Кое е по-изгодно - предсрочно погасяване на ипотека или депозит

У нас наказателната лихва "изяжда" част от спестените плащания по заема

Кое е по-изгодно - предсрочно погасяване на ипотека или депозит

© Nadezhda ChipevaС увеличаване на спестовните лихви в последно време банковите депозити в някои страни стават по-атрактивни от предсрочното изплащане на евтина ипотека, пише "Файненшъл таймс". Трупането на спестявания е логично по време на криза - хората харчат по-малко и понякога свиването на разходите им е по-голямо от спада в доходите. Така в един момент се оказва, че те са спестили значителна сума, която може да се окаже достатъчна за предплащане на остатъчната ипотека или друг потребителски заем. Кое е по-изгодно обаче в момента? В отговора на този въпрос има много условности - най-вече това в коя държава живеете.


"Хората които предпочетат депозитите в настоящата ситуация, ще осигурят по-голяма възвръщаемост на парите си", коментира пред "Файненшъл таймс" ситуацията във Великобритания Ейдриан Лоукок от инвестиционната компания "Бестинвест". "Този довод е в противоречие с всеобщото схващане, че спестяванията трябва да бъдат използвани за предплащане на жилищни заеми", смята той. По принцип предплащането на ипотечен кредит намалява бъдещите лихвени разходи и е еквивалентно на придобиване на лихвата по него. Влагането на пари в банков депозит в момента обаче носи по-голяма възвращаемост.


Друг довод в подкрепа на банковите депозити е гъвкавостта, която предлагат за хора, чието работно място е застрашено. Това е особено актуален въпрос във Великобритания в момента, като се има предвид икономическата несигурност. "Всеки има нужда от малко пари за "черни дни", а в настоящата ситуация това е почти наложително с оглед на свитото кредитиране", коментира Рей Болгър от брокерската фирма "Джон Чаркъл". Във Великобритания е логично и за двойките депозитите да са на името на човека с по-нисък данъчен статус. По този начин се гарантира максимална доходност.


У нас лихвите по депозитите също достигнаха високи нива - за шестмесечен срочен влог годишната лихва достига 12% в левове, има и предложения с лихва 9.75% на годишна база за тримесечни депозити. Така, ако имате някакви свободни средства и се колебаете дали да не погасите предсрочно част от кредита си, за да си намалите главница, лихва, срок, а така и размера на вноските в бъдеще, по-добре направете сметка дали ако вложите тази сума на банков депозит, няма да получите по-добра възвращаемост. Дори само с получаваните лихви да си плащате вноските по кредита. Още повече че в България при предсрочно погасяване на заем се начислява наказателна такса, която достига до около 5%. Тя със сигурност ще "изяде" част от "печалбата" от спестените плащания по кредита. Дневник

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mumi
  mumi
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Най-изгодно е човек да не се лакоми. Лаком гъз глава затрива.

 2. 2 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Пълна манипулация е материалът точно за България,предстои фалит на клонове на банки и много хора с депозити ще пият по една студена вода!Фондът за гарантиране на влоговете мисля че беше 600 милиона лева при около 20 милиарда депозити на физически лица,как ще покрие всички тези гарантирани 100 хиляди лева!Дръще си парите в евро и извън банки,това е мой съвет

 3. 3 Профил на нн
  *****
  Неутрално

  ММ, не си прав. Банките са си ОК. А че статията е манипулация, манипулация е. Я виж в България какви са лихвите по кредитите и тогава виж кое е по-изгодно. А дълговете са си дългове, ще ти ги съберат при всички случаи. Освен това, при потребителските кредити няма такса при предсрочно погасяване. С други думи, който може да погасява предсрочно, да погасява. Аз погасих.

 4. 4 Профил на da
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Промоционалните депозити на банките не се гарантират от "фонда за гантиране на депозитите". Ако банката фалира, губите парите си, но дълговете по кредита ви остават. По време на криза трябва да се стои далеч от банките. Плащй кредита ако имаш свободни пари и бягай далеч от банката си.
  Време е да се замислите за покупка на долари (ако имате свободни пари).
  Всичко останало е лъжа и измама.

 6. 6 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Предсрочното погасяване на кредит в левове мисля че е грешка!И ще се аргументирам,мисля че при сключване на споразумение с МВФ за финансиране ,ще бъде преразгледан курсът евро-лев,минимум 3 лева за евро,защото сме неконкурентно способни с надцененият ни лев и икономиката не може да произвежда и продава на добра цена!При обезценяване на лева ще е по изгодно да се погасява левов дълг!

 7. 7 Профил на al
  *****
  Неутрално

  до мм, освен ако в договора за кредит няма клауза за превалутиране

 8. 8 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 517 Весело

  мм измих си бурканите, само чакам да изсъхмат и почвам да пъля

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 9. 9 Профил на AGS
  *****
  Неутрално

  Според мен погасяването на кредита предсрочно е вярното решение. Дори и при смяна на курса 90 % от левовите кредити имат клауза за превалутиране преди промяна на курса лев/евро тоест могат да спечелят единствено банките.
  Моето мнение е при възможност стойте далече от кредити, времената в момента нямат нищо общо с тези преди 1989 година. За печалба от кредити просто забравете, просто гледайте да минимизирате загубите !

 10. 10 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Погасяване му е майката! Независимо от глупостите по медиите.

  Proud to be anonymous!!!
 11. 11 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Първо, по възможност никакви задължения към никого. Видя се, че банките не са коректни заемодатели. Така, че в това отношение човек не трябва да има взимане даване с тях особенно в много дългосрочен план, каквото е ипотечното кредитиране.

  Ако останат на депозит, но след внимателно четене на договора и общите условия към договора. Освен това, доверявайте се на банки с чужбински акционери и им следете редовно състоянието.

 12. 12 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Не разбирам как ипотеката е по-изгодна:
  Ипотека $100,000 10% лихва
  Депозит $110,000 6% лихва
  ------
  - $3400/ година без никакъв риск за Банката!!!

 13. 13 Профил на Спестяване
  *****
  Неутрално

  В тази криза по-добре да не издумкаш и последните си пари за да изплатиш от раз, че ако останеш безработен ще ядеш на босия цървулите. Човек трябва да има "буркан" с пари колкото 3 месеца заплати. Добре е да са 6 месеца, идеално е 12 месеца. Бели пари за черни дни, са казали хората. След като човек е натрупал този фонд останалите пари са му оборотни. Кризата ще свърши, ама ако посредата изгубиш работата си и нямаш нищо, освен имотът, ама него не можеш да го ядеш, не можеш да го дадеш под наем (живееш в него) - тогава?
  И разбира се, по възможност парите в чужди банки. Имам опит с немски банки, но сигурно и в други страни от ЕС е така. Може да се открие по интернет. Прави се превод на личната карта, попълват се документите, ходи се в посолство на страна членка на ЕС, аз ходих до германското, където правят "идентификация" - т.е., че човекът, който се подписва под документите е този на личната карта. Удрят печати и документите заминават към банката. Банката ви праща 1-2 писма, с номерата на сметките и отделно пин за уеб банкиране и после тан-ове и след това цялата комуникация е електронна - не идва нищо по пощата. След това си премества човек авоарите там и чака да се сринат БГ банките. Ако в Германия гръмне банка парите ще бъдат изплатени до 5 работни дни след затварянето, разбира се в евро, а не в левчета, както ще е в БГ.

 14. 14 Профил на до ВВС
  *****
  Неутрално

  До ВВС - риск за банката има. Представи си, че банката е давали пари при 20% самоучастие, жилище при 1000 евро на квадрат, 100 квадрата - 100 хил евро. Банката е дала 80 хиляди. Със сегашният спад на цените на имотите цената на квадрат е 800 или по-малко. Ако кредитополучателят сега се издъни, явно защото няма пари, тогава банката може да се опита да продаде жилището. Но може да се окаже, че след продажбата банката няма да прибере 80 хил евро, а по-малко. В този случай кредитополучателят е загубил самоучастието и най-вероятно съвсем е без пари, а банката не си е прибрала всичките пари. Така, че кредитополучателят продължава да е длъжник на банката, докато не върне остатъкът до 80-те хиляди (+ лихвите). Това е голямото набутване в момента и затова банките искат в момента да дават само 50% самоучастие, за да минимизират риска.

 15. 15 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално

  Колкото по-високи депозити, колкото по-малко харчене на пари ,толкова по зле за икономиката по този начин кризата ще се задълбочава. Колкото до ипотеката айде някой да пробва да върне 50 000лв заем с пари спестени само от депозите.

 16. 16 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  основно правило в макроикономиката е спестяванията да са равни на инвестициите, иначе казано, банкита да си намалят резервите и всички пари да са си в икономиката, а не на депозит в БНБ. Докато банките залагат висок риск, ще правят високи резерви и ще сме си все така зле

 17. 17 Профил на левон хампарцумян
  *****
  Неутрално

  у нас има банки.които не са във фонда за гарантиране на влоговете като АЛФА

 18. 18 Профил на Ангел
  *****
  Гневно

  Много отдавна не бях чел толкова глупави и безкрайно некомпетентни коментари след статия тук! Много, ама много жалко, ако пишещите тук някога са учили икономика. Както се казваше в онзи стар виц "направо ме е страх да ида на лекар"! Нямаше ли едно понятие ливъридж и дали някой знае какво точно означава и се изчислява? За тези, които "леят мозък" тук ще дам само следният пример: имам ипотечен кредит с лихва 6.429%. Няма никакъв проблем да се открият промоции на пазара на депозити с годишна лихва от 8, 9, а и повече проценти. Е, пита се в задачата, от какъв зор да си погасявам предсрочно кредита, като ако имам свободни пари мога спокойно да си ги депозирам и да използвам разликата в лихвите. Няколко човека бяха загатнали тук, че все пак при депозит парите са си твои и са се досетили за едно понятие "ликвидност", т. е. възможността да осребриш в пари активите, които притежаваш по възможно най-бързия начин. А да коментирам ли това, че ако поради някаква причина на човек се наложи все пак да изтегли кредит, то условията по него в момента са в пъти по-лоши от условията по кредитите, отпускана преди повече от година. В края на краищата всеки сам, ако може, си прави някаква сметка, а "бягай от кредити и банки" може да го каже баба ми, но някой информиран и интелигентен човек не би трябвало да пише подобни недомислици! И още едно допълнение - промоционалните депозити са гарантирани от закона!!!

 19. 19 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  АЛФА е гарантирана по гръцкото законодателство, т.е.два пъти по-добре от БГ - покриват 100 000 евро, така че с тях не берете грижа, а мислете за някои банки притежавани все още от български "червени" ДС-капитали

 20. 20 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До номер 18...

  Отдалеко се вижда, че работиш в банка и недей да ни пробутваш тези изтъркани номерца! Ипотечни кредити с 6 %-та лихва не са предлагани от банките най-малко от 10 години!
  Ангеле, остави ливъръриджа и ликвидността... В момента има "криза", каквото и да значи това! Всички са изнервени и то, от многото глупости, които банките правят само и само да си запазаят осраните задници... Естествено на гърба на лоялните си клиенти и спестители!!!
  Най-доброто в момента е да закриваш кредити, дори и с цената на някакви загуби!!! Нервите, които ще късаш после с "едностранна промяна в условията" ще са много повече!!! Депозити, колкото се може по-малко и то не в лева! Другото в трезор, в евро (в брой) или злато!!! Това е...!
  Докато не се наложи някаква регулация в банковия сектор, касаеща едностранната промяна на договорите за кредит от страна на банките, не препоръчвам на никой да тегли кредити! Банките са озверели, за лихви, такси и комисиони, затова лъжат и мамят на общо основание!
  Ха сега вземи Закона за гарантиране на депозитите и го прочети, ама задълбочено! Той не гарантира нищо! Освен аванта за банките!
  Наистина в момента е най-добре да стоиш по-надалече от банки! Не за друго, излиза по евтино, ха-ха-ха-ха-а-а-а-а-а!!!

 21. 21 Профил на косовака
  *****
  Неутрално

  яж и пий като имаж кинти, че ако дойде Костов пак може да реши да отреже три нули, драгалевския мангал.

 22. 22 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Гневно

  Лошо, Петлешев! Много лошо! Изобщо не позна за това, че работя в банка! Просто съм учил, казах учил и то внимавал в час, икономика! Ако трябва и още веднъж ще прочета глупостите, които си написал, но пак няма да позная какво работиш, а още по-малко дали имаш някаква икономическа диплома. Ясно е, че и юрист не си. Ако си лекар ти е простено! И за още една глупост - като казвам, че кредитът ми е ипотечен и то с 6.429% годишна лихва съм повече от убеден, че е така и всеки месец си следя извлеченията по кредита и си изчислявам начислената ми лихва. Дори и както е записано в договора ми в момента лихвата ми трябва и да е още по-ниска и до последно ще преследвам любимата си банка да си спазва договора! Определено успя да ме ядосаш с некомпетентността си!

 23. 23 Профил на до мм
  *****
  Неутрално

  гаранционния фонд е 384 млн.лв по последни данни, а за кой по напред ще стигнат е друг въпрос

 24. 24 Профил на търпо пора
  *****
  Неутрално

  Ручай куйрука, докато има куйрук.

 25. 25 Профил на до Ангел
  *****
  Неутрално

  Ангеле, щом промоционалните са гарантирани от Закона, тогава как ще коментираш този текст:
  "Изключения
  Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
  1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия
  в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към
  своите вложители;"

 26. 26 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Хм, естествено, че няма да познаеш какво работя! Колкото до дипломата ми... Ха! Може да я броиш за икономическа, ако счетоводството има нещо общо с икономиката...!
  И къде в крайна сметка ти е кредита? Толкова ли е голяма тайната? Кажи де... Кажи! В лева или евро? Посвети и нас относно любимата ти банка! И като ти е толкова любима, като чета по-горе писаното, защо се мъчи да ти променя условията, ха-ха-ха-а-а-а-а-а-а!
  Сега съм сигурен, че работиш в банка! Даже си те представям! Завършил си в Свищов! С евтино тъмно костюмче, вратовръзка на райенце, часовниче Q&Q, гледаш важно и разясняваш общите условия на баламурниците! Ха-ха-ха-а-а-а-а-а-а-а! Недей да си толкова лоялен към банката си! Ако ставаш за нещо, един ден ще те наритат... Но ако си предвидим и послушен, то ти си техния човек! Успех!

 27. 27 Профил на med
  *****
  Неутрално

  Статията прилича на поръчков адверториал за стимулиране на депозитите. ХУбаво е да се спестява, обаче не е много сигурно дали е по-добре от предсрочно погасяване. В момента депозитите може и да са по-изгодни, обаче не се знае за по-нататък - лихвите по крдити може да растат с по-големи темпове.. Банките търсаят някаква гаранция, че кредитите ще им се изплащат за в бъдеще и затова стимулират спестявания, за да може при евентуална безработица, хората да имат заделени пари и да продължат с изплащането на кредита. И разбира се, имат нужда от ликвидност в момента. Освен това специалистите започват да си противоречат - нали България била погасила облигационен заем и казаха, че било добро решение, а за хората не било добре да погасяват предсрочно?!?пеа

 28. 28 Профил на Ангел до 25
  *****
  Неутрално

  А не мислиш ли, че в случая се говори за преференциални лихви към вложители с доста големи суми, с които условията се договарят индивидуално? Ако тези условия по промоционалните депозити са валидни за всички вложители в банката, то сумите по тях се гарантират от Закона. Чети го внимателно, а не както се казва "както дяволът чете Евангелието"!

 29. 29 Профил на nabludatel
  *****
  Неутрално

  Към Ангел и Петлшев,
  Няма ипотека за 6.5% или нещо около това. Имам от преди 2 години и е 10%. Няма гаранции при банков фалит, клиента е на загуба при една обмяна. Има смисал да се погасява, а като депозит да се държат само толкожа колкото може да се изтегли аламинут. Поне докато не се види на къде отива икономиката, колко има БНБ и колко ще ни отпуснат от МВФ.

 30. 30 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Гневно

  Колега, не очаквах от Вас да продължите с глупостите! Горката фирма или фирмички, на които водите счетоводство! Иначе кредитът ми е от Булбанк. В момента лихвата ми е добра, но съгласно подписания договор, би трябвало да стане още по-добра и както казах по-горе постоянно напомням на Банката да го спазват. А относно външният ми вид, колега, това което описвате и виждате в огледалото, май не съм точно аз. Предлагам да не занимаваме читателите на форума с липсата Ви на професионализъм!

 31. 31 Профил на Ангел до 29
  *****
  Неутрално

  Ама специалистите тук продължават да леят мозък! Само като уточнение ще добавя, че лихвата за 02. и 03.2009 г. дори ми беше 5,28 и тогава банката спазваше договора, а след това опита да си прави своеволия. Вместо да се занимаваме с дребни сплетни предлагам добре да си прочетем договорите за кредит и да опитаме да си защитим и малкото права, които имаме в тях, а не само да пишем глупости! Толкова ли тук няма някой, който да може да мисли!

 32. 32 Профил на Evgeniy Vodenicharski
  Evgeniy Vodenicharski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Спестяване;
  При Швейцарските банки системата същата ли е? А коя е немската банка, ако не е тайна? Благодаря!

 33. 33 Профил на до Ангел от 25
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До номер 29...

  Абе нали точно това се мъча да обясня на бачо Ангел, макар и малко заобиколно... Ама и той, не и не!!!
  Жалко ама на много хора ще им се наложи да видят на практика приложението на общата теория за заетостта, лихвата и парите!

 35. 35 Профил на Ангел до 25
  *****
  Неутрално

  10х! Можело и да се четат законите! Това е пътят!

 36. 36 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Постепенно и от теб може да излезне нещо положително! Като начало си на прав път с уважителното обръщение към по-голям и по-умен от теб, колега!

 37. 37 Профил на Мечката
  *****
  Неутрално

  С пари назаем се храни банката. Която е и акционер в инвестицията ти. Затова американските банки панически връщат на федералния резерв дадените им пари (когато могат, разбира се!). Защото министерството на финансите ги управлява и ограничава. Освен това обслужването на кредита е огромен разход (особено в България - 10-15%). Затова кредитът е нежелателен, освен ако разходите за алтернативното решение (да плащаш наем, да загубиш пазарни позиции, да не се развиваш) не са по-големи!

 38. 38 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До Ангел...

  Благодаря, че в мое лице се вижда нещо положително!
  Знаех си, че съм на прав път! Току виж съм успял и да си намеря кредит с 6,5 %-та лихва, хе-хе-хе-е-е-е-е-й! И то от Булбанк, м-м-д-д-а-а-а-а-а!
  Ама наистина май работиш в Булбанк, а...?

 39. 39 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Колега, ама с Вас току виж и приятели сме си станали! Да се смея ли? Кредитът ми е от 2007 г. Сега ще вземете подобен кредит, ама когато "татко ми купи колело". Все още не влагате достатъчно старание, когато четете, а за мислене - изобщо май не Ви се отдава! А за Булбанк - опазил ме Господ да работя там!

 40. 40 Профил на Ангел до всички разбирачи тук
  *****
  Неутрално

  И ако мога да си позволя една задачка за елитните икономисти тук, и вие, колега Петлешев: Лихвата по договора ми се определя като сума от едномесечния Юрибор + надбавка от 2.5%. На Вас оставям да сметнете колко би трябвало да е лихвата ми по договора в момента и защо казвам, че до край ще искам Банката да си спазва съставения и подписан от самата нея договор!

 41. 41 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Голямо умуване, голямо нещо. Първо, статията е за Британия и няма нищо общо с положението у нас, второ - има толкова различни депозити и ипотеки, че обща рецепта не може да има.

  А всъщност е достатъчно човек да седне на бюрото с един калкулатор и да види кое му е по-изгодно. Който чака да прочете във вестника как да си управлява парите, няма нищо да спечели, а само ще нахрани някой банкер.

  Damnant quod non intellegunt.
 42. 42 Профил на Мечката до Ангел
  *****
  Весело

  Ангел, бъди здрав! Прав си!
  Но имай предвид, че това не са банки!
  Те нямат капитал (собствени средства) и взимат назаем.
  Затова искат двойна печалба - едната за взетия от тях заем, втората - за себе си!
  Хайде сега, оборете ме, ако можете!

 43. 43 Профил на Ангел до Мечката
  *****
  Неутрално

  Нещата всъщност са изключително прости! Чернобил правилно го е написал преди теб. Въпросът е да можеш да си правиш сметката. Взимаш си калкулаторчето и просто си смяташ. Това направих и аз, когато проучвах кредитите преди около 20 месеца. Това правя и сега постоянно. А банките определено не обичат да губят, но и не могат само да печелят и за това вече 3 месеца не могат да ми отговорят на искането да си спазват подписания договор. Покрай бума на недвижимите имоти имаше и бум на раздаването на кредити. Вече го бях написал и малко по-нагоре. Доста студенти имат дипломи, но са минали покрай това, което пише в учебниците, пример Петлешев. Та в тази връзка, ако някой банков "Петлешев" е измислил как точно да се формулира лихвата в договора ти за заем, то имаш голям шанс в момента да си далеч от мисълта за предсрочно погасяване, ако е включил условия подобни на тези от преди 20 месеца в моя договор за кредит.

 44. 44 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До Ангел.
  Цитат от самия теб... "Вече 3 месеца не могат да ми отговорят на искането да си спазват подписания договор..."!
  Ами нали за това иде реч! Хем си много доволен от банката, хем не си спазвали договора...? Какво точно искаш да ни кажеш?
  На хартия отношенията с банките са точни, тънкостта е в изпълнението! И най-вече, когато се окаже, че това което пише в договора не означавало точно това, ами съгласно общите условия се тълкувало по друг начин... Плюс това банките са наясно, че много по-скъпо ще ти излезе да ги съдиш, отколкото ако им дадеш това, което искат, независимо от това, че не им се полага!
  Ама правилно те усетих, че си учил в Свищов...!

 45. 45 Профил на ===
  *****
  Неутрално

  Промоционалните депозити на банките не се гарантират от "Фонда за гарантиране на депозити". Това е категорично ясно.

 46. 46 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Колега, нали се сещате, че ако в момента лихвата по кредита ми е колкото е отговора на задачката, която поставих по-горе Банката щеше да отчита сериозни загуби. Чакам още официалният им отговор и ако той не ме удовлетвори, ако трябва и ще се съдим. А и още нещо трябва да Ви е ясно, че при тези условия не е само моят кредит, а още доста, подписани по същото време и тогава загубата на Банката ще се мултиплицира. Толкова ли няма желаещи, а и знаещи да си отстояваме правата? Или овцата ще си остане овца! А относно Свищов - преди точно 20 години на приемния изпит там бях пръв в класирането и се отказах, за да дойда по-късно в София, за да видя какво, аджеба, учите в УНСС!

 47. 47 Профил на Ангел до 45
  *****
  Неутрално

  Прочети, а и разбери закона преди да пишеш!

 48. 48 Профил на мечката
  *****
  Неутрално

  http://www.moitepari.bg/Spravochnik/art/Advices/garantirani-li-sa-sp~d60d34a587044e78919a92cd6e7ee888/

  Говорейки за защита и сигурност на спестяванията трябва ясно да маркираме и някои изключения. Въпреки че фондът гарантира определен размер на депозита, далеч не се гарантират всички депозити. Това са изключенията, за които стана дума.

  В Законът за гарантиране на влоговете има записан текст, който е особено съществен. Чл.5(1) гласи:

  „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
  1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;”.

  Под влогове с привилегировани лихвени условия могат да се приемат именно депозитите за суми около и над 100000 лв.. Обикновено за такива суми банките предоставят възможност за индивидуално договаряне на лихвата. Разбира се тази лихва ще бъде различна малко или много от стандартните. Наличието на този факт поставя депозита в категорията описана по-горе. Бъдещите депозанти трябва да знаят тази подробност, когато депозират подобни суми при такива условия. Те имат шанс да договорят за себе си по-висока лихва, но рискуват депозираната сума да не бъде покрита при евентуални проблеми с банката.

 49. 49 Профил на От 45 до Ангел
  *****
  Неутрално

  Както искаш. Твой си проблем. Хвани промоцията за топките.

 50. 50 Профил на Ангел до разбирачите тук
  *****
  Неутрално

  И за доказателство, че всичко, което написах до сега за кредита си е вярно, а не измислица, пускам една статия, която говори за почти същите условия на кредит, каквито цитирах аз:
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/07/22/759128_cba_aset_menidjmunt_razsrochva_zaem_s_10_godini/

  Очаквам коментарите на всички набедени икономисти, финансисти и на Вас колега, Петлешев!

 51. 51 Профил на Ангел до 45
  *****
  Неутрално

  Казах да прочетете Закона, а не топките!

 52. 52 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До Мечката...

  Остави го Ангел... Типичен банков чиновник! До утре ще ти обяснява, че от нашите банки по-стабилни няма! Ама не знам, дали и самия той си вярва!
  А на всеки средно интелигентен човек му е ясно, че банките се стремят да печелят с цената на всичко, най-вече нашите! Просто липсата на регулация си казва думата, естествено за наша сметка!

 53. 53 Профил на До Мечката
  *****
  Неутрално

  Точно защото е спорен въпроса за "промоционалните депозити" поискахме от "банката" в договара да бъде записано, че депозита по промоцията е гарантиран от "Фонда за гарантиране на допозити" и от банката ни отказаха да впишат такъв текст в договора.

 54. 54 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Колега, нещо май усетихте, че не е равностоен разговорът и предпочитате да си намерите събеседник на Вашето ниво. Моля Ви, да не сваляме толкова ниско летвата все пак тук! Като виждате, че не разбирате за какво точно се говори, то просто си четете и не си напрягайте гънката! А и все си мисля, че не само банките се стремят да печелят или може би не съм прав? А и никъде не открих да съм казал, че банките ни са стабилни или може би ме четете между редовете?

 55. 55 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До Ангел...

  А-а-а-а-а, не че бягам от разговор... Ама имам и някои задачки, така че малко се бавя! Ще прощаваш, че говоря на "ти", но ако държиш ще вдигнем нивото!
  Та пак те питам, как така си много доволен от Булбанк, а пък те видиш ли от три месеца те мотат и не искат да ти отговорят! И през тези три месеца, ти спря ли да им плащаш? Или първо ще им платиш, пък после ще ги съдиш, а?

 56. 56 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Колега, нали ме нямате за толкова луд, колкото пишете? Имате ли представа какви са последствията при неплащане на месечни погасителни вноски по кредит? Ако нямате, по-добре прескочете въпроса. А от Банката имам изричното уверение, че ако се окажа прав със задна дата ще бъда компенсиран. Колкото и да интересно в моя случай едно възражение, което им написах за около 30 мин. ги затруднява в официалния им отговор вече толкова дълго време. А все си мисля, че не мога да предприема нещо без да получа официален отговор от тяхна страна. Имам план точно как да постъпя, но за сега, с Ваше позволение, ще си го запазя, все пак много "зли очи" четат в Интернет.

 57. 57 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До Ангел...

  А-а-а-а-а-а, получили сте уверение от банката значи! Компенсация от банка, хе-хе-е-е-е-е... Със задна дата? Това явно е някакво чувство за хумор, ама не мога до го разбера...! Жалко! Аз лично на уверения всякакви от банкери съм се наслушал! По принцип винаги лъжат без да поемат ангажимент за нещо конкретно...
  Между другото, колкото по голям шум се вдига по повод банковите своеволия, дори и Интернет е от полза за всички нас!

 58. 58 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  статията е малко като метеоролога, който казал "утре или ще вали, или няма да вали". можехте да сметнете с малко реални числа от реални банки, за да се види дали сметките излизат, или не и при какви условия

 59. 59 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Колега, положителното у Вас ще се окаже все повече и повече! Знаех си, че не съм се излъгал. Та да се върна на мнението Ви, и моята идея е точно такава. Банките не се опитват само мен да "работят". Аз определено не съм най-умният и компетентният, но ако срещу нас, като кредитополучатели, са изправени банките с целите си юридически и тем подобни отдели защо и ние да не опитаме да се пообединим и да им докажем, че не могат едностранно да променят съставените от самите тях (банките) договори и по малко да ги приобщим към правилата в цивилизования свят, а не те да са недосегаеми. И предлагам, ако Вие самият, нямате договор за заем, по добре да не се пънете да вземате компетентно отношение по въпроса.

 60. 60 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1845 Весело

  kak ли се пише Лоукок - low cock

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 61. 61 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Ехее. Значи давам на банката моите кинти, а тя ми ги връща под формата на кредит... Е кой печели... Мерси. Правиш сметка колко пари ще ти бъдат нужни и с другото погасяваш. Ако имаш друга алтернатива на депозита - тогава мислиш

 62. 62 Профил на банките са несигурни
  *****
  Неутрално

  Нито кредит, защото банките те съдират от лихви, такси, застраховки и други, нито депозит, защото ако имам пари ще си ги държа вкъщи, тъй като банките са несигурни

 63. 63 Профил на curious
  *****
  Любопитно

  Само така Ангеле, обяснявай му на Петлешев - има надежда да схване. Личи си липсата му на конкретен опит с банки и затова говори малко наизуст.
  А щом 3 месеца се чудят какво да отговорят, явно си на прав път. По-основният въпрос, обаче е защо са единици такива като тебе, дето се опълчват срещу банки, сякаш там не работят нормални хора, които също тълкуват закони и правила , често бъркат (в полза на банката), но са и отговорни за грешките си.

 64. 64 Профил на Ангел до 63
  *****
  Неутрално

  Точно и за това си губя времето да пиша всичките тези неща. Той Петлешев до сега не е разбрал за какво иде реч, та сега ли. А иначе трябва да си осъзнаем правата на потребители, кредитополучатели, данъкоплатци и т.н., т. е. да станем, колкото и да е изтъркано европейци.

 65. 65 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Аз имам заем от 5000 лева и спестявания от 7000 лева.Мога да върна заема и да остана с 2000 лева.Но ако ми изпадне нещо изгодни или интересна инвестиция за 7000 лева , аз няма да мога да реагирам.Така,че предпочитам да платя лихва на банката и да имам сумата на разположение,отколкото да пропусна възможност или да мона по дългия,несигурен и скъп път на нов заем.Естествено сумата е на депозит в банка.

 66. 66 Профил на Ангел до Пепо
  *****
  Неутрално

  Абсолютно правилно и логично разсъждение! Цял ден се опитвам да го обясна на "специалистите" тук.

 67. 67 Профил на един
  *****
  Неутрално

  а селаните от наше село отидоха по белгия ,поработиха по фабриките за 50 евра дневно и за една година взеха по един белгииски паспорт ,сега ,ако имат и жена и родят и дете имат промоции от белгииски банки кредити до 300000евра с лихва3,5 до 3,9% годишна лихва ,а ако се роди и белгииче ,опрощават определена сума от тези парички -ха наздраве на всички кредитополучатели и на всички депозатори в българските банки,познайте от раз кво правят пичовете с тези 300000 евра сега и какви беемвета си джуркат ,само ,че вече без да бачкат .

 68. 68 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  И като обобщение по темата всеки сам трябва да си прави изчисленията и преценките, ако може разбира се. Аз поне не бих си погасил предсрочно кредита, защото лихвата ми е добра.

 69. 69 Профил на Живко
  *****
  Неутрално

  Изтеглих потребителски кредит от Сосиете Женерал в размер на 30 000лв. за 8г.
  В договора пише, че лихвата ми се определя от базисния лихвен процент на банката + надбавка 3.1%.
  Може ли някой да ми разясни как се опредея и от какво зависи базисния лихвен процент?
  Благодаря предварително

 70. 70 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  Живко, според мен няма по - голяма загадка от това как се изменя т. нар. БЛП на всяка банка. Той се определя от ръководството на банката и то, когато и както ръководството на банката прецени! Съжалявам, че мога толкова малко да ти кажа, но това е обективната реалност. Стига да имаш възможност погасявай предсрочно и бягай, колкото се може по-далеч от подобни формулировки в договори за кредит!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK