Как се изчислява пенсията

Как се изчислява пенсията

© Надежда ЧипеваОт началото на 2012 г. влязоха в сила промени в Кодекса за социално осигуряване, за съдържанието на които хората научаваха повече от коментарите на държавните органи, политиците синдикалистите и работодателите, преразказани в медиите. Промените бяха мотивирани както с общоевропейските тенденции за удължаване на трудовия живот, така и демографските проблеми на страната, че дори и нуждата от по-висок рейтинг и по-ниски лихви.  


"Колкото повече – толкова повече" – този принцип на Мечо Пух важи и в солидарния стълб.


На първо място пенсията зависи от дохода, върху който официално се начисляват осигурителните вноски. Именно от този доход зависи т. нар индивидуален коефициент. При пресмятането му се взимат под внимание най-добрите 3 години от стажа преди 1 януари 1997 г., които всеки кандидат пенсионер има право сам да избере. След тази дата обаче се отчитат абсолютно всички вноски в годините до датата на пенсионирането.
След като индивидуалният коефициент е определен, той се умножава по средномесечния осигурителен доход за страната през последните 12 месеца преди пенсионирането, който НОИ обявява всеки месец. Към 31  декември 2011 г., например, е била 594.15  лв. Към края на януари вече е 595.94 лв. Така вече е пресметнат доходът, от който се изчислява пенсията. Той се умножава със сумата, образувана от по 1.1% за всяка година осигурителен стаж. пенсиониралите се след 2017 г.  ще ползват коефициент от 1.2% годишно. 


Когато човек реши да остане на работа дори вече да има право на пенсия, всяка прослужена година се индексира с повече - 3 процента.


От общото  правило има изключение, което засяга хората с най-високи доходи. Става дума за "тавана на пенсиите" – ограничение, което не позволява на осигурявалите се върху големи суми да получават съответно повече.  По закон то ще отпадне от 2014 г. за новите пенсии, но в момента тече дискусия дали да продължи да се прилага и за всички останали.


В поредицата досега: Пенсионирането - какво ново: как да пресметнем след калко години ще придобием право на пенсия и какъв осигурителен стаж ще се очаква да сме натрупали дотогава. Какви са правата на хората с твърде малък осигурителен стаж. Следва: как ще се пенсионират хората с по-специфичните първа и втора категория труд и как се "купува" трудов стаж.  Задавайте въпроси на elenag@dnevnik.bg 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  това ще важи примерно 20 г,а после

 2. 2 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ""От общото  правило има изключение, което засяга хората с най-високи доходи. Става дума за "тавана на пенсиите" – ограничение, което не позволява на осигурявалите се върху големи суми да получават съответно повече.  По закон то ще отпадне от 2014 г. за новите пенсии, но в момента тече дискусия дали да продължи да се прилага и за всички останали.""

  И това ако не е подигравка със хората и двоен стандарт.От къде на къде само за новите пенсионери,старите къде са си внасяли осигуровките,в Армения ли??Или щот ги окрадахте и затова те да го дух@т.Щот ще пада тавана,да пада за всички,това е правилното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 3. 3 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Пенсията се изчислява най-вече с мерак.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Меракът е желанието на служителя в НОИ да работи.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#4] от "bati vi":

  Малко офтопик, ама свързан с НОИ.
  Братчедка ми започва да бачка там - въвежда жената болнични листове. Оказва се, че онези които работят същата работа като нея си имат някаква норма болнични листове които въвеждат на ден. Е да, но мацката работейки си най-спокойно, без да си дава зор изпълва нормата двойно при което колегите и я предупреждават, че така не може и, че ако видят, че тя прави толкова ще поискат и от тях да вършат толкова работа.

  Та... НОИ би трябвало малко да се преструктурира в полза на обществото и кибиците да вземат да свършат нещо.

  Жената е покана за щастие
 6. 6 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Както и да се изчислява пенсията,крайния резултат е един и същ-на пенсионерина му е вътрешно

 7. 7 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "bati vi":

  вярно,само да не попадаш на някоя намръщена и некомпетентна служителка на НОИ,че горко ти!

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Весело

  До коментар [#2] от "saseff":
  Пенсионирането в България в последните години винаги е било една от най-нелогичните дейности, та сега ли. По-едно време около 90-те даже беше по-изгодно да си скриеш последните години, ако си бил на по-нисък доход и тогава получаваш по-голяма пенсия. Единствена Шулева се опита да въведе малко ред там, всички останали си гледаха собствената си сметка. Не случайно почти всички бивши социални министри, я са шефове из ДЗПО, я Здравни фондове или Институти по еврпоейски програми.

 9. 9 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Обяснението на Дневник не е много по-конкретно отколкото останалите ала-бал-изми на тази тема, за които се споменава в началото на статията. Да бяхте дали поне 1-2 нагледни примера, с които да демонстрирате математиката на промените.
  Аз съм си направил простата сметка, че вноските ми от осигуровки и данък върху дохода са такива, че ако, живот и здраве, навърша 67 год. и имам необходимия трудов стаж, за да се пенсионирам, то за евентуално оставащите ми около 15 год. живот, въобще не би било възможно да получа дори половината от внесената от мен през годините сума като оставим настрана евентуалните дивиденти, които бих получил ако тези пари бях инвестирал в някой печеливш бизнес, ЦК или дори в банка. Поради тази причина реших, че е по-добре да не внасям никакви данъци и осигуровки докато не се промени системата по такъв начин, че да е наистина да може да се нарече осигурителна...

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#2] от "saseff":


  [quote#2:"saseff"]От къде на къде само за новите пенсионери,старите къде са си внасяли осигуровките,в Армения ли?[/quote]
  ==============================

  Проблема не е само този !
  По-големия е проблем са такива като мене( аз съм на 66 год), защото преди да се въведе тази измислена пенсионна система , с тези мижави проценти за осигуряване сега , колкото и неприятно да звучи за някой , но едно време на всеки един работник или служител се начисляваше 30 % ТРИДЕСЕТ % върху брутното месечно възнаграждение за осигуровки !
  И тези пари ги заплащаше САМО РАБОТОДАТЕЛЯ !
  Та проблема сме такива като мен , които в момента получаваме най-мижавите пенсии , но ако рекат да освободят тавана , ще трябва да освободят и нашия , а те сега мълчат за този проблем!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":

  Разясненията на Дневник замъгляват проблема. Нека автора са каже справедливо ли е след замразяването през юни 2009 г. на пенсиите, новите пенсии драстично да са по-големи от старите при еднакви лични данни на пенсионерите. това го няма даже в Африка. Сами преценете. П= ЛК х ОС х Срд
  Тук П-пенсията
  ЛК-личния коефициент
  ОС-осигурителен стаж в %
  Срд- Средномесечен доход за страната 12 месеца преди пенсионирането
  Тъй като СРд расте ежемесечно, то очевидно е че от двама души с еднакви ЛК и ОС, втория който се пенсионира сега ще получи по-голяма пенсия. При мен разликата е 74 лв Всеки месец ГЕРБ краде от старите пенсионери около 35-40 милиона лева

 12. 12 Профил на Илиян Николов
  Илиян Николов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bgpainter":Преструкторирането е задължително, защото нов бардак със стари шафрантии не се прави.


 13. 13 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Как да получим най-голяма пенсия (изчисляване размера на пенсията)
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/04/01/pensions-calc/

 14. 14 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Винаги ми е било странно как НОИ изчислява средномесечния осигурителен доход? А това е много важна цифра, на нейна база се изчисляват пенсии, заплати на депутати, премиер и президент. Да не говорим, че този средномесечен доход е различен за отделните райони, и мечта за поне половината страна. В други страни (във Франция със сигурност) има една друга величина - минимална гарантирана месечна РЗ, под която никой работодател нямам право да слиза. Ясна и точна величина за цялата страна, на базата на която се формират заплатите на държавните ръководители, и всичко останало.
  И друго - ако през 1997-98г. имаше известна логика в изчисляването на пенсиите по тази с-ма, оттогава минаха 15 години! какво ли попречи на вече 3 правителства да уеднаквят критериите на формиране на пенсии на всички пенсионери?

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #7-stoicho2- Това е направено умишлено с цел обезценяване на старите пенсии. Не случайно лично Б.Б. и оцъкленият му министър на финансите се отказаха от швейцарското правило за индексация на пенсиите, което включваше освен % от годишната инфлация и % от средномесечната заплата използвана за база при отпускане на нови пенсии. От 2013 година щели да ги индексират само с % на годишната инфлация,нещо което обрича старите пенсионери на дискриминация!!!Според правото, новоприетите закони, не отменят действието на предшестващите ги!!! Защо ГЕРБ не спазват законодателството и не индексират старите пенсии според швейцарското правило за 2011,2012,2013 години??? Не случайно и изчисляването на нови пенсии и осъвременяването им,е направено толкова сложно. Целта е да се объркат хората незапознати с тематиката.

 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #14-shumkar- Има си статистически институт,който изчислява размера на средномесечните заплати.Но не там е заровено кучето!!! Проблемът е, че голям % от българите се амоусигуряват, или принудително са осигурявани от работодателите си , не върху реалните, а върху минималните осигурителни прагове за дадена професия!!!Болшинството от тях нямат друг изход, защото ако откажат, ще попълнят армията на безработните. Продажните синдикати спят и умишлено неглижират проблема!!! Така се стига до куриозите, даден работник да получава по 1300, дори 1700 лева чиста заплата, а да му плащат пенсионните осигуровки върху минималната заплата от 270 лева!!! Ха сети се каква пенсия ще получи един ден този човек, независимо от големият си трудов стаж!!!
  Проблемът е , че мутренската ни държава упорито отказва да криминализира това деяние, а от него страдат,а и тепърва ще пострадат много бъдещи пенсионери...Защото осигуровката върху минималната работна заплата ти дава коефициент не повече от 0,5 и тогава, ако ще и 50 години трудов стаж да е, пак ще получиш минималната пенсия за страната!!!
  Ако държавата ни прояви воля и криминализира плащането на нереални пенсионни и здравни осигуровки, би увеличила поне 3-4 пъти приходите в НАП и здравната каса, а от там би имала средства за реално осъвременяване на пенсиите и здравните услуги. Това би ударило обаче жестоко по джоба заробилите ни "честни капиталисти" , от рода на Захариев, Ковачки ... Да ви припомня ли, че Ковачки осигуряваше миньорите си работещи 1-ва категория не върху реалните им, а върху минималните за страната заплати??? Какви пенсии очаквате да получат работниците му??? В същото време бандитската ни държава го "осъди" на три години условно, за доказано откраднати от нея невнесени данъци от 16 милиона лева!!!!

 17. 17 Профил на Веселка Николаева Градинарова
  Веселка Николаева Градинарова
  Рейтинг: 8 Гневно

  Скъпи съотечественици ! От 2002 година към пенсионерка.наложи се да работя допълнително повече 10 години на свободния пазар-в частни домиве- с ниско заплащане и без осигуровки.сега,когато силите ми намаляват разбирам,ползвайки т.н. ПИК -персонален идентификационен номер -че през периода 1997-1998 г. не съм осигурявана за 11 месеца.това буди недоумение у мен.Била съм на работа и то м държавно предприятие.сега събирам сили,че да тръгна по следите на стореното.Дали ще успея да открия истината ?Разбрах,че това засяга не само мен , а и други колеги,които са пред пенсиониране.Знаете ли тещо повече ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK