Йелена Чосич, ICIJ: Най-вероятно ще излязат още изненадващи имена от досиетата "Пандора"

Йелена Чосич, ICIJ: Най-вероятно ще излязат още изненадващи имена от досиетата "Пандора"

© icij.orgДанните от досиетата "Пандора" са ясен сигнал, че политиците са замесени в дейности, които трябва да бъдат проверени. В някои от страните, заради политическата ситуация - например в България и Черна гора - може и да се случи.


Това каза за "Дневник" Йелена Чосич, която е част от екипа за работа с данни на Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) и координатор на партньорствата му в Източна Европа.


"Дневник" разговаря с Чосич в края на миналата седмица за работата по досиетата "Пандора", за ефекта им върху региона и върху глобалната офшорна индустрия. Следва част от отговорите ѝ.
Двама българи, трима французи четирима сърби, 19 руснаци, 38 украинци - такива данни могат да се видят на картата за досиетата "Пандора" на Международния консорциум на разследващите журналисти. Допускате ли възможността в огромния масив документи - 12 млн. документа, 2.94 терабайта - да се появят нови имена, на които досега не сте попадали при обработката и ще изненадат дори вас - били те на българи, британци или други?


- Много е лесно да се отговори на този въпрос и отговорът е "Да". Най-вероятно ще излязат още имена в този теч. Не колкото открихме досега, защото подходихме много систематично, но мисля, че ще се появят още.


Част от работата ви е координация с партньорските издания от Източна Европа. Очаквате ли или виждате ли вече въздействие на ситуацията върху местната политика?


- Имаме присъствие тук от известно време и знам какво означава всичко това: че политиците в региона ни са замесени в неща, които трябва да бъдат проверени. Ако говорим за това, че има български, сръбски, черногорски, чешки политици на високи нива, които са имали или все още имат офшорни компании, активи в тези компании, връзки с добре прикриващи се хора, с престъпници или други, това просто означава, че институциите в тази страна е трябвало да направят проверки. Трябвало е да са направили серии интервюта, проверки на всичко, появяващо се като резултати на разследванията ни. Дали това ще се случи? Въпросът е към тях.


А дали аз очаквам нещо? Досега не се е случило много, но в България виждаме, че (Делян) Пеевски бе призован на разпит. Виждаме, че още институции търсят отговорност и проверяват случаите. Дали това ще се случи на нивото, на което вярвам, че ме питате - дали ще има санкции за тези играчи? Да изчакаме и да видим. В региона обаче виждаме и ситуациите, в които институциите проверяват и казват, че всичко е наред. И в Сърбия прокуратурата каза тази сутрин, че е проверила, че Синиша Мали (финансовият министър и бивш кмет на Белград, купил според публикациите 24 апартамента в България - бел. ред.) не е нарушил никакъв закон в Сърбия.


Съмнявам се, че можеш да провериш това за три дни. Проверката на тези документи отнема известно време. Трябва да се обадите на тези доставчици, на правните екипи, работили по тези дейности, и просто да поискате още информация. Правните кантори трябва да ви дадат информация, но това не се случва. В някои случаи, в някои страни, когато политическата ситуация позволява - като в България и потенциално в Черна гора - нещо може да се случи. В Чехия ще видим, защото това е премиер (малко след разговора партията на премиера Андрей Бабиш, замесен в досиетата "Пандора", загуби изборите - бел. ред.), ще е още по-важно, а институциите ще трябва да реагират по-добре. В някои от страните обаче, като Сърбия, наистина се съмнявам, че нещо сериозно ще стане, и Украйна.


Досиетата "Пандора" е само последният теч с масив от данни за политици и предприемачи, които крият парите си в офшорни фирми по различни причини - само за последните 6 години имаше няколко други, които привлякоха световното внимание, като Panama Papers или Paradise Papers. След толкова течове виждате ли промени в начина, по който го правят, за да крият следите си?


- Има промени. Някои от компаниите (появили се в предишните масиви - бел. ред.) са затворени, някои остават в бизнеса. ICIJ публикува историята за Alcogal, един от доставчиците на офшорни услуги. Можете да видите колко е използван от Латинска Америка, но и от Русия. Когато преминете през всички - невъзможно е през всички, но все пак през повечето - ще видите модели, които се повтарят. Този политик използва Британските Вирджински острови, онзи - само Кипър. Има и нови юрисдикции, които ни се показват. Преди това имахме малко в Panama Papers или още други в Paradise Papers, но вече имаме данни от 30 юрисдикции.


Има и стари модели - политици от нашия блок са много запознати с използването на Кипър и Британските Вирджински острови. Руснаците присъстват в компании като Alpha, Alcogal, но и Trident Trust (организации, предоставящи офшорни услуги - бел. ред.). Има повтарящи се модели, но и нови неща, както в случая с тези разследвания. Колегата ми Уил (Фицгибън) от ICIJ направи изумителното нещо, което показа, че хората в САЩ не използват офшорни зони по цял свят и основната причина е, че имат възможността да използват собствената си страна като офшорна. В предишни течове Делауеър беше място, където можеха да се видят подобни или абсолютно същите офшорни дейности. Сега място в Южна Дакота е използвано масово от американци, за да крият богатството, компаниите и тръстовете си - или за да скрият имотите си от властите, бившите си съпруги и децата си, или да се облагодетелстват, като купуват активи, за които би трябвало да платят много данъци.


Можем да видим и някои стари неща - места, където обикновено отиват парите, но и толкова много юрисдикции са се отворили, офшорният бизнес е много доходоносен. Така че се използват масово навсякъде, но се видя и че има и нови юрисдикции, и нови модели.


Цялото интервю очаквайте тази седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK