсказуеми партньори?


А когато си член на организация и видиш, че тази организация бърка, не прави правилно политика. Нямаш ли право ти да кажеш: "Чакайте, спрете, нека да обмислим това, нека да не действаме прибързано? Тоест можеш ли да имаш свое мнение?


- Аз съм малко по-различен в отношението си към това как трябва да изглежда ЕС и как трябва да изглежда подобно поведение. Трябва да е принципно и трябва да е нещо като една държава, защото съчетание между различни държави, всяка една от които може да си решава, малко става като с ваксините и така, в крайна сметка резултатът не е добър. Според мен, трябва да има това, което ти казах преди малко. Така мисля и във взаимоотношенията си дотук съм спазвал тези принципи и смятам, че така е правилно. Да си принципен, да си лоялен, да си последователен и нещо да е така. А не да е така за известно време, в другото време да е по-различно. Някой го наричат дипломатичност, но това за мен си е чиста форма на лъжа.


Добре, за вашата партия хората знаят, че най-силното и послание е за мажоритарните избори, изцяло мажоритарни избори. Това ще се случи ли. Защото в този парламент много хора не разбраха и си казаха: "А, те се отказват от основното си предизборно обещание"?


- Петре, нещо не мога да разбера. Аз непрекъснато казвам едно и също нещо и въпреки всичко, след това има въпроси, все едно аз не съм го казал. Каква партия? Какви пет лева, като на законен референдум от 3.5 млн гласували, 2.5 млн. ясно се изразиха по въпроса за мажоритарните избори.


Всъщност вие можехте да ги въведете в този парламент


- Чакай, чакай, чакай! Какво казват тези, които са политически представители на различните хора, които са гласували за тях. Нали са се изразили 2.5 млн. Души, ясно са го казали това нещо.


Но, за да стане факт, парламентът трябва да го приеме.


- Еми, парламентът, но той не може да го приеме парламент, който няма необходимото време, за да го изработи. Това е все едно, представи си за да се промени статуквото, за да се променят изборите от пропорционални, да станат мажоритарни, има една определена работа, която трябва да се извърши, за да се случи това нещо реално. Това не може да стане днес го решаваме, утре го гласуваме. Трябва да се създадат 240 едномандатни избирателни райони. Трябва да има ясно преброяване. Трябва да има много работа - на националния статистически институт, на един куп институции, за да може това да се реализира.


Тоест, трябва да мине много време? Така ли да те разбирам?


- Не, не много, достатъчно, приятелю, не много. Аз не мога да кажа колко, трябва да мине достатъчно време, за да има спокоен парламент и политическа воля на представителите на суверена, за да се реализира това, което той иска. Не е достатъчно само желанието, а и възможност, и необходимата технология. Това нещо ще се случи с всички условия. Кое е сложното в това?


Питам, защото хората се объркват, питат се: "Е да, те сега бяха в парламента, ГЕРБ им предложи да им съдейства за приемане на тази система


- Но ГЕРБ предлагат нещо, което е невъзможно да се случи. Нали ти го обясних току що. То е повече от ясно. Който нормален човек седне и види Можеш ли днес да направиш ремонт на колата си за 5 минути? Нали трябва да имаш необходимото време, условия и възможности, за да се случи.


Важното е, че обещаваш, че ще се случи...


- Никога, нищо през живота си не съм обещавал. Когато нещо може да се случи и аз съм поемал отговорност за него, правя така, че то да се случи. Ти не виждаш ли какво направихме ние за мажоритарния вот? Аз можеш спокойно да се откажа и да кажа: "Ами хубаво, има хора, които гласуват, но пък ето, не протестират". Имал съм възможността да кажа: "Ами добре, окей, след като няма достатъчно воля, а само знак, те не искат да го направят с повече инициативност, можеше да се откажа. Но аз продължавам. Можеше да се откажа от мажоритарния вот. Защо го правя?


Това ти е кауза, явно.


- Явно е така, защото просто не мога да приема факта, че има група хора, които са се самозабравили. Това написах на българския, така наречен политически елит, когато протестирахме пред парламента, защо то няма такъв, определено. Това са хора, които са се самозабравили. Отиват на това място и забравят.


Ония ден, ли кога беше, един човек от ГЕРБ изкрещя на генерал Атанас Атанасов, който е заместник-председател на парламента: "Ей, гном, не се ядосвай, защото пак ще получиш инсулт". Това е една част от българския парламент.


Е, няма как да приемем такова поведение за нормално.


- Мога да ти кажа и кой го изкрещя.


Кой беше?


- Изкрещя го Лъчо, по прякор "Мозъка". Това е. Така изглежда българския парламентарен живот. На кого му харесва това. Българският парламент трябва да представлява цвета на нацията, да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни. Кой не иска това?


За едни други избори искам да те попитам - президентските. Ще има ли "Има такъв народ" свой кандидат?


- Ами те са ми, да ти кажа, малко далече.


Ама, ето сега, в края на годината са, ей сега ще дойде.


- Ами, като дойде ще се случи. Сега има много по-важни неща, които в момента се случват и са от огромно значение. Времето е наситено със събития и трябва да се вземат правилните, адекватните, отговорните и моралните решения. Някак си това ми се струва далече и не мога да ти отговоря. Ако можех. При всички случаи поведението ни и поведението ми ще се стремя да е адекватно, отговорно и морално.


И все пак, понеже започнахме с медиите и информационната среда, дали представителите на "Има такъв народ" ще бъдат по-склонни да общуват с медиите, да дават интервюта, да са по-отворени за разговори.


- Ами, приателю, ще ги попитам. И надявам се те да ми отговорят откровено. И на базата на това, ще се случи това, което те пожелаят.


Тоест, всички зависи от тях?


-Добре де, не ти ли се е случвало Всъщност, да ти дам пример да любовта. Любовта не е да се гледате в очите, а да гледате в една посока. Аз имам щастието да общувам с хора, с които гледаме в една посока. Аз не взимам самостоятелни решения, а търся съвети и мнения. Хората с които се събирам и съм се събрал от толкова време са почтени, свободни и могат да се изразяват мнението си и да казват кое е правилно, или неправилно, според тях. И аз се съобразявам с тяхното мнение. Събирам силни и кадърни хора, а не такива, които го слушат безропотно и правят това, което той казва. Така винаги ще стигнеш до крах, това и историята го доказва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK