Февруарските сметки за парно в София са най-високите тази зима

Февруари е най-скъпият месец за отопление от тази зима

© Юлия Лазарова

Февруари е най-скъпият месец за отопление от тази зимаЗаради рекордните студове февруарските сметки за топлинна енергия на столичани са средно с 2% по-високи спрямо януари или с 19% спрямо декември. Това става известно от съобщение на "Топлофикация - София". Така февруари ще стане най-скъпият месец за отопление през тази зима, след като средно 17% беше увеличението на сметките за януари спрямо декември.


От дружеството цитират данни на НИМХ към БАН, че средномесечната температура в София е била
-3.4 градуса, което нареждало февруари на трето място в най-студените месеци от 36 години насам.


Близо 64% от абонатите ще получат сметки до 150 лева, уточняват от "Топлофикация - София". Останалите 36 на сто ще платят повече. От дружеството припомнят, че това са изчисления на база на прогнозните дялове, като окончателните сметки ще станат известни при измерването на топломерите. Тогава ще бъдат издадени и изравнителни сметки за реалното потребление.
"Абонатите, които са заявили нулев прогнозен дял, но са запазили обичайното си потребление, трябва да знаят, че през зимните месеци тяхната консумация на топлинна енергия на практика се плаща чрез сметките на съседите им", допълват още от дружеството.


За сравнение - около 21 хил. абонати (5%) платиха над 300 лева януарска сметка за парно. Други 65% имаха сметка до 150 лева, а останалите около 30% - между 150 и 300 лева.


През тази седмица от "Топлофикация - София" публикуваха и анализа за високите януарски сметки, който беше поискан от Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова. От него става известно, че вината е на изненадващо студения умерено-континентален климат в България, както и на кражбите на топлоенергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK