Финансовият надзор предлага таксите на пенсионните компании да намалеят с 40 на сто

Финансовият надзор предлага таксите на пенсионните компании да намалеят с 40 на сто

© Георги КожухаровС 40 на сто да бъдат намалени таксите, които пенсионните дружества събират за управление на парите за втора пенсия, предлага Комисията за финансов надзор. Това е записано в неин проект за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предстои да бъдат обсъдени и от Министерство на финансите. Първоначалните планове бяха за по-голямо намаление - с 50 на сто, но след разговори с бранша от надзора са се спрели на по-малко намаление, съобщава capital.bg.


"Секторът на пенсионните фондове е солиден и според нас той може да понесе едно намаление на таксите", обясни Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията, който отговаря за осигурителния надзор.


Конкретното предложение на ведомството е за постепенно намаление на инвестиционната такса от 1% годишно до 0.6% през 2016 г. Намалението с 0.01 процентни пункта трябва да започне от тази година, ако правителството и парламентът одобрят промените. Намалението на удръжката от всяка осигурителната вноска се планира да започне от 2017 г. - от 5% тя трябва да падне на 3% през 2020 г.
От надзора представиха изчисления, според които ако сегашното положение се запази, за 40 години период на осигуряване и средна доходност от 6%, човек би изгубил над 20% от парите за пенсия само от такси.


Ограничение на таксите означава, че печалбата на пенсионните дружества може да намалее, но не и приходите им, обясняват от комисията. Причината е, че от 2017 г. е предвидено осигурителната вноска да се повиши.


Друга промяна, която се предвижда в проектозакона, е да отпадне таксата от 20 лева, която се плаща при смяна на пенсионно дружество – както задължително универсално, така и професионално.
Занапред обаче ще се изисква смяната да може да става след една година в даден фонд вместо след две както е в момента.


Проектът за промени предвижда да се разреши на пенсионните фондове да инвестират в облигации, гарантирани от международни финансови институции, в дялове на алтернативни инвестиционни фондове и в опции, търгувани на извън регулирани пазари.


Предложението на някои от пенсионните компании да им бъде разрешено да инвестират в злато, сребро, петрол и други суровини е било категорично отхвърлено от КФН, обясни Ангел Джалъзов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK