Евтините преди години заеми в швейцарски франкове се превърнаха в бреме сега

Евтините преди години заеми в швейцарски франкове се превърнаха в бреме сега

© Мария СъботиноваМесечните вноски по кредити в швейцарски франкове, които са били изтеглени преди няколко години, са поскъпнали с 30-40 на сто, а някои дори и с 50 процента. В такава ситуацията са се оказали хората, изтеглили жилищни заеми в тази валута, показват изчисления на "Капитал daily".


Така например, ако жилищен заем за 66 000 франка е взет на 20 март 2008 г., тогава неговата левова равностойност е била 82 500 лева при курс от 1.25 лв. за един франк. На 20 март 2012 г. левовата му равностойност е вече 106 920 лева заради поскъпнали франк, който вече се разменя за 1.62 лв.


В този период са спаднали и цените на жилищата, а доходите на немалко хора също са намелели.
Банките предлагат възможности да се превалутират такива заеми – в лева или в евро, но това става по сегашния курс на франка, а не към стойността му към момента,в  който е взет заемът. Това означава, че ако швейцарската валута поевтинее, клиентът отново ще бъде ощетен, защото високата вноска по кредита ще остане.
Привлекателността на заемите във франкове преди години беше продиктувана от по-ниските лихви по тези заеми.


Активни в предлагането на тези кредити бяха Пощенска банка, HVB Bank Biochim (съществувалата преди вливането си в Уникредит Булбанк), Банка Пиреос. От Уникредит Булбанк посочват, че към момента имат много малко кредити в тази валута, които са останали от портфейла на HVB Bank Biochim, тъй като самите те не са ги предлагали активно. От Пощенска банка казват, че обемът на ипотечния й портфейл в швейцарски франкове е значително по-малък от този в други валути.


От Уникредит казват, че не е масово явление превалутирането, което предлагат на клиентите си. В Пощенска банка предлагат два варианта за това, като лихвата се определя индивидуално за всеки клиент.


Някои от клиентите се отказват от възможността за превалутиране заради липсата на яснота и сигурност в посоката на движение на валутните пазари.


Жилищните кредити в швейцарски франкове нашумяха у нас през 2005 г. в разгара на кредитния бум, като лихвите бяха около 4 на сто, като имаше оферти и за нулева лихва за определен период.


Лихвите за швейцарски франкове паднаха под 3% за първата година, а за останалия срок на заема бяха около 5-6% годишно променлив лихвен процент. Тази тенденция тогава завладя почти всички страни в Централна и Източна Европа, тъй като преобладаващата част от собствениците на местните банки са едни и същи големи банкови групи от Западна Европа. Сериозен проблем с тези заеми се появи в Унгария, където бяха отпуснати много заеми в тази валута. Там се наложи централната банка да приема закон, с който се опрощават част от плащанията на клиенти заради непосилните вноски след поскъпването на франка. Това от своя страна донесе загуби за банките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK