НАП пуска четири нови справки по интернет

 

© Анелия Николова

 Избори 2022

От днес клиентите на Националната агенция за приходите (НАП) могат да ползват четири нови електронни услуги чрез сайта на агенцията, съобщи нейният пресцентър. Условието е гражданите да притежават персонален идентификационен код (ПИК).


Потребителите вече имат електронен достъп до справка за осигурителния доход, върху който се внасят задължителните осигуровки, справка за трудовия договор, обявен от работодателя, справка за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноски за втора пенсия), включително информация за пенсионния фонд. Освен това те имат възможност да подадат чрез интернет искане за издаване на данъчен документ


Новите услуги позволяват гражданите да следят в интернет верността на подадената в НАП информация от техните работодатели, уточняват от приходната администация.
Електронните справки позволяват да се провери видът на трудовия договор, това дали е за пълен работен ден или за 4 часа, например. достъпни онлайн са размерът на осигурителния доход, включително внесените към частните пенсионни фондове суми за допълнително задължително пенсионно осигуряване.


Изцяло нова услуга е подаването на искане за издаване на данъчен документ с ПИК. Тя дава възможност ползващите я да поискат издаването на удостоверение или друг данъчно-осигурителен документ от НАП, като по този начин спестяват лично посещение в приходната агенция.


По данни на приходната администрация годишно се издават близо 1 млн. удостоверения за платени данъци като в значителна част от случаите се изискват 2 лични посещения – едно за подаване на искането и второ - за получаване на вече издаденото удостоверение. С новата онлайн услуга първата лична визита ще отпадне. По изчисления на ведомството услугата може да спести преки административни разходи на всички клиенти на обща стойност близо 4 млн. лв. годишно.


Потребителите могат да получат допълнителна информация за услугите, предоставяни от НАП с ПИК на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700. От кол центъра на агенцията дават и консултации за деклариране и плащане на данъци и осигуровки, включително съвети за използване на онлайн услугите на НАП.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK