Йелена Чосич, ICIJ: Най-вероятно ще излязат още изненадващи имена от досиетата "Пандора"

Йелена Чосич, ICIJ: Най-вероятно ще излязат още изненадващи имена от досиетата "Пандора"

© icij.orgДанните от досиетата "Пандора" са ясен сигнал, че политиците са замесени в дейности, които трябва да бъдат проверени. В някои от страните, заради политическата ситуация - например в България и Черна гора - може и да се случи.


Това каза за "Дневник" Йелена Чосич, която е част от екипа за работа с данни на Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) и координатор на партньорствата му в Източна Европа.


"Дневник" разговаря с Чосич в края на миналата седмица за работата по досиетата "Пандора", за ефекта им върху региона и върху глобалната офшорна индустрия. Следва част от отговорите ѝ.
Двама българи, трима французи четирима сърби, 19 руснаци, 38 украинци - такива данни могат да се видят на картата за досиетата "Пандора" на Международния консорциум на разследващите журналисти. Допускате ли възможността в огромния масив документи - 12 млн. документа, 2.94 терабайта - да се появят нови имена, на които досега не сте попадали при обработката и ще изненадат дори вас - били те на българи, британци или други?


- Много е лесно да се отговори на този въпрос и отговорът е "Да". Най-вероятно ще излязат още имена в този теч. Не колкото открихме досега, защото подходихме много систематично, но мисля, че ще се появят още.


Част от работата ви е координация с партньорските издания от Източна Европа. Очаквате ли или виждате ли вече въздействие на ситуацията върху местната политика?


- Имаме присъствие тук от известно време и знам какво означава всичко това: че политиците в региона ни са замесени в неща, които трябва да бъдат проверени. Ако говорим за това, че има български, сръбски, черногорски, чешки политици на високи нива, които са имали или все още имат офшорни компании, активи в тези компании, връзки с добре прикриващи се хора, с престъпници или други, това просто означава, че институциите в тази страна е трябвало да направят проверки. Трябвало е да са направили серии интервюта, проверки на всичко, появяващо се като резултати на разследванията ни. Дали това ще се случи? Въпросът е към тях.


А дали аз очаквам нещо? Досега не се е случило много, но в България виждаме, че (Делян) Пеевски бе призован на разпит. Виждаме, че още институции търсят отговорност и проверяват случаите. Дали това ще се случи на нивото, на което вярвам, че ме питате - дали ще има санкции за тези играчи? Да изчакаме и да видим. В региона обаче виждаме и ситуациите, в които институциите проверяват и казват, че всичко е наред. И в Сърбия прокуратурата каза тази сутрин, че е проверила, че Синиша Мали (финансовият министър и бивш кмет на Белград, купил според публикациите 24 апартамента в България - бел. ред.) не е нарушил никакъв закон в Сърбия.


Съмнявам се, че можеш да провериш това за три дни. Проверката на тези документи отнема известно време. Трябва да се обадите на тези доставчици, на правните екипи, работили по тези дейности, и просто да поискате още информация. Правните кантори трябва да ви дадат информация, но това не се случва. В някои случаи, в някои страни, когато политическата ситуация позволява - като в България и потенциално в Черна гора - нещо може да се случи. В Чехия ще видим, защото това е премиер (малко след разговора партията на премиера Андрей Бабиш, замесен в досиетата "Пандора", загуби изборите - бел. ред.), ще е още по-важно, а институциите ще трябва да реагират по-добре. В някои от страните обаче, като Сърбия, наистина се съмнявам, че нещо сериозно ще стане, и Украйна.


Досиетата "Пандора" е само последният теч с масив от данни за политици и предприемачи, които крият парите си в офшорни фирми по различни причини - само за последните 6 години имаше няколко други, които привлякоха световното внимание, като Panama Papers или Paradise Papers. След толкова течове виждате ли промени в начина, по който го правят, за да крият следите си?


- Има промени. Някои от компаниите (появили се в предишните масиви - бел. ред.) са затворени, някои остават в бизнеса. ICIJ публикува историята за Alcogal, един от доставчиците на офшорни услуги. Можете да видите колко е използван от Латинска Америка, но и от Русия. Когато преминете през всички - невъзможно е през всички, но все пак през повечето - ще видите модели, които се повтарят. Този политик използва Британските Вирджински острови, онзи - само Кипър. Има и нови юрисдикции, които ни се показват. Преди това имахме малко в Panama Papers или още други в Paradise Papers, но вече имаме данни от 30 юрисдикции.


Има и стари модели - политици от нашия блок са много запознати с използването на Кипър и Британските Вирджински острови. Руснаците присъстват в компании като Alpha, Alcogal, но и Trident Trust (организации, предоставящи офшорни услуги - бел. ред.). Има повтарящи се модели, но и нови неща, както в случая с тези разследвания. Колегата ми Уил (Фицгибън) от ICIJ направи изумителното нещо, което показа, че хората в САЩ не използват офшорни зони по цял свят и основната причина е, че имат възможността да използват собствената си страна като офшорна. В предишни течове Делауеър беше място, където можеха да се видят подобни или абсолютно същите офшорни дейности. Сега място в Южна Дакота е използвано масово от американци, за да крият богатството, компаниите и тръстовете си - или за да скрият имотите си от властите, бившите си съпруги и децата си, или да се облагодетелстват, като купуват активи, за които би трябвало да платят много данъци.


Можем да видим и някои стари неща - места, където обикновено отиват парите, но и толкова много юрисдикции са се отворили, офшорният бизнес е много доходоносен. Така че се използват масово навсякъде, но се видя и че има и нови юрисдикции, и нови модели.


Цялото интервю очаквайте тази седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Никой не е длъжен да заплаща данъци, ако има законен начин да не плаща. Друг е въпросът, когато се касае за политици, или свързани с тях лица с доходи, най-вероятно от корупционни практики.

 2. 2 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Неутрално


  "" Разследващ журналист: Разочарован съм, че в „Досиетата Пандора“ няма данни за политици от САЩ и Китай
  Нямам представа как сме се сдобили с данните и откъде са дошли. Това е дълбока тайна и нямаше да мога да ви кажа повече дори да бях погълнал серум на истината.

  Дийн Старкман, един от старшите-редактори в Международния консорциум на разследващите журналисти, каза за БНР, че дори и на координатори в екипа не е известен източникът на документите в основата на „Досиетата Пандора“.

  „Нямам представа как сме се сдобили с данните и откъде са дошли. Това е дълбока тайна и нямаше да мога да ви кажа повече дори да бях погълнал серум на истината. И аз съм любопитен за източника, но просто не го знам“, каза той за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

  Старкман допълни, че и той самият е разочарован от липсата на данни за политици от Съединените щати и Китай в „Досиетата Пандора“. Журналистите обаче е трябвало да работят с наличната информация."" ""

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Вече излязоха документи за Георгиус , Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев от ПИБ. Ама Дневник мълчи , може би защото тримата споменати вече пълнят други чекмеджета ,а не тези в Банкя!

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Не че нещо ама.. Пеевски и Ники Младенов, при това втория с неква неработеща офшорка. Къде е бай Гоце примерно?
  Къде е Бисеров?
  Къде е Софиянски? (Айде той вече не е действащ)
  Само не ми казвайте че нямат оШФорки.

  Пак кьорфишек е това.

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  Пише го в Капитал, при това доста обстойно ама ти все много знаеш

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  Пише го в Капитал, при това доста обстойно ама ти все много знаеш

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Соросоиди нема да има сред изненадите, като гледам списъка на спонсорите. Като главен медиен партньор за България е посочен 24 часа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Информацията от вчера се отминава с мълчание. А не бива.
  https://bird.bg/

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  Абе, какво стана с малкия Байдън...?!? А с лаптопа му и украинската завера?!?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Айде, вадете ги тези имена, че изборите наближават.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  изненади има единствено за меко казано наивниците, които щедро хранят необясними рационално илюзии за естеството на политиката, богатството, държавността и капитализма

  който няма такива илюзии, не се изненадва
  и вижда колко глупави са изводите на тия журналисти, дето отвориха "пандората" - тези разследващи си въобразяват, че огласяването на имена щяло да "оздрави" системата
  ама за да оздравиш нещо, то трябва поне някога, поне теоретично, като потенциал, да е било здраво
  а то е гнило по рождение, по гени

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "" Разследващ журналист: Разочарован съм, че в „Досиетата Пандора“ няма данни за политици от САЩ и КитайНямам представа как сме се сдобили с данните и откъде са дошли. ...Журналистите обаче е трябвало да работят с наличната информация."" ""
  —цитат от коментар 2 на constatator


  Това си е просто контролирано изтичане на информация. Липсата на определени политици показва доста ясно откъде е източникът. Това разбира се изобщо не оправдава „нашите“ в списъка.

 13. 13 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  "" Разследващ журналист: Разочарован съм, че в „Досиетата Пандора“ няма данни за политици от САЩ и КитайНямам представа как сме се сдобили с данните и откъде са дошли.
  ............................................................
  Старкман допълни, че и той самият е разочарован от липсата на данни за политици от Съединените щати и Китай в „Досиетата Пандора“. Журналистите обаче е трябвало да работят с наличната информация."" ""
  —цитат от коментар 2 на constatator


  Така работи либерастията, двоен стандарт до дупка!
  Може да си кучи син, но ако си наш кучи син няма да те пуснем да те изядат вълците!

  Впрочем в САЩ има 2 щата с офшорни правила, където всички световни фирми имат фирми тип "пощенска кутия"! Ако Байдън иска може да ги затвори, но явно "правилните" фирми могат да се наслаждават на данъчен рай!

  ДБ: Време е да спечелим България
 14. 14 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Впрочем в САЩ има 2 щата с офшорни правила, където всички световни фирми имат фирми тип "пощенска кутия"! Ако Байдън иска може да ги затвори, но явно "правилните" фирми могат да се наслаждават на данъчен рай!
  —цитат от коментар 13 на Полковник Паликъщов


  Могат докато слушкат. После някой разследващ журналист получава файлове от неизвестен източник.

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Информацията от вчера се отминава с мълчание. А не бива. https://bird.bg/
  —цитат от коментар 8 на Vesselin Velkov


  Ми колкото е по-интересно, толкова повече си траят всички.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Каквото и да излезе като информация, масовият избирател го подминава с лека ръка. Ако не го пише в Труд или да го кажат по Нова, значи няма дори да разберат. А орките на бочко и без това си знаят, че се краде, но за тях е важно да продължат да ги държат на хранилката.

 17. 17 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Вече излязоха документи за Георгиус , Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев от ПИБ. Ама Дневник мълчи , може би защото тримата споменати вече пълнят други чекмеджета ,а не тези в Банкя!
  —цитат от коментар 3 на Dankol


  Имаха статия в Капитал, не е като да мълчи Иконмедия.

 18. 18 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Любопитно

  За руснаците от досиетата Пандора прочетох. За 38-те украинци защо няма нещо по-конкретно в газетата? Съмнителната смърт на опозиционния депутат Поляков също явно не е достатъчно интерсна тема тук.

  Who the fuck are you to lecture me?
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#2] от "constatator":

  Ами в интервюто го пише -в САЩ си имат Делауеър и Ю.Дакота .Откъде мислиш произлиза думата далавера ?
  До коментар [#14] от "nigel":

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Значително по-смислено човек може да използва времето си, като прочете какво мисли Валери Найденов по въпроса, вместо да чете спонсорската заставка по-горе:

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10271523

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#20] от "2.5":

  Добави и Петьо Блъсков и ще се самоосветиш напълно.

 22. 22 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Йелена Чосич. От комшулара. И те си имат промоутъри на бухалките. Млада здрава жена. Що не си намери по-достойно занимание? Госпожа, в този си вид тези досиета са бухалки пар екселанс! Хайде да не ни подценяваш интелектуалния потенциал, става ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK