Владо Бучковски, пратеник на Скопие: София не бива да изпуска историческия шанс да реши спора

Владо Бучковски, пратеник на Скопие: София не бива да изпуска историческия шанс да реши спора


Дословното зачитане на Договора за добросъседство значи приемане и на частта за общата история и това е една от поуките от възникналата между София и Скопие криза. Това каза за "Дневник" специалният представител на Северна Македония аз България Владо Бучковски, който бе в София тази седмица за форум за възстановяването на доверието на Западните Балкани.


В интервюто си Бучковски предупреди, че затварянето на прозореца на възможност да се реши спорът между България и Северна Македония може да доведе след себе си обстоятелства и в Северна Македония, и в Западна Европа, които да затруднят справянето с кризата. Той същевременно изтъкна, че вижда възможност да се приключи спорът сега, макар точки като тази за човешките права и статута на самоопределящите се като българи тепърва да се нуждаят от решение.


"Дневник" разговаря с Бучковски за очакванията му за намирането на решение в спора на София и Скопие и публикува интервюто с кратки съкращения. Цялото интервю може да гледате и във видео в края на текста.
На форума, в който участвахте за Западните Балкани, изразихте идея, която се чува от Скопие многократно в последните дни - че има прозорец за пробив с България между Съвета по общи въпроси на 14 декември и средата на януари, който не бива да се изпуска. Но на какво се дължи оптимизмът ви, че има такъв прозорец, точно сега?


- Първо, позитивните сигнали от София, че от третия опит ще има правителство, ни окуражава. За изминалите 8 месеца, в които имаше служебно правителство, двете министерства, двамата министри- (Светлан) Стоев и (Буяр) Османи, експерти и министри - търсеха решения за петте отворени въпроса, които датираха още откакто България използва правото на вето през ноември. Преценката ни е, че в тази комуникация се стигна до формули, според които трябва само накрая политически да се направи крайната обработка и целият пакет двамата министри накрая да го съгласуват като текст и този текст да се усвои от македонското и българското правителство.


Създава се атмосфера, че ако има политическо правителство - а вярваме, че ще има, - ако говореното от вероятния министър-председател Кирил Петков е политиката, която ще има България към Република Северна Македония, на нас ни харесва конструктивността. И оттук идва и оптимизмът. Фактът е обаче, че ще има нов председател на 12 декември СДСМ, а той ще бъде мандатар, но процедурата ще е според моя преценка 4 до 6 седмици. Това се вписва и в очакванията, които има Република Северна Македония, евентуално в първия месец от френското председателство бихме могли да се надяваме, че в този период от средата на декември до средата на януари прозорецът ще бъде отворен. След това аз лично се опасявам, че затварянето на този прозорец заради френските избори за президент през април, заради промяната на председателството в ЕС, което отива в Чехия, а там ще има ново правителство, не знаем ще продължи ли с поддръжката на Западните Балкани.


Виждаме и сигналите, които получава Република Северна Македония. Видяхме посещението на нидерландския премиер Марк Рюте, посланията, които стигат от френския премиер Еманюел Макрон, от новото френско правителство от Берлин, говорят за това, че ще има среда да намерим решение.


Това са сигнали от запад. А от изток, от вашия източен съсед България, не се чува нищо за промяна в позицията.


- Разбирам, че докато не се формира правителство, всички трябва да са предпазливи. Ако нещо е добро в изминалата година, това е, че македонските медии и македонските граждани много по-често следят какво става в България. С голямо внимание следяхме и откритите преговори за Северна Македония. Много ще сме щастливи да видим заключението за конструктивния подход да го видим и в договора, който още не е подписан. Ако наистина, както казва Петков, ще има работни групи, които трябва да започнат веднага - седмично, месечно по повече теми, не само история и образование, а и икономика и други, и за човешките права, както каза самият Петков, - това ми дава надежда, че ако сменим методологията, ако сменим подхода, ще бъдем честни и към македонските, и към българските граждани, че нищо не се прави тайно; че ще уважаваме българските позиции, но и България ще уважава македонските. В духа на договора трябва заедно да се уважаваме. Ако е така, вярвам, че е възможно решението. Първото заключение на възможните коалиционни партньори беше да се препотвърди поддръжката за разширяването на ЕС към Западните Балкани.


Имаше и други заключения за Северна Македония на преговорите, но преди това: говорите за пакетиране. Означава ли това, че формулата, която описвате за решаване на спора, е съгласувана между София и Скопие, и е въпрос на време да се види точният ѝ облик и да се оформи от двете страни, за да се реши как ще се върви напред? Че вече е наред първа междуправителствена конференция между София и Скопие?


- Това го пише и в договора. Ние пропуснахме две години и това беше проблем. Редовните конференции между двете правителства първо се пропусна заради блокадата, после се чакаше да има ново правителство (в България). Мисля, че накрая на годината имаме шанс да проведем тази конференция и всичко да бъде прозрачно, да се види публично какво се предлага като решение. Трябва да договорим тези пет въпроса плюс едно ("едното" е част от исканията за човешките права), но паралелно българското правителство трябва да продължи с разговорите с ЕС за преговорната рамка. Там усещам, че има придвижване, но няколко пъти Радев посочи, че без политическо правителство трудно можем да намерим решение.


Вчера изредихте петте точки, по които от Северна Македония няма никакъв проблем да се решат. Казахте: ще изпратим нота, с която ще потвърдим значението на името Република Северна Македония; ще потвърдим, че нямаме претенции към България; ще се орим със словото на омразата; ще направим конкретни стъпки за реабилитацията на хората с българско самосъзнание при Титова Югославия и ще се погрижите историческата комисия да продължи работа по-добре. И тук възниква въпросът: ако тези условия са изпълними по принцип, какво в тях не беше изпълнимо за вас по-рано? Процесът можеше да се задвижи още през лятото.


- Тези условия ги имаше като списък в юни, но той е същият от ноември и декември миналата година. Нямаше от другата страна политическо правителство и това бе големият проблем. Но за да не бъде работата оставена като статукво, координацията беше постоянна. Казваме, че Дяволът е в детайлите. Там имаше много детайли. Разбрахме се да говорим в гърсене на решение, но трябваше политическо решение. Министрите от двете правителства трябва да съгласуват текста, който трябва да е гаранция от наша страна, че договорът за приятелство и добросъседство ще бъде успешно приложен.


"Оттам започна всичко - от страха от българска страна, че договорът няма да бъде изпълнен, а от наша - че България нарушава договора с декларацията в парламента и Рамковата позиция на министерството. Вчера споменах, че в сегашния момент е ясно: двете страни разбраха, че в преки разговори и чести срещи е формулата за успех, не със сметки, че някой друг или трета страна ще реши двустранният проблем. Ясно е, че има сериозна заинтересованост да се реши проблемът сега."Ако сте чули вчера специалния пратеник на САЩ Габриел Ескобар в Скопие, те ни окуражават за бълзо решение. Не мога да дефинирам какво е бързо. Ако се държа обаче към официалната ни политика, за македонската страна е бързо да завърим работата за месец от днес.


С други думи, Северна Македония също усеща върху себе си натиска отвън, за който говори България?


- Това е очевидно. Не можем да намерим решение, а България вълшебно да каже: махаме блокадата, няма вече блокада, трябва да каже защо. Намерихме решение за краткото и дългото име, вътрешните работи пр. до шестата точка. За шестата точка оставям отворено пространство за новото правителство и нашето, водено от Заев. Откакто се подписа договорът през 2017 г., Заев даде много, за да се намерят решения, които устойчиво да издържат и в българската, и в македонската общественост. Имаме натиск и от опозицията, която показва нервност; ако ВМРО-ДПМНЕ е нервна и обвинява в предателство, знайте, че нещата се движат и може да има договор. ВМРО-ДПМНЕ обвинява, че каквото и да договори Заев сега, ще бъде нищожно. Аз съм умерен оптимист, но смятам, че България не бива да изпуска историческия шанс.


"България ни трябва като партньор и съюзник; вероятно ще преговаряме в следващите 6, 8, 10 години. Сега договореното и тази известна пътна карта, която ще е съставна част - това трябва да има и времева рамка, за да се знае кой е отговорен."Вече има срещи и се правят инфраструктурни проекти в Северна Македония. Само до границата до Деве баир жп линията ще струва 650 млн. евро. Ако се добави колко е от българска страна инвестицията, ще стигне млрд. евро общ проект. Трябва да е короната на промяната на политиките.


Въпреки всички промени, които виждате и волята за промяна в секторите, които са ни спъвали десетилетия наред - като инфраструктурата - изглежда, има една точка, която спъва и компромиса, и това са човешките права, как се регламентира въпросът с хората с българско самосъзнание. Защо е толкова трудно да се говори за човешки права между две европейски държави през 21 в.?


- Мисля, че това е легитимно искане и аз го поддържам. Трябва да намерим решение, което да гарантира, че няма да има никаква дискриминация заради самоопределението на наштие граждани, които се чувстват като българи. Трябва да използваме всички инструменти и възможности - обмудсман, комисията за дискриминация - и най-лесно би било, ако се стигне до промяна в конституцията на Република Северна Македония и в преамбюла се получи допълнителна гаранция.


Но за това няма консенсус в македонския парламент и е изключено да се приеме.


- И да влезе утре процедурата, тя ще продължи година. Но от друга страна ще трябва подкрепата на опозицията. ВМРО-ДПМНЕ е нужна за две трети мнозинство. Не е изключено да говорим по тези теми, но не можем да го направим бързо. Трябва да използваме другите инструменти, които имаме, и да разговаряме за тях. Имам надежда, че още хора, които чувстват, че човешките им права са застрашени, ще се окуржат да говорим. Затова мисля, че много по-лесно ще намерим решение, отколкото за историческите теми. За историческите не можем да върнем колелото на историята, но работата на комисията е по-важна, защото има задължения да предложи решения за хармонизацията на учебниците по история, география и литература, това е много важно за следващите поколения.


Как точно можете да гарантирате по-голяма ефикасност от работата на комисията? И от Скопие, и от София се чува, че това са учени, на които правителствата не се месят. А виждаме, че има напредък, после има спад; след пробиви се прави крачка назад и дори за личности като цар Самуил, за които имаше компромис, изведнъж се оказа, че нещата не са толкова прости. Как може македонското правителство да направи така, че комисията да работи по-ефикасно: по-чести срещи, промяна в състава или нещо друго?


- Опитахме да предложим решения да се промени методологията. Ако има проблем, да търсим решение с медиация с опита на други държави, но това не беше прието. Оставаме с опита с много по-чести срещи, поне веднъж месечно, за да стане по-интензивна работата. Слушах сутринта вашия (съпредседател от българска страна), посланика Ангел Димитров и съм съгласен, че политиците не бива да се месят в работата на комисията.


"Но според мен политиците, когато подписаха договор, в който пише, че имаме обща история, трябва да насърчават и едната, и другата част от комисията да работят по темите, за които имат задача: да намерят личностите и събитията, които ни свързват."Мисля, че е много важно за идните поколения и за хармонизацията на учебниците. Сега при нас открито се говори за друг опит като този на словаците, унгарците - където не могат да се договорят, да видим и единият, и другият наратив. Това сме направили - всеки може да види архива на Кръсте Мисирков в оригинал, на български и на македонски, и да си направи изводите.


Споменахте опита на други държави в исторически спорове. Но другите държави, които не са България и Северна Македония, нямат обща история. Може ли македонското правителство да гарантира, че комисията ще говори само за обща история, а не за споделена, която се прокрадваше както в дискурса на македонски учени, така и в този на много политици, включително управляващи, в последните години? Това също допринесе за климата на напрежение.


- Да, част от политиците в Македония публично наистина използваха термин, който не съответства на договора, и това е една от поуките за бъдещето: дословното зачитане към договора значи приемане и на частта за общата история. Мисля, че част от забележките от българска страна бяха най-много в тази посока, че се създаде впечатлението, че Северна Македония бяга - чрез политици и учени, които не се придържат към тази част от договора.


Още една точка се оказва трудна и това е въпросът за говора на омразата. Къде е границата между държавно спонсориран говор на омразата и информация, която ще е появи в медиите? Давам пример - кампания, като се водеше за местните избори в Скопие, в която се появи плакат "На Скопjе не му треба бугарски кмет". В България това бе разтълкувано, сякаш се праща послание, че да си български гражданин, е нещо лошо. Какво може да направи правителството, за да се избегнат подобни ситуации?


- В дигиталното време, в което живеем, гаранции могат да дадат официалните медии на двете държави - затова е много добре, че си сътрудничат МРТ и БНР, БТА и МИА. Въпросът е, когато се говори от името на институциите, да не се използва говор на омразата.


"Не можем да попречим на университети или на академици, които говорят от свое име, да правят щети. В Северна Македония се борим с тези провокации. Това ще е една от най-деликатните задачи. Ще трябва да сме по-упорити, защото в говора на омразата има сериозен списък какво трябва да прави едната и другата страна - повече македонската страна. Това е точката, където или ще дойдем до увеличаване на доверието, или повторно ще имаме успехи и спадове."Какво и кога ще обяви новото българско правителство какво е успешно водене на преговорите, трябва да изчакаме, но мисля, че трябва в началото на мандата да се взимат най-тежките решения.


В Скопие се усети радостта от новата власт и подхода ѝ. На преговори за правителство обаче три от четири партии изразиха склонност да върнат към парламента въпроса за бъдещо споразумение. И четирите партии изразиха подкрепа за българската позиция - не се спомена, но това е Рамковата декларация, която отрови отношенията ни. Не се ли опасявате, че какъвто и компромис да бъде постигнат, той може да се окаже в ръцете на парламента и там да се направи крачка назад?


- Не гледам така на нещата. В парламента през 2019 г. имаше един състав, нямаше всички тези неща, за които говорих вчера. Днес е декември 2021 г. Ние сме в онази година, в която говорим за размяна на кореспонденти на БТА и МИА, за начина, по който работи БНТ с директно излъчване от най-големия македонски кабелен оператор и всеки може да следи събитията тук с БНТ4. Факт е, че един държавен университет, Великотърновският присъства в Македония. Факт е, че в междуграничното сътрудничество има много общи проекти. Зарадва ме вчера, че 26 общини от Югозападна България и Югоизточна Македония ползват европейски средства за трансгранично сътрудничество и правят общи звена за предотвратяване на пожари и други катастрофи.


"Ситуацията от 2019 и тази от 2021 г. е съвсем различна. Ясно е, че Македония вложи максимални усилия. Експресният път между Ранковце и Крива паланка е реалност. За жп линията говорихме. Чакаме по-бързо да се свържем с магистрала "Струма". Приближихме се с автопът до Щип и до Делчево към другия граничен пункт, който чакаме да отворим. Това е част от проектите, които могат да доведат до модификация на позициите, които има България."Да не забравяме, че и в македонския парламент имаме декларация. И ние се опитваме в тези разговори да бъде уважаван консенсусът на идентичността - не говорихме за нея, но тя е изключително важна. Има много теми, за които реално, ако има доверие, много по-лесно ще се намери решение. Службеният кабинет наследи проблемите, създадени от предишното правителство - на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Екатерина Захариева. Не беше просто и за президента Радев, и за служебния премиер Стефан Янев, и за министър Светлан Стоев да поддържат процеса жив.


"Най-много се опасявахме, че България, притеснена заради изборите си, ще отхвърли настрана проблема. А второто голямо предизвикателство - Северна Македония беше в голяма политическа криза. Това зарадва мнозина и в София, и в Скопие, които са против договора."Ако Заев не бе успял да стабилизира парламентарното мнозинство, приказката щеше да завърши, затова съм убеден, че сега е истинският момент. Докато сега е укрепнало мнозинството в парламента ни, докато е известно, че в България има политическо правителство, дайте да видим можем ли да направим това в следващия месец.


- Но Заев се оттегля от премиерския пост. След седмици, месец или повече, вероятно в началото на идната година той няма да е премиер. Как може България да има гаранции, че каквото и да бъде постигнато като споразумение, ще бъде запазено и след като той си тръгне, ако лично е гарант нещата да се случат?


- Заев е допълнителна гаранция, че можем да се договорим. А в договора ще имаме гаранции, че ще се изпълни. Това е част от нещата, заради които вярваме, че пакетът още не е завършен. Гаранциите са онази част от пъзела, която все още не е достатъчна и трябва да бъде договорена в крайната фаза. Очевидно е, че когато доверието е нарушено, тогава гаранциите в договора трябва да са допълнителен натиск.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на so_cial_en
  so_cial_en
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Изобщо не трябва да се занимаваме с тях. Вето на влизането им в ЕС и край на въпроса.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Неутрално

  В момента София има исторически шанс да сътвори голяма глупост. ВМРО - ДПМН вече наднича зад ъгъла, а Заев е пътник. Няма никакъв шанс ВМРО - ДПМН да спазва Договора за добросъседство. Затова никакви преговори със Заев, чакаме да сдаде властта. Щом опозицията в Македония дойде на власт, Гърция също ще им набие вето, а Европа бързп ще разбере нашата позиция.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Изобщо не трябва да се занимаваме с тях. Вето на влизането им в ЕС и край на въпроса.
  —цитат от коментар 1 на so_cial_en


  И защо брато? Защото така искат от МАсква и Белград? Или защото му харесва в Париж, ама люта сръбска ракия иска там да пие, и Цеца Величкович да слуша в Олимпия, или спектакъл на Болщой в Метрополитен опера?
  А на булгар юнак ясно ли му е, че е възможен натиск върху страната ни за признаване на македонско малцинство?

 4. 4 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ей, какви кадри е правил комунизма - нагли, нагли!

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Обявиха, че ще "водят борба с говора на омразата".
  И проведоха яростна кампания против Арсовска, заради българското и гражданство (нямаше да има никакъв проблем ако бе албанска или сръбска гражданка).

  "ВМРО-ДПМНЕ обвинява, че каквото и да договори Заев сега, ще бъде нищожно. Аз съм умерен оптимист, но смятам, че България не бива да изпуска историческия шанс."

  Т.е. пуснете ни бързо, че после като дойдат ДПМНЕ ще спрат да ни обещават и това, което сега се обещава, но не се изпълнява.

  Един въпрос - какво стана с излъчването на български телевизии в Северна Македония за което се договори Бучковски преди година?
  Пуснаха БНТ 4 за около 2-3 месеца и след това тихомълком я махнаха. За сметка на това имат десетки сръбски, хърватски, черногорски, босненски, албански канали....

  Та защо трябва да им вярваме?

 6. 6 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Бучковски проявява типичното македонско нахалство!

  България трябва незабавно да инициира разделяне на преговорите с Албания и РСМ. И след това всеки по пътя си.

 7. 7 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Кремъл много упорито настоява,
  България ветото да не отменява.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Опитват се да удавят в много думи още едно предателство към историята и мъките на България.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  "Ако сте чули вчера специалния пратеник на САЩ Габриел Ескобар в Скопие, те ни окуражават за бълзо решение. Не мога да дефинирам какво е бързо. Ако се държа обаче към официалната ни политика, за македонската страна е бързо да завърим работата за месец от днес."

  Така! Ето как сега ще видим може ли България да отстоява интересите си или ще се поддаде на чужда натиск и ще извърши предателство към себе си.

 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 814 Любопитно

  Аце, как се гледаш в огледалото без да се заплюеш? Или бършеш заплютото с денарчета?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на ivj40646658
  ivj40646658
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Нема никакъв исторически шанс, те нито са склонни да изпълнят исканията ни по същество, нито пък има единомислие между партиите им. Каквото и да се реши, утре ДПМН като дойде на власт ще го отхвърли.
  Те искат да минат между капките с игра на думи, вместо с реални действия. Тоест, двете страни да подпишат текст, който да звучи приемливо за всички, без да казва нищо конкретно. С лукави дипломатически трикове. От типа на "споделена история", вместо "обща". Това не е решение на спора, а замитане под килима.

  А и точките не могат да ги изпълнят за декември. Говорът на омразата, дискриминацията срещу българите, кражбата на история, език и идентичност и пр. не се решават за 2 седмици. Ние искаме не символични мерки и голи обещания, а резултати. А той се проверява с времето. И е важно да се случи при пълно съгласие между двете основни партии там, както и между българските такива. Задължително да си редактират и конституцията. Ако требва и референдум.

 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  И след всички увещания да не се завимаваме с историята а да гледаме напред, днес всички медии в Северна Македония (която ДПМНЕ продължават да наричат просто Македония) превъзбудено публикуват една скандална статия във "Франкфурте алгемайне цайтунг" озаглавена "Софийското фалшифициране на историята".

 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  “Страх” е състоянието, в което пребивават еничарите от тито-УДБА-номенклатурата, страх от загубата на стогодишни позиции на владеене.
  Страх от модерните времена, в които никой не може да ти дамгоса “идентитет”, какъвто Белград си е нарисувал.
  Страх от неизбежно идващото обединение на българите от двете страни на изкуствената граница, което ще направи вкупом излишни всички лъжливци-еничари на заплата от Белград.
  Страх за жалкото, мизерно, но господстващо положение на тито-УДБА-милиционерите над нашите сънародници, държани в подчинение чрез мизерия.
  Страх от ИСТИНАТА за нашата история, за това, че Белград захапа едно парче от България и сега не иска да го пусне, и това олигавено и окървавено парче от България му казва “македонски идентитет”.
  Българите от двете страни на границата обаче ще тържествуват!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  Пак туй пусто югославско самосугестиране.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Спор НЯМА,у просто ви чакаме да признаете историческите ФАКТИ и да си седнете на продължението на гърба!!!
  Ние не бързаме!!!

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  Бучко да не би да призовава да ги аншлуснем до Коледа? Щото на туй ми прилича.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  "Топката" е в македонците...

 18. 18 Профил на b.sp.
  b.sp.
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Можем да подадем топката с голов пас към Европа: ОК за Македония (в края на крайщата там ще бъде), но срещу поне 2 ОК за нас, условията за които отдавна сме изпълнили и само инатът на Холандия и др. ни спират: 1. в Шенген веднага и 2.пътна карта за еврото през 2023г. Хайде веднъж и ние да изтъргуваме безрезервната си подкрепа!

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Май почнаха да ви работят.....
  Усещаш ли го...?

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Изобщо не трябва да се занимаваме с тях. Вето на влизането им в ЕС и край на въпроса.
  —цитат от коментар 1 на so_cial_en


  Га-гаааааа
  Так держат тагаришчи !
  Щом Масква не может да наложит Вето,
  това трябва да го сделат немедленно
  тукашните ПутЕничари

  Зер, зивеещите в мир и разбирателство и членуващи в ЕС и НАТО
  балкански държави са снърт за ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ на Масква и Сърбия

 21. 21 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ние трябва да вдигнем ветото за началото на преговорите, като посочим, кои точки във всяка от тези "5+1" теми ще са повод за спиране на преговорите.

  Така ще сме ясни, конкретни и разбираеми както за западняците (за чиито пари и чийто клуб всъщност иде реч).
  И ще покажем добра воля.
  А оттук нататък ще има не едно, а 5+1 вета.

  Сегашната ни позиция не работи в наша полза дългосрочно.

 22. 22 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ние трябва да вдигнем ветото за началото на преговорите, като посочим, кои точки във всяка от тези "5+1" теми ще са повод за спиране на преговорите.

  Така ще сме ясни, конкретни и разбираеми както за западняците (за чиито пари и чийто клуб всъщност иде реч).
  И ще покажем добра воля.
  А оттук нататък ще има не едно, а 5+1 вета.

  Сегашната ни позиция не работи в наша полза дългосрочно.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":Май почнаха да ви работят.....Усещаш ли го...?
  —цитат от коментар 19 на eti mehter  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Е,Дневник и още някои хм,медии наливат масло в огъня. На САЩ и Британия им е все тая как и дали изобщо ще се разберем с македонците. А позицията на ЕС е неясна...

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Спор НЯМА,у просто ви чакаме да признаете историческите ФАКТИ и да си седнете на продължението на гърба!!!Ние не бързаме!!!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  И кво като "признаят историческите факти"
  Ще станат ли тогава по-малко РАЗЛИЧНИ ОТ НАС ?!?!?!

  Справка - СЕВЕРНА и ЮЖНА КОРЕЯ
  И от двете страни НЕ СЕ СПОРИ за ОБЩОТО МИНАЛО
  И в двете държави ГОВОРЯТ ЕДИН ЕЗИК и това НИКОЙ НЕ ОСПОРВА
  Което не пречи двете Кореи да са различни толкова колкото
  Беларус е различна от Япония, напрмер.......

  Написаните в Кремъл и Белград ИНТРИГИ и ПСЕВДО-ПРОБЛЕМИ
  за да се ПРЕЧИ на ИНТЕГРАЦИЯТА на БАЛКАНИТЕ в ЕС и НАТО
  звучат вече НА КУХО и по света вече не само се присмиват
  ами вече и готвят звучен шамар за тукашните рубладжии

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  На САЩ и Британия им е все тая
  ======
  Явно са оставили Холандия като троянски кон за тая работа.....
  А това (мисля че няма смисъл да ти го казвам)....хич не е на добре...

  Bukalemun
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":

  Хавай ти откога стана комунист? Тоест мразиш родината си.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  До коментар [#23] от "deaf":

  На САЩ и Британия им е все тая
  =======
  Смятай.....и си прави изводите.....
  Две НЕ членки на ЕС.....дават карт бланш на трета която Е член.....
  Съотношението на силите е 4 към 1.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Само още една година да се удържи на натиска, да се смени тамошната влада и ще видите как и Гърция повторно ще наложи вето, а за ЕС и САЩ ще стане ясно какви отчаяни комунисти са там.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":Хавай ти откога стана комунист? Тоест мразиш родината си.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Приятелю,
  Да пригласяш на Москва и Белград
  в абсурдните им и некадърно съчинени интриги,
  чиято цел е ДА СПРАТ ИНТЕГРАЦИЯТА на БАЛКАНИТЕ в ЕС и НАТО
  Това НЕ Е "мразене на Родината".
  Освен ако не считаш че Родината ти е СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ
  такава каквато я имаше от 1944 до 1990

  СЕВЕРНА и ЮЖНА КОРЕЯ са изпълнили ЦСЧКИ ПРЕТЕНЦИИ
  на тукашните руски "патриоти"
  И двете Кореи признават ОБЩОТО СИ МИНАЛО итова че
  и в двете Кореи се говори един и същ корейски език.
  Което изобщо не пречи и ДВЕТЕ КОРЕИ ДА СА ТОТАЛНО РАЗЛИЧНИ.
  Така и с България и Македония.
  Каквото и да признаят в Македония,това няма да ги направи
  еднакви с нас
  А НЕ Е И НУЖНО

  Основното е МИРНИ и ИНТЕГРИРАНИ в ЕС и НАТО БАЛКАНИ

  Нещото от което НАЙ-МНОГО СЕ ПЛАШАТ в МОСКВА и БЕЛГРАД

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  В момента скопците пребивават в нещо като еуфория, която скоро ще бъде заменена с примирение и приемане на фактите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Два славянски народа (народ) се разправат кой е повелик "Българин" или "Македонец".
  Да не беше тъжно, ще беше смешно и това много смешно.

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Само още една година да се удържи на натиска, да се смени тамошната влада и ще видите как и Гърция повторно ще наложи вето, а за ЕС и САЩ ще стане ясно какви отчаяни комунисти са там.
  —цитат от коментар 28 на Пипера е много лют


  Тъй....тъй......
  Като не може МАСКВА и БЕОГРАД да го направят,
  редно е тукашните руски "патриоти" да се напънат
  и да го сделат

 33. 33 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":Хавай ти откога стана комунист? Тоест мразиш родината си.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  То отдавна си подкрепя и небългарите от Делиормана! Нищо ново под Слънцето!

 34. 34 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":

  А може и обратен аншлус, привиквай на Битолско-Прилепски говор, да си приказваме като нормални хора, не вака да кършим езиците и клавиятурата.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Весело

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Гюбрето с което се захранва БЕ НЕ ЛЮКС...от близо 70 години насам.....е идвало най вече благодарение на нестабилни Балкани......
  Не виждаш ли че ако на Балканите положението се оправи.... БЕ НЕ ЛЮКС...ще олекне гео политически......?
  А в случая... Холандия е лисицата която са пратили в кокошкарника да оправя нещата..... :)

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#31] от "georgi_pulevski":

  Абе вие македонците, нали бяхте древни елини? Кога се преквалифицирахте в славяни? Съответно и българите сме татари, къде ни набута и нас при славяните?

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Два славянски народа (народ) се разправат кой е повелик "Българин" или "Македонец".Да не беше тъжно, ще беше смешно и това много смешно.
  —цитат от коментар 31 на georgi_pulevski


  Е нали бяхме татари, а вие наследници на Александър Велики?
  Откога станахме "братски народи"?

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":А може и обратен аншлус, привиквай на Битолско-Прилепски говор, да си приказваме като нормални хора, не вака да кършим езиците и клавиятурата.
  —цитат от коментар 34 на georgi_pulevski


  Приятелю,
  По-възрастните жители на сегашна Северна Македония
  така и не успяха да научат създаденият от граматиците
  на Москва и Белград ИЗКУСТВЕН "МАКЕДОНСКИ" език.

  С такива възрастни жители на Македония съм говорил
  НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  Какъв Битолско-Прилепски говор те гони, кви пет српски динари ?!?!?!

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Помниш ли какво направи холандския корпус през 1995 в Сребреница...?
  Да не мислиш че го стори без да иска.....?

  Bukalemun
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":

  По-скоро ми се струва, че нашата роля на Троянски кон в ЕС ще бъде подсилена от чисто новия кандидат-член Северна Македония. В случая Москва и нищо да не направи, историята и фактите сами вършат работа относно разделението.
  Ако си спомняш, според Путин, азбуката ни идва от македонските земи.

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 622 Неутрално

  И след всички увещания да не се завимаваме с историята а да гледаме напред, днес всички медии в Северна Македония (която ДПМНЕ продължават да наричат просто Македония) превъзбудено публикуват една скандална статия във "Франкфурте алгемайне цайтунг" озаглавена "Софийското фалшифициране на историята".
  —цитат от коментар 12 на Virgin


  Проблемът не е, че някой нещо някъде е публикувал, а друг го е препечатал, а че на същото това място трябва да се даде трибуна и на другата страна, което може и да се случи, но и това нещо трябва да се препечата пак от медиите в РСМ, което почти сигурно няма да се случи. Няма реални предпоставки нито пък време за решаване на спора сега и това, към което трябва да се стремим, е разделяне на Албания от РСМ или ако не се получи, вкарване на реални гаранции под формата на възможност за блокаж на преговорите, ако нещо от договореното сега не се изпълнява. Но това договорено трябва да бъде максимално точно и ясно формулирано, с конкретни срокове и лесно проверимо като изпълнение, а не пореден списък с неясни неща, за които да продължи да се спори в бъдеще и да възникват нови и нови ситуации като сегашната около договора.

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":Гюбрето с което се захранва БЕ НЕ ЛЮКС...от близо 70 години насам.....е идвало най вече благодарение на нестабилни Балкани......Не виждаш ли че ако на Балканите положението се оправи.... БЕ НЕ ЛЮКС...ще олекне гео политически......?А в случая... Холандия е лисицата която са пратили в кокошкарника да оправя нещата..... :)
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  Какъв БЕ НЕ ЛЮКС те гони пък тебе,бре ?
  Ако беше истински турчин на какъвто се преправяш
  щеше да си наясно, че Русия и Сърбия са тези, които
  се плашат от мирни и интегрирани в ЕС и НАТО Балкани
  И това не е от вчера и днес, а от преди поне век и половина

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Бе тоз отзад на картината, самия той ли е - ама с малко повече коса? ;)

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Е нали бяхме татари, а вие наследници на Александър Велики?
  Откога станахме "братски народи"?
  —цитат от коментар 37 на Локомотив


  Те бяха наследници на Александър Велики докато гърците не им нашокаха канчетата :)

  Сега са наследници на и те не знаят на какво. :)

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Весело

  " Но според мен политиците, когато подписаха договор, в който пише, че имаме обща история, трябва да насърчават и едната, и другата част от комисията да работят по темите, за които имат задача: да намерят личностите и събитията, които ни свързват."

  Като говорим, че имаме обща история Владо, какво тогава е заключението ти за езика и идентичността на хората в РСМ ? Въпрос с понижена трудност ? Откъде този " македонски език и нация", имам предвид преди 20 век ? Дай идея ?

 46. 46 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Бучковски потвърждава, че в договора са признали за обща история, не за споделена.

 47. 47 Профил на jjb31648973
  jjb31648973
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Шансът е за вас, нашият не сме го изпуснали. А и кой се вълнува чак толкова за вас? Стига сте вдигали пушилка около себе си.

 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#34] от "georgi_pulevski":

  Пули вака, продаваш муда за бубрези. 😂😂

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":По-скоро ми се струва, че нашата роля на Троянски кон в ЕС ще бъде подсилена от чисто новия кандидат-член Северна Македония. В случая Москва и нищо да не направи, историята и фактите сами вършат работа относно разделението.Ако си спомняш, според Путин, азбуката ни идва от македонските земи.
  —цитат от коментар 40 на Petleshev


  Не е точно така.
  Замислената роля на РСМ като втори руски троянски кон б ЕС
  НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ по простата причина,
  че с ВЛИЗАНЕТО на РСМ в ЕС сърбизацията на РСМ постепенно
  ще избледнява до пълното й изчезване.
  Сегашните сърбизирани и носталгични към СЪРБОСЛАВИЯ македонци
  ще бъдат изместени и заменени от ПРО ЕВРОПЕЙСКИТЕ МАКЕДОНЦИ
  кото днес са деца и тийнейджъри и които пет пари не дават
  за "щастието" да си сърбославянин и да почиташ "друже Тито"
  Затова от Москва и Белград треска ги тресе пред все по-близката
  и неизбежна ИНТЕГРАЦИЯ на РСМ в ЕВРОПА

 50. 50 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тези македонци нахални като истински българи. Значи България да "не изпусне историческия си шанс...". Не мога да разбера България ли се кани да влиза в ЕС или обратно. Също не мога да разбера и позицията на защитниците на позицията на РСМ. В документите на ЕС е казано ясно, че преди да кандидатства за ЕС, всяка държава трябва да оправи отношенията си със съседните държави. Е, нашите отношения не са "оправени" и засега ще подсмърчат отвън.

 51. 51 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#36] от "Petleshev":

  Нели велите че сме братя, ела брат славянино.

 52. 52 Профил на leo
  leo
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Най-бързият начин за влизане на Сев.Македония в Европейския съюз е да поиска присъединяване към България

 53. 53 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#48] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Важно е некой я лев, я денар да се изкара дента.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  До коментар [#42] от "Hawaii":

  тези, които
  се плашат от мирни и интегрирани в ЕС и НАТО Балкани
  ======
  И аз се плаша от мирни преговори.....
  Ако си правил подривна дейност и опит за преврат в държавата ми....а после подаваш маслинови клонка..... Какви преговори да водя с теб...?

  Погледни гръцките острови.....
  За два месеца ги натъпкахте с американска военна железария.....
  Такива ли ще са условията за 'мирните' ти преговори....?
  Балъците свършиха, хавайски.....!
  Там у вас ако виреят още....друга работа..... :)

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#36] от "Petleshev":Нели велите че сме братя, ела брат славянино.
  —цитат от коментар 51 на georgi_pulevski


  По-възрастните жители на РСМ винаги за знаели че и са казвали че са
  БЪЛГАРИ, ГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !

  "Веленето" започва от момента когато граматиците на КОМИНТЕРНА
  в Москва и Белград ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН са създали ИЗКУСТВЕНОТО
  БАЗИРАНО ПОВЕЧЕ НА СРЪБСКИЯ ЕЗИК НЕЩО на което се говори днес в РСМ

  Възрастните македонци така и
  НЕ УСПЯХА ДА НАУЧАТ КОМИНТЕРНОВСКИЯ език

 56. 56 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#52] от "leo":

  А може и на България един присоедителен процес да и направим от Вардарско. Нали сме найромантичната част от ваща история? Охрид столица, добавяш си едно ски на презимето и готова работа.

 57. 57 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#32] от "Hawaii":

  Точно мен и точно ти да ме обвиняваш в симпатии към Москва и Белград е доста....малоумно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 58. 58 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#55] от "Hawaii":

  Айде, айде към едно 100 пъти повтаряш същото коментарче. Амън бе, нещо друго има, или?

 59. 59 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#32] от "Hawaii":

  Аз отдавна казвам, че на Шумадия трябва също да се наложи вето от България (макар те де факто да имат такова от Хърватска) плюс и икономически санкции, както при Милошевич.
  А за Московията - пълно изключване от западните финансови и банкови системи за търговия и финансиране, плюс забрана за руски кораби, самолети, камиони, влакове, коли да влизат и преминават през и над територията на ЕС, САЩ и Канада.
  Тогава дори и ти ще изпищиш, прикрит натовецо.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Весело

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  ще бъдат изместени
  ======+
  Ха хаааа..... 😁....
  Докога ще решавате проблемите, местейки хората от едно място на друго?

  Преди малко те нарекоха комунист....
  Но ти вече не си.....
  За 30 години си еволюирал.....
  Вече си интернационалист от пролетарски тип......

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#51] от "georgi_pulevski":

  Ти я кажи що си се кръстил Георги Пулевски?
  Винаги съм се чудил какво толкова намирате в биографията на един зидар, който е писал глупости със сръбско финансиране. Дори в ”най-великата” му просръбска творба Четириезичника, има сръбско-албански, арбанско-арнаутски, турски и гръцки език.
  Македонския език го е изяла баба Меца. 😂😂

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално
  До коментар [#32] от "Hawaii":Точно мен и точно ти да ме обвиняваш в симпатии към Москва и Белград е доста....малоумно.
  —цитат от коментар 57 на Пипера е много лют


  Грешно си разбрал написаното от мен в поста който цитираш.
  Това че вземам повод от твоя реплика изобщо не значи че те обвинявам
  в каквото и да е.

  ОСВЕН ако сам не се идентифицираш с руските "патриоти" за които пиша,
  но за това вината не е моя

 63. 63 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#46] от "razor":

  Обща Славянска история, нормално че е обща, винаги е била. Това що русите ви прали мозъка на вас че сте българи, и гърците на нас че сме македонци си е друга тема на разговор.

 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":

  " Тъй....тъй......
  Като не може МАСКВА и БЕОГРАД да го направят,
  редно е тукашните руски "патриоти" да се напънат
  и да го сделат"


  До коментар [#57] от "Пипера е много лют":

  " Точно мен и точно ти да ме обвиняваш в симпатии към Москва и Белград е доста....малоумно."


  " Пипера е много лют " винаги силно е лютял в гърлото на сърбоманите и рубладжиите, това може да го потвърди целия форум ! Мисля, че имате грешка в рабирането си, че става въпрос за " тукашни руски патриоти " ! Че е патриот, патриот е, но няма нищо общо с определението " руски" ! То и няма как двете неща да са част от едно и също словосъчетание, междувпрочем !

 65. 65 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#61] от "Котаракът на Шрьодингер":

  1875 год Триязичник, потърси

 66. 66 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Я виж ти мазното журнале - '',,,Рамковата декларация, която отрови отношенията ни...." така ли било, бе др....льо? Това че сме заявили че няма да позволим да се гаврят с нас било отровило нещо, което не е съществувало? Но кво се чудим, то е ясно какво се задава. Вижте интервюто на другото мазно ухилено канадско петно за шпигел- интересно що прокопи не е дал да грее на първа страница все още. Там недоразумението освен че повтаря всички плювни срещу България /ех, имало един Петко Каравелов, "в моето отечество такива работи не стават", ама това са билио ХОРА, а не канадски амеби/, ами направо праща на майната си неща като история и "националистите", както друга една хамериканска подлога пращаше православиоето.. Кои са "националистите", нищожество канадско? Гоце, Даме, Тодор Александров, Христо Чернопеев, Ванче Михайлов? Кой си ти редом стях, нищожна плюнка такава. А новите но ко-господари, еврогейците, вече открито щели да шантажират както правят с Полша и Унгария - няма субсидии, ако не клекнете и не плюете на геобовете на хилядите загинали. И тия сегашните, дето всеки ден им гледаме тъпите нагли физионамии, ще клекнат и още как. Боклуци.

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Вл. Бучковски наистина е умерен, човек с когото може да се разговаря, държи на договореностите, критикува езикйт на омразата в СМ. Ако имаше повече като него, а не бивши соц. агенти от СФРЮ и СССР, лесно щяхме да се разберем.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 68. 68 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Вл. Бучковски наистина е умерен, човек с когото може да се разговаря, държи на договореностите, критикува езикйт на омразата в СМ. Ако имаше повече като него, а не бивши соц. агенти от СФРЮ и СССР, лесно щяхме да се разберем.
  —цитат от коментар 67 на hamiltonf


  Бучковски е умерен, проблемът е, че няма такъв от българска страна.

 69. 69 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пипера е много лют":

  И 15 дни стигат. От Нова година, евро председателството отива във Франция, където предстоят особено важни избори (защото е малко вероятно французите да се подлъжат втори път, дори кукловодите да извадят нов Макрон от ръкава).

 70. 70 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Сребреница, една лека загрявка за самоотвержения холандски войник, ти да видиш Индонезия...

 71. 71 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Колко са нагли коминтерновско-сръбските комунисти – ние сме във влака от 15 години, а вие сте в затънтената част на Балканите и още не сте отишли на гарата!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  СЪрбия в комплект с македония са най-глемите българомразаци!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 74. 74 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  1885 година!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 75. 75 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  Я дефинирай постепенно- 25, 50, 100, 300 години?
  Кака мислиш, колко точно намаля сръбското влияние след влизането им в НАТО?

 76. 76 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2489 Любопитно

  Нека отбележа очевидното: в това интервю се бъбри напоително за всякакви политически аспекти, па тоя, па оня, па вие, па ние и пр., но нито ЕДНА дума по същината на спора, общата история! Просто факт.

  Мараба, С-ДС доносници!
 77. 77 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#34] от "georgi_pulevski":

  Вие додека пишувате на шльокавица, как ще говорите като "нормални хора" не знам. Иначе с нетърпение чакам да ни аншлуснете, все едно теле да роди крава...
  Или Тайван да аншлусне Китай.
  С две думи - ХАЙДЕ!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 78. 78 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#34] от "georgi_pulevski":

  Като гледам, ти отлично пишеш на езика на дядо си. Няма нужда от друго.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 79. 79 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5879 Весело

  Владо Бучковски, пратеник на Скопие: София не бива да изпуска историческия шанс да реши спора
  __________________________________________________________________

  Г-н Бучковси, ние не бързаме да решим спора, ние сме в ЕС, а вие чакате ред и подсмърчате да влезете.

  Ние сме готови да чакаме дори 10 години, колкото Гърция ви чака да си промените името!

  Дали ще сте в ЕС или не е все едно. Нито имате някакви полезни изкопаеми, нито сте на стратегически важна геополитическа позиция.

  ДБ: Време е да спечелим България
 80. 80 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#61] от "Котаракът на Шрьодингер":1875 год Триязичник, потърси
  —цитат от коментар 65 на georgi_pulevski


  Потърсих. С. македонски, арбански и турски. Сърбите, които са поръчали Триезичника, са поискали сръбско-македонски, за малките сръбчета. Граматиката е сръбска, падежна. Нищо общо с вашите говори. Какво радостно виждаш в това? 81. 81 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Тоя пък къде заора в Босна.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 82. 82 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  Македонската история започва с резолюция на Коминтерна.
  Македонският език е обявен с декрет през 1944 г.
  Македонската нация е продукт на организиран процес на македонизация след 1944, който течеше и у нас до края на 50-те години.
  Всичко друго е алабалистика.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Макдония не учатва ли в спора, че все някой друг трябва да го решава.

 84. 84 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Голяма част от форумците бъркаме целта и средствата. Всъщност, каква българската цел? Тя е да върнем българското влияние в РСВ. Останалото е следствие.Можем ли да си върнем влиянието бързо и просто, с провиквания отсам Осогово "Вие сте българи"? По всичко личи –не.Сев.македонците няма как внезапно да бъдат просветлени, при положение , че няколко поколения са тровени с /добре обмислен/ антибългаризъм. "Македонският въпрос" е затлачван от нас дълги години ; да не се връщам към замитаният под килима просръбски преврат в България -19 май 1934 или към престъпленията сателитните правителства след 1944, като помакедончването на горноджумайско и пр. Има нещо още нещо незабелязвано даже и от анализатори, а то е тоталното самоизолиране на България от "Савезна Република Македония" по времето на втора Югославия, което прекъсна родствените връзки на българите отсам и оттатък , прекъсна лостовете ни за културно и икономическо влияние и доброволно остави Македония на просръбската пропаганда. Резултатът го виждаме днес. Движим ли се стратегически в правилна посока? Не. Лежим на кълката "кръвта вода не става", а тя е само частично вярна. Какво предлагаме на северомакедонците днес , за да си припомнят че дедовците им са българи? /Дребно сравнение: вижте как Турция при последните избори у нас-финансира наши преселници там за тридневна изборна екскурзия тук/ Македонците ще се сетят че са българи, най-вече ако направим и предложим една сигурна, уважавана и подредена България. Това е правилният път за дългосрочно "решаване на македонския въпрос".При това , кога и как ще "пуснем" РСМ за ЕС преговори даже не е най важният въпрос, защото с времето печелим единствено мотив за засилване на скопския антибългаризъм. Най важният въпрос за бъдещето на нашите отношения е стратегия за възстановяване на българското влияние там. А той най-малко ще се реши с провикванията на „тип копейкин“ – „Македония е втората българска държава..." Трябва ни национален консенсус и в пъти по обмислена , активна и /!/ добронамерена политика, за да върнем поне нещо от загубеното... Досегашният подход да го наречем „на лозунгите“ дава единствено депутатски кресла на „патриоти“ в НС. И нищо повече.

 85. 85 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":Точно мен и точно ти да ме обвиняваш в симпатии към Москва и Белград е доста....малоумно.
  —цитат от коментар 57 на Пипера е много лют


  Извинявам се ако си се почувствал засегнат от написаното от мен
  макар че е станало недоразумение и си намерил обида там където я няма.
  Ако има нещо - извинявай, както е редно да се извиня на съмишленик.
  Хубав и успешен ден ти желая !

 86. 86 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Какво казва Британика:
  "Macedonian Question, dispute that dominated politics in the southern Balkans from the late 19th century through the early 21st century. Initially, the Macedonian Question involved Greece, Bulgaria, and, to a lesser extent, Serbia in a conflict over which state would be able to impose its own national identity on the ethnically, linguistically, and religiously diverse population of the region traditionally called Macedonia. In that way, each state attempted to gain possession of the territory of Macedonia itself."

  С ветото повишихте драстично настроението на македонците към България - негативното. Влиянието на България в Македония се приближава до "0". България ни кара да се обявяваме за българи до 1945 г. и ни отказва от езика - иска да не се използва в ЕС. От кой друг кандидат се искат подобни изнудвания?

  Принудени сме да говорим заради нашите желания за ЕС. В момента, в който ще стане ясно, че ЕС няма да се разширява, преговорите ще приключат и мисля, че контактите ще бъдат сведени до минимум.

 87. 87 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Проф. Павлов: Русия ни провокира и със Св. Климент Охридски с цел конфронтация с РСМ.

  https://bgnes.bg/news/prof-pavlov-rusia-ni-provokira-i-s-s-sv-kliment-okhridski-s-tcel-konfrontatcia-s-rsm/

 88. 88 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#46] от "razor":Обща Славянска история, нормално че е обща, винаги е била. Това що русите ви прали мозъка на вас че сте българи, и гърците на нас че сме македонци си е друга тема на разговор.
  —цитат от коментар 63 на georgi_pulevski


  Жоре, извинявай, но днес си на нивото на "Азбуката дойде от македонската земя".

  Не става въпрос нито за обща славянска, нито за обща балканска, нито за обща европейска история.

  Имайте си вие македонците ваша македонска история. Дали ще е с древномакедонски, с новомакедонски или с югомакедонски корени, все едно. Но нека и ние българите да си имаме своя българска история, добра или лоша - и със Самуил, и с Гоце, и с азбуката (кирилицата).

 89. 89 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Проф. Павлов: Русия ни провокира и със Св. Климент Охридски с цел конфронтация с РСМ. https://bgnes.bg/news/prof-pavlov-rusia-ni-provokira-i-s-s-sv-kliment-okhridski-s-tcel-konfrontatcia-s-rsm/
  —цитат от коментар 87 на constatator


  Само България и Македония могат да забият клин между Македония и България. Нито Русия, нито Сърбия могат да нарушат отношенията, ако са искрени и с взаимно уважение.
  Но те не са такива, че правят място за други играчи.

 90. 90 Профил на ivj40646658
  ivj40646658
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Всъщност, каква българската цел? Тя е да върнем българското влияние в РСВ.
  —цитат от коментар 84 на fkm26555709

  Българската цел е да ги принудим да признаят историческата истина черно на бело. А именно, че славяноезичното население в Македония е българско по етнически произход, а допреди нема и 100 години и българско по самосъзнание. Както и езикът му. Нищо друго не е важно сега.
  Влияние се постига с икономически и политически мерки, то се гради с десетилетия. Това е съвсем друга тема и не зависи от ветото ни за ЕС.

 91. 91 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#82] от "Незнайко в Слънчевия град":
  концепцията е от по рано

  ум море, глава шамандура
 92. 92 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#46] от "razor":Обща Славянска история, нормално че е обща, винаги е била. Това що русите ви прали мозъка на вас че сте българи, и гърците на нас че сме македонци си е друга тема на разговор.
  —цитат от коментар 63 на georgi_pulevski


  Нека ти дам пример как работи идеята за общото славянство, поддържана от Русия и преследваща културни и политически цели.

  Исторически факт: Климент Охридски е българин по произход, български епископ на Българската православна църква, живял и работил в българската държава. (Архиепископ Теофилакт Охридски за Климент: „той беше родом от европейските мизи, наричани българи“.)

  Славяноцентричен прочит:
  Българите са славяни (за удобство - в други случаи не са :)), дренобългарският език е старославянски език, кирилицата е сътворена като азбука за славянския език от славянски просветители, първите църковни епископи на южните славяни са славянски епископи. Основната цел на този прочит е елегантното заобикаляне на понятието "български". Че нали ако всички сме славяни, а руснаците са най-големите и най-важните славяни, няма как нещо важно да е направено от неруските българи и след това да е възприето от руснаците.

  От което стигаме до днешното поздравление на руското посолство в РСМ за празника на Свети Климент Охридски, с цел подклаждане на враждата между РСМ и България – „големия просветител, първи славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което свързва съвременните руски и македонски езици“.

  От което пък вие си правите извода: "Путин призна Свети Климент Охридски за македонец!" :))

 93. 93 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 323 Неутрално

  "Българската цел е да ги принудим"

  Честните намерения на българите.

 94. 94 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Какво казва Британика:"Macedonian Question, dispute that dominated politics in the southern Balkans from the late 19th century through the early 21st century. Initially, the Macedonian Question involved Greece, Bulgaria, and, to a lesser extent, Serbia in a conflict over which state would be able to impose its own national identity on the ethnically, linguistically, and religiously diverse population of the region traditionally called Macedonia. In that way, each state attempted to gain possession of the territory of Macedonia itself."С ветото повишихте драстично настроението на македонците към България - негативното. Влиянието на България в Македония се приближава до "0". България ни кара да се обявяваме за българи до 1945 г. и ни отказва от езика - иска да не се използва в ЕС. От кой друг кандидат се искат подобни изнудвания?Принудени сме да говорим заради нашите желания за ЕС. В момента, в който ще стане ясно, че ЕС няма да се разширява, преговорите ще приключат и мисля, че контактите ще бъдат сведени до минимум.
  —цитат от коментар 86 на 146


  По-добре искрени неприятели, отколкото лицемерни приятели.

  От бай ти Ганя.

 95. 95 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#10] от "CINZANO":

  По-скоро бърше заплютото с динарчета. Щото денарчетата съществуват благодарение на динарчетата.

 96. 96 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Весело

  До коментар [#52] от "leo":

  И най-естествения и безболезен, за всички, начин също. Имаме примера на обединението на Германия.

 97. 97 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 323 Неутрално

  [quote#94:"Бай ти Ганя"][/quote]

  Това е вярно.
  България отдавна трябваше да ни наложи вето, преди да сменим името. Не да чакате да сменим името и след това да ни блокираме отново. С гърците поне знаем на какво сме од 1991 г.

 98. 98 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Весело

  До коментар [#59] от "Пипера е много лют":

  Великосервският национализъм е в основата на политическите проблеми в Западните Балкани - в БиХ, Косово и в Македония (напр. македонизмът е създаден като инструмент за откъсване на части от българския народ в полза на великосервския национализъм още в края на XIX в. Основен идеолог и практик на македонизма е Стоян Новакович.). Без политическо и правно осъждане на престъпленията на великосервския национализъм, за които няма давност, няма как да има истинска нормализация на всички видове отношения в Западните Балкани и разширяване на ЕС. Ще има само лицемерие, постоянно дебнене и скрито напрежение - интервюто на Букчовски е типичен пример за това.

 99. 99 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#97] от "146":

  Мислехме, че с благонаклонена и добронамерена политика ще успеем да изчистим проблемите, но не се получи.

  След като видяхме, че Заев и голяма част от обществото в РСМ е готово да приеме смяна на името и всичко останало, но не и да признае, че цар Самуил е български цар, ни просветна, че не трябва повече да подкрепяме безрезервно една анти-българска държавна политика на фалшифициране на българската история.

 100. 100 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#97] от "146":Мислехме, че с благонаклонена и добронамерена политика ще успеем да изчистим проблемите, но не се получи. След като видяхме, че Заев и голяма част от обществото в РСМ е готово да приеме смяна на името и всичко останало, но не и да признае, че цар Самуил е български цар, ни просветна, че не трябва повече да подкрепяме безрезервно една анти-българска държавна политика на фалшифициране на българската история.
  —цитат от коментар 99 на Бай ти Ганя


  Българската подкрепа никога не е била безрезервна. България никога не призна македонския език. Тук и сега той настоява да не се споменава в ЕС.
  Винаги сте ни наричали измислена нация и слуги на сърбите. Винаги сте очаквали от нас да се обявяваме като българи. Когато очаквате нещо в замяна, това не е безрезервна подкрепа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK