Софиянци вече могат да проверят данъците си през сайта на общината

Общината вече разпечатва 750 500 хил. известия, които ще бъдат разпратени по пощата до собствениците на 1 173 600 имота в столицата.

© Сайтът на Столичната община

Общината вече разпечатва 750 500 хил. известия, които ще бъдат разпратени по пощата до собствениците на 1 173 600 имота в столицата.Софиянци вече ще могат да проверят какви местни данъци и такси дължат през сайта на общината. Това съобщи зам.-кметът по финанси и бюджет Дончо Барбалов, който как работи нововъведението демонстрира пред журналистите (линк към страницата). Данъчната кампания започва на 1 март.


Общината вече разпечатва 750 500 хил. известия, които ще бъдат разпратени по пощата до собствениците на 1 173 600 имота в столицата.


Гражданите ще могат да проверят данъците за сгради и за превозно средство, както и колко такса смет дължат. До 30 април заплащането на цялата дължима сума носи 5% отстъпка. Данъците могат да бъдат платени на 2 вноски, а такса смет на 4, но се губи възможността за отстъпка, уточни Барбалов.
В момента в данъчните служби се поставят и посттерминални устройства за банкови карти. Досега има в "Лозенец" и "Оборище", а до 1 март ще бъдат поставени и в "Средец", "Триадица", "Красно село", "Младост" и "Люлин". До края на март устройства ще има в службите във "Възраждане", "Сердика", "Подуяне", "Слатина", "Изгрев", "Красна поляна", "Илинден", "Надежда", "Връбница", "Искър", "Студентски", "Витоша" и "Овча купел".


Барбалов припомни, че е възможно да има грешки в писмата на 0,5%, или над 5000 собственици. Според него обаче това са неточности в адресите, кодове, но не изключи възможността за грешки и в изчисленията. Това е напълно нормално, след като софтуерната система е от 1998 година, каза още Барбалов. Общината в момента въвежда нова онлайн система и пренася всички данни.


Намаление с 20% на данъците ще имат части от "Овча купел", "Княжево" и "Горна баня", припомни зам.-кметът. Причината е, че Министерството на здравеопазването отписа тези зони от националния списък с курортите. Промяната засяга около 2000 собственици на имоти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK