Драган Шормаз от партията на Вучич: Сърбия трябва да е в НАТО, Русия винаги е била по-добър приятел на България

Драган Шормаз

© Велко Ангелов

Драган ШормазСърбия може и иска да е приятел с Русия, но при налагане на европейски санкции заради войната в Украйна, трябва да се солидаризира с тях и не само за да направи крачка към ЕС: страната е в сърцето на Европа и няма избор.


Това каза за "Дневник" сръбският депутат Драган Шормаз от управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС). В момента малцина опитни сръбски депутати защитават позиции като членството на Сърбия в НАТО и задълбочаването на евроинтеграцията за сметка на другите сегашни "стълбове", Русия и Китай. Обратното повтарят президентът Александър Вучич и партията му от години: стремежът е към ЕС, но трябва да се отчита нуждата от връзки с "традиционните" партньори.


Роденият в Дървар, Босна, Шормаз, живее в Смедерево, на няколко десетки кимолетра от Белград. Влиза в Сръбската демократическа партия още през 1992 г. и е противник на Слободан Милошевич. През 2010 г. е изключен от партията, след като критикува ръководството на лидера ѝ, бившия премиер Воислав Кощуница, и влиза в СНС. С годините той започна да подкрепя пълното присъединяване на Сърбия към НАТО.
За пръв път от 2001 г. Шормаз няма да бъде депутат: поставен е ниско в листата на СНС. Остава обаче в управляващото мнозинство.


"Дневник" разговаря с него в момент, когато след победата си с почти 60% на президентските (но едва 43% на парламентарните) избори Вучич и СНС трябва да изградят ново правителство. А то, според очакванията и на управляващи, и на опозиция в Белград, вероятно ще е в по-голяма степен проевропейско, независимо дали в него ще влязат открито проруските социалисти на бившия премиер и външен министър (и председател на предишния парламент) Ивица Дачич. Според много наблюдатели и политици на Сърбия ѝ предстои избор: да се сближи още повече с Европейския съюз в момент, когато войната н Украйна я принуждава да избира страна.


Как ще изглежда Сърбия след изборите? Какво правителство ще има - освен че ще го води Сръбската прогресивна партия?


- Мисля, че правителство ще бъде с мнозинство на СНС и проевропейско.


Без Дачич?


- Не казвам "без Дачич". Лично аз бих искал да е такова и да се намерят други партньори, но Дачич е доказан политически хамелеон. Та той подписа Брюкселското споразумение като премиер .Не е проблем за него да се преориентира: иска само да е на власт.


Така че мисля, че следващото правителство ще е много по-проевропейско от досегашното. Вучич е опитен политик, много умен. Разбира ситуацията с агресията на Русия в Украйна. Разбира, че е време за нова Европа, а тази Европа ще е много по-различна от Европа отпреди 2-3 месеца. Мисля, че знае, че ако Сърбия направи нещо различно от това да се бори за еврочленство, всяка друга ситуация ще е... като погребение за сръбската държава и ЕС. Само ЕС ще ни спаси и той го знае.


Означава ли това, че Сърбия се връща отново към обещанието още от началото, откакто изгря звездата му и идваше на власт: че Белград категорично гледа към ЕС?


- Да, каза го и в изборната нощ.


Но нима ще стане лесно на практика?


- Няма да е проблем. Но трябва да има силно правителство. Като казвам това, мисля, че трябва да има много по-силен премиер от досегашния. Политически опитен. Ана (Бърнабич, досегашният премиер - бел. ред.) беше добър министър-председател, но когато дойде на власт, нямаше почти никакъв опит.


Сега е много по-опитна, отколкото беше преди 3-4 години, но той трябва да има силни министри и мисля - това е моето мнение - че трябва, като държава, да кажем ясно на Москва, че стратегическата цел номер 1 на Сърбия е членство в ЕС. Не искаме никаква лоша ситуация с Русия, но те трябва да разберат, че това е нашата цел и че очакваме, ако са приятели, да спрат със силното влияние върху Сърбия и очакваме да нямаме проблеми с тях.


Успява ли обаче сръбското правителство да комуникира това към публиката? Има много силни проруски нагласи в обществото.


- Обществото си е общество. Това правителство трябва да обясни на хората защо е по-добро за тях. Това е парадоксът в Сърбия. Не е вярно, че хората са проруски. Повечето са "за" членство в ЕС, когато имаме проучвания. И измеренията на подкрепата не зависят от Русия, а от действията на ЕС - важни са отношенията на Белград с Брюксел, не с Москва. Ако Брюксел направи нещо, което хората в Сърбия не харесват, за Прищина, подкрепата за членството намалява. Ако направят нещо хубаво, ако подкрепят правителството и Вучич в диалога, ако отварят глави като сега или имаме голяма инвестиция от държава от ЕС, подкрепата винаги върви нагоре. И винаги е между 48 и 60%, никога по-надолу.


Русия е нещо друго. Не е рационално мислене. Мислене със сърцето, защото никога не сме имали война с Русия.


"Русия обаче винаги е била по-добър приятел на България, отколкото на Сърбия. В историята са подкрепяли България повече от Сърбия, факт е. А сега България е член на ЕС, защото политиците са намерили начин да обяснят, че е по-добре в Европа, отколкото с Москва."Няма никакво място за политици в Сърбия, които да си играят, както (бившият президент Борис - бел. ред.) Тадич казваше навремето, на "стара външна политика" - сътрудничество с Пекин, Москва, Вашингтон и Брюксел, четирите стълба. И Вучич го правеше, но това са глупости. Не е възможно. Войната в Украйна показа, че неутралитетът е невъзможен.


С други думи, от тези четири стълба руският трябва да се унищожи?


- Не, просто не трябва да е стълб. Можем и искаме да сме приятели. Да кажем на Русия: искаме да ви продаваме плодовете си, да купуваме газа си. Може ли? Но ако никой в Европа не го прави, не можем и ние. Ако никой в Европа не купува петрола и газа ви, не можем и ние. Трябва да го кажем открито и защо не можем да променим тази ситуация. Това е ситуация, която не можем да променим. Решение на Европа, не на Сърбия.


С други думи, вярвате, че Сърбия трябва да се присъедини към европейските санкции, каквито и да са?


- Трябва да правим всичко, което прави ЕС, заедно с него. Това мисля.


Дори забрана за внос на енергийни ресурси?


- Ако Унгария не може да реши това - или България - без тях и ЕС не може. От трите най-важни руски тръби една е до Германия, но другите две са до Сърбия през Унгария и България. Ако Унгария и България кажат, че няма газ за тях, какво можем да направим? Много по-добре е да се съобразим с Брюксел, отколкото така или иначе да останем без газ. Това са фактите. Така и ще стане.


Драган Шормаз от партията на Вучич: Сърбия трябва да е в НАТО, Русия винаги е била по-добър приятел на България


Днес са въглища, после - петрол, след това - газ. Ще стане. В Европа не могат да обяснят защо защо купуват газ, който Путин използва, за да си развива армията.


Очаквате ли обаче Сърбия наистина да го направи и да стане скоро?


- Мисля, че в бъдещето ще стане. Ако имаме мозък - а знам, че имаме - при такава ситуация с Русия нямате избор за нищо: не защото така е решила Русия или Сърбия, а Европа. А ние сме в сърцето ѝ. Какво да направим? Ако не го направим (не наложим санкции - бел. ред.), нито имаме нещо от Русия, нито ще ни остане нещо от Европа.


А подкрепяте ли национализацията на "Нафтна индустриjа Србиjе" (НИС), ако не може да го продаде правителството? Този сценарий се обсъжда сериозно заради риска Сърбия да остане без газ, подаван от Хърватия, тъй като НИС е с мажоритарна руска собственост.


- Трябва да решим този въпрос. В Германия регулаторът пое контрола над "Газпром Германия", трябва да направим същото в Сърбия, ако не искат да ни продават. Не знам какъв е резултатът - национализация или друго - но трябва да им отправим оферта, каквато не могат да откажат. Ако не искат да направят умен ход да продават нещо на Сърбия, пакетът, който дава право на най-големия собственик на НИС. Мнението ми е, че трябва да направим това незабавно, а няколко дни по-късно да продадем на някоя западна компания - "Тексако", "Шел", BP, "Мол" от Унгария, О Ем Ви, не ме интересува коя ще е. Но трябва незабавно да продадем. Не вярвам, че държавата е добър собственик, вярвам в частната инициатива. Това би било нова добра ситуация за Сърбия, добро послание за евроатлантическата общност.


Трябва ли Сърбия да стане пълноправен член на НАТО?


- Мисля, че е най-добре Сърбия да стане пълноправен член на НАТО. Виждате ситуацията. Ако Финландия, с 1340 км грани[а с Русия, и 53% колко процента подкрепят, а са били неутрални; ако шведите мислят; и ние трябва да се замислим. Всички статистически данни сочат, че когато станете член на НАТО, сигурността ви е много по-силна, суверенитетът ви е много по-силен, плодородна земя сте за инвестиции. Инвеститорите не търсят само държави, където да има добро върховенство на закона, само добра данъчна политика и сигурност. Те търсят среда на сигурност, в която да правите бизнес. когато Полша стана член на НАТО, а пет години по-късно - член на ЕС, БВП е в пъти по-висок, отколкото беше преди членството в НАТО.


Трябва знаете нещо за мен: бях антикомунист, против Милошевич, 17 пъти ме арестува режимът му. И когато станахме жертва на агресия - не от НАТО, казвам истината, от американците - бях в армията, войник в противосамолетна дивизия. Свалях американски самолети. Сражавах се срещу тях, защото това е агресия срещу страната ми. Удостоиха ме с отличие. Но когато свалих униформата, започнах да се боря срещу Милошевич и го свалих заедно с народа на Сърбия. Бях депутат в следващите 22 години, почти десетилетие бях ръководител на делегацията ни в парламентарната асамблея на НАТО. Мисля, че това е истинското и мъдро решение от моя страна и е правилно.


"Тогава мразех оръжията ни, защото не можеха да стигнат до американските самолети. Сега знам, че нямаме шанс, ако не сме в най-силния военен съюз."Мисля, че 75% от сърбите са против НАТО, 10% са "за", 15% не знаят какво да кажат. но трябва да променим това в бъдеще. Защото е много по-добре за Сърбия.


Колко далеч трябва да стигне Сърбия в сътрудничеството си с Китай? Трябва ли сегашният тип непрозрачни инвестиции да продължават?


- Не съм против това Китай да инвестира в Сърбия. Той инвестира много повече в Полша, в Украйна. Нямам нищо против да инвестира и у нас. Но искам всичко това да е прозрачно, да е с редовните обществени поръчки. Парите нямат цвят.


Да видим например тези бързи железници в Китай. Никой не говори за технологиите във влаковете: те са от "Сименс", в Германия. "Мерцедес" работи в Китай. Защо ние да не можем да работим с тях? Но съм против политическо сътрудничество с тях. Те трябва да правят всичко съгласно закона.


Означава ли това, че искате някои проекти да се преразгледат? В Зренянин, северно от Белград например, се изгражда фабрика за гуми без екооценка, с риск от тежко замърсяване...


- Аз съм от Смедерево, на 45 км от Белград. Това е мястото, където е заводът на (китайската - бел. ред.) Hesteel. Ако отидете в Смедерево и говорите с хората, всеки ще ви каже, че най-доброто време в Смедерево беше, когато собственикът на завода бе американец. Сега е ужасна ситуация. Да, работят. Да, продават. Да, плащат заплати, плащат си данъците. Няма съмнение, всичко е наред. Но не правят нищо за природата. Понякога Смедерево е най-замърсеният град в света. В целия свят - не просто в Европа и Балканите (миналата година Смедерево бе високо в европейския списък - бел. ред.). Имаме 4 станции, за това аз нося отговорност, тъй като купихме с правителството през 2004-2005 г. (правителството на Воислав Кощуница - бел. ред.) - преди Белград и Панчево. При US Steel имаше филтри, беше най-добре. Но като си тръгваха, си ги взеха, монтираха ги в Словакия, в Кошице. Китайците обаче нищо такова не направиха.


"Китайците освен това не си сътрудничат с местните общини. Не подпомагат и с един динар общностите. Например американската армия - нашият "враг" - построи детска градина в най-голямото село в Смедерево."Общината не даде пари. Китайците имат 5000 работници във фабриката си, но нищо не правят за общината. Това е разликата между американски и китайски инвестиции. вършете си бизнес дейността, добре, но не искаме да имаме нищо общо с политиката и комунизма ви, и искаме да работите по нашите закони. А те трябва да бъдат европейски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK