Евтините преди години заеми в швейцарски франкове се превърнаха в бреме сега

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Банките са си ОК. Още повече при лобито в Парламента, което имат. Да му мислят потребителите.

 2. 2 Профил на ybh161151101
  ybh161151101
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Каква неочаквана схема се е получила. Рразбира се, отново потърпевши са простосмъртните хора...

 3. 3 Профил на ticino
  ticino
  Рейтинг: 403 Неутрално

  това е правено със цел

 4. 4 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Банките предлагат възможности да се превалутират такива заеми – в лева или в евро, но това става по сегашния курс на франка, а не към стойността му към момента, което е взет заема."

  Е много ясно, трябва да си доста нахален да идеш и да искаш да превъртят лентата назад, щото в момента не ти изнася франка! Банките са зло, но това зло се храни и расте благодарение на всички души които доброволно му се предлагат!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 5. 5 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Само за хора, "които се уреждат добре" със "сладка лихва".
  Данчо ви намига от екрана.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 6. 6 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  винаги има уловка

 7. 7 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Кой ги е карал да залагат на еврото? Как прецениха че швейцарският франк ще поевтинее, че да теглят заеми срещу него? Особено през 2008, след като от 2006 се чуваше за задаваща се финансова криза. А освен това не знаеха ли още тогава, че ЕС се управлява по социалистически и това неминуемо ще рефлектира и върху еврото някой ден. Все едно да вярваме днес, че юанът ще си остане стабилен. Ще поевтинее и още как!

  Отделете време навреме.
 8. 8 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Даа, доста неприятен е този момент с швейцарксите франкове. Но трудно би било да се предвиди, дори и от специалистите. Остава надеждата да падне франка на предишните нива. Който има възможност предсрочно да погасява ще е най-добре.

 9. 9 Профил на eli_georgieva
  eli_georgieva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всяка банка предлагаше преди години ипотечни кредити в швейцарски франкове. Вярно че сега мнозина се чувстват ощетени (и има защо) но CHF е плаваща валута и това крие доста рискове и заради това се предлага с ниски първоначални лихви. При този висок курс на франка , най-добре е заемът да се преструктурира в евро. Ето, Пощенска предлага да поеме всички разходи при оформяне на новия договор, което ще облекчи товара на кредитополучателите. Доколкото разбрах само Пощенска , HVB Bank Biochim, Банка Пиреос и Уникредит Булбанк дават опция за преструктуриране, останалите не казват нищо.

 10. 10 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Неприятно, но когато взимаш заем във валута, различна от тази, в която ти плащат, по-ниския лихвен процент естествено е за сметка на риска от загуби заради обменния курс.

 11. 11 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Който не си получава заплатата в швейцарски франкове е доста глупав да взема кредит в тази валута, тъй като няма абсолютно никаква идея и възможност как да се защити от валутен риск

 12. 12 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  Виж ти, не знаех, че това не е само унгарски проблем... Защото там наистина е страшно в момента!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 13. 13 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Помня как тогава се носеха слухове за убер-ниски лихви в пощенска и как едва ли не само просветените се сещат да поискат ипотечка във франкове.

  Та още тогава питах: Ами ако франкът скочи - тогава какво?

  Еми така е когато училищата се учат всевъзможни глупости и хората излизат без елементарна финансова култура. Не че и медиите се стараят по въпроса, освен че реват когато резултатът е налице.

 14. 14 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "followed":

  Ами риск печели-риск губи - мисля, че всеки е знаел риска от това франкът да поскъпне като е взимал кредита, но е рискувал. В началото е било добре заради ниската лихва, сега е зле, но при 20 годишен кредит не се знае как ще са нещата след 2-3 години, така че не е невъзможно пак да падне франкът.

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Познавам един тарикат с ипотечен във франкове. В началото при всеки разговор върти-сучи все намираше начин да се похвали ква тарикатска лихва е набарал и как ги разбирал той тези неща, а простолюдието дето едва ли беше чувало за възможности през франка си хапеше лактите от яд, че са се набутали с кредит в левове.
  Гледам го от миналата година му е виснала гагата и като вземе да досажда с нещо, само го питат как върви франка и той моментално се изнася от компанията.

 16. 16 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Щвейцарската ЦБ заяви в прав текст, че ще "напечата" за всеки колкото поиска франкове при 1.20 франка за евро. А Данчо иска да ви закове на 1.20 . Въпреки,че ШвЦБ е само на половин цент от "смъртта" (курса е около 1.205ххх), той стои така вече месеци. Ако падне надолу, ще има доста фойерверки, та вашата ипотека това ще и е най-малката грижа. Какво мислят банкстерите обаче, ние няма как да знаем.
  !!! Не е препоръка за вземане на каквито и да е финансови решения !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 17. 17 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  кредитите в швейцарски франкове - който ги е взимал е трябвало да знае, че си добавя валутен риск към кредита. За това най-добре евро - валутния риск е доста по нисък

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"followed"]Рразбира се, отново потърпевши са простосмъртните хора... [/quote]

  Кой ги е карал простосмъртните да теглят кредити във франкове, изобщо не ги съжалявам. Има една азбучна истина, никога не тегли кредити във валута различна от тази в която са ти приходите.

 19. 19 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Ако може да се прогнозират валутните курсове, само от това може да се живее. Еле пък за дълъг период. Но набуталите се имат шанс да им се размине, щото ипотечните кредити са 15-20-25 годишни и палачинката се обръща.
  Валутен курс може да се предвиди само при затъваща икономика, като тая в България 93-97. Останалото е гадаене.

 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  банките които предлагат кредити по 20% много иасно че имат начини да вдигнат курса на франка на международните пазари и да направиат кредитите вьв франкове с 5% лихва да са проблемни
  швеицарците давали кредити на 5% както в циал свиат да не спекулират и бьлгарите да са доволни а месните банки спекуланти ги прецакаха
  швеицариа дава пьдариа не дава

 21. 21 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А уш там няма крица

 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "Милен":

  Щото сме в борд и е фиксиран.

 23. 23 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз сега искам да изтегля кредит във франкове, но никой не иска да ми даде...
  А относно тези, които са теглили навремето - при един хубав анализ и оценка на рисковете не виждам кой би си изтеглил кредит тогава. Но банките нямат интерес от мислещи хора, докато теглят крдит... А да не говорим за нивото на персонала в банките и обученията, които им организират. С други думи - ще се оправим, но по-нататък.
  И един съвет към тези с кредити във франкове - НЕ превалутирайте сега, моментът не е никак удобен.

  http://www.ivomirchev.com
 24. 24 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Вие изкарахте банкерите ясновидци. И те не са знаели, че ще намажат филията, както е тъпо да се присмиваме на прецаканите. Всеки икономист ще ви каже, че е почти невъзможно да се прогнозират курсовете. Като сте толкова отворени, играйте с курсовите разлики и си пълнете джеба.
  В едно са прави коментиращите, че трябва заемът да е във валутата, в която ти е заплатата. Но пък нашата валута на практика е евро и пак става сложно.

 25. 25 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По-добре ще е да се преструктурира заема в евро. По-изгодно за тези които са в позиция да плащат вноски, да ги плащат в евро, а не в CHF. Ако е обратното положение, т.е има да се взима валута, то по-добре тя е в CHF, защото франкът е по-скъп.

 26. 26 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  когато се тегли кредит в друга валута се прави хеджиране на риска от това-чрез специална финансова операция, която банките предлагат се играе с малко пари на валутните пазари-в с лучая за поскъпването на франка-така ако франка си увеличи стойността , а оттам и погасителната ти вноска нарастне, с печалбата от финансовата операция затова че франкът поскъпва покриваш загубите по кредита-въпрос на изчисления, но и на капацитет на банковите служтели , които да ти го изчислят и обяснят!

 27. 27 Профил на maria38
  maria38
  Рейтинг: 5 Гневно

  "швейцарсакат"!!!
  Дневник, нямате ли редактори???

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norie":

  Ами като им е трудно да предвиждат, за чии се правят на валутни спекуланти?

  Аман от Ганьовци, дето се мислят за финансови експерти. Кой ги би да теглят заем в франкове??? Това си е виж спекулантски пилотаж и риска е голям!

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "alexandra_fileva":

  За нормални хора, които не следят и не играят на борсите, единственото правилно решение е да теглят кредит в национална валута!

  За да си играеш с валутите се иска и акъл и дупе. И да умееш да губиш!

 30. 30 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 426 Неутрално

  При кредитите независимо в каква валута са вземани, в БГ крайния клиент е от ебаната страна.

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Ами да му мислят, като не са му мислили когато е трябвало!
  По времето когато банките предлагаха кредити в швейцарски франкове се беше стигнало до абсурда референтните лихви по швейцарски франкове да са отрицателни.

  Всеки, който може да мисли трябва да е наясно, че очакванията са за значително бъдещо покачване на валутния курс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на Методи Цанов
  Методи Цанов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тегленето на заеми в швейцарски франкове създаде много финансови проблеми в Унгария, където около 2/3 от ипотечните заеми са в тази валута. След срива на форинта, стана почтни невъзможно за някои унгарски домакинства да изплащат тези заеми. Повече по темата тук http://ekipbg.com/2011/12/31/hungary_crisis/

  www.ekipbg.com
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":

  Ако прецизираме, пасивите трябва да са във валутата на приходите.

  Ако доходите са в лева, а кредитът в евро, заради по-ниската цена, то вместо да се мъчите да калкулирате валутния риск приемете, че банката някак си е успяла да го калкулира правилно и заделяйте разликата в погасителната вноска формираща се от разликата между двете цени в депозит във валутата на кредита.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Кирил Груйчев
  Кирил Груйчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Сериозен проблем с тези заеми се появи в Унгария, където бяха отпуснати много заеми в тази валута. Там се наложи централната банка да приема закон, с който се опрощават част от плащанията на клиенти заради непосилните вноски след поскъпването на франка. Това от своя страна донесе загуби за банките". Значи могло да се справи държавата, а у нас?????

 35. 35 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "painkiller1983":

  а ако франка беше поевитинял, дали тези изтеглили кредити във франкове щяха да довнесат нещо в бюджета? Айде стига с популизъм...

 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Депозираш франкове, теглиш кредит в левове.
  Това е икономическата логика позната дори на едноклетъчните организми като амеби и митохондрии.
  Ако някой е правил обратното значи не е бил с всичкия си.
  Точно заради това банките в България не приемат депозити в швейцарски фрнакове, и пак заради това не предлагат хеджиране на валута.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#35:"buran"]а ако франка беше поевитинял[/quote]
  Ако баба ми беше мъжка, щяхме да и викаме "дедо"!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 445 Неутрално

  па-па-па-па-па-па....

 39. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  грьцките собственици на банки зарибиха населението с кредитни карти при покупка на стоки на изплащане и сега са продали банките на други собственици се вижда резултата в гьрциа и бьлгариа
  например отиваш в магазин кандидатстваш за стока на изплащане коиато ти е необходима в магазина ти дават стоката и отиваш в банката на друга дата и ти дават кредитна карта
  в началото на кредитите при кредит за стока на изплащане ти даваха стоката в магазина и банката ти даваше лист сьс вноските и откриваше номер на сметка по коиато да си плащаш вноските за стоката

 40. 40 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Когато човек взима голям и дългосрочен заем поема доста и най-различни рискове, които трябва добре да обмисли. За лихвите важи обратното на влоговете - колкото по-ниска лихва, толкова по-голям риск. Например риска при заем в евро е падането на валутния борд и обезценяване на лева, както и влизане в евро-зоната при различен от сегашния курс.

 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тежкото училище на пазара. И вечният ни гяволък. Съчетан с незнание и самочувствие. А една скромна консултацийка с експерт, за около час, може да спести на "умниците" маса неприятности и пари.
  Да бе.
  Те ще им кажат. Пари им дай на умниците, акъл си имат.
  Евтини кредити, па и във франкове. А доходът - в левове.
  И ко правим с валутния риск? Ко правим с неочакваните движения на курсовете?
  Играем рулетка?

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  [quote#2:"followed"]Каква неочаквана схема се е получила. Разбира се, отново потърпевши са простосмъртните хора... [/quote]
  Далеч съм от мисълта че банките са читави и "светци". Но по принцип всеки ИНФИРМИРАН потребител знае че има СЕРИОЗЕН риск да се вземе кредит във валута, която е различна от тази в която си получава доходите (в масовия случай BGN / €). Човек е редно да се информира преди да се набълбука с 80 хилки...
  Подобни трагедии се разиграват в много по-големи ма6таби в Пол6а и Унгария и Чехия, ама явно рибета има на много места, които не са се замислили че хем хубаво, хем сигурно, хем еФтино кредитиране едва ли има...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  по тази логика с риска банките триабва да дават кредити само на едноетажни кьщи щото взелиат кредит ако живее на по висок етаж може да скочи и да не плаща кредита и после апартамента да стане непродаваем защото новите собственици ще знаиат че предишниат собствениксе е самоубил
  сьщото е за кредитите за автомобили давани от банките шофиорите с автомбили на кредит могат да прегазиат ниакои или да направиат ПТП с автомобила поради много други причини

 44. 44 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само тиква ще изтегли жилищен кредит във чужда валута и ще се надява че 10-20 години курса ще си стои все същия. Това е прекалено дълъг период за да се прогнозира, дори от опитни хора.

 45. 45 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  строителните фирми нали са взели строителна техника от западна европа и строителството на сгради е било евтино значи виновни са европеиците които са давли техника на строителите и че са откривали банкови клонове в бьлгариа оборудвани с западна офис техника които банки са давали кредити за покупки на стоки

 46. 46 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "deutschland":
  ниакои като си купи германска кола и предизвика ПТП кои е виновен производителиа че му е произвел колата
  банката че му е дала кредит
  шофиора предизвикал ПТП с германска кола

 47. 47 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Трябвало е да теглят в юани. Ама като не са ходили при гледа4ка преди да теглят ...сега ще теглят хомота...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 48. 48 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Ако някой мисли, че в историческите движения на обществата има място за случайности, той е пълен идиот" -

  Марк Туллий Цицерон.

  Няма случайни неща........Всичко е предварително планирано до най-малки детайли....А ние се вързахме....
  ПА-ПА-ПА-ПА-ПА-ПА-ПА-ПА............Яко зомбиране на матряла падна по ТВто........то не бяха мормоти...то не бяха китайчета с дракони крещящи - ИСКАМ ВСИЧКОООООО ...... отг. Аз да не съм банка дск бе.... и пр. и пр. и пр. .........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 49. 49 Профил на Baccara
  Baccara
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз имам кредит във франкове. И не се оплаквам. Пощенска ми предложи да превалутирам в евро, като ми поемат всички разходи. И се усмихваха. Само дето някак си скриха, че ако мина в евро ще плащам с 45 лева по-голяма месечна вноска, и то при курс на франка в момента 1,65. Забравих да спомена, че лихвата ми в момента е по-ниска отколкото тази в евро. Те точно сега да се загрижили за клиентите си с заеми във франкове някак си ми е много странно...
  Или ще спечеля или ще загубя....

 50. 50 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ниакои си купил мотор тои катастрофира и става инвалид и дьржавата плаща пенсиа на инвалида а тои после си кара кола с парите от пенсиата на данькоплатците които са здрави и работиат да го издьржат

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#23] от "Mirchev":
  Мирчев, ти голем си цар.
  С "хубав анализ" ще вземеш да познаеш къв ще е курса на франка след две години, а?
  Че и акъл дава кво да правели сега.
  Е те точно таквиз "анализатори" се набутаха, я че и бая народ излъгаха. В София напоследък прегладнели финансови анализатори, боркерчета на СФБ с лопата за ги ринеш.
  Нещастници.

 52. 52 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чувала съм, че е най-добре да теглиш кредит във валутата, в която получаваш най-висок доход. А от друга страна Пощенска предлага много разумно превълутиране!

 53. 53 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 479 Весело

  О, от това има и по лошо .Познавам един разбирач дето тегли кредит във франкове и си купи панелен апартамент с изтегленото!Толква е умен този ,че не съобрази ,че докато съществува това жилище ,той живее в него за 400 шф на месец !С други думи е пълен идиот!А сега сигурно наема в собственото му жилище е скочил на 600 шф ,което си е направо триумф на банките и те явно се оказват най -добрите рентиери в тая страна!

 54. 54 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лихвите по кредити в швейцарски франкове са много високи за тази скъпа валута. В Унгария намалиха лихвата поне тук гореспоменатите банки ги увеличиха и така иззеха на хората спестяванията и лихвите които са плащали до тук. Пладнешки обир е това. Ако се държеха като банки щяха да намалят лихвата по-поскъпваща валута защото лихвата на която Швейцарската банка отпуска франкове на банките е 0-0.25% а тук със всичките му лихви и такси е над 10-11% във шВЕЙЦАРСКИ ФРАНКОВЕ - ОБИРДЖИИ. Но няма регулатор и те си правят каквото искат.

 55. 55 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#53:"agenciagruh"]О, от това има и по лошо .Познавам един разбирач дето тегли кредит във франкове и си купи панелен апартамент с изтегленото!Толква е умен този ,че не съобрази ,че докато съществува това жилище ,той живее в него за 400 шф на месец !С други думи е пълен идиот!А сега сигурно наема в собственото му жилище е скочил на 600 шф ,което си е направо триумф на банките и те явно се оказват най -добрите рентиери в тая страна![/quote]
  Пропуснах да спомена ,че си купи панелката верно тристайна ,точно преди да се срути пазара!хахахахахахахахаха

 56. 56 Профил на kostakosta82
  kostakosta82
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [54] от "kreditkiller":

  Ама това, че хората са незапознати си е лично техен проблем. Преди години, когато масово се теглеха тези кредити - никой не мислеше, че ще дойде икономическа криза! Сега, когато тя е факт - банките са ви виновни, айде моля ви!! Целият свят живее на кредит! )

 57. 57 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До всички ласкателни коментатор от банките:
  НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВА ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ВАС И ВАШИТЕ ВИСОКИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА НЕЗНАЙНО ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИХВИ, ТАКСИ, ТАКСИЧКИ И КОМИСИОННИ. ЩЕ ГРАБИТЕ ЩЕ ГРАБИТЕ И ЩЕ СЕ ДОВЪРШИТЕ.
  ЗАПОМНЕТЕ - БАЙ ТОШО ЕДНО ВРЕМЕ НЕ Е ВЗЕЛ 5 ЛЕВА БЕЗ ДА СВЪРШИ РАБОТА, ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЯМА ДА МУ ПРОСТИ ТОВА. ТОВА Е ПСИХОЛОГИЯТА НА БЪЛГАРИНА ЛОША ДУМА ЗАБРАВЯ ОТКРАДНАТО НИКОГА...

 58. 58 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#44:"deutschland"]Само тиква ще изтегли жилищен кредит във чужда валута и ще се надява че 10-20 години курса ще си стои все същи[/quote]
  Научиха хората сляпо да вярват на всичко западно, хеле пък валута. То е като измамника и измамения. Работата с кокошката и прошката си го чул. Нема такъв филм

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 59. 59 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По телевизиите само реклами за жилищни кредити?!?!?!
  На кой му трябват тези коптори, света се промени и вече от далече се вижда че наема е 4-5 ПЪТИ по изгодно и удобно. Инвестиция в жилище е неподходяща при тези лихви и никой няма да се върже на реклама която казва 6-7% лихва, а ИСТИНСКАТА ЦЕНА Е 10-14%. Ех не останаха будали

 60. 60 Профил на margaritamih
  margaritamih
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "kostakosta82":

  Да, много си прав! Определено банките не носят вина в случая и аз не разбирам яда на повечвето хора, които коментират тук. Винаги такова финансово решение носи рискове!

 61. 61 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "agenciagruh":
  когато си купи панелка беше ли гласуван закона за етажна собственост щото сега не знае и на какви сьседи е попаднал
  пьк и цените на парното и тока и водата биаха други
  и цените на горивата биаха други и политиците биаха други и данька не беше плоськ 10%

 62. 62 Профил на ifihadagun
  ifihadagun
  Рейтинг: 425 Весело

  Беше си далавера едно време, но ако го изплатиш бързо. Сега може да се направи в левове и пак излизаш на сметка!

 63. 63 Профил на pushit
  pushit
  Рейтинг: 217 Неутрално

  клиентите на пощенска поне имат избор какво да правят! Освен това лихвата се изчислява индивидуално!

 64. 64 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#41] от "Graf":

  Какви експерти бе Графе, не ме карай да се смея. 90% от финансовите консултанти в БГ не стават и за чеп за зеле. Пълна трагикомедия са или ще те забатачат или ще те набутат умишлено в киреча. Тия баламурници дето са взели кредит във франкове, вероятно баш такива "консултанти" са ги "консултирали". На останалите 10%, простосмъртните не могат да си позволят да им ползват услугите

 65. 65 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#41:"Graf"] А една скромна консултацийка с експерт, за около час, може да спести на "умниците" маса неприятности и пари. [/quote]
  Графе, те не искат да попитат архитект или строителен инженер за това, което купуват, ти искаш да питат консултант за остатъка от парите.
  Вярват на собствените си оценки и на брокерите на имоти и ипотеки
  И после олеле: мебелите не се събират във стаите, стените плачат и се лющят, майсторите наслагали навсякъде шапки И което е трагичното - след набутвацията продължават да не се консултират със експерти при опитите за минимизиране на щетите

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 66. 66 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  една банка дето даваха кредити за жилища имаха реклама че работиат специалисти от строителството вероиатно и сеизмолози
  при едно земетресение какво ще стане като се напукат стените на сградите и има разрушениа
  не случаино в бьлгариа се дават кредити за строитеслтво на апартаменти и кредити за покупка на апартаменти
  затова наи добрата инвестициа е кьща с двор и си знаеш че си собственик и на кьщата и на земиата

 67. 67 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Весело

  Човек като тръгне да тегли кредит си няма и представя, че ще има финансови кризи, дългови кризи и т.н. Това също трябва да се претегли на везната

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 68. 68 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Виждам че някой лЪскатели споделят конкретна банка Пощенска, е точно в тази банка кредитите в швейцарски франкове РЕАЛНО са увеличени с до 68-70%. Представяте ли си каква наглост е това. Ако си плащал 200 франка = 240 лв, то Август месец когато 1фр беше 1 евро внослата е била 392 лв.
  Който може да смята това са 64% отгоре, а и има още 2-4% за такса за обслужване на таксата за обслужване.
  Айде нека банката ме съди за клевета?

 69. 69 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [68] от "kreditkiller
  2005-та година примерно теглиш кредит в съответната валута като не си правиш сметката, че щом не е левове - това, което ще върнеш може да се увеличи повече, отколкото си очаквал! В случая какво трябва да направи банката - да опъне биоборди и да пише: "Не теглете кредити във валута, различна от български левове"? Българите сме така - виждаме ниска лихва, и си казваме - сега ще праснем системата. Да, обаче, идва световната икономическа криза, след нея дълговата криза и нещата се променят - това е положението.

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 70. 70 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Така се движат работите по света:
  Сиромах човек като си надвие срама от скъсаните потури и се хване на хорото - тъпана се къса

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 71. 71 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#69] от "robbie_williams":

  Аз си направих сметката, но банката не си я направи.
  Поскъпваща валута по-ниска лихва по нея, поевтиняваща следователно по-висока лихва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK