Дейвид Евънс, президент на Американския университет: Искам да сме пример за нещо добро от САЩ за България

Дейвид Евънс, президент на Американския университет: Искам да сме пример за нещо добро от САЩ за България

© Лили Тоушек, Associated PressБългария има много предимства и може да се направи по-привлекателна, но е важно както да се повиши доверието на инвеститорите, така и да се търсят начини завършилите университети в България да се подтикват да остават - включително студентите от чужбина.


Това каза президентът на Американския университет в България Дейвид Евънс в интервю за "Дневник". След дискусия в София, посветена на 30-годиншнината на базираната в Благоевград образователна институция, Евънс разговаря с "Дневник" за университетския живот по време на пандемия, ролята на АУБ, начините да се задържат студентите в България и дори българската политика.


Г-н Евънс, днес всички действащи и бивши възпитаници на университета непрекъснато споделяха колко важно е усещането за общност. А най-младите на сцената говореха за себе си като "зумъри", защото част от обучението им премина в пандемични условия. Как се изгражда общност по "Зуум"?
- Все още не е ясно какви ще са ефектите на пандемията. Миналата година трябваше да минем онлайн много рязко и това беше предизвикателство. Миналата есен, преди година, обаче успяхме да планираме по-добре. Започнахме присъствено в кампуса, макар че някои студенти се включваха виртуално. Голямото предизвикателство обаче е, че най-младите студенти ще трябва отново да преминат онлайн. Те се лишават от възможността да влязат в кампуса, да се запознаят и да взаимодействат с другите. Първите дни на взаимодействие с която и да било организация определят как ще се свържеш с нея.


За досегашните ни студенти всичко е наред, защото те вече имаха изградените си връзки. Повечето от студентите първа година се върнаха в кампуса тази есен. Дългосрочно обаче е ясно, че общността е ядрото на университета, което го прави успешен. Ако пандемичната ситуация продължи още много, това ще създаде известни предизвикателства.


Намирате ли начин да омекотите ефекта?


- Миналата година бяхме онлайн през ноември и останахме онлайн през останалата година, така че една трета от годината бяхме присъствени. Клубовете бяха много активни - започнаха виртуални събития в "Зуум", започнахме да правим онлайн събития, които иначе правим лице в лице. Всъщност това работеше доста добре. Мисля, че дължимото трябва да се отдаде на студентите ни, те идват подготвени да поддържат общността си. Но ако продължи по-дълго, може да се загуби тази култура на общността, изградена в последните 30 години. Не мисля, че рискът е непосредствен, но ако това продължи още, например две или три години, ще бъде много голямо предизвикателство и ще иска стратегически подход.


Това ли е най-голямото предизвикателство в управляването на университет по време на пандемия?


- Да. Тази година имаме 725 студенти в кампуса от общо 950. Има постоянно притеснение, че може да има огнище на зараза.


Не сме изисквали ваксиниране, защото е политически невъзможно това да стане. Мисля, че ще стане, както в момента е в Съединените щати - България просто още се движи по-назад, но публичният живот ще го наложи.Да се поддържат повечето операции на университета като стратегическо планиране е много по-добре очи в очи, макар че "Зуум" върши огромна работа. Това важи и за лекциите.


Коронавирусът ускори дискусиите за бъдещето на работните места. Има ли при вас такива и за бъдещето на образованието?


- Има. Малко вероятно е в бъдеще онлайн обучението да е много голяма част от дейността ни, но една от поуките е, че можем да използваме образователните технологии като част от програмата си по начини, за които не бяхме мислили. Голяма част от преподавателите бяха традиционно настроени, но се разбра, че има и възможности да улесним студентите с онлайн технологията, но без да трансформираме средата из основи. Въпросът е в баланса.


Коронавирусът обаче е само малка част от живота на АУБ - година и половина, а университетът отваря врати преди 30. АУБ повлия на академичния живот в България, на Балканите и в други страни. А как България и регионът промениха региона - какви пречки и какви поуки и възможности създадоха?


- България не е много добре позната извън Балканите. Това създава предизвикателства за нас и за стремежа ни към многообразие - например да набираме студенти извън Югоизточна Европа. Имахме много добър блок от централноазиатските републики. От друга страна, вече се справяме по-добре със САЩ - това е приоритет за мен, мисля, че ще е чудесно американски студенти да идват.


Това означава ли, че броят на студентите от САЩ се е увеличил?


- Преди две години имахме петима, тази са 13. За да стане обаче България по-известна като добро място за образование и да се покажат огромните възможности на студентите, трябва да продължим да работим по тези въпроси.


Със сигурност регулаторният режим на българското образование не е дружелюбен към нас и постоянно срещаме предизвикателства, с които да се съобразяваме. Успяваме да се справим и съм уверен, че ще продължаваме, но моделът е изграден за университети с изследователска дейност и това е предизвикателство.Мисля, че има много предимства тук. България не е скъпа, макар в сравнение с други държави като Албания, Грузия и Монголия, откъдето идват студенти, да не е така. Мястото ѝ обаче е удобно, лесно се пътува от Европа. Добре дошли сме в общността на висшето образование, макар да мисля, че много от колегите ми не знаят какво да правят с нас, защото не използваме същия модел (liberal arts, който дава възможност да се комбинират знания от различни дисциплини - бел. ред.). Ситуацията с правителството и икономическото развитие ни дават интересни възможности за студентите.


Чувствате ли, че моделът ви е станал по-приемлив в България с годините?


- Да. Университетът в началото беше експеримент. Но от години имаме ученици, които показват, че начинът, по който преподаваме, е успешен.


Същевременно в образователните институции - и това е вярно от детската градина до университетите - не се е променило много от комунистическо време откъм бюрокрация, а и липсва неформалността на взаимодействието. Така остават и разликите между нас.


А нещо, което можете да вземете от българския модел?


- Да, университетът има нужда от друго отношение към изследователската дейност и това е нещо, което можем да вземем от българския модел. Мисля, че е важно.


Забелязвам, че студентите, които идват в България - не само в Благоевград - са със сериозни намерения за образованието си. Това често не важи за САЩ освен за най-големите университети. Положително тук е, че студентите, които приемаме, наистина дават всичко от себе си и са посветени на университета. Това е шестата ми образователна институция, откакто завърших, и не е като другите. Мисля че е културно - студентите тук все още не приемат възможността за образование за даденост.


Заразно ли е това за американците, които идват?


- Да. Американците, които идват тук, и без това са необичайни, като идват на чуждо за тях място. Но е вярно. Мисля, че американците, които идват да учат в АУБ, вземат повече от общността тук, отколкото тя - от тях. А това е една от причините да искам да идват повече американци - да се сблъскат с друг регион с различна история, някои прилики и очевидни разлики. Американците, които завършат тук, ще бъдат изключително обогатени.


Българските и балканските студенти са важна част от потока в АУБ. Знаете, че в региона има тежко изтичане на мозъци и умения и то, макар и в по-малки измерения, продължава. Имайки предвид, че АУБ отваря много врати за кариерно развитие - как да задържим хората тук?


- Това е огромна дилема. Работил съм и в Нова Англия в САЩ, там има същия проблем - индустриите залязват, жителите се местят. Нужни са добре платени и удовлетворяващи работи и е свързано с икономическото развитие, но и с въпроси като върховенството на закона и съдебната система. Много международни компании са несклонни да инвестират не само в България, а и в региона, защото виждат проблематичен бизнес модел.


Дейвид Евънс, президент на Американския университет: Искам да сме пример за нещо добро от САЩ за България

© Лили Тоушек, Associated Press


Трябва да се работи на национално ниво. Не съм гражданин на България, но смятам, че е важно да се създаде доверие у международните инвеститори. Качеството на живота е много добро, така че ако можете да съчетаете работните възможности с останалото, ще можете да подобрите ситуацията. Но въпросът ни притеснява и работим с "Америка за България", а една от големите им инициативи сега е задържане на таланти.


Вече виждаме и че някои млади хора се връщат. Наскоро наехме двама сравнително млади българи, върнали се от чужбина. Виждаме и други млади българи, които отиват в чужбина и после се прехвърлят в АУБ, а това ми дава сигнал, че може би има и положителна промяна. На местно ниво започнахме много тясно да работим с новия кмет в града. Заместникът му е пример за човек от Сандански, отишъл да учи в Шотландия, а върнал се в Благоевград. Мислим как да подобрим живота в Благоевград, защото бихме спечелили. На мен градът ми харесва, живея тук, но ако е малко по-привлекателен за студентите, ще можем да привлечем още.


Мисля, че проблемът се усложнява от членството на България в ЕС. Почти нямаме студенти от други държави в ЕС. Междунардните ни студенти са от Албания, Сърбия, Черна гора, Централна Азия, имаме един студент хърватин, който бе приет от Кайро, където работят родителите му. Интересно ще е да се гледа как Брекзит, според мен, ще помогне на АУБ, защото основният ни конкурент бяха училищата във Великобритания.Има знаци за възможности, а това е добре, защото България може да предложи много. Научих много тук, много е интересно - храната, климатът не е най-добрият, но не е и най-лошият, има развлечения. Харесвам и София. Ако бях на 20, щях да мисля, че е страхотна за живеене. Мисля, че можем да помогнем да е по-привлекателна.


Трябва и да улесним младите, които идват в България да учат, да могат да останат. Имахме студенти от Сърбия, които искахме да работят в администрацията - много е трудно да се уреди оставането им.


Разбирам, че има промени, но бихме искали всяка година да имаме двама или трима души в екипа за набирането на нови студенти, но е много трудно да се уреди. Бюрократичните предизвикателства са големи. От позицията на публичните политики това е лудост. В държава с демографски проблем трябва да насърчавате младите да остават, не да ги гоним.Въпреки тази мрачна картина в дискусиите днес имаше много българи, завършили университета и успели в родината си. Имате ли статистика приблизително каква част от студентите, които завършват тук, остават?


- Не проследяваме в проценти, но имаме информацията. Бих казал, че около 60% от студентите ни са българи, а от тях 75% са останали. Вярно е, че някои от най-успешните ни са тук като Васил Терзиев от "Телерик". Някои от завършилите от други държави остават, като сключват брак. Имаме общности на завършили в Ню Йорк, Бостън и Брюксел - в последния случай в европейската политика - някои са във Вашингтон, за агенции като Световната банка.


Не казваме изрично на студентите си, че искаме да останат, но имаме програма - във втората си година в партньорство с АБФ, за програма за заеми през "Токуда", български студенти взимат 5000 долара всяка година за четирите си години, или до 20 хил. долара, и ако останат пет години след завършването си, всяка година 20% от заема се опрощава. Това се превръща в безплатна стипендия, която иначе би трябвало да изплащат. Дотук 20 студенти са се възползвали и това не е много, но едва го въведохме през есента на 2020 г. Предвид заплатите в България това е добра сделка.


Имам и още една идея. Между 50 и 60% от студентите ни отиват в САЩ на "Работа и пътуване" за лятото. Проблемът е, че идват с куп пари, особено ако основната им работа е в скъп ресторант. Едно от нещата, които ме интересуват, е да се създаде серия летни програми, достъпни за студентите тук или другаде в България.


Предлагате нещо като "Работа без пътуване"?


- Не можем да им предложим пари колкото в САЩ, но можем да им отворим възможности за стаж, които да ги насърчат да останат. И ако можем да уредим да взимат по 5000 долара през лятото, това може да работи за част от тях, особено ако са в съчетание със заем, който ще се опрости, ако останат. Надяваме се, че можем да развием това като част от стратегическия си план.


Разбирам и че работите на местно ниво. Подписахте сътрудничество със заместник-кмета на Благоевград. Какво предвижда то?


- Заместник-кметът знае за опита ни в насърчаването на предприемачеството, а иска Благоевград да се развие като място за активно предприемачество. Има логика. Като бях малък, Сиатъл и Портланд не бяха особено хубави места. Сега са такива. Стана отчасти защото бяха много по-евтини от Сан Франциско и много иновативни хора се преместиха в северозападното тихоокеанско крайбрежие. Благоевград може да не е забавен като София, но е много по-евтин. Ако искаш да отвориш фабрика например, е по-лесно.


Той иска да работи с нас и заради връзката със САЩ. Иска градът да е възел за сътрудничество между България и САЩ в икономиката. В момента има и много леки индустрии, които се развиват в Китай, а би било лесно да се установят в България и могат да създадат много работни места. Помислете и за разходите за доставка от места като Китай и Тайван. В Благоевград основна причина за упадък бе затварянето на тютюневата фабрика. Същото бе с индустриалните работни места - някои създаваха прилични възможности, но голяма част изчезнаха. Ако част от икономическата активност може да се замени с друга, би било полезно.


Така че искате да работите за превръщането на Благоевград в Сиатъл на България?


- Ако Благоевград е Сиатъл на България, бих смятал работата си за легендарен успех.


С какво точно помагате - идеи, техническо сътрудничество?


- Да, и връзки. В някакъв момент мисля, че ще се създадат и много възможности за студентите ни още преди да завършат. Всичко, с което може да допринесем и не ни изтощава финансово, ще го направим, защото подобряването на Благоевград ще е подобряване и за нас.


Говорихме основно за образование, но като ключова част от мисията си споменавате и нуждата да се защити либералната демокрация. Как се прави това чрез АУБ?


- Основното е възпитаниците да си тръгват склонни, толерантни към плурализма, върховенството на закона и прозрачността, ако не дори да ги приветстват. Да спомена впрочем, че наш възпитаник работи за "Белингкат". Целта на нашия Център за демократично развитие ще е пряк опит на студентите с демократичните институции.


Дейвид Евънс, президент на Американския университет: Искам да сме пример за нещо добро от САЩ за България

© Лили Тоушек, Associated Press


Говорили сме много и за възможността центърът да бъде ресурс - не точно мозъчен тръст, има такива в София - но като ресурс, където да си взаимодействат преподаватели и студенти, въвлечени в подобряване на гражданското общество. И накрая, университетът беше основан по време, когато на САЩ се възхищаваха за демокрацията. Зная, че статутът на САЩ се срина - наскоро заради ситуацията в Афганистан, но и поради много други причини в последните пет години. Колкото и несъвършена да е страната ми, смисълът винаги е бил в това - първата поправка, свободата на словото и сдружаването, ядрото на САЩ. Университетът трябва да е пример за това. Искам и да продължим да сме пример за нещо добро, направено от САЩ за България.


Може би бихте искали да сте за България нещо като Централноевропейския университет?


- Не, защото ЦЕУ бе изгонен от Унгария.


Без лошите страни, разбира се.


- В известен смисъл сме посестрими институции. Ние бяхме на по-ранен от ЦЕУ етап в портфолиото на (Джордж) Сорос. Те са различна институция - за следдипломна квалификация - но бихме със сигурност искали да имаме това уважение. Изпратихме множество възпитаници в ЦЕУ, има такива и в момента.


Но не бихте искали да имате такива врагове.


- Със сигурност. Искаме обаче хората да гледат към АУБ в България и да мислят - ето нещо добро, което САЩ направиха за България и са допринесли много за България и региона. И има още много време, дори не сме на 50.


В края ви връщам към първите години на АУБ, които споменахте преди малко. Оттогава и в България много се е променило - една от студентските ви резиденции през 90-те години, "Бистрица", преди това е използвана от Тодор Живков.


- Да, централната ни сграда си остава изграден през 1986 г. клон на компартията. Офисът ми е в работното място на местен апаратчик. Имам таен асансьор, който води до паркинга в мазето.


Оптимист ли сте за сегашните промени в България?


- Предпазлив оптимист съм. Всичко, което става сега с изборите, е интересно. Всъщност не мисля, че е съвсем различно от ставащото в САЩ. Системата ни е различна, но и при нас има силни разделения. Ако САЩ бяха парламентарна демокрация, и ние нямаше да можем да съставим правителство.


Сегашната ситуация в България може или да е знак, че се задава или нещо ужасно, или нещо добро.Не съм политолог, а професор по английски. Но каквото и да мислите за ГЕРБ, мисля, че е добре, че желязната им хватка върху властта си отиде. Не е добре една политическа партия да има желязна хватка, дори да ги харесвате. Но дали ще се появи нова група, която да получи достатъчно мнозинство, за да сформира мнозинство, което действително да свърши нещо? Ще наблюдаваме.


Дейвид Евънс ръководи Американския университет в България от 2019 г., когато бе назначен за временен президент. В началото на тази година договорът му бе удължен до юни 2023 г. Заемал е същата позиция в Колежа на Южен Върмонт от януари 2015 г. до май 2019 г. Между 2008 и 2014 г. е вицепрезидент по академични въпроси в университета "Буена Виста", преподавал е в още няколко образователни институции в САЩ. И докторантурата, и магистратурата му - по английски език - са от университета във Вирджиния.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Що не си гледате работата да фантазирате и да не ни карате да плащаме за фатазиите ви.
  Внедрявайте фатазиите си в САЩ. Те да ви ги плащат.
  Видяхте 60 млрд спестявания на народа и гледате да ги опоскате.

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#1] от "oua58686497": “Видяхте 60 млрд спестявания на народа и гледате да ги опоскате.”😂😂😂Я повдигни дюшега,да не би чичко Сам да те е изненадал със спестяванията ти!

 3. 3 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 52 Любопитно

  "В известен смисъл сме посестрими институции. Ние бяхме на по-ранен от ЦЕУ етап в портфолиото на (Джордж) Сорос. Изпратихме множество възпитаници в ЦЕУ, има такива и в момента."

  "Да спомена впрочем, че наш възпитаник работи за "Белингкат"

  "Искаме обаче хората да гледат към АУБ в България и да мислят - ето нещо добро, което САЩ направиха за България"

  Тоест, дошли са да разпространяват екстремистка либера**ка идеология и да развиват агентурни мрежи сред "перспективната младеж", обаче искали хората да гледат с добро око на тях?

 4. 4 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 600 Неутрално

  От 10 години живея в САЩ ..
  Тая Америка която българите си представят е Америка от 60 и 70-те на миналия век като бензина е бил по евтин от водата ..Сега всичко деградира.

  Дългът е 30 трилиона
  Дългът по кредитните карти е 1 трилион ,дългът по студентските заеми е 1.5 трилиона ..
  54% от американците нямат $400 за спешен разход по данни правителството ..и 70% от милениумите живеят от заплата до заплата ..и така нататък .
  Като в същото време България преди 23 години беше фалирала държава а сега имаме 55% от средното за ЕС и след още 20 години ше догоним Италия и Испания ..
  И тук е корумпирано само дето е по завоалирано ..
  Ако искат да ти вземат бизнеса ,ше ти предложат да те купят ако откажеш ше те фалират ..
  А това с талибаните в Афганистан беше пряка заповед от оръжеиното лоби към президента ..Оставете им оръжие за да може да поддържане високи военни разходи ..

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  " Ситуацията с правителството и икономическото развитие ни дават интересни възможности за студентите."

  Ей тва да се поясни от неполитолога професор по английски, моля

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#4] от "keepwalking":
  На вас какъв бизнес ви откраднаха,споделете ако не е тайна? Или можеби ви фалираха,заради отказа ви да го продадете? Споделете,поне да се предпазим,ще съм ви благодарен! А за милениумите….я кажете как живеят те в БГ,от какво до какво??? След 20 години сме догонили Испания и Италия,но те ще вървят назад,след 40 сме издухали Германци и Швейцарци!))))) Събудете се,въпреки че идва време за лягане!))))

 8. 8 Профил на
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Баце, баце, българите акъл не щем, дай пари!!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Аз пък бих искал да сте нещо по-добро от САЩ, защото некои университети там започнаха да ме плашат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "Не съм политолог, а професор по английски. Но каквото и да мислите за ГЕРБ, мисля, че е добре, че желязната им хватка върху властта си отиде. Не е добре една политическа партия да има желязна хватка, дори да ги харесвате."

  Охо, явно козяците не мчогат да простят на Бочко дори малката независимост, която си позволи в интерес на България...

 11. 11 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgievb":

  Охо, това ли е новото. Боко бил независим спрямо лошите американци? След като му начукаха канчето с доклади и покрай Магнитски. Иначе беше много независим , когато се опит всякак да се отърка у Тръмп и направи всичко, за да осъществи аудиенция в Белия дом

 12. 12 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Американците са по-малката грижа на България. Големият ни проблем, който ще се стовари върху празните ни кратуни се нарича: "Зелена сделка". И за съжаление идва от тези, с които се съюзихме. Имам въпрос: когато влизахме в ЕС, имаше ли клаузи за зелени сделки и Истанбулски конвенции? ЕС се самоубива, като е тръгнал да спасява планетата, докато останалият свят без проблем си бълва всякакви г(Ъ)азове. Баламосват ни с някакви 60 млрд евро, но загубите за България ще се измерват в стотици млрд такива.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Между 50 и 60% от студентите ни отиват в САЩ
  на "Работа и пътуване" за лятото.

  Проблемът е, че идват с куп пари,
  особено ако основната им работа е в скъп ресторант. "

  За едни е проблем... за други успешен гурбет ;)
  Гурбетеят народите, добреят...
  Програмата работи в двете посоки.

  Програмата развенчава мита за Терминал "заминаващи" само,
  че не можеш се върна... летиш все наляво.

  И друг мит:
  куп пари, ама били за миене на "планини" от чинии.

  Скъп ресторант: има миялни машини за миене.
  Скъп ресторант: предлага custom-made хигиена, for a price,
  за най-взискателните клиенти:
  лично лъсната чиния, с ръкав, в присъствието на клиента ;)

  Тъй... нарамил куп пари, и завърнал, гурбетчия... може да си позволи.
  Банкет в скъп ресторант, "гурме" храни и т.н.

 14. 14 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Това единственият университет на Балканите, известен в Европа. БГ няма нищо друго .

 15. 15 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Американският университет в България има много добро ниво, защо недоволствате, колеги?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 16. 16 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 548 Неутрално

  АУБГ е пародия на образование. Може да е по-добре от УНСС, но само дотам. Всеки учил поне малко в чужбина е наясно, че разликата е колосална. В АУБГ е супер скъпо освен ако не си някой спортист с медали на международни състезания и не вземеш 100% стипендия - и да не ти се ходи в чужбина, защото в САЩ също ще ти дадат.
  За Англия е доста скъпо, но например Холандия и Швеция предлагат доста програми на английски, първите на поносима цена, вторите дори безплатни. Пак казвам - на когото му се дават пари и иска да се забива в Благоевград - ОК...аз лично не го направих, въпреки че съществуваше такъв вариант.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK