Христофор Караджов: Българите, гласували за "Възраждане" в САЩ, са като американците избрали Тръмп

Христофор Караджов

© Личен архив

Христофор КараджовХристофор Караджов е преподавател по журналистика в California State University в Лонг Бийч, Калифорния. До заминаването си за САЩ преди повече от 20 години, работи във вестниците "24 часа", "Стандарт" и "Сега". Караджов, е един от организаторите на изборните секции, в които гласуваха българите в Калифорния. С него разговаряме за участието на българите в САЩ в изборите на 14 ноември, подкрепата, кято получи в тях ултранационалистическата партия "Възраждане" и за състоянието на медийната среда в България.


Как може да бъде обяснен високият процент - между 12 и 14% от гласове, не само в Ориндж каунти, но и в други избирателни секции в САЩ, подадени на 14 ноември за крайна националистическа партия като "Възраждане"?


- За мен тезата, че много от българите в големите градове на Америка като Чикаго и Ню Йорк се чувстват зле тук, че са дошли само за да бачкат, но мразят американското общество, мразят съдбата си, нямат среда, не общуват с американци, малко издиша. Тоест обяснението, че точно по тази причина те са настроени патриотарски и шовинистично, или както искате да го определите, издиша.
Хората, подкрепили "Възраждане" не мислят какви са позициите на Костадин Костадинов (бел.авт. - лидерът на партията) спрямо Русия. Така е и сред привържениците на Тръмп тук. А между тях и доста българи, които познавам, има доста сериозно припокриване. И при едните и при другите има една любов към тоталитарните фигури като Путин и Тръмп. Костадинов също има такова поведение и такава реторика - нежелание да се спазват пандемични мерки, отричане на ваксините или самия Covid-19 като опасност. Това според мен е причината "Възраждане" да получи такава висока подкрепа.


Добре, за България е обяснимо, но как се обяснява подобна подкрепа в Съединените щати. Привързаност към тоталитарен лидер в условията на американската демокрация звучи като дървено желязо.


- А как Тръмп получи подкрепата си като човек, който се държи и говори като тоталитарен президент? Той не може да управлява като тоталитарен лидер защото в американската демокрация вече има изградени защити. Засега те издържаха, но колко още ще продължи това не е ясно. По тази причина мисля че хората, подкрепили "Възраждане", са абсолютно същите.


Що се отнася до "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" - това е синдромът на спасителя. За всеки е ясно, че в България има високи нива на корупция и нещата не са съвсем наред. Затова винаги, когато се появи човек, който заяви, че от тук нататък всичко ще е честно и чисто, че в политиката ще бъдат вкарани нови хора, поведението на българите в Америка не се отличава от това на сънародниците им в България.


Наблюдавах това още през 2001 г. с царя, когато за първи път гласувах на български избори в Америка. Тогава бях потресен защото смятах, че хората, дошли тук от България са десни и ще подкрепят доста успешната към онзи момент фигура на Иван Костов. Тогава България се беше стабилизирала за първи път с валутния борд, нямаше избори и кризи през няколко месеца, както беше през десетте години преди това. Но изведнъж резултатите се оказаха две трети за царя.


Тогава за първи път се притесних за способността на българите да разсъждават, включително и тези в чужбина, които са виждали как функционира една работеща демокрация. Явно всичко това - приказките на авторитарни лидери, на популисти, които обещават всякакви чудеса, се харесва, както на българите, така и на американците.Заради криворазбраната роля на журналистиката, която непременно трябва да събира плюс и минус, за да не бъде заподозряна в необективност, идеите на политици като Костадин Костадинов и дори на Боян Расате години наред получаваха безкритичен достъп до медиите. Носят ли сега журналистите вина за влизането на "Възраждане" в парламента?


- Проблемът на журналистиката в България е, че има твърде механично отношение към търсенето на баланс, при представянето на фактите. Вместо да се залага на солидни личности и авторитети, а когато някой очевидно излъже два пъти да не му се дава повече достъп до медиите, в България се случва точно обратното. Когато някой говори в подкрепа на гей прайдовете, да речем, непременно трябва да се намери друг, който е против тях.


В такива случаи аз давам един малко радикален пример. То е все едно да имаш дискусия за нацизма в студиото и от една страна да поканиш историк, а от другата - нацист. Просто не се прави така. Но това беше проблем и в дискусиите около пандемията. В нея изгряха хора като Атанас Мангъров - лъжеше очевидно, но въпреки това продължаваше да обикаля студията и да разпространява неверните си твърдения. Същото нещо наблюдавахме в Съединените щати с Тръмп. Но тук борбата до голяма степен е за аудиторията, защото хора като Тръмп носят много голям рейтинг в телевизиите.


В България проблемът вероятния е същият, или поне много сходен?


- В България телевизиите не са толкова зависими от рейтингите, тъй като собствеността им не винаги е ясна, а от там и финансовите потоци към тях също са неясни. Освен това, кой определя рейтингите им? Лично аз не бих имал доверие в някои от най-често използваните пипълметрични компании в България. Така че - не е ясно какъв рейтинг и бизнес дивидент носи на телевизиите присъствието на хора като Костадинов и Мангъров. Вероятно става дума по-скоро за наследен рефлекс.


Аз съм започнал да работя като журналист в "24 часа". Там също имаше такъв уклон - ако някой е казал нещо, то трябва непременно да се публикува, независимо дали е вярно или не. Най-фрапиращият случай за мен беше когато според следствието или някаква друга силова структура дойде информация, че името на тогавашния колумбийски посланик в София е излязло в някакви списъци с наркотрафиканти. Ръководството на вестника естествено се впечатли от тази информация и започнахме да звъним по телефоните, за да я проверим. Но, след като никой не отговори, шефовете на изданието решиха, че ще пуснем информацията с въпросителна в заглавието - "Колумбийският посланик - наркотрафикант?", или нещо подобно. В крайна сметка колумбийският посланник не излезе никакъв наркотрафикант, ставаше въпрос за елементарно съвпадение на имената. Когато дойдох в Съединените щати и започнах да работя в американски издания се оказа, че тук подобно нещо е абсурд!


Но рефлексът да се хвърля недоказана информация, която звучи сензационно, в българските медии е останал оттогава.


По време на изборите през тази година големи политически партии в България също откриха фалшивите новини като "неконвенционално оръжие", за чието използване все още не могат да бъдат санкционирани. Преодолян ли е този проблем в САЩ след Тръмп?


- Не, за съжаление не е преодолян. Тук, в Съединените щати продължаваме с голямата лъжа за откраднатите избори през 2020 година. Подобни лъжи продължават да бъдат разпространявани от "Фокс" да речем. Сега най-големият производител и разпространител на фалшиви новини - Доналд Тръмп не присъства реално в политиката, но остава в бекграунд. Той няма директен достъп до "Фейсбук" и "Туитър" и по тази причина сега е по-приятно да се будиш без очакването на това което Тръмп ще изтресе днес в социалните медии.


Христофор Караджов

© Личен архив

Христофор Караджов


Това не се ли възприема в Съединените щати като репресия? Защото, представете си какво щеше да се случи ако в България бяха блокирали достъпа до "Фейсбук" на Бойко Борисов или до "Туитър" на главния прокурор Иван Гешев?


- Тук също не се размина без вой до небесата, но и "Фейсбук" и "Туитър" са частни компании, които сами могат да решават кой да има достъп до платформите им и кой не.


От друга страна в САЩ политическата реч е защитена от Първата поправка в Конституцията и човек може да говори доста неща преди да се окаже, че подлежи на някаква законова санкция. За това и тук, ако се появи политически лидер, който е склонен да се държи по подобен начин, той много трудно може да бъде спрян. Единствената "санкция" в случая е електоратът да спре да го подкрепя, както се случи, да речем, със Слави Трифонов в България. Той също се появи като един от т.нар. нови спасители, но веднага след това стана ясно колко неподготвени се оказаха сценаристите му, колко грешки направиха и колко глупости изговориха.


Според широко разпространеното мнение в България пътя на фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата беше разчистен от медийната "неграмотност". Вие споделяте ли такова мнение?


- Донякъде да. Не, че и в САЩ медийната грамотност е кой знае колко висока. Но тук има много по-солидна традиция, солидни издания, които са изграждали репутацията си с години и са давали тон и посока на американската журналистика. За това дори сегашната атмосфера, в която всеки с "Фейсбук" се мисли за изследовател и журналист, уважението към медиите, които се придържат към високите стандарти и проверяват фактите е твърде високо. При това не говорим само за медии като "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс". Говорим и за медии на малки провинциални градчета. Но ефектът от журналистическата работа е също много важен.


Преди няколко години вестник в малко градче близо до Лос Анджелис спечели "Пулицър" за разследване на далавери в местната власт. В резултат на това разследване кметът и целия градски съвет са в затвора за корупция. В България нещата стоят по различен начин - направили сме разследване за далаверите на Доган, Пеевски, или за някой друг, но какво от това? Никой не е вкаран в затвора и не е понесъл санкции. Така, че ефектът от свършената работа на медиите също е изключително важен.


А как се стигна до тази неграмотност? Как стана така, че медийната среда в България беше буквално погълната от т.нар. "жълти издания"?


- Във времето, в което аз израснах и съобщих на баща ми, че искам да ставам журналист, медиите в българия бяха оръдия на комунистическата пропаганда. Затова след 1990- 91-ва година се появиха толкова много медии, които не бяха особено качествени, но това беше експлозия, хората имаха нужда от повече гласове. Така се появиха и изкушенията както в случая с "нарко - посланика", за който разказах. На аудиторията започнаха да се хвърлят сензационни, и често напълно непроверени истории, да се публикуват сензационни снимки, абсолютно и недопустими от гледна точка на журналистическата етика.


Примерът, който сега ми идва на ум заради трагедията с македонския автобус, са 14-те войничета, които изгоряха в един камион на околовръстното шосе в София на 11 август 1995 г.. Тогава "Нощен труд" пусна снимка на изгорелите момчета в каросерията. Беше ужасно, но хората разграбиха този брой и всякакви рекорди по тираж бяха бити.


Поради липсата на традиции и заради лесната манипулация от страна на собствениците на медии, се появиха изкривявания, които след това само се насложиха и ситуацията се влоши. А политическите партии бързо усетиха, че това е начин да влияят на общественото мнение и да го контролират. Така че няколко причини се събраха в тази "перфектна буря", довела до сегашното състояние на медийната среда в България. Резултатът е, че в ситуация на кризи няма кой да обясни защо се е стигнало до тях.Вие коя позиция защитавате - за или против по-агресивна регулация на онлайн медиите и социалните мрежи?


- Не мисля, че много агресивна регулация изобщо е възможна, защото веднага изниква въпросът, кой ще я налага и как ще го прави? Аз като академичен човек, като човек, свързан с образованието смятам, че трябва да се подкрепят добрите образци в журналистиката, да се критикуват лошите и гражданите да се образоват, за да могат да осъзнаят ползата от това да получават проверено съдържание и доказана информация. Това е начинът.


А изместиха ли социалните мрежи фокуса на традиционната журналистика от новинарството по-скоро към анализа и проверката на фактите, които стоят зад новините?


- Това е добър въпрос. Социалните мрежи просто демократизираха достъпа до информация, така че мнението на всеки да може да бъде чуто от доста широка аудитория. По принцип социалните мрежи направиха пейзажа много по-сложен и притъпиха усещането за разликата между качествени и некачествени медии.


Въпросът ми беше по-скоро в смисъла, че с появата на социалните мрежи традиционната журналистика безвъзвратно загуби битката за бързината в съобщаването на новините. За нея остана по-скоро ролята да ги вади от контекста на емоцията, да разказва предисторията им и да отговаря на въпроса защо дадено събитие се е случило.


- Да, точно така е. Сега е много по-лесно да имате свидетели на всяко събитие, то се снима от много ъгли, към него винаги има много гледни точки в социалните мрежи и това което остава за традиционните медии е да осигурят контекста. Те трябва да проверят фактите и евентуално да внесат успокоение, когато това се налага.


Доналд Тръмп беше направил предложение в Съединените щати определянето на дадена онлайн платформа като източник на дезинформация да става от министъра на правосъдието. Подобни идеи се появиха и в България. Според Вас трябва ли изпълнителната власт да бъде допускана до решаването на подобни проблеми?


- Не това е невъзможно да стане в САЩ, тъй като Първата поправка забранява всякаква намеса на държавата при вземането на подобни решения. Да не говорим, че по принцип е и вредно, ако държавни институции имат подобни правомощия, защото това може да доведе до всякакви извращения и до много груба политическа цензура. Нужни са други механизми.


Ето, има Комисия по журналистическа етика с уважаемата Нели Огнянова. Тя все пак има някаква функция и упражнява някакъв контрол. Това, което трябва да се направи, е да се създават повече механизми, които се базират на обществен консенсус, на нуждата да се утвърждава върховенството на фактите и на многостранния поглед към проблемите.


Това, разбира се, включва и медийното образование. С две думи - усилията трябва да бъдат както в борбата с Covid-19. Не само ваксините са решението, не само маските, и не само изолацията, няколко подхода трябва да бъдат комбинирани, за да се стигне до успех.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  А лично не бих гласувал за "възраждане", но е обективен факт че Америка се управляваше по - добре при десен президент като Тръмп. Байдън се оказа пълен трап.

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Авторчето е от бастиона на нео марксизма - Калифорния, така че глупостите, които е наприказвало, не са изненада.

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Костя тепърва ще има прояви

 4. 4 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Нееее, Копейкин се стреми да е като Путин. Какъв ти тук Тръмп!!! А на нас ни трябва Рейгън.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Агенциите, които мерят рейтингите на телевизиите в България, респективно от тях зависи финансирането, дълги години бяха две, всяка свързана с по едната телевизия. После станаха малко промени, Гергов, Киро и подобни игрички, бТВ малко беше изнудвано и “случайно” попадна в ръцете на ГЕРБ в последно време. В БНТ знаем кой е шефът, така че обективност в телевизиите няма и няма и да има скоро. За съжаление и професионализъм няма много, защото важното е послушанието. За неща като анализи, а не само показване на “гледни точки” - никакъв шанс.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Голяма глупост е избрал авторът за заглавие на статията си.
  В САЩ за Тръмп гласуваха 40-50 % от американците а у нас за Възраждане 4-5 %.

  подпис
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван K":

  е това просто означава, че тръм ще има 5% у нас :)
  е аз мисля че поне 15% ще вземе ако дойде...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#9] от "theduloclan":

  а преди гласуваше ли за АТАКА или вече те е срам да кажеш :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вилдирас Владиленов":

  не е релевантен примера. Тръмп все пак измина целия път през вътрешнопартиен избор. В САЩ все още президентската битка е между кандидати на Републиканите и Демократите.
  Костя е класическия Волен, по-скоро такъв успешен е Орбан.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вилдирас Владиленов":

  По-скоро за Боян Расате

 15. 15 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Неудачниците в САЩ са гласували за Копейкин. Но предпочитат да са "лузъри" там, отколкото "псевдопатриоти" в България.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 488 Неутрално
 18. 18 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#6] от "theduloclan":

  Мен само ме е яд, че може да се гласува извън България.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#18] от "deutschwagen":

  и в България има достатъчно плоскоземци.

 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#10] от "theduloclan":

  Христо и аз съм от повече от 20 години в САЩ, завършил съм американски университед
  —цитат от коментар 10 на theduloclan


  Да не е университеДа на Тръмп, хахаха.

  Иначе мен ще ме е срам в САЩ от такива като теб. Да гласуваш за писхокопейката си е диагноза.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#19] от "doctor.no":

  Така е. Ама някакси не е уместно де факто чужденци да гласуват какво ще става в България.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Докато Тръмп беше с име и добре изразена позициа, "Възраждане" са някакви сърфисти и се борят за кокала с всички възможни сили. Еднодневки.

 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Може и да не си го мисли, но му е казано да го каже, иначе може да му се разклати столчето на преподавател.. А по принцип само идиот може да сравнава Тръмп с този откровен психопат

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мавродинов":

  "Копейкин се стреми да е като Путин."

  Към същото се стремеше и Тръмп!

 25. 25 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "Привързаност към тоталитарен лидер в условията на американската демокрация звучи като дървено желязо."

  Америка и демокрация е дървено желязо.

 26. 26 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Христофор Караджов: Българите, гласували за "Възраждане" в САЩ, са като американците избрали Тръмп
  ===
  По тази аналогия кои са българите в България дето гласуваха като американците, за един сенилен старец?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 27. 27 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#21] от "deutschwagen":

  Ние сме имигрантска нация, не е за пренебрегване факта, че българите в чужбина са все още най-големия пряк инвеститор в икономиката ни с над 2 млд лв на година.

 28. 28 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За всичко си има причини. Но авторчето пречупва всичко през неговата си камбанария - на добре платените джурналисти - мис-ци. Десни, омраза, рейтинг, ала-бала. Някой питал ли е хората защо гласуват за този или онзи? Аааа, то било тайна, която придворните -лози интерпретират както е удобно на босовете...

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Тръцп бил тоталитарен лидер,ама било ок да му забранят достъпа до Туитър и Фейсбук.Именно ограничаването на свободата на словото е признак на тоталитаризъм.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван K":

  Важното беше сравнението с Тръмп и внушението, колко е лош.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  До коментар [#15] от "Hristo Daskalov":

  Кои са успешните? Гласувалите за Слави?

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Хаха! Абсолютно идентични като манталитет, образователен ценз и социален статус.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И какви са американците избрали Тръмп?! Тъпанари,които харесват свободното слово , пазарната икономика и не харесват ислямизираните мисирки от Демократическата партия!? Или на автора много му допадат прогресивни зомбита като Пелоси и Байдън?

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Зависи. Щом блокират Тръмп и привържениците му е добро дело. Ако блокират Байдън ще е световно зло. Въпрос на гледна точка и политическа позиция.

 35. 35 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Т.е. разумни хора, десни консерватори, половин Америка. Благодаря за комплимента, дай Боже и за Възраждане да гласува половин България. ;)

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Хаха! Абсолютно идентични като манталитет, образователен ценз и социален статус.
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Грънци-поредните ти лъжи. За Тръмп са гласували 54 процента от хората с доходи над 100 хиляди долара при 43 процента за Байдън.
  Същевременно при тези с доходи под 50 хиляди долара 57 процента са гласували за Байдън при 42 за Тръмп.
  Що лъжеш толкова нагло?

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Да, ама не :)

  Между двамата има огромна разлика, съответно и в гласовете, които събират.

 38. 38 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 826 Весело

  Ако това е истина, Let’s go Biden ;)

 39. 39 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Хм... Ако "Възраждане" е Тръмп, а останалите Байдън, то сравнението всъщност е в полза на Костадин Костадинов. Добра реклама.

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Не знаех, че американците гласували за Тръмп са за приятелство и неразривна дружба с Русия, но това са подбробности.

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#20] от "deutschwagen":

  "Да не е университеДа на Тръмп, хахаха.

  Иначе мен ще ме е срам в САЩ от такива като теб. Да гласуваш за писхокопейката си е диагноза."

  Вече няколко тръмписти се обадиха, че са и копейкинци.

  По-добро доказателство за правотата на автора от това - здраве. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Къде отива тоя свят.. не е истина. Тоя умнокрасавец сравнява противниците на гей- паради с нацисти, и това е повече от ок. Ква свобода на словото кви пет лева, ко не си с нашите разбирания си прост реднек, и ти спираме фейса. Свобода да видиш, на килограм. С такива борци за свобода, ке се чудим до края на времето, защо аджеба гласуват за откровени идиоти, кат копейката.

 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  А тези между 50 и 100 хиляди, които между другото са най-многобройната категория, как са гласували? Защо за пореден път ги пропускаш и манипулираш с тенденциозно подбрани данни вместо пълната картина?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Между другото, във "Възраждане" има и хора, които наистина са десни консерватори, фенове на Тръмп или по - скоро на крайното дясно крило в Републиканската партия на САЩ. Мит е, че има само "русофили" при "Копейкин". Да, партията е крайно консервативно настроена, но именно идеологията е свързващото звено между хората в нея, а не "любов към Путин".

 45. 45 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Глупак! Гласувалите за Копейкин са идиоти като тези които гласуваха за Сенилния!

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  "И при едните и при другите има една любов към тоталитарните фигури като Путин и Тръмп. Костадинов също има такова поведение и такава реторика - нежелание да се спазват пандемични мерки, отричане на ваксините или самия Covid-19 като опасност."

  В интерес на истината тук трябва да се отбележи, че след първоначалното подценяване на новия коронавирус от страна на Тръмпи Дъмби, той се ваксинира в последствие и призова всички свои привърженици да се ваксинират. Същото и с Путин, той се ваксинира и призовава редовно руснаците да се ваксинират. Докато Костадинов призовава хората да не се ваксинират. Тоест по тази тема има голяма разлика между тримата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на ekim
  ekim
  Рейтинг: 224 Неутрално

  "И при едните и при другите има една любов към тоталитарните фигури като Путин и Тръмп. Костадинов също има такова поведение и такава реторика - нежелание да се спазват пандемични мерки, отричане на ваксините или самия Covid-19 като опасност. "
  Какво общо има едното с другото? Това че марионетките н Путин - Тръмп и Копейкин яхнаха вълната на недоволството от мерките по какъв начин приравнява "любовта към тоталитарното" към "нежелание да се спазват пандемични мерки"?

 48. 48 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 631 Весело

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул, както е казал народът.
  Да сравняваш Тръмп - при когото икономиката бумтеше, Путя не смееше много да си разиграва коня, войни не се започваха, а китайците общо взето бяха много внимателни - с един палячо като Копейкин, си е просто смешно.
  Явно все още голям страх тресе либералната кочина в САЩ - помията върху Тръмпи - чийто основен недостатък е, че има голяма уста и е доста екс и егоцентричен - не спира да се лее.
  Сега Дзинпин нарича Байдън "моят приятел", серверните потоци са факт, а демократичната пресе е готова на секундата да затвори устата на всеки неподкрепящ партийната линия.

  Как да сравним тези, гласували за Байдън? С избирателите на бсп и итн?

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Няма защо да намесваме Тръмп или който и да било човек с подобно влиние върху страна като САЩ и респективно света, с нашето недоносче копейкин:)
  Дори да се отделят толкова страници за "анализ" на причините поради които са гласували хора у нас или в САЩ за т.н. партия, също е доста безсмислена работа. Аз не мога да видя повече от 2 причини за това явление: първа и основна е простотията и втора (възможна и допълваща), хора които имат свободно време и се чудят какво да правят, та решават да отидат да гласуват на пук, на майтап, ей така, лаф да става.

 50. 50 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#21] от "deutschwagen":Ние сме имигрантска нация, не е за пренебрегване факта, че българите в чужбина са все още най-големия пряк инвеститор в икономиката ни с над 2 млд лв на година.
  —цитат от коментар 27 на doctor.no


  Инвестирането в България е хубаво нещо.
  Дай да дадем изборни права на всеки инвеститор в България.

 51. 51 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Вместо да се залага на солидни личности и авторитети, а когато някой очевидно излъже два пъти да не му се дава повече достъп до медиите, в България се случва точно обратното.

  Според Вашингтон поуст ..Тръмп е казал близо 30 хиляди лъжи за президентството си .

  Trump’s false or misleading claims total 30,573 over 4 years

  Това какво трябва да значи да му се отнема достъпа до медииие .
  Защо на тръмп не му се отне достъпа до медииие и второ в България се случвало ..никъде другаде по света ли не се случва политици да лъжат ??
  Нали във Великобритания след брекзит щеше да стане раят на земята ..май нещо съвсем различно се случи ??

  И това за корупцията в БГ ..Защо Америка е с 30 трилиона дълг и защо затъна в деситилетни войни ..Да не би случайно да е защото в американския конгресс всеки може да взема легално подкупи ,които в САЩ се наричат дарения donations ??

  Стига говори че нещо се случвало в БГ и едва ли не никъде другаде ..и ако вземаш достъпа до медииие на политици ..то никой политик няма да има достъп до медиите ..
  На моменти като чета интервюто все едно слушам пияниците пред кръчмата ..с извинение

 52. 52 Профил на Ivo RadAr
  Ivo RadAr
  Рейтинг: 13 Неутрално

  По -голямата част от становищата изказани от тоя пич и тезите му са верни - такива са си... Но несъгласието му , че болшинството българи мразят Америка,защото повечето са бачкатори , че са се самосепарирали като /closed communities/ със свои ресторанти , магадини , приятели българи , монтьори такива и т. н./ е лицемерно , популярна приказка...

 53. 53 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 619 Неутрално

  В такива случаи аз давам един малко радикален пример. То е все едно да имаш дискусия за нацизма в студиото и от една страна да поканиш историк, а от другата - нацист. Просто не се прави така.

  Точно така се прави и примерно през 60 и 70 години в САЩ когато е имало демократ в студиото винаги е трябвало да има и републиканец за да чуят хората и двете гледки точки ..А сега в САЩ колко е добре като имаш телевизии като Fox News ..която ръсят само националистическа пропаганда …колко е велик Тръмп и как изборите били фалшифицирани ..

 54. 54 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Може да се предположи, че скоро някои познати фигури ще преоткрият идеите на Възраждане, аз залагам на Тома Биков, Илиян Тодоров (Атака. НФСБ), Велизар Енчев и др.

 55. 55 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#50] от "Климент Горанов":

  Тук не става въпрос да даваме, а да не отнемаме. Те си имат права по рождение.

 56. 56 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 560 Любопитно

  Скаква лекота само авторът сложи знак на равенство между противниците на лгбтдьюя -прайд и нацистите!

  "- Я чувай, Гуньо, знаеш ли... (холан, остави се с твоите пусти клиенти!)... знаеш ли какво? Ти седни тази вечер, па напиши една уводна статия. Тегли му едно верноподаничество, че сам княза да се слиса. Тури му там: Ваши смирени чада, Наш баща и татко, в праха на Августейшите Ви нозе, нареди ги там като броеница, ти знаеш как. Па помени и за народа една-две думи, както му е реда. Разбра ли ме? Така. Па сетне тегли един калай на опозицията. Кажи там: Онези предатели, онези...

  - Предатели остаря вече, да турим мерзавци - поправя Гуньо.

  - Е добре, тури мерзавци. Па да не забравиш да туриш и фаталния за българския народ. Дявол да я вземе, много ми се харесва тази дума "фаталния"! Като кажа така ф... ф... фаталния, сякаш че ффащам някого за гушата... Страшно ми се харесва!"
  Ал. Константинов, "БАЙ ГАНЬО ЖУРНАЛИСТ"

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Христо даже се е преименувал на Христофор от зор.... Хахаха... Но си е пак наш Ицо.
  —цитат от коментар 7 на theduloclan


  Хубаво, че си е останал Караджов... Щото можеше да е Колумбов.

  Сам съм, други няма...
 59. 59 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  По-добре за Костадинов, отколкото за неомарксиста Хаджигенов!

 60. 60 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 619 Неутрално

  - Не мисля, че много агресивна регулация изобщо е възможна, защото веднага изниква въпросът, кой ще я налага и как ще го прави?

  Това е неиздържано твърдение ..Бивши служители на феисбук казват чрез различни алгоритми компанията манипулира хората като ги въвлича в спорове по един или друг начин ..и че се прави нарочно за да прекарват повече време хората в социалните мрежи и да виждат повече реклами ..

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#58:"MilliVanilli"][/quote]

  А не.Колумб е злодей според левичарите.

 62. 62 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Пълни глупости всеки може да отвори протоколите от САЩ във Флорида, Тексас.... по нищо не се различават от тези във Великобритания, Калифорния.... и коя да е друга държава/щат - Възраждане имат двоен процент спрямо този в България извън страната.
  Още доста глупости е нацвъкал тоя очевиден либтард зомбиран от основния фейк нюз - CNN, MSNBC, WaPo..... И като всеки типичен либтард говори на база усещания, не на факти.
  Сега виждам че е преподавател в Лонг Бийч, Калифорния, там няма как да не си демократ, все едно в Китай да не си комунист хахаха, жалка подлога.

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#35] от "ozd05563707":

  Забрави половината от българските гласоподаватели да гласуват за Възраждане. На последните избор получиха 5% подкрепа, едва ли имат шанс да стигнат повече от 10% на следващи избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Неудачниците в САЩ са гласували за Копейкин. Но предпочитат да са "лузъри" там, отколкото "псевдопатриоти" в България.
  —цитат от коментар 15 на Hristo Daskalov


  Що па да са "неудачници"?
  Виж в кои райони живеят, виж там цените на имотите ..

  И що да са "псевдопатриоти"?
  Кои са "истинските патриоти" - истанбулците на Христо от ДеБъ, или станишистите?

  За Тръмп гласуват работещи,образовани , с по-високи доходи, отколкото привържениците на Байдън ..
  Илон МЪск, например - е убеден републиканец ..
  Явно така е и при българите в САЩ ..

 65. 65 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До 29 мусаши

  Тръцп бил тоталитарен лидер,ама било ок да му забранят достъпа до Туитър и Фейсбук.Именно ограничаването на свободата на словото е признак на тоталитаризъм.

  Преди всичко мирното предаване на властта е преди всичко признак на демокрация …А Тръмп не призна загубата си ,щурмува Капитолия и имаше убити ..Тоя трябва да е в затвора а не да се прави на жертва по една или друга медия

 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Хаха! Абсолютно идентични като манталитет, образователен ценз и социален статус.
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Абсолютно..

  Образовани, с по-високи доходи, консервативно настроени ..

  Сравни с боклуците на левите ! Примерно по "стратегията на детето"..
  Джендърофили, зеленисти, гретени, мигрантофили, ислямофили ..

 67. 67 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Сър/Г-н Караджов да внимава какво пише, че Тръмп пак ще го изберат. А когато стане същото и с Костадинов в Българско, за Караджов няма да има папо тук, а и там. Що се отнася до избирателите на Костадинов, както установиха платените "цоциолози", гласувалите за Възраждане са най-високообразованите от всички "електорати". Особено в сревнение с "промяната" и итнъвците. А високомерието на ДБ им коства главицата, спадът им е неминуем, народът не обича горделивите. Гордостта е смъртен грях, а и порок.

 68. 68 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Сър/Г-н Караджов да внимава какво пише, че Тръмп пак ще го изберат. А когато стане същото и с Костадинов в Българско, за Караджов няма да има папо тук, а и там. Що се отнася до избирателите на Костадинов, както установиха платените "цоциолози", гласувалите за Възраждане са най-високообразованите от всички "електорати". Особено в сревнение с "промяната" и итнъвците. А високомерието на ДБ им коства главицата, спадът им е неминуем, народът не обича горделивите. Гордостта е смъртен грях, а и порок.

 69. 69 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#65] от "keepwalking":

  би ли казал с какво е щурмувана Капитолията? с какви оръжия?
  Жезъла и рогата на топ щурмувака ли смяташ за опасни да се стигне до преврат? Някакъв вълшебен жезъл, с който може да заличи цялата US Army?
  Също гледал ли си видеата да видиш как влизат в Капитолията? отворени врати и шпалир от полицаи, които не оказват никаква съпротива.
  Имаше една пряка жертва /демонстрантка/ застреляна съвсем умишлено от корумпиран охраняващ Капитолията с ясната цел - провокация за ескалиране на напрежението.
  Потресаващо е колко лесно могат да ви манипулират медии и служби.
  Гражданите са свободни да протестират когато смятат изборите за нечестни, а специално в щатите се оляха с мейл-бюлетините.

 70. 70 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Въприсния господин се нуждае от някакъв вид операция за която има отворена дарителска сметка ..изглежда след ски инцидент остава парализиран .
  Ако иска някой да помогне отдолу е линка .

  https://www.gofundme.com/f/lets-help-chris-recover

 71. 71 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 604 Неутрално

  По-добре за Костадинов, отколкото за неомарксиста Хаджигенов!
  —цитат от коментар 59 на balkantourist


  Я, я ....
  Катъо се схромолясат Амебиоте , ето къде ще хласувате Тръмпанарите... за Копейкин :))
  Отдавна го казвам
  А иначе, емигрирал българин в щатите да гласува за Копейкин е върха на тъпотията! Както се казва, еталон за образец...

 72. 72 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Ами то имаше достатъчно сигнали, че Байдън не става за президент. Още преди дебатите Тръмп поиска да им се проверят ушичките за слушалки, но Байдън отказа. От това по-сериозно доказателство за нечиста игра, здраве му кажи. Не може със лъжа и манипулации да си президент и да искаш си легитимен такъв. Лошото е, че стадото не обръща внимание на важните детайли и затова си има президент на който му е забранено вече да ходи по международни форуми. В Европа си поспа добре на една от срещите, то и аз щях да заспя при изказванията на повечето латерни. За съжаление на Тръмп са му забранили да се среща на 4 очи с Путин.
  Но това е качеството на кандидатите в САЩ, там нормален няма да се съгласи да е марионетка на ложите, затова е толкова ниско качеството на ръководителите им.
  Тази тенденция е и в България, като видим Тиквата, Нинова и Карадайъ няма нужда от повече коментари.

 73. 73 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Честито Коце - това хората на Прокопи да те издигнат в ранг враг на либералната тутраканската селищна система от калибъра Тръмп, Орбан и Болсонаро си е жив комплимент.

 74. 74 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ААааа, той Спас Спасов бил авторът-интервюрионист. Защо не казва, че в Общинския съвет във Варна ДБ винаги гласуват заедно с Възраждане? ДБ ли са тъпаци, или Възраждане са модерни? Ето това дървено желязо на Дневник им яде главата на изборите.

 75. 75 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Значи според списвача на статията, демокрацията означава да се дава право на глас е само и единствено на "правилната страна".
  Всичко друго е фейк?
  Другари, всяко мнение което е различно от партийното е дълбоко погрешно, авторът му следва да се преследва в медиите... а може би направо и физически!

  Panta rhei....
 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Тогава за първи път се притесних за способността на българите да разсъждават, включително и тези в чужбина, които са виждали как функционира една работеща демокрация. Явно всичко това - приказките на авторитарни лидери, на популисти, които обещават всякакви чудеса, се харесва, както на българите, така и на американците."

  Очевидно проблемът не касае само "българите", а е общ.
  Лидерът на Възраждане изглежда и говори по-адекватно от повече от конкурентите си. Фактът че проби с популизъм и проруски лакардии показва по-скоро, колко отваратени са хората от останалите политици.

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Съвсем нормална позиция, за служител в държавен ВУЗ в Калифорния - или скача според тоягата или е уволнен. Пак добре, че ни е спестил сравненията с Ким Ир Сен.

 78. 78 Профил на pzo361076007
  pzo361076007
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Нали всеки има право на глас и може да го даде където поиска? Защо е нужно да се правят коментари?
  А и Тръмп може да е много неща, но не е глупав и още не страда от доменния..

 79. 79 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#75] от "Molossian":

  Такива са те днешните "либерали" - натискат за цензура и твърда държавна ръка дето да регулира какво четеш, мислиш, с кого си общуваш.

 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Не е лошо да разкаже и какви хора са гласували за Джо и Камала и дали пак ще гласуват така. Не ни стига родният хаос, та ще со каращисваме и с американски. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 81. 81 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Ами то, ако Копейкин стане български Путин и аз ще гласувам за него. Дори 80 % от българите ще гласуват!

 82. 82 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 247 Неутрално

  5 юни 2020

  Лидерът на партия „Възраждане“ - Костадин Костадинов оглави протест пред американското посолство в София, информира фоторепортерът на Dnes.bg

  Събралите се протестиращи издигнаха лозунги в подкрепа на американския президент Доналд Тръмп и срещу терора на протестиращите срещу расизма в САЩ.

  Българите, фенове на американския президент, бяха написали най-различни лозунги като: „Животът на белите има значение“, „Спрете терора на черните“, „Не на расизма“, „Подкрепа за Тръмп“.


 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  секи 4ти км

  Много важно...
  И без петел пуква зората.
  Смисъл: слънце изгрева

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  А лично не бих гласувал за "възраждане"

 84. 84 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Стигнах до "тоталитарни фигури като Тръмп" и спрях да чета тази боза. Ако Тръмп е тоталитарен, значи марксистите пишмандемократи са си направо диктатори!

 85. 85 Профил на Ogi Hristov
  Ogi Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кажи му, че е бил журналяк в часовете и повече не го обиждак! Караджов, ти за пари, какво ли не би направил? Аз съм сигурен, че и майка си би,, качил '' на борсата. Чудесно IPO ще бъде!

 86. 86 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Доналд Тръмп бил основен източник на фейк нюз и затова интервюирания преподавател бил щастлив че е баннат от Фейсбук и Туитър.
  Интересно кой решава кое е истина и кое не е? И колко лесно може да бъде оправдана цензурата с фейк нюз, конспиративни теории....
  Овцете граждани трябва да са щастливи, че имат ангели пазещи ги от фейк нюза и конспирациите....

 87. 87 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 504 Неутрално

  За Мангъров, не е прав!

 88. 88 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 521 Гневно

  Авторът, като "преподавател по журналистика" в демократическия бастион Калифорния е явно закоравял левичар, щом с лека ръка прави тъпи аналогии между карикатурния Копейкин и Тръмп. Желая му да си се наслаждава на хилядите бездомни, лежащи по улиците на Ел Ей, на ставащите модерни групови обири на магазини и аптеки, както на мъдрото управление на Гавин Нюсъм (когото си преизбраха). Може да напише и някой дитирамб за величието на Байдън, харизмата на Камала и светлото бъдеще на САЩ, което идва с плана Build Back Better.
  А за България дистанционните анализи може да си ги спести.

 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#44] от "4okuto":

  Точно така - свързващото е шарлатанството, ако това може да се нарече идеология.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Да, за масовите обири в магазините в Калифорния тук няма нито думичка. А са мода, хората влизат и берат, защото до 1000 долара не се преследва наказателно. хахах, Организирано разграбват магазини. В калифорнийския рай на бездомните. хахах

 91. 91 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Да, за масовите обири в магазините в Калифорния тук няма нито думичка. А са мода, хората влизат и берат, защото до 1000 долара не се преследва наказателно. хахах, Организирано разграбват магазини. В калифорнийския рай на бездомните. хахах

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сънародници бъхтали път през океана...
  за да изпопадат в ултрапатреотизъм "Копейкин".

  Повод е за тревога ;)

  До коментар [#6] от "theduloclan":

  А за нас българите в САЩ гласували за Възраждане
  не се тревожете.

 93. 93 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Не разбирам защо тези постоянно живеещи в Калифорния трябва да определят какви малоумници трябва да са в НС?

 94. 94 Профил на Honda P
  Honda P
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Цар Симеон Велики и той значи бил тоталитарен лидер, който нищо добро не е дал на родината си.
  Виж демократичният цар Боко даде мило и драго да изкрадне държавата, но това е било с една по-висша цел, тези от Афганистан нямало да минават през нашата бедна страна, хаосът всъщност ни спаси от Коронка19, интеграцията на циганите е във строителството за работа без пари, а здравната криза, о тя пази бюджета, така пенсионерите стават такива на 70г и я оцелеят я не, но пари ще има....за краднене. 🤑

 95. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Българите, гласували за "Възраждане" в САЩ, са като американците избрали Тръмп

  Аз мога да им кажа и името - уайт траш

 96. 96 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":

  Това е защото руската пропаганда за чужбина е една, т.е. антиваксърска, против маските и пр. поводи за размирици в цивилизования свят, който трябва да се дестабилизира. Руската политика за вътре в страната им е друга, нормална - призовават към ваксинация и спазване на мерки.

 97. 97 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  ...Сега виждам че е преподавател в Лонг Бийч, Калифорния, там няма как да не си демократ, все едно в Китай да не си комунист хахаха, жалка подлога.
  —цитат от коментар 62 на voxy


  Не са така нещата - преподавател в американски университет - 90% гласува за демократите (хуманитаристите - 97%), докато в Китай членовете на ККП са 70 млн (7% от пълнолетните) - останалите китайци са просто пролетариат, дето бачка по нареждането на ония предните.

 98. 98 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До 29 мусашиТръцп бил тоталитарен лидер,ама било ок да му забранят достъпа до Туитър и Фейсбук.Именно ограничаването на свободата на словото е признак на тоталитаризъм.Преди всичко мирното предаване на властта е преди всичко признак на демокрация …А Тръмп не призна загубата си ,щурмува Капитолия и имаше убити ..Тоя трябва да е в затвора а не да се прави на жертва по една или друга медия
  —цитат от коментар 65 на keepwalking


  Ами защо не е повдигнато обвинение срещу Тръм?Министърът на правосъдието е и главен прокурор,ФБР и полицията са на подчинение на правителството. Защо този терорист Тръм не лежи в ареста?

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#96] от "Мондиана":

  Има нещо такова. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Цървулите в сащ гласували за израждане да заминават за руската кочина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK