Крум Зарков пред "Дневник": Най-страшното, което може да се случи, е нищо да не се случи

Крум Зарков пред "Дневник": Най-страшното, което може да се случи, е нищо да не се случи

© Надежда Чипева, Капитал    • Запушена, затлачена съдебна система и закъснели реформи създадоха това напрежение.
    • Не изключвам вариант да инициирам процедура за предсрочно отстраняване на Иван Гешев пред ВСС.
    • Срамът, за който Гешев говори, е за всички, включително и за тези, които толкова дълго търпяхме.
    • Моментът за съдебна реформа през конституцията изглежда е назрял.

"Дневник" разговаря със служебния министър на правосъдието Крум Зарков за трусовете по върховете на прокуратурата, следствието и съдебната система през последните седмици, за процедурите по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и мнозинствата във Висшия съдебен съвет, както и за механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Разговорът във видео може да видите в края на текста.


През последните седмици виждаме много сериозни трусове по върховете на прокуратурата, следствието и изобщо в съдебната система. Кой клати тези институции?
- Те сами се клатят и това разклащане е от много дълго време. От 1 май насам, след избухването на взрива, този взрив явно пръсна осколки не само по дърветата и създаде това, което продължаваме да наблюдаваме в момента, но причините за това са много по-дълбоки - една запушена, затлачена система и закъснелите реформи създадоха това напрежение.


Според вас тези трусове са вътрешни и външни, така ли?


- Това не е клинично изолирано от заобикалящия ни свят, включително политическия. Сега много хора казват "стана ясно" - все едно сега е станало ясно. Нима не знаем отдавна, нима не е имало десетки доказателства от есемеси през Красьо Черния и какво ли още не? Да ме извинява господинът, но го запомних като Красьо Черния. И сега, просто когато толкова дълго време толкова много хора заравяха главата си в пясъка... ами това е.


Стратегията на щрауса никога не е била особено ефективна. И сега ни предстои да видим. Най-страшното нещо, което може да се случи, е нищо да не се случи. И аз докато съм министър на правосъдието, ще използвам всичките си правомощия в крайна сметка да стигнем до дъното на тази история, за да можем да се оттласнем от дъното, на което сме затлачени от толкова дълго време.


Казвате нищо да не се случи. До момента обаче нищо не се е случвало достатъчно дълго време.


- Точно така и за това и тази експлозия е с такъв мащаб. Този път не бива да се допуска просто нищо да не се случи. Трябва първо да станат абсолютно ясни всички факти - и тези, които са в началото на процедурата по предсрочно отстраняване на главния прокурор, започнато от шестима от прокурорската колегия, и тези по сигнала на Борислав Сарафов, а може би и други, Предполагам главните действащи лица тепърва започват да говорят.


Зам. главният прокурор Борислав Сарафов каза, че прокуратурата трябва да напусне политическия терен, а главният прокурор се закани да изчисти "политическия боклук" от парламента - очаквате ли, че ще се случи нещо повече от публични заплахи и вероятни тайни договорки и няма да се стигне до сериозни действия и от двете страни?


- Ако всичко остане в света на медиите и взаимните замервания със записи и декларации, нищо няма да се случи. Но ако това нещо, което се каза, а това нещо е доста голямо - факти, показания практически от най-високите етажи на тази власт, бъде институционализирано, т.е. с него се заемат и институциите, които са призвани за това - Висшият съдебен съвет на първо място по отношение на конкретиката на тези обвинения, прокуратурата и следствените органи по отношение на откровените данни за престъпления, които се изнасят... В крайна сметка парламентът, гласувайки законите, за които от толкова дълго време става дума и приемайки най-накрая присърце конституционната си задача да излъчи членове на Висшия съдебен съвет, поднови неговия състав - тогава ще имаме системно решение на този проблем, а не временен победител.


В разговор между Борислав Сарафов и Иван Гешев, който изтече в медиите, директорът на следствието говори за "прегрупиране". Кой се прегрупира и кои са лагерите?


- Първо искам да кажа, че имам принципна позиция и никога няма да я наруша. Никога няма да коментирам записи, изтекли по този начин, защото не че те не са от значение, но именно във връзка с това, че трябва да се институционализира процесът. Затова аз днес подписах малко преди да дойда при вас, свикване на Висшия съдебен съвет, който официално да изслуша всички заинтересовани по скандала по сигнала - Борислав Сарафов и Иван Гешев, всички хора, които са били там на 15 май, когато се е случила тази среща, и това ще коментирам. А иначе техните групирания тепърва ще стават ясни, но струва ми се, че има промяна във Висшия съдебен съвет дотолкова, доколкото на миналото заседание се дискутираха тези въпроси свободно. Вие знаете по-добре от мен, че само преди няколко седмици това надали щеше да е възможно.


Борислав Сарафов сезира Софийската градска прокуратура със сигнал срещу главния прокурор. Гешев е в отпуск, не се появи публично на разпит по проверката, но свика пресконференция за медии. Какво очаквате да се случи, като се има предвид, че тя е само час преди срещата при президента за връщането на мандата?


- Не бих могъл да предвидя какво е решил да казва главният прокурор на пресконференцията, която ще се проведе след няколко минути. Просто нямам такава информация и не знам дали са свързани с мандатните процедури. Много хора правят тази връзка. Дали са пряко свързани или не? Истината е, че съвпадат по време. А до колко ще се отразят, това е вече въпрос към основните играчи - и тези, които носят мандатите, и тези, които дават пресконференции.


Доколкото главният прокурор намекна няколко пъти, че ще изнесе неприятна информация, включително и за членове на Висшия съдебен съвет, очаквате ли продължение на тези взаимни обвинения и "вадене на кирливите ризи"?


- По всичко изглежда, че ще продължи. Поне засега такива са индикациите. Точните думи на Иван Гешев бяха "някои хора ще изпитат срам". Какво са се записвали и кой на кого се е кълнял и сега ще изпитва срам, един Господ знае, но срамът е за всички, включително за нас, които толкова дълго време търпяхме цялата тази работа. Пак искам да подчертая - нека не се правим на изненадани. Всички знаеха за какво става дума.


Много хора - трябва да им се отдаде чест, го казваха и в политическата сфера, и в съдебната система, и в журналистическата и активни граждани. Но така и не се стигна до онзи момент, в който една авторитетна институция казва "аз проверих съгласно закона и процесуалния ред нещата - това е истина, това не, това следва, ние трябва да работим оттук нататък така". Ще видим пресконференцията, какво ще кажат, другите ще отговорят, ще се записват, пък кой разбрал, кой не разбрал... Но решение ще има системно, когато институциите се заемат с него и този път без да се прикриват. Аз ще направя всичко възможно, поне доколкото имам възможност, и в парламента, и във Висшия съдебен съвет да се случи точно това.
Защо според Вас прокуратурата не образува досъдебно производство, а само предварителна проверка по сигнала на Борислав Сарафов?


- Това е практика да се образува предварителна проверка по досъдебно производство. Дали ще стигне и дали ще се развие не знам. Но ето един пример за това колко е важно да бъде нарушен монополът на прокуратурата да решава кога да образува и кога не образува досъдебно производство. Това е един от малкото актове, които, знаете, не подлежат на съдебен контрол и това е една от големите промени, които предлагаме също с прословутия законопроект по НПК и ЗСВ. Ако погледнете и включително последния доклад на прокуратурата за изминалата година, ще видите, че тя се хвали и с много голяма степен на успеваемост на делата, които внася в съда с обвинителни актове.


През последните няколко години са такива докладите.


- Над 90-93%, а в същото време е очевидно и все така боде очите фактът, че има стъклен таван от хора, които явно са отвъд техния обсег. Следователно проблемът не се корени в това, което се случва в съда, а в това, което се случва преди него. И там трябва да бъде адресиран.


Вие виждате ли в тази проверка, която започна от страна на СГП, някакъв опит да докаже тезата на главния прокурор Иван Гешев, а също и да приложи практически решението на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния?


- Никога не е имало спор, че юридически няма никакъв имунитет и въобще пречка да бъде разследван главният.


Но до момента не е правено никога.


- Разбира се, защото от делото "Колеви" през 2009 г. и след това всички, които работят в системата или наблюдават процеса, знаят, че проблемът не е с юридическата, а с фактическата невъзможност. Ето този казус - той нищо не би могъл да докаже, защото дори да образуват и да тръгнат да разследват Гешев по тази линия, това дали ще е защото са решили да следват закона, или защото има прегрупиране? Няма как да се избегне фактът, че заради властта, с която са натоварени главният прокурор и неговите заместници, винаги ще витаят такива съмнения. И затова ние си направихме труда - и аз, и моята предшественичка преди мен, да се създаде механизъм, който да извади този тип разследвания от опеката на силния на момента в прокуратурата.


Миналата седмица във Висшия съдебен съвет все пак беше решено да се обсъжда третото поредно искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Какъв финал очаквате от тази процедура?


- Трудно ми е да предвидя. Първата стъпка ще бъде сега, в четвъртък, когато ще се прецени допустимостта и редовността на сигнала, но според мен няма никакво съмнение, че е допустимо, тъй като е направен от субекти, които имат право да го направят, а именно членове на прокурорската колегия. Но как ще завърши не мога да предвидя. Мога да кажа, че аз мисля, че и в сигнала, подаден навремето от проф. Янаки Стоилов, и в този от Надежда Йорданова имаше достатъчно основания да се вземат необходимите решения. Сега дали моментът е назрял, дали ще бъдат взети или не, аз не мога да се ангажирам с такава прогноза.


Министърът на правосъдието обаче също е един от тези, които имат правомощие да поискат предсрочно отстраняване на главния прокурор. Вие бихте ли се възползвали от тази процедура, ако в крайна сметка не се стигне до такова решение?


- Не изключвам такъв вариант, но не е спрямо крайното решение, а спрямо начина, по който се проведе процедурата.


Какво означава това?


- Ще ви кажа. Ще проследя много внимателно какво се прави и по сигнала на Борислав Сарафов и по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Не само ще проследя, но аз ще председателствам тези заседания. Не изключвам възможността и аз да се възползвам от своите правомощия след това или по време на това или според развитието на обстановката.


Какви са мнозинствата във Висшия съдебен съвет? Защото и вие сам казахте, че се наблюдават промени в нагласите.


- Е, промяната в нагласата е очевидна с оглед сезирането - тези шестима души, много от тях бяха поддръжници на главния прокурор съвсем доскоро, така че очевидно някаква промяна има. Стига ли тя до 17 гласа? Не мога да кажа. Ще видим.


Има ли според вас други основания освен посочените до момента, въз основа на които е искано три пъти предсрочно отстраняване на главния прокурор, които също биха могли да бъдат повод за нова процедура?


- Ако проследим от 2019 г. самия избор на г-н Гешев, различните скандали, в които той беше замесен, сигналите, които имаше, според мен има предостатъчно основание. По някои от тях вече Висшият съдебен съвет се произнесе. Съгласно принципа, че това е приключила тема, поне засега. Сега има нови. Най-вероятно ще се появят и допълнителни, но сега в момента има две конкретни неща.


Едното е за пряка намеса в разследване, което той по принцип няма право, а и случаят пряко го касае - това е сигналът на шестимата от прокурорската колегия. И другата е за нерегламентирано записване на хора, което е в сигнала на Борислав Сарафов. Дали ще се появят и други жалби и сигнали, аз не го изключвам. Ние в Министерство на правосъдието внимателно следим всяка една от тях. Още повече че повечето са адресирани и до нас. Ние също работихме по такова сезиране и шестима членове от прокурорската колегия сезираха Висшия съдебен съвет преди нас. Хубаво, това не е състезание. Ние имаме нашия ход, който още не е отигран.


В петък парламентът експресно прие на първо четене и в пленарната зала механизма за разследване на главния прокурор, който всъщност е изготвен и от вас. Очаква се тази седмица той да бъде обсъждан и на второ четене. След пречките, които имаше в предходния парламент, как ви се струва тази експедитивност сега?


- Вижте, аз съм щастлив от случващото се. Ако ме питате дали искам вече да е станало - да, но нещата са такива, каквито са. Всичко беше достатъчно публично. Всеки си е направил заключенията, но важното за мен в момента е следното - 191 души от 240 гласуваха "за" на първо четене. Имаме твърди заявки на първите две парламентарни групи - едната, традиционна, тази на "Продължава промяната" - "Демократична България". Пак ще подчертая, че министърът на "Демократична България" Надежда Йорданова в кабинета "Петков" започна работата по този законопроект и го беше изпратила на Венецианската комисия. Ние продължихме оттам.


От друга страна, ГЕРБ чрез своя лидер Бойко Борисов обеща това по време на предизборната кампания и онзи ден го гласуваха в зала. Не съм наивник. Процедурата още не е свършила. Има какво да се прави, но по всичко личи, че този закон най-накрая ще бъде част от позитивното ни право, т.е. ще бъде гласуван на двете четения. Дали това ще се случи още тази седмица или малко след това, ще видим, но се надявам. Колкото по-бързо, толкова по добре.


Кой е по-големият проблем в законопроектите - механизма за разследване на главния прокурор или промяната в квотите на Висшия съдебен съвет? Защото това като че ли по-малко се обсъжда, но е не по малко спорен въпрос.


- Абсолютно сте права. И двете са еднакво важни. Всъщност става дума за един кръг въпроси, но в два аспекта. Единият е този за евентуалната ненаказуемост на главния прокурор. Той е за възможността за неговото наказателно преследване. А вторият аспект на същия въпрос е за неговата по-широка отчетност, тоест отчетността му пред Висшия съдебен съвет, която като независима съдебна власт е длъжна да го контролира. Видяхме няколко пъти, че отчетността пред Народното събрание е доста неефективен процес. И по двата въпроса тук има отговори.


Единият е механизмът за разследване, който е в частта наказателно преследване, и другият е свалянето на квотите за гласуване, така че да има хипотетичен шанс прокурорската колегия да няма своеобразно право на вето към всичко, което засяга техния шеф всъщност. И двете са изключително важни, и двете са по препоръки на Венецианската комисия. И двете са в мониторинговия доклад за България, и двете трябва да бъдат направени.


Как ще изглежда обаче окончателният вариант на промените, които предлагате, когато стигнат до обнародване в Държавен вестник? Притеснявате ли се, че ще има много промени между първо и второ четене?


- Срокът за предложения беше намален на 3 дни. Той изтича след няколко часа. Проверих, преди да дойда - досега не е внесено нито едно предложение за промяна. Остават 2-3 часа. Може да се случат много неща, но те ще бъдат обсъждани в правната комисия. Ние като Министерство на правосъдието естествено ще дадем нашето становище по всяко едно от тях. Надявам се някой да не се опита да обезсмисли механизма, защото, както се разбра и от предишния ви въпрос, става дума за една обща постановка и тя беше подкрепена с много внушително мнозинство. Нямаме индикации за саботьорски дейности досега и, честно казано, по-скоро съм уверен, че няма да има такива. Мисля, че все пак всички разбраха, че това е един неизбежен процес, че трябва да се случи, а и събитията от последните дни го доказват.


Покрай събитията от последните дни и седмици има ли механизъм, по който да бъдат извикани за изслушване всички замесени в скандала в Народното събрание? Имам предвид главния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов, включително и Ясен Тодоров.


- По принцип Народното събрание има право да покани на изслушване всеки български гражданин, всяко длъжностно лице. По конституция такива изслушвания могат да се случват.


Защо не е направено до момента? Вече имаше такива заявки.


- Това е въпрос до политическите партии, които имат възможност да го сезират. Но мисля, че въпросът е по-подходящ да бъде обсъждан във Висшия съдебен съвет. Ако това не удовлетворява и политическите партии, те естествено могат да продължат това изслушване, което аз вече ангажирах за четвъртък и по-нататък.


А какво очаквате да чуете на въпросното изслушване в четвъртък?


- Ами истината. Например вярно ли е, че е записвал г-н Гешев и е пускал записите? Това, което твърди г-н Сарафов - да или не? Мисля, че излиза пределно ясно, както и ако той самият има въпроси, тъй като очевидно има към Борислав Сарафов, да ги постави той, пък другият да даде отговор. Не мисля, че има нещо драматично в това. Очевидно има спор, нека този спор да бъде изяснен. За мен това е много важно изслушване, тъй като, както подчертах, аз имам право да ангажирам собствена процедура на собствено основание, а от отговорите на заинтересованите лица мога да преценя какво да ангажирам, срещу кого и как.


Какво се случва в българския офис на Европейската прокуратура? Преди около месец започна масово напускане там на прокурори, включително и на служители от администрацията. Вие проведохте разговор с Лаура Кьовеши. Изобщо на фона на цялата тази ситуация, в която се намира България, как изглеждаме отстрани за европейските ни партньори и какво се случва в българската секция на Европейската прокуратура?


- Ами вижте, аз положих страшно много усилия и като народен представител със законови изменения и после като министър да направим тези законови изменения реалност. А за какво ставаше дума - да се уплътни духът на регламента, който създаде Европейска прокуратура, и да й се осигури независимост от вътрешните органи, за да може тя да си върши работа, включително от българската прокуратура.


Случи ли се това?


- Истината е, че вървим много трудно. Например сградата на "Раковски" 134, която правителството осигури на Висшия съдебен съвет, доколкото съм запознат, няма някакъв напредък, а там има какво да се случи. Но това е материалната част. От самото начало трудно избираме европейските делегирани прокурори. От тези, които пращаме, някои от тях ни връщат от Люксембург. Квотата все още не е попълнена. Трябва да имаме 15, а в момента работят 6.


Защо толкова трудно вървят тези процедури? Като че ли в България няма подходящи кандидати, които да бъдат одобрени за тези постове?


- Въпросът е комплексен. В България работят, по последното преброяване, което беше направено за цел да се избират представители на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, над 1500 прокурори. Според мен има достатъчно, които отговарят на критериите - и професионални, и нравствени, да заемат тази позиция. Защо няма достатъчен интерес? Какво се случва? Предполагам, че цялостният облик на системата кара много от качествените хора да не се бъркат в тези кадрови крамоли, ако ги виждат така. Истината обаче е, че Европейската прокуратура чрез своите делегирани представители има и ще има голяма роля в България.


Аз, откакто проведох последната си среща и разговор с г-жа Кьовеши, нямам данни какво се е случило с тяхната вътрешна проверка по отношение на напускането. Не бих драматизирал чак, казвайки масови напускания, но достатъчно сериозно текучество, за да му се обърне внимание. И отново направих това, което е по силите ми, а именно да поставя въпроса и пред Висшия съдебен съвет, и пред европейските институции. Те тогава не пожелаха много да се занимават, но работя добре с българските представители на Европейската прокуратура. Вие сте много права да задавате въпроса, защото той все още виси. Ние трябва да попълним нашата квота и трябва по-голяма видимост на това, което прави Европейската прокуратура у нас, тъй като тя работи и според мен има и реализации, които може да оповести.
Като казвате квота, не мога да не ви попитам за многото непопълнени места - в Конституционния съд, за който Народното събрание трябва да избере съдии. Освен това във Висшия съдебен съвет има непопълнена парламентарна квота. Ще се задейства ли след всички тези събития и Народното събрание, за да може да задвижи по-бързо тези процедури?


- Ключово важно е. Аз разбирам цялата трудност, когато очевидно трудно се събира мнозинство за правителство, а се търсят квалифицирани мнозинства, каквито са необходими например за Висшия съдебен съвет, но действително ситуацията започва да граничи с кризисна. Ние имаме конституционно установения органи, които или са с непопълнени състав, или са извън мандат, или и двете. И вие споменахте някои от тях.


Такива процедури изобщо не бяха започнати в предходните два състава на Народното събрание.


- Нека бъдем реалисти - нямаше как да бъдат стартирани, тъй като така и не се създадоха тези народни събрания. С цялата си трудност парламентарният режим на управление, който според мен е най-демократичният, изисква ясно позициониране на управляващо мнозинство и опозиция във всеки един момент. Това, за съжаление, в последните две години с изключение на седемте месеца на правителство "Петков" не беше факт и не се стигна до тези въпроси, а те касаят и десетки регулатори, които също са много важни за функционирането въобще на държавното управление. С успокояване на политическата обстановка, със създаването на редовно правителство и устойчиво мнозинство, тогава ще могат да бъдат решени тези въпроси.


Ще има ли редовен кабинет?


- Всеки ден мисля като вас, различно - ту ми се струва, че ще стане, ту не. Ще видим. Днес е важен ден. Първият мандат ще бъде върнат при президента.


Как очаквате да изглежда евентуален кабинет?


- Не ми е работа в момента да изразявам такива очаквания. Надявам се обаче, че темите, които обсъждаме с Вас, ще бъдат основни, и то в следващите седмици, за който и да е следващ министър на правосъдието, за което и да е мнозинство. Тъй като по тези теми ще стане ясно дали имаме кабинет, от какъвто имаме нужда, тоест такъв, който няма да оставя проблемите да загноясват до такава степен, а е готов да ги решава.


Какво мислите за правителство с ротационен премиер?


- Чух за тази формулировка. По принцип всякакъв вид правителства могат да бъдат обяснени по-просто, отколкото с такива ексцентрични формулировки, но ако до такава ситуация са стигнали основните действащи лица, добре.


Очаквате ли съдебна реформа през конституцията, каквато иска да постигне "Демократична България"?


- Изглежда, е назрял моментът. Сега трябва много ясно да си дадем сметка - конституционната реформа най-вероятно се има предвид именно статутът на главния прокурор, начинът на избор и на консолидиране, и на конституиране, и на функциониране на Висшия съдебен съвет. Да, това са актуални въпроси и според мен има достатъчно основание те да бъдат поставени. А ако те са легитимационна база на едно следващо правителство, защо не?


А могат ли наистина "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с ГЕРБ и ДПС, а евентуално и с БСП да направят промени в съдебната власт?


- Миналата седмица законопроектът, за който говорихме, този за механизъм за разследване на главния прокурор, този, който мина през толкова многострадални и инфарктни заседания, кворуми, време и надбягване, беше гласуван със 191 народни представители, включващо мнозинство от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", ДПС, БСП и "Има такъв народ". Това са фактите. Дали това може да бъде устойчива политика занапред? Кой би могъл да каже?


Получавал ли сте покана за поста в следващ редовен кабинет?


- Вижте, аз не бих могъл да остана в следващия кабинет, тъй като аз съм служебен министър сега, но аз съм политическо лице, ангажиран с определена политическа сила, и от нея бих могъл да получа покана сега. Не знаем какво ще е отношението на БСП за следващ кабинет. Дори не знаем какъв ще е следващият кабинет.


Но бихте ли приели, ако получите такава покана?


- Не бих могъл да отговоря на такъв въпрос, тъй като са твърде много неизвестните, нито знаем какъв е характерът на този кабинет, нито каква ще е неговата композиция, нито какви ще са неговите приоритети. За мен аз бих казал, че тези 10 месеца бяха един натоварен период, от който излизам удовлетворен и съм готов да предам щафетата.


Допускате ли предвид отношенията ви с ръководството на БСП, че може да последвате съдбата на мнозина други и да бъдете изключен от партията?


- Не виждам никакво основание за това да бъде изключен от партията, към която принадлежа и в която членувам. Дали го изключвам? Не, не бих могъл да го изключвам, имайки предвид знаците, които дават. Но се надявам да не се стигне дотам.


Какво ще правите след мандата си като служебен министър?


- Нямам планове, но ще остана политически ангажиран със сигурност, както и ще остана ангажиран с темата, с която работя сега. Това може да е сигурно. Няма да се отърват от мен толкова лесно.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK