Не е нужно да има правителство на всяка цена: Николай Хаджигенов пред "Дневник"

Не е нужно да има правителство на всяка цена: Николай Хаджигенов пред "Дневник"

© Юлия ЛазароваНиколай Хаджигенов е наказателен адвокат, бивш депутат от 45 и 46 Народно събрание и кандидат за народен представител на предстоящите парламентарни избори като част от коалицията "Изправи се БГ. Ние идваме". Той е известен като един от основните противници на управлението на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, а през лятото на 2020 г. бе един от ръководителите на протестите с искане за оставката им. Като депутат в последните два парламента Хаджигенов и "Изправи се БГ. Ние идваме" предложиха няколко законопроекта за промени в съдебната власт, а дни преди изборите дава заявка за още.


Най-важното, което трябва да знаете за президентските и парламентарните избори на 14 ноември - тук.


В последния ден от предизборната кампания сме. Според последните прогнози на повечето социолози "Изправи се. БГ! Ние идваме" е с резултат между 3.3 и 3.6% от гласовете на избирателите т.е. формацията е на ръба да влезе или не в следващия парламент? Какво е обяснението ви за този резултат?
- Обяснението е много простичко. Първо - не са повечето социолози, а са само част от социолозите - тези, които са пряко свързани с ГЕРБ. Те са само три, ако не се лъжа. Всички останали, включително от вчера и от днес, дават резултат от над 4%.


Какъв е все пак анализът ви - губите ли подкрепа и защо?


- Не, не губим подкрепа. Нетипично за млада формация като нас, но ние имаме твърдо ядро. Видяхме го на първите избори за 45-ото НС, на вторите - за 46-ото го повторихме. А сега, правейки жива кампания по места и пътувайки цял месец, резултатът е същия.


Но изглежда, че не успявате да задържите и да разширите електоралната си подкпепа.


- Да, това е така. Не успяваме да я разширим, защото за това се изисква време и организация, а и много пари. Ние нямаме нито едно от трите. Така или иначе прескачаме от парламент в парламент, от кампания в кампания. За трети път в рамките на 6 месеца правим от нищо нещо без никакви пари. Изключвам субсидията, която взехме сега, но тя е...смешни пари. Като чета за сумите, които вложиха политическите формации от нашата страна на пианото на предходните избори и това, което събират в момента - ами ние нямаме и 1/50 част от тези пари. А организацията и разширяването на всички тези неща изискват много време и пари. Това ще стане. Следващия път.


Към коя политическа партия или формация преминават ваши привърженици от предишните избори?


- Ако има някакъв отлив от нас, той ще бъде незначителен, защото хората, които гласуват за нас, те гласуват за нас заради протеста, заради яростната война която водим, всеки един от нас поотделно и всички ние заедно, срещу Борисов, ГЕРБ, Гешев, корупцията. Някои от нас го правим вече 15-та година. Така че хората, които гласуват за нас, гласуват заради това и по тази причина нямаме такива, които скачат от цвят на цвят. За съжаление у нас част от хората са склонни да избират печелившия кон и да опитват да се качат на коня, който печели, но в това няма нищо лошо. В крайна сметка това е състезание.


Има ли разочарование в гласоподавателите, които са ви подкрепили в предходните два избора.


- О, не. Съвсем самохвално, но ние всъщност бидейки най-малката и най-войнствена формация, единствено ние постигнахме конкретни резултати, въпреки усилията на почти всички срещу нас. Така че за моя изненада хората оценяват изключително положително това и са стигнали до следващото стъпало и казват - вие, ако сте повече или имате повече възможности, ще свършите повече. Което е нещо, което искаме да направим така или иначе.


Каква е вашата равносметка - загубихте ли гласоподаватели след скандала с Татяна Дончева и "Има такъв народ" в края на 46-ото Народно събрание?


- Ами не, това беше целенасочена кампания. За 45-тото събрание имаше скандал Мая Манолова - Орешарски. Втория път беше Татяна Дончева. Донякъде тя сама си го забърка, защото Аз защо нямам такъв скандал? По обясними причини няма как. Но въпреки всичко - не, защото политиката е мръсна игра. Това самите ИТН го разбраха по трудния начин, въпреки че са дейни участници в мръсната игра. Но не, не сме загубили нищо от това.


Да разгледаме двете хипотези. Първата - успявате да влезете в парламента. Какви ще са първите ви стъпки на 15 ноември?


- В деня след изборите не правим нищо, очевидно. Освен да се съвземаме след самите избори. Мога да ви кажа какви ще са първите ни стъпки в деня на клетвата, което е доста по-интересно - отново внасяме законопроектите, които не можахме да внесем. На първо място е закона за НСО с още две дребни, но съществени промени, закона за промени в НПК и други. Тоест нещата, които не успяхме да свършим в последния парламент, защото беше с кратък живот, ги започваме отначало в деня на клетвата. Няколко пъти в тази кампания и много време преди да стъпя в политиката казвам, че ще ги гоня до дупка.


В кампанията и от ваша, и от страна на "Продължаваме промяната" беше заявено, че сте потенциални партньори за евентуално правителство. Ще водите ли преговори и за какво или лесно ще ги подкрепите, ще влезете в коалиция?


- Да, това е напълно възможно. Те са едни от партньорите, с които може да се работи спокойно, защото те си ползват главите по предназначение принципно. Склонни са да размислят, защото всички допускаме грешки и да приемат чужди мнения, което се случва трудно иначе. Ние имаме един-единствен въпрос, по който трябва да се разберем и това е правосъдието и спиране на кражбите. Мисля, че тук нямаме колебания и разминавания. Оттук нататък по всички останали въпроси можем да се разберем, защото това е същественото, а не как всички ще носим зелени гащи.


Какви са основните ви различия с тях?


- Те са в друга част на пианото принципно. Те са по-скоро насочени икономически, финансово и т.н., но мисля, че успяха да разберат през краткия си живот в политиката, че именно правосъдието е най-важното нещо. Всъщност протестът имаше два слогана - срещу режима на Борисов и срещу Гешев. Ако трябва да сме откровени, трябваше да са наобратно - срещу режима на прокуратурата и срещу правителството. Но няма как да бъде по друг начин доколкото не е възможно да махнеш главен прокурор, без да махнеш самия режим. Така че те, мисля, са достатъчно наясно вече с това и това е нещото за което ние няма да направим компромиси на никаква цена.


С кои партии и формации не бихте преговаряли?


- С ГЕРБ и ДПС. Това го повтаряме с пяна на уста от самото начало. Аз разбирам, че в политиката исторически дефекации, пардон, исторически компромиси са нещо желано - политиката като изкуство на компромиса и прочие алабализми. Не. Трябва да сложим някъде разделителните граници и разделителната граница е ГЕРБ и ДПС. Просто няма как. Това не е външен враг. Това е врагът отвъд портите, това е врагът при нас. Ние всъщност влязохме в политиката заради тях, за да се справим с тях, защото всички други са склонни на компромиси. Единствено ние не сме и няма да допуснем такъв компромис.


Каква е позицията ви по отношение на "Има такъв народ"? С тях как ще работите?


- Ще се опитаме да работим отново. Три пъти го опитваме, те отхвърлят предложенията ни въобще за разговори. Но ние ще опитаме отново.


А с БСП?


- С БСП ще се наложи. Това го повтаряме от площада. Това не означава, че ни харесва, но ще се наложи. А и в крайна сметка в политиката не е нужно да ти харесва всичко. Въпросът е да правиш нещата правилно, да следваш правилния път и не е нужно да ти харесва.


Има ли риск в преговорите да се спънете при разпределянето на постове?


- Не. Разликата между нас и всички останали е, че ние дойдохме в политиката, за да дадем, а не да вземем. Трябва да се гледа на постовете не като нещо, което се взема, а като възможност да се свърши работа. И сега ще ви дам два примера - Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Да кажем, че за Янаки Стоилов аз имах някакви колебания, защото той е човек от науката, има някаква идеологическа обремененост в моите очи, но сложен на този пост в това време, всичко това нямаше значение. Сега Иван Демерджиев, който беше зам.-министър, продължи пътя му. Можело значи. Нека да разглеждаме даването на постовете не като на баничка със сирене, която ще натъпчем всички ние, а като възможност да свършим работа. Ние затова дойдохме в политиката - да свършим това, което никой друг не може и на никой друг не му стиска. И ние го доказахме в краткия живот на двата парламента.


Зададох въпроса, защото пред "Дневник" Кирил Петков преди дни каза, че се вижда повече като министър. При Вас има ли идея за такова условно разпределение или обсъждане за конкретни министри?


- Не, не сме обсъждали такива неща никога досега. Въпрос на създаване на самото правителство, на структура. След като успеем да формираме бъдещо правителство, тогава ще обсъждаме такива възможности. На този етап е безпредметно.


Вие също сте заявявал готовност да поемете министерски пост.


- Аз съм в политиката, за да свърша мръсната работа. Ако част от това е да бъда министър, ще бъда министър. Тук не става въпрос дали искаш, или не искаш да си министър, както пропагандата го лепна веднага: "Той иска да е министър, детската му мечта". Не, пичове. Бойко Борисов иска да е нещо, защото той е нищо. Пък аз нямам нужда от това. Но ако трябва да се свърши работа...аз не напразно дадох примери. За съжаление ние нямаме нормално работеща държава. Ако имахме, тогава няма значение кой е министър. Понеже нямаме, има нужда от Бойко Рашков, от Янаки Стоилов, има нужда от конкретни хора, на които им стиска, които знаят и които няма да се спрат пред нищо.


Как трябва да бъдат водени преговори след неуспешните опити от лятото? Каква е успешната формула сега?


- Неуспешни опити...то дори не бяха опити. В единия случай ни прожектираха филмчета като в детската градина преди или след лягане. В другия случай говорихме за бюджети, за социална политика. Къде видяхте преговори за правителство? Това беше някаква жалка имитация и това е моят упрек към всички и към президента Радев включително - даването на втория мандат на БСП беше ход като параход - абсолютно безсмислен. Беше изначално ясно, че той ще се провали, а можеше поне да опитаме. Не казвам, че можеше да успеем, но бяхме длъжни поне да опитаме. Не ни достигнаха два дни за закриване на спецсъдилищата. Ако мандатът беше отишъл някъде другаде, а не при БСП, щяхме да имаме тези два дни.


Така е, но за втори път не достигат дни за тези промени.


- И това е нарочно. Дори проектозаконът за НСО, който, забележете, отнема привилегии, датиращи от 1947 г., срещна неистова съпротива. А сега си представете спецсъдилищата, т.е. това е оръжието в ръцете на корупцията. С това те държат всички - със спецпрокуратурата, спецсъдилищата и спецследствието. Представете си щом за скапаните привилегии на НСО срещнахме такава неистова съпротива, какво ли щеше да е за спецсъдилищата и прокуратурите. В тази далавера участваха всички. Завера, извинявайте. Между далавера и завера в политиката у нас няма голяма разлика.


Ще Ви върна малко на "Изправи се БГ. Ние идваме" - има ли различия и противоречия вътре във формацията? Можете ли да постигнете консенсус вътре във формацията за подкрепа за правителство?


- Да, можем. И да, има страшно много различия и противоречия и това е нормално. Ние събрахме мини вариант на площада в коалицията. Това успяхме, макар че искахме да е по-голямо - три пъти опитваме, но не се получи. Пълно е с остри камъни, пълно е с цветни хора със собствени идеи. Това е целия спектър - крайна левица, крайна десница, цнтър, либерални хора...тоест тук има само противоречия. Но формирайки парламентарна група ние работим като швейцарски часовник, за моя собствена изненада, хем аз положих огромни усилия това да се случи. Успяваме да го направим, защото по-голямата част от нас сме там, за да дадем, а не да вземем. Като стъпиш върху това оттук нататък е лесно. Защото всички останали са отишли с някаква собствена идея, с идеята за собствените си гласоподаватели, с тясно партийни цели, доста често лични амбиции да ги наречем, за да бъда учтив. При нас няма такива неща и доколкото ги има, ние се справяме с тях.


Тоест тези противоречия не биха ви спънали в бъдеща парламентарна дейност.


- Не. Освен това, съвсем нескромно, ние няма да го допуснем и доколкото зависи от мен, няма да се случи.


В края на миналата седмицата Йордан Цонев от ДПС обяви, че ако този път не бъде съставено правителство, ДПС ще направи всичко възможно да има. Как тълкувате това?


- О, ДПС винаги, винаги прави всичко възможно, а доста често и невъзможното, защото когато има правителство, в което не участва ДПС, а те всъщност участват във всяко едно правителство, всичко е наред. Тече далаверата, има някаква задкулисна завера. Говорим за партия, която за пръв път изпадна в истерия в 46-ото Народно събрание, буквално, защото за първи път от тях не зависеше нищо. Да, те ще положат неистови усилия. Аз съм абсолютно сигурен в това и нашата задача е да не им позволим те да командват парада, защото когато ДПС командват парада, всички знаем какво се случва.


Трябва ли на всяка цена да има редовно правителство след тези избори?


- Не. Това са Борисови хуморески - като няма правителство, светът ще свърши. Айде бе?! В Белгия живяха почти 3 години без правителство. А всъщност ние и в момента имаме правителство и аз всеки път задавам един и същи въпрос - като нямаме правителство ще спрете ли да спазвате закона? Не, нали? Ще продължите да ходите на работа, ще си пазарувате вечер в магазина, няма да пресичате на червено. Светът не свършва. Така или иначе в последните 32 години ние нямахме промяна. Ако изборите през 3 месеца, което принципно е ужасяващо нещо, са нещото, което ще ни пречисти, ще отмие част от политическия боклук, аз съм ок с това.


Смятате, че все пак трябва да се мине през някакъв такъв период на изчистване и катарзис?


- Трябва да. Пречистване. Катарзис е нещо, като Делян Пеевски - от обикновен следовател става мултимилионер, след това става шеф на ДАНС. Не е това. Нужно е пречистване.


Изяснихме, ако успеете да влезете в парламента - какви ще са позициите ви за преговори.


- Не "ако". Ние ще влезем в парламента.


При втората хипотеза обаче, ако "Изправи се БГ. Ние идваме" остане извън парламента - това ще бъде ли краят на формацията?


- Формацията като коалиция съществува от избори до края на парламента т.е. при хипотеза, в която не влизаме в парламента, автоматично приключва коалицията. Което означава, че за следващите избори ние ще я съставяме наново както е по смисъла на закона и както го правим всеки път. За "Ние идваме" това ще бъде една добра възможност да направим това, което така или иначе не успяваме на направим - не успяваме да отидем навсякъде, не успяваме да създадем организация от всичките тези хора ентусиасти, които буквално на гол ентусиазъм, както беше на протестите, помагат в името на това да спрем корупцията и в името на създаването на някакъв нормален живот, така че ние този път ще имаме възможност да го направим.


Вие ще продължите ли да се занимавате с политика?


- О, да. Аз винаги съм странял от политиката докато един ден Арман каза: "Ти не си добре, ти се занимаваш цял живот с политика". Аз му казах: "Не, не. Ти не си добре. Аз въобще не се занимавам с политика". Всъщност той е прав - всеки път, когато поискаш оставката на някого, всеки път, когато се изправиш срещу грешно или незаконно политическо решение, ти вече си в политиката. Така че, връщайки лентата назад за последните 15 години, установих, че Арман е прав. Аз наистина отдавна се занимавам с политика и да, ще продължа да го правя докато нямаме държава, в която децата ни не напускат с писъци и не искат да се връщат.


Споменахме вече, че буквално в последния работен ден на предходния парламент бяха приети промени, с които Бюрото по защита на свидетелите премина от прокуратурата към Министерството на правосъдието.


- Знаете ли как стана това? Защото това няма как хората да го видят. Затова казах, че за двата месеца, в които работи парламентът, отделих 24/7, но това, което не се видя накрая - отказаха удължаване на времето, защото до такава степен беше съпротивата, аз се обърнах на политически математик, дебнах кворума и след едно изказване на Корнелия Нинова предложих различно решение до комисията. Беше гласувано с 3 гласа, Карадайъ дотърча от тоалетната, закопчавайки се, буквално, за да може да мине. С 3 гласа успяхме да го прокараме - до такава степен имаше неистова съпротива.


Смятате ли, че ще се формира мнозинство, което да гласува окончателно поправки за закриването на специализираните съдилища и прокуратури - един от основните законопроекти, за които вие се борите?


- Точно така, да. Смятам, че този път ще го направим. В тази битка, която водих 60 дни, успях да убедя всички да се обединим около един проект, който като цяло е най-добрият проект - на "Демократична България". Аз имах собствен, те имаха собствен и т.н. Работата, която е задкулисната и която не се вижда пряко в парламентарната зала включваше точно това - говорихме с хората, които изобщо разбират какво се опитваме да направим и защо и убедих всички да приемем техния проект, да вкараме нашите неща в него и всички заедно да хванем и да го избутаме докъдето трябва, защото това е изключително важно нещо.


Това ли са първите стъпки за съдебна реформа и кои са останалите, за които ще се борите?


- Това е. Първата стъпка е закриване на спецсъдилищата т.е. вземаме оръжието от ръцете на корупцията и следващата стъпка е Висшия съдебен съвет и главен прокурор.


По какъв начин обаче? С промени в Конституцията или със законодателни изменения?


- Не, промяна в Конституцията е последния начин. Да си говорим за промяна в Конституцията е хубаво като теоритизиране, но това е последната стъпка. Ние нямаме възможност да променим Конституцията, а и аз наистина смятам, че последната ни стъпка трябва да е това. Имаме законодателни стъпки, които можем да минем. Можем да подготвим конституционната промяна и тя този път трябва да бъде сериозна, а не да седнем на коляно да я пишем 3 минути преди влизането в зала, дори и да съберем кворума. Не. Това трябва да е сериозен, задълбочен труд, за да не правим тези кърпежи, които правят политиците у нас в последните 32 години. Трябва да свършим веднъж поне истинска нормотворческа работа правилно.


В предходното Народно събрание участвахте в няколко комисии, а една от тях успя да направи публичен записа от протестите от лятото на 2020 г. с кадри на полицейско насилие. Какво остана недовършено в комисията?


- Комисията, ако имаше още няколко седмици, можеше да събере повече доказателства. Продължавам да търся записите от втората камера, аз няма да се откажа от темата, защото записът, с който се сдобихме реално е рязан. Експертите го потвърдиха със сигурност. С повечето от битите хора под колоните съм говорил още тогава, половината приблизително са ми клиенти до ден днешен и знаех предварително какво има на записа и какво трябва да търся на записа. Има неща, които ги няма на този запис и затова продължавам да търся следващия.


Парламентарната комисия за незаконното подслушване на протестите достигна до списък на подслушваните и следени граждани, участвали на протестите миналата година. Има ли повече резултат от това, което видяхме?


- Има, да. Към настоящия момент хората, които са подслушвани, са над 3000 установени. Сайтът Bird качи търсачка по ЕГН и по имена, "Капитал" направиха собствено разследване, очевидно са се сдобили със собствена информация по темата. Бойко Рашков продължава и всъщност единствените, които спазват препоръките на комисията, обективирани в решение на събранието, е вътрешното министерство и това се дължи на министър Рашков. Установили са още 11 души, които са извършили полицейско насилие и аз съм абсолютно сигурен, макар че се мълчи по темата, че продължават и по темата с подслушванията.


А сега в момента има ли такива подслушвания, които текат незаконно или те са били ограничени само около протестите и недоволството тогава?


- Тогава бяха около протестите, но те продължиха до 3 април. За съжаление всичко това е секретно. Благодаря ти, Гешев! Хората са подслушвани до 3 април 2021 г. т.е. една година са подслушвани хора. От това, което установихме, от всички, които са подслушвани буквално до изборите, много малка част са подслушвани преди по други дела. Т.е. това няма общо с протестите, буквално за 3-4 души става въпрос и това е било работено по линия на ДАНС, а не на МВР.


А по каква причина са били подслушвани?


- Само заради протестите. Някои други са "светели" по други дела, което не мога да коментирам по очевидни причини, защото е секретно, но те са работени от ДАНС. Като цяло ДАНС са работили много малко по протестите и за съжаление там спецпрокуратурата успява да унищожи всичко. МВР не са успели да унищожат всичко и там се получиха няколко теча на информация, благодарение на които Бойко Рашков започна проверка. Това са документите, които показа БНТ, много преди събранието започна проверка, установиха всичките тези безобразия. В комисията аз положих всевъзможни усилия за целта. Единствените, които саботираха дейността на комисията, бяха от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, които се оказаха и единствените, които могат да бръкнат в спецпрокуратурата и единствените, които не изпълняваха указанията на комисията. Това беше и причината, поради която извиках цялото Бюро пред комисията. За съжаление беше отново в секретно заседание, защото всичко е секретно там. Между другото това е нещо, което трябва да променим, защото тази секретност пречи. Комисията събра данни за огромно количество тежки престъпления, извършени на най-високо ниво - на ниво Министерски съвет, министър председател, ниво главен прокурор, ниво специализирана прокуратура. И всичко това е секретно и всички ние ще разберем за това след 15 години. Ами те няма да са живи, по дяволите! За какво ни е това?


А какъв резултат би могло да има дори и след такава информация в България?


- В нормална държава следва съд и затвор за всички. Буквално. Тук говорим за цялото ръководство на ГДБОП от средно ниво нагоре, които са участвали в това, за службата, която технически извършва това - ДАТО, говорим за известно съучастие от Националното бюро за контрол на СРС, за цялата спецпрокуратура, за ниво главен прокурор, т.е. ето как изглежда една организирана престъпна група на ниво правителство и всичко това е дълбоко секретно, ще нарушим закона, видите ли, и ще влезем в затвора. Аз много се радвам на това, че въпреки закритото заседание списъка с имената, на които попаднах, успя да изтече.


Изглежда, че това е единствения вариант за публичност - с такива течове на информация.


- Вече мога да го кажа - аз искрено се надявах да се стигне до там. Четох час и половина доказателства докато ГЕРБ даваха трибунка отвън и казваха: "Той няма доказателства, няма нищо, предизборна част". После попитах хората, които стояха на трибуната над мен дали някой в залата си е водил записки. Знаете ли какво ми отговориха? Всички. Не смеех да се надявам да се стигне до там, защото беше адски важно. Няма как да изкарам нито едно име, всичко е секретно. Част от вашите колеги ми се разсърдиха. С вас се познаваме от твърде много години. "Мен ме има в списъка, не си ми казал нищо". Не мога да кажа нищо и няма да кажа нищо, аз съм там не да нарушавам закона. Така че съм доволен, че някой събра сили да направи така, че да изтекат поне тези имена. Едното доведе след себе си и другото.


Да очакваме ли допълнително изтичане на информация и в бъдеще?


- Да, такива течове през годините е имало многократно, предполагам, че ще има и още. Защото на хората в службите им е писнало. Аз разпитвах в комисията отдел "Контратерор" на ГДБОП, които са работили по протестите и срещу мен лично и те разказаха ужасяващи неща. Част от хората са работили от създаването на отдела там и те казаха, че такова нещо не е било никога - докладват устно, постановленията на прокуратурата не се завеждат в деловодството на ГДБОП, пишат и носят на листчета. Това се случва явно достатъчно често. И на тези хора явно им писва в някакъв етап, защото те знаят, че това е престъпление. Човек, диагностициран с параноидна шизофрения преди повече от 10 години, е подслушван до 3 април включително за връзки с Божков. А неговата вина е, че е носил в Банкя плакат с надпис "Оставка" пред къщата на Бойко Борисов. И хората, които са го следили, точно в ГДБОП в отдел "Контратерор" са установили при справката всичко това и са докладвали на тогавашния шеф на ГДБОП и той е казал: "Трябва да го прекратим, това е незаконно. Няма такова нещо, няма връзки с Божков".


Какъв е вашият анализ с днешна дата за протестите, подслушването и всичко от лятото на 2020 г. и трябва ли тези въпроси да останат в миналото или може да се продължи "на чисто" едва след като всички нарушения излязат наяве?


- Не, точно затова казвам, че ще ги захапя и няма да пускам докато не приключим всичко. Всяко едно от тези безобразия е престъпление. И са тежки престъпления, и са извършени от хора с власт. Това са най-ужасните престъпления, извършени след падането на комунистическия режим у нас. Дори комунистическия режим не си е позволявал масово подслушване, масово следене и такива откровени престъпления. Това не са незаконосъобразни действия. Това са престъпления. Така че аз ще ги гоня до дупка.


Има ли кой да ги разследва обаче?


- Прокуратурата ли? Не. Прокуратурата е там да ги пази.


А по какъв начин ще стане?


- Махаме главния прокурор, който е спирачка; махаме спецпрокуратурата и спецсъдилищата и даваме възможност на истинската прокуратура да работи. Контрол от Народното събрание и най-накрая вътрешното министерство, за пръв път виждам в живота си, върши смислена работа. Аз съм от другата страна и тук често отправят разни неграмотни упреци, че аз като наказателен адвокат имам нужда, ако това е бизнес в чистия му вид така, както смятат каскетите, имам нужда от неграмотно МВР, от каскети, които обвиняват хората без доказателства и т.н. Аз от това живея. Всъщност аз ако работех така, щях да имам нужда точно от това и щях да съм на черешата и щях да съм мултимилионер. Вместо това аз избрах правосъдието. Много отдавна направих този избор, много преди политиката избрах правото пред парите. Заради това искам истинско правосъдие, истинско разследване, истински прокурор, който не да прикрива престъпленията, не да участва в престъпленията, а да ги води до затвор. Вижте Лаура Кьовеши - за 10 години не знам колко правителства отидоха в затвора буквално. За два петъка работа в Европейската прокуратура започнаха задържания. А в стил Бойко Борисов искаш ли да се хванем на бас, че всички те ще влязат в затвора?


Смятате ли, че това може да се прехвърли и в България като модел на работа?


- Ще. Най-успешната идеологическа диверсия и най-големия успех на протеста всъщност не е това, което всички видяхме, а в това, че убедихме и показахме на Европа преки доказателства за корупция, как крадат парите на европейските данъкоплатци. Същото нещо направих като председател на временната комисия - уведомих всички институции, изпратих им доказателства и конкретно записа, изпратих им постановленията на прокурор Вероника Трифонова, която работи за Кьовеши в момента и написах кратък текст от няколко изречения, в които казах и подчертах постановлението, в което няма достатъчно доказателства, защото част от пострадалите не са дали показания, не всички. Този запис е описан в доказателствата по тази преписка и аз го търсих 13 месеца. Всички видяхте защо беше крит този запис. Прокурор Трифонова не помни да е гледала записа, но той е бил вътре, тя е назначила видео-техническа експертиза по този запис. И нямат данни. Прокуратурата отговори с едно изречение, че те не могат да участват в това, но въпреки всичко те са шокирани. Така че, тези неща имат значение. И затова има значение когато се изправи някой непримирим, на когото не му пука за последствията. На такъв етап сме от развитието си, че имаме нужда от такива хора и от такива действия. На следващ етап вече не, ако се справим. А ние ще се справим.


Какъв е най-добрият вариант за България след изборите и кой е най-мрачният сценарий според вашата прогноза?


- Най-мрачният сценарий е ясен - вътрешен министър Делян Пеевски, Корнелия Нинова - премиер, на Бойко Борисов ще му намерим място като посланик в Казахстан например. Това е най-мрачния сценарий. То не е смешно. Това, което разказвам, се е случвало на отделни парченца досега. Това няма да се случи, няма да допуснем да се случи. Но ако ни няма нас и хората като нас, които пожертваха всичко и зарязаха всичко, това е възможен сценарий. В крайна сметка ние го играем това 32 години. А иначе най-добрият сценарий е най-накрая политическите формации от нашата страна на пианото да поумнеят, политически да поумнеят, защото те са достатъчно умни иначе, да зарежат политическия егоизъм и да започнат да мислят за всички - не само за собствените си избиратели, не само за собствения си тяснопартиен интерес. Тогава вече нещата ще станат днес, утре, а не след 30 години. Защото с тези темпове, ще отнеме още 30 години.


Смятате ли, че е реалистично?


- Да, аз съм реалист. Така както имам дребно, шизофренично противоречие със себе си, аз съм огромен мечтател, но съм и реалист. Някои имат нужда от време да пораснат, някои се налага да ги буташ, дърпаш, подритваш и още ще направим, ако трябва. Тези 32 години е по-голямата част от целия ми живот и мина във всички тези неща, в които чакаме и не знам какво правим. Не, трябва да се хванем и да го направим. И затова не се уморявам да цитирам Радой Ралин: "Свободата е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича и изяжда". И това важи за всеки един човек. Свободата не е нещо, за което група хора ще се сбие вместо теб, това е нещо което ти самият правиш всеки Божи ден и това е трудното и неразбираемото у нас. Това е, което правят всички тези, които гледаме с насмешка - гърци, италианци, испанци. Защо ги гледаме с насмешка, аз не разбирам, но всеки един от тях се бори за собствените си права всеки Божи ден и на секундата образуват тълпи, свалят правителства, гонят главни прокурори и въобще правят това, което трябва. След което се връщат и започват да живеят нормално. Това е демокрацията. Свободата на нас ни падна от тавана преди 32 години, ние не сме се борили за нея и затова реално я нямаме.


Видео с разговора с адв. Николай Хаджигенов пред "Дневник" гледайте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Правителство на всяка цена - не

  Особено с ГЕРБ / ДПС

  Компромиси с мафията- НЕ

  Надявам се да победи здравия разум и да се състави кабинет  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3127 Любопитно

  За разрушители и демагози като "Изправи се" е по-важно да свяват разкол и ....да си вземат субсидииката.....Те никога не биха се ангажирали да отговарят в едно правителство....простпо защото НЕ искат да носят отговорност и да поемат негативи....Мая е ренегат по душа.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 372 Весело
 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  ...и решиха да подменят Слави с Пеевски, е тъй за "проба" пък може да се получи, току виж ставали чудесА.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  Тогава за какво се провеждат избори....?... :)

  Bukalemun
 6. 6 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Правителство на всяка цена ще е нужно, ако Герджиков спечели изборите. ОФ-то на Радев тогава ще направи правителство иска или не, защото ако не направи, ще направи Герджиков служебно. И рашковци и стойчокацаровци отлитат.

 7. 7 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Ака Радев хване мандата, да, пак ще има циркове, за да оставят торните му бръмбари да доразсипят държавата. Или ще направят някакво под негова диктовка. Което да обира негативите. Всъщност това за Радев е най-добрият вариант. Работещ парламент, но послушен. Марионетен, тъй да се каже.Пак някаква форма на президентска република, за каквато се е размечтал По-конкретно силен президент, с реална власт, не просто независим от партиите. А партиите да зависят от него. На крачка е, ако вземе мандата, от целта.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#3] от "qid44693832":

  "Не се сърди човече"

  В месеците след 04.04 най-сърдит е Баце! Особено в ноща след 04.03! Май вече свикна с мисълта, че никога повече няма да е на власт и се примири!

 9. 9 Профил на fcd54650897
  fcd54650897
  Рейтинг: 20 Весело

  Естествено, след като ще сте извън парламента. За вас ще е по-добре да се върви към нови избори.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#6] от "nik_77.":

  Няма опасност Гербиджиков да спечели изборите, спокойно! Най-много да се наложи да има балотаж!

 11. 11 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Зад ББ и Пеевски стои една могъща организация, изградена върху структурите на ДС и създала си много силен инструмент за влияние, етническият, наричан ДПС. Моделът на управление в тази организация е наследен от модела в ДС. Строго йерархичен ред с роли и отговорности. Сиела е продукт на тази организация и истинският бос там е Иван Тодоров - брат на Веселин Тодоров, който като бивш служител на ДС си извоюва правото да заеме висока позиция в йерархията на организацията, пряко свързан с Пеевски и майка му, която се добра до най-високия пост в икономическия сектор на организацията. Цирковете с машините са организирано мероприятие с ГЕРБ и ДПС. Преди се подменяха бюлетини, сега машини. В тясно взаимодействие с организацията е едно друго, силно идеологизирано лоби, с произход от средите на върхушката на БКП, силно свързано с Москва. Особено в предизборно време това лоби е в постоянно взаимодействие с руското посолство. Това представлява в структурно отношение паралелната власт. Спойката между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН е точно тази паралелна власт, от която ги е страх всички политици, защото много лошо наказва. Ролята по създаването на ИТН я изпълняваше Красимир Гергов, дължащ високопоставената си позиция в организацията на баща си - видна клечка от някогашното БКП и по-точно, част от превратаджиите, свалили Т. Живков. Преди това обаче превратаджиите си бяха нагласили програмата за овладяването на държавата, вече като демократи. В тази програма ролята на разпределител на порциите в рекламния бизнес пое К. Гергов. Негова заслуга е постоянен приток на рекламни пари в БТВ за дълготрайното задържане на екрана на шоуто на Слави, което създаде една специфична категория със специфична култура бъдещи избиратели за употреба, когато му дойде времето. Цветан Василев, когато беше част от организацията, съгласувано финансира проект Бареков. Когато банката му беше "източена", за което знаеше година преди това и правеше опити да се задържи в играта като банкер, беше изхвърлен от играта, като бяха изхвърлени и близките му партньори, като Тренчев например. Тренчев получи заповед директно от Пеевски до 5 минути да си е подал оставката. Превантивно го елиминираха да не би профсъюзът му да подкрепи протестите тогава, като ги насочи в защита на приятеля си Ц.Василев. На високите нива в йерархията на организацията е бащата на Каракачанов, участвал в създаването на ВМРО и уредил синчето си да властва там. Това му донесе милиони, част от които ги инвестира в имоти, а друга част в различни офшорки на подставени лица от най-близкото му обкръжение. На най-високите нива в организацията като кукловоди е Димитър Иванов. Основно играеше с Любен Гоцев. Последният изпълняваше ролята да поддържа дисциплината в зората на демокрацията, като създаде охранителите и застрахователите като основен инструмент на дисциплинирането. В това обкръжение е и Николай Вълканов. Така наречените крупни бизнесмени са създадени от организацията и тя организира управлението на инвестициите от техните печалби - така наречената кръгова икономика (обръчи от фирми). Типичен пример е Спас Русев - много добър пример в прането на пари на кръговата икономика на организацията. Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието (организациятта) за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика, кподкрепен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система. Властта, парите и Мати Харита му се усладиха и се стигна до момента, когато трябваше да се раздели с привилегиите си на богоизбран некадърник защото важи закона "пусни го под масата, то се качи на масата". Организацията не хареса, как ББ с Пашата, Сталийски, братята Маргини изнесоха огроми суми. Това го прие като загуба и потенциална заплаха. Спретнаха му номера с чекмеджетата. Това превърна ББ в злобно старче и пълната липса на съдържание на втория етаж в онова нещо, поставено на раменете му го превърна в ходещо посмешище. Последното му изявление, че ако ГЕРБ бъде избран на първо място, ще предложи Министър председател, равнопоставен от всички партии, не е негово. Идва от ДПС. Целта е да спечелят колебаещи се гласоподаватели, за да се гарантира следващото правителство на коалиция между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на БСП и ИТН и да се запази Гешеф. Пеевски в последните години се развихри, подкрепен от майка си, която междувременно беше оглавила лидерството при кукловодите, силно обвързани с Москва. САЩ видяха заплаха и леко ги клъвнаха с Магнитски. ДПС веднага реагираха и излъчиха няколко политически послания, от които САЩ разбраха - това е силата, разполагаща с най-силната карта - етническата. Готова е веднага да предизвика социално напрежение на етническа основа и ако американците не мирясат, социалното напрежение да прерастне в сблъсъци, от които Москва още по-силно ще се възползва. И без това вече е почти готова военноморската база, наричана ТЕЦ Варна с прилежащата и пристанищна инфраструктура на две крачки от мощните военни групировки на Русия в Крим. Това е другата поръчка, която ГЕРБ осигури по заповед на Ирена Кръстева, спусната от Москва. Сега американците ще трябва да засилят военното си присъствие в Румъния, България и Черно море.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#7] от "nik_77.":

  Ако не си забелязал, да те открехна, че Радев ДАВА, а не ВЗЕМА мандата! След 04.04 на два пъти Радев ДАДЕ мандата на Къдравата Сю, но той не можа да излъже никого да влезе в коалиция с ОПГЕРБ! След 14.11 пак ще ДАДЕ мандата на ГЕРБ. Да видим дали ИТН, БСП и ДПС ще кандисат на коалиция с ОПГЕРБ!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":

  +++++++++++++

 14. 14 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Става дума за втория, президентския мандат. Ако не го вземе. Тогава сигурно НС ще излъчи кабинет, защото няма да оставят на Герджиков да прави служебно правителство. А ако го вземе /президентския мандат/, т.е. пак да президентства още пет години, ще се върви или към отказ от кабинет /не на всяка цена както Хаджигенов казва/ или марионетно правителство, пак на Радев но с работещ, послушен парламент.

 15. 15 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Белгия нямала правителство три години? Докога ще лъжете необразованите? В Белгия и Холандия, както и Испания, и много други държави, такова чудо като служебен кабинет няма. Има кабинет в оставка до съставянето на ново правителство. И така, ако в България се следваше конституционния модел на Белгия, Борисов все още щеше да е на власт, макар и като премиер в оставка. Убеден съм, че тогава и Хаджигенов, и всичките умнокрасиви, щяха да вият как трябва да се състави ново правителство на всяка цена. Приоритети.

 16. 16 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Събрахме яйца,наловихме риба,имаме и прашки,и слама.Търсим си водач,млада формация сме,но горим от жажда ..... за власт!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Ако България има малко късмет тогава Хаджигенов няма да е от хората които преговарят за състоянието на правителство.

 18. 18 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Естествено така ще каже.
  Нали е човек на Радев.
  А Радев това иска - да си седи с хунтата ако може още 5 години.

 19. 19 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 643 Неутрално

  По-важното е, че боклуци като теб, Манолова, Дончева и подобни НЕ СА НИ НУЖНИ НА ВСЯКА ЦЕНА.

  Може да не ме радва, фактът, че вероятно ще е трудно да се състави кабинет след неделя, но изключително много ме радва това, че вие, т.н. тримата глупци, заедно с продажните Манолова и Дончева НЯМА да сте в сметките на никой вече.

 20. 20 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  С това си изказване тоя окончателно удари дъното и се квалифицира като продажник. Да няма правителство и да управлява московският агент още половин година? На кого служиш адвокате?

 21. 21 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Баце е най-малкият проблем в играта. Но ти като московски трол и да стоплиш, ще се правиш на неразбрал.

 22. 22 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Плюнка.
  Кой подслушва подлоги ве-е-е-е?(
  Сега пиандето коли и беси.
  Оплачи се на арменския поп и върви с маями-то общата на ма----та си / разходка/

 23. 23 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 647 Неутрално

  всичките ви представители и политици които спорят с образованието си (нещо тибично за българския народ) сабрани в кюп звучт и се представят като истински простаци когато се помъчат да кажат нещо оригинално а Бойко изглежда като много по интелегентен и честен оттях всички. затова той винаги ще печели дори и когато го наричате пожарникар докато те сами се самозапалват и не могат да се загасят само така се отхвърлят от политиката .
  Хем прости хем грозни хем тъпи и въобще не възможни да се работи с тях -затова пак няма да сработят правителство президента ви също не прави изключение ...

 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Довиждане и сбогом Хаджигенов. На тия избори и ти ще гризнеш пернишкия винкел.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Правителство на всяка цена - неОсобено с ГЕРБ / ДПСКомпромиси с мафията- НЕНадявам се да победи здравия разум и да се състави кабинет
  —цитат от коментар 1 на nessarox


  мязаш на мирча Кришан. Мафията да не прави компромиси с мафията. Хората, които ОФИЦИАНО бяха финансирани от мафията, няма да правят компромиси с мафията! Направо да умреш от умиление!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Тогава за какво се провеждат избори....?... :)
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Идеята на джобните партийки на руския резидент, инсталиран в българското Президентство, скъпи на сърцата на всички ни Ети, НЕ Е ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО, а да бъдат убедени хората, че Парламентарната република е неподходяща за един такъв тъп, прост, мръсен, гаден, нищо не разбираш от Възвишените Ценности на Педерастията, но много удобен за грабене български народ, и че на него му трябва президентска република, при това управлявана дистанционно от руските имперски маниаци. Някои твърдят, че сегашната .... официалният термин е е неокомунистическа, неофициалният - педерастично-многополова власт в САЩ нямала нищо против идеята, но аз за САЩ практически нищо не знам, пък и, честно казано, не ме и интересува - те тия са на майната си. Виж, руските имперски маниаци и слугите им са ми под носа - тях няма как да ги пренебрегна...

  Та - демонстрация е Ети, не са избори. Демонстрация с ФАЛШИФИЦИРАЩИ ВОТА МАШИНИ.

 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 448 Неутрално

  В "Дневник" са стигнали до дъното, щом до Хаджигенов опряха... Ма то пък като си помислиш - кого? Те всичките дайбългаристи (извинения, всичките членове на ръководството на ДБ исках да кажа) - и Манолова, и Дончева, и Ицето, и Кирчо и Кокорчо от "Продължаваме Подмяната - Путки на Промоция" - все същите. То само като им видиш слогана:

  "ДА ПИЧЕЛИМ, БЕЗ ДА БАЧКАМЕ"

  и всичко ти става ясно.

  Само едно не мога да разбера - защо Кеворкян вика на журналистите от "Дневник" "тахтаби"? Аз даже не го и знам какво е това - от тахан халва ли идва, що ли?

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#25] от "lz2":

  Ми не знам дали точно ГЕРБ бяха мафията - огромни съмнения имам, но че хората, НАСТАНИЛИ СЕ ЧРЕЗ ИЗМАМА в президентството са завършени ФАШИСТИ е пределно ясно.

  Кога друг път - по време на предизборна кампания, е имало ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ върху активистите на всички останали партии, освен резидентската, да не правят предизборна агитация?

  Кога систематично и целенасочено са били унищожавани финансите, икономиката, правовия ред в страната, кога е била ПООЩРЯВАНА ПРЕСТЪПНОСТТА, кога системата на здравеопазването е била заставяна при условия ДА СТИМУЛИРА ЗАРАЗАТА - по време на пандемия?

  Кога публично българската конституция, българските закони, българските институции са били обявявани за нямащи значение?

  Само защото руските имперски маниаци не познават друг начин да поставят една държава под себе си, освен като я разсипят напълно?

  Кога - както направи с помощта на ДБ руският резидент, хората цинично са били насилвани да приемат, че вотът им ще бъде фалшифициран със същите машини, с които - както е добре известно на всички, беше фалшифициран във Венецуела? А "ако не ви харесва, оплачете се на арменския поп" - както още по-цинично заявяват тези от ДБ?

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 448 Неутрално

  С това си изказване тоя окончателно удари дъното и се квалифицира като продажник. Да няма правителство и да управлява московският агент още половин година? На кого служиш адвокате?
  —цитат от коментар 20 на nabliudatelnica


  Какъв адвокат е тоя? Коги требеше да си мери пишлето с Гешевия кур, бега да се крие в тоалетната, че да не видят всички, че от право разбира точно толкова, колкото и от квантова механика или неврохирургия! Ми той е "завършил" право в НБУ - най-скъпо платеният кръжок в страната! Досеги единственият начин, по който е адвокатствал е като пренесе парите от престъпника до съдията! Та после тримата заедно да реват, че прокуратурата, която не става за нищо, е бухалка на властта и само тормози честните частни бизнесмени, дето просто помагали на момичетата да си намират приятели; забравили да попълнят там някаква декларация, заровили си боклуците в земята, та да не замърсяват околната среда; внесли си нещо за себе си от чужбина и т. н., и т. н...

 30. 30 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#27] от "gr52":

  Бълвате простотии! Хаджигенов Николай е пич и вие го знаете. Но за изкривеното ви разбиране сигурно има други причини. Именно такива като него смелчаци и оптимисти, макар и в малцинство, са били в основата на важни исторически промени. Те ще постигнат такива и у нас в България. Ако не включите гласа си да помогне за тази промяна, тя и без вас ще стане. Но сигурно такива като вас пак ще са недоволни!

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#27] от "gr52":Бълвате простотии! Хаджигенов Николай е пич и вие го знаете. Но за изкривеното ви разбиране сигурно има други причини. Именно такива като него смелчаци и оптимисти, макар и в малцинство, са били в основата на важни исторически промени. Те ще постигнат такива и у нас в България. Ако не включите гласа си да помогне за тази промяна, тя и без вас ще стане. Но сигурно такива като вас пак ще са недоволни!
  —цитат от коментар 30 на Chernomorski


  Смени си дилъра! Продава ти боклук!Всеки слуга на Мафията бил пич! Ай стига ве!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK