Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е напълно валидна

Лео Дохърти, министър за Европа на Обединеното кралство

© Велко Ангелов

Лео Дохърти, министър за Европа на Обединеното кралство



Лео Дохърти отговаря от миналата есен във Форин офис за връзките с Европа, като идва във външното министерство от това на отбраната. Роден в Шотландия, той е възпитаник на Училището за ориенталски и африкански изследвания (SOAS University of London), има опит във военни мисии в чужбина, познава отблизо Близкия изток и Централна и Южна Азия, а в официалната си биография е включил 6-месечно пътуване през 2007 г. с кон, велосипед, пеша и обществен транспорт от Истанбул до Афганистан.


Разговаряме с него в края на първата му визита в България в четвъртък за двустранните отношения, ролята на България за подпомагане на Украйна и борбата с корупцията.


Г-н Дохърти, първо да изясним нещо за позицията ви в британското правителство. Постът ви е на министър за Европа, а вие сте завършили военната академия "Сандхърст", участвали сте в мисии в Ирак и Афганистан. Военен дипломат звучи малко странно. С какво по-точно се занимавате?




- Отговорностите ми са на министър за Европа в британското министерство на външните работи, като обхващат и Западните Балкани, Кавказ и Централна Азия. В момента, колкото и да е странно, е доста подходящо да има служител на Форин офис с кариера на военен. Защото, както никога в последните години, има много значителен военен елемент във външната ни политика, понеже ни се налага да се справяме с война в мащаби, каквито не е имало в Европа от Втората световна война насам.


Мисля, че умишлено бях назначен - идвам от министерството на отбраната с идея да работя с Европа. Това отразява колко релевантна стана спешната нужда от ролята на силата на британската армия във външната ни политика.


Задачата ми е да подпомагам работата на министъра на външните работи, особено на двустранна основа в отношенията на Великобритания с други държави, да разговарям с партньори и други страни. Ако се задържа една седмица в Лондон, това е необичайно. Работата ми е в чужбина.


Срещнахте се в София с трима министри. Споделете за какво разговаряхте.


- Да, срещнах се с министъра на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната. Три много добри срещи, от които изводът е, че британско-българските отношения са много по-дълбоки и сърдечни. Спешно работим заедно в подкрепа на приятелите ни в Украйна.


Приносът на България в това отношение е изключително важен и ние приветстваме решението ви да предоставите военна помощ на украинците, сражаващи се в защита на родината си. Изключително важно е, че в тези уникални времена можем да разчитаме на вас като съюзник в НАТО, особено в Черноморския район.


Важни са и отношенията между обикновените хора от нашите страни. Отношенията между Обединеното кралство и България са много добри.


Какво по-конкретно обсъждахте в Министерството на отбраната?


- Разговаряхме в частност за помощта на България за украинците. Поздравяваме ви за това колко бързо след руската инвазия България предприе действия, затвори въздушното си пространство за руски самолети и предостави военна помощ. Това е много важно нещо и има много силен ефект.


Това се опитваме да постигнем и с други страни от нашия алианс. Просто не бива да се подценява колко важно е това, особено като се има предвид, че този конфликт вероятно няма да приключи скоро и е по-добре да се подготвим за най-лошото. Изминалата година показа колко добре можем да работим заедно. Имахме в България британски военни на тренировъчна мисия през 2022 г. и това сътрудничество с българската армия ще продължи.


Последните 12 месеца тестваха решителността на НАТО и способността на организацията да реагира и практически да демонстрира, че може да действа. Постигнахме го като съюз, със съвместни действия.


Стореното от България е наистина впечатляващо.


Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е напълно валидна

© Велко Ангелов


Разговаряхте ли в София за вероятността Лондон да предостави на България свои бойни самолети "Юрофайтър" предвид това, че техническата годност на българските изтребители от съветски тип скоро изтича?


- Всички варианти са на масата за разговори. Това е нещо, което ще продължим да обсъждаме между нашите министерства на отбраната. Определено обсъждахме какво сътрудничество и общи действия можем да предприемем, за да помогнем на украинците.


В съобщението от британското посолство по повод визитата ви в София се казва, че се работи за споразумение за стратегическо партньорство между двете страни. Какво означава това по-конкретно?


- Става дума за рамка, за ръководство за отношенията ни в бъдеще. Те и в момента са много добри, но такова споразумение ще ги "пакетира", ще ни позволи да задълбочим сътрудничеството в някои области. Със сигурност ще има акцент за сигурността и отбраната, но също така и за образованието и търговията. Имаме наистина жизнени и динамични търговски отношения, подкрепени от високотехнологичния сектор на България.


Обхватът на такова споразумение ще бъде голям - във Великобритания имаме около 6 хиляди български студенти например. В български университети и висши училища учат близо 3 хиляди британци, 15 хиляди британци са избрали да живеят във вашата страна.


Говорите за стратегическо партньорство в момент, в който в България има дебат за геополитическата ориентация на страната. Преди дни НАТО публикува социологическо проучване, в което малко над половината българи казват, че не биха защитили съюзник от НАТО, ако бъде нападнат (във Великобритания този показател е 72%). Имате ли доверие на такава държава?


- Миналата година ясно показа, че България е съюзник, който се задейства, показва резултати, изпълнява ангажименти, особено решението на вашия парламент да предостави военна помощ и работата на вашата отбранителна индустрия, която помага на украинците да се защитават.


Можем да разчитаме на България, вие можете да разчитате на нас, рамката на НАТО е напълно валидна.



Напълно сте прав, че всички сме пред предизвикателства в момент, когато агресията на Владимир Путин постави под въпрос геостратегическото бъдеще.


Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е напълно валидна

© Велко Ангелов


Стореното демонстрира, че когато хората могат да избират, те избират свободата, просперираща икономика, избират да са част от международните норми, демокрацията и по-добро бъдеще, а не тоталитарния модел на инвазии и бруталност.


И не става дума само за агресията на Путин срещу Украйна. Той превърна енергийните доставки в оръжие и реакцията на Европа бе бързо да намери алтернативни източници, да постигне енергийна сигурност и суверенност чрез съюз с държави, на които може да има повече доверие.


Това в известен смисъл отговаря на въпроса ви. Последиците от инвазията са, че почти никой не иска да е съюзник с Русия. Хората искат за съюзници свободните държави по света, тези от Г-7 - там където са свободата и просперитетът. Китай също печели от инвазията, защото Русия рискува да се превърне в обслужваща държава, както не е било никога преди, и това не е добре за руския народ, който заслужава нещо по-добро.


Инвазията показа също, че трябва да сме критични и към самите себе си. Вашата страна например приемаше през годините парите на много руснаци, при вас се роди терминът "Лондонград". А вие какво правите с руснаците?


- Абсолютно прав сте. Имаше момент в края на миналия и началото на този век на вероятно твърде голям оптимизъм спрямо промените в руското общество. Вярвахме в свободния пазар и бяхме много отворени към руски инвестиции. Сега това напълно се промени. Санкциите ни го показват, те обхващат стотици хора и стотици фирми, както и блокирането на огромни руски капитали по света и в Лондон. Вероятно това трябваше да се случи по-рано. Случва се сега, и то по цял свят.


Времената, когато режимът на Путин можеше да се измъква, приключиха.



Този подход не е свързан единствено с войната в Украйна. Ние променихме отношението си към корупцията по света и санкционираме тези, които нарушават правилата. Неотдавна санкционирахме трима български граждани. Съвсем ясно заявихме, че не искаме те да използват британската финансова система. Защото действията им не са в полза на българския народ, вие заслужавате нещо по-добро от тях.


Новите санкции "Магнитски": какво означават за България
Новите санкции "Магнитски": какво означават за България


Екосистемата на международните норми и толерирането на корупцията се промени фундаментално. Това се дължи и на войната в Украйна.


Засегнахте темата за върховенството на закона и корупцията. Какво може Великобритания да направи за подобряване ситуацията по този въпрос в България, след като вече сте извън институциите и механизмите на Европейския съюз?


- Продължаваме ангажиментите си на двустранно ниво и вече можем да действаме по-свободно. Работим за подобряване устойчивостта на българските институции и мерките за борба с корупцията. Проблемът съществува и в другите европейски страни, но тук е особено видим.


Българите заслужават държава, свободна от корупция.



Това е едно от основните предизвикателства, защото е свързано с наличието на ефективни мерки срещу корупцията.


Изправени сте пред избор накъде да поемете геополитически и как функционира демокрацията ви. Радвам се да видя, че по-голямата част от българите подкрепят евроатлантическия път.


Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е напълно валидна

© Велко Ангелов


Гореща тема от последните дни е заповедта на Международния наказателен съд за арестуване на Владимир Путин. Каква е позицията на Лондон?


- МНС е независима институция и ние подкрепяме тази независимост. Искаме украинците да разполагат с капацитет да преследват виновните за ужасните престъпления в страната им. Част от това ще стане чрез дейността на МНС, но в Г-7 търсим допълнителни механизми, за да помогнем на Украйна за такива разследвания. Наша институция работи с украинската прокуратура, вероятно ще има някакъв хибриден механизъм... Но важното е да бъдат държани отговорни извършителите на всичко това.


Путин превърнa в оръжие и информацията или по-скоро дезинформацията. Как Великобритания може да помага на все още неопитни демокрации като България за борбата с това?


- На първо място говорим за стабилни свободни медии. Не е лесна задача, защото е свързана с частния сектор, не е в сферата на правителството и държавните институции. Но е важно да подкрепяме независимите медии. Важно е и да сте със силна киберзащита.


Какви са общите ви впечатления след тази визита?


- Оставам с много добри чувства от дълбочината и практичността на отношенията както между двете ни страни, така и в алианса. Правите някои впечатляващи неща - вижтe колко бързо се справихте с интерконектора с Гърция. Скоростта, с която намерихте нови източници на енергия, е особено показателна. Такива неща показват какво избират българите.


Изглежда, не е лесен период за двустранните отношения заради продължаващата вече повече от две години политическа криза в България?


- В нашата страна също има известна доза политическа нестабилност. Откакто съм на работа, сме имали петима премиери. Но имаме много добри институции, включително посолството ни в София, работещи независимо от тези процеси. Стратегическото значение на Черно море стана още по-очевидно, България е важен съюзник и партньор. Очаквам с нетърпение нарастване и задълбочаване на двустранните ни отношения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK